Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the NXT Conclave
PM launches the NewsX World Channel
The world is keenly watching 21st-century India: PM
Today, the world is witnessing India’s organizing and innovating skills: PM
I had presented the vision of 'Vocal for Local' and 'Local for Global' to the nation and today, we are seeing this vision turn into reality: PM
Today, India is emerging as the new factory of the world; We are not just a workforce; we are a world-force!: PM
‘Minimum Government, Maximum Governance’ is the mantra for efficient and effective governance: PM
India is becoming the land of infinite innovations: PM
India's youth is our top priority: PM
The National Education Policy has given students the opportunity to think beyond textbooks: PM
01 MAR 2025 12:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the NXT Conclave in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he extended his heartfelt congratulations on the auspicious launch of NewsX World. He highlighted that the network includes channels in Hindi, English, and various regional languages, and today, it is going global. He also remarked on the initiation of several fellowships and scholarships, extending his best wishes for these programs.
Remarking that he had attended similar media events in the past, but NewsX World had set a new trend today, Shri Modi extended special congratulations for this achievement. He highlighted that media events of this nature are a tradition in the country, but NewsX World has given it a new dimension. He added that their summit focused on discussion of policies and was policy-centric as compared to politics-centric. He added that this summit had given great importance to discussions and deliberations by many dignitaries from across various fields. He acknowledged that they have worked on an innovative model, and expressed hope that other media houses will enrich this trend and template in their own innovative ways.
“The world is keenly watching 21st-century India”, exclaimed the Prime Minister. He said that people from around the globe want to visit and understand India. He emphasized that India is a country where positive news is being created, new records are being set daily, and something new is happening every day. Mentioning the recent completion of the Maha Kumbh in Prayagraj on February 26th, which amazed the world with crores of people bathing in a temporary city along the riverbank, Shri Modi said, “the world is witnessing India's organizing and innovating skills”. He pointed out that India is manufacturing everything from semiconductors to aircraft carriers and that the world wants to learn about India's success in detail and expressed that this is a significant opportunity for NewsX World.
Highlighting that a few months ago, India conducted the world's largest election, Shri Modi said that for the first time in 60 years, a Government in India has returned to power for the third consecutive term. He emphasized that this public trust is based on India's numerous achievements over the past 11 years. He expressed confidence that the new channel will bring India's real stories to the world without any bias, showcasing the country as it truly is.
“Few years ago, I had presented the vision of 'Vocal for Local' and 'Local for Global' to the nation and today, we are seeing this vision turn into reality”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized that India's AYUSH products and yoga have gone from local to global and noted that India's superfood, makhana, is also gaining global recognition, along with millets, referred to as "Shri Anna." He mentioned that his friend, Tony Abbott, the former PM of Australia experienced Indian millets first hand at Delhi Haat and enjoyed the millet dishes, which pleased him.
Stressing that not only millets but also India's turmeric has gone from local to global, with India supplying over 60 percent of the world's turmeric, Shri Modi remarked that India's coffee has also achieved global recognition, making India the seventh-largest coffee exporter in the world. He emphasized that India's mobile phones, electronic products, and medicines are gaining global recognition. He noted that India is leading several global initiatives. Mentioning the recent opportunity to attend the AI Action Summit in France, where India was the co-host and will now take on the responsibility of hosting it, the Prime Minister highlighted India's successful G-20 summit during its presidency, where the India-Middle East-Europe Corridor was introduced as a new economic route. He mentioned that India has given a strong voice to the Global South and prioritized the interests of island nations. To address the climate crisis, India has presented the Mission LiFE vision to the world, he added. Shri Modi also mentioned India's leadership in initiatives such as the International Solar Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. He expressed his happiness that as many Indian brands are going global, India's media is also understanding and embracing this global opportunity.
Remarking that for decades, the world referred to India as its back office, the Prime Minister said, “today, India is becoming the new factory of the world”. He emphasized that India is not just a workforce but a world-force and highlighted that the country, which once imported many products, is now emerging as an export hub. He noted that farmers, who were once limited to local markets, are now reaching global markets with their produce. Shri Modi mentioned the increasing global demand for Pulwama's snow peas, Maharashtra's Purandar figs, and Kashmir's cricket bats. He emphasized that India's defense products showcase the strength of Indian engineering and technology to the world. He pointed out that from electronics to the automobile sector, the world has witnessed India's scale and capability. “India is not only providing products to the world but is also becoming a trusted and reliable partner in the global supply chain”, he added.
“India's leadership in various sectors is the result of years of hard work and systematic policy decisions”, said Shri Modi and highlighted the progress made over the past ten years, where incomplete bridges and stalled roads have now transformed into dreams moving forward at a new pace with good roads and excellent expressways. He emphasized that reduced travel time and costs have provided the industry with an opportunity to decrease logistics turnaround time, benefiting the automobile sector significantly. He noted the increased demand for vehicles and the encouragement of EV production, adding that today, India has emerged as a major automobile producer and exporter.
Prime Minister remarked that a similar transformation has been observed in electronics manufacturing. Over the past decade, electricity has reached more than 2.5 crore families for the first time, leading to increased demand and production of electronic equipment, he added. He highlighted that affordable data has boosted the demand for mobile phones, and the increased availability of services on mobile phones has led to higher consumption of digital devices. He mentioned that programs like PLI Schemes have turned this demand into an opportunity, making India a major electronics exporter. Emphasising that India's ability to set and achieve large targets is rooted in the mantra of "Minimum Government, Maximum Governance," which promotes efficient and effective governance without Government interference or pressure, Shri Modi provided an example of how the Government had abolished around 1,500 obsolete laws over the past decade, many of which were enacted during British rule. One such law was the Dramatic Performance Act, which allowed the arrest of people dancing in public places. This law was in effect for 70 years after independence and was abolished by the current Government. The Prime Minister also mentioned the example of bamboo, which is the lifeline of tribal areas and the North East. Previously, cutting bamboo could lead to arrest, as it was classified as a tree. The Government has now changed this decades-old law, recognizing bamboo as grass. He remarked at the silence of previous leaders and the Lutyens' elite on such outdated laws and emphasized the current Government's efforts to remove them.
Mentioning that ten years ago, filing an ITR was a difficult task for an ordinary person but today, it can be done in a few moments, and refunds are credited to accounts within days, the Prime Minister highlighted that the process of simplifying income tax laws is ongoing in Parliament. He added that income up to ₹12 lakh has been made tax-free, benefiting the salaried class significantly and emphasized that the budget has helped young professionals fulfill their aspirations and increase their savings. Shri Modi stated that the goal is to provide ease of living, ease of doing business, and open skies for the country's people and their aspirations. He noted that many startups are benefiting from geospatial data, which previously required government permission to create maps. The government has changed this, allowing startups and private companies to make excellent use of this data, he added.
Highlighting that India, the land that gave the world the concept of zero, is now becoming the land of infinite innovations, the Prime Minister stressed that India was not only innovating but also "Indovating," meaning innovating the Indian way. He highlighted that India is creating solutions that are affordable, accessible, and adaptable, and offering these solutions to the world without gatekeeping. He mentioned that when the world needed a secure and cost-effective digital payment system, India developed the UPI (Unified Payments Interface) system. Shri Modi said that Professor Carlos Montes was impressed by the people-friendly nature of UPI technology and mentioned that today, countries like France, UAE, and Singapore are integrating UPI into their financial ecosystems. He also mentioned that many countries are signing agreements to connect with India's digital public infrastructure, India Stack. During the COVID-19 pandemic, India's vaccine demonstrated the country's quality healthcare solutions to the world. The Prime Minister highlighted that the Aarogya Setu app was made open source to benefit the world. He emphasized that India is a major space power and is helping other countries achieve their space aspirations. He stated that India is working on AI for public good and sharing its experience and expertise with the world.
Lauding the ITV Network for launching numerous fellowships today, Shri Modi emphasized that the youth of India are the biggest beneficiaries and stakeholders of a developed India, making them a top priority. He highlighted that the National Education Policy has provided children with the opportunity to think beyond textbooks. He added that from middle school, children are learning coding and preparing for fields like AI and data science. Talking about the Atal Tinkering Labs, which are giving children hands-on experience with emerging technologies. He said this year's budget has announced the creation of 50,000 new Atal Tinkering Labs.
Shri Modi remarked that in the world of news, various agencies' subscriptions help in better news coverage. Similarly, students in the field of research need access to as many information sources as possible. He added that previously, they had to subscribe to different journals at high costs but the Government had relieved researchers of this concern by introducing the "One Nation, One Subscription" initiative, ensuring free access to renowned journals worldwide for every researcher in the country. The government is set to spend over ₹6,000 crore on this initiative, he said. Emphasising that the Government was ensuring the best research facilities for every student, whether in space exploration, biotech research, or AI, the Prime Minister highlighted that India's children are emerging as future leaders. Mentioning about the remarkable experiences of Dr. Brian Greene’s meeting with IIT students, and astronaut Mike Massimino’s meeting with Central School students, the Prime Minister expressed confidence that a significant future innovation will come from a small school in India.
Emphasizing that India's aspiration and direction are to see its flag waving on every global platform, the Prime Minister remarked that this is not the time for small thinking or small steps. He expressed happiness that as a media institution, NewsX World has understood this sentiment. He highlighted that ten years ago, the focus was on reaching different states within the country, but today, the network has taken the bold step of going global. Shri Modi stated that this inspiration and resolve should be present in every citizen and entrepreneur. He shared his vision of seeing an Indian brand in every market, drawing room, and dining table worldwide. He emphasized that "Made in India" should become the world's mantra. The Prime Minister expressed his dream that people think of "Heal in India" when they are ill, "Wed in India" when they plan a wedding, and prioritize India for travel, conferences, exhibitions, and concerts. He highlighted the importance of fostering this positive attitude and strength within ourselves and acknowledged the significant role of the network and channel in this endeavor. He stated that the possibilities are endless, and it is now up to us to turn them into reality with courage and determination.
“India is moving forward with the resolve to become a developed nation in the next 25 years”, emphasised Shri Modi and concluded by encouraging the ITV network to take a similar resolve to establish itself on the world stage, expressing confidence in their success.
The Founder of ITV Media Network and Rajya Sabha MP, Shri Karthikeya Sharma, Former Prime Minister of Australia, H.E. Mr. Tony Abbott, Former President and Prime Minister of Sri Lanka, H.E. Mr. Ranil Wickremesinghe were present among other dignitaries at the event.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏନଏକ୍ସଟି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ
ନ୍ୟୁଜ ଏକ୍ସ ୱାର୍ଲଡ଼ ଚ୍ୟାନେଲକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି : ପିଏମ
ଭାରତର ସର୍ଜନାତ୍ମକ ସାଙ୍ଗଠନିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ନୀରିକ୍ଷଣ କରୁଛି : ପିଏମ
ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଓ ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ ଆହ୍ୱାନ ମୁଁ ଦେଇଥିଲି : ପିଏମ
ବିଶ୍ୱର ନୂଆ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ଭାବରେ ଆମ ଭାରତ ଉଭା ହୋଇଛି ; ବାର୍କଫୋର୍ସରୁ ଆମେ ବାର୍ଲଡ ଫୋର୍ସକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇପାରିଛୁ : ପିଏମ
ସୁଶାସନ ପାଇଁ ମିନମମ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଂଟ ଓ ମାକ୍ସିମମ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି : ପିଏମ
ଅଗଣିତ ସର୍ଜନାର ପୁଣ୍ୟ ଭୂମିରେ ଭାରତ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି : ପିଏମ
ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଆମର ପ୍ରଥମ ଅଗ୍ରାଧିକାର : ପିଏମ
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପାଠ୍ୟ ବହି ବାହାରେ କିଛି ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି : ପିଏମ
01 MAR 2025 12:36PM by PIB Bhubaneswar
ଶନିବାର ଦିନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ଏନଏକ୍ସଟି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ନ୍ୟୁଜ ଏକ୍ସ ୱାର୍ଲଡ଼ ଚ୍ୟାନେଲ ଶୁଭ ଉନ୍ମୋଚନ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସମବେତ ଜନତାକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ ହୃଦୟରୁ ସଭିଁଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଂଚଳିକ ଭାଷାରେ ନିଜ ନେଟବାର୍କ ଖୋଲିଥିବା ଏହି ସଂସ୍ଥା ଏବେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଚ୍ୟାନେଲରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ବିଭିନ୍ନପ୍ରକାର ସ୍କଲାରସିପ ଓ ଫେଲୋସିପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ଏଥିପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ।
ଆଗରୁ ବିଭିନ୍ନ ମିଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଯାହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା ତାହା ଏହି ନ୍ୟୁଜ ଏକ୍ସ ବାର୍ଲଡର ଶୁଭ ଉନ୍ମୋଚନ ଉତ୍ସବରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଏପରି ମିଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରାୟ ପୁରୁଣା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ନ୍ୟୁଜ ଏକ୍ସ ବାର୍ଲଡ ଏହାକୁ ଅଲଗା ରୂପ ଦେବାରେ ଏବେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଥିବା ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପଲିଟିକ୍ସ ସେଂଟ୍ରିକ ନହୋଇ ପଲିସି ସେଂଟ୍ରିକ ହେବାରେ ସଫଳତା ଲାଭ କରିଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକ ଯୋଗଦେଇ ଏହାକୁ ପୁଷ୍କଳ କରିଛନ୍ତି ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅତି ନିରିଖେଇ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକେ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଓ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯେଉଁଠି କିଛି ଭଲ ଖବର ଲେଖାଯାଏ, ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନା ହେଉଛି ଓ ପ୍ରତିଦିନ କିଛି ନା କିଛି ନୂଆ ହେଉଛି । ୨୬ ଫେବୃୟାରୀରେ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ମହାକୁମ୍ଭ ଅବସରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜନ ସମାଗମ ଏକ ନୂଆ ରେକର୍ଡ । ନଦୀକୂଳରେ ଏହ ଅସ୍ଥାୟୀ ସହରରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସ୍ନାନ କରିବା ନିଶ୍ଚିତପକ୍ଷେ ଏକ ମାଇଲଖୁଂଟ । ଭାରତବର୍ଷର ସାଙ୍ଗଠନିକ ଓ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ଦକ୍ଷତାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଲା । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କ୍ୟାରିୟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ଏହି ଦେଶରେ ତିଆରି ହେଉଛି । ଭାରତଠାରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ କିଛି ନା କିଛି ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବେଳେ ନ୍ୟୁଜ ଏକ୍ସ ବାର୍ଲଡ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ନିର୍ବାଚନ ସରିଛି । ଏହା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ନିର୍ବାଚନ । ତେବେ ଷାଠିଏ ବର୍ଷ ଭିତରେ ତୃତୀୟ ଥର ଶାସନକୁୁ ଫେରିବାରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଘଟଣା । ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ଭିତରେ ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ଜନତା ପୁଣିଥରେ ଏହି ଦଳକୁ ଜିତାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ତେବେ ନ୍ୟୁଜ ଏକ୍ସ ବାର୍ଲଡ ପରି ନୂଆ ଚ୍ୟାନେଲ ଦେଶର ଅସଲ ଛବିକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶାପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଓ ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲର ନାରା ମୁଁ ଦେଇଥିଲି । ଏବେ ତାହା ବାସ୍ତବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି । ଭାରତର ଆୟୁଷ ଜିନିଷ ଓ ଯୋଗ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକାଦୃତି ଲାଭ କରିଛି । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଭାରତର ସୁପର ଫୁଡ, ମଖାନା, ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ପରି ମାଣ୍ଡିଆ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିଛି । ଅତୀତରେ ତାଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ତଥା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟୋନି ଆବଟ୍ଟ ଦିଲ୍ଲୀ ହାଟରେ ନିଜେ ମାଣ୍ଡିଆ ଖାଇ ତାଙ୍କୁ ଖୁସି କରାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
କେବଳ ଭାରତର ମାଣ୍ଡିଆ ନୁହେଁ ବରଂ ହଳଦୀକୁ ବି ବିଦେଶାନୁମୁଖୀ କରାଯାଇଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ହଳଦୀ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସେହିପରି କଫି ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ସପ୍ତମ । ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ଏନେଇ ବିଶେଷ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଆୟୋଜିତ ଏଆଇ ଆକ୍ସନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ସହ ଆୟୋଜକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲା । ପରେ ଏପରି ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ନିଜେ ଭାରତ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା । ନିଜ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରି ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଭିତରେ ଏକ ଆର୍ଥନୀତିକ କରିଡର ଆମ ଦେଶ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିଛି । ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡିକର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଭାରତ ଏବେ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନିଜ ସ୍ୱରକୁ ଶାଣିତ କରିଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଭାରତ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ମିଶନ ଲାଇଫ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଛି । ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୌର ଚୁକ୍ତି ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଇଁ ଗଠିତ ସହାନୁବନ୍ଧକୁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଅନେକ ଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ଏବେ ବୈଶ୍ୱିକ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ବି ଏଥିରୁ ଭରପୂର ଲାଭ ଉଠାଉ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ଏକ ପଛୁଆ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରି ଆସୁଥିବା ବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ନୂଆ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇପାରିଛି । ବାର୍କ ଫୋର୍ସ ନୁହେଁ ବରଂ ବାର୍ଲଡ ଫୋର୍ସ ଭାବେ ଭାରତକୁ ଏବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁ ଦେଶ ଦିନେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା ତାହା ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ବାହାରକି ରପ୍ତାନୀ କରୁଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାର ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିବା ଆମ ଦେଶର କୃଷକ ନିଜ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିକିବା ପାଇଁ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପାଉଛି । ପୁଲବାମାର ଧଳା ମଟର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁରନ୍ଦର ଡିମ୍ବିରି, କାଶ୍ମୀରର ଝିଂଟିକା ପରି ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷର ବୈଶ୍ୱିକ ଆଦର ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳକୁ ପରିଚିତି କରାଇଛି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଟୋ ମୋବାଇଲ ଯାଏ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ମାପି ପାରିଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ଯେ କେବଳ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଗାଉନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏକ ନିର୍ଭର ଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଭାରତ ନିଜକୁ ଛିଡା କରାଇପାରିଛି ।
ଗତ ଦଶ ବର୍ଷର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦେଖିଲେ ବର୍ଷ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଯୋଜନା ଭାରତକୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି ବୋଲି ଜଣାପଡିଥାଏ । ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୋଲ ଓ ଖରାପ ରାସ୍ତା ଏବେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ବେ ଓ ଭଲ ରାସ୍ତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । କମିଯାଇଥିବା ଗସ୍ତ ସମୟ ଓ ଖର୍ଚ୍ଚ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପକୁ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ଲଜିଷ୍ଟିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇ ଅଟୋ ମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିପାରିଛି । ଇଭି ଉତ୍ପାଦନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଭାରତକୁ ଅଟୋ ମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଓ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଦେଶ ଭାବରେ ଗଢି ତୋଳିଛି ।
ସେହିପରି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ମରାମତି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁରୂପ ପରିବର୍ତନ ଘଟିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରଥମକରି ୨.୫ କୋଟି ପରିବାର ପାଖରେ ବିଜୁଳି ପହଂଚିପାରିଛି । ଫଳରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପକରଣର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଉତ୍ପାଦନ ବି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଡାଟା ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଲଭତା ବି ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଚାହିଦା ବଢେଇ ପାରିଛି । ମୋବାଇଲ ସେବା ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ବି ଡିଜିଟାଲ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବ୍ୟବହାର ବଢିଛି । ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ପରି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପ୍ରକାର ଚାହିଦାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରାଯାଇ ପାରିଛି । ଫଳରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ଅକ୍ତିୟାର କରିପାରିଛି । ମିନିମମ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଂଟ ଓ ମାକ୍ସିମମ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନାନ୍ସ ନ୍ୟାୟରେ ଭାରତ ବଡ ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧିତ କରିପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ କାଳରୁ ରହିଆସିଥିବା ପ୍ରାୟ ଦେଢ ହଜାର ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭିତରେ ପରିବର୍ତନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଡ୍ରାମାଟିକ ଫରଫର୍ମାନ୍ସ ଆକ୍ଟ ଅନୁସାରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ଜାଗାରେ ନାଚୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଗିରଫ ହୋଇପାରୁଥିଲେ । ହେଲେ ଏବେ ଏଥିରେ ପରିବର୍ତନ କରାଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦୀର୍ଘ ୭୦ ବର୍ଷ ହେଲା ରହିଆସିଥିବା ଏହି ଆଇନକୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି । ସେହିପରି ବାଉଁଶ କାଟିଲେ ଦଣ୍ଡିତ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା କାରଣ ଏହା ଗଛ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆସୁଥିଲା । ହେଲେ ଏହାକୁ ନୂଆ ଆଇନରେ ଘାସ ବୋଲି ଦର୍ଶାଯାଇ ଲୋକେ ଏହାକୁ ବିନା ବାଧାରେ ଏବେ କାଟି ପାରୁଥିବା କୁହାଯାଇଛି । ସୂଚନା ଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଆଦିବାସୀ ଓ ଉତର-ପୂର୍ବାଂଚଳ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବାଉଁଶ ଜୀବନରେଖା । ତେବେ ରହିଆସିଥିବା ଏପରି ପୁରୁଣା ଆଇନ ପ୍ରତି ପୂର୍ବ ନେତା ଓ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନେ କପରି ନିରବତା ଅବଲମ୍ବନ କରୁଥିଲେ ସେନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ଏପ୍ରକାର କିଛି ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ତାଙ୍କ ନେତେୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଉଚ୍ଛେଦ କରିପାରିଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଦଶବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଇଟିଆର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ନାକେଦମ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ତେବେ ଏହାକୁ ଏବେ ଖୁବ ସରଳ କରାଯାଉଛି । କିଛି କ୍ଷଣ ଭିତରେ ଏହାକୁ ଦାଖଲ କରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ରିଫଣ୍ଡ ପାଇପାରୁଛି । ଆୟକର ଆଇନର ସରଳୀକରଣ ଉପରେ ଏବେ ସଂସଦରେ କାମ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ୧୨ ଲକ୍ଷ ଯାଏ ଆୟକର ଛାଡ କରିବା ଚାକିରିଆମାନଙ୍କୁ ସୁହାଇଥିବା ବେଳେ ଅଧିକା ଜମା ରଖି ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିଜ ଅଭିଳଷିତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଭଲରେ ଚଳିବା ଭଲ ବେପାର କରିବା ସହ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରକୃତ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରି ବହୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ମ୍ୟାପ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଆଗରୁ ସରକାରୀ ଅନୁମତି ଦରକାର ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ପରିବର୍ତନ କରାଯାଇ ଉଭୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଓ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀକୁ ଏହି ଡାଟାର ସୁବିନିଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏକଦା ଶୂନ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାର ଜନକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତବର୍ଷର ସୁଖ୍ୟାତି ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ଅନେକ ଉଦଭାବନ ଓ ସର୍ଜନାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟର କର୍ମ ଭୂମି ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଛି । ଇନୋଭେଟିଙ୍ଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଇଣ୍ଡୋଭେଟିଙ୍ଗ ଆମ ଦେଶ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହାର ଅର୍ଥ ଭାରତୀୟ ଉପାୟରେ ସର୍ଜନା କରିବା । ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରଳ, ସୁବିଧା ଓ ସୁଲଭ ଉପାୟ ବାହାର କରୁଛି । ୟୁପିଆଇ ପ୍ରଚଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିଭାଇ ଆସିଛି । ଫ୍ରାନ୍ସ, ୟୁଏଇ, ସିଙ୍ଗାପୁର ପରି ଦେଶ ନିଜ ଆର୍ଥିକ ପରିସୀମାରେ ଆମ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ୟୁପିଆଇ ସିଷ୍ଟମକୁ ଆପଣେଇ ନେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ର ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ ସହ ଯୋଡି ହେବା ପାଇଁ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ବେଳେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଟୀକା ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଜନିତ ଗୁଣବତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିପାରିଛି । ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ପ୍ରଚଳନ ପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକେ ଖୁବ ଉପକୃତ ହୋଇପାରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିଭାଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ ଭାରତ ମହାକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବିଭନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିଆସୁଛି । ସେହିପରି ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ରହିଥିବା ଜ୍ଞାନ କୌଶଳକୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ବି ବିନିମୟ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଅନେକ ଫେଲୋସିପ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିବା ଆଇଟିଭି ନେଟବାର୍କକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ହେଉଛନ୍ତି ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପାଠ୍ୟ ବହି ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି । ଏଆଇ ଓ ଡାଟା ସାଇନ୍ସ ପାଇଁ ମାଧ୍ୟମିକ ପିଲାମାନେ କୋଡିଂ ଶିଖିବା ଆରମ୍ଭ କଲେଣି । ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲାବରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ପଚାଶ ହଜାର ନୂଆ ଅଟଳ ଚିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲାବ ହେବା ନେଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ବର୍ତମାନର ନ୍ୟୁଜ ଯୁଗରେ ବିଭିନ୍ନ ସୂତ୍ରରୁ ଖବର ପାଇଲେ ଜଣେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ସେହିପରି ଗବେଷଣା ଯୁଗରେ ବିଭିନ୍ନ ସୂଚନା ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ତେବେ ପୂର୍ବରୁ ଅଧିକା ପଇସା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ଗବେଷକମାନେ ଏପରି ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ମଗାଇଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏସବୁକୁ ଏବେ ସରକାର ସରଳ କରିଛନ୍ତି । ବାନ ନେସନ ବାନ ସବସ୍କ୍ରିପନ ନ୍ୟାୟରେ ଦେଶର ସବୁ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମାଗଣାରେ ଭଲ ଭଲ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ଏବେ ପହଂଚିପାରୁଛି । ଏନେଇ ପ୍ରାୟ ଛଅ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମହାକାଶ ଗବେଷଣା, ବାୟୋଟେକ ଗବେଷଣା କିମ୍ବା ଏଆଇ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତମାନର ଗବେଷଣା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଭଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଆଇଆଇଟି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଡ. ବ୍ରିଆନ ଗ୍ରୀନଙ୍କ ସାକ୍ଷାତ ଆଲୋଚନା ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କର ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନୀ ମାଇକ ମାସିମିନୋଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନାରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସନ୍ନତା ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଭାରତବର୍ଷର ଏକ ଛୋଟିଆ ସ୍କୁଲରୁ ଅଭିନବ ସୃଜନ ସଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶାପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ଭାରତର ନାଁକୁ ଉଚ୍ଚକିତ କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନ ମାନସିକତାରୁ ଓହରି ସକରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ଆଣିବା ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦଶବର୍ଷ ତଳେ ଆଗରୁ ଦେଶ ଭିତରେ ନେଟବାର୍କ ଚଳାଉଥିବା ଏହି ସଂସ୍ଥା ଏବେ ବୈଶ୍ୱିକ ହୋଇଛି । ଦେଶର ପ୍ରତି ନାଗରିକ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗପତିଙ୍କ ପାଖରେ ଏଭଳି ବିକାଶନୋନ୍ମୁଖୀ ମାନସିକତା ରହିବା ଦରକାର । ପ୍ରତି ବଜାର, ଡ୍ରଇଁ ରୁମ, ଖାଇବା ଜାଗାରେ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆର ଛାପ ରହିବା ଉଚିତ । ଅସୁସ୍ଥ ବେଳେ ହିଲ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ, ବିବାହ ବେଳେ ବେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, କନସର୍ଟ, କନଫରେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସାହାସର ସହ ଏ ଦିଗରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ନେଟବାର୍କ ଓ ଚ୍ୟାନେଲ କାମ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।
ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ତେବେ ଏକ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ଆଇଟିଭି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ସହ ଆଇଟିଭି ମିଡିଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ କାର୍ତିକେୟ ଶର୍ମା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟୋନି ଆବଟ୍ଟ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ପୂର୍ବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରନିଲ ବିକ୍ରମସିଙ୍ଘେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।