Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the CRPF Day Parade-2025 in Neemuch, Madhya Pradesh
Union Home Minister pays tribute to 2,264 CRPF personnel on behalf of the grateful nation, recalling their supreme sacrifice for the security of the country
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Centre has taken several welfare measures for all CAPFs
CRPF personnel have always made the supreme sacrifice to maintain the unity and integrity of the country
The dreaded Naxalites shudder at the sight of CRPF's Cobra Battalion
Due to CRPF, naxals who dreamt of spreading red terror from Pashupatinath to Tirupati, are today confined to 4 districts
CRPF will play the biggest role in making the country free from Naxalism
CRPF has established more than 400 Forward Operating Bases in Naxalism-affected areas in the last 5 years, due to which Naxal violence has reduced by more than 70% in 10 years
After the abrogation of Article 370, the task of conducting the assembly elections in Jammu and Kashmir peacefully and without firing a single bullet was accomplished by CRPF and other security forces
CRPF is the largest paramilitary force not only in India but in the world
17 APR 2025 3:41PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the Central Reserve Police Force (CRPF) Day Parade as the Chief Guest at Neemuch, Madhya Pradesh today. Many dignitaries including Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav and Director General, CRPF were present on the occasion.
29AR.JPG)
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation recalled the supreme sacrifice made by 2,264 CRPF personnel for the security of the country and paid tribute to them on behalf of the grateful nation. He said that India is moving towards becoming leader in the world in every field by 2047 and the sacrifices of martyred CRPF personnel have significantly contributed in achieving this goal. Shri Shah said that the immortal saga of bravery of CRPF martyrs will be inscribed in golden letters in the golden book of 100 years of independence. He said that the CRPF personnel have always made supreme sacrifice to maintain the unity and integrity of the country. That is why the presence of CRPF personnel at the places of unrest builds the confidence that they will certainly emerge victorious.
M6UM.JPG)
Shri Amit Shah said that after the formation of the government for the second term under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in 2019, it was decided that the foundation day of all the security forces would be celebrated in different parts of the country. Under the decision, this annual parade of CRPF is being organized in Neemuch today. He said that the contribution of the CRPF cannot be seen separately from the country's security. Union Home Minister stated that whether it is fighting terrorists in Kashmir, maintaining peace in the Northeast, or limiting the activities of ruthless Naxals to only four districts, our CRPF personnel have made a significant contribution in all these areas.
CZ6U.JPG)
Union Home Minister said that CRPF was formed in 1939 under the name of Crown Representative Police. The work of giving this force its current new form and flag was done by the country's first Home Minister Sardar Vallabhbhai Patel. He said that Sardar Patel not only established CRPF and gave it the flag but also did the work of clearly identifying its charter. CRPF has completed a long glorious journey on the path shown by Sardar Patel. He said that today about 3 lakh CRPF jawans are deployed for the peace and security of the country in 248 battalions, 4 zonal headquarters, 21 sector headquarters, 2 operational sector headquarters, 17 ranges and 39 administrative ranges. Shri Shah said that CRPF has the pride of being the largest paramilitary force not only in India but in the world.
GML5.JPG)
Shri Amit Shah said that in the 76-year history of independence, there have been numerous occasions when CRPF protected the country's honour and pride. He said that on 21 October 1959, CRPF soldiers were martyred while fighting the Chinese army in Hot Spring, Ladakh and that is why all the police forces of the country celebrate 21 October every year as Police Smriti Diwas. He said that in 2018, Prime Minister Shri Narendra Modi has proudly immortalised the martyrdom of Hot Spring by building the National Police Memorial in memory of the martyred policemen and Central Armed Police Forces (CAPFs) across the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in 1965, CRPF soldiers were posted at Sardar Post in the Rann of Kutch who gave a befitting reply to the Pakistan Army and that is why every year on 9th April, the whole country celebrates Shaurya Diwas. He said that in 2001, the Parliament House, a symbol of our democracy, was attacked by terrorists which was foiled by CRPF. Similarly, in 2005, there was a terrorist attack on Shri Ram Janmabhoomi and CRPF foiled the attack and kept the temple safe. Shri Shah said that the Naxalites who dreamt of spreading red terror from Pashupatinath to Tirupati are today confined to 4 districts, the biggest contribution in this is of CRPF. He said that the biggest role and contribution of CRPF will be in making the country free from Naxalism. The dreaded Naxalites tremble on seeing the CRPF's Cobra Battalion coming. He said that under the leadership of Cobra Battalion, other CRPF soldiers have made a huge contribution towards eliminating Naxalism. Home Minister said that by March 31, 2026, Naxalism will be eliminated from the country forever and this goal has been set on the strength of CRPF.
Shri Amit Shah said that whether it is maintaining peace in Kashmir after the abrogation of Article 370 or ensuring peaceful conduct of every election, CRPF jawans have performed their duty with a true heart everywhere. He said that after the removal of Article 370, assembly elections were held in Kashmir and at that time people had many kinds of apprehensions, but our CRPF and other security forces ensured security and neither was there any news of a single booth being looted nor of firing of even a single bullet. Shri Shah said that this is a very big achievement. He said that CRPF has established more than 400 forward operating bases in Naxal-affected areas in the last 5 years and due to this, Naxal violence has reduced by more than 70 percent in 10 years.
Union Home Minister said that CRPF personnel have worked to establish peace under the United Nations peacekeeping missions in many places including Sri Lanka, Haiti, Kosovo and Liberia. He said that till date CRPF has received a total of 2708 different medals which is the highest among all CAPFs. He said that whether it is Amarnath Yatra, Mata Vaishno Devi Yatra, security of Ramjanmabhoomi, security of Krishna Janmabhoomi or the occasion of Maha Kumbh, CRPF personnel have contributed their full efforts in maintaining law and order with promptness everywhere.
Shri Amit Shah said that CRPF has implemented many campaigns like Swachh Bharat, Har Ghar Tiranga, Ek Bharat Shreshtha Bharat, Swachhata Hi Seva, Ek Ped Maa Ke Naam very well and has also proved that CRPF is always on alert mode to work for the country and society. He said that a target of planting 5 crore saplings in the last 5 years was set by all CAPFs. The Home Minister said that under this campaign, he himself planted the first sapling at the CRPF Group Center in Gurugram, the one-croreth sapling was planted at the CRPF Nanded campus, the four-croreth sapling was planted at the CRPF camp in Uttar Pradesh, and today, by planting over 6 crore saplings, all CAPFs have worked to raise awareness about the environment.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has taken several steps for the welfare of all CAPFs. He said that air courier service was started in 7 remote areas of the country and recently the Government of India has also announced the Eighth Pay Commission for continuous improvement in salaries and allowances. He said that more than 42 lakh Ayushman CAPF cards have been given under which thousands of hospitals are available today for CAPF personnel and their families. He said that under the housing scheme, the housing satisfaction ratio has increased by about 9.5 per cent, an effort has been made to provide vacant houses to 6.5 lakh CAPF personnel by launching the CAPF e-Housing web portal and more than one lakh houses have also been allotted. He said that now women are also being recruited in the forces and 124 barracks have been approved for them, out of which 109 have been built and the Home Ministry has decided to build 450 more barracks. Shri Shah said that under the Pradhan Mantri Scholarship Scheme, educational facilities have been provided to the children of CAPF personnel, the Central Ex-gratia has been made scientific, the disability ex-gratia has been increased by 50 per cent and the Central Police Welfare Stores have also been made more people-oriented through 119 Master Stores and 1794 Sub-Stores.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মধ্যপ্ৰদেশৰ নীমুচত চি আৰ পি এফ দিৱস পেৰেড-২০২৫ সম্বোধন কৰে
দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে তেওঁলোকৰ সৰ্বোচ্চ ত্যাগৰ কথা স্মৰণ কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কৃতজ্ঞ ৰাষ্ট্ৰৰ হৈ ২,২৬৪ গৰাকী চি আৰ পি এফ জোৱানৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰই চি এ পি এফসকলৰ বাবে কেইবাটাও কল্যাণমূলক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে
চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকলে দেশৰ একতা আৰু অখণ্ডতা বৰ্তাই ৰাখিবলৈ সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰি আহিছে
চি আৰ পি এফৰ কোব্ৰা বেটেলিয়ন দেখি নক্সালবাদীসকল আতংকিত হৈ উঠে
চি আৰ পি এফৰ বাবেই পশুপতিনাথৰ পৰা তিৰুপতিলৈকে ৰক্ত সন্ত্ৰাস বিয়পোৱাৰ সপোন দেখা নক্সালসকল আজি ৪ খন জিলাত সীমাবদ্ধ হৈ পৰিছে
দেশক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চি আৰ পি এফে সবাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব
বিগত ৫ বছৰত চি আৰ পি এফে নক্সালবাদ প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহত ৪০০ৰো ফৰৱাৰ্ড অপাৰেচন শিবিৰ স্থাপন কৰিছে, যাৰ ফলত ১০ বছৰত নক্সাল-জড়িত হিংসা ৭০ শতাংশতকৈও অধিক হ্ৰাস পাইছে
17 APR 2025 3:41PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ নীমুচত কেন্দ্ৰীয় সংৰক্ষিত আৰক্ষী বাহিনী (চি আৰ পি এফ) দিৱসৰ পেৰেডত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে। মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড0 মোহন যাদৱ আৰু চি আৰ পি এফৰ সঞ্চালকপ্ৰধানকে ধৰি বহু গণ্য-মান্য ব্যক্তি এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
29AR.JPG)
নিজৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ স্বাৰ্থত ২,২৬৪ গৰাকী চি আৰ পি এফ জোৱানে আগবঢ়োৱা সৰ্বোচ্চ ত্যাগৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু কৃতজ্ঞ ৰাষ্ট্ৰৰ হৈ তেওঁলোকৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ নেতা হোৱাৰ দিশে আগবাঢ়িছে আৰু ছহিদ চি আৰ পি এফ জোৱানসকলৰ ত্যাগে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা আগবঢ়াইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চি আৰ পি এফৰ ছহিদসকলৰ সাহসিকতাৰ অমৰ কাহিনী স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰৰ সোণালী কিতাপত সোণালী আখৰত লিপিবদ্ধ কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকলে দেশৰ একতা আৰু অখণ্ডতা বৰ্তাই ৰাখিবলৈ সদায় সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰি আহিছে। সেয়েহে অশান্ত অঞ্চলসমূহত চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকলৰ উপস্থিতিয়ে তেওঁলোক নিশ্চিতভাৱে বিজয়ী হ'ব বুলি আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তোলে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৯ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত এইবুলি সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰা হ'ব। এই সিদ্ধান্তৰ অধীনত আজি নীমুচত চি আৰ পি এফৰ এই বাৰ্ষিক কুচকাৱাজৰ আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চি আৰ পি এফৰ অৱদানক দেশৰ নিৰাপত্তাৰ পৰা পৃথক কৰিব নোৱাৰি। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি বৰ্তাই ৰখা অথবা নক্সালসকলৰ কাৰ্যকলাপ কেৱল চাৰিখন জিলাত সীমাবদ্ধ কৰা আদি সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰতে আমাৰ চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে।
CZ6U.JPG)
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ১৯৩৯ চনত ক্রাউন প্ৰতিনিধি আৰক্ষীৰ নামত চি আৰ পি এফ গঠন কৰা হৈছিল। এই বাহিনীক বৰ্তমানৰ নতুন ৰূপ আৰু পতাকা প্ৰদানৰ কাম দেশৰ প্ৰথমগৰাকী গৃহ মন্ত্ৰী চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে কৰিছিল। তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলে কেৱল চি আৰ পি এফ প্ৰতিষ্ঠা কৰা আৰু ইয়াক পতাকা প্ৰদান কৰাই নহয়, ইয়াৰ চনদ স্পষ্টভাৱে চিনাক্ত কৰাৰ কামো কৰিছিল। চৰ্দাৰ পেটেলৰ পথ অনুসৰণ কৰি চি আৰ পি এফে এক দীঘলীয়া গৌৰৱোজ্জ্বল যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি দেশৰ শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে ২৪৮ টা বেটালিয়ন, ৪ টা আঞ্চলিক মুখ্য কাৰ্যালয়, ২১ টা খণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যালয়, ২ টা কাৰ্য্যকৰী খণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যালয়, ১৭ টা ৰেঞ্জ আৰু ৩৯ টা প্ৰশাসনিক ৰেঞ্জত প্ৰায় ৩ লাখ চি আৰ পি এফ জোৱান মোতায়েন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চি আৰ পি এফে কেৱল ভাৰততে নহয়, বৰং বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অৰ্ধসামৰিক বাহিনী হোৱাৰ গৌৰৱ অৰ্জন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৬ বছৰীয়া ইতিহাসত চি আৰ পি এফে দেশৰ সন্মান আৰু গৌৰৱ ৰক্ষা কৰাৰ বহুতো ঘটনাৰ সাক্ষী হৈ ৰৈছে। তেওঁ কয় যে ১৯৫৯ চনৰ ২১ অক্টোবৰত লাডাখৰ হট স্প্ৰিঙত চীনা সেনাৰ সৈতে যুঁজি থকাৰ সময়ত চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকল ছহিদ হৈছিল আৰু সেয়েহে দেশৰ সকলো আৰক্ষী বাহিনীয়ে প্ৰতি বছৰে ২১ অক্টোবৰৰ দিনটো আৰক্ষী স্মৃতি দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰে। তেওঁ কয় যে ২০১৮ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সমগ্ৰ দেশতে শ্বহীদ আৰক্ষী আৰু কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ (চি এ পি এফ) স্মৃতিত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰি হট স্প্ৰিঙৰ ছহিদসকলক গৌৰৱেৰে অমৰ কৰি তুলিছে।
GML5.JPG)
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ১৯৬৫ চনত কুচ্চৰ ৰাণৰ চৰ্দাৰ পোষ্টত চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকলক নিযুক্তি দিয়া হৈছিল, যিয়ে পাকিস্তানী সেনাক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছিল আৰু সেয়েহে প্ৰতি বছৰে ৯ .এপ্ৰিলত সমগ্ৰ দেশে শৌৰ্য দিৱস উদযাপন কৰে। তেওঁ কয় যে ২০০১ চনত আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতীক সংসদ ভৱনত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আক্ৰমণ কৰিছিল যিটো চিআৰপিএফৰ দ্বাৰা নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছিল। একেদৰে, ২০০৫ চনত শ্ৰীৰাম জন্মভূমিৰ ওপৰতো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ হৈছিল আৰু চিআৰপিএফে এই আক্ৰমণটো বিফল কৰি মন্দিৰটো সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পশুপতিনাথৰ পৰা তিৰুপতিলৈকে ৰক্ত সন্ত্ৰাস বিয়পোৱাৰ সপোন দেখা নক্সালবাদীসকল আজি ৪খন জিলাত সীমাবদ্ধ হৈ আছে, ইয়াৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ অৱদান হৈছে চিআৰপিএফৰ। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ভূমিকা আৰু অৱদান হ"ব দেশক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰা। চি. আৰ. পি. এফ.ৰ কোব্ৰা বেটালিয়ন আহি থকা দেখি ভয়তে নক্সালবাদীসকল আতংকিত হৈ পৰে। তেওঁ কয় যে কোব্ৰা বেটালিয়নৰ নেতৃত্বত আন চিআৰপিএফ জোৱানসকলে নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশৰ পৰা নক্সালবাদ চিৰদিনৰ বাবে নিৰ্মূল কৰা হ'ব আৰু চিআৰপিএফৰ শক্তিৰ ভিত্তিতে এই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল কৰাৰ পিছত কাশ্মীৰত শান্তি বৰ্তাই ৰখাৰ বাবেই হওক বা প্ৰতিটো নিৰ্বাচন শান্তিপূৰ্ণভাৱে সম্পন্ন কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবেই হওক, চিআৰপিএফ জোৱানসকলে সকলো ঠাইতে প্ৰকৃত সহৃদয়তাৰে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিলৰ পিছত কাশ্মীৰত বিধানসভা নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু সেই সময়ত জনসাধাৰণৰ বহু ধৰণৰ আশংকা আছিল, কিন্তু আমাৰ চি আৰ পি এফ আৰু অন্যান্য নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰিছিল আৰু এটাও বুথ লুণ্ঠনৰ বা এটাও গুলী চলোৱাৰ কোনো খবৰ পোৱা নাছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এইটো এটা অতি ডাঙৰ কৃতিত্ব। তেওঁ কয় যে যোৱা ৫ বছৰত চিআৰপিএফে নক্সাল প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহত ৪০০ৰো অধিক ফৰৱাৰ্ড অপাৰেটিং শিবিৰ স্থাপন কৰিছে আৰু ইয়াৰ ফলত ১০ বছৰত নক্সাল-জড়িত হিংসা ৭০ শতাংশতকৈও অধিক হ্ৰাস পাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চি আৰ পি এফৰ জোৱানসকলে শ্ৰীলংকা, হাইটি, কছোভো আৰু লাইবেৰিয়াসহ বহু ঠাইত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা অভিযানৰ অধীনত শান্তি স্থাপনৰ বাবে কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে এতিয়ালৈকে চি. আৰ. পি. এফে মুঠ ২৭০টা বিভিন্ন পদক লাভ কৰিছে যিটো সকলো চি. এ. পি. এফৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক। তেওঁ কয় যে অমৰনাথ যাত্ৰা, মাতা বৈষ্ণো দেৱী যাত্ৰা, ৰাম জন্মভূমিৰ নিৰাপত্তা, কৃষ্ণ জন্মভূমিৰ নিৰাপত্তা বা মহাকুম্ভৰ অনুষ্ঠান যিয়েই নহওক, চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে সকলো ঠাইতে আইন-শৃংখলা বৰ্তাই ৰখাত তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাৰে অৰিহণা যোগাই আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চি আৰ পি এফে স্বচ্ছ ভাৰত, হৰ ঘৰ তিৰংগা, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত, স্বচ্ছতা হি সেৱা, এক পেড় মা কে নামৰ দৰে বহুতো অভিযান অতি ভালদৰে ৰূপায়ণ কৰিছে আৰু লগতে প্ৰমাণ কৰিছে যে চি আৰ পি এফে দেশ আৰু সমাজৰ বাবে কাম কৰিবলৈ সদায় সতৰ্ক অৱস্থাত থাকে। তেওঁ কয় যে সকলো চি. এ. পি. এফে যোৱা ৫ বছৰত ৫ কোটি গছপুলি ৰোপণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই অভিযানৰ অধীনত তেওঁ নিজেই গুৰুগ্ৰামৰ চি. আৰ. পি. এফ. গ্ৰুপ চেণ্টাৰত প্ৰথমটো গছপুলি ৰোপণ কৰিছিল, চি. আৰ. পি. এফ. নান্দেড় শিবিৰত এক কোটি গছ ৰোপণ কৰা হৈছিল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ চি. আৰ. পি. এফ. শিবিৰত চাৰি কোটি গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছিল আৰু আজি ৬ কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰি সকলো চি. এ. পি. এফে পৰিৱেশৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে সকলো চি. এ. পি. এফ.ৰ কল্যাণৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ ৭টা দূৰৱৰ্তী অঞ্চলত এয়াৰ কুৰিয়াৰ সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু শেহতীয়াকৈ ভাৰত চৰকাৰেও দৰমহা আৰু ভাট্টাসমূহৰ নিৰন্তৰ উন্নতিৰ বাবে অষ্টম দৰমহা আয়োগ ঘোষণা কৰিছে। তেওঁ কয় যে ৪২ লাখতকৈও অধিক আয়ুষ্মান চি. এ. পি. এফ. কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে যাৰ অধীনত আজি চি. এ. পি. এফ. কৰ্মী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ চিকিৎসালয় উপলব্ধ। তেওঁ কয় যে গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ অধীনত গৃহ নিৰ্মাণৰ সন্তুষ্টিৰ অনুপাত প্ৰায় ৯.৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, চি. এ. পি. এফ.ৰ ই-হাউছিং ৱেব প'ৰ্টেল মুকলি কৰি ৬.৫ লাখ চি. এ. পি. এফ. কৰ্মচাৰীক খালী ঘৰ প্ৰদান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে আৰু এক লাখৰো অধিক ঘৰ আবণ্টন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এতিয়া মহিলাসকলকো এই বাহিনীত নিযুক্তি দিয়া হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ বাবে ১২৪টা বেৰেক অনুমোদন কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ১০৯টা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু গৃহ মন্ত্ৰালয়ে নতুনকৈ ৪৫০টা বেৰেক নিৰ্মাণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী বৃত্তি আঁচনিৰ অধীনত চি. এ. পি. এফ.ৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ সন্তানসকলক শৈক্ষিক সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে, কেন্দ্ৰীয় অনুগ্ৰহমূলক ধনৰাশি বৈজ্ঞানিক কৰা হৈছে, অক্ষমতাৰ অনুগ্ৰহমূলক ধনৰাশি ৫০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী কল্যাণ ষ্ট"ৰসমূহকো ১১৯ টা মাষ্টাৰ ষ্ট"ৰ আৰু ১৭৯৪ টা উপ-ষ্ট"ৰৰ জৰিয়তে অধিক জনমুখী কৰি তোলা হৈছে।