Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ABP Network India@2047 Summit
06 MAY 2025 10:56PM by PIB Delhi
Namaskar,
Since this morning, Bharat Mandapam has become a vibrant platform. Just a few minutes ago, I had the opportunity to meet your team. This summit has been full of diversity. Many dignitaries have added colour to this summit. I believe your experience must have been very enriching as well. The large presence of youth and women in this summit has, in a way, become its unique feature. Especially, the experiences shared by our Drone Didis and Lakhpati Didis—when I met all these anchors just now, I could see the enthusiasm with which they were sharing their stories. They remembered every dialogue of theirs. This, in itself, has been a truly inspiring occasion.
Friends,
This is a reflection of the changing Bharat, which is raising its voice in every field. The biggest dream of this transforming Bharat is — a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) by 2047. Our country has the capability, the resources, and the willpower to achieve this. Swami Vivekananda used to say — “Arise, awake, and stop not till the goal is reached.” Today, I can see that very spirit in every Indian. Such deliberations, such discussions, and especially the participation of youth, play a crucial role to achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. You have organized such a wonderful summit, and for this, I heartily congratulate my friend Atideb Sarkar ji, my old colleague Rajneesh, and the entire ABP Network team.
Friends,
Today is a historic day for Bharat. Just a short while ago, I had a conversation with the Prime Minister of the United Kingdom before coming here. I’m happy to share that the India–UK Free Trade Agreement has now been finalized. This agreement on mutual trade and economic cooperation between two of the world's major and open-market economies will add a new chapter to the development of both countries. This is great news, especially for our youth. It will give a boost to economic activity in Bharat and open up new opportunities for Indian businesses and MSMEs. As you know, we have recently signed trade agreements with countries like UAE, Australia, and Mauritius as well. This shows that Bharat is not just implementing reforms, but is also actively engaging with the world and transforming itself into a vibrant hub for trade and commerce.
Friends,
To make bold decisions and to achieve our goals, it is essential to put the nation’s interests first and to have faith in the country’s capabilities. Unfortunately, there was a prevailing contrary mind-set for decades in our country and the nation suffered greatly because of it. There was a time when before taking any major decision or step, leaders would think: What will the world think? Will it get us votes? Will the chair remain secure? Will the vote bank slip away? Major decisions and big reforms kept getting postponed because of various self-serving interests.
Friends,
No country can move forward in such a manner. A nation progresses only when the sole criterion for every decision is — Nation First. Over the past decade, Bharat has moved forward with this very policy. And today, we are witnessing its results.
Friends,
In the past 10–11 years, our government has made one decision after another — decisions that had been stuck, delayed, or derailed for decades, locked away due to lack of political will. Take, for example, our banking sector — which is the backbone of the economy. Earlier, no summit would be complete without discussing the losses of banks. And banks in our country were on the verge of complete collapse before 2014. But what is the situation today? Today, Bharat’s banking sector is among the strongest systems in the world. Our banks are posting record profits, and depositors are reaping the benefits. This has been possible because our government continuously carried out reforms in the banking sector — merging smaller banks in the national interest and enhancing their capabilities. You might also remember the previous state of Air India. Air India was sinking, and thousands of crores of rupees were being lost every year. Yet the earlier governments were afraid to take a decision. We took that decision and saved the country from continuous losses. Why? Because, the interest of the nation comes first for us.
Friends,
A former Prime Minister of our country once admitted that when the government sends one rupee to the poor, 85 paise gets lost along the way. Governments changed, years passed, but no concrete steps were taken to ensure that the full amount due to the poor actually reached them. Our goal was that if one rupee is sent from Delhi, then all 100 paise should reach the beneficiary. For this, we implemented the Direct Benefit Transfer (DBT) system. This stopped the leakage in government schemes and ensured that benefits directly reached the intended recipients. Let me explain — government files contained 10 crore fake beneficiaries. Yes, 10 crore! People who were never even born were receiving full government benefits. This system was created by the earlier governments. Our government removed these 10 crore fake names from the system and ensured that the entire amount reached the poor directly into their bank accounts via DBT. As a result, more than 3.5 lakh crore rupees — yes, over 3.5 lakh crore rupees— was saved from falling into the wrong hands. In other words, we saved your money. Your money was saved, but Modi was rebuked.
Friends,
Take the case of One Rank, One Pension (OROP). It had been pending for many decades. Earlier, it was dismissed with the excuse that it would burden the government treasury. But our government placed the interests of those who dedicated their lives to defending the nation above everything else. Today, lakhs of soldier families are benefiting from OROP. So far, our government has disbursed more than 1.25 lakh crore rupees to ex-servicemen under this scheme.
Friends,
For decades, there was only talk about giving reservation to poor families in the country, but no action was taken. Our government took the decision to implement it. Everyone in the country has also seen what has happened over the years regarding 33% reservation for women in the Lok Sabha and state assemblies. There were vested interests behind delaying it. But this was necessary in the interest of the nation. That’s why our government enacted the Women’s Reservation Law for the Lok Sabha and state assemblies, empowering Nari Shakti even further.
Friends,
There have been many such issues in the past that no one was even willing to discuss — for fear of upsetting vote banks. Take the issue of Triple Talaq, for example. It destroyed the lives of countless Muslim women. But those in power at the time remained indifferent. Our government enacted a law against Triple Talaq in the interest of women, and for the welfare of Muslim families. Similarly, for decades there was a felt need for essential reforms in the Waqf Act, but this noble cause was either ignored or maligned to appease vote banks. Now, finally, the necessary amendments have been made to the Waqf Act — reforms that will truly benefit Muslim mothers and sisters, as well as poor and marginalized (Pasmanda) Muslims.
Friends,
There is another major initiative that doesn’t get discussed as much — and that is the linking of rivers. Just now, Atideb ji asked about water — “What will be done?” For decades, river water in our country was turned into a subject of tension and disputes. But our government has launched a massive campaign to link rivers in coordination with state governments. Projects like the Ken-Betwa Link Project, the Parvati–Kalisindh–Chambal Link Project, will benefit lakhs of farmers. These days, there's a lot of discussion in the media about water — you all understand very quickly what that means. Earlier, even water that rightfully belonged to Bharat would flow outside our borders. Now, Bharat’s water will flow for Bharat’s benefit, stay in Bharat, and serve Bharat.
Friends,
People often mention that after so many decades, a new Parliament building has finally been constructed. But what is not often discussed is that after decades of waiting, it was our government that built the Dr. Babasaheb Ambedkar National Memorial here in Delhi. The idea had been initiated during Atal ji’s government, but the project remained stuck for a decade. Our government not only completed it but also developed key sites associated with Babasaheb across Bharat and the world as part of the Panchteerth initiative.
Friends,
In 2014, our government was formed at a time when the people’s trust in the system had almost collapsed. Some even began to question whether democracy and development could coexist in our country. But today, when anyone looks at Bharat, he can proudly say: “Democracy can deliver.” In the past decade, 25 crore people have come out of poverty, sending a clear message to the world that democracy can deliver. The millions of small entrepreneurs who received loans under the Mudra Yojana feel it — democracy can deliver. There were dozens of districts in our country once labelled as "backward" and left to their fate. Today, those very districts have transformed into Aspirational Districts, performing strongly on development indicators — clear proof that democracy can deliver. Very few people know this, but within our tribal communities, there were also extremely marginalized sub-groups that never saw the benefits of development. Today, thanks to the PM JANMAN Yojana, these communities are finally receiving government services — and they, too, have come to believe: Democracy can deliver. True democracy means ensuring that the development of the nation and its resources reach the last person in line, without discrimination — and that’s exactly what our government is doing.
Friends,
Today, we are building a new Bharat — one where the pace of development is rapid, and where our growth is enriched not just by thinking and resolve, but also by compassion. We have chosen the path of Human-Centric Globalization, where growth is not defined solely by markets. To us, giving people a life of dignity, and helping them realize their dreams, is the true measure of progress. We're moving away from a purely GDP-centric approach, and moving toward GEP-centric progress — where GEP stands for Gross Empowerment of People. This means empowerment for all. When a poor person gets a permanent home, they are empowered, and their self-respect rises. When a toilet is built in the home of a poor person, they are freed from the indignity and suffering of open defecation. When they receive 5 lakh rupees worth of free treatment through the Ayushman Bharat scheme, it removes a major worry from their lives. There are countless such examples — all reinforcing a path of compassionate development and truly empowering the people of this nation.
Friends,
Just a few days ago, I spoke about the mantra “Nagrik Devo Bhava” — the citizen is divine -- during Civil Services Day. This is a core principle of our government. We see Janata (the people) as Janardan (divine). In the past, the "Mai-Baap" (ruler-subject) culture dominated government functioning. Today, our government functions with a spirit of service to the people. The government now proactively reaches out to the citizens to deliver services. There are many young people here — nowadays, you fill out most forms online. But there was a time when you had to run around government offices just to get your own documents attested. Now, the same work can be done through self-attestation.
Friends,
There were similar outdated systems for senior citizens. Every year, elderly citizens had to physically go to their old office and prove they were alive — or go to the bank and say, “I am still living, I should receive my pension.” We found a solution to that. Now, senior citizens can submit their life certificate digitally, from anywhere. Whether it's applying for an electricity connection, getting a water tap installed, paying bills, booking a gas cylinder, or even receiving the delivery of the gas cylinder— people earlier had to make repeated visits or take leave from work just to get it done.
But today, that system has changed. Many such tasks are now done online. We are constantly working to ensure that every interface between citizens and government — whether it's applying for a passport, requesting a tax refund, or anything else — is simple, fast, and efficient. This is the true meaning of “Nagrik Devo Bhava.” And with this spirit, we are laying a strong foundation for a ‘Viksit Bharat’ by 2047.
Friends,
Today, Bharat is moving forward by embracing both its tradition and its progress. ‘Vikas’ (Development) and ‘Virasat’ (heritage) — this is our mantra. We are witnessing how tradition and technology can thrive together in Bharat. Today, we are among the top countries in the world in digital transactions. At the same time, we are taking yoga and Ayurveda, the treasures of our tradition, to the entire world. Today, the world is eager to invest in Bharat. Over the past decade, Bharat has received record levels of FDI (Foreign Direct Investment). Alongside this, stolen artefacts and other cultural items are also returning to Bharat in record numbers. Today, Bharat is the second-largest mobile phone manufacturer in the world. At the same time, we are also leading in the production of millets, which are superfoods. The Bharat of the Sun Temple has now achieved a solar energy production capacity of 100 gigawatts.
Friends,
For progress, it is not necessary to abandon our culture or our roots. The deeper our connection to our roots, the stronger our bond with modernity will be. We are transforming our thousands of years old heritage into a source of strength for Bharat for thousands of years to come.
Friends,
Every step in this journey toward a ‘Viksit Bharat’ by 2047 has its own significance. Often, people don’t even realize how far-reaching the multiplier effect of a government’s decision today can be. Let me give you an example from just one sector — media and content creation. Think back to 10 years ago, when I used to talk about Digital India. Many people expressed a lot of doubts back then. But today, Digital India has become an integral part of our lives. Affordable data and inexpensive Made in India smartphones have triggered a new revolution. We all can see how Digital India has enhanced Ease of Living. But what is discussed less is how Digital India has created a whole new world of content and creativity.
Today, a woman in a village who cooks well is part of the million-subscriber club. A youth from a tribal area is connecting audiences around the world through his traditional art. A school-going youngster is explaining and showcasing technology in amazing ways. Recently, the first WAVES Summit was held in Mumbai. It brought together people from around the world who are involved in the media, entertainment, and creative industries. I also had the opportunity to be part of it. Someone told me that YouTube alone has paid 21,000 crore rupees to Indian content creators over the past three years — Twenty-One Thousand Crore Rupees! This means that today, our phones are not just tools for communication, but also powerful tools for creativity and income.
Friends,
Along with the goal of a ‘Viksit Bharat’ by 2047, there is another campaign that is closely partnered with it — and that is the campaign for Aatmanirbhar Bharat (Self-Reliant India). Self-reliance has always been a part of our economic DNA. Yet, we were often told that Bharat is not a maker, only a market. But now, that tag is being removed. Today, Bharat is emerging as a major defence manufacturer and exporter in the world. Indian defence products are being exported to more than 100 countries. The figures for our defence exports are also steadily rising. Our country now has many indigenous warships like INS Vikrant, INS Surat, and INS Nilgiri — all built by Bharat’s own capabilities. Bharat is now performing impressively in many sectors that were not traditionally considered our strengths — take the electronics sector, for example. In recent years, Bharat has emerged as a major electronics exporter. Our local products are going global. Recently, export-related data was released. Last year, Bharat’s exports reached a record level of around $825 billion. This means that Bharat has nearly doubled its exports in just one decade. To accelerate this further and take it to new heights, we have announced a Mission Manufacturing in this year’s Budget. This manufacturing strength is shaping the identity of Indian people as creators, innovators, and disruptors in the world.
Friends,
This decade is going to define the direction Bharat will take for centuries to come. This is the period in which the nation’s new destiny is being written. I can see this spirit in every citizen of the country, in every institution, and in every sector. Even during this summit, the discussions we've had reflect the same energy and optimism. Once again, I extend my heartfelt congratulations to the ABP Network for organizing this summit. And I would also like to thank all of you — even though it’s getting quite late at night, you are still present here in such large numbers. That, in itself, is a sign of a bright future. I especially want to appreciate the unique format you’ve adopted, and I was looking at your guest list — it includes young, experimental minds. They have new ideas, fresh courage. Anyone in the country who heard them must have felt a sense of confidence — a realization that yes, our country has such strength. So, you have done a remarkable job, a commendable one — and for that, you deserve congratulations. Thank you very much.
Namaskar!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এবিপি নেটৱৰ্কৰ ইণ্ডিয়া@২০৪৭ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 MAY 2025 10:56PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
ভাৰত মণ্ডপমৰ এই মঞ্চ আজি পুৱাৰে পৰা প্ৰাণৱন্ত ৰূপ পাইছে। কেইদিনমানৰ পূৰ্বে আপোনাৰ দলটোক অলপ সময়ৰ বাবে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এই সন্মিলন বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ। বহু মহান ব্যক্তিয়ে এই সন্মিলক সমৃদ্ধ কৰিছে। মই নিশ্চিত যে আপোনালোক সকলোৱেও এটা ডাঙৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। এই সন্মিলনত বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাৰ উপস্থিতি থকাটো ব্যতিক্ৰমী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। বিশেষকৈ আমাৰ ড্ৰোণ দিদি আৰু লাখপতি দিদিসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিলে। এই সকলোবোৰ এংকৰক যেতিয়া মই এতিয়াই লগ পাইছিলো, তেতিয়া মই দেখি আছিলো যে তেওঁলোকে ইমান উৎসাহেৰে নিজৰ অভিজ্ঞতাবোৰ শ্বেয়াৰ কৰিছে। প্ৰতিটো সংলাপ মনত পৰিল। অৰ্থাৎ এইটো সঁচাকৈয়ে এক অতি প্ৰেৰণাদায়ক সুযোগ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এয়া পৰিৱৰ্তিত ভাৰতৰ প্ৰতিফলন, যিয়ে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এওঁলোক কণ্ঠস্বৰৰ গুঞ্জন উঠে। এই পৰিৱৰ্তিত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সপোন হ’ল– ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰত গঢ়া।দেশৰ সামৰ্থ্য আছে, দেশত সম্পদ আছে আৰু দেশৰ ইচ্ছাশক্তিও আছে। স্বামী বিবেকানন্দই কৈছিল – উঠা, জাগা আৰু লক্ষ্যত উপনীত নোহোৱালৈকে ন’ৰবা। আজি মই দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মাজতো একেই আৱেগ দেখিবলৈ পাইছো। এনে উৎকৃষ্ট আলোচনা আৰু তাতোকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত অতি ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। আপোনালোকে এনে এক সুন্দৰ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে মই মোৰ বন্ধু অতিদেব চৰকাৰ জী, মোৰ পুৰণি সহকৰ্মী ৰজনীশ আৰু এবিপি নেটৱৰ্কৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ বাবে এক ঐতিহাসিক দিন। ইয়ালৈ অহাৰ কিছুসময়ৰ পূৰ্বে মই ব্ৰিটিছ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে কথা পাতিছিলো আৰু আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী হৈছো যে ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি এতিয়া চূড়ান্ত হৈছে। বিশ্বৰ দুয়োখন বৃহৎ আৰু মুক্ত বজাৰ অৰ্থনীতিৰ মাজত পাৰস্পৰিক বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ এই চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ উন্নয়নত এক নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰিব। আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে এয়া এক সুন্দৰ খবৰ। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি পাব আৰু ভাৰতীয় ব্যৱসায়ী আৰু এমএছএমইৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হ’ব। আপোনালোকে নিশ্চয় জানে যে কেইদিনমানৰ আগতে আমি ইউএই, অষ্ট্ৰেলিয়া, মৰিচাছৰ সৈতেও বাণিজ্যিক চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছো৷ তাৰ অৰ্থ হ’ল আজি ভাৰতে কেৱল সংস্কাৰ সাধন কৰাই নহয়, বিশ্বৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ নিজকে এক সজীৱ ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত ল’বলৈ, নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ জাতীয় স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰখা আৰু জাতিৰ শক্তিৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এটা বিপৰীত ধাৰা আমাৰ দেশত দশক দশক ধৰি চলি থাকিল। আৰু ইয়াৰ বাবেই দেশখনে বহুত ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’ল। এটা সময় আছিল যেতিয়া কোনো ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে, কোনো ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱাৰ আগতেই চিন্তা কৰা হৈছিল যে পৃথিৱীয়ে কি ভাবিব, কোনোবাই ভোট পাব নে নাপাব, আসনখন ৰক্ষা হ’ব নে নাপাব, ভোট বেংকটো ভাগি নাযায়। বিভিন্ন স্বাৰ্থৰ বাবে ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত আৰু ডাঙৰ সংস্কাৰ পিছুৱাই গৈ আছিল।
বন্ধুসকল,
কোনো দেশ এনেকৈ আগবাঢ়িব নোৱাৰে। এখন দেশ তেতিয়াহে অগ্ৰগতি লাভ কৰে যেতিয়া সিদ্ধান্তৰ একমাত্ৰ মাপকাঠী হয় ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম । ভাৰতে যোৱা এটা দশক ধৰি এই নীতি মানি চলি আহিছে। আৰু আজি আমিও ইয়াৰ ফল দেখিবলৈ পাইছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০-১১ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে ইটোৰ পিছত সিটো সিদ্ধান্ত লৈছে, যিবোৰ দশক দশক ধৰি বাকী আছিল, আবদ্ধ হৈ আছিল আৰু বিপথে পৰিচালিত হৈ আছিল আৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱত বাকচত আবদ্ধ হৈ আছিল। এতিয়া এটা উদাহৰণ হ’ল আমাৰ বেংকিং খণ্ডৰ– বেংকিং খণ্ড যিটো অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড। ইয়াৰ পূৰ্বে এনে কোনো সন্মিলন হোৱা নাছিল যিটো বেংকৰ লোকচানৰ বিষয়ে আলোচনা নকৰাকৈয়ে সম্পূৰ্ণ হৈছিল। আৰু আচলতে ২০১৪ চনৰ আগতে আমাৰ দেশৰ বেংকবোৰ সম্পূৰ্ণ ধ্বংসৰ পথত আছিল। এতিয়া আজি পৰিস্থিতি কেনে? আজি ভাৰতৰ বেংকিং খণ্ড বিশ্বৰ অন্যতম শক্তিশালী ব্যৱস্থা। আমাৰ বেংকসমূহে অভিলেখ অৰ্জন কৰিছে আৰু জমাকাৰীসকলে ইয়াৰ পৰা লাভৱান হৈছে। কাৰণ আমাৰ চৰকাৰে বেংকিং খণ্ডত অহৰহ সংস্কাৰ সাধন কৰিছিল, দেশৰ স্বাৰ্থত ক্ষুদ্ৰ বেংকসমূহ একত্ৰিত কৰিছিল আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছিল। এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ পুৰণি অৱস্থাও আপোনালোকৰ মনত পৰিব। এয়াৰ ইণ্ডিয়া ডুব গৈছিল, প্ৰতি বছৰে দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা হেৰুৱাইছিল, কিন্তু তথাপিও পূৰ্বৰ চৰকাৰে সিদ্ধান্ত ল’বলৈ ভয় কৰিছিল। আমি সিদ্ধান্ত লৈ দেশক অবিৰত লোকচানৰ পৰা ৰক্ষা কৰিলোঁ, কিয়? কাৰণ আমাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থ সৰ্বোচ্চ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ প্রাক্তন প্রধানমন্ত্রীয়ে স্বীকাৰ কৰিছিল যে যদি চৰকাৰে এজন দুখীয়া মানুহলৈ এটকা পঠায়, তেতিয়া তাৰ ৮৫ পইচা চুৰি হয়৷ চৰকাৰ সলনি হৈ থাকিল, বছৰৰ পাছত বছৰ পাৰ হৈ গ’ল কিন্তু দুখীয়াই যাতে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য সমগ্ৰ ধন লাভ কৰে তাৰ কোনো সুনিৰ্দিষ্ট কাম কৰা নহ’ল। দুখীয়া লোকসকলে নিজৰ সকলো টকা পাব লাগে; যদি দিল্লীৰ পৰা এটা টকা ওলায়, তেন্তে প্ৰতিটো পইচা তেওঁৰ ওচৰলৈ যাব লাগে। ইয়াৰ বাবে আমি প্ৰত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰৰ ব্যৱস্থা কৰিলোঁ। আৰু ইয়াৰ ফলত চৰকাৰী আঁচনিৰ দুৰ্নীতি বন্ধ হৈ গ’ল, সুবিধাসমূহ পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ ওচৰ পালেগৈ, চৰকাৰী ফাইলত ১০ কোটি এনে ভুৱা হিতাধিকাৰী আছিল, মাত্ৰ এই কথাটো বুজি লওক, ১০ কোটি এনেকুৱা ভুৱা হিতাধিকাৰী আছিল যিসকলৰ জন্মও কেতিয়াও হোৱা নাছিল। আৰু তেওঁ সম্পূৰ্ণ বিলাসীতাৰে সকলো সুবিধা পাই আছিল। ১০ কোটি টকাৰে আগৰবোৰে এই একে ব্যৱস্থাই সৃষ্টি কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই ১০ কোটি ভুৱা নাম ব্যৱস্থাটোৰ পৰা আঁতৰাই গোটেই টকাখিনি ডিবিটিৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ দুখীয়াৰ বেংক একাউণ্টলৈ পঠিয়াই দিলে। ইয়াৰ ফলত ৩.৫ লাখ কোটিৰো অধিক টকা ভুল হাতত পৰাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিছে। অৰ্থাৎ ই আপোনাৰ ধন ৰাহি কৰে। আপোনাৰ টকা জমা হ’ল, মোদীৰ গালি-গালাজ হ’ল।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ এক পদ এক পেঞ্চনৰ গোচৰটো চাওক, বহু দশক ধৰি বিচাৰাধীন হৈ আছিল। ইয়াৰ পূৰ্বে চৰকাৰী কোষাগাৰত বোজা পৰিব বুলি যুক্তিৰে নাকচ কৰা হৈছিল। দেশ ৰক্ষাৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া সকলৰ স্বাৰ্থক আমাৰ চৰকাৰে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। আজি লাখ লাখ সৈনিক পৰিয়াল অ’ আৰ অ’ পিৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। এতিয়ালৈকে আমাৰ চৰকাৰে অ’ আৰ অ’ পিৰ অধীনত ১.২৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীক দিছে।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ দশক দশক ধৰি দেশৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে সংৰক্ষণ লাভ কৰাৰ কথাহে চলিছিল। আমাৰ চৰকাৰে ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণৰ বিষয়টোত কি হৈ আহিছে সেয়াও দেশে সম্পূৰ্ণৰূপে দেখিছে। ইয়াৰ আঁৰতো কিছুমান মানুহৰ স্বাৰ্থপৰতা আছিল। কিন্তু জাতীয় স্বাৰ্থত এইটো প্ৰয়োজনীয় আছিল। সেয়ে আমাৰ চৰকাৰে লোকসভা আৰু বিধান সভাত মহিলা সংৰক্ষণৰ বাবে আইন প্ৰণয়ন কৰি মহিলাসকলক আৰু অধিক সবল কৰি তুলিলে।
বন্ধুসকল,
আগতে বহুতো বিষয় আছিল যিবোৰৰ ওপৰত কোনেও আলোচনা কৰিবলৈ সাজু নাছিল। ভোট বেংক ক্ষুদ্ধ হ’ব পাৰে বুলি ভয় খাইছিল। তিনি তালাকৰ কথা ক’বলৈ গ’লে ইয়াৰ ফলত অগণন মুছলমান ভগ্নীৰ জীৱন নষ্ট হৈ পৰিল। কিন্তু ইয়াৰ ফলত ক্ষমতাত থকা লোকসকলৰ কোনো সলনি নহ’ল। মহিলাৰ স্বাৰ্থত, মুছলমান পৰিয়ালৰ স্বাৰ্থত আমাৰ চৰকাৰে তিনি তালাকৰ বিৰুদ্ধে আইন প্ৰণয়ন কৰিলে। ৱাকফ আইনত প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাও বহু দশক ধৰি অনুভৱ কৰা হৈছিল। কিন্তু ভোট বেংকক সন্তুষ্ট কৰিবলৈ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কামকো বদনাম কৰা হ’ল। এতিয়া এনে সংশোধনী ৱাকফ আইনত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সঁচাকৈয়ে মুছলমান মাতৃ-ভগ্নী, দৰিদ্ৰ মুছলমান আৰু পাছমাণ্ডা মুছলমানসকল উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আন এক অতি ডাঙৰ কাম হৈছে, যাৰ বিষয়ে বিশেষ আলোচনা হোৱা নাই। এই কামটো নদী সংযোগৰ সৈতে জড়িত। অলপ সময়ৰ পূৰ্বে অতিদেব জীয়ে পানীৰ সন্দৰ্ভত সুধিলে, আপুনি কি কৰিব? দশক দশক ধৰি আমাৰ নদীৰ পানীক উত্তেজনা আৰু সংঘাতৰ বিষয় হিচাপে ৰখা হৈছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সহযোগত নদীসমূহ সংযোগ কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। কেন বেতৱা সংযোগী প্ৰকল্প, পাৰ্বতী-কালিসন্ধ-চম্বল সংযোগী প্ৰকল্প, এইবোৰে লাখ লাখ কৃষকক উপকৃত কৰিব। বাৰু আজিকালি সংবাদ মাধ্যমত পানীৰ বিষয়ে বহুত চৰ্চা হৈছে। আপোনালোকে বৰ সোনকালে বুজি পায়। আগতে ভাৰতৰ অধিকাৰ থকা পানীও বাহিৰলৈ গৈছিল, এতিয়া ভাৰতৰ পানী ভাৰতৰ পক্ষত বৈ যাব, ভাৰতৰ পক্ষত থাকিব আৰু কেৱল ভাৰতৰ বাবেহে উপযোগী হ’ব।
বন্ধুসকল,
মানুহে প্ৰায়ে আঁওৰাই কয় যে ইমান দশকৰ পিছত নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মাণ হ’ল, কিন্তু এটা কথা আলোচনা হোৱা নাই যে দশক দশক ধৰি অপেক্ষা কৰাৰ পিছত আমাৰ চৰকাৰে ইয়াত দিল্লীত ড০ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় স্মাৰকো নিৰ্মাণ কৰিছিল। অটলজী ক্ষমতাত থকাৰ সময়তে এই বিষয়ে আলোচনা আৰম্ভ হৈছিল যদিও ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ কাম এক দশক ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ আছিল। আমাৰ চৰকাৰে কেৱল এই কাম সম্পন্ন কৰাই নহয়, দেশ আৰু বিশ্বৰ বাবা চাহেবৰ লগত জড়িত প্ৰধান স্থানসমূহ পঞ্চতীৰ্থ হিচাপে গঢ়ি তুলিলে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত এনে পৰিস্থিতিত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল যেতিয়া চৰকাৰৰ প্ৰতি দেশবাসীৰ আস্থা নাইকিয়া হৈ গৈছিল। আনকি একাংশ লোকে এই প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে, আমাৰ দেশত গণতন্ত্ৰ আৰু উন্নয়ন একেলগে সম্ভৱ নে? কিন্তু আজি ভাৰতলৈ চালে গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰি- "Democracy can deliver" অৰ্থাৎ গণতন্ত্ৰই ফলাফল দিব পাৰে। যোৱা এটা দশকত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বক এই বাৰ্তা দিয়া হৈছে যে গণতন্ত্ৰই সকলো কৰিব পাৰে। মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত ঋণ পোৱা কোটি কোটি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীয়ে আজি উপলব্ধি কৰিছে যে গণতন্ত্ৰই সকলো দিব পাৰে। আমাৰ দেশৰ কেইবা ডজন জিলাক পিছপৰা বুলি ব্ৰেণ্ড কৰি অৱহেলা কৰা হৈছিল। আজি যেতিয়া একেবোৰ জিলাই আকাংক্ষিত জিলা হৈ উন্নয়নৰ পৰিমাপত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰি আছে, তেতিয়া গণতন্ত্ৰই যে যোগান ধৰিব পাৰে সেয়া স্পষ্ট হৈ পৰিছে। অতি কম সংখ্যক লোকেহে গম পাব যে আমাৰ দেশৰ জনজাতিবোৰৰ মাজতো উন্নয়নৰ সুফল লাভ নকৰা অত্যন্ত পিছপৰা জনজাতীয় জাতি আছিল। আজি যেতিয়া চৰকাৰী সা-সুবিধা প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমান যোজনাৰ জৰিয়তে এই জাতিসমূহৰ মাজলৈ গৈছে, তেতিয়া তেওঁলোকেও গণতন্ত্ৰই দিব পৰাকৈ আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিছে! দেশৰ উন্নয়ন, দেশৰ সম্পদ কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ শেষ ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যাব লাগে, এইটোৱেই হৈছে গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত অৰ্থ, প্ৰকৃত উদ্দেশ্য আৰু এইটোৱেই আমাৰ চৰকাৰে কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি এনে এখন ভাৰতৰ সৃষ্টি হৈছে যাৰ বিকাশৰ গতি দ্ৰুত আৰু সেই ভাৰত চিন্তা, সংকল্প আৰু মমতাৰেও সমৃদ্ধ। আমি মানৱকেন্দ্ৰিক বিশ্বায়নৰ পথ বাছি লৈছো, য’ত বৃদ্ধি কেৱল বজাৰৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত নহ’ব। মানুহে মৰ্যাদাৰ জীৱন পাব লাগে, তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণ হ’ব লাগে, আমাৰ বাবে এয়া উন্নয়নৰ এক ডাঙৰ মাপকাঠি৷ আমি জিডিপিকেন্দ্ৰিক পদ্ধতিৰ পৰিৱৰ্তে জিইপিকেন্দ্ৰিক প্ৰগতিৰ দিশত আগবাঢ়িছো। আৰু যেতিয়া মই জিইপিৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল–Gross Empowerment of People। অৰ্থাৎ সকলোৰে সবলীকৰণ। দুখীয়া লোকসকলে যেতিয়া পকী ঘৰ পায়, তেতিয়া তেওঁ ক্ষমতাশালী হৈ পৰে আৰু তেওঁৰ আত্মসন্মান বাঢ়ি যায়। দুখীয়াৰ ঘৰত যেতিয়া শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেতিয়া তেওঁ মুকলিকৈ শৌচ কৰাৰ অপমান আৰু যন্ত্ৰণাৰ পৰা মুক্ত হয়। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত যেতিয়া এজন দুখীয়া ব্যক্তিয়ে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰে তেতিয়া তেওঁৰ জীৱনৰ এটা ডাঙৰ চিন্তা কমি যায়। সংবেদনশীল উন্নয়নৰ পথ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে দেশৰ জনসাধাৰণক সৱল কৰি তুলিছে এনে বহু উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে অসামৰিক সেৱা দিৱসৰ সময়ত মই মন্ত্ৰটোৰ বিষয়ে ক’লোঁ- নাগৰিক দেৱো ভৱ (নাগৰিক দেৱো ভৱ)। এয়াই আমাৰ চৰকাৰৰ মৌলিক ধাৰণা। আমি জনাৰ্দনক জনসাধাৰণৰ মাজত দেখো। আগতে চৰকাৰত অভিভাৱক সংস্কৃতিৰ প্ৰভাৱ আছিল, এতিয়া ৰাইজৰ সেৱাৰ মনোভাৱ মনত ৰাখি কাম কৰা হৈছে। চৰকাৰে খোদ উদ্যোগ লৈ নাগৰিকক সেৱা আগবঢ়ায়। ইয়াত বহু ডেকা বন্ধু আছে। আজিকালি আপুনি প্ৰতিটো ফৰ্ম অনলাইনযোগে পূৰণ কৰে। এটা সময় আছিল যেতিয়া নিজৰ নথি-পত্ৰ প্ৰমাণ কৰিবলৈ চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত দৌৰিব লগা হৈছিল। এতিয়া আপুনি একেখিনি কাম সকলো স্ব-প্ৰত্যায়নৰ দ্বাৰাও কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ ক্ষেত্ৰতো একেধৰণৰ পুৰণি ব্যৱস্থা আছিল। প্ৰতি বছৰে বয়সীয়াল লোকে নিজৰ পুৰণি অফিচলৈ গৈ তেওঁলোকে জীয়াই আছে বুলি প্ৰমাণ কৰিব লগা হৈছিল আৰু ক’বলগীয়া হৈছিল, মই জীয়াই আছো, নহ’লে বেংকত গৈ ক’বলগীয়া হৈছিল যে মই জীয়াই আছো আৰু মোৰ টকাখিনি ল’ব লাগে। আমি ইয়াৰ সমাধান বিচাৰি পালোঁ। এতিয়া জ্যেষ্ঠ নাগৰিকে যিকোনো ঠাইৰ পৰাই নিজৰ জীৱন প্ৰমাণ পত্ৰ ডিজিটেলী জমা দিব পাৰিব। বিদ্যুতৰ সংযোগ লাভ কৰাই হওক, পানীৰ টেপ লগোৱাই হওক, বিল পৰিশোধ কৰাই হওক, গেছ বুকিং কৰাই হওক বা আনকি গেছ চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী কৰাই হওক, বাৰে বাৰে ক’বলগীয়া হৈছিল।
এই সকলোবোৰ কাম কৰিবলৈ বহুতে ছুটী লয়; এই কামবোৰৰ বাবে এদিন কামৰ পৰা বাদ পৰিবলগীয়াও হয়। এতিয়া দেশত ব্যৱস্থা সলনি হৈছে, এনে বহু কাম এতিয়া অনলাইনত কৰা হৈছে। আমি অহৰহ চেষ্টা কৰি আছো যাতে মানুহে চৰকাৰৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিবলগীয়া প্ৰতিটো আন্তঃপৃষ্ঠ, যেনে পাছপ’ৰ্টৰ কাম, কৰ ৰিটাৰ্ণ আদি প্ৰতিটো কাম সহজ, দ্ৰুত আৰু কাৰ্যক্ষম হ’ব লাগে। এইটোৱেই নাগৰিক দেৱো ভৱ-মন্ত্ৰৰ উদ্দেশ্য। আৰু এই আৱেগেৰে আগবাঢ়ি গৈ আমি ২০৪৭ চনৰ এখন উন্নত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে নিজৰ পৰম্পৰা আৰু প্ৰগতি একেলগে কঢ়িয়াই লৈ আগবাঢ়িছে। উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য, এয়াই আমাৰ মন্ত্ৰ। আমি ভাৰতত দেখিবলৈ পাইছো যে পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তি কেনেকৈ একেলগে উজলি উঠে। আজি আমি ডিজিটেল লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ দেশসমূহৰ ভিতৰত আছো। আৰু লগতে, আমি যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ পৰম্পৰাক সমগ্ৰ বিশ্বৰ মাজলৈ লৈ গৈছো। আজি বিশ্বই ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আগ্ৰহী, যোৱা দশকত ভাৰতলৈ অভিলেখ পৰিমাণৰ এফ ডি আই প্ৰবাহ হৈছে আৰু চুৰি হোৱা শিল্পকৰ্ম আৰু অন্যান্য সামগ্ৰীও অভিলেখসংখ্যক ভাৰতলৈ আহি আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম ফোন নিৰ্মাতা কোম্পানীৰ দেশ। আৰু আমি বাজৰাৰ দৰে ছুপাৰফুড উৎপাদনতো আগৰণুৱা। সূৰ্য্য মন্দিৰ থকা ভাৰতে সৌৰশক্তিৰ উৎপাদনতো ১০০ গিগাৱাট ক্ষমতা অৰ্জন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আগবাঢ়ি যাবলৈ আমি আমাৰ সংস্কৃতি বা নিজৰ শিপা ত্যাগ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়। আমি আমাৰ শিপাৰ সৈতে যিমানেই গভীৰ সংযোগ স্থাপন কৰিম, আধুনিকতাৰ সৈতে আমাৰ সংযোগ সিমানেই শক্তিশালী হ’ব। আমি আমাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্যক আগন্তুক হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ বাবে ভাৰতৰ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ দিশত এই যাত্ৰাত প্ৰতিটো পদক্ষেপৰ নিজস্ব গুৰুত্ব আছে।আৰু কেতিয়াবা কিছুমান মানুহে উপলব্ধিও নকৰে যে আজি চৰকাৰে লোৱা সিদ্ধান্তৰ বহুগুণক প্ৰভাৱ কিমান ডাঙৰ আৰু সুদূৰপ্ৰসাৰী হ’ব। মই আপোনালোকক সংবাদ মাধ্যম আৰু কণ্টেণ্ট ক্ৰিয়েটৰ খণ্ডৰ উদাহৰণ দিম। আপোনাৰ মনত আছে, ১০ বছৰ আগতে যেতিয়া মই ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ কথা কৈছিলো, বহুতে বহুত আশংকা প্ৰকাশ কৰিছিল। কিন্তু আজি ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আমাৰ জীৱনৰ স্বাভাৱিক অংগ হৈ পৰিছে। সস্তীয়া ডাটা আৰু সস্তা মেড ইন ইণ্ডিয়া স্মাৰ্টফোনে জন্ম দিছে এক নতুন বিপ্লৱৰ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে জীৱন-যাপনৰ সহজতা কিমান বৃদ্ধি পাইছে আমি সকলোৱে দেখিবলৈ পাইছো। কিন্তু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই কেনেদৰে কণ্টেণ্ট আৰু ক্ৰিয়েটিভিটিৰ নতুন পৃথিৱী সৃষ্টি কৰিছে সেই সম্পৰ্কে বহলাই ক’ম।
আজি গাঁৱৰ ভাল খাদ্য ৰান্ধি থকা এগৰাকী মহিলা মিলিয়ন চাবস্ক্ৰাইবাৰ ক্লাবত আছে। জনজাতীয় অঞ্চলৰ এজন যুৱকে তেওঁৰ লোকশিল্পৰ সৈতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ দৰ্শকক সংযোগ কৰি আছে। স্কুলত পঢ়ি থকা এজন যুৱকে আচৰিত ধৰণেৰে প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে বুজাইছে। শেহতীয়াকৈ মুম্বাইত প্ৰথম ৱেভছ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে। ইয়াত সমগ্ৰ বিশ্বৰ সংবাদ মাধ্যম, মনোৰঞ্জন আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগৰ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। মইও ইয়াৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। কোনোবাই মোক কৈ আছিল যে যোৱা তিনি বছৰত কেৱল ইউটিউবেই ভাৰতীয় কণ্টেণ্ট ক্ৰিয়েটৰক ২১ হাজাৰ কোটি টকা দিছে। একৈশ হাজাৰ কোটি টকা। অৰ্থাৎ আজি আমাৰ ফোনটো কেৱল যোগাযোগৰ বাবেই নহয়, সৃষ্টিশীলতা আৰু উপাৰ্জনৰো এক বিশাল আহিলা হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰে আন এক অভিযানৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব আছে আৰু সেই অভিযান হ’ল – আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত। আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আমাৰ অৰ্থনৈতিক ডিএনএৰ এটা অংশ হৈ আহিছে। তথাপি আমাক কোৱা হৈছিল যে ভাৰত কোনো মেকাৰ নহয়, ই কেৱল এখন বজাৰহে। কিন্তু এতিয়া ভাৰতৰ ওপৰত জাপি দিয়া এই টেগটো আঁতৰোৱা হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ এক প্ৰধান প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাতা আৰু ৰপ্তানিকাৰক হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী ১০০খনতকৈও অধিক দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিৰ পৰিসংখ্যাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। দেশত আইএনএছ বিক্ৰান্ত, আইএনএছ ছুৰাট, আইএনএছ নীলগিৰি আদি বহু থলুৱা যুদ্ধ জাহাজ আছে। ভাৰতে নিজৰ সামৰ্থ্যৰে এইবোৰ সৃষ্টি কৰিছে। আজি ভাৰতে বহু খণ্ডত উৎকৃষ্ট কাম কৰি আছে যিবোৰ আগতে আমাৰ শক্তি নাছিল। ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডৰ দৰে। বিগত বছৰবোৰত ভাৰতে ইলেক্ট্ৰনিকছৰ প্ৰধান ৰপ্তানিকাৰক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আজি আমাৰ স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহে বিশ্বজুৰি খ্যাতি লাভ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ ৰপ্তানিৰ সৈতে জড়িত পৰিসংখ্যা ওলাইছে। ভাৰতৰ ৰপ্তানি যোৱা বছৰ প্ৰায় ৮২৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছিল। ভাৰতে মাত্ৰ এটা দশকৰ ভিতৰতে প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি কৰি ৮২৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ কৰিছে। ইয়াক আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ আমি এইবাৰৰ বাজেটত মিছন মেনুফেকচাৰিঙৰ কথাও ঘোষণা কৰিছো। উৎপাদনৰ এই শক্তিয়ে ভাৰতৰ জনসাধাৰণক আজি বিশ্বত সৃষ্টিকৰ্তা, উদ্ভাৱক আৰু বিঘ্নিতকাৰী হিচাপে স্বীকৃতি দিছে।
বন্ধুসকল,
এই দশকে আগন্তুক শতিকাবোৰৰ বাবে ভাৰতৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰিবলৈ গৈ আছে। এই সময়ছোৱাই দেশৰ নতুন ভাগ্য লিখাৰ সময়। দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মাজত, প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানত, দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে এই মনোভাৱ মই দেখিছোঁ। এই সন্মিলনৰ সময়ত ইয়াত হোৱা আলোচনাতো আমি একেই অনুভৱ কৰিছো। এই সন্মিলনৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ এবিপি নেটৱৰ্কক অভিনন্দন জনাইছো। এতিয়া ৰাতি প্ৰায় দেৰি হৈছে, তথাপিও ইয়াত ইমান বৃহৎ সংখ্যক লোক উপস্থিত, এইটো সঁচাকৈয়ে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ চিন। আৰু মই বিশেষভাৱে ক’ব বিচাৰিছো, এই পৰীক্ষাটো যিটো আপোনালোকে কৰিছিল আৰু মই আপোনাৰ অতিথি তালিকাখন চাই আছিলো। সকলো যুৱক-যুৱতী পৰীক্ষামূলক। তেওঁলোকৰ নতুন ধাৰণা আৰু নতুন সাহস আছে। দেশবাসীয়ে যাকে পচন্দ কৰিছে তেওঁ আত্মবিশ্বাসেৰে পূৰ্ণ হৈ গৈছে। এই ক্ষমতা আমাৰ দেশত আছে। গতিকে আপোনালোকে এটা ডাঙৰ কাম কৰিছে, এটা ভাল কাম কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে আপোনালোক অভিনন্দনৰ পাত্ৰ। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।