Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates and lays foundation stones for various projects worth over ₹800 crore of the central and state governments in Patna, Bihar
Bihar, with its fertile land, water, and other natural resources, will benefit the most from the cooperative sector
The opposition governments completely ruined the cooperative sector in Bihar during their tenure
The government under the leadership of PM Modi will restart the 30 closed sugar mills in Bihar
From 1990 to 2005, the opposition ran an industry of murder, kidnapping, extortion, robbery, and looting in Bihar, which completely destroyed the state
Under the opposition's rule in Bihar, there were caste massacres and government-sponsored corruption, and the fodder scam tarnished the state's reputation both in the country and internationally
The opposition’s tenure will forever be remembered in Bihar’s history as the "Jungle Raj," and it ended with our government
Between 2004 and 2014, the central government provided ₹2.8 lakh crore to Bihar, while the Modi government has allocated ₹9.23 lakh crore to Bihar in the past 10 years
30 MAR 2025 4:20PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated and laid the foundation stone for various Central and State Government projects worth over Rs 800 crore in Patna, Bihar. The event was attended by several dignitaries, including Bihar Chief Minister Shri Nitish Kumar and Union Minister of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai.
LAA0.JPG)
In his address, Shri Amit Shah said that several schemes related to the cooperative sector and other departments were inaugurated and their foundation stones laid today. He highlighted that over the past 10 years, Prime Minister Shri Narendra Modi has undertaken numerous initiatives for the welfare of crores of poor people across the country. Shri Shah criticized previous opposition governments for neglecting the poor, whereas Prime Minister Modi has provided for to meet the essential needs such as housing, electricity, gas, drinking water, toilets, medicines, and 5 kg of free food grains. He emphasized that under PM Modi’s leadership, 80 crore people receive 5 kg of free food grains per person per month, 4 crore people have been given houses, 11 crore gas connections have been distributed, over 12 crore toilets have been built, and free medical treatment of up to Rs 5 lakh has been made available.
BTHT.JPG)
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that Prime Minister Shri Narendra Modi established the Ministry of Cooperation after 75 years of independence to boost the rural economy, benefiting farmers, women, dairy, fisheries, and agriculture-related activities. He pointed out that for decades, no government prioritized strengthening the cooperative sector. Shri Shah emphasized that Bihar, with its abundant land, water, and natural resources, stands to gain significantly from the cooperative sector in the coming years. He criticized previous opposition governments for neglecting cooperation in Bihar, leading to the decline of the sector and the closure of hundreds of sugar mills. He noted that Bihar once contributed over 30% of the country's sugar production, but under opposition rule, this share dropped to less than 6%. He assured that the Modi government is committed to reviving the state's closed sugar mills.
Shri Amit Shah stated that the Modi government has undertaken significant efforts to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS). He highlighted that a Makhana Board has been established in Bihar and announced plans to revive the Maize Research Centre with an investment of Rs 1,000 crore, along with introducing various schemes to support maize farmers. He emphasized that the Government of India is now purchasing the entire maize, pulses, wheat, and rice from farmers at the Minimum Support Price (MSP). Shri Shah also noted Bihar's leading position in agricultural production, ranking first in litchi, mushroom, and makhana production; second in maize; third in lentil and honey; fifth in moong and sugarcane; and sixth in wheat and rice production. Shri Shah stressed that Bihar has immense potential for agricultural and cooperative sector development, which will be fully harnessed. He assured that the government is committed to reviving all 30 closed sugar mills in the state with full dedication and effort.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that PACS is now doing various types of work, they have been computerized, and through them, a plan is being implemented to strengthen district-level banks across Bihar. He mentioned that between 1990 and 2005, the opposition governments ran an industry of murder, kidnapping, extortion, robbery, and looting in Bihar, which completely ruined the state. Shri Shah said that during the rule of the opposition governments in Bihar, there were caste massacres, government-sponsored corruption, and the state was defamed in the country and the world due to the fodder scam. He said that the opposition government will always be remembered in Bihar's history as the "Jungle Raj."
Shri Amit Shah said that during the 10-year tenure of the Nitish government in Bihar, roads, electricity, and tap water have reached every village. He mentioned that Prime Minister Modi has worked for the welfare of the poor in Bihar by providing homes, toilets, water, medicines, and ration. He said that during the 10-year tenure of the previous central government, Bihar was given Rs. 2.8 lakh crore, whereas during the 10 years of the Modi government, Bihar has been allocated Rs. 9.23 lakh crore. Shri Shah highlighted that Bihar has received projects worth Rs. 4 lakh crore for roads and bridges, Rs. 1 lakh crore for railway projects, and Rs. 2,000 crore for airport projects. He stated that with Rs. 8,000 crore, seven major bridges are being constructed in Bihar, and with Rs. 31,000 crore, a 5,000-kilometer-long railway line is being built, with the first-ever farmer’s train also starting from Bihar. He added that the Modi government has set up the Makhana Board in Bihar, and with the help of the central government, 766 other projects, including the Barauni fertilizer plant, have been initiated in the state. He emphasized that our government has a 20-year track record of development, and the era of ‘Jungle Raj’ has now ended here.
The schemes inaugurated and laid the foundation stone by the Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah in Bihar today include the foundation stone laying of a project costing Rs. 83.16 crore to develop a storage capacity of sixty-two thousand five hundred metric tonnes in a total of twenty-five PACS under the world's largest food storage scheme. Apart from this, the foundation stone was laid for the construction of a total of 133 police buildings of the Home Department, which cost Rs. 181.14 crores. The foundation stone was also laid today for three projects of the Ministry of Road Transport and Highways, which cost Rs. 109.16 crores. Moreover, a hostel constructed at Deep Narayan Singh Regional Cooperative Management Institute, Patna at a cost of Rs. 27.29 crore was inaugurated. Makhana processing cum marketing center constructed at a cost of Rs. 46 lakh under the Integrated Cooperative Development Project and a total of 11 warehouses constructed at a cost of Rs. 2.27 crore were also inaugurated today. Along with this, a total of five drinking water supply schemes costing Rs. 421.41 crore were also inaugurated today under the AMRUT-1 project of the Urban Housing and Development Department.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାଟନାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ବିହାର, ଏହାର ଉର୍ବର ଜମି, ଜଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ସହିତ, ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବ
ବିରୋଧୀ ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବିହାରର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ବିହାରରେ ବନ୍ଦ ଥିବା ୩୦ଟି ଚିନି କାରଖାନାକୁ ପୁଣି ଆରମ୍ଭ କରିବେ
୧୯୯୦ ରୁ ୨୦୦୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିରୋଧୀମାନେ ବିହାରରେ ହତ୍ୟା, ଅପହରଣ, ଚାନ୍ଦାଆଦାୟ, ଡକାୟତି ଏବଂ ଲୁଟ୍ ଶିଳ୍ପ ଚଳାଇଥିଲେ, ଯାହା ରାଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା
ବିହାରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଜାତିଗତ ଗଣହତ୍ୟା ଏବଂ ସରକାର ପ୍ରାୟୋଜିତ ଦୁର୍ନୀତି ଚାଲିଥିଲା, ଏବଂ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଦୁର୍ନୀତି ଉଭୟ ଦେଶ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ କଳଙ୍କିତ କରିଥିଲା
ବିରୋଧୀ ଦଳର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ବିହାରର ଇତିହାସରେ "ଜଙ୍ଗଲ ରାଜ" ଭାବେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ ଏବଂ ଏହା ଆମ ସରକାର ସହିତ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା
୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିହାରକୁ ୨.୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରକୁ ୯.୨୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି
30 MAR 2025 4:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ବିହାରର ପାଟନାରେ ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଯୋଜନାର ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗରିବଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିବାରୁ ପୂର୍ବ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆବାସ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଗ୍ୟାସ୍, ପାନୀୟ ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ, ଔଷଧ ଏବଂ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୮୦ କୋଟି ଲୋକ, ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ମାସିକ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି, ୪ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ଦିଆଯାଇଛି, ୧୧ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, କୃଷକ, ମହିଳା, ଦୁଗ୍ଧ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି କୌଣସି ସରକାର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇନଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର, ଏହାର ପ୍ରଚୁର ଜମି, ଜଳ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ସହିତ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହେବ। ବିହାରରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅବହେଳା କରିଥିବାରୁ ସେ ପୂର୍ବ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅବନତି ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ଶହ ଶହ ଚିନି କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ଦେଶର ଚିନି ଉତ୍ପାଦନରେ ବିହାରର ଯୋଗଦାନ ୩୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଏହି ଅଂଶ ୬% ରୁ କମ୍ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିବା ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପାକ୍ସ) ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ଏକ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ସହିତ ଶସ୍ୟ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍ଏସପି.) ରେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମକା, ଡାଲି, ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳ କିଣୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନରେ ବିହାରର ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲିଚୁ, ଛତୁ ଏବଂ ମଖାନା ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରଥମ; ମକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ; ଡାଲି ଏବଂ ମହୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତୃତୀୟ; ମୁଗ ଏବଂ ଆଖୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଞ୍ଚମ; ଏବଂ ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ଷଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ କୃଷି ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରାଯିବ। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ୩୦ ଟି ବନ୍ଦ ଚିନି କାରଖାନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାକ୍ସ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ବିହାରରେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୯୦ ରୁ ୨୦୦୫ ମଧ୍ୟରେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ବିହାରରେ ହତ୍ୟା, ଅପହରଣ, ଚାନ୍ଦାଆଦାୟ, ଡକାୟତି ଏବଂ ଲୁଟ୍ ଶିଳ୍ପ ଚଳାଇଥିଲେ, ଯାହା ରାଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଜାତିଗତ ନରସଂହାର ହୋଇଥିଲା, ସରକାର ପ୍ରାୟୋଜିତ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଦୁର୍ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ରାଜ୍ୟର ସମ୍ମାନ ହାନି ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଇତିହାସରେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ସର୍ବଦା "ଜଙ୍ଗଲ ରାଜ" ଭାବେ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ନିତିଶ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ସଡ଼କ, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ପାଣି, ଔଷଧ ଏବଂ ରାସନ ପ୍ରଦାନ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବିହାରକୁ ୨.୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବିହାରକୁ ୯.୨୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରକୁ ସଡ଼କ ଓ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଛନ୍ତି । ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୮୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିହାରରେ ଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ୩୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୫୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ପ୍ରଥମ କୃଷକ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ବିହାରରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ବିହାରରେ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ରାଜ୍ୟରେ ବରୌନୀ ସାର କାରଖାନା ସମେତ ୭୬୬ ଟି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶର ୨୦ ବର୍ଷର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ରହିଛି ଏବଂ 'ଜଙ୍ଗଲ ରାଜ' ର ଯୁଗ ଏବେ ଏଠାରେ ଶେଷ ହୋଇଛି।
ଆଜି ବିହାରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଟ ୨୫ ପାକ୍ସ ରେ ୬୨,୫୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ୮୩.୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଗୃହ ବିଭାଗର ମୋଟ ୧୩୩ଟି ପୋଲିସ ସୌଧ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ବ୍ୟୟ ବରାଦ ୧୮୧.୧୪ କୋଟି ଟଙ୍କା। ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୧୦୯.୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପାଟନାର ଦୀପ୍‍ ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମବାୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ୨୭.୨୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ଛାତ୍ରାବାସ, ସମନ୍ୱିତ ସମବାୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ୪୬ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ମଖାନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବିପଣନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୨.୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମୋଟ ୧୧ଟି ପଣ୍ୟାଗାର କୁ ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ଆବାସ ଏବଂ ବିକାଶ ବିଭାଗର ଅମୃତ-ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ୪୨୧.୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମୋଟ ପାଞ୍ଚଟି ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା।