Ministry of Civil Aviation
Union Minister Rammohan Naidu Kinjarapu gives in-principle approval for Greenfield airports in Kota, Rajasthan and Puri in Odisha
05 MAY 2025 9:26PM by PIB Delhi
Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Civil Aviation is committed to expandand strengthen air connectivity across the nation. Taking another step in this direction, Minister of Civil Aviation Shri Rammohan Naidu Kinjarapu hasgranted in-principle approval for the establishment of a Greenfield airport in Kota, Rajasthan and Puri in Odishaon May 05, 2025.
Kota Airport, a long-awaited development is a result of consistent efforts by Shri Om Birla, Speaker of Lok Sabha and MP from Kota-Bundi, who has been actively pursuing the realization of an airport for Kota. His continued engagement with the Ministry of Civil Aviation has been one of the driving forces to expediting this approval.
The proposed airport will not only serve Kota city, known as a major educational and industrial hub, but will also cater to the growing population and economic activity in the Hadoti region. With its establishment, Kota will be able to be major destinations within India and internationally.
This decision marks a major milestone in the infrastructure development of Kota, Rajasthan and the Government’s commitment to making air travel accessible to every citizen.
Puri, one of the most sacred pilgrimage sites in India and home to Lord Jagannath, attracts millions of devotees and tourists from across the country and the world. The decision to establish an airport in Puri will provide a major boost to religious tourism, regional development, and overall connectivity in the region.
This airport will be able to enhance the direct connectivity between Puri and major metropolitan cities in India.This decision marks a important milestone for Puri and Odisha and is in line with the Government’s commitment to strengthening last-mile air connectivity and making air travel accessible to all.

ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୁରୀ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ କୋଟାରେ ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁର କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
05 MAY 2025 9:26PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୫ ମଇ:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ରମରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର କୋଟା ଠାରେ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମମୋହନ ନାଇଡ଼ୁ କିଞ୍ଜରପୁ ଆଜି ଏହି ଦୁଇଟି ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣକୁ ନୀତିଗତ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ତଥା ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଧାମ ପୁରୀ ଏକ ବିଶ୍ୱପ୍ରସିଦ୍ଧ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ରୂପେ ଦେଶ ତଥା ଦୁନିଆର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ। ପୁରୀଠାରେ ଏକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ପୁରୀ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ମହାନଗରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପୁରୀ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ଏହା ଶେଷ ମାଇଲ ବିମାନ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଅନୁରୂପ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଅନୁରୂପ ଭାବେ କୋଟା ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଦୀର୍ଘ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଆଶା ପୂରଣ ହେବ। ଏହା ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ତଥା କୋଟା-ବୁନ୍ଦୀର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲାଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ। ସେ କୋଟା ପାଇଁ ଏକ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉପଲବ୍ଧି ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ଏହି ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିମାନବନ୍ଦର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା କୋଟା ସହରକୁ କେବଳ ବିମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ହାଡୌତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ। ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ କୋଟା ଭାରତ ଭିତରେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ।
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ରାଜସ୍ଥାନ କୋଟାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥାଏ।