Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses programme of Bavaliyali Dham
PM lauds Bharwad community's dedication to service, love for nature and commitment to cow protection
Developing villages is the first step toward building a Viksit Bharat: PM
PM emphasises on the importance of education for empowering the community through modernity as the way forward
PM highlights the importance of "Sabka Prayas" being the nation's greatest strength
20 MAR 2025 9:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during the programme of Bavaliyali Dham related to the Bharwad Samaj of Gujarat via video message today. Addressing the gathering, Shri Modi extended heartfelt greetings to Mahant Shri Ram Bapu ji, the community leaders, and the thousands of devotees present. He began by paying respectful tribute to the traditions of the Bharwad community and to the revered saints and mahants who have dedicated their lives to upholding these traditions. Highlighting the immense joy and pride associated with the historic Mahakumbh, Shri Modi remarked on the significant occasion of Mahant Shri Ram Bapu ji being conferred the title of Mahamandaleshwar during this sacred event, calling it a monumental achievement and a source of great happiness for all. He conveyed his wishes to Mahant Shri Ram Bapu ji and the families of the community, celebrating their contributions and achievements.
Shri Modi said that over the past week, Bhavnagar's land seemed to transform into Lord Krishna's Vrindavan, highlighting the Bhagwat Katha conducted by the community, describing the atmosphere as one filled with devotion, where people immersed themselves in Krishna's essence. “Bavaliyali is not merely a religious site but a symbol of faith, culture, and unity for the Bharwad community and many others”, he added.
The Prime Minister emphasized, with the blessings of Naga Lakha Thakur, the sacred place of Bavaliyali has always provided the Bharwad community with true direction and boundless inspiration. He highlighted the golden opportunity of the re-consecration of the Shri Naga Lakha Thakur temple, calling it a momentous occasion. He noted the vibrant celebrations over the past week, praising the enthusiasm and energy of the community. He further remarked on the Ras performed by thousands of women, describing it as a living embodiment of Vrindavan and a harmonious blend of faith, culture, and tradition, describing it as a source of immense joy and satisfaction. He highlighted the contributions of the artists who participated in the programs, bringing the events to life and delivering timely messages to society. The Prime Minister expressed confidence that the community would continue to receive valuable messages through the Bhagwat Katha. He extended heartfelt appreciation to all those involved, stating that their efforts deserve endless accolades.
Expressing gratitude to Mahant Shri Ram Bapu ji and the organizers of the Bavaliyali Dham event for inviting him to participate in this auspicious occasion, the Prime Minister conveyed his inability to attend in person due to parliamentary commitments. He assured that he would visit in the future to pay his respects.
Shri Modi highlighted his long-standing connection with the Bharwad community and Bavaliyali Dham, lauding the community's dedication to service, their love for nature, and their commitment to cow protection, describing these values as beyond words. He remarked on the shared sentiment that resonates deeply within the community.
Underlining the profound legacy of Naga Lakha Thakur, Shri Modi hailed his contributions as a beacon of service and inspiration. He highlighted the enduring impact of Thakur's efforts, which continue to be remembered and celebrated even after centuries. He shared his personal witness to the remarkable services rendered by Pujya Isu Bapu during challenging times in Gujarat, particularly during periods of severe drought. He noted the immense hardships faced by regions like Dhandhuka and Rampur, where water scarcity was a persistent issue. He praised Pujya Isu Bapu's selfless service to the afflicted, describing it as a divine act recognized and revered across Gujarat. The Prime Minister further highlighted Isu Bapu's dedication to the welfare of displaced communities, the education of their children, environmental conservation, and the preservation of Gir cows. He remarked that every aspect of Isu Bapu's work reflects a deep tradition of service and compassion.
Lauding the Bharwad community for their unwavering commitment to hard work and sacrifice, emphasizing their consistent progress and resilience, the Prime Minister recalled his past interactions with the community, where he encouraged them to transition from wielding sticks to embracing pens, symbolizing the importance of education. He expressed pride in the new generation of the Bharwad community for adopting this vision, with children advancing through education. Shri Modi highlighted the need for further progress, stating that now even the daughters of the community should hold computers in their hands. He emphasized the community's role as protectors of nature and culture, applauding their embodiment of the "Atithi Devo Bhava" tradition. He noted the unique values of the Bharwad community, where elders are cared for within joint families, reflecting a spirit of service akin to serving the divine. Acknowledging the community's efforts in preserving traditions while embracing modernity, Shri Modi commended initiatives like providing hostel facilities for children of displaced families and connecting the community with new opportunities globally. He expressed his desire for the community's girls to excel in sports and highlighted the potential he witnessed during Gujarat's Khel Mahakumbh. He also emphasized the community's dedication to cattle rearing, particularly their efforts in preserving the Gir cow breed, which has brought pride to the nation. He remarked on the global recognition of Gir cows and urged the community to extend the same care and concern to their children as they do to their livestock.
Emphasising his deep connection with the Bharwad community, describing them as his family and partners, Shri Modi remarked on the gathering at Bavaliyali Dham, expressing his belief that the community would support his vision for Viksit Bharat within the next 25 years. He highlighted the importance of collective efforts, reiterating his statement from the Red Fort about "Sabka Prayas" being the nation's greatest strength. The Prime Minister underscored the need to develop villages as the first step toward building a Viksit Bharat. He highlighted the government's free vaccination program for livestock to combat Foot and Mouth Disease, urging the community to ensure regular vaccinations for their cattle. He described this initiative as an act of compassion and a way to receive divine blessings. Shri Modi also mentioned the introduction of Kisan Credit Cards for cattle rearers, enabling them to access low-interest loans for expanding their businesses. He emphasized the importance of preserving indigenous cattle breeds and highlighted the National Gokul Mission as a key initiative for their conservation and growth. He urged the community to take full advantage of these programs. The Prime Minister reiterated the significance of tree plantation, encouraging the community to plant trees in honor of their mothers. He described this as a way to restore the health of Mother Earth, which has suffered due to excessive exploitation and chemical use. He emphasized the value of natural farming and urged the community to adopt this practice to rejuvenate the land. Shri Modi praised the Bharwad community's dedication to service, highlighting the potential of cattle dung as a resource for strengthening the soil. He commended the efforts of Gujarat's Governor, Shri Acharya Devvrat in promoting natural farming and called on the community to contribute to this cause.
The Prime Minister extended his heartfelt wishes to the Bharwad community and prayed for the continued blessings of Naga Lakha Thakur on everyone. He expressed his hope for the well-being and progress of all individuals associated with Bavaliyali Dham. Shri Modi emphasized the importance of education, urging the community's children, especially daughters, to excel academically and contribute to a stronger society. He remarked that empowering the community through modernity and strength is the way forward. He concluded by expressing joy and gratitude for being part of this auspicious occasion, acknowledging that his presence in person would have brought him even greater happiness.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৱলিয়ালী ধাম কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
সেৱাৰ প্ৰতি নিষ্ঠা, প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি প্ৰেম আৰু গো সুৰক্ষাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰশংসা
উন্নয়নশীল ভাৰত গঢ়াৰ দিশত গাঁওসমূহৰ উন্নয়ন হৈছে প্ৰথম পদক্ষেপঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আধুনিকতাৰ জৰিয়তে সমাজখনক সবলীকৰণৰ বাবে শিক্ষাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দেশৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি “সবকা প্ৰয়াস”ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
20 MAR 2025 9:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে জড়িত বাৱলিয়ালি ধামৰ অনুষ্ঠানত ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে ভাষণ আগবঢ়ায়। সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী মোদীয়ে সমাজৰ আগশাৰীৰ ব্যক্তি মহন্ত শ্ৰী ৰাম বাপুজী আৰু উপস্থিত সহস্ৰাধিক ভক্তক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। ভৰৱাদ জনগোষ্ঠীৰ পৰম্পৰা আৰু এই পৰম্পৰা ৰক্ষাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উচৰ্গা কৰা পূজনীয় সাধু-মহন্তসকলক সশ্ৰদ্ধ প্ৰণাম জনাই তেওঁ ভাষণ আৰম্ভ কৰে। ঐতিহাসিক মহাকুম্ভৰ লগত জড়িত অপৰিসীম আনন্দ আৰু গৌৰৱৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানত মহন্ত শ্ৰী ৰাম বাপু জীক মহামণ্ডলেশ্বৰ উপাধি প্ৰদান কৰাৰ উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানত নিজৰ চিন্তা ব্যক্ত কৰি সকলোৰে বাবে এক বৃহৎ সাফল্য আৰু অপৰিসীম আনন্দৰ উৎস বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ মহন্ত শ্ৰী ৰাম বাপু জী আৰু সমাজৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ তেওঁলোকৰ অৱদান আৰু কৃতিত্বক লৈ সুখ প্ৰকাশ কৰি শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যোৱা এসপ্তাহৰ ভিতৰত ভাৱনগৰৰ ভূমি ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ বৃন্দাবনলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। তেওঁ সম্প্ৰদায়ৰ উদ্যোগত আয়োজন কৰা ভাগৱত কাহিনীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ ভক্তিৰে ভৰা পৰিৱেশ বুলি অভিহিত কৰে য’ত মানুহ কৃষ্ণৰ সত্তাত নিমগ্ন হৈ থাকে। তেওঁ কয় যে বাৱলিয়ালি কেৱল ধৰ্মীয় স্থান নহয়, ভৰবাদ সম্প্ৰদায়ৰ লগতে আন বহু লোকৰ বাবে বিশ্বাস, সংস্কৃতি আৰু ঐক্যৰ প্ৰতীক।
নগা লখা ঠাকুৰৰ আশীৰ্বাদত বাৱলিয়ালিৰ পবিত্ৰ স্থানে ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ক সদায় প্ৰকৃত দিশ আৰু অপৰিসীম প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী নগা লখা ঠাকুৰ মন্দিৰৰ পুনৰ পবিত্ৰকৰণৰ সোণালী সুযোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াক এক উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠান বুলি অভিহিত কৰে। যোৱা এসপ্তাহত অনুষ্ঠিত সজীৱ উদযাপনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ সমাজৰ উৎসাহ আৰু শক্তিৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ হাজাৰ হাজাৰ মহিলাই কৰা ৰাসৰ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি বৃন্দাবনৰ জীৱন্ত মূৰ্তি আৰু বিশ্বাস, সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ সুষম মিশ্ৰণ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ ইয়াক অপৰিসীম আনন্দ আৰু সন্তুষ্টিৰ উৎস বুলি আখ্যা দিয়ে। তেওঁ অনুষ্ঠানসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা শিল্পীসকলৰ অৱদানৰ আলোকপাত কৰে, যিসকলে অনুষ্ঠানসমূহক সজীৱ কৰি তোলাৰ লগতে সমাজখনক সময়োপযোগী বাৰ্তা প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাগৱত ব্যাখ্যাৰ জৰিয়তে সমাজখনে মূল্যৱান বাৰ্তা লাভ কৰি যাব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ জড়িত সকলোকে আন্তৰিকতাৰে শলাগ লৈ কয় যে তেওঁলোকৰ এই প্ৰচেষ্টা অসীম প্ৰশংসাৰ যোগ্য।
মহন্ত শ্ৰী ৰাম বাপুজী আৰু বাৱলিয়ালি ধাম অনুষ্ঠানৰ আয়োজকসকলক এই শুভ অনুষ্ঠানত আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংসদীয় প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে ব্যক্তিগতভাৱে উপস্থিত থাকিব নোৱাৰাৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ভৱিষ্যতে তালৈ আহি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাব বুলি আশ্বাস দিয়ে।
শ্ৰী মোদীয়ে ভৰৱাদ সম্প্ৰদায় আৰু বাৱলিয়ালি ধামৰ সৈতে তেওঁৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু সম্প্ৰদায়টোৰ সেৱাৰ প্ৰতি থকা নিষ্ঠা, প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰেম আৰু গো সুৰক্ষাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰি এই মূল্যবোধসমূহক শব্দৰে ঊৰ্ধ্বত বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ সমাজৰ ভিতৰত গভীৰভাৱে প্ৰতিধ্বনিত হোৱা মিলিত আৱেগৰ ওপৰত মন্তব্য কৰে।
নগা লখা ঠাকুৰৰ উত্তৰসুৰীক আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ অৱদানক সেৱা আৰু প্ৰেৰণাৰ প্ৰতীক বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ ঠাকুৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ স্থায়ী প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিবোৰ শতিকা পিছতো স্মৰণ আৰু উদযাপন কৰা হয়। গুজৰাটৰ প্ৰত্যাহ্বানমূলক সময়ত বিশেষকৈ ভয়াৱহ খৰাঙৰ সময়ছোৱাত পূজ্য ইছু বাপুৱে আগবঢ়োৱা উল্লেখযোগ্য সেৱাৰ বিষয়ে তেওঁ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰে। ধনধুকা, ৰামপুৰৰ দৰে অঞ্চলত পানীৰ নাটনি দীৰ্ঘদিনীয়া সমস্যা হৈ অহা অপৰিসীম অসুবিধাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ পূজ্য ইছু বাপুৰ দুখ-কষ্টৰ প্ৰতি নিস্বাৰ্থ সেৱাক প্ৰশংসা কৰি সমগ্ৰ গুজৰাটতে স্বীকৃতি আৰু শ্ৰদ্ধা লাভ কৰা এক ঐশ্বৰিক কাম বুলি অভিহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানচ্যুত জনগোষ্ঠীৰ কল্যাণ, তেওঁলোকৰ সন্তানৰ শিক্ষা, পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু গিৰ গো সংৰক্ষণৰ প্ৰতি ইছু বাপুৰ সমৰ্পণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে ইছু বাপুৰ কৰ্মৰ প্ৰতিটো দিশতে সেৱা আৰু মমতাৰ গভীৰ পৰম্পৰা প্ৰতিফলিত হৈছে।
ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু ত্যাগৰ প্ৰতি অদম্য দায়বদ্ধতাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি আৰু তেওঁলোকৰ অবিৰত অগ্ৰগতি আৰু সুস্থিৰতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্প্ৰদায়টোৰ সৈতে তেওঁৰ পূৰ্বৰ মত বিনিময়ৰ কথা মনত পেলায়, য’ত তেওঁ তেওঁলোকক লাঠি হাতত লোৱাৰ পৰিৱৰ্তে কলমটো ল’বলৈ উৎসাহিত কৰিছিল, যিটো শিক্ষাৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতীক আছিল। তেওঁ ভৰৱাদ সমাজৰ নতুন প্ৰজন্মৰ এই পন্থা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে, য’ত শিশুৱে শিক্ষাৰ জৰিয়তে আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে অধিক প্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে এতিয়া সমাজৰ কন্যাসকলেও কম্পিউটাৰ চলোৱা উচিত। তেওঁ প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ ৰক্ষক হিচাপে সমাজৰ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু "অতিথি দেৱো ভৱ" পৰম্পৰাৰ জীৱন্ত মূৰ্তি হিচাপে তেওঁলোকক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ৰ অনন্য মূল্যবোধৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত বয়োজ্যেষ্ঠসকলক যৌথ পৰিয়ালত যত্ন লোৱা হয়, যিয়ে ঈশ্বৰৰ সেৱাৰ সৈতে সাদৃশ্য থকা সেৱাৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। আধুনিকতাক আঁকোৱালি লৈ পৰম্পৰা ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সমাজৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্থানচ্যুত পৰিয়ালৰ সন্তানৰ বাবে হোষ্টেলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু বিশ্বজুৰি নতুন সুযোগৰ সৈতে সম্প্ৰদায়টোক সংযোগ কৰা আদি পদক্ষেপৰ শলাগ লয়। তেওঁ সমাজৰ ছোৱালীসকলে ক্ৰীড়াৰ অগ্ৰগতিৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰি গুজৰাটৰ খেল মহাকুম্ভৰ সময়ত চৰ্চালৈ অহা তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাৰ সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। তেওঁ গো পালনৰ প্ৰতি সমাজৰ নিষ্ঠাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, বিশেষকৈ দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই অনা গিৰ গো জাতটোক সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উনুকিয়ায়। তেওঁ গিৰ গৰুৰ বৈশ্বিক স্বীকৃতিৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি সমাজখনক তেওঁলোকৰ সন্তানৰ দৰে নিজৰ পশুধনৰ প্ৰতিও তেনে যত্ন আৰু চিন্তা প্ৰদৰ্শনৰ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে তেওঁৰ গভীৰ সম্পৰ্কক তেওঁৰ পৰিয়ালক অংশীদাৰ বুলি অভিহিত কৰি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ বাৱলিয়ালি ধামত সমবেত হোৱা ৰাইজৰ মাজত এই আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে আগন্তুক ২৫ বছৰত তেওঁৰ উন্নত ভাৰতৰ সপোনক সমাজে সমৰ্থন কৰিব। সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি "সবকা প্ৰয়াস" দেশৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি বুলি লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া বক্তব্য পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত প্ৰথম পদক্ষেপ হিচাপে গাঁও উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পশুধনৰ ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ চৰকাৰে জীৱ-জন্তুৰ বাবে বিনামূলীয়া টিকাকৰণ কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সমাজখনক তেওঁলোকৰ গৰু-ম’হৰ নিয়মীয়া টিকাকৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ এই পদক্ষেপক মমতাৰ কাম আৰু ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদ লাভৰ উপায় বুলি অভিহিত কৰে। মোদীয়ে গোপালকসকলৰ বাবে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰৱৰ্তনৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে তেওঁলোকক ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কম সুতৰ ঋণ লাভ কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ থলুৱা গৰু জাতৰ সংৰক্ষণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় গকুল মিছনক ইয়াৰ সংৰক্ষণ আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে আলোকপাত কৰে। এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’বলৈ তেওঁ সম্প্ৰদায়টোক আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৃক্ষৰোপণৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি সমাজখনক মাতৃৰ সন্মানত এজুপি গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ ইয়াক অতিমাত্ৰা শোষণ আৰু ৰাসায়নিক দ্ৰব্য ব্যৱহাৰৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা ধৰিত্ৰী মাৰ স্বাস্থ্য পুনৰ ঘূৰাই অনাৰ উপায় বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ প্ৰাকৃতিক খেতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি ভূমি সজীৱ কৰি তুলিবলৈ এই প্ৰথা গ্ৰহণ কৰিবলৈ জনসাধাৰণক আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে ভৰৱাদ সম্প্ৰদায়ক সেৱাৰ প্ৰতি থকা নিষ্ঠাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি গৰু-ম’হৰ মাটি শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱব্ৰতৰ প্ৰচেষ্টাক শলাগ লৈ সমাজখনক এই কামত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৰৱাদ সমাজক উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে সকলোৰে ওপৰত নগা লখা ঠাকুৰৰ আশীৰ্বাদ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা জনায়। তেওঁ বাৱলিয়ালি ধামৰ সৈতে জড়িত সকলো লোকৰ মংগল আৰু প্ৰগতিৰ বাবে আশা প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে শিক্ষাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি সমাজৰ ল’ৰা-ছোৱালী, বিশেষকৈ কন্যাসকলক শৈক্ষিক দিশত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাবলৈ আৰু এখন শক্তিশালী সমাজত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আধুনিকতা আৰু শক্তিৰ জৰিয়তে সমাজখনক সবলীকৰণ কৰাটোৱেই হৈছে আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ। এই শুভ অনুষ্ঠানৰ অংশ হোৱাৰ বাবে আনন্দ আৰু কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে তেওঁ অনুষ্ঠানত সো-শৰীৰে উপস্থিতি থাকিবলৈ পোৱাহ’লে তেওঁক আৰু অধিক আনন্দ প্ৰদান কৰিলেহেঁতেন।