Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare releases Second Advance Estimates of Production of major agricultural crops (Kharif & Rabi) for 2024-25
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan approves second advance estimate of crops
Record production of Rice, Wheat, Maize, Groundnut and Soybean has been achieved
Government continuously works for the development of Agriculture Sector under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi: Shri Shivraj Singh Chouhan
Cooperation and incentives to farmers through various schemes by Ministry of Agriculture: Shri Chouhan
10 MAR 2025 4:17PM by PIB Delhi
The Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare has released Second Advance Estimates of production of Major Agricultural Crops (Kharif & Rabi) for the year 2024-25. Union Minister of Agriculture & Farmers' Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan, while approving and releasing the data on major agricultural crops, stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government is continuously working towards the development of agricultural sector. He highlighted that the Ministry of Agriculture is providing assistance and encouragement to farmers through various schemes, resulting in a record increase in agricultural crop production.
The crop area received from the States have been validated and triangulated with information received from Remote Sensing, Weekly Crop Weather Watch Group and other agencies. Further, Department of Agriculture and Farmers’ Welfare (DoA&FW) took the initiative of Stakeholder consultation with representatives from the industry and other Governmental Departments to receive their opinion, views and sentiments for the kharif & Rabi season. These have also been considered while finalising the estimates. Further, the yield estimates are based on Crop Cutting Experiments (CCEs), previous trends and other contributing factors.
The details of production of various crops (Kharif & Rabi) are given as under:
Kharif Foodgrains – 1663.91 LMT/ Rabi Foodgrains (Excluding Summer) – 1645.27 LMT
• Kharif Rice – 1206.79 LMT (Record); Rabi Rice (Excluding Summer) – 157.58 LMT
• Wheat – 1154.30 LMT (Record)
• Kharif Maize – 248.11 LMT (Record); Rabi Maize (Excluding Summer) – 124.38 LMT
• Kharif Shree Anna– 137.52 LMT; Rabi Shree Anna – 30.81 LMT
• Tur – 35.11 LMT
• Gram – 115.35 LMT
• Lentil – 18.17 LMT
•
Kharif Oilseeds – 276.38 LMT / Rabi Oilseeds (Excluding Summer) – 140.31 LMT
• Kharif Groundnut – 104.26 LMT (Record); Rabi Groundnut (Excluding Summer) – 8.87 LMT
• Soybean – 151.32 LMT (Record)
• Rapeseed & Mustard – 128.73 LMT
Sugarcane – 4350.79 LMT
Cotton – 294.25 Lakh Bales (170 Kgs. each)
Jute – 83.08 Lakh Bales (180 Kgs. each)
The Kharif foodgrain production is estimated at 1663.91 LMT, and Rabi foodgrain production is estimated at 1645.27 LMT.
Kharif Rice production is estimated at 1206.79 LMT as compared to 1132.59 LMT in 2023-24, showing an increase of 74.20 LMT. Production of Rabi Rice is estimated at 157.58 LMT. Production of Wheat is estimated at 1154.30 LMT, which is higher by 21.38 LMT as compared to previous year production of 1132.92 LMT.
Production of Shree Anna (Kharif) is estimated at 137.52 LMT and Shree Anna (Rabi) is estimated at 30.81 LMT. Further, Production of Nutri /Coarse Cereals (kharif) is estimated at 385.63 LMT and Production of Nutri /Coarse Cereals (Rabi) is estimated at 174.65 LMT.
Production of Tur and Gram is estimated at 35.11 LMT and 115.35 LMT, respectively and the production of Lentil is estimated at 18.17 LMT.
The production of Kharif and Rabi Groundnut is estimated at 104.26 LMT & 8.87 LMT, respectively. Kharif Groundnut production is higher by 17.66 LMT as compared to previous year Kharif groundnut production of 86.60 LMT. The production of Soybean is estimated at 151.32 LMT which is higher by 20.70 LMT as compared to previous year’s production of 130.62 LMT and production of Rapeseed & Mustard is estimated at 128.73 LMT. The production of Cotton is estimated at 294.25 Lakh Bales (of 170 Kg each) and production of Sugarcane is estimated at 4350.79 LMT.
While preparing the kharif crop production estimates the Crop Cutting Experiments (CCEs) based yield has been considered. Further, CCEs of few crops viz., Tur, Sugarcane, Castor etc. are still ongoing. The Rabi crop production is based on the average yield and are subject to change in the successive estimates on the receipt of better yield estimates based on CCEs. The production of various summer crops will be included in the forthcoming third advance estimates.
These estimates have been primarily prepared on the basis of information received from States. The Second Advance Estimates covers Kharif and Rabi Season, the summer season shall be incorporated in the Third Advance Estimates.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ (ଖରିଫ ଓ ରବି) ଉତ୍ପାଦନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ଜାରି କଲା କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଫସଲର ଦ୍ୱିତୀୟ ଆଗୁଆ ଆକଳନକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
ଚାଉଳ, ଗହମ, ମକା, ଚିନାବାଦାମ ଓ ସୋୟାବିନର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁଛି: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
10 MAR 2025 4:17PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ (ଖରିଫ ଓ ରବି) ଉତ୍ପାଦନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ଜାରି କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ଫସଲର ତଥ୍ୟକୁ ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଉନ୍ମୋଚନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ରିମୋଟ୍ ସେନ୍ସିଂ, ପାଣିପାଗ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସୂଚନା ସହିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଫସଲ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୈଧ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ (ଡିଓଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ଖରିଫ ଓ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ବିଭାଗର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆକଳନ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ସମୟରେ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଅମଳ ଆକଳନ ଫସଲ କଟିବା ପରୀକ୍ଷା (ସିସିଇ), ପୂର୍ବ ଧାରା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗଦାନକାରୀ କାରଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ବିଭିନ୍ନ ଫସଲ (ଖରିଫ ଓ ରବି)ର ଉତ୍ପାଦନର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅନୁଯାୟୀ ଦିଆଯାଇଛି:
- ଖରିଫ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ – ୧୬୬୩.୯୧ ଏଲଏମଟି/ ରବି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ (ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ବ୍ୟତୀତ) – ୧୬୪୫.୨୭ ଏଲଏମଟି
- ଖରିଫ ଧାନ – ୧୨୦୬.୭୯ ଏଲଏମଟି (ରେକର୍ଡ); ରବି ଚାଉଳ (ଗ୍ରୀଷ୍ମକୁ ବାଦ୍ ଦେଲେ) – ୧୫୭.୫୮ ଏଲଏମଟି
- ଗହମ – ୧୧୫୪.୩୦ ଏଲଏମଟି (ରେକର୍ଡ)
- ଖରିଫ ମକା – ୨୪୮.୧୧ ଏଲଏମଟି (ରେକର୍ଡ); ରବି ମକା (ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁକୁ ବାଦ୍ ଦେଲେ) – ୧୨୪.୩୮ ଏଲଏମଟି
- ଖରିଫ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ- ୧୩୭.୫୨ ଏଲଏମଟି; ରବି ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ - ୩୦.୮୧ ଏଲଏମଟି
- ହରଡ଼ - ୩୫.୧୧ ଏଲଏମଟି
- ଚଣା - ୧୧୫.୩୫ ଏଲଏମଟି
- ମସୁର – ୧୮.୧୭ ଏଲଏମଟି
ଖରିଫ ତୈଳବୀଜ – ୨୭୬.୩୮ ଏଲଏମଟି / ରବି ତୈଳବୀଜ (ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ବ୍ୟତୀତ) - ୧୪୦.୩୧ ଏଲଏମଟି
- ଖରିଫ ଚିନାବାଦାମ – ୧୦୪.୨୬ ଏଲଏମଟି (ରେକର୍ଡ); ରବି ଚିନାବାଦାମ (ଗ୍ରୀଷ୍ମକୁ ବାଦ୍ ଦେଲେ) – ୮.୮୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍
- ସୋୟାବିନ୍ – ୧୫୧.୩୨ ଏଲଏମଟି (ରେକର୍ଡ)
- ରେପସିଡ ଏବଂ ସୋରିଷ – ୧୨୮.୭୩ ଏଲଏମଟି
ଆଖୁ – ୪୩୫୦.୭୯ ଏଲଏମଟି
କପା – ୨୯୪.୨୫ ଲକ୍ଷ ବସ୍ତା (୧୭୦ କେଜି ଲେଖାଏଁ)
ଝୋଟ - ୮୩.୦୮ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠି (୧୮୦ କେଜି ଲେଖାଏଁ)
ଖରିଫ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୧୬୬୩.୯୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏବଂ ରବି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୧୬୪୫.୨୭ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଖରିଫ ଧାନ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ୧୧୩୨.୫୯ ଏଲଏମଟି ତୁଳନାରେ ୧୨୦୬.୭୯ ଏଲଏମଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୭୪.୨୦ ଏଲଏମଟି ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଛି । ରବି ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ୧୫୭.୫୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ୧୧୫୪.୩୦ ଏଲଏମଟି ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ୧୧୩୨.୯୨ ଏଲଏମଟି ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨୧.୩୮ ଏଲଏମଟି ଅଧିକ ଅଟେ ।
ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ (ଖରିଫ) ଉତ୍ପାଦନ ୧୩୭.୫୨ ଏଲଏମଟି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ (ରବି) ର ଉତ୍ପାଦନ ୩୦.୮୧ ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ନ୍ୟୁଟ୍ରି/ମୋଟା ଶସ୍ୟ (ଖରିଫ) ଉତ୍ପାଦନ ୩୮୫.୬୩ ଏଲଏମଟି ଏବଂ ନ୍ୟୁଟ୍ରି/ମୋଟା ଶସ୍ୟ (ରବି) ଉତ୍ପାଦନ ୧୭୪.୬୫ ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ହରଡ଼ ଏବଂ ଚଣାର ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୫.୧୧ ଏଲଏମଟି ଏବଂ ୧୧୫.୩୫ ଏଲଏମଟି ଏବଂ ମସୁର ଉତ୍ପାଦନ ୧୮.୧୭ ଏଲଏମଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ଖରିଫ ଓ ରବି ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୦୪.୨୬ ଏଲଏମଟି ଓ ୮.୮୭ ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଗତ ବର୍ଷ ଖରିଫ ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ୮୬.୬୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ଖରିଫ ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ୧୭.୬୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ରହିଛି। ସୋୟାବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ୧୫୧.୩୨ ଏଲଏମଟି ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ୧୩୦.୬୨ ଏଲଏମଟି ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨୦.୭୦ ଏଲଏମଟି ଅଧିକ ଏବଂ ରେପସିଡ ଏବଂ ସୋରିଷ ଉତ୍ପାଦନ ୧୨୮.୭୩ ଏଲଏମଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । କପା ଉତ୍ପାଦନ ୨୯୪.୨୫ ଲକ୍ଷ ବସ୍ତା (୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଲେଖାଏଁ) ଏବଂ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ୪୩୫୦.୭୯ ଲକ୍ଷ ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ଖରିଫ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ ଫସଲ କଟିବା ପରୀକ୍ଷା (ସିସିଇ) ଆଧାରିତ ଅମଳକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କିଛି ଫସଲ ଯଥା ହରଡ଼, ଆଖୁ, କାଷ୍ଟର ଇତ୍ୟାଦିର ସିସିଇ ଏବେ ବି ଜାରି ରହିଛି। ରବି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ହାରାହାରି ଅମଳ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ସିସିଇ ଆଧାରରେ ଉତ୍ତମ ଅମଳ ଆକଳନ ପାଇବା ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଆକଳନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । ଆଗାମୀ ତୃତୀୟ ଆଗୁଆ ଆକଳନରେ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ଏହି ଆକଳନ ମୁଖ୍ୟତଃ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସୂଚନା ଆଧାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଦ୍ବିତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନରେ ଖରିଫ ଓ ରବି ଋତୁ କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁକୁ ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ ।