Cabinet
Cabinet approves Electronics Component Manufacturing Scheme for making India Atmanirbhar in electronics supply chain
Scheme to help in developing a robust ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem
To attract Investment of Rs.59,350 crore resulting in production of Rs. 4,56,500 crore worth of products
Additional direct employment of 91,600 persons to be generated
28 MAR 2025 4:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the Electronics Component Manufacturing Scheme with a funding of Rs.22,919 crore to make India Atmanirbhar in electronics supply chain.
This scheme aims to develop a robust component ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem, increasing Domestic Value Addition (DVA) by developing capacity and capabilities, and integrating Indian companies with Global Value Chains (GVCs).
Benefits:
The scheme envisages to attract investment of Rs.59,350 crore, result in production of Rs.4,56,500 crore and generate additional direct employment of 91,600 persons and many indirect jobs as well during its tenure.
Salient Features of the Scheme:
i. The scheme provides differentiated incentives to Indian manufacturers tailored to overcome specific disabilities for various categories of components and sub-assemblies so that they can acquire technological capabilities and achieve economies of scale. The target segment covered under the scheme and nature of incentive offered are as under:
S.No.
Target segments
Nature of Incentive
A
Sub-assemblies
1
Display module sub-assembly
Turnover linked incentive
2
Camera module sub-assembly
B
Bare components
3
Non-Surface Mount Devices (non-SMD) passive components for electronic applications
Turnover linked incentive
4
Electro-mechanicals for electronic applications
applications
5
Multi-layer Printed Circuit Board (PCB)
6
Li-ion Cells for digital applications (excluding storage and mobility)
7
Enclosures for Mobile, IT Hardware products and related devices
C
Selected bare components
8
High-density interconnect (HDI)/ Modified semi-additive process (MSAP)/ Flexible PCB
Hybrid incentive
9
SMD passive components
D
Supply chain ecosystem and capital equipment for electronics manufacturing
10
Parts/components used in manufacturing of sub-assembly (A) and bare components (B) & (C)
Capex incentive
11
Capital goods used in electronics manufacturing including their sub-assemblies and components
ii. The tenure of the scheme is six (6) years with one (1) year of gestation period.
iii. Payout of a part of the incentive is linked with employment targets achievement.
Background:
Electronics is one of the highest-traded and fastest-growing industries globally and is expected to play a pivotal role in shaping the global economy and advancing a country's economic and technological development. Since electronics permeates all sectors of economy it has economic and strategic importance. With various initiatives of Gol, the electronics manufacturing sector has witnessed remarkable growth in the last decade. The domestic production of electronic goods has increased from Rs.1.90 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.9.52 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 17%. The exports of electronic goods have also increased from Rs.0.38 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.2.41 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 20%.

কেবিনেট
ইলেক্ট্ৰনিক্স যোগান শৃংখলাত ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে ইলেক্ট্ৰনিক্স উপাদান নিৰ্মাণ আঁচনিলৈ অনুমোদন জনাইছে কেবিনেটে
ইলেক্ট্ৰনিক্স উপাদান নিৰ্মাণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত বৃহৎ বিনিয়োগ (গোলকীয়/ঘৰুৱা) আকৰ্ষিত কৰি এক শক্তিশালী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বিকশিত কৰাত সহায় কৰাৰ লক্ষ্যেৰে আঁচনি
৫৯,৩৫০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰিব, যিয়ে ৪,৫৬,৫০০ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰিব পৰাৰ সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিব
৯১,৬০০ গৰাকী ব্যক্তিৰ অতিৰিক্তভাৱে পোনপটীয়া নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব
28 MAR 2025 4:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ইলেক্ট্ৰনিক্স যোগান শৃংখলাত ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি গঢ়ি তুলিবলৈ ২২,৯১৯ কোটি টকাৰ পুঁজিৰে ইলেক্ট্ৰনিক্স উপাদান নিৰ্মাণ আঁচনিলৈ অনুমোদন জনায়।
এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ইলেক্ট্ৰনিক্স উপাদান নিৰ্মাণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত বৃহৎ বিনিয়োগ (গোলকীয়/ঘৰুৱা) আকৰ্ষিত কৰি, ক্ষমতা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ কৰি ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন (ডিভিএ) বৃদ্ধি কৰি, আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক গ্লোবেল ভেল্যু চেইন (জিভিচি)ৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি এক শক্তিশালী উপাদান পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বিকশিত কৰা।
লাভালাভসমূহ:
আঁচনিখনৰ জৰিয়তে ৫৯,৩৫০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৪,৫৬,৫০০ কোটি টকা মূল্যমানৰ নিৰ্মাণ সম্ভৱ হ'ব আৰু ইয়াৰ বাবে ৯১,৬০০ গৰাকী ব্যক্তি অতিৰিক্ত প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তি আৰু বহুতো পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ'ব।
আঁচনিখনৰ মুখ্য বিশেষত্বসমূহ:
- এই আঁচনিখনে বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ উপাদান আৰু উপাংশসমূহৰ বাবে বৰ্তি অহা নিৰ্দিষ্ট অক্ষমতাসমূহ দূৰ কৰাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত ভাৰতীয় নিৰ্মাতাসকলক পৃথক প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰিব যাতে তেওঁলোকে প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্য আহৰণ কৰিব পাৰে আৰু পৰিমাপযোগ্য অৰ্থনীতি আহৰণ কৰিব পাৰে। আঁচনিখনৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত লক্ষ্য খণ্ড আৰু আগবঢ়োৱা উদগণিসমূহ নিম্নোল্লিখিত ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
লক্ষ্য খণ্ডসমূহ
উদগণিৰ প্ৰকৃতি
ক
উপাংশসমূহ
১
ডিছপ্লেট মডিউল উপ সংযোজন
আয় সংযোগী উদগণি
২
কেমেৰা মডিউল উপসংযোজন
খ
আৱৰণবিহীন উপাদান
৩
ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰয়োগৰ বাবে অ-পৃষ্ঠ মাউণ্ট ডিভাইচ (অ-এছএমডি) নিষ্ক্ৰিয় উপাদানসমূহ
আয় সংযোগী উদগণি
৪
ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰয়োগৰ বাবে ইলেক্ট্ৰ-মেকানিকেল
এপ্লিকেশ্যনসমূহ
৫
মাল্টি-লেয়াৰ প্ৰিণ্টেড চাৰ্কিট বোৰ্ড (পিচিবি)
৬
ডিজিটেল এপ্লিকেশ্যনৰ বাবে লি-আয়ন কোষ (সঞ্চয় আৰু গতিশীলতাৰ বাহিৰে)
৭
ম'বাইল, আইটি হাৰ্ডৱেৰ সামগ্ৰী আৰু সম্পৰ্কিত উপকৰণৰ বাবে বেষ্টনী
গ
নিৰ্বাচিত আৱৰণবিহীন উপাদান
৮
উচ্চ-ঘনত্বৰ আন্তঃসংযোগ (এইচডিআই)/ পৰিৱৰ্তিত অৰ্ধ-এডিটিভ প্ৰক্ৰিয়া (এমএচএপি)/ নমনীয় পিচিবি
হাইব্ৰিড ইনচেণ্টিভ
৯
এছএমডি নিষ্ক্ৰিয় উপাদানসমূহ
ঘ
ইলেক্ট্ৰনিক্স নিৰ্মাণৰ বাবে যোগান শৃংখলা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আৰু মূলধনী সঁজুলি
১০
উপ-সংযোজন (এ) আৰু খালী উপাদান (বি) আৰু (চি) নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত অংশ/উপাদানসমূহ
মূলধনীব্যয় সংযোগী উদগণি
১১
উপ-সংযোজন আৰু উপাদানসহ ইলেক্ট্ৰনিক্স নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত মূলধনী সামগ্ৰীসমূহ
- আঁচনিখনৰ কাৰ্যকাল হৈছে প্ৰস্তুতি পৰ্বৰ এক (১) বছৰৰ সৈতে ছয় (৬) বছৰ।
- উদগণিৰ এটা অংশৰ পৰিশোধ নিযুক্তিৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।
পটভূমি:
ইলেক্ট্ৰনিক্স হৈছে বিশ্বব্যাপী সৰ্বাধিক ব্যৱসায় কৰা আৰু দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা উদ্যোগসমূহৰ অন্যতম আৰু ই বিশ্ব অৰ্থনীতি গঠন আৰু এখন দেশৰ অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তিগত বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। যিহেতু ইলেক্ট্ৰনিক্স অৰ্থনীতিৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে বিয়পি পৰিছে ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক আৰু কৌশলগত গুৰুত্ব আছে। ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ সৈতে ইলেক্ট্ৰনিক্স উৎপাদন খণ্ডত যোৱা দশকত উল্লেখযোগ্য বিকাশ দেখা গৈছে। ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদন ২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ১.৯০ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ১৭% তকৈয়ো অধিক চিএজিআৰত ৯.৫২ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে। ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিও ২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ০.৩৮ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ২.৪১ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে।