Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of over 51,000 appointment letters under Rozgar Mela
26 APR 2025 1:08PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today, letters of appointment for permanent government positions have been issued to more than 51,000 young individuals across various departments of the Central Government. A new chapter of responsibilities has commenced for you, the youth, in the numerous departments of the central government. It is now your duty to strengthen the nation's economy; it is your duty to reinforce the country’s internal security; it is your duty to develop modern infrastructure within the nation; and it is your duty to bring about fundamental improvements in the lives of workers. The more sincerely and honestly you carry out your tasks, the more significant and positive the impact will be on Bharat's journey towards becoming a developed nation. I am confident that you will discharge your responsibilities with utmost devotion.
Friends,
The foundation of any nation's progress and success lies in its youth. When young people participate actively in nation-building, the country advances rapidly and establishes its presence on the global stage. Today, the youth of Bharat are demonstrating to the world, through their hard work and innovation, the immense potential that resides within our nation. Our government is ensuring at every step that opportunities for both employment and self-employment are expanding for the youth of the country. Various initiatives such as Skill India, Startup India, and Digital India are creating new avenues for young people in this direction. Through these initiatives, we are providing an open platform for the youth of Bharat to display their talents. As a result, during this decade, our youth have propelled Bharat to the forefront of the world in fields such as technology, data, and innovation.
The success of digital platforms such as UPI, ONDC, and the Government e-Marketplace (GeM) today stands as testimony to how our youth are spearheading the transformation of the digital economy. At present, Bharat records the highest number of real-time digital transactions globally, and a major share of the credit for this achievement belongs to our youth.
Friends,
In this year’s budget, the government has announced the Manufacturing Mission. Its objective is to promote the 'Make in India' initiative and to provide Indian youth with opportunities to manufacture products of global standards. This mission will not only give a significant boost to lakhs of MSMEs and small entrepreneurs, but it will also generate new employment opportunities across the nation. Today, we are witnessing a period of unprecedented opportunities for the youth of Bharat. Recently, the International Monetary Fund (IMF) has affirmed that Bharat will continue to be the fastest-growing economy in the world. This confidence and growth encompass many facets, and the most significant among them is the anticipated increase in employment opportunities across every sector in the coming days. In recent times, our production and exports have achieved new milestones, particularly in the automobile and footwear industries, sectors that provide substantial employment to young people. For the first time, the products of Khadi and Village Industries have surpassed a turnover of ₹1.70 lakh crore – in fact, nearly ₹1.75 lakh crore – creating lakhs of new jobs, especially in rural areas. Just a few days ago, another remarkable achievement of the country came to light in the field of Inland Water Transport. Before 2014, cargo movement through Inland Water Transport in our country amounted to only 18 million tonnes per year. However, this year, cargo movement via Inland Water Transport has risen dramatically, exceeding 145 million tonnes. Bharat has achieved this success because it has consistently formulated policies and made decisions geared towards progress in this sector. Previously, the country had only five National Waterways; today, this number has increased to more than 110. Earlier, the operational length of these waterways was approximately 2,700 kilometres — slightly over 2500 kilometres. Now, this has expanded to nearly 5,000 kilometres. Thanks to all these achievements, numerous new opportunities are being created for the youth across the country.
Friends,
The World Audio Visual and Entertainment Summit—WAVES 2025—is set to take place in Mumbai in the coming days. The youth of the nation are at the heart of this event. For the first time, young creators from across Bharat will have access to such a prestigious platform. This presents an unprecedented opportunity for innovators in the fields of media, gaming, and entertainment to showcase their talent. It will serve as a stage where startups in the entertainment sector can connect with investors and industry leaders. This will be the largest platform for presenting their ideas to a global audience. Young people will also have the opportunity to explore and understand cutting-edge technologies such as Artificial Intelligence, XR, and immersive media. A variety of workshops will be conducted for this purpose. WAVES is poised to inject fresh energy into the future of digital content in Bharat.
Friends,
One of the most admirable aspects of the success being achieved by Bharat's youth today is its inclusiveness. The records Bharat is setting reflect the growing participation of people from all sections of society—and our daughters are now taking the lead. The recent UPSC results are a testament to this: the top two positions have been secured by daughters, and three out of the top five candidates are women.
Our women are reaching new heights in fields such as bureaucracy, space exploration, and science. The government is also placing special emphasis on empowering rural women. Initiatives like Self-Help Groups, Bima Sakhi, Bank Sakhi, and Krishi Sakhi are creating new opportunities for women in rural areas. Today, thousands of women across the country are contributing to the prosperity of their families and villages by becoming Drone Didis. Currently, over 90 lakh self-help groups exist in the country, involving more than 10 crore women. To enhance their capacity, our government has increased their budget fivefold. Provisions have also been made to offer loans of up to ₹20 lakh to these groups without requiring any collateral. In the Mudra scheme as well, the majority of beneficiaries are women. Today, more than 50,000 startups in Bharat have women working as directors. Such transformations across all sectors are strengthening the vision of a Viksit Bharat (developed India), while significantly expanding both employment and self-employment opportunities.
Friends,
You have all attained this position through your dedication and hard work. Now is the time to devote the coming phases of your life not only to your personal growth but also to the service of the nation. The spirit of public service must be at the forefront. When you treat your duty as the highest form of service, your actions will possess the power to steer the country in a new direction. The lives of every citizen in Bharat will improve through your sense of duty, your innovation, and your unwavering commitment.
Friends,
When you assume a position of responsibility, your duties and role as a citizen also become more significant. Each of you must remain mindful of this, and we too must not lag behind in fulfilling our responsibilities as citizens. Let me give you an example. At present, a major campaign titled ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ is underway across the country. In reaching the position you hold today and embarking on this new phase of life, your mother undoubtedly played the most pivotal role. You, too, should plant a tree in your mother’s name and express your gratitude by serving nature. In the office where you work, encourage as many people as possible to participate in this campaign.
As you begin your professional journey, it is worth noting that the month of June also brings with it International Yoga Day. This presents a wonderful opportunity. On such a momentous occasion, alongside beginning a successful career, you should also embrace a healthy lifestyle through yoga. Your personal health is not only vital for you but also essential for your work efficiency and for the overall productivity of the nation.
To enhance your capabilities, make full use of Mission Karmayogi. The purpose of your work should not be limited to merely attaining a position. Your role is to serve every citizen of Bharat and to contribute meaningfully to the nation’s progress. Just a few days ago, on Civil Services Day, I shared a guiding mantra. I said that everyone in government should hold one principle as supremely important, and that mantra is: Nagrik Devo Bhava — the citizen is God. Serving the citizens is, for you and for all of us, equivalent to worshipping the divine. Always keep this mantra in your heart. I am confident that, with our abilities and integrity, we will build a Bharat that is not only developed but also prosperous.
I extend my heartfelt best wishes to you and your families. Just as you have dreams, so too do 140 crore fellow Indians. Just as you have received an opportunity to realise your dreams, it is now your duty to utilise this opportunity to help fulfil the dreams of 140 crore citizens. I am confident that you will honour the position you hold, you will enhance the pride of the people, and you will dedicate your time and energy towards making your life meaningful and blessed.
With these warm wishes, I extend my heartiest congratulations to each one of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রোজগার মেলাগী মখাদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেত্তর 51,000 হেন্না য়েন্থোকখিবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
26 APR 2025 1:08PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
ঙসি কেন্দ্র সরকারগী তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংদা নহা 51000 হেনবদা পর্মিনেন্ত ওইবা সরকারগী থবকশিংগী লেত্তরশিং পীখ্রে। ঙসি ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংদা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থৌদাংশিং লৌবা হৌরে। লৈবাক অসিগী ইকনোমিক সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা, লৈবাক অসিগী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা, লৈবাক অসিদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, শিন্মীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা অসি অদোমগী থৌদাংনি। অদোম্না অদোমগী থবকশিং অদু অচুম্বা মওংদা মপুং ফাহল্লকপা মতমদা, চাউখৎলবা ভারতকী খোঙচৎতা হেন্না অফবা শাফু অমা উবা ফংলগনি। অদোম্না অদোমগী থৌদাংশিং অসি মপুং ফানা নিংথিনা পাংথোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎপা অমসুং মাই পাকপগী য়ুম্ফমদি মাগী নহাশিংনি। নহারোলশিংনা লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়াবা মতমদা, লৈবাক অসি খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলি অমসুং মালেমদা মশক তাক্লি। ঙসিদি, ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী কন্না হোৎনজবা অমসুং ইন্নোবেসনগী খুত্থাংদা মালেমদা ঐখোয়না কয়া য়াম্না পোতেন্সিএল লৈবগে হায়বদু উৎলি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা থবক ফংহন্নবা অমসুং মশানা থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা খোঙথাং খুদিংদা হোৎনরি। স্কিল ইন্দিয়া, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়াগুম্বা কেম্পেন কয়ানা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। কেম্পেনশিং অসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না ভারতকী নহাশিংদা মখোয়গী হৈশিংবা উৎনবগীদমক্তা ওপন প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। মসিগী মহৈ ওইনা, চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা ভারতপু তেক্নোলোজী, দেতা অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা মালেমদা মাংলোমদা পুখৎলে। ঙসিদি, UPI, ONDC, অমসুং GeM গভর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেসকুম্বা দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংগী মাইপাকপা অসিনা ঐখোয়গী নহাশিংনা দিজিতেল ইকোনোমীদা অহোংবা পুরকপদা করম্না লমজিংলিবা অদু উৎলি। ঙসিদি, ভারতনা খ্বাইদগী য়াম্বা রিএল তাইম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং পাংথোক্লি, অমসুং মসিগী অচৌবা ক্রেদিৎ অসি ঐখোয়গী নহারোলশিংদা পীরি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী বজেৎ অসিদা সরকারনা মেন্যুফেকচরিং মিসন লাউথোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি মেক ইন ইন্দিয়া প্রমোৎ তৌবা অমসুং ভারতকী নহারোলশিংদা মালেমগী থাক্কী পোত্থোক পুথোকপগী খুদোংচাবা পীবনি। মসিনা MSMEশিং, ঐখোয়গী অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওর লাখ কয়াদা পুক্নিং থৌগৎপতা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা কয়া অমসু ফংহল্লগনি। ঙসি অসি ভারতকী নহারোলশিংগীদমক্তা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুদোংচাবশিংগী মতম্নি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, IMFনা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমী ওইদুনা লৈহৌরগনি। মসিগী থাজবা অসি, মসিগী চাউখৎপা অসি মখল কয়া অমা লৈ। অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ৱাফমদি লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা সেক্তর খুদিংমক্তা থবক ফংবগী চাং হেনগৎলগনি। হৌখিবা মতমদা, ঐখোয়গী পোত্থোক পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবনা ওতোমোবাইল অমসুং ফুতুয়েল ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা রেকোর্দশিং শেমখ্রে। অসিগুম্বা সেক্তরশিং অসিনা নহারোল কয়া অমা থবক পীরি। অহানবা ওইনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজগী পোত্থোকশিংনা লুপা করোর লাখ 1.70গী চাংদা য়ৌরে। চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 1.75 ওইগনি। মসিনা মরুওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা অনৌবা থবক লাখ কয়া অমা পুথোক্লে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, লৈবাক অসিনা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্তকী লমদা অতোপ্পা মাইপাকপা অমা উবা ফংলে। 2014গী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চহি অমদা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্তকী খুত্থাংদা কার্গো তোন মিলিয়ন 18 খক্তমক পুথোক-পুশিন তৌখি। অদুগা চহি অসিদা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্তকী খুত্থাংদা কার্গো ত্রান্সপোর্ত তৌবা অসি তন মিলিয়ন 18দগী তন মিলিয়ন 145 হেনখ্রে। ভারতনা মসিগী মাই পাকপা অসি ভারতনা মসিগী মাইকৈ অসিদা লেপ্পা লৈতনা পোলিসীশিং শেম্বা অমসুং ৱারেপ লৌবনা ফংলে। মমাংদা, লৈবাক অসিদা নেস্নেল ৱাতরৱেজ মশিং অসিসু মঙাখক ওইরম্মি। হৌজিক ভারত্তা নেস্নেল ৱাতরৱেজ মশিং অসি 5দগী 110দা হেনখ্রে। মমাংদা, হায়রিবা ঈশিংগী লম্বীশিং অসিগী ওপরেস্নেল ওইবা অশাংবা অসি কিলোমীতর 2700 রোম ওইরম্মি। মদুদি, কিলোমিতর লিশিং অনি অমসুং মঙা হেন্না খরা। হৌজিক মসিসু চাউরাক্না কিলোমিতর লিশিং মঙাদা হেনগৎলে। অসিগুম্বা এচিবমেন্ত পুম্নমক্না মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিদা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেমগৎলি।
মরুপশিং,
ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল এন্দ এন্তর্তেনমেন্ত সম্মিৎ হায়বদি WAVES 2025 অসি নুমিৎ খরনিগী মতুংদা মুম্বাইদা পাংথোক্কনি। লৈবাক অসিগী নহাশিং অসিসু থৌরম অসিগী সেন্তরদা লৈরি। অহানবা ওইনা, লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা ক্রিএতরশিংনা অসিগুম্বা প্লেৎফোর্ম অমা ফংলি। মীদিয়া, গেমিং অমসুং এন্তর্তেনমেন্তকী লমদা ইন্নোবেতরশিংনা মখোয়গী হৈশিংবা উৎনবা মসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুদোংচাবা অমনি। মসিনা এন্তর্তেনমেন্তকা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপশিংনা ইনভেস্তরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবশিংগা শম্নবগী খুদোংচাবা ফংনবগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইরগনি। মসিনা মালেমগী মমাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং উৎনবগী খ্বাইদগী চাউবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরগনি। নহারোলশিংনা AI, X-R অমসুং ইমর্সিভ মেদিয়া খঙনবা অমসুং খঙনবা খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিগীদমক্তা তোঙান তোঙানবা ৱার্কশোপ কয়া অমা শীনগনি। WAVESনা ভারতকী দিজিতেল কন্তেন্তগী তুংলমচৎতা অনৌবা ইনর্জী পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী নহারোলশিংগী মাইপাকপগী খ্বাইদগী থাগৎনিংঙাই ওইবা ৱাফমদি মখোয়গী ইনক্লুসিবনেসনি। ঙসি ভারতনা শেম্লিবা রেকোর্দ অসিদা সেক্সন খুদিংমক্কী শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলক্লি! অমসুং ঐখোয়গী মচানুপীশিংনা হৌজিক্তি খোংথাং অনি খোংজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা UPSC গী ফল লাকখ্রে। মদুদসু, মকোকথোংবা মফম অনি অসি নুপীমচাশিংনা ফংখি। মকোকথোংবা মঙাগী মনুংদা অহুমদি নুপীমচাশিংনি। ঐখোয়গী নারী শক্তিনা বিয়ুরোক্রেসি, স্পেস অমসুং সাইন্সকী লমদা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা চঙশিল্লি। সরকার অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীনবগীদমক অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপ, বিমা সাখি, বেঙ্ক সাখি অমসুং কৃশি সাখিগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা খুঙ্গংগী নুপীশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা নুপী লিশিং কয়ানা দ্রোন দিদী ওইদুনা মখোয়গী ইমুং-মনুং অমসুং খুঙ্গংশিং চাউখৎহন্নবা হোৎনরি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ 90 হেন্না শেমখ্রে, অমসুং নুপী করোর 10 হেনবনা মখোয়গা লোয়ননা থবক তৌরি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গী বজেৎ অসি শরুক মঙা হেনগৎহনখ্রে। কাংলুপশিং অসিদা গরেন্তী য়াওদনা লুপা লাখ 20 ফাওবগী লোন পীনবগী থৌরাং তৌখ্রে। মুদ্রা স্কিমদসু বেনিফিসরী অয়াম্বদি নুপীশিংনি। ঙসি লৈবাক অসিদা স্তার্ত-অপ লিশিং 50 হেনবদা নুপীশিংনা দাইরেক্তর ওইনা থবক তৌরি। সেক্তর খুদিংমক্তা অসিগুম্বা অহোংবশিং অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং থবক পীবগী অমসুং মশানা থবক পীজবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
অদোম পুম্নমক্না মসিগী থাক অসি অদোম্না কন্না হোৎনদুনা ফংলে। হৌজিক অসি অদোমগী পুন্সিগী মথংগী তাঙ্কক অদু অদোমগীদমক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগীদমক্তসু কত্থোক্কদৌরিবা মতমনি। পব্লিক সর্ভিসকী স্পিরিৎ অসি খ্বাইদগী মরু ওইগদবনি। অদোম্না অদোমগী সেবাবু খ্বাইদগী হেন্না মরু ওই হায়না লৌদুনা থবক তৌরবদি, অদোমগী থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীরগনি। ভারতকী নাগরিক খুদিংমক্কী পুন্সি অসি অদোমগী থৌদাং, অদোমগী ইন্নোবেসন অমসুং অদোমগী লোয়ালিতিগী খুত্থাংদা হেন্না ফগৎলগনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা নহাক্না থৌদাং লৈবা মফম অমদা লৈরক্লবদি, নাগরিক অমা ওইনা নহাক্কী মথৌ অমসুং থৌদাং অসি হেন্না মরুওইরকই। অদোম পুম্নমক্না মসিগী মাইকৈ অসি খঙগদবনি। অমসুং ঐখোয়সু নাগরিকশিং ওইনা শরুক য়াবা লেপ্পোইদবনি। হৌজিক, ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীগে, হৌজিক লৈবাক অসিদা 'এক পের মা কে নাম'গী অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। ঙসি নহাক্না ফংলিবা মফম অসিদা, নহাক্না পুন্সিগী অনৌবা হৌরকফম অসিদা, নহাক্কী ইমা অদুনা খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং লৌগনি। নহাকসু নহাক্কী ইমাগী মিংদা পাম্বী অমা থাবা তাই, মহৌশাগী সেবা তৌদুনা নহাক্কী তৌবিমল খঙবা ফোংদোকপা তাই। নহাক্না থবক তৌরিবা ওফিস অদুদা, য়ারিবমখৈ মীওই কয়া অমা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াহল্লু। অদোমগী সর্ভিস পেরিয়দকী হৌরকপদা, জুন থাদা, ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎসু লাক্কদৌরি। মসি য়াম্না চাউরবা থৌরম অমনি। অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমদা, মায় পাকপা পুন্সি অমা হৌবগা লোয়ননা, য়োগগী খুত্থাংদা হকচাং ফনা পুন্সি অমা হৌবা। অদোমগী হকশেল অসি অদোমগীদমক্তা মরু ওইবতা নত্তনা, অদোমগী থবক তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং লৈবাক অসিগী পোত্থোক পুথোকপা ঙম্বগী মতিকসু মরু ওই। অদোমগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহন্নবা, মিসন কর্মযোগীগী মপুং ফানা মতেং লৌদুনা লৈয়ু। নহাক্কী থবক অসি পোস্ত অমা ফংনবগীদমক্তা নত্তে। অদোমগী পোস্ত অসি ভারতকী নাগরিক খুদিংমক্তা সেবা তৌনবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক য়াবনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, সিভিল সর্বিসেস দেদা, ঐহাক্না মন্ত্র অমা পীখি অমসুং ঐহাক্না হায়খি মদুদি সরকারদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না ঐখোয়গীদমক্তা খ্বাইদগী মরুওইবা মন্ত্র অমখক্তমক লৈগদবনি, অমসুং মন্ত্র অদুদি - নাগরিক দেবো ভব: নাগরিক দেবো ভব: । নাগরিকশিংবু সেবা তৌবসি অদোমগীদমক, ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক ঈশ্বরবু সেবা তৌবগা চপ মান্নৈ। মসিগী মন্ত্র অসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং অচুম্বা মওংদা, ঐখোয়না চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা শেম্লগনি।
ঐহাক্না অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমগী মংলানশিং লৈবগুম্না লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গীসু মংলানশিং লৈ। অদোম্না অদোমগী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবা খুদোংচাবা অমা ফংবগুম্না, হৌজিক মসিগী খুদোংচাবা অসি শিজিন্নবনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক অদোমগী মরুওইবা থৌদাংগা মরী লৈনরে। অদোম্না পোস্ত অসি ফজনা পাংথোক্কনি, লৈবাক মীয়ামগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহনগনি অমসুং অদোমগী মতম অমসুং থৌনা অসি অদোমগী পুন্সিদা মঙাল পীবা ওইহন্নবা শিজিন্নগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। য়াইফ-পাউজেলশিং অসিগা লোয়ননা, অদোম পুম্নমকপু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।