Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the India Steel 2025 programme
Steel has played skeleton like role in the modern economies of the world, steel is the power behind every success story: PM
We are proud that today India has become the second largest steel producer in the world: PM
We have set a target of producing 300 million tonnes of steel by 2030 under the National Steel Policy: PM
Government policies for the steel industry are playing an important role in making many other Indian industries globally competitive: PM
For all our Infrastructure projects the goal should be ‘Zero Import’ and ‘Net Export’: PM
Our steel sector has to be ready for new processes, new grades and new scale: PM
We have to expand and upgrade keeping the future in mind, We have to become future ready from now itself: PM
In the last 10 years, many mining reforms have been implemented, availability of iron ore has become easier: PM
Now is the time to make proper use of allotted mines and the resources of the country, Green-field mining needs to be accelerated: PM
Together, let us build a Resilient, Revolutionary and Steel-Strong India: PM
24 APR 2025 2:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during the India Steel 2025 programme at Mumbai, via video message today. Addressing the gathering, he said that over the next two days, discussions will focus on the potential and opportunities of India's sunrise sector—the steel industry. He remarked that this sector forms the foundation of India's progress, strengthens the base of a developed India, and is scripting a new chapter of transformation in the country. The Prime Minister welcomed everyone to India Steel 2025 and expressed confidence that the event will serve as a launchpad for sharing new ideas, forging new partnerships, and promoting innovation. He emphasized that this event will lay the groundwork for a new chapter in the steel sector.
“Steel has played a pivotal role in modern economies, akin to a skeleton”, emphasised Shri Modi, remarking that whether it is skyscrapers, shipping, highways, high-speed rail, smart cities, or industrial corridors, steel is the strength behind every success story. “India is striving to achieve the goal of becoming a $5 trillion economy, with the steel sector playing a significant role in this mission”, he added, expressing pride in India being the world's second-largest steel producer. He noted that under the National Steel Policy, India has set a target of producing 300 million tons of steel by 2030. He remarked that the current per capita steel consumption in India is approximately 98 kilograms and is expected to rise to 160 kilograms by 2030. Shri Modi emphasized that this increasing steel consumption serves as a golden standard for the country's infrastructure and economy, adding that it is also a benchmark for the nation's direction, as well as the government's efficiency and effectiveness.
Underlining that the steel industry is brimming with renewed confidence about its future due to the foundation of the PM-Gati Shakti National Master Plan, the Prime Minister remarked that this initiative integrates various utility services and logistics modes. He emphasized that mine areas and steel units are being mapped for improved multi-modal connectivity. He noted that new projects are being introduced to upgrade critical infrastructure in eastern India, where most of the steel sector is concentrated. He further highlighted that the $1.3 trillion National Infrastructure Pipeline is being advanced. He remarked that large-scale efforts to transform cities into smart cities, along with unprecedented pace in the development of roads, railways, airports, ports, and pipelines, are creating fresh opportunities for the steel sector. The Prime Minister pointed out that crores of houses are being constructed under the PM Awas Yojana, and significant infrastructure is being built in villages through the Jal Jeevan Mission. He remarked that welfare initiatives like these are also providing new strength to the steel industry. He highlighted the government’s decision to use only ‘Made in India’ steel in government projects and noted that government-driven initiatives account for the highest consumption of steel in building construction and infrastructure.
Underscoring that steel is a primary component driving the growth of multiple sectors, Shri Modi remarked that government policies for the steel industry are playing a crucial role in making many other industries in India globally competitive. He highlighted that sectors such as manufacturing, construction, machinery, and automotive are gaining strength from the Indian steel industry. He mentioned that the government has introduced the National Manufacturing Mission in this year’s Budget to accelerate the 'Make in India' initiative. The mission caters to small, medium, and large industries and will open new opportunities for the steel sector, he added.
Noting that India was long dependent on imports for high-grade steel, which was critical for defense and strategic sectors, the Prime Minister expressed pride in the fact that the steel used in India’s first indigenous aircraft carrier was produced domestically. He also noted that Indian steel contributed to the success of the historic Chandrayaan mission, symbolizing India’s capability and confidence. The Prime Minister remarked that this transformation was made possible through initiatives such as the PLI scheme, which has allocated thousands of crores to support the production of high-grade steel. He emphasized that this is just the beginning and that there is a long road ahead. He pointed out the growing demand for high-grade steel due to mega-projects being initiated across the country. He mentioned that in this year’s Budget, shipbuilding has been classified as infrastructure, adding “India aims to manufacture modern and large ships domestically and export them to other countries”. The Prime Minister highlighted the rising demand for pipeline-grade steel and corrosion-resistant alloys in India. He remarked that the country’s rail infrastructure is expanding at an unprecedented pace. He stressed the need for a goal of “zero imports” and a focus on net exports. “India is currently working towards a target of exporting 25 million tons of steel and aims to increase production capacity to 500 million tons by 2047”, he noted emphasizing the importance of preparing the steel sector for new processes, grades, and scales, urging the industry to expand and upgrade with a future-ready mindset. The Prime Minister underlined the vast employment generation potential of the steel industry’s growth. He called upon both the private and public sectors to develop, nurture, and share new ideas. He emphasized collaboration in manufacturing, R&D, and technology upgrades to create more job opportunities for the country’s youth.
Shri Modi acknowledged that the steel industry faces certain challenges that need resolution for further growth, highlighting that raw material security remains a significant concern, with India still dependent on imports for nickel, coking coal, and manganese. He emphasized the need to strengthen global partnerships, secure supply chains, and focus on technology upgrades. He underlined the importance of moving swiftly towards energy-efficient, low-emission, and digitally advanced technologies. “The future of the steel industry will be shaped by AI, automation, recycling, and by-product utilization”, he remarked, stressing the need to enhance efforts in these areas through innovation. He expressed optimism that collaboration between global partners and Indian companies will help address these challenges more effectively and at a faster pace.
The Prime Minister remarked on the significant impact of coal imports, particularly coking coal, on both costs and the economy. He emphasized the importance of exploring alternatives to reduce this dependence. He highlighted the availability of technologies such as the DRI route and stressed efforts to promote them further. Pointing out that coal gasification can be effectively utilized to make better use of the country’s coal resources and decrease reliance on imports, he urged all stakeholders in the steel industry to actively participate in this endeavor and take the necessary steps to move forward in this direction.
Underlining the importance of addressing the issue of unused greenfield mines, Shri Modi noted that significant mining reforms have been introduced in the last decade, making iron ore availability easier. He stressed that it is now time to utilize the allotted mines effectively to ensure optimal use of the country’s resources. Cautioning that delays in this process would adversely impact the industry, Shri Modi urged for the acceleration of greenfield mining efforts to overcome this challenge.
The Prime Minister emphasized that India is no longer focused solely on domestic growth but is preparing for global leadership. He remarked that the world now views India as a trusted supplier of high-quality steel. He reiterated the importance of maintaining world-class standards in steel production and continually upgrading capabilities. He emphasized that improving logistics, developing multi-modal transport networks, and reducing costs will help India become a Global Steel Hub. The Prime Minister highlighted that India Steel provides a platform to expand capabilities and turn ideas into actionable solutions. He concluded by expressing best wishes to all participants and called for collective efforts to build a resilient, revolutionary, and steel-strong India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘ইণ্ডিয়া ষ্টীল ২০২৫’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে
বিশ্বৰ আধুনিক অৰ্থনীতিত তীখাই কংকাল-সদৃশ ভূমিকা পালন কৰিছে, সফলতাৰ প্ৰতিটো কাহিনীৰ নেপথ্যত তীখা হৈছে শক্তি: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি গৌৰৱান্বিত যে আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ তীখা উৎপাদক দেশ হৈ উঠিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ‘ৰাষ্ট্ৰীয় তীখা নীতি’ৰ অধীনত ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৩০০ নিযুত টন তীখা উৎপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
তীখা উদ্যোগৰ বাবে নিৰ্দ্ধাৰিত চৰকাৰী নীতিয়ে গোলকীয় আন বহুতো ভাৰতীয় উদ্যোগক প্ৰতিযোগিতাত্মক কৰি তোলাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সকলো আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে লক্ষ্য হ'ব লাগে 'শূন্য আমদানি' আৰু 'মুঠ ৰপ্তানি': প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ তীখা খণ্ড নতুন প্ৰক্ৰিয়া, নতুন বৰ্গীকৰণ আৰু নতুন পৰিমাপৰ বাবে সাজু থাকিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখি সম্প্ৰসাৰিত আৰু উন্নীত কৰিব লাগিব, আমি এতিয়াৰ পৰাই ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু হ'ব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
24 APR 2025 2:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ' বাৰ্তা’ৰ জৰিয়তে মুম্বাইত ‘ইণ্ডিয়া ষ্টীল ২০২৫’ কাৰ্যসূচীৰ সময়ত তেওঁৰ মন্তব্য আগবঢ়ায়। সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি তেওঁ কয় যে অহা দুদিনৰ আলোচনাত ভাৰতৰ ‘সূৰ্যোদয় খণ্ড’- তীখা উদ্যোগৰ সম্ভাৱনা আৰু সুযোগ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই খণ্ডই ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ভেটি গঢ়ি তুলিছে, উন্নত ভাৰতৰ আধাৰ শক্তিশালী কৰিছে আৰু দেশত ৰূপান্তৰৰ এক নতুন অধ্যায় ৰচনা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ইণ্ডিয়া ষ্টীল ২০২৫’লৈ সকলোকে আদৰণি জনায় আৰু বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে এই অনুষ্ঠানটোৱে নতুন ধাৰণা সহভাগ কৰা, নতুন অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলা আৰু উদ্ভাৱনক উদগণি দিয়াৰ বাবে এক উত্ক্ষেপন মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই অনুষ্ঠানটোৱে তীখা খণ্ডত এক নতুন অধ্যায়ৰ ভেটি স্থাপন কৰিব।
"আধুনিক অৰ্থনীতিত তীখাৰ কংকাল-সদৃশ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে", শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে আকাশচুম্বী অট্টালিকা, জাহাজ, ঘাইপথ, উচ্চ গতিৰ ৰেল, ‘স্মাৰ্ট চিটী’ বা ‘ঔদ্যোগিক কৰিডৰ’কে ধৰি যিয়েই নহওক কিয় প্ৰতিটো সফলতাৰ কাহিনীৰ আঁৰত তীখাই হৈছে শক্তি। "ভাৰতে ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে, তীখা খণ্ডই এই অভিযানত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে", তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ তীখা উৎপাদক দেশ হিচাপে গৌৰৱান্বিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় তীখা নীতিৰ অধীনত ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৩০০ নিযুত টন তীখা উৎপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰি কয় যে ভাৰতত বৰ্তমানৰ জনমূৰি তীখাৰ ব্যৱহাৰ প্ৰায় ৯৮ কিলোগ্ৰাম আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত এই পৰিমাণ ১৬০ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে তীখাৰ এই বৰ্ধিত ব্যৱহাৰে দেশৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু অৰ্থনীতিৰ বাবে এক সোণালী মানক হিচাপে কাম কৰে বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে দেশৰ দিশ-দৰ্শনৰ লগতে চৰকাৰৰ দক্ষতা আৰু প্ৰভাৱশালীতাৰ বাবেও এক মানক।
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী-গাতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন’-য়ে আগবঢ়োৱা আধাৰৰ বাবে তীখা উদ্যোগটো ইয়াৰ ভৱিষ্যতক লৈ নতুনকৈ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি উঠিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই পদক্ষেপে বিভিন্ন উপযোগিতা সেৱা আৰু ‘লজিষ্টিক’ পদ্ধতিক একত্ৰিত কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উন্নত ‘মাল্টি-মডেল’ সংযোগৰ বাবে খনি ক্ষেত্ৰ আৰু তীখা গোটৰ ‘মেপিং’ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৱ ভাৰতত গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে নতুন প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে, য'ত বেছিভাগ তীখা খণ্ড কেন্দ্ৰীভূত হৈ আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ১.৩ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইন আগবঢ়োৱা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে চহৰসমূহক ‘স্মাৰ্ট চিটী’লৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ লগতে পথ, ৰে'লপথ, বিমানবন্দৰ, বন্দৰ আৰু পাইপলাইনৰ বিকাশত অভূতপূৰ্ব গতিৰ লগতে বৃহৎ পৰিমাণৰ প্ৰচেষ্টাই তীখা খণ্ডৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত কোটি কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ‘জল জীৱন মিছন’ৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহত গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰি কয় যে এনেধৰণৰ কল্যাণমূলক পদক্ষেপে তীখা উদ্যোগকো নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ চৰকাৰী প্ৰকল্পসমূহত কেৱল 'মে’ড ইন ইণ্ডিয়া' তীখাহে ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তত আলোকপাত কৰে আৰু ভৱন নিৰ্মাণ আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত প্ৰকল্পসমূহত তীখাৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
তীখা হৈছে বহুবোৰ খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে এক প্ৰাথমিক উপাদান বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তীখা উদ্যোগৰ বাবে চৰকাৰী নীতিয়ে ভাৰতৰ আন বহুতো উদ্যোগক বিশ্ব জুৰি প্ৰতিযোগিতাত্মক কৰি তোলাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উৎপাদন, নিৰ্মাণ, যন্ত্ৰপাতি আৰু স্বয়ংচালিত যানৰ দৰে খণ্ডই ভাৰতীয় তীখা উদ্যোগৰ পৰা শক্তি লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে এই বছৰৰ বাজেটত 'মে’ক ইন ইণ্ডিয়া' উদ্যোগক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযান প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। এই অভিযানে ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু বৃহৎ উদ্যোগসমূহক সেৱা আগবঢ়ায় আৰু তীখা খণ্ডৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিব বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু কৌশলগত খণ্ডৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ উচ্চ-শ্ৰেণীৰ তীখাৰ বাবে ভাৰত দীৰ্ঘদিন ধৰি আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ আহিছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ প্ৰথমখন থলুৱা বিমান বাহকত ব্যৱহৃত তীখা ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদন কৰা বুলি গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য আৰু আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰতীক হৈ ঐতিহাসিক চন্দ্ৰযান অভিযানৰ সফলতাত ভাৰতীয় তীখাই অৰিহণা যোগাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই পৰিৱৰ্তন পিএলআই আঁচনিৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সম্ভৱ হৈছে, যিয়ে উচ্চ-শ্ৰেণীৰ তীখা উৎপাদনত সহায় কৰিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা আৱণ্টন কৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কৈছিল যে এইটো মাত্ৰ আৰম্ভণি আৰু আগলৈ এটা দীঘলীয়া পথ আছে। তেওঁ সমগ্ৰ দেশতে বৃহৎ প্ৰকল্প আৰম্ভ হোৱাৰ ফলত উচ্চ-শ্ৰেণীৰ তীখাৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই বছৰৰ বাজেটত জাহাজ নিৰ্মাণক আন্তঃগাঁথনি হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে, আৰু লগতে কয়, "ভাৰতৰ লক্ষ্য হৈছে ঘৰুৱাভাৱে আধুনিক আৰু ডাঙৰ জাহাজ নিৰ্মাণ কৰা আৰু সেইবোৰ আন দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত ‘পাইপলাইন-গ্ৰেড ষ্টীল’ আৰু ক্ষয়-প্ৰতিৰোধী ধাতুৰ বৰ্ধিত চাহিদাত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰি কয় যে দেশৰ ৰে'ল আন্তঃগাঁথনি অভূতপূৰ্ব গতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ "শূন্য আমদানি"ৰ লক্ষ্য আৰু “মুঠ ৰপ্তানি”ত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "ভাৰতে বৰ্তমান ২৫ নিযুত টন তীখা ৰপ্তানিৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উৎপাদন ক্ষমতা ৫০০ নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে", তেওঁ নতুন প্ৰক্ৰিয়া, বৰ্গীকৰণ আৰু পৰিমাপৰ বাবে তীখা খণ্ডক সাজু কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উদ্যোগটোক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু মানসিকতাৰ সৈতে সম্প্ৰসাৰিত আৰু উন্নীত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তীখা উদ্যোগৰ বিকাশৰ বিশাল নিযুক্তি সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা উভয় খণ্ডক নতুন ধাৰণা বিকশিত, প্ৰতিপালন আৰু সহভাগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে নিয়োগৰ অধিক সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে উৎপাদন, বিকাশ আৰু প্ৰযুক্তি উন্নীতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে তীখা উদ্যোগটোৱে কিছুমান প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, সেয়ে অধিক বিকাশৰ বাবে সমাধানৰ প্ৰয়োজন, কেঁচা মালৰ নিৰাপত্তা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তাৰ বিষয় হৈ আছে, ভাৰত এতিয়াও নিকেল, কোকিং কয়লা আৰু মেঙ্গানীজৰ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। তেওঁ বিশ্বজোৰা অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰা, যোগান শৃংখলা সুৰক্ষিত কৰা আৰু প্ৰযুক্তি উন্নীতকৰণত গুৰুত্ব প্ৰদানৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ শক্তি-দক্ষ, নিম্ন-নিৰ্গমন আৰু ডিজিটেল ভাৱে উন্নত প্ৰযুক্তিৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "তীখা উদ্যোগৰ ভৱিষ্যত এআই, স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ, পুনৰ্ব্যৱহাৰ আৰু আনুষংগিক সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰে গঢ় লৈ উঠা হ'ব", তেওঁ মন্তব্য কৰে, এইবোৰত প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে যে গোলকীয় অংশীদাৰ আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ মাজত সহযোগিতাই এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অধিক কাৰ্যকৰীভাৱে আৰু দ্ৰুত গতিত মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়লা আমদানি, বিশেষকৈ কয়লাৰ কোকিং, ব্যয় আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটাত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ এই নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে বিকল্প অন্বেষণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ‘ডিআৰআই’ পথৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ উপলব্ধতাত আলোকপাত কৰে আৰু সেইবোৰক অধিক উদগণি দিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দেশৰ কয়লা সম্পদৰ উন্নত ব্যৱহাৰ আৰু আমদানিত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে কয়লা গেছিফিকেশ্যন কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ ইস্পাত উদ্যোগৰ সকলো অংশীদাৰক এই প্ৰচেষ্টাত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু এই দিশত আগবাঢ়ি যাবলৈ প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
অব্যৱহৃত গ্ৰীণফিল্ড খনিৰ সমস্যা সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা দশকত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনি সংস্কাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত লৌহ আকৰিকৰ উপলব্ধতা সহজ হৈ পৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এতিয়া দেশৰ সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ আৱণ্টিত খনিসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰাৰ সময় আহিছে। এই প্ৰক্ৰিয়াত পলম হ'লে উদ্যোগটোত বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰিব বুলি সতৰ্ক কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলাৰ বাবে ‘গ্ৰীণফিল্ড’ খনন প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে এতিয়া কেৱল ঘৰুৱা বিকাশত গুৰুত্ব দিয়াই নাই, বৰঞ্চ গোলকীয় নেতৃত্বৰ বাবেও প্ৰস্তুতি চলাই আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিশ্বই এতিয়া ভাৰতক উচ্চ মানৰ তীখাৰ বিশ্বস্ত যোগানকৰ্তা হিচাপে গণ্য কৰে। তেওঁ তীখা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বমানৰ মান বৰ্তাই ৰখা আৰু নিৰন্তৰ ভাৱে সামৰ্থ্য উন্নত কৰাৰ গুৰুত্ব দোহাৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে লজিষ্টিক উন্নত কৰা, ‘মাল্টি-মডেল পৰিবহন নেটৱৰ্ক’ বিকশিত কৰা আৰু ব্যয় হ্ৰাস কৰা কথাই ভাৰতক এক গোলকীয় ষ্টীল হাব তৈয়াৰ কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘ইণ্ডিয়া ষ্টীল’-য়ে সামৰ্থ্য সম্প্ৰসাৰণ আৰু ধাৰণাসমূহক কাৰ্যকৰী সমাধানলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ বাবে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰে। তেওঁ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীৰ প্ৰতি শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে এখন স্থিতিস্থাপক, বিপ্লৱী আৰু তীখা-শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনাই ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।