Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 121st Episode of ‘Mann ki Baat’ on 27.04.2025
27 APR 2025 11:47AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today as I speak to you in ‘Mann Ki Baat’, there is a deep anguish in my heart. The terrorist incident that took place in Pahalgam on the 22nd of April has hurt every citizen of the country. Every Indian holds deep sympathies for the affected families. No matter which state one belongs to, no matter which language one speaks, one is feeling the pain of those who have lost their loved ones in this attack. I can feel that the blood of every Indian is on the boil after seeing the pictures of the terrorist attack. This attack in Pahalgam shows the desperation of the patrons of terrorism; displays their cowardice… at a time when peace was returning to Kashmir, there was a vibrancy in schools and colleges, construction work had gained unprecedented pace, democracy was getting stronger, the number of tourists was increasing at a record rate, people's income was increasing, new opportunities were being created for the youth. The enemies of the country, the enemies of Jammu and Kashmir, did not like that. The terrorists and the masterminds of terror want Kashmir to be destroyed again and hence they executed such a big conspiracy. In this war against terrorism, the unity of the country, the solidarity of 140 crore Indians, is our biggest strength. This unity is the basis of our decisive fight against terrorism. We have to strengthen our resolve to face this challenge that has surfaced before the country. We have to demonstrate strong willpower as a nation. Today the world is watching, after this terrorist attack, the whole country is speaking in one voice.
Friends, the anger that we the people of India feel, that anger is there in the whole world. After this terrorist attack, condolences are continuously pouring in from all over the world. Global leaders have called me up as well; written letters and sent messages too. Everyone has strongly condemned this heinous terrorist attack. They have expressed condolences to the families of the deceased. The whole world stands with 140 crore Indians in our fight against terrorism. I once again assure the affected families that they will get justice, and justice will be done. The perpetrators and conspirators of this attack will be served with the harshest response.
Friends, two days ago we lost the country's great scientist Dr. K. Kasturirangan ji. Whenever I met Kasturirangan ji, we discussed topics like the talent of Indian youth, modern education, Space-Science. His contribution in lending newer heights to science, education and India's Space Program shall always be remembered. ISRO attained a new identity under his leadership. The Space Programs that moved forward under his guidance gave global recognition to India's efforts. Many of the satellites that India uses today were launched under the supervision of Dr. Kasturirangan.
There was one more special facet to his personality, which the younger generation can learn from. He always accorded importance to innovation. The vision of learning, knowing and doing something new is very inspiring. Dr. K. Kasturirangan also played a major role in formulating the new National Education Policy of the country. Dr. Kasturirangan came up with the idea of ​​forward looking education according to the modern needs of the 21st century. His selfless service to the country and contribution to nation building will always be remembered. Very humbly, I pay my tribute to Dr. K. Kasturirangan.
My dear countrymen, this month of April marks 50 years of the launch of the Aryabhatta Satellite. Today, when we look back and remember this journey of 50 years, we realize how far we have come. This flight of India's dreams in space once commenced with just conviction. Some young scientists with the passion to do something for the nation … they neither had the modern resources like today, nor the access to world technology as such. If at all they had anything, it was talent, dedication, hard work and the passion to do something for the country. You must have seen pictures of our scientists carrying critical equipment themselves on bullock carts and bicycles. It is the result of that very dedication and spirit of service to the nation that so much has changed today. Today India has become a Global Space Power. We have created a record by launching 104 Satellites simultaneously. We have become the first country to reach the South Pole of the Moon.
India has launched the Mars Orbiter Mission and we have reached pretty close to the Sun through the Aditya - L1 Mission. Today India is leading the most cost effective but successful Space Program in the entire world. Many countries of the world take help of ISRO for their Satellites and Space Missions. Friends, when we see a Satellite launch by ISRO, we are filled with pride. I had a similar feeling when I witnessed the launch of PSLV-C-23 in 2014. I was also present at the ISRO Center in Bengaluru during the landing of Chandrayaan-2 in 2019. At that time Chandrayaan failed to achieve the expected success, it was a very difficult time for the scientists. But I could see with my own eyes the patience of the scientists and their zeal to achieve something. And a few years later, the whole world too noticed how the same scientists made Chandrayaan-3 a success.
Friends, now India has opened her Space Sector for the private sector as well. Today many youth are attaining new milestones in the field of Space Startups. 10 years ago, there was only one company, but today there are more than 325 Space Startups working in the country. The times to come are ushering in a lot of new possibilities in Space. India is going to scale new heights. The country is busy preparing for many important missions like Gaganyaan, SpaDeX and Chandrayaan-4. We are also working on the Venus Orbiter Mission and Mars Lander Mission. Our Space Scientists are going to fill the countrymen with new pride through their innovations.
Friends, you certainly must have seen the horrific pictures of the earthquake that struck Myanmar last month. The earthquake caused huge devastation there… every breath, every moment was precious for the people trapped under the debris. That is why India immediately started Operation Brahma for our brothers and sisters in Myanmar. From Air Force aircraft to Navy ships, everything was sent to help Myanmar. The Indian team set up a field hospital there. A team of engineers helped in assessing the damage to important buildings and infrastructure. The Indian team supplied blankets, tents, sleeping bags, medicines, food items and many other things. During all of that, the Indian team also received a lot of appreciation from the people there.
Friends, in this crisis, many heart-touching examples of courage, patience and ingenuity came to light. The Indian team rescued an elderly woman of more than 70 years of age who was buried under the debris for over 18 hours. Those who are watching 'Mann Ki Baat' on TV right now, you must be able to see the face of that elderly woman. The team from India provided every treatment facility, from stabilizing her oxygen level to treatment of fractures. When this elderly woman was discharged from the hospital, she expressed her gratitude to our team. She expressed that she had got a new life because of the Indian rescue team. Many people told our team that because of them they were able to locate their friends and relatives.
Friends, after the earthquake, there was a possibility of many people being trapped in a monastery in Mandalay, Myanmar. Our team also carried out relief and rescue operations there, that resulted in them receiving a lot of blessings from Buddhist monks. We are very proud of all those who participated in Operation Brahma. We have our tradition, our values, the sentiment of 'Vasudhaiva Kutumbakam' - the whole world is one family. India's readiness as the Vishwa-Mitra in times of crisis and India's commitment to humanity is becoming the hallmark of our identity.
Friends, I have come to know about an innovative effort of NRIs in Ethiopia, Africa. Indians living in Ethiopia have taken the initiative to send children who are suffering from heart disease since birth to India for treatment. Many such children are also being helped financially by Indian families. If the family of a child is unable to come to India on account of lack of money, our Indian brothers and sisters are making arrangements for that too. The effort is to ensure that every needy child of Ethiopia suffering from a serious ailment receives better treatment. This noble work of NRIs is being appreciated a lot in Ethiopia. You know that medical facilities are constantly improving in India. Citizens of other countries are also benefitting from that.
Friends, just a few days ago, India has also sent a large quantity of vaccine for the people of Afghanistan. These vaccines will be useful in preventing dangerous diseases like Rabies, Tetanus, Hepatitis B and Influenza. This week, on Nepal's request, India has sent a large consignment of medicines and vaccines there. This will ensure better treatment for patients of thalassemia and sickle cell disease. Whenever it comes to serving humanity, India has always been at the forefront and will always be at the forefront in every such need in the future as well.
Friends, we were just referring to Disaster Management and the most important thing in dealing with any natural disaster is your alertness. You can now get help in this alertness from a special APP on your mobile. This APP can save you from getting trapped in any natural disaster and its name too is 'Sachet'. The 'Sachet APP' has been developed by India's National Disaster Management Authority (NDMA). Be it flood, cyclone, land-slide, tsunami, forest fire, avalanche, storm, hurricane or lightning, 'Sachet APP' tries to keep you informed and protected in every way. Through this APP, you can receive updates related to the weather department. The special thing is that 'Sachet APP' also provides a lot of information in regional languages. You too should take advantage of this APP and share your experiences with us.
My dear countrymen, today we see India's talent being appreciated all over the world. India's youth has changed the world's view towards India and the interest of the youth of any country shows what the future of the country would be like. Today, India's youth is moving towards science, technology and innovation. Even in those regions, which were earlier known for backwardness and other factors, the youth have set examples that give us new confidence. A Science Centre at Dantewada in Chhattisgarh is drawing everyone's attention these days. Until some time ago, Dantewada was known only for violence and unrest, but now, the Science Centre there has become a new ray of hope for children and their parents. Children are enjoying going to this Science Centre. They are now learning everything from making new machines to technology.
Through making new machines and using technology, they are learning to make new products now. They have got the opportunity to learn about 3D printers and robotic cars as well as other innovative things. Some time ago, I also inaugurated Science Galleries at Gujarat Science City. These galleries provide a glimpse of the potential of modern science, and how much science can do for us. I have been informed that the children there are very excited about these galleries. This growing attraction towards science and innovation will surely take India to new heights.
My dear countrymen, the biggest strength of our country is our 140 crore citizens, their capability, their will power. And when crores of people join a campaign together, its impact is huge. An example of this is 'Ek Ped Maa Ke Naam' - this campaign is in the name of the mother who gave birth to us and it is also for Mother Earth who ensconces us in her lap. Friends, On the 5th of June, on 'World Environment Day', this campaign is completing one year. During this one year, under this campaign, more than 140 crore trees have been planted in the name of the mother across the country. Observing this initiative of India, people outside the country have also planted trees in the name of their mother. You too should become a part of this campaign, so that on completion of one year, you can be proud of your participation.
Friends, all of us know that trees provide coolness… we get relief from heat in the shade of trees. But recently I came across another news related to this which caught my attention. During the last few years, more than 70 lakh trees have been planted in Ahmedabad city of Gujarat. These trees have increased the green area in Ahmedabad to a great extent. Along with that, the number of water bodies has also increased here due to the construction of the River Front on the Sabarmati river and reconstruction of some lakes like Kankaria lake. Now news reports say that in the last few years, Ahmedabad has become one of the major cities fighting against global warming.
The people there are also feeling this change; the coolness in the environment. The trees planted in Ahmedabad are becoming the reason of bringing myriad shades of happiness there. I again urge all of you to plant trees to maintain the health of the earth, to deal with the challenges of climate change, and to secure the future of your children. ‘Ek Ped – Maa Ke Naam’.
Friends, there is an old saying ‘where there is a will there is a way’. When we decide to do something new, we certainly reach our destination. You must have eaten a lot of apples grown in the mountains. But, if I ask you whether you have tasted the apples of Karnataka, you will be surprised. Usually, we think that apples are grown only in the mountains. But Shri Shail Teli ji, who lives in Bagalkot, Karnataka, has grown apples in the plains. In his Kulali village, apple trees have started bearing fruits even in temperatures above 35 degrees. Actually since, Shri Shail Teli was fond of farming, so he tried apple farming as well and he attained success in it. Today, a lot of apples grow on the trees planted by him and he is earning a good income by selling them.
Friends, now that we are talking about apples, you must have heard the name of Kinnauri apple. Saffron production has started in Kinnaur, famous for apples. Generally, saffron cultivation was little in Himachal, but now it has commenced in the beautiful Sangla valley of Kinnaur. One such example is Wayanad in Kerala.
Success has been achieved in growing saffron there as well. And in Wayanad, this saffron is not being grown in any field or soil; rather with the help of the Aeroponics Technique. Something astonishingly similar has happened with the production of litchi. We had been hearing that litchi grows in Bihar, West Bengal or Jharkhand. But now litchi is being grown in South India and Rajasthan as well. Thiru Veera Arasu of Tamil Nadu used to cultivate coffee. He planted litchi trees in Kodaikanal and after 7 years of hard work, those trees have started bearing fruit. The success in growing litchi has inspired other farmers in the area. Jitendra Singh Ranawat has succeeded in growing litchi in Rajasthan. All these examples are very inspiring. If we decide to do something new and persist despite difficulties, even the impossible can be made possible.
My dear countrymen, today is the last Sunday of April. The month of May is beginning in a few days. I will take you around 108 years back from today. The year 1917… these two months of April and May… a unique battle for independence was being fought in the country. The atrocities of the British were at their peak. The exploitation of the poor, the deprived and the farmers had crossed inhuman levels. On the fertile land of Bihar, the British were forcing the farmers to grow indigo. The farmers' fields were becoming barren due to indigo cultivation, but the British government was least concerned. In such a situation, Gandhiji reached Champaran in Bihar in 1917.
The farmers told Gandhiji – “our land is dying, we are not getting food grains to eat.” The pain of lakhs of farmers made a resolve come up in Gandhiji's mind. From there the historic Satyagraha of Champaran started. 'Champaran Satyagraha' was the first big experiment by Bapu in India. The entire British rule was shaken by Bapu's Satyagraha. The British had to suspend the law that forced farmers to cultivate indigo. This was a victory that infused new confidence in the freedom struggle. All of you must be aware that another son of Bihar also contributed a lot to this Satyagraha, who became the first President of the country after independence. The great personality was – Dr. Rajendra Prasad. He also wrote a book on the ‘Champaran Satyagraha’ – ‘Satyagraha in Champaran’… every young person should read this book. Brothers and sisters, many more indelible chapters of the freedom struggle are associated with April itself. Gandhiji’s ‘Dandi March’ culminated on the 6th of April itself. This March which commenced on the 12th of March and continued for 24 days had shaken the British. The Jallianwala Bagh massacre took place in April itself. The marks of this blood stained history are still present on the soil of Punjab.
Friends, in a few days, on the 10th of May, the anniversary of the first freedom struggle would also be there. The spark that arose in that first battle for freedom, later became a torch for millions of freedom fighters.
On the 26th of April, we observed the death anniversary of the great hero of the 1857 revolution, Babu Veer Kunwar Singh. The entire country derives inspiration from this great freedom fighter of Bihar. We have to keep alive the immortal inspirations of lakhs of such freedom fighters. The energy we receive from them provides renewed strength to our resolve of Amritkaal.
Friends, in this long journey of 'Mann Ki Baat', you have formed an intimate relationship with this programme. The achievements that the countrymen want to share with others are conveyed to the people through 'Mann Ki Baat'. Next month, we will again meet and talk about the diversity, glorious traditions and new achievements of the country. We will learn about people who are bringing about a change in the society with their dedication and spirit of service. As always, keep sending us your thoughts and suggestions. Thank you, Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৭.০৪.২০২৫ দা শন্দোকখিবা মন কি বাতকী ১২১শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
27 APR 2025 11:47AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি!
ঙসি ঐনা মন কি বাত্ত অদোমগী মফমদা ৱা ঙাংবগা লোয়ননা, ঐগী থম্মোয়দা য়াম্না নুংঙাইতবা অমা ফাওরে। এপ্রিল ২২ দা পহালগামদা থোকখিবা তমথিরবা থৌদোক অদুনা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক নুংঙাইহন্দ্রে। অৱাবা নংলবা ইমুংশিংগীদমক ভারতমচা খুদিংমক থম্মোয় শোক্না অৱাবা ফোঙদোক্লি। করম্বা রাজ্যগী মীওইনো হায়বা লৈতনা, ঙাংলিবা লোলগী ৱাফম থিদনা, থৌদোক অসিদা লৈখিদ্রবশিংগীদমক চপ মান্নবা অৱাবা ফাওরি। তেরোরিস্তনা খুৎথারকপগী ফোতোশিং উবদা ভারতমচা খুদিংমক শাওবনা ঈ কারে হায়না ঐনা খল্লি। তেরোরিজম য়োকখৎলিবশিং নিংবা কাইবা অদু পহালগামগী থৌদোক অসিদগী খঙলে; কাস্মিরদা শান্তি হঞ্জিল্লকপদা, স্কুলশিং অমসুং কলেজশিং ফজনা হাংলকপদা, মমাংদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা খোঙজেলদা শেমগৎ-শাগৎপগী থবক পায়খৎলকপদা, গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎলকপদা, রেকোর্দ রেত অমদা লমকোয়বা মীওইশিং মশিং হেনগৎলকপদা, মীয়ামগী শেন্থোক হেনগৎলকপদা, নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা… মখোয়গী পাংদবা অদু উৎথোক্লকপনি। লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিং, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী য়েক্নবশিংনা মসি পামদে। তেরোরিস্তশিং অমসুং তেরর শৌগৎলিবশিংনা কাস্মির অমুক হন্না মাঙহনবা পাম্মী অমসুং মরম অদুনা অসিগুম্বা অচৌবা লৌতুনবা অমা মখোয়না পাংথোকপনি। তেরোরিজমগী মায়োক্ত চৎথরিবা লাল অসিদা, লৈবাক্কী অপুনবা, ভারতমচা করোর ১৪০ গী অমতা ওইবা অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী কনবা থৌনানি। মসিগী অপুনবা অসি ঐখোয়না তেরোরিজম থেংনবগী য়ুম্ফমনি। লৈবাক্কী মাঙদা থেংনরিবা শিংনবা অসি মায়োক্ননবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱারেপ কনখৎহনগদবনি। লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়না অকনবা থৌনা উৎথোক্কদবনি। তেরোরিস্তশিংগী থৌদোক অসিগী মতুংদা, ঙসি মালেম্না য়েংলি, লৈবাক শীনবা থুংনা খোল্লাউ অমা লাউরি।
মরুপশিং,
ঐখোয় ভারতকী মীয়াম্না ফাওরিবা অশাওবা অসি মালেম শীনবা থুংনা ফাওরে। তেরোরিস্তকী থৌদোক অসিগী মতুংদা, মালেম শীনবা থুংবদগী অৱাবা ফোঙদোকপা লেপ্তনা লাক্লি। মালেমগী লুচিংবশিংনা ঐঙোন্দা কোল তৌরকখি, চিথিশিং ইরকখি অমসুং মেসেজশিংশু থারকখি। মীপুম খুদিংমক তেরোরিস্তনা লালদারকপা অসি কন্না য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। মখোয়না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী অৱাবশু শরুক য়াখি। ঐখোয়না তেরোরিজমগী মায়োক্ত লান্থেংনরিবা অসিদা মালেম শীনবা থুংবনা ভারতমচা করোর ১৪০ গীদমক লেপ্লি। অৱাবা তারবা ইমুংশিংনা অচুম্বা ফংগনি হায়না ঐনা অমুক হন্না থাজবা পীরি। অরানবা তৌখিবশিং অমসুং থৌদোক অসিগী লৌতুনরিবশিংদা অকনবা পাউখুম পীগনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা সাইন্তিস্ত দোক্তর কে কস্তুরিরঙ্গন জি ঐখোয়না মাঙজরে। ঐনা কস্তুরিরঙ্গন জিগা উনখিবা খুদিংদা, ঐখোয়না ভারতকী নহারোলশিং হৈথোই-শিংথোইবা, অনৌবা ইজুকেসন, স্পেস সাইন্সগুম্বা হিরমশিং খন্নখি। সাইন্স অমসুং ইজুকেসন অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপদা মহাক্না থৌদাং কয়া পাংথোকখি অমসুং ভারতকী স্পেস প্রোগ্রাম্না মতম পুম্নমক্ত নিংশিংলগনি। মহাক্কী লুচিং মখাদা ইসরো অনৌবা শক্তম অমা ফংখি। মহাক্কী লমজিং মখাদা পাংথোকখিবা ভারতকী স্পেসকী থৌরমশিং মালেম্না শক খঙখি। ঙসি ভারতনা শীজিন্নরিবা সেতেল্লাইত অয়াম্বা দোক্তর কস্তুরিরঙ্গনগী মীৎয়েং মখাদা থাগৎখিবনি।
হৌরক্লিবা মীরোলনা তমগদবা মহাক্কী অখন্নবা গুন অমা লৈরি। মহাক্না মতম পুম্নমক্ত অনৌবা থবক পাংথোকপা অসি মরুওইনা লৌখি। তম্বা, খঙবা অমসুং অনৌবা খর পাংথোক্নবা মহাক্কী পান্দম অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। লৈবাক অসিগী অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি শেম্বদা দোক্তর কে কস্তুরিরঙ্গন জিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ২১ শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিং ফংনবা লাইরিক-লাইশু তম্বীগী থবক পায়খৎনবা অনৌবা ৱাখল দোক্তর কে কস্তুরিরঙ্গন জিনা পুথোকখি। লৈবাক্কীদমক ওইজবা থিদবা মহাক্কী থবক অমসুং লৈবাক শেমগৎনবা পাংথোকখিবা থবকশিং মতম পুম্নমক্ত নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। য়াম্না চম্না, ঐনা দোক্তর কে কস্তুরিরঙ্গনগী মফমদা ঐগী ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
এপ্রিল থা অসিদা অর্য়াভত্তা সেতেল্লাইত থাগৎখিবা চহি ৫০ মপুংফারে। ঙসি, ঐখোয়না হন্না য়েংলকপা অমসুং চহি ৫০ গী খোঙচৎ অসি নিংশিংবদা, ঐখোয় কয়া য়াম্না লাপ্না লাক্লবগে হায়বা ঐখোয় খঙলে। থাজবগা লোয়ননা স্পেসতা চৎনবা ভারতকী মঙলান অসি হৌখিবনি। লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা ঙাউজবা নহা ওইরিবা সাইন্তিস্ত খরনা.. মখোয় ঙসিগী অসিগুম্বা অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈত্রবশু অমসুং মালেমগী তেক্নোলোজি ফংদ্রবশু। মখোয়গী লৈজবদি লৌশিং, কৎথোকপা, থবক শুবা কনবা অমসুং লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা থৌনা অদুনি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা মরুওইবা খুৎলায়শিং মখোয় মশামক্না ষন গারিশিং অমসুং সাইকলশিংদা পুবগী ফোতোশিং অদোম উরম্লগনি। ঙসি ভারত মালেমগী স্পেস পৱার অমা ওইরে। মতম অমতদা সেতেল্লাইত ১০৪ থাগৎতুনা ঐখোয়না রিকোর্দ অমা থম্লে। ঐখোয় মালেমদা থাগী খা মেরু য়ৌবা অহানবা লৈবাক ওইরে।
ঐখোয়না মার্স ওর্বিত্তর মিসন থাগৎলে অমসুং ঐখোয়না অদিত্যা-এল ১ মিসনগী খুৎথাংদা নুমিৎকী ময়া য়াম্না নক্না য়ৌবা ঙম্লে। ঙসি ভারতনা মালেম শীনবা থুংনা শেন য়াম্না চঙদনা মাইপাক্না স্পেস গ্রোগ্রাম পাংথোকপদা মাঙজিল থারে। মখোয়গী সেতেল্লাইতশিং অমসুং স্পেস মিসনশিংগীদমক মালেমগী লৈবাক কয়ানা ইসরোগী মতেং লৌরে। ঐখোয়না ইসরোনা থাগৎপা সেতেল্লাইত অমা উবদা, ঐখোয় চাউথোকচৈ। ঐনা ২০১৪ দা পি.এস.এল.ভি-সি-২৩ থাগৎপা উবদা ঐনা চাউথোকচবা ফাওখি। ২০১৯ দা চন্দ্রয়ান-২ তাবা মনুংদা ঐশু বেঙ্গালুরুদা ইসরো সেন্তরদা লৈখি। মতম অদুদা চন্দ্রয়ান মাইপাকপা ঙমখিদবদা, সাইন্তিস্তশিংনা খুদোংচাদবা মতম অমা থেংনখি। অদুবু ঐগী মীৎনা সাইন্তিস্তশিংগী খাংবা কনবা অমসুং করিগুম্বা খর মাইপাক্নবা মখোয়গী ইখৌ লাংবা অদু উবা ফংখি। চহি খরগী মতুংদা, হায়রিবা সাইন্তিস্তশিং অদুনা কমদৌনা চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকখিবগে হায়বা মালেম শীনবা থুংবনা খঙখি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মহাক্কী স্পেস সেক্তর প্রাইভেদ সেক্তরগীদমক হাংদোক্লে। নহারোল কয়া স্পেস স্তার্দঅপশিংগী লমদা অনৌবা মাইপাকপা কয়া লৈরে। চহি ১০ গী মমাঙদা কম্পেনি অমা খক লৈরম্বা অদু, ঙসি লৈবাক অসিদা স্পেস স্তার্দঅপ ৩২৫ হেন্না লৈরে। স্পেসতা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংবগী মতম অদু লাক্লে। ভারত অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লে। গাগনয়ান, স্পাদেক্স অমসুং চন্দ্রয়ান-৪ গুম্বা মরুওইবা মিসনশিংগীদমক শেম শাবদা লৈবাক অসি মথৌ চিল্লে। ঐখোয়না ভেনস ওর্বিতর মিসন অমসুং মার্স লেন্দর মিসনগীদমক থবক পায়খৎলি। ঐখোয়গী স্পেস সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়গী অনৌবা থবকশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী মীয়াম অনৌবা চাউথোকচবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা থাদা ম্যান্মারদা য়ুহা হাবগী অকিবা শক্তম কয়া অদোম শোইদনা উরম্লগনি। ম্যান্মারদা লৈরিবা ঐখোয়গী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগীদমক ভারতনা খুদক্ত ওপরেসন ব্রাহ্মা হৌখি। এয়র ফোর্স এয়রক্রা, নেভি জহাজশিং য়াওনা খুদিংমক ম্যান্মারগী মতেং পাংনবা থাখি। ভারতকী কাংবুনা মফম অদুদা ফিল্দ হোস্পিতাল লিংখৎখি। মরুওইবা বিল্দিংশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী অমাং-অতা য়েংশিনবদা ইঞ্জিনিয়ার কাংবু অমনা মতেং পাংখি। ভারতকী কাংবুনা ফৈজুপশিং, তেন্তশিং, তুম্নবা বেগশিং, হিদাক-লাংথকশিং, চীঞ্জাকশিং অমসুং অতোপ্পা পোৎলম কয়া ফংহনখি। লৈবাক অদুগী মীয়াম্না ভারতকী কাংবু য়াম্না থাগৎখি।
মরুপশিং,
অৱাবা মরক অসিদা, থৌনা ফবা, খাংবা কনবা অমসুং লৌশিং লৈবগী থম্মোয়দা তিং পানবা খুদম কয়া লৈরি। পু ১৮ হেন্না অতেক অকায় মরক্ত ননশীন্দুনা লৈরক্লবী চহি ৭০ হেল্লবী নুপী অমা ভারতকী কাংবুনা কনখি। হৌজিক তি.ভি মন কি বাত য়েংলিবা মীওইশিংনা অহল নুপী অদুগী মাইথোং উবা ফংগনি। ভারতকী কাংবুনা মহাক লায়েংখি। অহল ওইরবী নুপী অদু হোস্পিতালদগী দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং মহাক্না ঐখোয়গী কাংবু থাগৎলমখি। ঐখোয়গী কাংবুনা মরম ওইদুনা মখোয়গী মরুপশিং অমসুং মরী-মতাশিং ফংবা ঙম্লে হায়না মীওই কয়ানা ঐখোয়গী কাংবুদা হায়খি।
মরুপশিং,
য়ুহা হাবা মতুংদা, মন্দালেদা মোনাস্ত্রি অমদা মীওই কয়া চপতুনা লৈখি। মফম অদুদা ঐখোয়গী কাংবুনা মতেং পাংবা অমসুং মী কনবগী থবকশিং পাংথোকখি অমসুং থবক অদুদগী বুদ্ধিস্ত লম্বোইবশিংদগী থৌজাল ফংখি। ওপরেসন ব্রাহ্মাদা শরুক য়াখিবশিংগীদমক ঐখোয়না য়াম্না চাউথোকচৈ। মালেম শীনবা থুংবা অসি ইমুং অমনি হায়বা ঐখোয়গী চৎনবী, ঐখোয়গী গুনশিং লৈরি। অৱাবা মতমদা মালেমগী মরুপ অমা ওইনা থবক তৌনবা ভারতনা থৌরাং তৌরি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগীদমক ভারতনা পায়খৎলিবা থবক অসি ঐখোয়গী শক্তম ওইরক্লে।
মরুপশিং,
অফ্রিকাগী ইথোপিয়াদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী অনৌবা থবক অমা ঐ তারে। ইথোপিয়াদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা হেক পোকপদগী থম্মোয়গী লায়না লৈবা অঙাংশিং লায়েংনবা ভারত্ত থারকখি। অসিগুম্বা অঙাংশিং অদু ভারতকী ইমুংশিংনা শেনগী মতেং পাংখি। করিগুম্বা শেন লৈতবদগী ইমুং অমগী অঙাং অমা ভারত্ত লাকপা ঙমদ্রবদি, ঐখোয়গী ভারতমচাশিংনা মখোয়গীশু থৌরাং তৌরি। থবক অসিনা অরুবা অনাবা লায়েংনবা ইথোপিয়াগী লায়রবা অঙাং খুদিংমক মতেং পাংলে। ভারতমচাশিং অফবা থবক অসি ইথোপিয়াদা য়াম্না থাগৎনরে। ভারত্ত অনা-লায়েংগী থবকশিং লেপ্তনা ফগৎলক্লিবা অসি অদোম খঙলে। মসিগী কান্নবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীয়ামশু ফংলে।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা ভারতনা অফগানিস্থানগী মীয়ামগীদমক য়াম্লবা ভেক্সিন থাখ্রে। হায়রিবা তিকাশিং অসি রেবিজ, তেতানস, হেপাতাইতিস-বি অমসুং ইনফ্লুয়েঞ্জাগুম্বা লায়নাশিং ঙাকপদা শীজিন্নগনি। চয়োল অসিদা নেপালদা য়াম্লবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং থাখ্রে। মসিনা থালাসেমিয়া অমসুং সিক্কল সেল লায়না লায়েংবদা কান্নবা পীগনি। মীওইবগী মতেংবগী মতাং লাকপদা, ভারতনা মতম পুম্নমক্ত মাঙজিল থাগনি অমসুং তুংদশু দরকার ওইরকপদা মাঙজিল থাগনি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী অমাং-অতা থেংননবা খ্বাইদগী মরুওইবা অসি অদোম মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈবা অসিনি। অদোমগী মোবাইলদা অখন্নবা এপ্প অমা হাপতুনা হৌজিক অদোম মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈবা য়ারে। মসিগী মমিং সাচেত কৌই অমসুং মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা অমদা অদোম চপতুনা লৈখিবদা এপ্প অসিনা অদোম কনগনি। সাচেত এপ্প অসি ভারতকী নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিনা পুথোকপনি। ঈশিং চাউবা, নোংলৈ নুংশিৎ, লৈবাক নিংখাইবা, সুনামি, লান্মৈ চাকপা, উন নিংখাইবা অমসুং ব্রাজ তাবদা, অদোম ৱেদর দিপার্তমেন্তদগী খ্বাইদগী নৌবা পাউশিং ফংগনি। অখন্নবা থবক অমনা সাচেত এপ্প অসিনা লম লমগী লোল কয়াদা পাউশু পীরি। অদোম এপ্প অসিগী কান্নবা লৌগদবনি অমসুং অদোম্না থেংনবা থৌদোকশিং ঐখোয়দা শরুক য়াবীয়ু।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম শীনবা থুংবা ভারতকী হৈশিংবা থাগৎনরে। মালেম্না ভারত্ত য়েংলিবা মীৎয়েং ভারতকী নহারোলশিংনা হোংহল্লে অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ অসিগুম্না তৌগদবনি হায়বা লৈবাক অমগী নহারোলশিংগী অপাম্বা অসিনা উৎলে। ঙসি ভারতকী নহারোলশিং সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন্দা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মমাঙদা চাউখৎতবগী অমসুং অতোপ্পা মরম কয়াগী খঙনরম্বা লমদমশিং, নহারোলশিংনা খুদমশিং পীদুনা ঐখোয়দা অনৌবা থাজবা পীরে। ছতিসগরগী দান্তেৱারাদা সাইন্স সেন্তর অমা লিংখৎতুনা মীওই খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিল্লে। মতম খরগী মমাঙদা, হিংগীদমক মমিং চৎলম্বা দান্তেৱারা, সাইন্স সেন্তর অসিনা অঙাংশিং অমসুং মখোয়গী মমা-মপাশিংগী অনৌবা থাজবা অমা ওইরে। সাইন্স সেন্তর অসিদা অঙাংশিং নুংঙাইরে। অনৌবা মেছিনশিং শাবদগী হৌরগা তেক্নোলোজি ফাওবা খুদিংমক মখোয়না সেন্তর অসিদগী হৌজিক তম্লে।
মখোয়না ৩-দি প্রিন্তরশিং অমসুং রোবোত কারশিংগী মরমদা তম্নবা খুদোংচাবা ফংলে। মতম খরগী মমাঙদা, ঐনা গুজরাত সাইন্স সিতিদা সাইন্স গেল্লারিশিং শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা গেল্লারিশিং অসিনা অনৌবা সাইন্সগী খুদোংচাবশিংগী শক্তম অমা উৎখি অমসুং সাইন্সনা ঐখোয়গীদমক থবক কয়া য়াম্না পাংথোকপা ঙম্বগে হায়বা উৎখি। গেল্লারিশিং অসিদা অঙাংশিং য়াম্না হরাওরে হায়বা ঐ খঙলে। সাইন্স অমসুং ইন্নোবেসন পাম্নবা হেনগৎলকপা অসিনা শোইদনা ভারত অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী অচৌবা মপাঙ্গলদি ঐখোয়গী মীয়াম করোর ১৪০, মখোয়গী থবক ঙম্বা, মখোয়গী খাংবা কনবগী শক্তি অসিনি। মীওই করোর কয়া খোঙজং অমা শরুক য়াবদা, মসিগী কান্নবা য়াম্না ফংই। মসিগী খুদম ‘এক পের মা কে নাম’ অসিনি- খোঙজং অসি ঐখোয়বু পোকপীরিবা ইমাংগী মিংদা অমসুং মহাক্কী তম্পাক্ত ঐখোয়বু য়োকপীরিবা মালেম ইমাগী মিংদা পাংথোকপনি। লাক্লিবা জুন ৫, মালেমগী ইনভাইরোনমেন্ত দে অসিদা খোঙজং অসি চহি অমা মপুংফারে। চহি অসিগী মনুংদা, খোঙজং অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা ইমাগী মিংদা উ পাম্বী করোর ১৪০ হেন্না থাখ্রে। ভারতকী থবক অসি উবদা, লৈবাক অসিগী ৱাংমদা লৈরিবা মীয়াম্না মখোয়শু মখোয়গী মমাগী মিংদা উ পাম্বীশিং থারে।
মরুপশিং,
উশিংনা অইংবা ফংহল্লি হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে… ঐখোয়না উগী মরুমদা হাংচিৎ লাংই। অদুবু ঐগী পুক্নিং চিংশিনবা অতোপ্পা মরী লৈনবা পাউ অমা ঐ তারে। হৌখিবা চহি খর অসিদা, গুজরাতকী অহমেদবাদ সহরদা উ লাখ ৭০ হেন্না থাখ্রে। হায়রিবা উশিং অসিনা অহমেদবাদগী অশংবা শরুক হেনগৎহল্লে। লোয়ননা সবরমাতি তুরেলদা রিভর ফ্রন্ত শেমগৎপদগী ঈশিং লৈবা মফমশু হেনগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি খর অসিদা মালেমগী শাবা হেনগৎলকপা কোকহন্নবা হোৎনরিবা অচৌবা সহরশিংগী মনুংদা অহমেদবাদ অমা ওইরে হায়না পাউ খরদা হায়রি। অহমেদবাদতা থাখিবা উশিং অদুনা মফম অসি নুংঙাইনবা মরুমশিং ফংহল্লে। অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা অমসুং অদোমগী অঙাংশিংগী তুংগী য়াইফনবা অমসুং মালেমগী হকশেলগী ফিবম ফনা থম্নবা উ পাম্বীশিং থানবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। এক পের মা কে নাম।
মরুপশিং,
মমাঙঙৈগী হায়নবা অমা লৈরি. ‘নিংবু নিংলবদি লম্বী অমা লৈগনি’। করিগুম্বা অনৌবা অমা পাংথোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরবদি, ঐখোয় শোইদনা ঐখোয়গী পন্থুংফম য়ৌগনি। অদোম চীংদা হৌবা এপ্পল ময়াম অমা চারম্লগনি। করিগুম্বা অদোম কর্নাতকাদা হৌবা এপ্পল মহাও তংলবরা হায়না হংবদা, অদোম অঙকপা ফাওগনি। মহৌশানা, এপ্পলশিং চীং খক্তদা হৌবনি হায়না ঐখোয়না খল্লি। অদুবু কর্নাতকাগী বাগালকোত্ত লৈবা শ্রী সাইল তেলি জিনা তম্পাক্ত এপ্পলশিং থারে। মহাক্কী কুলালি খুঙ্গংদা, ৩৫ দিগ্রিগী মথক্ত শাবা মফমদা উহৈ পানবা হৌরে। তশেংনা, শ্রী সালি তেলি লৌ উবা পামজখি অমসুং মহাক এপ্পল থানবা হোৎনখি অমসুং মহাক মাইপাক্লে। ঙসিদি মহাক্না এপ্পল পাম্বী কয়া থারে অমসুং মখোয় য়োনবগী শেন য়াম্না ফংলে।
মরুপশিং,
অদোম কিন্নাউরি এপ্পলগী মমিং তারম্লগনি। এপ্পলশিংগীদমক মমিং চৎলিবা কিন্নাউরিদা সেফ্রোন পুথোকপা হৌরে। মহৌশানা হিমালচলদা সেফ্রোন য়াম্না থাদে। অদুবু হৌজিক কিন্নাউরগী ফজরবা শঙ্গলা ভেল্লিদা সেফ্রোন থাবা হৌরে। অসিগুম্বা খুদম অমা কেরলাগী ৱেনাদনা ওইরে।
মফম অসিদা মাইপাক্না সেফ্রোন হৌরে। ৱেনাদতা সেফ্রোন অসি লৈবাক্ত হৌবা নত্তে, মসি এরোপোনিক্স তেক্নিক্কী মতেংনা থাবনি। মসিগা মান্নবা অঙকপা অমা লিতচি পুথোকপদা থেংনরে। লিতচি অসি বিহার, নোংচুপ বেঙ্গল নত্ত্রগা ঝারখন্দদা হৌবনি হায়বা ঐখোয়না তাই। অদুবু হৌজিক লিতচি অসি খা ভারত অমসুং রাজস্থান্দশু হৌরে। তামিল নাদুগী তিরু বিরা অরাসু কোফি থাবনি। মহাক্না কোদাইকনালদা লিচিত থাখি অমসুং চহি ৭ গী মতুংদা পাম্বীশিং উহৈ পানবা হৌরে। লিতচি থাবা মাইপাকপা অসিদগী মফম অদুগী অতোপ্পা লৌমীশিংশু পুক্নিং থৌগৎলে। রাজস্থান্দা জিতেন্দ্র সিংহ রানাৱাতনা লিতচি থাবদা মাইপাক্লে। হায়রিবা খুদমশিং অসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। করিগুম্বা ঐখোয়না অনৌবা খর পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌরবদি অমসুং অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্লবদি, ওইথোক্তবশিং ফাওবা ওইথোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি এপ্রিলগী অরোইবা নোংমাইজিংনি। নুমিৎ খরগী মতুংদা মে হৌরগনি। ঙসি ঐনা অদোম চহি ১০৮ গী মতুংদা পুগনি। ১৯১৭ গী এপ্রিল অমসুং মে থা অনি অসিদা, লৈবাক অসিদা নিংতম্বা পুরক্নবা অঙকপা লানফম অমা মায়োক্নখি। বৃতিসকী মীওৎ-মীনৈ মতোল লোমখি। লায়রবশিং, তোল্লবশিং অমসুং লৌমীশিং ওৎপা খম থেংখি। লৈহাও লৈরবা বিহারদা বৃতিসনা নমদুনা লৌমীশিং ইন্দিগো থাহনখি। ইন্দিগো থাবদগী লৌমীশিংগী লৌবুক লমহাং ওইখি অদুবু বৃতিস সরকারনা করিশু খনখিদে। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, ১৯১৭ দা গান্ধীজি বিহারগী চম্পারনদা থুংলখি।
গান্ধীজিনা লৌমীশিংদা হায়খি- ঐখোয়গী লম মাঙশিল্লক্লে, ঐখোয়গী চানবা মহৈ-মরোংশিং ফংদ্রে। লৌমী লাখ কয়াগী অৱাবশিংদগী গান্ধীজিগী ৱাখলদা ৱারেপ অমা লৌখি। মসিদগী পুৱারি ওইরবা চম্পারনগী সত্যগ্রহ হৌদোকখি। চম্পারন সত্যগ্র অসি বাপুগী ভারত্ত পাংথোকপা অহানবা চাংয়েংনি। বাপুগী সত্যগ্রহদা বৃতিস লৈঙাক নিকখি। লৌমীশিং নমদুনা ইন্দিগো থাহনবা আইন অদু বৃতিসনা ককখি। মসিগী মাইপাকপা অসিনা নিংতম ইহৌদা অনৌবা থাজবা পীখি।
নিংতম্লবা মতুংদা লৈবাক অসিগী অহানবা রাস্ত্রপতি ওইখিবা, সত্যগ্রহ অসিদা য়াম্না মতেং পাংখিবা বিহারগী অতোপ্পা মপারি অমা অদোম খঙলমগনি। শক্নাইরবা মীওই অদু দোক্তর রাজেন্দ্র প্রসাদনি। মহাক্না চম্পারন সত্যগ্রহগী মরমদা লাইরিক অমা ইখি… নহারোল কয়া মহাক্কী লাইরিক পাখি। ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, নিংতম ইহৌগী মুৎপা নাইদ্রবা পন্দুব কয়া এপ্রিল থা অসিগা শাগোন্নরি। গান্ধীজিগী দান্দি মার্চ এপ্রিল ৬ দা লোইশিনখি। খোঙচৎ অসি মার্চ ১২ দগী হৌখি অমসুং নুমিৎ ২৪ পাংথোক্তুনা বৃতিস নিকহনখি। এপ্রিল থাদা জাল্লিয়ানৱালা বাগ মীহাৎ থোকখি। মসিদা তাখিবা ঈ অদু হৌজিক ফাওবা পঞ্জাবগী লৈহাওদা লৈরি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, মে ১০ দা, অহানবা নিংতম ইহৌগী চহি ১০০ শুবা থৌরম পাংথোক্লগনি। মসিনা নিংতম্নবগী অহানবা লানফম ওইখি অমসুং তুংদা নিংতম লান্মী মিল্লিয়ন কয়াগী মৈরা অমা ওইখি।
এপ্রিল ২৬ দা, ১৮৫৭ লালহৌগী অথৌবা বাবু বীর কুনৱার সিংহগী ১০০শুবা লৈখিদবা কুমওন থৌরম ঐখোয়না পাংথোক্লি। বিহারগী শক্নাইরবা নিংতম লান্মী অসিদগী লৈবাক শীনবা থুংনা ইথিল পীখি। ঐখোয়না অসিগুম্বা নিংতম লান্মী লাখ কয়াগী মুৎপা নাইদ্রবা ইথিলশিং হিহন্দুনা থম্লি। ঐখোয়না মখোয়দগী ফংবা থৌনা অদুনা অমৃতকালগী ঐখোয়গী থৌনাদা অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লে।
মরুপশিং,
মন কি বাতকী শাংলবা খোঙচৎ অসিদা, থৌরম অসিদা অদোমগা অচেৎপা মরী অমা লৈনরে। মন কি বাতকী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মাইপাকশিং অতোপ্পশিংদা খঙহনবা পাম্মী। মথংগী থাদা, ঐখোয় অমুক হন্না উনগনি অমসুং হিরম কয়াদা, ফজরবা চৎনবীশিং অমসুং লৈবাক অসিগী অনৌবা মাইপাকপশিংগী মরমদা ৱারি শানগনি। মখোয়গী কৎথোকপা অমসুং থবক শুবগী থৌনাগা লোয়ননা খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্লিবা মীওইশিংগী মরমদা ঐখোয়না খঙগনি। মতম পুম্নমক্ত, অদোমগী ৱাখলশিং অমসুং পাউতাকশিং ঐখোয়দা থাবীরকউ। অদোম থাগৎচরি, খুরুমজরি।