AYUSH
Shri Pratap Rao Jadhav inaugurates the Yoga Mahotsav-2025, a Grand Prelude to International Day of Yoga 2025 in New Delhi today
Events marks the beginning of 100 days to International Day of Yoga 2025
Yoga is not just a way of life but also a powerful means to maintain mental and physical well-being: Shri Pratap Rao Jadhav, Union Minister of State (IC), Ministry of Ayush
10 unique signature events to guide events to International Day of Yoga 2025
Ministry of Ayush unveils ambitious global initiatives to make Yoga more inclusive and impactful
13 MAR 2025 3:34PM by PIB Delhi
Yoga Mahotsav 2025, a curtain raiser to International Day of Yoga (IDY) 2025, was inaugurated by Shri Pratap Rao Jadhav, Union Minister of State (IC), Ministry of Ayush and Minister of State, Ministry of Health and Family Welfare in Delhi today. To mark the 11th edition of IDY, Shri Pratap Rao Jadhav also released 10 Unique Signature events, reinforcing India’s global leadership in Yoga.
Padmabhushan Dr. D. Veerendra Heggade, Member of Parliament, Dharmadhikari, Sri Kshetra Dharmasthala, senior government officials, eminent Yoga Gurus, scientists and scholars were also present on the occasion.
The Ministry of Ayush, Government of India, as the nodal ministry for IDY, has taken the lead in organising 10 successful editions of IDY, which have found great enthusiasm and worldwide support. Following the footprints, this year, Yoga Mahotsav-2025 is being organised to promote various dimensions of Yoga and to kindle a mass movement to promote health, well-being, and peace across the globe. It is worth mentioning that the 100-day countdown is an important event in the observation of IDY every year. The event formally marks the beginning of the journey towards 11th IDY -2025.
While addressing the gathering, the Union Minister of State for Ayush Shri Prataprao Jadhav outlined the importance of Yoga and said, “From the past 10 years, under the visionary leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi, we have celebrated this day as a grand festival. Yoga is not just a way of life but also a powerful means to maintain mental and physical well-being. Its unparalleled strength guided millions across the world to stay healthy and resilient during the challenging days of the lockdown.”
The Ayush Minister also released ‘The International Day of Yoga Handbook, 2025, Version 1.0’ in response to early public interest and demand from IDY event organisers for guidance to facilitate preparatory activities for the International Day of Yoga 2025.
Further, the Ayush Minister informed that this year IDY activities will revolve around 10 unique signature events to mark the 11th edition of the global event, which makes it the most expansive and inclusive:
• Yoga Sangama – A synchronised Yoga demonstration at 10,000 locations, aiming for a world record.
• Yoga Bandhan – Global partnerships with 10 countries to host Yoga sessions at iconic landmarks.
• Yoga Parks– Development of 1,000 Yoga Parks for long-term community engagement.
• Yoga Samavesh – Special Yoga programs for Divyangjan, senior citizens, children, and marginalised groups.
• Yoga Prabhava – A decadal impact assessment on Yoga’s role in public health.
• Yoga Connect – A Virtual Global Yoga Summit featuring renowned Yoga experts and healthcare professionals.
• Harit Yoga – A sustainability-driven initiative combining Yoga with tree planting and clean-up drives.
• Yoga Unplugged- An event to attract young people to Yoga
• Yoga Maha Kumbh – A week-long festival across 10 locations, culminating in a central celebration led by the Hon’ble Prime Minister.
• Samyogam – A 100-day initiative integrating Yoga with modern healthcare for holistic wellness.
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush, cited data from the National Sample Survey Organisation (NSSO) and stated that in 2.5 crore households—approximately 8% of all households in the country—at least one member practices yoga. This strongly demonstrates yoga's deep integration into public life.
The day began with a live demonstration of the Common Yoga Protocol (CYP) at 7 AM at the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), with the participation of over 1,000 Yoga enthusiasts. CYP is designed with input from experts as it comprises day-to-day yoga practice to reap all the benefits of yoga. The protocol is intended to popularise Yoga practices like Yoga Nidra, Pranayama, Dhyan, etc. Each Yogic activity is key to improving flexibility, strength, balance, and attaining harmony.
The one-day Yoga Mahotsav 2025 covered a range of activities, including three theme-based technical sessions on Science behind Common Yoga Protocol, Anti-Obesity Campaign: Role of Yoga and the Decadal Year of IDY Celebrations. These technical sessions featured eminent experts from the fields of Yoga, medicine, and scientific research and served as a crucial knowledge-sharing platform, reinforcing the scientific and therapeutic potential of Yoga while setting the stage for a grand and impactful International Day of Yoga 2025.
Yoga Mahotsav 2025 sets the stage for a revolution in health and well-being, with India leading the charge in making Yoga a way of life worldwide. Over the past decade, IDY has showcased India’s dedication to making Yoga a global phenomenon. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, IDY has evolved into a worldwide celebration of health, wellness, and unity.
Annexure
The International Day of Yoga (IDY) has become a global wellness movement, uniting millions across countries. Here’s a brief look at its key milestones:
• IDY 2015 – New Delhi: The first IDY at Rajpath saw 35,985 participants, setting two Guinness World Records.
• IDY 2016 – Chandigarh: 30,000+ participants gathered at Capitol Complex, including 150 Divyangjan performing Yoga Protocol for the first time. The Prime Minister emphasised Yoga’s role in treating ailments like diabetes.
• IDY 2017 – Lucknow: 51,000 participants joined at Ramabai Ambedkar Maidan, with Yoga highlighted as affordable ‘health insurance’.
• IDY 2018 – Dehradun: 50,000+ participants at Forest Research Institute, with the theme "Yoga for Public Health". ISRO launched BHUVAN-YOGA and Yoga Locator apps.
• IDY 2019 – Ranchi: Focused on ‘Yoga for Heart Care’, with eco-friendly Yoga accessories benefiting Khadi artisans.
• IDY 2020 – Virtual: Amid the pandemic, 12.06 crore people joined online. The "My Life, My Yoga" contest attracted entries from 130 countries.
• IDY 2021 – Virtual: Themed “Yoga for Wellness”, reaching 496.1 million people globally. Iconic celebrations occurred at Times Square, the Eiffel Tower, and Tokyo Skytree.
• IDY 2022 – Mysuru: 15,000 participants at Mysore Palace, with a ‘Guardian Ring’ global Yoga relay and VR-powered digital exhibition.
• IDY 2023 – Jabalpur & UN HQ, New York: With 23.44 crore participants, this IDY set two Guinness World Records, including the most significant Yoga session (1.53 lakh participants in Surat). The ‘Ocean Ring of Yoga’ covered 35,000 km.
• IDY 2024 – Srinagar: Held at SKICC, Srinagar, with 7,000 participants braving the rain. The ‘Yoga for Space’ initiative saw ISRO scientists join in. A Guinness World Record was set in Uttar Pradesh, with 25.93 lakh people pledging to Yoga. 24.53 crore global participants marked this as a historic celebration.
From Rajpath to the United Nations, IDY has reinforced India’s leadership in global health and well-being. As the countdown to IDY 2025 begins, the Ministry of Ayush remains committed to spreading the message of Yoga across borders, inspiring millions to embrace this timeless practice for a healthier, happier world.

ଆୟୁଷ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ-୨୦୨୫ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଦବ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ର ୧୦୦ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
ଯୋଗ କେବଳ ଜୀବନଶୈଳୀ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନସିକ ଓ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ: ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଦବ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ), ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ୧୦ଟି ଅନନ୍ୟ ଦସ୍ତଖତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଯୋଗକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଛି
13 MAR 2025 3:34PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ୨୦୨୫ ଅବସରରେ ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ-୨୦୨୫କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଦବ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଆଇଡିୱାଇର ୧୧ଶ ସଂସ୍କରଣ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଦବ ଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୧୦ଟି ଅନନ୍ୟ ଦସ୍ତଖତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପଦ୍ମଭୂଷଣ ଡ. ଡି ବୀରେନ୍ଦ୍ର ହେଗଡେ, ସାଂସଦ, ଧର୍ମାଧିକାରୀ, ଶ୍ରୀକ୍ଷେତ୍ର ଧର୍ମସ୍ଥଳ, ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ବିଶିଷ୍ଟ ଯୋଗଗୁରୁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ପଣ୍ଡିତମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଇଡିୱାଇର ନୋଡାଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାବରେ ଆଇଡିୱାଇର ୧୦ଟି ସଫଳ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯାହା ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମର୍ଥନ ପାଇଛି । ଏହି ଅବସର ପରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ-୨୦୨୫ ର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆଇଡିୱାଇର ପାଳନରେ ୧୦୦ ଦିନର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ୧୧ଶ ଆଇଡିୱାଇ-୨୦୨୫ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଦବ ଯୋଗର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଲେ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ଏହି ଦିନକୁ ଏକ ଭବ୍ୟ ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିଆସୁଛୁ । ଯୋଗ କେବଳ ଜୀବନଶୈଳୀ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନସିକ ଓ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ବଜାୟ ରଖିବାପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ । ଏହାର ଅତୁଳନୀୟ ଶକ୍ତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଲକଡାଉନର ର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସ୍ଥିର ରହିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ଆଇଡିୱାଇ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜକଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଦାବିର ଉତ୍ତରରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ 'ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପୁସ୍ତକ, ୨୦୨୫, ସଂସ୍କରଣ ୧.୦' ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆଇଡିୱାଇ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ୧୧ଶ ସଂସ୍କରଣ ଅବସରରେ ୧୦ଟି ଅନନ୍ୟ ଦସ୍ତଖତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ପରିଚାଳତ ହେବ, ଯାହା ଏହାକୁ ସବୁଠାରୁ ବିସ୍ତୃତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ:
- ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ - ୧୦,୦୦୦ ସ୍ଥାନରେ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
- ଯୋଗ ବନ୍ଧନ – ୧୦ଟି ଦେଶ ସହ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭାଗିଦାରୀ ରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
- ଯୋଗ ପାର୍କ: ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ୧୦୦୦ ଯୋଗ ପାର୍କର ବିକାଶ ।
- ଯୋଗ ସମାବେଶ – ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ଶିଶୁ ଓ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।
- ଯୋଗ ପ୍ରଭାବ - ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଯୋଗର ଭୂମିକା ଉପରେ ଏକ ଦଶକୀୟ ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ ।
- ଯୋଗ କନେକ୍ଟ - ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଯୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ଗ୍ଲୋବାଲ ଯୋଗ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ।
- ହରିତ୍ ଯୋଗ - ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଏବଂ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଯୋଗକୁ ମିଶାଇ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ-ପରିଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ।
- ଯୋଗ ଅନପ୍ଲଗ୍ - ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
- ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ - ୧୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ମହୋତ୍ସବ, ଯାହା ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହେବ ।
- ସମୟୋଗମ୍ - ସାମଗ୍ରିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଯୋଗକୁ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ୧୦୦ ଦିନିଆ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସେକ୍ରେଟାରି ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଜାତୀୟ ନମୁନା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସଂଗଠନ (ଏନଏସଏସଓ)ର ତଥ୍ୟକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨.୫ କୋଟି ପରିବାରରେ ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶର ମୋଟ ପରିବାରର ପ୍ରାୟ ୮ ପ୍ରତିଶତ- ଅତି କମରେ ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରନ୍ତି। ଏହା ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ଯୋଗର ଗଭୀର ପ୍ରଭାବକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ (ଏମଡିଏନଆଇୱାଇ)ରେ ସକାଳ ୭ ଟାରେ କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ର ଲାଇଭ୍‌ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୋଗପ୍ରେମୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ଏହି ଦିବସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସିୱାଇପି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତାମତ ରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି କାରଣ ଏଥିରେ ଯୋଗର ସମସ୍ତ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଯୋଗ ନିଦ୍ରା, ପ୍ରାଣାୟାମ, ଧ୍ୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ନମନୀୟତା, ଶକ୍ତି, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଦିନିକିଆ ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫ରେ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ ପଛରେ ବିଜ୍ଞାନ, ମେଦବହୁଳତା ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ: ଯୋଗର ଭୂମିକା ଏବଂ ଆଇଡିୱାଇ ଉତ୍ସବର ଦଶକୀୟ ବର୍ଷ ଉପରେ ତିନୋଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭିତ୍ତିକ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗ, ଔଷଧ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଗର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥା ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନ-ଅଂଶୀଦାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଭବ୍ୟ ତଥା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ 2025 ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ।
ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଇଡିୱାଇ ଯୋଗକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଇଡିୱାଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଏକତାର ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଅନୁଚ୍ଛେଦ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁସ୍ଥତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଛି । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ:
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୧୬ - ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ରାଜପଥରେ ପ୍ରଥମ ଆଇଡିୱାଇରେ ୩୫,୯୮୫ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଦୁଇଟି ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୧୬ - ଚଣ୍ଡିଗଡ଼: କ୍ୟାପିଟାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ୩୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୫୦ ଜଣ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ମଧୁମେହ ଭଳି ରୋଗର ଚିକିତ୍ସାରେ ଯୋଗର ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୧୭ - ଲକ୍ଷ୍ନୌ : ରମାବାଇ ଆମ୍ବେଦକର ମଇଦାନରେ ୫୧,୦୦୦ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ଯୋଗକୁ ସୁଲଭ 'ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା' ବୋଲି ଦର୍ଶାଯାଇଛି।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୧୮, ଦେହେରାଦୁନ: ଫରେଷ୍ଟ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟରେ ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ, ଯାହାର ଶୀର୍ଷକ ରହିଛି "ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ"। ଇସ୍ରୋ ଭୁବନ-ଯୋଗ ଏବଂ ଯୋଗ ଲୋକେଟର ଆପ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୧୯ - ରାଞ୍ଚି: 'ହାର୍ଟ କେୟାର ପାଇଁ ଯୋଗ' ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଯୋଗ ଉପକରଣ ଖଦି କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୦ - ଭର୍ଚୁଆଲ: ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ୧୨.୦୬ କୋଟି ଲୋକ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । 'ମୋ ଜୀବନ, ମୋ ଯୋଗ' ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ୧୩୦ଟି ଦେଶରୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୧ - ଭର୍ଚୁଆଲ: "ୱେଲନେସ୍ ପାଇଁ ଯୋଗ" ଶୀର୍ଷକ ଥିଲା, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ୪୯୬.୧ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ଟାଇମ୍ସ ସ୍କୋୟାର, ଆଇଫିଲ ଟାୱାର ଏବଂ ଟୋକିଓ ସ୍କାଏଟ୍ରିରେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୨ - ମଇସୁର: ମହୀଶୂର ପ୍ୟାଲେସରେ ୧୫,୦୦୦ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ,ଏକ 'ଗାର୍ଡିଆନ୍ ରିଂ' ଗ୍ଲୋବାଲ ଯୋଗ ରିଲେ ଏବଂ ଭିଆର ଚାଳିତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୩ - ଜବଲପୁର ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ନ୍ୟୁୟର୍କ: ୨୩.୪୪ କୋଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଏହି ଆଇଡିୱାଇ ଦୁଇଟି ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ (ସୁରଟରେ ୧.୫୩ ଲକ୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । 'ଓସେନ୍ ରିଙ୍ଗ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ' ୩୫,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା।
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୪ - ଶ୍ରୀନଗର: ଶ୍ରୀନଗରର ଏସକେଆଇସିସିଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ, ଯେଉଁଥିରେ ୭,୦୦୦ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବର୍ଷାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। 'ମହାକାଶ ପାଇଁ ଯୋଗ' ଅଭିଯାନରେ ଇସ୍ରୋ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ୨୫.୯୩ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯୋଗ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ୨୪.୫୩ କୋଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏହାକୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରିଥିଲେ।
ରାଜପଥଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜାତିସଂଘ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇଡିୱାଇ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି । ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ ର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୋଗର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସୀମାରେ ପ୍ରସାରିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସୁଖୀ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହି କାଳଜୟୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି।