Ministry of Commerce & Industry
Boilers Bill, 2024 introduced in Lok Sabha
25 MAR 2025 4:16PM by PIB Delhi
New Bill to replace a century old law
Boilers Bill to improve trust by decriminalising offences
3 out of 7 offences decriminalised, speedy redressal for all non-criminal offences
Obsolete provisions removed to enhance Ease of Doing Business
New Act to prioritise safety of workers
The Boilers Bill, 2024 was introduced in Lok Sabha today by the Union Minister for Commerce and Industry Shri Piyush Goyal. It repeals the Boilers Act, 1923 (5 of 1923). The Bill had earlier been passed by the Rajya Sabha on 4th December, 2024 and shall be sent for assent of the President of India after it is passed by the Lok Sabha.
The re-enacted legislation meets the current requirements of stakeholders including industry, personnel working on/with boilers and implementers in the country and is as per need in the current times. The salient features of the Bill are as under:
It has been drafted as per modern drafting practices to give more clarity to the provisions of the Bill. The similar provisions which are at different places in the Boilers Act,1923 have been grouped together in six chapters for easier reading and understanding of the Act. All the functions/powers of the Central Government, State Governments and Central Boilers Board have been enumerated in detail to avoid any confusion.
For Ease of Doing Business (EoDB), the Bill will benefit boiler users including those in the MSME sector as provisions related to the decriminalisation have been incorporated in the Bill. Out of the seven offences, to ensure safety of boilers and personnel dealing with boilers, in four major offences which may result in loss of life and property, criminal penalties are retained. For other offences, provision is being made for fiscal penalty. Moreover, for all non-criminal offences ‘fine’ has been converted into ‘penalty’ to be levied through executive mechanism instead of courts as existed earlier.
The proposed bill will enhance safety as specific provisions have been made in the Bill to ensure the safety of persons working inside a boiler and that repair of boiler is undertaken by qualified and competent persons.
The Government of India is examining all the pre- constitution Acts from the point of view of their suitability and relevance in the current times.
The Boilers Act, 1923 was comprehensively amended in the year 2007 by the Indian Boilers (Amendment) Act, 2007 wherein inspection and certification by independent third party inspecting authorities was introduced. However, on further examination of the existing Act, a need has been felt for review of the Act and also to incorporate the decriminalised provisions in consonance with the Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act, 2023.
The existing Act has, accordingly, been reviewed wherein redundant /obsolete provisions have been omitted and certain substantive enabling provisions have been made for the rules and regulations which were not earlier provided. Certain new definitions have also been incorporated and few existing definitions have been amended so as to give more clarity to the provisions of the Bill. (details given in enclosed Annexure)

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ଆଗତ ହେଲା ବଏଲର୍ସ ବିଲ୍ ୨୦୨୪
ନୂତନ ବିଲ୍ ପୁରୁଣା ଆଇନ ବଦଳରେ ଲାଗୁ ହେବ
ବଏଲର ବିଲ୍ କେତେକ ଅପରାଧକୁ ଅପରାଧ ଶ୍ରେଣୀରୁ ମୁକ୍ତ କରି ବିଶ୍ବାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବ
୭ଟି ଅପରାଧରୁ ୩ଟିକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ସମସ୍ତ ଅଣ-ଅପରାଧୀକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୀଘ୍ର ପ୍ରତିକାର ହେବ
ବ୍ୟବସାୟ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି
କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ନୂତନ ଆଇନ
25 MAR 2025 4:16PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ବଏଲର୍ସ ବିଲ୍, ୨୦୨୪ ଆଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ବଏଲର୍ସ ଆଇନ, ୧୯୨୩ (୧୯୨୩ ର ୫)ର ବିଲୋପ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବିଲ୍ ପୂର୍ବରୁ ୪ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୪ରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ଲୋକସଭାରେ ଗୃହୀତ ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ପଠାଯିବ।
ପୁନଃପ୍ରଣୟନ ହୋଇଥିବା ଆଇନ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ, ବଏଲରରେ କାମ କରୁଥିବା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ସବୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ।
ବିଲ୍‌ର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ବିଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ବଏଲର୍ସ ଆଇନ, ୧୯୨୩ର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜରେ ପଠନ ଏବଂ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏହି ଆଇନରେ ଛଅଟି ଅଧ୍ୟାୟରେ ଏକତ୍ର କରାଯାଇଛି। କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଏଲର ବୋର୍ଡର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ/କ୍ଷମତାକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଗଣନା କରାଯାଇଛି।
ଏହି ନୂତନ ବିଲ୍ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ସହଜତା (ଇଓଡିବି) ପାଇଁ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ବଏଲର ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ କାରଣ ବିଲ୍‌ରେ ଅପରାଧମୁକ୍ତିକରଣ ସମ୍ପର୍କିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ବଏଲର ଏବଂ ବଏଲର ସହିତ କାମ କରୁଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସାତଟି ଅପରାଧ ମଧ୍ୟରୁ, ଜୀବନ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତିର କ୍ଷତି କରିପାରୁଥିବା ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଫୌଜଦାରୀ ଦଣ୍ଡକୁ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପରାଧ ପାଇଁ, ଆର୍ଥିକ ଦଣ୍ଡ ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ, ସମସ୍ତ ଅଣ-ଅପରାଧୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ 'ଜରିମାନା'କୁ 'ଦଣ୍ଡ'ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ପରି କୋର୍ଟ ବଦଳରେ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଲାଗୁ କରାଯିବ।
ବଏଲର ଭିତରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଲରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିଲ୍ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବଏଲର ମରାମତି ଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଭାରତ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତ ପୂର୍ବ ସମ୍ବିଧାନ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଉପଯୁକ୍ତତା ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ପରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି।
ବଏଲର୍ସ ଆଇନ, ୧୯୨୩କୁ ୨୦୦୭ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ବଏଲର୍ସ (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ, ୨୦୦୭ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନ ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଯାଞ୍ଚ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା। ତଥାପି, ବିଦ୍ୟମାନ ଆଇନର ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ, ଆଇନର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ପବ୍ଲିକ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ସଂଶୋଧନ ବ୍ୟବସ୍ଥା) ଆଇନ, ୨୦୨୩ ଅନୁଯାୟୀ ଅପରାଧମୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭବ କରାଯାଇଛି।
ତଦନୁସାରେ, ବିଦ୍ୟମାନ ଆଇନର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନାବଶ୍ୟକ/ଅପ୍ରଚଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ବିଲୋପ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ନଥିବା ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ପାଇଁ କିଛି ମୂଳ ସକ୍ଷମ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ବିଲର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ନୂତନ ପରିଭାଷା ମଧ୍ୟ ସନ୍ନିବେଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କିଛି ବିଦ୍ୟମାନ ପରିଭାଷାକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। (ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ସଂଲଗ୍ନ ଅନୁବନ୍ଧରେ ଦିଆଯାଇଛି)