Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves inclusion of Kosi Mechi Intra-State Link Project of Bihar under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana- Accelerated Irrigation Benefits Programme (PMKSY-AIBP)
Estimated cost of the Project is Rs.6,282.32 crore, including Rs.3,652.56 crore central assistance to Bihar to be completed by March, 2029
Remodelling of existing Eastern Kosi Main Canal (EKMC) up to 41.30 km and extension of EKMC up to river Mechi at 117.50 km.
Additional annual irrigation facilities in Kharif season to an area of 2,10,516 hectares in Araria, Purnea, Kishanganj and Katihar districts of Bihar
Shortfall supply to existing command of Eastern Kosi Main Canal shall be restored
Diversion of 2050 million cubic meter Kosi water in Mahananda command during monsoon period
28 MAR 2025 4:11PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has today approved inclusion of Kosi Mechi Intra-State Link Project of Bihar under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana0Accelerated Irrigation Benefits Programme (PMKSY-AIBP) of Ministry of Jal Shakti.
The CCEA has also approved central support of Rs.3,652.56 crore to Bihar for completion of the project by March, 2029 with an estimated cost of Rs.6,282.32 crore.
Kosi Mechi Intra-State Link Project envisages diversion of part of surplus water of Kosi river for extending irrigation to Mahananda basin lying in Bihar by way of remodelling of existing Eastern Kosi Main Canal (EKMC) and extending the EKMC beyond its tail end at RD 41.30 km up to river Mechi at RD 117.50 km so that rivers Kosi and Mechi which flow through Bihar could be linked together within Bihar.
The Link Project will provide 2,10,516 hectares additional annual irrigation in Kharif season in Araria, Purnea, Kishanganj and Katihar districts of Bihar. The project has potential to divert/utilize about 2,050 million cubic meter of surplus water of Kosi through the proposed link canal. Further, after remodelling of existing EKMC, shortfall supply to 1.57 lakh hectare existing command of existing Eastern Kosi Main Canal shall be restored.
Background:
Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY) was launched during the year 2015-16, with an aim to enhance physical access of water on farm and expand cultivable area under assured irrigation, improved on-farm water use efficiency, introduce sustainable water conservation practices, etc.
Government of India has approved implementation of PMKSY during 2021-26 with an overall outlay of Rs.93,068.56 crore (central assistance of Rs.37,454 crore). Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) component of PMKSY is for creation of irrigation potential through major and medium irrigation projects.
So far 63 projects have been completed under PMKSY-AIBP and additional irrigation potential of 26.11 lakh hectare has been created since April, 2016. Nine projects have been included after AIBP component of PMKSY 2.0 since 2012-22. Kosi Mechi Intra-State Link project is tenth project included in the list.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା - ତ୍ୱରିତ ଜଳସେଚନ ଲାଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମକେଏସୱାଇ-ଏଆଇବିପି)ରେ ବିହାରର କୋସି ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
ପ୍ରକଳ୍ପର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୬,୨୮୨.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି ବିହାରକୁ ୩,୬୫୨.୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା, ଯାହା ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ
୪୧.୩୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ବ କୋଶି ମୁଖ୍ୟ କେନାଲ (ଇକେଏମସି)ର ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ ଏବଂ ୧୧୭.୫୦ କିଲୋମିଟରରେ ମେଚି ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇକେଏମସିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ବିହାରର ଆରାରିଆ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ, କିଶନଗଞ୍ଜ ଏବଂ କଟିହାର ଜିଲ୍ଲାରେ ଖରିଫ ଋତୁରେ ୨,୧୦,୫୧୬ ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତିରିକ୍ତ ବାର୍ଷିକ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା
ପୂର୍ବ କୋସି ମୁଖ୍ୟ କେନାଲର ବର୍ତ୍ତମାନର କମାଣ୍ଡରେ ନିଅଣ୍ଟିଆ ଜଳଯୋଗାଣ ଭରଣା କରାଯିବମୌସୁମୀ ସମୟରେ ୨୦୫୦ ନିୟୁତ ଘନ ମିଟର କୋସି ଜଳକୁ ମହାନନ୍ଦ କମାଣ୍ଡକୁ ପ୍ରବାହିତ କରାଯିବ
28 MAR 2025 4:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି (ସିସିଇଏ) କେନ୍ଦ୍ର ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା-ତ୍ୱରିତ ଜଳସେଚନ ଲାଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମକେଏସୱାଇ-ଏଆଇବିପି) ଅଧୀନରେ ବିହାରର କୋସି ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ,୨୮୨.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ, ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିହାରକୁ ,୬୫୨.୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସିସିଇଏ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
କୋସି ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବିହାରରେ ଅବସ୍ଥିତ ମହାନନ୍ଦା ଅବବାହିକାରେ ଜଳସେଚନ ସଂପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କୋସି ନଦୀର ଅତିରିକ୍ତ ଜଳର ଏକ ଅଂଶକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବ କୋସି ମୁଖ୍ୟ କେନାଲ (ଇକେଏମସି) ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଇକେଏମସିକୁ ଆରଡି ୪୧.୩୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଏହାର ଶେଷ ଅଂଶ ବାହାର କରି ଆରଡି ୧୧୭.୫୦ କିଲୋମିଟରରେ ମେଚି ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିହାର ମଧ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରବାହିତ କୋସି ଏବଂ ମେଚି ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ବିହାର ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ସଂଯୋଗୀକରଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହି ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିହାରର ଆରାରିଆ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ, କିଶନଗଞ୍ଜ ଏବଂ କଟିହାର ଜିଲ୍ଲାରେ ଖରିଫ ଋତୁରେ ୨,୧୦,୫୧୬ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ବାର୍ଷିକ ଅତିରିକ୍ତ ଜଳସେଚନ ଯୋଗାଇବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଲିଙ୍କ କେନାଲ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଶୀର ପ୍ରାୟ ୨,୦୫୦ ନିୟୁତ ଘନ ମିଟର ଅତିରିକ୍ତ ଜଳକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର/ବ୍ୟବହାର କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବିଦ୍ୟମାନ ଇକେଏମସି ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପରେ, ପୂର୍ବ କୋଶୀ ମୁଖ୍ୟ କେନାଲର ୧.୫୭ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ପରିମିତ ନିଅଣ୍ଟିଆ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଭରଣା ହେବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
କ୍ଷେତରେ ପାଣିର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଜଳସେଚନ ଅଧୀନରେ ଚାଷଯୋଗ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, କ୍ଷେତରେ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସ୍ଥାୟୀ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା (ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ) ୨୦୧୫-୧୬ ବର୍ଷରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୧-୨୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୯୩,୦୬୮.୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କା (୩୭,୪୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା) ର ମୋଟ ବ୍ୟୟ ସହିତ ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇର ତ୍ୱରିତ ଜଳସେଚନ ଲାଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏଆଇବିପି) ଉପାଦାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳସେଚନ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ - ଏଆଇବିପି ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୧୬ ପରଠାରୁ ୨୬.୧୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଅତିରିକ୍ତ ଜଳସେଚନ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ୨୦୧୨-୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ ୨.୦ର ଏଆଇବିପି ଉପାଦାନ ପରେ ନଅଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। କୋସି ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ଦଶମ ପ୍ରକଳ୍ପ।