Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the All India Forensic Science Summit 2025 organised by NFSU in New Delhi
PM Modi’s vision changed the entire landscape of the country's criminal justice system
The use of forensic science is imperative to stop borderless crimes
In the coming decade, India will have the highest conviction rate in the world
It is important to make forensic science a part of the criminal justice system so that no injustice is done to both the accused and the complainant
7 campuses of National Forensic Sciences University have been built across the country, 9 more campuses will be built in another 6 months
The government is trying to make the society crime-free by finding solutions to all challenges using forensic sciences
NFSU is promoting trained manpower, research and indigenous technology
14 APR 2025 6:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the All India Forensic Science Summit 2025 organized by the National Forensic Sciences University (NFSU) in New Delhi today as the Chief Guest. The theme of the conference was 'Role of Forensic Science in Effective Implementation of New Criminal Laws and Combating Terrorism'. The conference was attended by many dignitaries including Justice V Ramasubramanian, Chairperson, National Human Rights Commission (NHRC), Attorney General Shri R Venkataramani, Rajya Sabha MP and Chairman, Bar Council of India Shri Manan Kumar Mishra, Union Home Secretary Shri Govind Mohan and Vice Chancellor, NFSU Dr. J. M. Vyas.
Paying tribute to Bharat Ratna Babasaheb Dr Bhimrao Ambedkar on his birth anniversary, Union Home Minister Shri Amit Shah said that Babasaheb worked to finalize the Constitution of India. It was a Herculean task to finalize the Constitution after thousands of hours of intense discussion on every subject, but Babasaheb composed the Constitution by incorporating all aspects keeping in mind the needs of the country and with the idea of ​​maintaining the relevance of the Constitution for many years. Shri Shah said that our Constitution is not just a book. It has a system for the protection of the body, property and honor of every citizen and forensic science is now playing a very useful role in strengthening the criminal justice system associated with the protection of these three.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are striving to make the justice system people-centric and scientific. Efforts are also being made to ensure that those seeking justice get justice on time and also have the satisfaction of getting justice. Through this, our aim is to create a safe, capable and competent India. Union Home Minister said that to strengthen the criminal justice system, the Government of India has brought three new criminal laws in the form of Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA).
Union Home Minister said that forensics is not a new idea in our country. Its detailed description is found in Charak Samhita, Sushruta Samhita and Kautilya's Arthashashtra. Acharya Kautilya has guided the world in detail on topics like toxicology, identification of poison, body language of suspects, and identification of accused on the basis of speech.
Shri Amit Shah said that without forensic science, it is not possible to deliver timely justice and increase the rate of conviction. He said that the entire scenario of crime has changed today. Now criminals use different means of technology, information and communication, due to which crime has now become borderless. Earlier, crime used to happen in a small part of a district, state or country, but now crime has become borderless. Modern crimes now transcend city, state, national, and even international boundaries. In such a situation, the importance of forensic science has increased a lot. Shri Shah said that when PM Modi was the Chief Minister of Gujarat and he was the Home Minister, the seed of Gujarat Forensic Sciences University, planted by Shri Narendra Modi in 2009, has now grown into a banyan tree in the form of the National Forensic Sciences University — the first university of its kind in the world. He said that it is a matter of joy for him that when the National Forensic Sciences University was established on 1 October 2020, Shri Narendra Modi was the Prime Minister and he was the Home Minister of the country.
Union Home Minister said that PM Modi’s visionary leadership has brought significant transformation to the country’s criminal justice system. He emphasized that a system has been established where neither the accused nor the complainant is subjected to injustice. To ensure this balance, integrating forensic science into the criminal justice process is essential. Shri Shah highlighted that the steps taken in 2009 and 2020 to establish the Forensic Science University are not only producing skilled professionals but also paving the way for research across various fields. He noted that the university has become a trusted institution for forensic analysis in complex cases and has also evolved into a hub for equipping the country’s forensic laboratories with modern technology. He further added that the university offers a wide range of programs, including degree, diploma, PhD, and research courses. Additionally, it has developed and adopted numerous indigenous technologies and has created toolkits to supply these innovations to police forces across the nation.
Shri Amit Shah underlined that following the directive of Prime Minister Shri Narendra Modi to get rid the country of colonial-era laws, work on finalizing new criminal laws was carried out between 2019 and 2024. He noted that extensive discussions during this period revealed the extent to which the outdated laws were harming India's criminal justice system. He emphasized that if laws are not updated in accordance with changing times, they become obsolete and irrelevant. He added that the original intent of the old criminal laws was not to deliver justice to Indian citizens but to uphold British rule. In contrast, the three new criminal laws introduced under PM Modi’s leadership have been crafted by Indians, for the protection and justice of Indian citizens. Shri Shah said that this represents the most significant legal reform of the 21st century. He further explained that the new laws provide a legal foundation for the use of modern technology and have been designed with a forward-looking approach — incorporating not only current technologies but also anticipating technological developments for the next 100 years.
Union Home Minister said that the new laws have formally defined e-documents and e-summons. He explained that the method of technology used is irrelevant as long as the law recognizes e-documents, and similarly, once people accept e-summons, the mode of delivery no longer matters. He emphasized that technology has been integrated at every stage of the criminal justice process — from the crime scene to investigation, and through to the trial. Forensic investigation has been made mandatory for all crimes that carry a punishment of more than seven years. He expressed confidence that these changes will lead to India achieving the highest conviction rate in the world in the coming decade.
Shri Amit Shah said that the conviction rate in the country is currently stands at 54 per cent. He said that terrorism has been defined in the new laws. Voice logs and digital voice mail have also been given a place. Arrangements have also been made in BNSS to give legal basis to audio, video recordings, videography of forensic evidence and digital records in interrogation. Arrangements have been made to ensure justice within the stipulated period by setting time limits for the police, prosecution and judicial system. He said that its results have also started coming. In some cases, the rapist was convicted in 23 days and within 100 days the triple murder case was solved and the culprit was punished. Union Home Minister said that this was possible because technical evidence was recognized in the trial. He said that efforts have also been made to digitize the digital system of the entire country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today 100 per cent police stations in the country have been computerized through Crime and Criminal Tracking Network and System (CCTNS). About 14 crore 19 lakh FIRs and their related documents have been made available online along with legacy data. 22 thousand courts have been equipped with the e-court facilities. Data of 2 crore 19 lakh is available through e-prison. Prosecution data of 1 crore 93 lakh cases is available through e-prosecution. 39 lakh forensic evidences are available online through e-forensics. He said that 16 lakh alerts have been generated from this. Fingerprints of 1 crore 53 lakh accused are available in the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS). These fingerprints have been shared with every police station. National Database of Human Trafficking Offender is also available. Shri Shah added that this data is separate right now, but in the next few years, the Home Ministry will hand over this data to the investigating teams using Artificial Intelligence. He said that then it will become very easy to formulate a strategy to prevent crime and it will also be very beneficial in controlling crime.
Union Home Minister said that due to the farsightedness of PM Modi, we had established the National Forensic Sciences University in the year 2020 itself, while three new criminal laws came into force in 2024. He said that seven campuses of the National Forensic Sciences University have been established in different states of the country. 9 more campuses will be established in the next 6 months. Apart from these, the establishment of 10 more campuses is proposed. Shri Shah said that there will be no state in the country where there is no campus of National Forensic Sciences University. We will work to make each campus the best unit in the world by giving it one subject. The students of the university will be helped in research and development so that they achieve heights in research and make the campus the best in the allotted subject. Home Minister said that after its completion, every year 36 thousand diploma and degree holder youth will pass out from these campuses and strengthen our criminal justice system.
Shri Amit Shah said that there is a need for 30,000 trained professionals to visit every crime scene where the punishment is more than seven years. He noted that each year, around 36,000 students will graduate from the National Forensic Sciences University, many of whom will go on to work in private forensic laboratories as well. He further mentioned that the Ministry of Home Affairs (MHA) is working on an agreement between private and government Forensic Science Laboratories (FSLs), allowing certain samples received by government FSLs to also be analyzed by private labs. He added that NFSU is advancing into several emerging fields, including drone forensics, smart city forensics, marine forensics, and corporate forensics. Shri Shah also highlighted the growing international presence of NFSU, stating that around 240 foreign students are currently enrolled, and that the university will continue to expand globally in the coming years.
Union Home Minister emphasized the need to categorize offenders into habitual criminals, those driven to crime by circumstances, and those who committed crimes out of necessity. He stressed the importance of providing psychological counseling to such individuals within jails, with the goal of encouraging them to become responsible citizens. He expressed confidence that, under the leadership of Prime Minister Modi, India will be able to develop a robust forensic science-based system for prisoner rehabilitation within the next couple of years. Shri Shah also said that a Modus Operandi Bureau has been established, which will play a vital role in controlling crime by analyzing criminal behavior patterns.
Shri Amit Shah acknowledged that the country faces numerous challenges, many of which can be addressed through the effective use of forensic science. He called for close collaboration between the Ministry of Home Affairs and the Forensic Sciences University to work toward building a crime-free society through scientific solutions. Union Home Minister said that, during the conference, young individuals were recognized for their outstanding performance in the hackathon and their efforts to promote the use of the Hindi language.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত এনএফএছইউ-ৰ উদ্যোগত আয়োজিত সৰ্বভাৰতীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান সন্মিলন, ২০২৫-ত ভাষণ প্ৰদান কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৃষ্টিয়ে দেশৰ ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ সমগ্ৰ পৰিবেশ সলনি কৰিলে
সীমাহীন অপৰাধ ৰোধ কৰিবলৈ ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ব্যৱহাৰ অতিশয় প্ৰয়োজনীয়
আগন্তুক দশকত ভাৰতত দোষী সাব্যস্তৰ হাৰ বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক হ’ব
ফৰেনছিক বিজ্ঞানক ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ অংশ কৰি তোলাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যাতে অভিযুক্ত আৰু অভিযোগকাৰী উভয়ৰে ক্ষেত্ৰত কোনো অন্যায় নহয়
দেশজুৰি ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৭ টা কেম্পাছ স্থাপন কৰা হৈছে, আগন্তুক ৬ মাহত আৰু ৯ টা চৌহদ স্থাপন কৰা হ’ব
চৰকাৰে ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ব্যৱহাৰেৰে সকলো প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি সমাজখনক অপৰাধমুক্তকৰণৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে
14 APR 2025 6:00PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ে (NFSU) আয়োজন কৰা সৰ্বভাৰতীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান সন্মিলন, ২০২৫ত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণেৰে সমবেতসকলক সম্বোধন কৰে। এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু আছিল ‘নতুন ফৌজদাৰী আইনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ভূমিকা’। এই সন্মিলনত ৰাষ্ট্ৰীয় মানৱ অধিকাৰ আয়োগৰ (NHRC) অধ্যক্ষ ন্যায়াধীশ ভি ৰামাসুব্ৰমণিয়ান, এটৰ্নী জেনেৰেল শ্ৰী আৰ ভেংকটাৰমণি, ৰাজ্যসভাৰ সাংসদ আৰু ভাৰতীয় বাৰ কাউন্সিলৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী মনন কুমাৰ মিশ্ৰ, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন আৰু এনএফএছইউ-ৰ উপাচাৰ্য্য ড° জে. এম. ব্যাসকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক গণ্যমান্য ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ভাৰতৰত্ন বাবাচাহেব ডঃ ভীমৰাও আম্বেদকাৰৰ জয়ন্তী উপলক্ষে তেওঁলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপনেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বাবাচাহেবে ভাৰতৰ সংবিধানক চূড়ান্তকৰণৰ প্ৰয়াস কৰিছিল। প্ৰতিটো বিষয়ত বহু ঘন্টা জোৰা গভীৰ আলোচনাৰ অন্তত সংবিধানৰ চূড়ান্তকৰণ এক প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ কাম আছিল যদিও বাবাচাহেবে দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি আৰু বহু বছৰ ধৰি সংবিধানৰ প্ৰাসংগিকতা অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ ধাৰণাৰে সকলো দিশ সন্নিৱিষ্টকৰণৰে সংবিধানখন প্ৰণয়ন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমাৰ সংবিধানখন কেৱল এখনি গ্ৰন্থ নহয়। বৰঞ্চ ইয়াত প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ শৰীৰ, সম্পত্তি আৰু সন্মানক সুৰক্ষাৰ ব্যৱস্থা আছে আৰু এই তিনি কথাৰ সুৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাক সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত ফৰেনছিক বিজ্ঞানে এতিয়া অতিশয় উপযোগী ভূমিকা পালন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আমি ন্যায় ব্যৱস্থাক জনকেন্দ্ৰিক আৰু বিজ্ঞানসন্মত কৰি তুলিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছোঁ। ন্যায় প্ৰত্যাশীসকলে সময়মতে ন্যায় লাভৰ লগতে ন্যায় লাভৰ সন্তুষ্টিও লাভ কৰিবলৈয়ো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এখনি নিৰাপদ, সামৰ্থ্যৱান আৰু দক্ষ ভাৰত গঢ়ি তোলা। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা (BNS), ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা সংহিতা (BNSS) আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়মৰ (BSA) ৰূপত তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইন ৰূপায়ণ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ দেশত ফৰেনছিক নতুন ধাৰণা নহয়। ইয়াৰ বিশদ বিৱৰণ চৰক সংহিতা, সুশ্ৰুত সংহিতা আৰু কৌটিল্যৰ অৰ্থশাস্ত্ৰত পোৱা যায়। আচাৰ্য্য কৌটিল্যই বিষবিজ্ঞান, বিষৰ চিনাক্তকৰণ, সন্দেহজনক লোকৰ শাৰীৰিক অভিব্যক্তি, ভাষ্যৰ ভিত্তিত অভিযুক্তক চিনাক্তকৰণ আদি বিষয়ত বিতংভাৱে বিশ্বক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ফৰেনছিক বিজ্ঞান অবিহনে সময়মতে ন্যায় প্ৰদান কৰা আৰু দোষী সাব্যস্তৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰাটো সম্ভৱপৰ নহয়। তেওঁ কয় যে আজি অপৰাধৰ সমগ্ৰ দৃশ্যপট সলনি হৈছে। এতিয়া অপৰাধীয়ে প্ৰযুক্তি, তথ্য আৰু যোগাযোগৰ ভিন্ন মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰে, যাৰ বাবে অপৰাধ এতিয়া সীমাহীন হৈ পৰিছে। পূৰ্বে কোনো জিলা, ৰাজ্য বা দেশৰ সৰু অংশত অপৰাধ সংঘটিত হৈছিল যদিও এতিয়া অপৰাধ সীমাহীন হৈ পৰিছে। আধুনিক অপৰাধে এতিয়া চহৰ, ৰাজ্য, ৰাষ্ট্ৰীয় আনকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমাও অতিক্ৰম কৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ গুৰুত্ব বহু পৰিমাণে বাঢ়িছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তথা গৃহমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্বাহৰ সময়তে ২০০৯ত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰোপণ কৰা গুজৰাট ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বীজ এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৰূপত এজোপা বটবৃক্ষ হৈ উঠিছে — যি বিশ্বৰ ভিতৰতে এই ধৰণৰ প্ৰথমখন বিশ্ববিদ্যালয়। তেওঁ কয় যে ২০২০ৰ ১ অক্টোবৰত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা হওঁতে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী আছিল আৰু তেওঁ দেশৰ গৃহমন্ত্ৰী আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বই দেশৰ ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাত উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। তেখেতে কয় যে এতিয়া এনে এক ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে য’ত অভিযুক্ত বা অভিযোগকাৰীৰ কোনোৱেই অন্যায়ৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়। এই ভাৰসাম্য নিশ্চিত কৰিবলৈ ফৰেনছিক বিজ্ঞানক ফৌজদাৰী ন্যায় প্ৰক্ৰিয়াত সংহতকৰণ অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০০৯ আৰু ২০২০ত ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠাৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহে কেৱল দক্ষ পেছাদাৰী সৃষ্টি কৰাই নহয়, বৰঞ্চ ভিন্ন ক্ষেত্ৰত গৱেষণাৰ পথো প্ৰশস্ত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্ববিদ্যালয়খন জটিল গোচৰত ফৰেনছিক বিশ্লেষণৰ বাবে এক বিশ্বাসযোগ্য প্ৰতিষ্ঠানত পৰিণত হৈছে আৰু দেশৰ ফৰেনছিক পৰীক্ষাগাৰসমূহ আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত কেন্দ্ৰলৈয়ো ৰূপান্তৰিত হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে বিশ্ববিদ্যালয়খনে ডিগ্ৰী, ডিপ্লমা, পিএইচডি, গৱেষণা পাঠ্যক্ৰমকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক পাঠ্যক্ৰম আগবঢ়ায়। ইয়াৰ উপৰিও ই অসংখ্য থলুৱা প্ৰযুক্তি বিকশিত আৰু অভিযোজিত কৰিছে তথা সমগ্ৰ দেশৰ আৰক্ষী বাহিনীক এই উদ্ভাৱনসমূহ যোগান ধৰিবলৈ টুলকিট প্ৰস্তুত কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশখনক ঔপনিৱেশিক যুগৰ আইনৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ প্ৰদান কৰা নিৰ্দেশনাৰ পিছতে ২০১৯ৰ পৰা ২০২৪ৰ ভিতৰত নতুন ফৌজদাৰী আইনসমূহক চূড়ান্তকৰণৰ কাম কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে পৰিৱৰ্তিত সময় অনুসৰি যদি আইনসমূহক উন্নীত কৰা নহয়, তেন্তে সেইসমূহ অচল আৰু অপ্রাসংগিক হৈ পৰে। তেওঁ লগতে কয় যে পুৰণি অপৰাধ আইনসমূহৰ মূল উদ্দেশ্য ভাৰতীয় নাগৰিকক ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে নাছিল, বৰঞ্চ ব্ৰিটিছ শাসন অক্ষুণ্ণ ৰখাহে মূল কথা আছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত প্ৰৱৰ্তন কৰা তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইন ভাৰতীয়ই, ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা আৰু ন্যায়ৰ বাবে যুগুত কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই কাৰ্য্যই একবিংশ শতিকাৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য আইনী সংস্কাৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে নতুন আইনসমূহে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে আইনী ভেটি প্ৰশস্ত কৰিছে আৰু ইয়াক আগন্তুক দৃষ্টিভংগীৰে ডিজাইন কৰা হৈছে — কেৱল বৰ্তমানৰ প্ৰযুক্তিসমূহকে অন্তৰ্ভুক্তকৰণেই নহয়, বৰঞ্চ অহা ১০০ বছৰৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত বিকাশৰ আশাও কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে নতুন আইনে ই-ডকুমেন্ট আৰু ই-চমনক আনুষ্ঠানিকভাৱে সংজ্ঞায়িত কৰিছে। তেওঁ কয় যে ফৌজদাৰী ন্যায় প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতিটো পৰ্য্যায়তে প্ৰযুক্তিক সংহত কৰা হৈছে — অপৰাধস্থলীৰ পৰা তদন্তলৈকে তথা বিচাৰলৈকে। সাত বছৰৰো অধিক সময়ৰ শাস্তিৰ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ সকলো অপৰাধৰ বাবে ফৰেনছিক তদন্ত বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতে অনাগত দশকত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক দোষী সাব্যস্তৰ হাৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বৰ্তমান দেশত দোষী সাব্যস্তৰ হাৰ ৫৪ শতাংশ। তেওঁ কয় যে নতুন আইনত সন্ত্ৰাসবাদৰ সংজ্ঞা প্ৰদান কৰা হৈছে। ভইচ লগ আৰু ডিজিটেল ভইচ মেইলকো স্থান প্ৰদান কৰা হৈছে। বিএনএছএছ-ত অডিঅ’, ভিডিঅ’ ৰেকৰ্ডিং, ফৰেনছিক প্ৰমাণৰ ভিডিঅ’গ্ৰাফী আৰু জেৰাৰ সময়ত ডিজিটেল ৰেকৰ্ডক আইনী ভিত্তি প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। আৰক্ষী, বিচাৰ আৰু ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ বাবে সময়সীমা নিৰ্ধাৰণেৰে নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত ন্যায় সুনিশ্চিতকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলাফলো লাভ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। কিছুমান গোচৰত ২৩ দিনৰ ভিতৰত ধৰ্ষণকাৰীক দোষী সাব্যস্ত, ১০০ দিনৰ ভিতৰত ত্ৰিপল মাৰ্ডাৰৰ গোচৰৰ নিষ্পত্তিৰে দোষীক শাস্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়াত কাৰিকৰী প্ৰমাণে স্বীকৃতি লাভৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ ডিজিটেল ব্যৱস্থাটোক ডিজিটাইজকৰণৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে আজি দেশৰ ১০০ শতাংশ থানাক ক্ৰাইম এণ্ড ক্রিমিনেল ট্ৰেকিং নেটৱৰ্ক এণ্ড চিষ্টেমৰ (CCTNS) জৰিয়তে কম্পিউটাৰাইজ কৰা হৈছে। প্ৰায় ১৪ কোটি ১৯ লাখ এফআইআৰ আৰু ইয়াৰে জড়িত নথি-পত্ৰসমূহ লিগেচি তথ্যৰ লগতে অনলাইনযোগে উপলব্ধ হৈছে। ২২ হাজাৰ আদালতক ই-ক’ৰ্টৰ সুবিধাৰে সজ্জিত কৰা হৈছে। ই-কাৰাগাৰৰ জৰিয়তে ২ কোটি ১৯ লাখ তথ্য উপলব্ধ। ই-প্ৰচিকিউচনৰ জৰিয়তে ১ কোটি ৯৩ লাখ গোচৰৰ বিচাৰৰ তথ্য উপলব্ধ। ই-ফৰেনছিকৰ জৰিয়তে অনলাইনযোগে ৩৯ লাখ ফৰেনছিক প্ৰমাণ উপলব্ধ। ইয়াৰ পৰা ১৬ লাখ এলাৰ্ট সৃষ্টি কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। ৰাষ্ট্ৰীয় অট’মেটেড ফিংগাৰপ্ৰিন্ট আইডেন্টিফিকেচন ব্যৱস্থাত (NAFIS) ১ কোটি ৫৩ লাখ অভিযুক্তৰ আঙুলিৰ চাপ উপলব্ধ। এই আঙুলিৰ চাপ প্ৰতিখন থানাকে প্ৰদান কৰা হৈছে। মানৱ সৰবৰাহৰে জড়িত অপৰাধীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যকোষো উপলব্ধ হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এই তথ্য বৰ্তমান পৃথক, কিন্তু অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰেৰে তদন্তকাৰী দলসমূহৰ হাতত এই তথ্য গতাই দিব। তেওঁ কয় যে তেতিয়া অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ কৌশল প্ৰণয়ন কৰাটো অতি সহজ হৈ পৰিব আৰু অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰতো এয়া অতিশয় উপকাৰী হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দূৰদৰ্শিতাৰ বাবে আমি ২০২০তেই ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিলোঁ, একেদৰে ২০২৪ত তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইন বলবৎ কৰা হৈছিল। অহা ৬ মাহত আৰু ৯ টা কেম্পাছ স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰ ওপৰিও আৰু ১০ টা কেম্পাছ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ জনোৱা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ এনে কোনো ৰাজ্য নাথাকিব য’ত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কেম্পাছ নাথাকিব। আমি প্ৰতিটো কেম্পাছক এটা বিষয় প্ৰদানেৰে বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ ইউনিট হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰিম। বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক গৱেষণা আৰু উন্নয়নত সহায় কৰা হ’ব যাতে তেওঁলোকে গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িব পাৰে আৰু আবন্টিত বিষয়ত কেম্পাছটোক শ্ৰেষ্ঠ কৰি তুলিব পাৰে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত প্ৰতি বছৰে ৩৬ হাজাৰ ডিপ্লমা আৰু ডিগ্ৰীধাৰী যুৱক-যুৱতী এই কেম্পাছসমূহৰপৰা উত্তীৰ্ণ হ’ব আৰু তেওঁলোকে আমাৰ ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাক সুদৃঢ় কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সাত বছৰৰো অধিক সময়ৰ শাস্তিৰ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ প্ৰতিটো অপৰাধৰ অপৰাধস্থলীসমূহ পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ ৩০ হাজাৰ প্ৰশিক্ষিত পেছাদাৰীৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতি বছৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা প্ৰায় ৩৬ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে স্নাতক ডিগ্ৰী লাভ কৰিব, ইয়াৰে বহুতেই ব্যক্তিগত ফৰেনছিক পৰীক্ষাগাৰতো কাম কৰিবলৈ যাব। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে (MHA) ব্যক্তিগত আৰু চৰকাৰী ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰৰ (FSL)ৰ মাজত চুক্তি স্বাক্ষৰৰ দিশত কাম কৰি আছে, যাৰ ফলত চৰকাৰী এফএছএলসমূহে লাভ কৰা কেতবোৰ নমুনা ব্যক্তিগত লেবৰ দ্বাৰাও বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যাব। তেওঁ লগতে কয় যে এনএফএছইউ-এ ড্ৰোন ফৰেনছিক, স্মাৰ্ট চিটি ফৰেনছিক, মেৰিন ফৰেনছিক, কৰ্পৰেট ফৰেনছিককে প্ৰমুখ্য কৰি কেইবাটাও উদীয়মান ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে। শ্ৰী শ্বাহে এনএফএছইউ-ৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উপস্থিতিতো আলোকপাতেৰে কয় যে বৰ্তমান প্ৰায় ২৪০ জন বিদেশী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ইয়াত নামভৰ্তি কৰিছে আৰু অনাগত বছৰসমূহত বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ বিশ্বজুৰি সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে অপৰাধীক স্বভাৱগত অপৰাধী, পৰিস্থিতিৰ দ্বাৰা অপৰাধৰ প্ৰতি ধাৱমান হোৱা আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে অপৰাধ সংঘটিত কৰা অপৰাধী হিচাপে শ্ৰেণীভুক্তকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কাৰাগাৰৰ ভিতৰত এনে ব্যক্তিক মানসিক পৰামৰ্শ প্ৰদানৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে তেওঁলোকক দায়িত্বশীল নাগৰিক হ’বলৈ উৎসাহিত কৰা। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে অহা দুবছৰৰ ভিতৰত কয়দীৰ পুনৰ্বাসনৰ বাবে এক শক্তিশালী ফৰেনছিক বিজ্ঞান ভিত্তিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব পাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এটা মডাছ অপাৰেণ্ডি ব্যুৰ’ স্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে অপৰাধমূলক আচৰণৰ ধৰণ বিশ্লেষণেৰে অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে স্বীকাৰ কৰে যে দেশখন অসংখ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, ইয়াৰে বহুকেইটা প্ৰত্যাহ্বানেৰে ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে মোকাবিলা কৰিব পাৰি। বৈজ্ঞানিক সমাধানৰ জৰিয়তে এখনি অপৰাধমুক্ত সমাজ গঢ়াৰ দিশত কাম কৰিবলৈ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ আহ্বান জনায়। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে এই সন্মিলনৰ সময়ত যুৱ সমাজক হেকাথনত অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শন আৰু হিন্দী ভাষাৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰসাৰৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বাবে স্বীকৃতি জনোৱা হৈছে।