Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses programme of Bavaliyali Dham
PM lauds Bharwad community's dedication to service, love for nature and commitment to cow protection
Developing villages is the first step toward building a Viksit Bharat: PM
PM emphasises on the importance of education for empowering the community through modernity as the way forward
PM highlights the importance of "Sabka Prayas" being the nation's greatest strength
20 MAR 2025 9:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during the programme of Bavaliyali Dham related to the Bharwad Samaj of Gujarat via video message today. Addressing the gathering, Shri Modi extended heartfelt greetings to Mahant Shri Ram Bapu ji, the community leaders, and the thousands of devotees present. He began by paying respectful tribute to the traditions of the Bharwad community and to the revered saints and mahants who have dedicated their lives to upholding these traditions. Highlighting the immense joy and pride associated with the historic Mahakumbh, Shri Modi remarked on the significant occasion of Mahant Shri Ram Bapu ji being conferred the title of Mahamandaleshwar during this sacred event, calling it a monumental achievement and a source of great happiness for all. He conveyed his wishes to Mahant Shri Ram Bapu ji and the families of the community, celebrating their contributions and achievements.
Shri Modi said that over the past week, Bhavnagar's land seemed to transform into Lord Krishna's Vrindavan, highlighting the Bhagwat Katha conducted by the community, describing the atmosphere as one filled with devotion, where people immersed themselves in Krishna's essence. “Bavaliyali is not merely a religious site but a symbol of faith, culture, and unity for the Bharwad community and many others”, he added.
The Prime Minister emphasized, with the blessings of Naga Lakha Thakur, the sacred place of Bavaliyali has always provided the Bharwad community with true direction and boundless inspiration. He highlighted the golden opportunity of the re-consecration of the Shri Naga Lakha Thakur temple, calling it a momentous occasion. He noted the vibrant celebrations over the past week, praising the enthusiasm and energy of the community. He further remarked on the Ras performed by thousands of women, describing it as a living embodiment of Vrindavan and a harmonious blend of faith, culture, and tradition, describing it as a source of immense joy and satisfaction. He highlighted the contributions of the artists who participated in the programs, bringing the events to life and delivering timely messages to society. The Prime Minister expressed confidence that the community would continue to receive valuable messages through the Bhagwat Katha. He extended heartfelt appreciation to all those involved, stating that their efforts deserve endless accolades.
Expressing gratitude to Mahant Shri Ram Bapu ji and the organizers of the Bavaliyali Dham event for inviting him to participate in this auspicious occasion, the Prime Minister conveyed his inability to attend in person due to parliamentary commitments. He assured that he would visit in the future to pay his respects.
Shri Modi highlighted his long-standing connection with the Bharwad community and Bavaliyali Dham, lauding the community's dedication to service, their love for nature, and their commitment to cow protection, describing these values as beyond words. He remarked on the shared sentiment that resonates deeply within the community.
Underlining the profound legacy of Naga Lakha Thakur, Shri Modi hailed his contributions as a beacon of service and inspiration. He highlighted the enduring impact of Thakur's efforts, which continue to be remembered and celebrated even after centuries. He shared his personal witness to the remarkable services rendered by Pujya Isu Bapu during challenging times in Gujarat, particularly during periods of severe drought. He noted the immense hardships faced by regions like Dhandhuka and Rampur, where water scarcity was a persistent issue. He praised Pujya Isu Bapu's selfless service to the afflicted, describing it as a divine act recognized and revered across Gujarat. The Prime Minister further highlighted Isu Bapu's dedication to the welfare of displaced communities, the education of their children, environmental conservation, and the preservation of Gir cows. He remarked that every aspect of Isu Bapu's work reflects a deep tradition of service and compassion.
Lauding the Bharwad community for their unwavering commitment to hard work and sacrifice, emphasizing their consistent progress and resilience, the Prime Minister recalled his past interactions with the community, where he encouraged them to transition from wielding sticks to embracing pens, symbolizing the importance of education. He expressed pride in the new generation of the Bharwad community for adopting this vision, with children advancing through education. Shri Modi highlighted the need for further progress, stating that now even the daughters of the community should hold computers in their hands. He emphasized the community's role as protectors of nature and culture, applauding their embodiment of the "Atithi Devo Bhava" tradition. He noted the unique values of the Bharwad community, where elders are cared for within joint families, reflecting a spirit of service akin to serving the divine. Acknowledging the community's efforts in preserving traditions while embracing modernity, Shri Modi commended initiatives like providing hostel facilities for children of displaced families and connecting the community with new opportunities globally. He expressed his desire for the community's girls to excel in sports and highlighted the potential he witnessed during Gujarat's Khel Mahakumbh. He also emphasized the community's dedication to cattle rearing, particularly their efforts in preserving the Gir cow breed, which has brought pride to the nation. He remarked on the global recognition of Gir cows and urged the community to extend the same care and concern to their children as they do to their livestock.
Emphasising his deep connection with the Bharwad community, describing them as his family and partners, Shri Modi remarked on the gathering at Bavaliyali Dham, expressing his belief that the community would support his vision for Viksit Bharat within the next 25 years. He highlighted the importance of collective efforts, reiterating his statement from the Red Fort about "Sabka Prayas" being the nation's greatest strength. The Prime Minister underscored the need to develop villages as the first step toward building a Viksit Bharat. He highlighted the government's free vaccination program for livestock to combat Foot and Mouth Disease, urging the community to ensure regular vaccinations for their cattle. He described this initiative as an act of compassion and a way to receive divine blessings. Shri Modi also mentioned the introduction of Kisan Credit Cards for cattle rearers, enabling them to access low-interest loans for expanding their businesses. He emphasized the importance of preserving indigenous cattle breeds and highlighted the National Gokul Mission as a key initiative for their conservation and growth. He urged the community to take full advantage of these programs. The Prime Minister reiterated the significance of tree plantation, encouraging the community to plant trees in honor of their mothers. He described this as a way to restore the health of Mother Earth, which has suffered due to excessive exploitation and chemical use. He emphasized the value of natural farming and urged the community to adopt this practice to rejuvenate the land. Shri Modi praised the Bharwad community's dedication to service, highlighting the potential of cattle dung as a resource for strengthening the soil. He commended the efforts of Gujarat's Governor, Shri Acharya Devvrat in promoting natural farming and called on the community to contribute to this cause.
The Prime Minister extended his heartfelt wishes to the Bharwad community and prayed for the continued blessings of Naga Lakha Thakur on everyone. He expressed his hope for the well-being and progress of all individuals associated with Bavaliyali Dham. Shri Modi emphasized the importance of education, urging the community's children, especially daughters, to excel academically and contribute to a stronger society. He remarked that empowering the community through modernity and strength is the way forward. He concluded by expressing joy and gratitude for being part of this auspicious occasion, acknowledging that his presence in person would have brought him even greater happiness.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বাভলিয়ালী ধামগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী সেবাদা পুক্নিং চিংশিনবা, মহৌশাবু নুংশিবা অমসুং শনবী ঙাকপী শেনবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবা হায়বসিনা বিক্সিত ভারত অমা শেমগৎপগী অহানবা খোঙথাংনি: প্রধান মন্ত্রী
মোদর্নিতীগী খুত্থাংদা কম্ম্যুনিতীদা শক্তি পীনবা এজুকেসনগী মরুওইবা অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা "সবকা প্রয়াস" অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গল ওইদুনা মরু ওই হায়না ফোংদোকখ্রে
20 MAR 2025 9:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিওগী খুৎথাংদা গুজরাতকী ভারৱাদ সমাজগা মরী লৈনবা বাভলিয়ালী ধামগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মীয়াম তিনখিবা থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা মহান্ত শ্রী রাম বাপুজী, কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবশিং অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা ভক্তশিংবু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী চৎনবীশিং অসিবু ঙাক শেনবদা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা শক্নাইরবা সেন্তশিং অমসুং মহান্তশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎতুনা হৌদোকখি। পুৱারী ওইরবা মহাকুম্ভগা মরী লৈনবা চাউথোকচবা অমসুং চাউথোকচবা অদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা মহান্ত শ্রী রাম বাপুজীবু মসিগী অশেংবা থৌরম অসিদা মহামন্দেলেশ্বরগী মিংথোল পীবগী মশক থোকপা তাঞ্জা অদু পনখি। মহাক্না মহান্ত শ্রী রাম বাপুজী অমসুং খুন্নাই অসিগী ইমুং-মনুংশিংদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চয়োল অমদা ভাবনগরগী লম অসি ভগবান শ্রী কৃষ্ণগী বৃন্দাবন অদুগুম্না ওইরকপা উরে। মীয়াম্না ভাগৱত কথাগী মতাংদা পল্লদুনা মফম অদুগী ফীভম অসি মীশিংনা শ্রী কৃষ্ণগী মগুনদা থৱায় য়াওনা শোন্নরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি, "বাৱালিয়ালী অসি লাইনিং লাইশোনগী মফম অমা খক্তা নত্তনা, মসি ভারৱাদ খুনাই অমসুং অতোপ্পা কয়াগীদমক্তা থাজবা, চৎনবী অমসুং অমত্তা ওইবগী খুদম অমনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নাগা লাক্ষ ঠাকুরগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা, বাভলিয়ালীগী অশেংবা মফম অসিনা ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীদা মতম পুম্নমক্তা অচুম্বা লমজিং-লমতাক অমসুং ঙমখৈ লৈতবা ইথিল পীরি। শ্রী নাগা লাক্ষা ঠাকুরগী লাইশঙ অমুক হন্না লাইশং শঙ্গাখিবা অসি য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হৌখিবা চয়োলদা পাংথোকখিবা থৌরমশিং অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং কম্ম্যুনিতীগী থৌনা অমসুং থৌনা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। নুপী লিশিং কয়া অমনা পাংথোকপা রাসকী মতাংদা মহাক্না মখা তানা পনখি। মহাক্না মসিবু বৃন্দাবনগী অশেংবা মশক অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিদা থাজবা, চৎনবী অমসুং চৎনবীগী মরী লৈনৈ। মসি য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং নুংঙাইবা পোকই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না প্রোগ্রামশিংদা শরুক য়াখিবা আর্তিস্তশিংনা থৌরমশিং অদু পুন্সিদা পুরকপা অমসুং খুন্নাইদা মতম চানা পাউজেল পীবগী থৌদাংশিং অদু ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি কম্ম্যুনিতী অসিনা মখা তানা ভাগৱত কাথাগী খুত্থাংদা মমল য়াম্লবা পাউতাকশিং ফংলগনি। মহাক্না থৌদাং লৌরিবা মীপুম খুদিংমক্তা থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকখি, অমসুং মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদু লেপ্পা লৈতনা থাগৎপা ফংগনি হায়না ফোংদোকখি।
মহান্ত শ্রী রাম বাপুজী অমসুং বাভলিয়ালী ধামগী থৌরম অসিগী ওর্গানাইজরশিংনা মহাকপু মসিগী অঙম্বা থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা কৌখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পার্লিয়ামেন্তরী কম্মিতমেন্তশিংগী মরমদা মশামক্না শরুক য়াবা ঙমদবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না তুংলমচৎতা মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎনবা লাক্কনি হায়না থাজবা পীখি।
শ্রী মোদীনা ভারৱাদ কম্ম্যুনিতী অমসুং বাভলিয়ালি ধামগা লোয়ননা মহাক্কী মতম শাংনা লৈরক্লবা মরী অদু পনখি। মহাক্না কম্ম্যুনিতী অসিগী সেবাদা পুক্নিং চিংশিনবা, মহৌশাগীদমক মখোয়গী নুংশিবা অমসুং গাউ ঙাকশেলগীদমক মখোয়গী থৌদাংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না কম্ম্যুনিতী অসিগী মনুংদা য়াম্না ময়েক শেংনা শন্দোক্না তাক্লিবা অপুনবা ৱাখল্লোন অদুগী মতাংদা ফোংদোকখি।
নাগা লাক্ষা থাকুরগী মশক নাইরবা ৱারী পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না হোৎনজরম্বা অমসুং পীবীরম্বা ইথিলশিংনা লমজিং ওইহৌরগনি। চহি চা কয়াগী মতুংদা ফাওবা নিংশিংদুনা লাক্লিবা ঠাকুরগী হোৎনজরকপশিং অদুগী অচেৎপা ইথিল অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না গুজরাতকী অৱাবা মাইয়োক্নখিবা মতমশিংদা, মরুওইনা শাথীবা ঈচাউগী মতমশিংদা পুজিয়া ইসু বাপুনা পীখিবা পাঙথোকপীখিবা থবক কয়াগী মতাংদা মহাক্কী মশাগী ওইবা মোৎ থমখি। মহাক্না ধন্দুখা অমসুং রামপুরগুম্বা মফমশিংদা ঈশিংগী অৱাবা লেপ্পা লৈতনা থেংনরিবা অসিসু পনখি। মহাক্না পুজিয়া ইসু বাপুনা অৱাবা তারবশিংগীদমক্তা তৌরিবা থৌজালবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মসি গুজরাত পুম্বদা খঙনরিবা অমসুং ইকাই খুম্নরিবা লাইগী থৌজাল অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ইসু বাপুনা মফম হোংলকপা খুন্নাইশিংগী য়াইফ-থৌরাং, মখোয়গী অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং, অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেন্নবা অমসুং গিরগী থুম ঙাক-শেন্নবা হোৎনবদা পুক্নিং চিংশিনবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইসু বাপুগী থবক থৌরম খুদিংমক্না সেবা অমসুং নুংশিবা উৎপগী অচেৎপা চৎনবী অমা উৎলি।
কন্না হোৎনবগী অমসুং থৱায় কৎথোকপগী মখোয়গী অচেৎপা থৌনা অদুগীদমক ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীবু থাগৎলদুনা, মখোয়গী লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাওশিল্লকপা অমসুং মখোয়বু ঙাকথোকপা ঙম্বগী মতিক অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কম্ম্যুনিতীগা লোইননা মহাক্না মমাংদা ৱারী শানখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না মখোয়বু মহৈ তম্বগী মরুওইবা অদুগী খুদম অমা ওইনা, কাংখুরা পায়বদগী কলম পায়বদা ওন্থোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। অঙাংশিংনা মহৈ তম্বগী খুত্থাংদা খুমাং চাওশিল্লক্লিবা অসিগুম্বা মিৎয়েং অসি লৌখৎলিবা, ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী অনৌবা চারোন-শুরোন অসিগীদমক মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তানা খুমাং চাওশিল্লকপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি খুন্নাই অসিগী মচানুপীশিংদসু মখোয়গী খুৎতা কম্প্যুতর অমা লৈগদবনি। মহাক্না "অতিথি দেবো ভাবা" চৎনবীবু মঙফাওনহনবদা থাগৎলদুনা মহৌশা অমসুং চৎনবীবু ঙাক শেনবা ওইনা কম্ম্যুনিতীগী থৌদাং অদু মরুওইনা পনখি। মহাক্না বরৱাদ কম্ম্যুনিতীগী তোপ তোপ্পা ভেল্যুশিং পনখি, মফম অসিদা ইল্দরশিং অসি জোইন্ত ফেমিলীগী মনুংদা য়েংশিল্লি, মসিদি ঈশ্বরদা সেবা তৌবগা মান্নবা সেবাগী ৱাখল্লোন উৎলি। মোদীনিতীবু য়ানশিন্দুনা চৎনবীশিং ঙাক্তুনা থম্বদা কম্ম্যুনিতীনা হোৎনরিবশিং অদু শকখঙলদুনা, শ্রী মোদীনা মফম হোংবা ইমুংশিংগী অঙাংশিংগীদমক হোস্তেলগী খুদোংচাবশিং পীবা অমসুং কম্ম্যুনিতী অসি মালেমগী থাক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহনবা অসিনচিংবা খোংথাংশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না খুন্নাই অসিগী নুপীমচাশিংনা শান্ন-খোৎনবদা মায় পাক্নবা মহাক্কী অপাম্বা ফোঙদোকখি অমসুং গুজরাতকী খেল মহকুম্বগী মনুংদা মহাক্না উখিবা ওইথোকপা য়াবশিং অদু পনখি। মহাক্না কম্ম্যুনিতী অসিনা শা-ষন য়োকপদা পুক্নিং থৌগৎপগী মতাংদসু পুক্নিং চিংশিনখি, মরু ওইনা লৈবাক অসিদা চাউথোকচবা পোকহল্লিবা গিরগী শঙ্গোম ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক মখোয়না হোৎনরিবশিং অদু পনখি। মহাক্না গিরগী থুমগী মালেমগী ওইনা শকখঙনবগী মতাংদা পনখি অমসুং কম্ম্যুনিতীদা মখোয়গী শা-ষনগীদমক্তা তৌবগুম্না মখোয়গী অঙাংশিংদসু চপ মান্নবা পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং পুক্নিং চিংশিন্নবা তকশিনখি।
ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগা লোয়ননা মহাক্কী মরী য়াম্না চেৎশিল্লি হায়না ফোংদোক্লদুনা, মখোয়বু মহাক্কী ইমুং অমসুং পার্তনরশিংনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা বাভলিয়ালী ধামদা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি কম্ম্যুনিতী অসিনা লাক্কদৌরিবা চহী ২৫গী মনুংদা বিক্সিত ভারতকী মহাক্কী মঙলানবু শৌগৎকনি। "সবকা প্রয়াস" অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তিনি হায়না রেদ ফোর্ততগী মহাক্না ফোঙদোকখিবা অদু নৌহৌনা পল্লদুনা মহাক্না অপুনবা হোৎনবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বিক্সিত ভারত অমা শেমগৎনবা অহানবা খোংথাং অমা ওইনা খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মহাক্না ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ থেংননবা সরকারনা শা-ষনগীদমক লেম্না ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম পায়খৎলি হায়বা ৱাফম থমখি। মহাক্না কম্ম্যুনিতীদা মখোয়গী শা-ষনগীদমক চাং নাইনা ভেক্সিনেসন তৌনবা হায়খি। মহাক্না মসিগী খোঙথাং অসি নুংশিবা উৎপগী থৌওং অমনি অমসুং মসিনা ঈশ্বরগী মনা ফংনবগী পাম্বৈ অমনি হায়না শন্দোক্না তাকখি। শ্রী মোদীনা লৌউ-শিংউবশিংগীদমক কিসান ক্রেদিৎ কার্দ হৌদোকখিবগী মতাংদসু পনখি। মসিনা মখোয়গী ব্যুজিনেস পাকথোক-চাউথোকহন্নবগীদমক হন্থবা শেন্দোইগী শেনফমদা লোন ফংহনগনি। মহাক্না লমদমসিগী শা-ঙা ঙাক-শেনবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি অমসুং নেস্নেল গোকুল মিসনবু মখোয়গী কঞ্জার্বেসন অমসুং গ্রোথকী মরুওইবা খোংথাং অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না কম্ম্যুনিতীদা প্রোগ্রামশিং অসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ত্রী প্লান্তেসনগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না খুন্নাইবু মখোয়গী মমাশিংগী ইকায় খুম্নবা ওইনা ত্রী থাবদা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না মসিবু কা হেন্না এক্সপ্লোইতেসন অমসুং কেমিকেল শিজিন্নবনা মরম ওইদুনা অৱাবা মায়োক্নরিবা মমা পৃথীবিগী হকশেল অমুক হন্না ফগৎহন্নবগী লম্বী অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না নেচরেল ফার্মিংগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি অমসুং লমদম অসিবু নৌহৌননা শেমগৎনবগীদমক কম্ম্যুনিতীদা মসিগী থৌওং অসি শিজিন্ননবা হায়খি। শ্রী মোদীনা ভরৱাদ কম্ম্যুনিতীগী সেবা তৌবদা পুক্নিং চিংশিনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। নেচরেল ফার্মিং প্রমোৎ তৌবদা গুজরাতকী গভর্নর, শ্রী আচার্য দেবব্রতনা হোৎনরিবশিংবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং নাগা লাক্ষা থাকুরনা ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীবীনবা থৌনিখি। মহাক্না বাভলিয়ালী ধামগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমক্কী য়াইফনবা অমসুং চাউখৎনবা মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা এজুকেসনগী মরুওইবা অদু পনখি। কম্ম্যুনিতীগী অঙাংশিং, মরু ওইনা নুপীমচাশিংবু একাদমিক ওইনা মগুন লৈনবা অমসুং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎপা খুন্নাই অমা শেম্নবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদর্নিতী অমসুং শক্তিগী খুত্থাংদা কম্ম্যুনিতী অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা মাংলোমদা চংশিন্নবগী লম্বীনি। মহাক্না মসিগী নুংঙাইবা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবগীদমক নুংঙাইবা অমসুং থাগৎপা ফোংদোক্তুনা ৱারোইশিন পীখি। মহাক্না মশামক্না শরুক য়াখিবা ওইরবদি হেন্না নুংঙাইগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।