President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA INAUGURATES NATIONAL CONFERENCE ON THE THEME ‘NARI SHAKTI SE VIKSIT BHARAT’
08 MAR 2025 1:39PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu inaugurated a National Conference on the theme ‘Nari Shakti Se Viksit Bharat’ in New Delhi today (March 8, 2025). This conference is being organised by the Union Ministry of Women and Child Development to celebrate the International Women’s Day.
Speaking on the occasion, the President greeted fellow citizens on International Women's Day and said that this day is an occasion to honour women's achievements, raise awareness of their rights, and dedicate ourselves to promoting gender equality.
The President said that today we are celebrating the completion of 50 years of International Women's Day. There is no doubt that in this period, the ​w​omen's community has made unprecedented progress. She said that she considers her life journey to be a part of this progress. She stated that from being born in a simple family and backward area of ​ Odisha, her journey to the Rashtrapati Bhavan is the story of equal opportunities and social justice for women in Indian society. She expressed confidence that the examples of women's success will continue to grow.
The President said that ​a better environment for girls to move forward is necessary for realizing the dream of a developed India. They should get an environment ​where they can make independent decisions about their lives without pressure or fear. We have to create such an ideal society where no daughter or sister is afraid of going or staying alone anywhere. Only the feeling of respect towards women will create a fear-free social environment. The confidence that girls will get in such an environment will take our country to new heights.
The President said that whenever we have respected the talent of women, they have never disappointed us. We cannot forget the contribution of eminent personalities like Sarojini Naidu, Rajkumari Amrit Kaur, Sucheta Kriplani and Hansaben Mehta, who were members of the Constituent Assembly. There are many such examples where women have not only achieved the highest position by earning fame on the strength of their intelligence, wisdom and knowledge but also increased the prestige of the country and society. Be it science, sports, politics or social service – in all fields women have instilled respect for their talent.
The President said that when India is moving towards becoming the third largest economy of the world, the participation of women in the workforce of the country should increase rapidly. She pointed out that not only in India but also in other countries, one of the reasons for low participation of women in the ​w​orkforce is the belief that women will take leave to look after their children or will be able to pay less attention to work. But this thinking is not correct. We have to ask ourselves whether society has no responsibility towards children. We all know that the first teacher in the family is the mother. If a mother takes leave to look after children, then this endeavour of hers is also for the betterment of the society. A mother can make her child an ideal citizen through her efforts.
The President said that a developed India could be built only on the strength of self-reliant, self-esteemed, independent and empowered women. The resolve of a developed India is the resolve of all of us, which we all have to fulfill together. Therefore, men must support women at every step in becoming strong, empowered and self-reliant. Women should move ahead in their lives with full confidence, dedication​, and hard work and contribute to the development of the country and society.
Please click here to see the President's Speech-

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
'ନାରୀଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ' ଶୀର୍ଷକ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
08 MAR 2025 1:39PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି ( ମାର୍ଚ୍ଚ ୮, ୨୦୨୫) ‘ନାରୀଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ’ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା, ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସର ୫୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ । ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାମାନେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାକୁ ଏହି ପ୍ରଗତିର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ସାଧାରଣ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିବାଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର କାହାଣୀ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମହିଳାଙ୍କ ସଫଳତାର ଗାଥା ବଢିଚାଲିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ହେଲେ ଝିଅମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ରହିବା ଜରୁରୀ । ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ରହିବା ଉଚିତ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ବିନା କୌଣସି ଚାପ କିମ୍ବା ଭୟରେ ନିଜ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ସ୍ୱାଧୀନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ । ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଆଦର୍ଶ ସମାଜ ଗଠନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଝିଅ କିମ୍ବା ଭଉଣୀ ଏକୁଟିଆ ଯିବା କିମ୍ବା ରହିବାକୁ ଭୟ କରିବେ ନାହିଁ। ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ଭାବନା ଭୟମୁକ୍ତ ସାମାଜିକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏଭଳି ପରିବେଶରେ ଝିଅମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମ ଦେଶକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ବି ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛୁ, ସେମାନେ ଆମକୁ କେବେ ବି ନିରାଶ କରିନାହାନ୍ତି। ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ସଦସ୍ୟ ଥିବା ସରୋଜିନୀ ନାଇଡୁ, ରାଜକୁମାରୀ ଅମୃତ କୌର, ସୁଚେତା କୃପାଳିନୀ ଏବଂ ହଂସାବେନ ମେହେଟ୍ଟାଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଆମେ ଭୁଲିପାରିବା ନାହିଁ । ଏମିତି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ରହିଛି ଯେଉଁଠି ନାରୀମାନେ ନିଜର ବୁଦ୍ଧି, ଜ୍ଞାନ ଓ ଜ୍ଞାନ ବଳରେ କେବଳ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପଦବୀ ହାସଲ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଦେଶ ଓ ସମାଜର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି। ବିଜ୍ଞାନ ହେଉ କି କ୍ରୀଡ଼ା, ରାଜନୀତି ହେଉ କି ସମାଜସେବା, ନାରୀମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବାବେଳେ ଦେଶର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଦରକାର ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ କମ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ କାରଣ ହେଉଛି ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ ଛୁଟି ନେବେ କିମ୍ବା କାମରେ କମ୍ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ । ତେବେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଭୁଲ୍। ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ ନାହିଁ କି ବୋଲି ଆମେ ନିଜକୁ ପଚାରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ପ୍ରଥମ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମା' । ଯଦି ଜଣେ ମା' ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ ଛୁଟି ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ହୋଇଥାଏ । ଜଣେ ମା' ନିଜ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ନିଜ ପିଲାକୁ ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ନାଗରିକରେ ପରିଣତ କରିପାରିବେ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର, ସ୍ୱାଭିମାନୀ, ସ୍ୱାଧୀନ ଓ ସଶକ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ବଳରେ ହିଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଯାହାକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ପୂରଣ କରିବା ଦରକାର । ତେଣୁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସଶକ୍ତ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ପୁରୁଷମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ। ମହିଳାମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ନିଜ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦେଶ ଓ ସମାଜର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଉଚିତ୍ ।