Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister to Release 19th Instalment of PM-KISAN at Bhagalpur, Bihar on 24th February 2025
Over 9.8 Crore Farmers to Benefit from Direct Transfers Exceeding ₹22,000 Crore
Formation of the 10,000th FPO under the Formation and Promotion of 10,000 FPOs scheme
Inauguration of the Regional Center of Excellence (CoE) for Indigenous Breeds at Motihari with an investment of ₹33.80 Cr. under Rashtriya Gokul Mission
Inauguration of Milk Product Plant at Barauni build with investment of ₹113.27 Cr.
Inauguration of the Warisaliganj–Nawadah–Tilaiya Rail Section Doubling (36.45 km) build with investment of ₹526 crore
Inauguration of Ismailpur - Rafiganj Road Over Bridge build with investment of ₹47 crore
22 FEB 2025 1:19PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare addressed the media on Friday regarding the upcoming release of the 19th instalment under the PM-KISAN scheme. PM Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Yojana, a Central Sector Scheme launched on 24th February 2019, provides annual financial assistance of Rs. 6,000/- per eligible farmer family. So far, more than Rs. 3.46 lakh crores have been disbursed to more than 11 Cr. farmer families in the country through 18 instalments.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan mentioned that Farmer welfare is the top priority of the Modi government. The aim is to increase production, reduce the cost of production, ensure fair prices for produce, compensate for crop losses, diversify agriculture, and reduce costs through important schemes like the PM Kisan Samman Nidhi scheme, which was started by Prime Minister Narendra Modi in 2019. Shri Chouhan said that he is pleased to inform that the 19th instalment of the PM Kisan Samman Nidhi will be transferred by the Prime Minister Shri Narendra Modi with a single click into the accounts of farmers from Bhagalpur on February 24, 2025. This release will symbolize six years of successful implementation of the PM-Kisan scheme, which continues to strengthen the financial well-being of farmers across the country. He mentioned that a “Kisan Samman Samaroh” in this regard will be organised by the Ministry of Agriculture, Government of India in coordination with the Department of Animal Husbandry and Dairying (AH&D), Government of India, Ministry of Railways, Government of India and Government of Bihar at Bhagalpur, Bihar.
Shri Shivraj Singh Chouhan stated that during the 18th instalment release of PM-KISAN, the instalment was released to about 9 crore 60 lakh farmers. The Ministry of Agriculture has been actively making sustained efforts to add any eligible farmers who have been missed out and through these efforts the number of farmers who will receive the 19th instalment has gone up. More than 9.8 crore farmers including 2.41 crore female farmers across the country will be benefitted through the 19th instalment release, receiving direct financial assistance exceeding ₹22,000 crore through Direct Benefit Transfer (DBT) without involvement of any middlemen, reinforcing the Government's commitment to farmer welfare and agricultural prosperity.
He mentioned that Bihar alone has received more than ₹25,497 crores through previous instalments, benefiting more than 86.56 lakh farmers in the state. In the 19th instalment, about 76.37 lakh farmers will benefit from more than ₹1,591 crores, bringing the total benefit amount transferred to beneficiaries in Bihar to around ₹27,088 crores. In Bhagalpur only, so far over ₹813.87 crore have been transferred to around 2.82 Lakh beneficiaries under 18 instalments of PM KISAN. In the 19th instalment around 2.48 lakhs beneficiaries will receive benefits of over ₹51.22 crore. With this the total amount will reach around ₹865.09 crores.
Shri Chouhan mentioned that in this program in Bhagalpur, the Prime Minister Shri Narendra Modi will be accompanied by the Governor of Bihar, Shri. Arif Mohammad Khan, the Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, the Minister of Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Jitan Ram Manjhi, the Minister of Panchayati Raj, and the Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairy, Shri Lalan Singh, among other dignitaries. He mentioned that the event will not only be organized in Bihar but is being organized at every level. The state governments will parallelly organize events at the state, district, block and gram panchayat level.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan mentioned that Programs will also be organized in 731 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) across the country. The day of the release will be celebrated as "Kisan Samman Samaroh" to create awareness about the schemes of the central and state governments. Agriculture ministers, MPs, and MLAs from the states will join the program in their respective areas. He mentioned that during the program, the honoured guests will also distribute agricultural machinery and seed kits under the Oilseed Mission, Agriculture Infrastructure Fund (AIF), Per Drop More Crop (PDMC), and Prime Minister Crop Insurance Scheme (PMFBY). In addition, exhibitions focused on natural farming, organic farming, and Geographical Indication (GI)-tagged products will be organized at the state and district levels led by FPOs and KVKs. These exhibitions will help promote innovation and sustainable agricultural practices and will continue for 2 to 3 days after the main event to increase awareness and adoption of sustainable agricultural technologies.
Shri Chouhan told the press that the 19th instalment release event will be broadcasted live on DD Kisan, webcast on MyGov, YouTube, Facebook, and in more than 5 lakh common service centres across the country. Approximately two and a half crore farmers will join the program physically and virtually.
Union Minister said that the Kisan Samman Nidhi has changed the lives of small farmers. Under this scheme, ₹6,000 is given directly in three instalments. About 3.46 lakh crores have been deposited into farmers' accounts. With the release of the 19th instalment, a total of 3.68 lakh crores will reach the farmers' accounts. He mentioned that small farmers used to face difficulties in buying seeds and fertilizers at the time of sowing and had to take loans at interest to meet their needs, but now they are able to meet the necessary agricultural expenses from this fund. He mentioned that the IFPRI conducted an independent study of PM-KISAN, which found that the funds received under this scheme have helped farmers overcome debt barriers and increased their risk-taking capacity. Shri Chouhan also mentioned that the farmers used to get a maximum of 3 lakh rupees on the Kisan Credit Card but now that limit has been increased to 5 lakh rupees.
Talking about the event, the Union Minister said that in addition to this program, the Prime Minister Shri Narendra Modi will also launch some other initiatives in Bhagalpur. In Barauni, Bihar, Barauni Dairy will start a state-of-the-art dairy product plant developed with an investment of ₹113.27 crore and with a milk processing capacity of about 2 lakh litres. This is a program of the Department of Animal Husbandry and Dairy. The Prime Minister Shri Narendra Modi will also inaugurate the Regional Center of Excellence (CoE) at Motihari under the Rashtriya Gokul Mission with an investment of ₹33.80 crore, to enhance cattle breeding and dairy productivity.
Shri Chouhan mentioned that the Prime Minister Shri Modi will inaugurate the 10,000th Farmer Producer Organization (FPO) in Bihar, marking the achievement of the 10,000-FPO target set under the scheme launched in 2020. This milestone will signify the successful culmination of the initiative aimed at strengthening farmers' bargaining power and improving market access. The scheme was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 29th February 2020 with budget outlay of ₹6,865 Crore till 2027-28. Since the launch of the scheme, ₹254.4 Crore in equity grants has been released to 4,761 FPOs and credit guarantee cover worth ₹453 Cr. has been issued to 1,900 FPOs.
Shri Shivraj Singh Chouhan mentioned that alongside the above initiatives, the Prime Minister Shri Narendra Modi will also inaugurate significant infrastructure projects aimed at enhancing connectivity and facilitating smoother transportation in the region. One of the projects to be inaugurated is the doubling of the Warisaliganj–Nawadah–Tilaiya rail section build with an investment of ₹526 crore, and covering a stretch of 36.45 km. This expansion will improve rail capacity, reduce congestion, and ensure the seamless movement of passengers and goods. It will enhance the connectivity of key areas, benefiting local commuters, traders, and businesses by providing faster and more efficient rail services.
Additionally, the Ismailpur–Rafiganj Road Over Bridge build with an investment of ₹47 crore will be inaugurated, addressing traffic congestion and improving road safety in the area. Shri Chouhan told the press that makhana is a major crop in Bihar. To energize makhana producers, a decision has been made to establish a Makhana Board. He said that he will arrive in Bihar on the 23rd and will discuss directly with the makhana producers on how to provide more facilities to makhana-producing farmers. He mentioned that the discussion will not take place in a hall but by the ponds. Shri Chouhan concluded the press conference, emphasizing that the government's primary focus is the welfare of farmers of the country.
A farmer-centric digital infrastructure has ensured the benefits of the scheme reach all the eligible farmers across the country without any involvement of the middlemen. The scheme started on a trust-based system based on the farmer's self-certification of eligibility and its verification by the State Government. Further, the subsequent and gradual use of available digital systems in the country for electronically verifying and validating beneficiaries has ensured last-mile delivery and greater efficiency and transparency in the scheme's implementation. These include integration with the PFMS portal, UIDAI portal, Income Tax portal, etc. In order the improve the quality of the data in the PM KISAN following mandatory checks has been implemented in the PM KISAN scheme.

কৃষি মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৪ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৫ত ভাগলপুৰ, বিহাৰত পিএম-কিষাণৰ ১৯তম কিস্তি মুকলি কৰিব
৯.৮ কোটিতকৈও অধিক খেতিয়কে ২২,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক প্ৰত্যক্ষ হস্তান্তৰৰ পৰা লাভান্বিত হ’ব
১০,০০০ এফপিঅ’ গঠন আৰু প্ৰচাৰ যোজনাৰ অধীনত ১০,০০০তম এফপিঅ’ গঠন
ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছনৰ অধীনত ৩৩.৮০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে মোতিহাৰীত থলুৱা জাতৰ বাবে আঞ্চলিক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ (চিঅ’ই)-ৰ উদ্বোধন
১১৩.২৭ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে বৰাউনীত নিৰ্মিত গাখীৰৰ উৎপাদন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন
৫২৬ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে নিৰ্মিত ৱাৰিচালিগঞ্জ–নৱাদা–তিলাইয়া ৰে’ল বিভাগৰ দ্বিগুণীকৰণ (৩৬.৪৫ কিমি)-ৰ উদ্বোধন
৪৭ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে নিৰ্মিত ইছমাইলপুৰ - ৰাফিগঞ্জ ৰোড অ’ভাৰ ব্ৰিজৰ উদ্বোধন
22 FEB 2025 1:19PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰীয়ে শুকুৰবাৰে পিএম-কিষান যোজনাৰ অধীনত ১৯তম কিস্তি মুকলি কৰাৰ বিষয়ে মিডিয়াক সম্বোধন কৰে। পিএম কিষান সম্মান নিধি (পিএম-কিষান) যোজনা, ২৪ ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৯ত আৰম্ভ কৰা এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ যোজনা, যিয়ে প্ৰতিগৰাকী যোগ্য কৃষক পৰিয়ালক বছৰি ৬,০০০ টকাৰ আৰ্থিক সহায় প্ৰদান কৰে। এতিয়ালৈকে, ১৮টা কিস্তিৰ জৰিয়তে দেশৰ ১১ কোটিতকৈও অধিক কৃষক পৰিয়ালক ৩.৪৬ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা বিতৰণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে উল্লেখ কৰে যে কৃষক কল্যাণ মোদী চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। উদ্দেশ্য হৈছে উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, উৎপাদন খৰচ কমোৱা, উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে ন্যায্য মূল্য নিশ্চিত কৰা, শস্যৰ ক্ষতিৰ পূৰণ কৰা, কৃষিক বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ কৰা, আৰু পিএম কিষান সম্মান নিধি যোজনাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ যোজনাৰ জৰিয়তে খৰচ কমোৱা, যিটো ২০১৯ত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰম্ভ কৰিছিল। শ্ৰী চৌহানে কয় যে তেওঁ আনন্দৰে জনাব বিচাৰে যে পিএম কিষান সম্মান নিধিৰ ১৯তম কিস্তি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাগলপুৰত একেটা ক্লিকত কৃষকসকলৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰিব। এই মুকলিৰ জৰিয়তে পিএম-কিষান যোজনাৰ সফল কাৰ্যকৰীৰ ছয় বছৰ চিহ্নিত কৰা হ’ব, যিয়ে দেশজুৰি কৃষকসকলৰ আৰ্থিক সুস্থিৰতা শক্তিশালী কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই বিষয়ে “কিষান সম্মান সমাৰোহ” ভাগলপুৰত কৃষি মন্ত্ৰালয়, পশুপালন আৰু ডেৰি বিভাগ (এএইচ এণ্ড ডি), ভাৰত চৰকাৰ, ৰে’ল মন্ত্ৰালয়, ভাৰত চৰকাৰ আৰু বিহাৰ চৰকাৰৰ সমন্বয়ত আয়োজন কৰা হ’ব।
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে উল্লেখ কৰে যে পিএম-কিষানৰ ১৮তম কিস্তি মুকলিৰ সময়ত প্ৰায় ৯ কোটি ৬০ লাখ কৃষকলৈ কিস্তি মুকলি কৰা হৈছিল। কৃষি মন্ত্ৰালয়ে যোগ্য কৃষকসকলক যিসকল বাদ পৰি গৈছে তেওঁলোকক যোগ কৰিবলৈ সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে আৰু এই প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ১৯তম কিস্তি পাবলগীয়া কৃষকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। দেশজুৰি ৯.৮ কোটিতকৈও অধিক কৃষক, য’ত ২.৪১ কোটি মহিলা কৃষকো অন্তৰ্ভুক্ত, ১৯তম কিস্তিৰ জৰিয়তে লাভান্বিত হ’ব, যিয়ে প্ৰত্যক্ষ লাভ স্থানান্তৰ (ডিবিটি)ৰ জৰিয়তে ২২,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা পাব, য’ত কোনো মধ্যস্থতাকাৰীৰ জড়িত নাই, যি চৰকাৰৰ কৃষক কল্যাণ আৰু কৃষি সমৃদ্ধিৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰিছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত পূৰ্বৰ কিস্তিসমূহৰ জৰিয়তে ২৫,৪৯৭ কোটিতকৈও অধিক টকা পোৱা গৈছে, যিয়ে ৰাজ্যৰ ৮৬.৫৬ লাখ কৃষকক লাভান্বিত কৰিছে। ১৯তম কিস্তিত, প্ৰায় ৭৬.৩৭ লাখ কৃষকে ১,৫৯১ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ পৰা লাভান্বিত হ’ব, যিয়ে বিহাৰত লাভান্বিতসকললৈ স্থানান্তৰিত মুঠ সুবিধাৰ পৰিমাণ প্ৰায় ২৭,০৮৮ কোটিলৈ লৈ যাব। কেৱল ভাগলপুৰতে এতিয়ালৈকে পিএম কিষানৰ ১৮টা কিস্তিৰ অধীনত প্ৰায় ২.৮২ লাখ লাভান্বিতলৈ ৮১৩.৮৭ কোটিতকৈও অধিক টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। ১৯তম কিস্তিত প্ৰায় ২.৪৮ লাখ লাভান্বিতে ৫১.২২ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ পৰা লাভান্বিত হ’ব। ইয়াৰ সৈতে মুঠ পৰিমাণ প্ৰায় ৮৬৫.০৯ কোটি হ’ব।
শ্ৰী চৌহানে উল্লেখ কৰে যে ভাগলপুৰত এই কাৰ্যসূচীত, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতীশ কুমাৰ, ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু বৃহৎ উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতান ৰাম মাঞ্জী, পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰী, আৰু মীন পালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধজাত মন্ত্ৰী শ্ৰী লালন সিঙৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অনুষ্ঠান কেৱল বিহাৰতে নহয়, প্ৰতিটো স্তৰত আয়োজন কৰা হৈছে। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে ৰাজ্য, জিলা, ব্লক আৰু গ্ৰাম পঞ্চায়ত স্তৰত সমান্তৰালভাৱে অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে উল্লেখ কৰে যে দেশজুৰি ৭৩১টা কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ (কেভিকে)ত অনুষ্ঠান আয়োজন কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ যোজনাৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ মুকলিৰ দিনটো “কিষান সম্মান সমাৰোহ” হিচাপে পালন কৰা হ’ব। কৃষি মন্ত্ৰী, সাংসদ, আৰু বিধায়কসমূহে তেওঁলোকৰ নিজা অঞ্চলত অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অনুষ্ঠানৰ সময়ত, সন্মানীয় অতিথিসকলে তেলবীজ অভিযান, কৃষি পৰিকাঠামো নিধি (এআইএফ), পাৰ ড্ৰপ ম’ৰ ক্ৰপ (পিডিএমচি), আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শস্য বীমা যোজনা (পিএম এফবিৱাই)ৰ অধীনত কৃষি যন্ত্ৰ আৰু বীজ কিট বিতৰণ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰাকৃতিক খেতি, জৈৱিক খেতি, আৰু ভৌগোলিক সূচক (জিআই) টেগযুক্ত সামগ্ৰীৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত প্ৰদৰ্শনী ৰাজ্য আৰু জিলা স্তৰত এফপিঅ’ আৰু কেভিকেৰ দ্বাৰা আয়োজন কৰা হ’ব। এই প্ৰদৰ্শনীসমূহে উদ্ভাৱন আৰু স্থায়ী কৃষি পদ্ধতি প্ৰচাৰ কৰাত সহায় কৰিব আৰু মুখ্য অনুষ্ঠানৰ পিছত ২ৰ পৰা ৩ দিনলৈকে স্থায়ী কৃষি প্ৰযুক্তিৰ সজাগতা আৰু গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিব।
শ্ৰী চৌহানে প্ৰেছক কৈছিল যে ১৯তম কিস্তি মুকলিৰ অনুষ্ঠান ডিডি কিষানত প্ৰত্যক্ষভাৱে সম্প্ৰচাৰ কৰা হ’ব, মাইগভ, ইউটিউব, ফেচবুক, আৰু দেশজুৰি ৫ লাখতকৈও অধিক সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰত ৱেবকাষ্ট কৰা হ’ব। প্ৰায় আঢ়ৈ কোটি কৃষকে শাৰীৰিকভাৱে আৰু আভাসীয়ভাৱে অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে কিষান সম্মান নিধিয়ে সৰু কৃষকসকলৰ জীৱন সলনি কৰিছে। এই যোজনাৰ অধীনত, তিনিটা কিস্তিত প্ৰত্যক্ষভাৱে ৬,০০০ টকা প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰায় ৩.৪৬ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা কৃষকসকলৰ একাউণ্টত জমা কৰা হৈছে। ১৯তম কিস্তি মুকলিৰ সৈতে, মুঠ ৩.৬৮ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা কৃষকসকলৰ একাউণ্টত পাব। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে সৰু কৃষকসকলে বীজ আৰু সাৰ কিনিবলৈ সময়ত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিবলৈ সুতত ঋণ ল’ব লগা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকে এই নিধিৰ পৰা প্ৰয়োজনীয় কৃষি খৰচ পূৰণ কৰিব পাৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আইএফপি আৰ আইয়ে পি এম-কিষানৰ এক স্বাধীন অধ্যয়ন কৰিছিল, যিয়ে প্ৰকাশ কৰিছিল যে এই যোজনাৰ অধীনত পোৱা নিধিয়ে কৃষকসকলক ঋণৰ বাধা অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ ঝুঁকি গ্ৰহণ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছে। শ্ৰী চৌহানেও উল্লেখ কৰিছিল যে কৃষকসকলে কিষান ক্ৰেডিট কাৰ্ডত সৰ্বাধিক ৩ লাখ টকা পাইছিল কিন্তু এতিয়া সেই সীমা ৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
অনুষ্ঠানৰ বিষয়ে কথা পাতোতে, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই অনুষ্ঠানৰ উপৰিও, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাগলপুৰত আন কিছুমান উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিব। বিহাৰৰ বাৰাউনীত, বাৰাউনী ডেৰিয়ে ২ লাখ লিটাৰ দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতাৰে ১১৩.২৭ কোটিতকৈও অধিক বিনিয়োগেৰে উন্নীত কৰা এক আধুনিক দুগ্ধ সামগ্ৰী প্লেণ্ট আৰম্ভ কৰিব। এইটো পশুপালন আৰু ডেৰি বিভাগৰ এক কাৰ্যসূচী। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল অভিযানৰ অধীনত মোতিহাৰীত ৩৩.৮০ কোটিতকৈও অধিক বিনিয়োগেৰে আঞ্চলিক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ (চিঅ’ই) উদ্বোধন কৰিব, গৰু প্ৰজনন আৰু দুগ্ধ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ।
শ্ৰী চৌহানে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে ২০২০ত আৰম্ভ কৰা যোজনাৰ অধীনত ১০,০০০-এফপিঅ’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সাফল্য চিহ্নিত কৰি বিহাৰত ১০,০০০তম কৃষক উৎপাদক সংগঠন (এফপিঅ’) উদ্বোধন কৰিব। এই মাইলষ্টোনে কৃষকসকলৰ দৰদাম ক্ষমতা শক্তিশালী কৰা আৰু বজাৰ প্ৰৱেশ উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যত আৰম্ভ কৰা উদ্যোগৰ সফল সমাপ্তি চিহ্নিত কৰিব। এই যোজনা ২০২০ৰ ২৯ ফেব্ৰুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৭-২৮লৈকে ৬,৮৬৫ কোটিতকৈও অধিক বাজেট আউটলে‘ৰে আৰম্ভ কৰিছিল। যোজনা আৰম্ভ হোৱাৰ পৰা, ৪,৭৬১টা এফপিঅ’লৈ ২৫৪.৪ কোটি টকাৰ ইকুইটি অনুদান মুকলি কৰা হৈছে আৰু ১,৯০০টা এফপিঅ’লৈ ৪৫৩ কোটি টকাৰ ঋণ গেৰাণ্টী কভাৰ জাৰি কৰা হৈছে।
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে উল্লেখ কৰে যে ওপৰোক্ত উদ্যোগসমূহৰ লগতে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অঞ্চলটোৰ সংযোগ আৰু সৰল পৰিবহন সুবিধা বৃদ্ধি কৰিবলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিকাঠামো প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰিব। উদ্বোধন কৰিবলগীয়া এটা প্ৰকল্প হৈছে ৱাৰিচালিগঞ্জ–নৱাদা–টিলাইয়া ৰে’ল বিভাগৰ দ্বিগুণকৰণ, যিটো ৫২৬ কোটিতকৈও অধিক বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আৰু ৩৬.৪৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এটা অংশ আগুৰি আছে। এই সম্প্ৰসাৰণে ৰে’ল ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব, ভিৰ কমাব, আৰু যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰীৰ নিৰৱচ্ছিন্ন চলাচল নিশ্চিত কৰিব। ই মুখ্য অঞ্চলসমূহৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব, স্থানীয় যাত্ৰী, বেপাৰী, আৰু ব্যৱসায়সমূহক দ্ৰুত আৰু অধিক দক্ষ ৰে’ল সেৱা প্ৰদান কৰি লাভান্বিত কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও, ইছমাইলপুৰ–ৰাফিগঞ্জ ৰোড অ’ভাৰ ব্ৰিজ, যিটো ৪৭ কোটিতকৈও অধিক বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, উদ্বোধন কৰা হ’ব, যিয়ে ট্ৰেফিক ভিৰ কমাব আৰু অঞ্চলটোৰ ৰাস্তাৰ নিৰাপত্তা উন্নত কৰিব। শ্ৰী চৌহানে প্ৰেছক কয় যে বিহাৰত মখানা এক মুখ্য শস্য। মখানা উৎপাদকসকলক উৎসাহিত কৰিবলৈ, মখানা ব’ৰ্ড স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে তেওঁ ২৩ তাৰিখে বিহাৰত উপস্থিত হ’ব আৰু মখানা উৎপাদকসকলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ আলোচনা কৰিব যে মখানা উৎপাদক কৃষকসকলক অধিক সুবিধা কেনেকৈ প্ৰদান কৰিব পাৰি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আলোচনা এটা হলত নহয়, পুখুৰীৰ কাষত হ’ব। শ্ৰী চৌহানে প্ৰেছ কনফাৰেঞ্চ সামৰি, চৰকাৰৰ মুখ্য লক্ষ্য হৈছে দেশৰ কৃষকসকলৰ কল্যাণ।
এটা কৃষক-কেন্দ্ৰিক ডিজিটেল পৰিকাঠামোৱে নিশ্চিত কৰিছে যে যোজনাৰ সুবিধাসমূহ দেশৰ সকলো যোগ্য কৃষকলৈ প্ৰত্যক্ষভাৱে পোৱা যায়, কোনো মধ্যস্থতাকাৰীৰ জড়িত নোহোৱাকৈ। যোজনা আৰম্ভ হৈছিল কৃষকৰ যোগ্যতাৰ আত্ম-প্ৰমাণীকৰণৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা ইয়াৰ পৰীক্ষণ কৰা এক বিশ্বাস-ভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ ওপৰত। ইয়াৰ উপৰিও, পৰৱৰ্তী আৰু ক্ৰমান্বয়ে উপলব্ধ ডিজিটেল ব্যৱস্থাসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰি ইলেক্ট্ৰনিকভাৱে লাভান্বিতসকলৰ পৰীক্ষণ আৰু বৈধকৰণ কৰি শেষ পৰ্যন্ত বিতৰণ নিশ্চিত কৰা হৈছে আৰু যোজনাৰ কাৰ্যকৰীৰ ক্ষেত্ৰত অধিক দক্ষতা আৰু স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত পিএফএমএছ পৰ্টেল, ইউআইডিএআই পৰ্টেল, আয়কৰ পৰ্টেল আদিৰ সৈতে সংহতকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। পিএম কিষানৰ তথ্যৰ গুণাগুণ উন্নত কৰিবলৈ, পিএম কিষান যোজনাৰ অধীনত নিম্নলিখিত বাধ্যতামূলক পৰীক্ষণসমূহ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।