Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses 17th Civil Services Day
The policies we are working on today, the decisions we are making, are going to shape the future of the next thousand years: PM
India's aspirational society – youth, farmers, women – their dreams are soaring to unprecedented heights,To fulfil these extraordinary aspirations, extraordinary speed is essential: PM
Real progress does not mean small changes but full-scale impact; Clean water in every home, quality education for every child, financial access for every entrepreneur and benefits of digital economy for every village, this is Holistic Development: PM
Quality in governance is determined by how deeply schemes reach the people and their real impact on the ground: PM
In the past 10 years, India has moved beyond incremental change to witness impactful transformation: PM
India is setting new benchmarks in governance, transparency and innovation: PM
The approach of 'Janbhagidari' turned the G20 into a people's movement and the world acknowledged,India is not just participating, it is leading: PM
In the age of technology, governance is not about managing systems, it is about multiplying possibilities: PM
We have to increase the competence of civil servants so that we can prepare a future-ready civil service; That is why I consider both Mission Karmayogi and Civil Service Capacity Building Programme very important: PM
21 APR 2025 1:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed Civil Servants on the occasion of 17th Civil Services Day at Vigyan Bhawan in New Delhi today. He also conferred the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration. Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of Civil Services Day and highlighted the significance of this year's celebration, as it marks the 75th year of the Constitution and the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. Recounting Sardar Patel's iconic statement on April 21, 1947, where he referred to civil servants as the ‘Steel Frame of India’, Shri Modi emphasized Patel's vision of a bureaucracy that upholds discipline, honesty, and democratic values, serving the nation with utmost dedication. He underscored the relevance of Sardar Patel's ideals in the context of India's resolve to become a Viksit Bharat and paid a heartfelt tribute to Sardar Patel's vision and legacy.
Reflecting on his earlier statement from the Red Fort, emphasizing the need to strengthen the foundation of India for the next thousand years, Shri Modi noted that 25 years have already passed in this millennium, marking the 25th year of the new century and the new millennium. “The policies we are working on today, the decisions we are making, are going to shape the future of the next thousand years”, he highlighted. Quoting ancient scriptures, he said just as a chariot cannot move with a single wheel, success cannot be achieved solely by relying on fate without effort. Underscoring the importance of collective effort and determination in achieving the goal of a developed India, he urged everyone to work tirelessly, every day and every moment, towards this shared vision.
Mentioning the rapid changes occurring globally, noting how even within families, interactions with younger generations can make one feel outdated due to the fast pace of change, the Prime Minister highlighted the swift evolution of gadgets every two to three years and how children are growing up amidst these transformations. He emphasized that India's bureaucracy, work processes, and policymaking cannot operate on outdated frameworks. He remarked on the significant transformation initiated in 2014, describing it as a grand endeavor to adapt to the fast-paced changes. He highlighted the aspirations of India's society, youth, farmers, and women, stating that their dreams have reached unprecedented heights and stressed the need for extraordinary speed to fulfill these extraordinary aspirations. The Prime Minister outlined India's ambitious goals for the coming years, including energy security, clean energy, advancements in sports, and achievements in space exploration, emphasizing the importance of raising India's flag high in every sector. Underscoring the immense responsibility on civil servants to ensure that India becomes the world's third-largest economy at the earliest, he urged them to prevent any delays in achieving this critical objective.
Expressing happiness over the theme of this year's Civil Services Day, ‘Holistic Development of India’, Shri Modi emphasized that this is not just a theme but a commitment and a promise to the people of the nation. “Holistic development of India means ensuring that no village, no family, and no citizen is left behind”, he stressed, remarking that true progress is not about small changes but about achieving a full-scale impact. He outlined the vision of holistic development, which includes clean water for every household, quality education for every child, financial access for every entrepreneur, and the benefits of the digital economy for every village. He highlighted that quality in governance is not determined by the mere launch of schemes but by how deeply these schemes reach the people and their real impact. The Prime Minister noted the visible impact in districts like Rajkot, Gomati, Tinsukia, Koraput, and Kupwara, where significant progress has been made, from increasing school attendance to adopting solar power. He congratulated the districts and individuals associated with these initiatives, acknowledging their excellent work and the awards received by several districts.
Highlighting that over the past 10 years, India has progressed from incremental change to impactful transformation, the Prime Minister emphasized that the country's governance model is now focused on Next Generation Reforms, leveraging technology and innovative practices to bridge the gap between the government and citizens. He noted that the impact of these reforms is evident in rural, urban, and remote areas alike. He remarked on the success of Aspirational Districts and emphasized the equally remarkable achievements of Aspirational Blocks. He recalled that the program was launched in January 2023 and has shown unprecedented results in just two years, highlighting significant progress in indicators such as health, nutrition, social development, and basic infrastructure across these blocks. Citing examples of transformational changes, he said that in the Peeplu Block of Tonk district, Rajasthan, measurement efficiency for children in Anganwadi centers increased from 20% to over 99%, while in the Jagdishpur Block of Bhagalpur, Bihar, registration of pregnant women during the first trimester surged from 25% to over 90%. He further added that in the Marwah Block of Jammu & Kashmir, institutional deliveries rose from 30% to 100% and in the Gurdih Block of Jharkhand, tap water connections grew from 18% to 100%. He emphasized that these are not just statistics but evidence of the government's resolve for last-mile delivery. “With the right intent, planning, and execution, transformation is possible even in remote areas”, he added.
Underlining India's achievements over the past decade, emphasizing transformative changes and the nation's attainment of new heights, Shri Modi remarked, “India is now recognized not merely for its growth but for setting new benchmarks in governance, transparency, and innovation”. He identified India's G20 Presidency as a significant example of these advancements, noting that, for the first time in G20's history, over 200 meetings were held across more than 60 cities, creating a broad and inclusive footprint. He underscored how the approach of public participation transformed the G20 into a people's movement. “The world has acknowledged India's leadership; India is not just participating, it is leading", he affirmed.
The Prime Minister highlighted the growing discussions around government efficiency, emphasizing that India is 10-11 years ahead of other nations in this regard. He remarked on the efforts made over the past 11 years to eliminate delays, introduce new processes, and reduce turnaround time through technology. He noted that over 40,000 compliances have been removed, and more than 3,400 legal provisions have been decriminalized to promote ease of business. He recalled the resistance faced during these reforms, with critics questioning the need for such changes. However, he emphasized that the government did not succumb to pressure, asserting that new approaches are essential for achieving new results. He further highlighted the improvement in India's Ease of Doing Business Rankings as a result of these efforts and noted the global enthusiasm for investing in India. The Prime Minister urged the need to capitalize on this opportunity by eliminating red tape at the state, district, and block levels to achieve set goals effectively.
“The successes of the past 10-11 years have laid a strong foundation for a developed India”, said Shri Modi, remarking that the nation is now beginning to construct the grand edifice of a developed India on this solid base but acknowledged the significant challenges ahead. He noted that India has become the most populous country in the world, emphasizing the prioritization of saturation in basic amenities. He urged a strong focus on last-mile delivery to ensure inclusivity in development. He highlighted the evolving needs and aspirations of the citizens, remarking that the Civil Service must adapt to contemporary challenges to remain relevant. Shri Modi stressed the need for setting new benchmarks, moving beyond comparisons with previous benchmarks. He urged measuring progress against the vision for a developed India by 2047, examining whether the current pace of achieving goals in every sector is adequate, and accelerating efforts wherever necessary. He underscored the advancements in technology available today and called for leveraging its power. Highlighting the accomplishments of the past decade, Shri Modi mentioned the construction of 4 crore houses for the poor, with a target of building 3 crore more, connecting over 12 crore rural households to tap water within 5-6 years, with the aim of ensuring every village household has a tap connection soon. He further mentioned the building of over 11 crore toilets for the underprivileged in the past 10 years, while targeting new goals in waste management and providing free treatment up to ₹5 lakh for millions of underprivileged individuals. Shri Modi emphasized the need for renewed commitments to improve nutrition for citizens and declared that the ultimate goal must be 100% coverage and 100% impact. He highlighted that this approach has lifted 25 crore people out of poverty in the past decade and expressed confidence that it will lead to a poverty-free India.
Reflecting on the past role of bureaucracy as a regulator that controlled the pace of industrialization and entrepreneurship, the Prime Minister emphasized that the nation has moved beyond this mindset and is now fostering an environment that promotes enterprise among citizens and helps them overcome barriers. “Civil Services must transform into an enabler, expanding its role from merely being the keeper of rule books to becoming a facilitator of growth”, he said. Citing the example of the MSME sector, he highlighted the importance of Mission Manufacturing and how the success of this mission is heavily reliant on MSMEs. The Prime Minister pointed out that amidst global changes, MSMEs, startups, and young entrepreneurs in India have an unprecedented opportunity. He stressed the necessity of becoming more competitive in the global supply chain and noted that MSMEs face competition not just from smaller entrepreneurs but also globally. He remarked that if a small country provides better ease of compliances to its industries, it could outpace Indian startups. Thus, he emphasized the need for India to continuously evaluate its position in global best practices. The Prime Minister asserted that while the goal of Indian industries is to create globally best products, the goal of India’s bureaucracy must be to provide the world's best ease of compliance environment.
Emphasising the need for civil servants to acquire skills that not only help them understand technology but also enable its use for smart and inclusive governance, Shri Modi remarked, "In the age of technology, governance is not about managing systems; it is about multiplying possibilities." He stressed the importance of becoming tech-savvy to make policies and schemes more efficient and accessible through technology. He highlighted the need for expertise in data-driven decision-making to ensure accurate policy design and implementation. Observing the rapid advancements in Artificial Intelligence and Quantum Physics, predicting a forthcoming revolution in technology that will surpass the digital and information age, Shri Modi urged civil servants to prepare for this technological revolution to deliver the best services and fulfill citizens' aspirations. Underscoring the importance of enhancing the capabilities of civil servants to build a future-ready civil service, he highlighted the significance of Mission Karmayogi and the Civil Service Capacity Building Program in achieving this goal.
The Prime Minister stressed the need to closely monitor global challenges in rapidly changing times, highlighting that food, water, and energy security remain major issues, particularly for the Global South, where ongoing conflicts are exacerbating difficulties, impacting daily lives and livelihoods. He further stressed the importance of understanding the growing interconnection between domestic and external factors. He identified climate change, natural disasters, pandemics, and cybercrime threats as critical areas requiring proactive action, urging India to stay ten steps ahead in addressing these challenges. He underlined the need to develop localized strategies and build resilience to effectively tackle these emerging global issues.
Reiterating the concept of "Panch Pran" introduced from the Red Fort, emphasizing the resolve for a developed India, liberation from the mindset of servitude, pride in heritage, the power of unity, and the honest fulfillment of duties, Shri Modi remarked that civil servants are the key carriers of these principles. He stated, "Every time you prioritize integrity over convenience, innovation over inertia, or service over status, you propel the nation forward." He expressed his complete trust in the civil servants. Addressing young officers embarking on their professional journeys, he highlighted the societal contributions to individual success. He remarked that everyone seeks to give back to society in their own capacity. He emphasized the privilege civil servants have in being able to contribute significantly to society, urging them to make the most of this opportunity provided by the nation and its people.
The Prime Minister emphasized the need to reimagine reforms for civil servants, calling for an accelerated pace and expanded scale of reforms across sectors. He highlighted key areas such as infrastructure, renewable energy goals, internal security, terminating corruption, social welfare schemes, and targets related to sports and the Olympics, urging the implementation of new reforms in every domain. He remarked that the achievements so far must be surpassed manifold, setting higher benchmarks for progress. The Prime Minister stressed the importance of human judgment in a technology-driven world, urging civil servants to remain sensitive, listen to the voices of the underprivileged, understand their struggles, and prioritize resolving their issues. Concluding his address, he invoked the principle of "Nagrik Devo Bhava," likening it to the ethos of "Atithi Devo Bhava," and called on civil servants to see themselves not just as administrators but as architects of a developed India, fulfilling their responsibilities with dedication and compassion.
Union Minister of State for Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh, Principal Secretary - 2 to Prime Minister, Shri Shaktikanta Das, Cabinet Secretary, Shri T V Somanathan and Secretary, Department of Administrative Reforms & Public Grievances, Shri V Srinivas were present on the occasion.
Background
Prime Minister has always encouraged Civil Servants across India to dedicate themselves to the cause of citizens, be committed to public service and strive towards excellence in their work. This year, 16 awards were given by the Prime Minister in the categories of Holistic Development of Districts, Aspirational Blocks Programme and Innovation to civil servants. They were recognised for work done for the welfare of common citizens through this.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৭সংখ্যক অসামৰিক সেৱা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সম্বোধন
আজি আমি যিবোৰ নীতিৰ ওপৰত কাম কৰি আছো, যিবোৰ সিদ্ধান্ত লৈছো, সেইবোৰে পৰৱৰ্তী হাজাৰ বছৰৰ ভৱিষ্যতক গঢ় দিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষী সমাজ-যুৱক-যুৱতী, কৃষক, মহিলা-তেওঁলোকৰ সপোন অভূতপূৰ্ব শিখৰত উপনীত হৈছে, এই অসাধাৰণ আকাংক্ষাসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ অসাধাৰণ গতি অত্যাৱশ্যকীয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰকৃত প্ৰগতিয়ে সৰু সৰু পৰিৱৰ্তন নুবুজায়, বৰং পূৰ্ণ মাত্ৰাৰ প্ৰভাৱ; প্ৰতিটো ঘৰত বিশুদ্ধ পানী, প্ৰতিটো শিশুৰ বাবে মানসম্পন্ন শিক্ষা, প্ৰতিজন উদ্যোগীৰ বাবে বিত্তীয় সুবিধা আৰু প্ৰতিখন গাঁৱৰ বাবে ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ লাভালাভ, এয়া হৈছে সামগ্ৰিক উন্নয়নঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আঁচনিসমূহ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ কিমান গভীৰতাৰে উপনীত হয় আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ত ইয়াৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱৰ ওপৰত প্ৰশাসনৰ মান নিৰ্ধাৰণ কৰা হয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত ১০বছৰত ভাৰতে বৰ্ধিত পৰিৱৰ্তনৰ পৰা আঁতৰি প্ৰভাৱশালী পৰিৱৰ্তন প্ৰত্যক্ষ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে শাসন, স্বচ্ছতা আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মাইলৰখুটি স্থাপন কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
21 APR 2025 1:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত ১৭ সংখ্যক অসামৰিক সেৱা দিৱস উপলক্ষে অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক সম্বোধন কৰে। তেওঁ ৰাজহুৱা প্ৰশাসনত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটাও প্ৰদান কৰে। সমাৱেশক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসামৰিক সেৱা দিৱস উপলক্ষে সকলোকে অভিনন্দন জনায় আৰু সংবিধানৰ ৭৫তম বৰ্ষপূৰ্তি আৰু চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ ১৫০তম জয়ন্তী উপলক্ষে এইবাৰৰ উদযাপনৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰে। অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক 'ভাৰতৰ তীখাৰ জকা' বুলি উল্লেখ কৰা ১৯৪৭চনৰ ২১ এপ্ৰিলৰ চৰ্দাৰ পেটেলৰ বিখ্যাত বক্তব্যৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে পেটেলৰ আমোলাতন্ত্ৰৰ সম্পৰ্কত থকা দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যি অনুশাসন, সততা আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ বৰ্তাই ৰাখে আৰু দেশলৈ সৰ্বাধিক নিষ্ঠাৰে সেৱা কৰে। বিকশিত ভাৰত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ সংকল্পৰ সন্দৰ্ভত চৰ্দাৰ পেটেলৰ আদৰ্শৰ প্ৰাসংগিকতাৰ ওপৰত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু চৰ্দাৰ পেটেলৰ দৃষ্টিভংগী আৰু উত্তৰাধিকাৰৰ প্ৰতি আন্তৰিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁ পূৰ্বে আগবঢ়োৱা বক্তব্যৰ প্ৰতিফলন ঘটাই শ্ৰীমোদীয়ে পৰৱৰ্তী হাজাৰ বছৰৰ বাবে ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে এই সহস্ৰাব্দৰ ইতিমধ্যে ২৫বছৰ পাৰ হৈ গৈছে, যি নতুন শতিকাৰ ২৫তম বছৰ আৰু নতুন সহস্ৰাব্দ চিহ্নিত কৰিছে। তেওঁ কয়,"আজি আমি যিবোৰ নীতিৰ ওপৰত কাম কৰি আছো, আমি যিবোৰ সিদ্ধান্ত লৈছো, সেইবোৰে পৰৱৰ্তী হাজাৰ বছৰৰ ভৱিষ্যতক গঢ় দিব।" প্ৰাচীন শাস্ত্ৰৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ কয় যে যেনেকৈ ৰথ এখন এটা চকাৰে চলাচল কৰিব নোৱাৰে, ঠিক তেনেদৰে প্ৰচেষ্টা অবিহনে কেৱল ভাগ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি সফলতা লাভ কৰিব নোৱাৰি। উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ সামূহিক প্ৰচেষ্টা আৰু সংকল্পৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ সকলোকে এই অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগীৰ দিশত সদায় আৰু প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে অক্লান্তভাৱে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
পৰিবৰ্তনৰ দ্ৰুতগতিৰ ফলত পৰিয়ালৰ তৰুণ প্ৰজন্মৰ সৈতে হোৱা কথা বতৰাৰ জৰিয়তে এজনে কেনেকৈ নিজকে পুৰণি হৈ যোৱা বুলি অনুভৱ কৰে সেয়া আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বজুৰি সংঘটিত দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু প্ৰতি দুবছৰৰ পৰা তিনি বছৰৰ মূৰে মূৰে প্ৰযুক্তিৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু এই পৰিৱৰ্তনসমূহৰ মাজত শিশুসকল কেনেদৰে ডাঙৰ হৈছে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতৰ আমোলাতন্ত্ৰ, কৰ্ম প্ৰক্ৰিয়া আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণে পুৰণি পৰিকাঠামোত কাম কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ ২০১৪চনত আৰম্ভ হোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি ইয়াক দ্ৰুত গতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে খাপ খোৱাৰ এক বৃহৎ প্ৰচেষ্টা বুলি বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ সমাজ, যুৱক-যুৱতী, কৃষক আৰু মহিলাৰ আকাংক্ষাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ সপোন অভূতপূৰ্ব শিখৰত উপনীত হৈছে আৰু এই অসাধাৰণ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে অসাধাৰণ গতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি সুৰক্ষা, পৰিষ্কাৰ শক্তি, ক্ৰীড়াৰ অগ্ৰগতি আৰু মহাকাশ অন্বেষণৰ সাফল্যকে ধৰি আগন্তুক বছৰবোৰৰ বাবে ভাৰতৰ উচ্চাভিলাষী লক্ষ্যসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতৰ পতাকা উচ্চ শিখৰত তুলি ধৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতক যিমান সোনকালে সম্ভৱ বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ কান্ধত থকা অপৰিসীম দায়িত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ যিকোনো ধৰণৰ বিলম্ব প্ৰতিহত কৰিবলৈ তেওঁলোকক আহ্বান জনায়।
এই বছৰৰ অসামৰিক সেৱা দিৱসৰ বিষয়বস্তু 'ভাৰতৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন' ৰ সম্পৰ্কত আনন্দ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এয়া কেৱল এটা বিষয়বস্তু নহয়, ই দেশৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি এক প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু দায়বদ্ধতা। প্ৰকৃত প্ৰগতি সৰু সৰু পৰিৱৰ্তন নহয় বৰঞ্চ পূৰ্ণ প্ৰভাৱ লাভ কৰাটোহে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, "ভাৰতৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ অৰ্থ হৈছে কোনো গাওঁ, কোনো পৰিয়াল আৰু কোনো নাগৰিক যাতে পিছ পৰি নাথাকে সেয়া নিশ্চিত কৰা"।তেওঁ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে প্ৰতি ঘৰৰ বাবে বিশুদ্ধ পানী, প্ৰতিজন শিশুৰ বাবে মানসম্পন্ন শিক্ষা, প্ৰতিজন উদ্যোগীৰ বাবে বিত্তীয় সুবিধা, আৰু প্ৰতিখন গাঁৱৰ বাবে ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ লাভালাভ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰশাসনৰ মান কেৱল আঁচনিৰ শুভাৰম্ভৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা নহয়, বৰঞ্চ এই আঁচনিসমূহ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ কিমান গভীৰভাৱে যায় আৰু ইয়াৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজকোট, গোমতী, তিনিচুকীয়া, কোৰাপুট আৰু কুপৱাৰাৰ দৰে জিলাসমূহত দৃশ্যমান প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰে, য'ত বিদ্যালয়ৰ উপস্থিতি বৃদ্ধিৰ পৰা সৌৰ শক্তি গ্ৰহণলৈকে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ এই পদক্ষেপৰ সৈতে জড়িত জিলা আৰু ব্যক্তিবিশেষক তেওঁলোকৰ উৎকৃষ্ট কাম আৰু লাভ কৰা পুৰস্কাৰৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
বিগত ১০ বছৰত ভাৰতে বৰ্ধিত পৰিৱৰ্তনৰ পৰা প্ৰভাৱশালী ৰূপান্তৰলৈ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথা গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে দেশৰ প্ৰশাসনৰ আৰ্হি এতিয়া পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, চৰকাৰ আৰু নাগৰিকৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনীমূলক অনুশীলনৰ ব্যৱহাৰ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সংস্কাৰৰ প্ৰভাৱ গ্ৰাম্য, নগৰ আৰু দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত একেধৰণে স্পষ্ট হৈ পৰিছে। তেওঁ উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহৰ সফলতাৰ ওপৰত মন্তব্য কৰে আৰু উচ্চাকাংক্ষী খণ্ডসমূহৰ সমানেই উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে এই কাৰ্যসূচী ২০২৩চনৰ জানুৱাৰী মাহত আৰম্ভ কৰা হৈছিল আৰু মাত্ৰ দুবছৰৰ ভিতৰতে অভূতপূৰ্ব ফলাফল দেখুৱাইছে, যিয়ে এই খণ্ডসমূহত স্বাস্থ্য, পুষ্টি, সামাজিক বিকাশ আৰু মৌলিক আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে সূচকসমূহৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ৰাজস্থানৰ টংক জিলাৰ পিপলু ব্লকত অঙ্গনৱাড়ী কেন্দ্ৰসমূহত শিশুৰ বাবে পৰিমাপৰ দক্ষতা ২০শতাংশৰ পৰা ৯৯ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে বিহাৰৰ ভাগলপুৰৰ জগদীশপুৰ ব্লকত প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকত গৰ্ভৱতী মহিলাৰ পঞ্জীয়ন ২৫শতাংশৰ পৰা ৯০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ মাৰৱাহ ব্লকত প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰসৱ ৩০ শতাংশৰ পৰা ১০০ % লৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ঝাৰখণ্ডৰ গুৰ্দিহ ব্লকত নলৰ পানীৰ সংযোগ ১৮ শতাংশৰ পৰা ১০০ % লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এইবোৰ কেৱল পৰিসংখ্যা নহয় বৰঞ্চ চৰকাৰৰ অন্তিমটো কোণলৈ সুবিধা আগবঢ়োৱাৰ সংকল্পৰ প্ৰমাণ। "সঠিক অভিপ্ৰায়, পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ জৰিয়তে আনকি দূৰৱৰ্তী অঞ্চলতো পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ", তেওঁ লগতে কয়।
যোৱা দশকত ভাৰতৰ সাফল্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আমূল পৰিৱৰ্তন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নতুন শিখৰত উপনীত হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, "ভাৰত এতিয়া কেৱল ইয়াৰ বিকাশৰ বাবেই নহয় বৰঞ্চ প্ৰশাসন, স্বচ্ছতা আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মান স্থাপনৰ বাবেও স্বীকৃতি লাভ কৰিছে।" তেওঁ ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাক এই অগ্ৰগতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উদাহৰণ হিচাপে চিহ্নিত কৰি উল্লেখ কৰে যে জি-২০ৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৬০খনৰো অধিক চহৰত ২০০খনৰো অধিক বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল, যাৰ ফলত এক বিস্তৃত আৰু সামগ্ৰিক পদচিহ্নৰ সৃষ্টি হৈছিল। তেওঁ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ দৃষ্টিভংগীয়ে কেনেদৰে জি-২০ক জনসাধাৰণৰ আন্দোলনত পৰিণত কৰিছিল তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "বিশ্বই ভাৰতৰ নেতৃত্বক স্বীকাৰ কৰিছে; ভাৰতে কেৱল অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, নেতৃত্ব লৈ আছে", তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ দক্ষতাৰ সম্পৰ্কত বৰ্ধিত আলোচনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই ক্ষেত্ৰত ভাৰত আন ৰাষ্ট্ৰতকৈ ১০-১১বছৰ আগত। তেওঁ যোৱা ১১বছৰত বিলম্ব দূৰ কৰা, নতুন প্ৰক্ৰিয়া প্ৰৱৰ্তন কৰা আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তনৰ সময় হ্ৰাস কৰাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ব্যৱসায়ৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে ৪০,০০০ৰো অধিক অনুৰূপতা আঁতৰ কৰা হৈছে, আৰু ৩,৪০০ ৰো অধিক আইনী ব্যৱস্থাক অপৰাধমুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ এই সংস্কাৰৰ সময়ত সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিৰোধৰ কথা স্মৰণ কৰে, সমালোচকসকলে এনে পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল। অৱশ্যে তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চৰকাৰে চাপৰ সন্মুখীন হোৱা নাই আৰু নতুন ফলাফল লাভ কৰাৰ বাবে নতুন পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ লগতে এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতৰ ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা ৰেংকিঙৰ উন্নতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু ভাৰতত বিনিয়োগৰ বাবে বিশ্বব্যাপী উৎসাহৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ ৰাজ্য, জিলা আৰু ব্লক পৰ্যায়ত ৰঙা ফিটাৰ মেৰপেচ আঁতৰাই এই সুযোগৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
"বিগত ১০-১১বছৰৰ সফলতাই এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে", এইদৰে মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰই এতিয়া এই দৃঢ় ভেটিৰ ওপৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ বিশাল ভৱন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে যদিও ভৱিষ্যতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বানসমূহকো স্বীকাৰ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক জনবহুল দেশত পৰিণত হৈছে আৰু মৌলিক সুবিধাসমূহৰ ক্ষেত্ৰত সংপৃক্ততাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ উন্নয়নত অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰিবলৈ অন্তিমটো কোণলৈ সেৱা আগবঢ়োৱাত এক শক্তিশালী গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ নাগৰিকসকলৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি মন্তব্য কৰে যে অসামৰিক সেৱাই প্ৰাসংগিক হৈ থাকিবলৈ সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে খাপ খুৱাব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে পূৰ্বৰ মানৰ সৈতে তুলনাৰ বাহিৰেও নতুন মান স্থাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰতিটো খণ্ডত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে বৰ্তমানৰ গতি পৰ্যাপ্ত হয় নে নাই পৰীক্ষা কৰিবলৈ আৰু য'তেই প্ৰয়োজন হয় প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাই তেওঁ ২০৪৭চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিপৰীতে প্ৰগতি পৰিমাপ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আজি উপলব্ধ প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ইয়াৰ সুবিধা ল’বলৈ আহ্বান জনায়। যোৱা দশকৰ সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আৰু ৩কোটি ঘৰ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৪কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ, ৫-৬বছৰৰ ভিতৰত ১২কোটিৰো অধিক গ্ৰাম্য পৰিয়ালক টেপৰ পানীৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ লক্ষ্যৰ কথা উল্লেখ কৰে।
তেওঁ আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ নতুন লক্ষ্য আৰু লাখ লাখ বঞ্চিত ব্যক্তিৰ বাবে ৫লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে যোৱা ১০ বছৰত সমাজৰ পাছপৰি থকা লোকসকলৰ বাবে ১১কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে নাগৰিকসকলৰ বাবে পুষ্টি উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতি নৱীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ঘোষণা কৰে যে চূড়ান্ত লক্ষ্য হ'ব লাগিব ১০০% সামৰি লোৱা আৰু ১০০% প্ৰভাৱ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই দৃষ্টিভংগীয়ে যোৱা দশকত ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে আৰু ই দৰিদ্ৰতা মুক্ত ভাৰতৰ দিশে লৈ যাব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
ঔদ্যোগিকৰণ আৰু উদ্যোগশীলতাৰ গতি নিয়ন্ত্ৰণ কৰা নিয়ন্ত্ৰক হিচাপে আমোলাতন্ত্ৰৰ অতীতৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰখনে এই মানসিকতাৰ সীমা পাৰ হৈ আগবাঢ়ি গৈছে আৰু এতিয়া এনে এক পৰিৱেশ গঢ়ি উঠিছে যি নাগৰিকৰ মাজত উদ্যোগক উৎসাহিত কৰে আৰু তেওঁলোকক বাধা অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰে। "অসামৰিক সেৱাসমূহ কেৱল নিয়ম পুস্তিকাৰ ৰক্ষক হোৱাৰ পৰা বিকাশৰ সহায়ক হোৱালৈ ইয়াৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰি এক সক্ষমকাৰীলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ব লাগিব", তেওঁ কয়। এমএছএমই খণ্ডৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি তেওঁ মিছন মেনুফেক্সাৰিঙৰ গুৰুত্ব আৰু এই মিছনৰ সফলতা কেনেদৰে এমএছএমইৰ ওপৰত যথেষ্ট নিৰ্ভৰশীল তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গোলকীয় পৰিৱৰ্তনৰ মাজতে ভাৰতৰ এমএছএমই, ষ্টাৰ্টআপ আৰু যুৱ উদ্যোগীসকলৰ বাবে এক অভূতপূৰ্ব সুযোগ আছে। তেওঁ বিশ্বৰ যোগান শৃংখলাত অধিক প্ৰতিযোগিতামূলক হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে এমএছএমইসমূহে কেৱল ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ পৰাই নহয়, বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতাৰ সন্মুখীন হয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যদি এখন সৰু দেশে ইয়াৰ উদ্যোগসমূহক অনুপালনৰ উন্নত সূচলতা প্ৰদান কৰে, ই ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপক অতিক্ৰম কৰিব পাৰে। সেয়েহে, তেওঁ বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনত ভাৰতে নিজৰ স্থিতি নিৰন্তৰ মূল্যায়ন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে যদিও ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বব্যাপী সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সামগ্ৰী সৃষ্টি কৰা, ভাৰতৰ আমোলাতন্ত্ৰৰ লক্ষ্য হ'ব লাগিব বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সহজ পৰিৱেশ প্ৰদান কৰা।
অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলে দক্ষতা আহৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিয়ে তেওঁলোকক কেৱল প্ৰযুক্তি বুজি পোৱাত সহায় নকৰে বৰঞ্চ স্মাৰ্ট আৰু সামগ্ৰিক প্ৰশাসনৰ বাবে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ সক্ষম কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে, "প্ৰযুক্তিৰ যুগত, প্ৰশাসন ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীৰ বিষয়ে নহয়; সম্ভাৱনা বহুগুণে বৃদ্ধি কৰাটোহে প্ৰশাসন।" তেওঁ নীতি আৰু আঁচনিসমূহক অধিক দক্ষ আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সুলভ কৰি তুলিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ জ্ঞান আহৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সঠিক নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ তথ্য-চালিত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু কোৱাণ্টাম পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতি পৰ্যবেক্ষণ কৰি, ডিজিটেল আৰু তথ্য যুগ অতিক্ৰম কৰিব পৰা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আগন্তুক বিপ্লৱৰ পূৰ্বানুমান কৰি শ্ৰী মোদীয়ে অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু নাগৰিকৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ এই প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱৰ বাবে সাজু হ'বলৈ আহ্বান জনায়। ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু অসামৰিক সেৱা গঢ়ি তুলিবলৈ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ মিছন কৰ্মযোগী আৰু অসামৰিক সেৱাৰ সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্ৰুতগতিত সলনি হোৱা সময়ত গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সুক্ষ্মভাৱে নিৰীক্ষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে খাদ্য, পানী আৰু শক্তি সুৰক্ষা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈ আছে, বিশেষকৈ গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবে, য'ত চলি থকা সংঘাতে দৈনন্দিন জীৱন আৰু জীৱিকাৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ লগতে ঘৰুৱা আৰু বাহ্যিক কাৰকসমূহৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা আন্তঃসংযোগ বুজিবলৈ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ, মহামাৰী আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ ভাবুকিসমূহক সক্ৰিয় পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজন হোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰি এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতক দহ খোজ আগুৱাই থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ এই গোলকীয় সমস্যাবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ স্থানীয় ৰণনীতি বিকশিত কৰা আৰু সামৰ্থ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
লালকিল্লাৰ পৰা ঘোষণা কৰা "পঞ্চ প্ৰাণ"ৰ ধাৰণাটোৰ পুনৰাবৃত্তি কৰি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প, দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি, ঐতিহ্যৰ ওপৰত গৌৰৱ, একতাৰ শক্তি আৰু কৰ্তব্যৰ সৎ পূৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকল হৈছে এই নীতিবোৰৰ মূল বাহক। তেওঁ কয়, "প্ৰতিবাৰে যেতিয়া আপুনি সুবিধাতকৈ অখণ্ডতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, জড়তাতকৈ উদ্ভাৱন, বা স্থিতিতকৈ সেৱা, আপুনি দেশক আগুৱাই লৈ যায়"। তেওঁ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। বৃত্তিগত যাত্ৰা আৰম্ভ কৰা যুৱ বিষয়াসকলক সম্বোধন কৰি তেওঁ ব্যক্তিগত সফলতাৰ ক্ষেত্ৰত সামাজিক অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰত্যেকেই নিজৰ সামৰ্থ্য অনুসৰি সমাজক প্ৰতিদান দিবলৈ বিচাৰে। তেওঁ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলে সমাজলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব পৰা বিশেষত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁলোকক ৰাষ্ট্ৰ আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণে প্ৰদান কৰা এই সুযোগৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে সংস্কাৰৰ পুনৰ কল্পনা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বিভিন্ন খণ্ডত সংস্কাৰৰ গতি ত্বৰান্বিত আৰু পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ আন্তঃগাঁথনি, নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্য, আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা, দুৰ্নীতিৰ সমাপ্তি, সমাজ কল্যাণ আঁচনি আৰু ক্ৰীড়া আৰু অলিম্পিকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত লক্ষ্যৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন সংস্কাৰ ৰূপায়ণৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰগতিৰ বাবে উচ্চ মান স্থাপন কৰি এতিয়ালৈকে লাভ কৰা সাফল্য বহুগুণে অতিক্ৰম কৰিব লাগিব । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তি-চালিত বিশ্বত মানৱীয় বিচাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক সংবেদনশীল হৈ থাকিবলৈ, বঞ্চিত লোকসকলৰ কণ্ঠ শুনিবলৈ, তেওঁলোকৰ সংগ্ৰামবোৰ বুজিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ সমস্যা সমাধানত অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আহ্বান জনায়। ভাষণৰ সমাপ্তিত তেওঁ "অতিথী দেৱ ভৱ" নীতিৰ সৈতে তুলনা কৰি "নাগৰিক দেৱ ভৱ" নীতিৰ আহ্বান জনায়। অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক নিজকে কেৱল প্ৰশাসক হিচাপে নহয় বৰঞ্চ এক উন্নত ভাৰতৰ স্থপতি হিচাপে চাবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায়, তেওঁলোকৰ দায়িত্ববোৰ নিষ্ঠা আৰু সহানুভূতিৰে পূৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেন্সন মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ২নং প্ৰধান সচিব শ্ৰী শক্তিকান্ত দাস, কেবিনেট সচিব শ্ৰী টি ভি সোমনাথন আৰু প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ আৰু ৰাজহুৱা অভিযোগ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ভি শ্ৰীনিবাস অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদায়ে সমগ্ৰ ভাৰতৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক নাগৰিকৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গিত কৰিবলৈ, ৰাজহুৱা সেৱাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হ "বলৈ আৰু তেওঁলোকৰ কামত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে চেষ্টা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি আহিছে। এই বছৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জিলাৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন, উচ্চাকাংক্ষী খণ্ড কাৰ্যসূচী আৰু অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক উদ্ভাৱনৰ শ্ৰেণীত ১৬টা বঁটা প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে সাধাৰণ নাগৰিকৰ কল্যাণৰ বাবে কৰা কামৰ বাবে তেওঁলোকক স্বীকৃতি দিয়া হৈছে।