Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India Para Games 2025: SAI Gandhinagar powerlifters dominate by bagging 10 medals, eye world championship glory
Four national records were created at KIPG 2025 and all of them came from the NCOE campers in SAI Gandhinagar
28 MAR 2025 1:37PM by PIB Delhi
Powerlifting athletes from the Sports Authority of India (SAI) National Centre of Excellence (NCOE) in Gandhinagar put up a strong show in the second Khelo India Para Games, the second edition of which concluded in Delhi on Thursday (Match 27). The NCOE campers secured 10 medals, including seven golds in the para-powerlifting competition held at the JLN Stadium complex.
Leading the charge were Jhandu Kumar (men’s 72kg), Jaspreet Kaur (women’s 45kg), Seema Rani (women’s 61kg) and Manish Kumar (men’s 54kg), all of whom broke national records en-route to their gold medal triumphs. The trio of Jhandu, Jaspreet and Manish smashed their own national records created just a week back at the nationals in Noida.
Reflecting on the remarkable performance, SAI Gandhinagar’s head powerlifting coach, Rajinder Singh Rahelu, a bronze medallist at the 2004 Summer Paralympics in the 56 kg category, told SAI Media, “Just before the Khelo India Para Games, we had the national championships where we won 12 medals, including 8 golds and 3 national records. This time, we secured 10 medals, including 7 gold and 3 silver, along with 4 national records. Broadly, we broke 7 national records within a week. The KIPG provides an international-level exposure, and now the competition fear is gone for our athletes. They are confident and will keep performing well.”
The national record holders were joined on the top podium at the KIPG 2025 by fellow SAI Gandhinagar campers Gulfam Ahmed (59kg), Sandesha BG (80kg) and Paramjeet Kumar (49kg). The silver medallists from the centre were Shiv Kumar (49kg), Ramubhai Babubhai (72kg), and Rahul Jograjiya (88kg).
Established as an NCOE (National Centre of Excellence) in 2019, SAI Gandhinagar has grown into India’s premier training facility for para powerlifting. Highlighting the centre’s steady progress over the years, Rahelu added, “Since 2016, when I joined SAI Gandhinagar, we have been steadily improving. By 2022, young athletes started coming regularly for training. The centre has transformed in the last 4-5 years. Earlier, we had only a modern fitness centre, but now we have a dedicated powerlifting hall equipped with world-class facilities, air conditioning, and Eleiko sets used in international competitions. Our recovery facilities are also among the best.
“it’s been a consistent step-by-step development and SAI Gandhinagar is India’s No.1 para powerlifting centre in terms of facilities and equipment of international standards,” Rahelu, also an Arjuna Award winner, explained.
With the success at KIPG 2025, the 51-year-old coach has set bigger goals for his wards. “Our next immediate aim is to win at least 3-4 medals at the World Championships in Egypt this October. Currently, Paramjeet Kumar is the only Indian to have medalled at the World Championships, and he is also from our centre.
“With the Commonwealth and Asian Games coming up next year, we are gearing up with full dedication. We believe future Paralympic medallists will emerge from this centre, and we have the potential to create history. Our athletes are capable, and they will do well,” Rahelu told SAI Media.
For more on KIPG 2025, click: Welcome | KIPG 2025
ABOUT KHELO INDIA PARA GAMES:
Khelo India Para Games is part of the Khelo India mission to provide a platform for talented athletes to showcase their sporting and competitive skills. The 1st edition of Khelo India Para Games, held in December 2023, was organized in seven sports disciplines across three venues in New Delhi. The second edition of KIPG were held at three venues in the capital between March 20-27, 2025. Competition took place in six sports.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ୨୦୨୫: ସାଇ ଗାନ୍ଧୀନଗର ପାୱାରଲିଫ୍ଟର୍ସଙ୍କ ୧୦ ପଦକ ସହିତ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ, ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ବିଜୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ
KIPG ୨୦୨୫ ରେ ଚାରୋଟି ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ SAI ଗାନ୍ଧୀନଗରର NCOE କ୍ୟାମ୍ପରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା।
28 MAR 2025 1:37PM by PIB Bhubaneshwar
ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରାଧିକରଣ (SAI)ର ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ (NCOE)ର ପାୱାରଲିଫ୍ଟିଂ ଆଥଲେଟମାନେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ୨୭ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା। JLN ଷ୍ଟାଡିୟମ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପାରା-ପାୱାରଲିଫ୍ଟିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ NCOE କ୍ୟାମ୍ପରମାନେ ସାତଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ସମେତ ୧୦ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ।
ଝାଣ୍ଡୁ କୁମାର (ପୁରୁଷ ୭୨ କିଲୋଗ୍ରାମ), ଜସପ୍ରୀତ କୌର (ମହିଳା ୪୫ କିଲୋଗ୍ରାମ), ସୀମା ରାଣୀ (ମହିଳା ୬୧ କିଲୋଗ୍ରାମ) ଏବଂ ମନୀଷ କୁମାର (ପୁରୁଷ ୫୪ କିଲୋଗ୍ରାମ) ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତି ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛନ୍ତି। ଝାଣ୍ଡୁ, ଜସପ୍ରୀତ ଏବଂ ମନୀଷଙ୍କ ତ୍ରିକୀୟ ଖେଳାଳି ନୋଏଡାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜାତୀୟ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବେ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ନିଜସ୍ୱ ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛନ୍ତି।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, SAI ଗାନ୍ଧୀନଗରର ମୁଖ୍ୟ ପାୱାରଲିଫ୍ଟିଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ରାଜିନ୍ଦର ସିଂହ ରାହେଲୁ, ଯିଏକି ୨୦୦୪ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ପାରାଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ୫୬ କିଲୋଗ୍ରାମ ବର୍ଗରେ କାଂସ୍ୟ ପଦକ ବିଜେତା, SAI ମିଡିଆକୁ କହିଥିଲେ, "ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଜାତୀୟ ଚାମ୍ପିଅନସିପ୍ ଖେଳିଥିଲୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ୮ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ୩ ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ସହିତ ୧୨ ପଦକ ଜିତିଥିଲୁ। ଏଥର, ଆମେ ୭ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ୩ ରୌପ୍ୟ ସହିତ ୧୦ ପଦକ ଏବଂ ୪ ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ହାସଲ କରିଥିଲୁ। ପ୍ରାୟତଃ, ଆମେ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ୭ ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଥିଲୁ। KIPG ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଭୟ ଦୂର ହୋଇଯାଇଛି। ସେମାନେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଏବଂ ସେମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିବେ।"
KIPG ୨୦୨୫ ରେ ଶୀର୍ଷ ପୋଡିୟମରେ SAI ଗାନ୍ଧୀନଗର ସାଥୀ ଖେଳାଳି ଗୁଲଫାମ ଅହମ୍ମଦ (୫୯ କିଲୋଗ୍ରାମ), ସନ୍ଦେଶ ବିଜି (୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମ) ଏବଂ ପରମଜିତ କୁମାର (୪୯ କିଲୋଗ୍ରାମ) ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡଧାରୀଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରର ରୌପ୍ୟ ପଦକ ବିଜେତାମାନେ ଥିଲେ ଶିବ କୁମାର (୪୯ କିଲୋଗ୍ରାମ), ରାମୁଭାଇ ବାବୁଭାଇ (୭୨ କିଲୋଗ୍ରାମ) ଏବଂ ରାହୁଲ ଜୋଗାରାଜିଆ (୮୮ କିଲୋଗ୍ରାମ)।
୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଏକ NCOE (ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ) ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, SAI ଗାନ୍ଧୀନଗର ପାରା ପାୱାରଲିଫ୍ଟିଂ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ତାଲିମ ସୁବିଧା ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କେନ୍ଦ୍ରର ସ୍ଥିର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ରାହେଲୁ କହିଛନ୍ତି, "୨୦୧୬ ମସିହାରୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ SAI ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଯୋଗ ଦେଲି, ଆମେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି କରିଆସୁଛୁ। ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା, ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ତାଲିମ ପାଇଁ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ। ଗତ ୪-୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଆମର କେବଳ ଏକ ଆଧୁନିକ ଫିଟନେସ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା, ଏୟାର କଣ୍ଡିସନିଂ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ବ୍ୟବହୃତ ଏଲିକୋ ସେଟ୍ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପାୱାରଲିଫ୍ଟିଂ ହଲ୍ ଅଛି। ଆମର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ।"
"ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ପରେ ପଦକ୍ଷେପ ବିକାଶ ଏବଂ SAI ଗାନ୍ଧୀନଗର ହେଉଛି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନର ସୁବିଧା ଏବଂ ଉପକରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତର ଏକ ନମ୍ବର ପାରା ପାୱାରଲିଫ୍ଟିଂ କେନ୍ଦ୍ର," ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ରାହେଲୁ କହିଛନ୍ତି।
KIPG ୨୦୨୫ ରେ ସଫଳତା ପରେ, ୫୧ ବର୍ଷୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ତାଙ୍କ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି, "ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ତୁରନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଅକ୍ଟୋବରରେ ଇଜିପ୍ଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ଅତି କମରେ ୩-୪ ପଦକ ଜିତିବା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ପରମଜିତ କୁମାର ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଏକମାତ୍ର ଭାରତୀୟ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମ କେନ୍ଦ୍ରରୁ।"
"ଆମେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ହେବାକୁ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ମନରେ ରଖି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ପାରାଅଲିମ୍ପିକ୍ ପଦକ ବିଜେତାମାନେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବାହାରିବେ ଏବଂ ଆମ ପାଖରେ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ଆମର ଖେଳାଳିମାନେ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସେମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ," ରାହେଲୁ ସାଇ ମିଡିଆକୁ କହିଛନ୍ତି।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ବିଷୟରେ:
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଏକ ଅଂଶ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତିଭାବାନ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ସାତଟି କ୍ରୀଡା ବିଭାଗରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। KIPGର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ୨୦-୨୭ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ରାଜଧାନୀର ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରତିଯୋଗିତାଟି ଛଅଟି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।