Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah visits Border Outpost ‘Vinay’ in Kathua during his visit to J&K and interacts with BSF personnel
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is the Central Government fully committed to the welfare of the security forces and their families
The Modi Government is working to reduce the difficulties faced by the soldiers in discharging their duties
More than 26 technology-related initiatives are currently being tested, which include anti-drone technology, tunnel identification technology and electronic surveillance
BSF is the first line of our security and the force has always discharged this responsibility very well
In a few years, the security forces deployed on the entire India-Pakistan and India-Bangladesh border will be fully equipped with latest technical support
The Sacrifice, bravery, valor, and courage of our soldiers form the shield of India against enemies from across the border, and this is why the people of the country hold deep respect for the BSF
Union Home Minister also pays tribute to martyred Assistant Commandant of Border Security Force, Vinay Prasad, who made the supreme sacrifice in the line of duty on the International Border in Kathua district in the year 2019
Shri Amit Shah also inaugurates 8 newly constructed women Barracks, High Mast Lights, G+1 Tower and Composite BOP at the border at a cost of Rs 47.22 crore
07 APR 2025 6:26PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today visited the Border Outpost 'Vinay' in Kathua during his Jammu and Kashmir visit and interacted with the Border Security Force (BSF) personnel deployed. On this occasion, Jammu and Kashmir's Lieutenant Governor, Shri Manoj Sinha, Union Minister Dr. Jitendra Singh, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director of the Intelligence Bureau, and Director-General of the Border Security Force, along with several other dignitaries, were present.
During his visit, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah paid tribute to the martyr Assistant Commandant Vinay Prasad of the Border Security Force, who made the ultimate sacrifice while on duty at the international border in Kathua district in 2019. Earlier, in 2021, Union Home Minister Shri Amit Shah had also visited the Makwal Border Post along the Jammu frontier.
Union Home Minister inaugurated newly built facilities at the border, including 8 women barracks, high-mast lights, a G+1 tower, and a composite BOP, all constructed at a cost of ₹47.22 crore. These initiatives have strengthened the security arrangements during the Border Security Force personnel's duties and have also improved their living conditions.
Union Home Minister and Minister of Cooperation appreciated the efforts of the BSF personnel and officers in monitoring the international border in the Jammu region. During his interaction with the soldiers, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that on visiting this place one realises the difficult conditions under which the Border Security Force (BSF) personnel ensure the security of the country's borders. He mentioned that despite extreme cold, heavy rainfall, or temperatures reaching 45 degrees Celsius, and regardless of the geographical or climatic challenges, our soldiers remain vigilant and dedicated to securing the borders with preparedness and alertness.
Shri Amit Shah said that the BSF has a glorious history when it comes to the country's security. He mentioned that the entire nation knows that the BSF is our first line of defence, and the force has always performed this responsibility exceptionally well. He further noted that in every war with Pakistan, the contribution of our BSF soldiers has been as significant as that of the Indian Army.
He added that two models of electronic surveillance systems have been developed for deployment on the border. After their installation across the entire border, soldiers will find it much easier to receive information and respond immediately to any actions by the enemy, using technology. Shri Shah also mentioned that several experiments have been conducted to identify infiltration and to detect and destroy tunnels, using technology.
Union Home Minister said that in a few years, the security forces deployed on the entire India-Pakistan and India-Bangladesh border will be fully equipped with technical assistance. He said that the sacrifice, bravery, valor, and courage of our soldiers form the shield of India against enemies from across the border, and this is why the people of the country hold deep respect for the BSF.
Shri Amit Shah said that over 26 initiatives related to technology are currently being tested, including anti-drone technology, tunnel identification technology, and electronic surveillance. Shri Shah expressed confidence that some results from these tests could be achieved by next March, which would make it easier for the soldiers in fulfilling their duties.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that the Modi government is working to reduce the difficulties faced by soldiers in the discharge of their duties and will continue to do so. He emphasized that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the central government is fully committed to the welfare of security forces and their families. The Government of India has launched several welfare schemes for security forces, including Ayushman CAPF, Ex-Gratia Payments, accidental death insurance coverage under the CAPF salary package scheme, the Unified Pension Scheme, the Prime Minister Scholarship Scheme (PMSS), and E-Housing.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଗସ୍ତ ସମୟରେ କାଠୁଆ ଠାରେ ସୀମା ଆଉଟପୋଷ୍ଟ ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନରେ ସୈନିକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୬ ରୁ ଅଧିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆଣ୍ଟି-ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଟନେଲ୍ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ନୀରିକ୍ଷଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ବିଏସ୍ଏଫ୍ ହେଉଛି ଆମ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଥମ ଧାଡ଼ି ଏବଂ ଏହି ବାହିନୀ ସର୍ବଦା ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ନିର୍ବାହ କରିଛି
କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଭାରତ-ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ସୀମାରେ ନିୟୋଜିତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଜ୍ଜିତ ହେବେ
ଆମ ସୈନିକମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ, ବୀରତ୍ୱ, ନିର୍ଭିକତାଏବଂ ସାହସ ସୀମାପାର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଢାଲ ଗଠନ କରେ, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ରଖନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୨୦୧୯ ମସିହାରେ କଠୁଆ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ସମୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ସହିଦ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ଆସ
07 APR 2025 6:26PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ତାଙ୍କ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଗସ୍ତ ସମୟରେ କାଠୁଆ ସୀମା ଆଉଟପୋଷ୍ଟ 'ବିନୟ " ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ନିୟୋଜିତ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳ (ବିଏସ୍ଏଫ୍) ର ଯବାନମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସହିଦ ଆସିଷ୍ଟାଣ୍ଟ କମାଣ୍ଡାଣ୍ଟ ବିନୟ ପ୍ରସାଦଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ଯିଏକି ୨୦୧୯ରେ କାଠୁଆ ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରତ ଥିବା ସମୟରେ ଚରମ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହାପୂର୍ବରୁ, ୨୦୨୧ ରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମଧ୍ୟ ଜାମ୍ମୁ ସୀମାରେ ଥିବା ମକୱାଲ ସୀମା ପୋଷ୍ଟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୀମାରେ ନବନିର୍ମିତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଟି ମହିଳା ବ୍ୟାରେକ୍, ହାଇ-ମାଷ୍ଟ୍ ଲାଇଟ୍, ଏକ ଜି + ଟାୱାର୍ ଏବଂ ଏକ କମ୍ପୋଜିଟ ବିଓପି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମୟରେ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି।
ଜାମ୍ମୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମା ଉପରେ ନଜର ରଖିବାରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସୈନିକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଗସ୍ତ କରିବା ସମୟରେ ଜଣେ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ ଯେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳ (ବିଏସ୍ଏଫ୍) ର ଯବାନମାନେ ଦେଶର ସୀମାର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ କେତେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିର ସାମନା କରିଥାନ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ଥଣ୍ଡା, ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା କିମ୍ବା ତାପମାତ୍ରା ୪୫ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ଛୁଇଁବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ କିମ୍ବା ଜଳବାୟୁ ଆହ୍ୱାନ ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଆମର ସୈନିକମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସତର୍କତା ସହିତ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସତର୍କ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରୁହନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଏସ୍ଏଫ ର ଏକ ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଜାଣିଛି ଯେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ଏହି ବାହିନୀ ସର୍ବଦା ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଅସାଧାରଣ ଭାବେ ନିର୍ବାହ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଦ୍ଧରେ ଆମ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଭାରତୀୟ ସେନା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମାରେ ମୁତୟନ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ନୀରିକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦୁଇଟି ମଡେଲ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ସୀମାରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାପନ ପରେ, ସୈନିକମାନେ ସୂଚନା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଶତ୍ରୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ବହୁତ ସହଜ ମନେ କରିବେ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଭାରତ-ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ସୀମାରେ ନିୟୋଜିତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ବୈଷୟିକ ସହାୟତାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁସଜ୍ଜିତ ହେବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସୈନିକମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ, ସାହସିକତା, ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସାହସ ସୀମାପାର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଢାଲ ଗଠନ କରିଥାଏ, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ରଖନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଡ୍ରୋନ ବିରୋଧୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ନିରୀକ୍ଷଣ ସମେତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ୨୬ରୁ ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପର ବର୍ତ୍ତମାନ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରୀକ୍ଷଣରୁ କିଛି ଫଳାଫଳ ଆସନ୍ତା ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ସହଜ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନରେ ସୈନିକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଜାରି ରଖିବେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ସରକାର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସିଏପିଏଫ୍, ଏକ୍ସ-ଗ୍ରେସିଆ ପେମେଣ୍ଟସ୍, ସିଏପିଏଫ୍ ଦରମା ପ୍ୟାକେଜ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦୁର୍ଘଟଣାଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ବୀମା କଭରେଜ୍, ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେନସନ୍ ସ୍କିମ୍, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ଏସ୍ଏସ୍) ଏବଂ ଇ-ହାଉସିଂ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।