Cabinet
Cabinet approves National Scheme for Industrial Training Institute (ITI) Upgradation and Setting up of Five National Centres of Excellence for Skilling
07 MAY 2025 12:12PM by PIB Delhi
In a major step towards transforming vocational education in India, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the National Scheme for Industrial Training Institute (ITI) Upgradation and the Setting up of five (5) National Centres of Excellence for Skilling as a Centrally Sponsored Scheme.
National Scheme for Industrial Training Institute (ITI) Upgradation and Setting up of five (5) National Centres of Excellence (NCOE) for Skilling will be implemented as a Centrally Sponsored Scheme as per announcement, made under Budget 2024-25 and Budget 2025-26 with outlay of Rs.60,000 crore (Central Share: Rs.30,000 crore, State Share: Rs.20,000 crore and Industry Share: Rs.10,000 crore), with co-financing to the extent of 50% of Central share by the Asian Development Bank and the World Bank, equally.
The scheme will focus on upgradation of 1,000 Government ITIs in hub and spoke arrangement with industry aligned revamped trades (courses) and Capacity Augmentation of five (5) National Skill Training Institutes (NSTIs), including setting up of five National Centres of Excellence for Skilling in these institutes.
The Scheme aims to position existing ITIs as government-owned, industry-managed aspirational institutes of skills, in collaboration with State Governments and industry. Over a five-year period, 20 lakh youth will be skilled through courses that address the human capital needs of industries. The scheme will focus on ensuring alignment between local workforce supply and industry demand, thereby facilitating industries, including MSMEs, in accessing employment-ready workers.
The financial assistance provided under various schemes in the past was suboptimal to meet the full upgradation needs of ITIs, particularly in addressing growing investment requirements for infrastructure upkeep, capacity expansion, and the introduction of capital-intensive, new-age trades. To overcome this, a need-based investment provision has been kept under the proposed scheme, allowing flexibility in fund allocation based on the specific infrastructure, capacity, and trade-related requirements of each institution. For the first time, the scheme seeks to establish deep industry connect in planning and management of ITI upgradation on a sustained basis. The scheme will adopt an industry-led Special Purpose Vehicle (SPV) model for an outcome-driven implementation strategy, making it distinct from previous efforts to improve the ITI ecosystem.
Under the scheme, infrastructure upgradation for improved Training of Trainers (ToT) facilities will be undertaken in five National Skill. Training Institutes (NSTIs), namely Bhubaneswar, Chennai, Hyderabad, Kanpur, and Ludhiana. Additionally, pre-service and in-service training will be provided to 50,000 trainers.
By addressing long-standing challenges in infrastructure, course relevance, employability, and the perception of vocational training, the scheme aims to position ITIs at the forefront to cater to skilled manpower requirement, aligned to the nation’s journey to becoming a global manufacturing and innovation powerhouse. It will create a pipeline of skilled workers aligned with industry demand, thereby addressing skill shortages in high-growth sectors such as electronics, automotive, and renewable energy. In sum, the proposed scheme aligns with the Prime Minister’s vision of Viksit Bharat, with skilling as a key enabler to meet both current and future industry needs.
Background:
Vocational education and training can be an immense driver of economic growth and productivity, as India embarks on its aspirational journey towards a developed nation by 2047. Industrial Training Institutes (ITIs) have been the backbone of vocational education and training in India since the 1950s, operating under State Governments. While ITI network has expanded by nearly 47% since 2014, reaching 14,615 across with 14.40 lakh enrolment, vocational training via ITIs remains less aspirational and have also suffered from lack of systemic interventions to improve their infrastructure, and appeal.
While in the past there have been schemes to support the upgradation of ITIs, it is perhaps, the best time to scale incremental efforts of the last decade through a nationally scalable program for ITI re-imagination with course content and design aligned with industry needs to create a pool of skilled workforce as one of the key enablers to realize the goal of Viksit Bharat.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (ITI) অপগ্রেদ তৌনবা নেস্নেল স্কিম অমসুং নেস্নেল সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্স ফোর স্কিল্লিং মঙা লিংখৎপদা অয়াবা পীখ্রে
07 MAY 2025 12:12PM by PIB Imphal
ভারত্তা ভোকেস্নেল এজুকেসনগী অহোংবা পুরক্নবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর তৌরবা স্কিম অমা ওইনা ইন্দস্ত্রীএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (ITI) অপগ্রেদ তৌনবা নেস্নেল স্কিম অমসুং নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ফোর স্কিল্লিং মঙা লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে।
ইন্দস্ত্রীএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (ITI) অপগ্রেদ তৌনবা নেস্নেল স্কিম অমসুং নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ফোর স্কিল্লিং (NCOE) মঙা (5) লিংখৎপা অসি লাউথোকখিবগী মতুং ইন্না সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর তৌরবা স্কিম অমা ওইনা 2024-25 অমসুং 2025-26গী বজেৎকী মখাদা লুপা করোর 60,000 (সেন্ত্রেল শেয়র: লুপা করোর 30, স্তেত শেয়র: লুপা করোর 20,000 অমসুং ইন্দস্ত্রী শেয়র: লুপা করোর 10,000) থাদদুনা এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক অমসুং ৱর্ল্দ বেঙ্কনা সেন্ত্রেল শেয়রগী 50%গী চাংদা কো-ফাইনান্সিং তৌগনি।
স্কিম অসিনা সরকারগী ITI 1,000 অসি হব অমসুং স্পোক এরেঞ্জমেন্তদা ইন্দস্ত্রীগা মান্ননা শেমদোক্লবা ত্রেদশিং (কোর্সশিং) অমসুং নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (NSRI) মঙাগী কেপাসিতী হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি, মসিগী মনুংদা ইন্সতিত্যুতশিং অসিদা স্কিল্লিংগীদমক নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স মঙা লিংখৎপা য়াওরি।
স্কিম অসিনা রাজ্য সরকারশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা হৌজিক লৈরিবা ITIশিংবু সরকারগী মপু ওইবা, ইন্দস্ত্রীনা চলাইরিবা স্কিলশিংগী এস্পিরেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিং ওইনা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। চহি মঙাগী মনুংদা, ইন্দস্ত্রীশিংগী হ্যুমেন কেপিতেলগী মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা কোর্সশিংগী খুত্থাংদা নহারোল লাখ 20 স্কিল ফংহনগনি। স্কিম অসিনা লোকেল ৱার্কফোর্স সপ্লাই অমসুং ইন্দস্ত্রী দিমান্দগী মরক্তা অয়াবা পীবদা মীৎয়েং থমগনি। মসিনা MSMEশিং য়াওনা ইন্দস্ত্রীশিংদা থবক ফংনবা শেম-শারবা শিন্মীশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
মমাংদা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা পীখিবা শেলগী তেংবাং অসি ITIশিংগী অপুনবা অপগ্রেদেসনগী মথৌ তাবশিং, মরু ওইনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপা, কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং কেপিতেল-ইন্তেনসিব, ন্যু এজ ত্রেদশিং হৌদোকপদা ইনভেস্তমেন্তকী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা মতিক চানা পীখিদে। মসি কোকহন্নবগীদমক্তা, দরকার ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইনভেস্তমেন্ত প্রোভিজন অমা প্রপোজ তৌরিবা স্কিম অসিগী মখাদা থমখ্রে। মসিনা ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্কী অখন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, কেপাসিতী অমসুং ললোন-ইতিকগা মরী লৈনবা মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ফন্দ এলোকেসনদা ফ্লেক্সিবিলিতী পীরি। অহানবা ওইনা, স্কিম অসিনা ITIগী অপগ্রেদেসনগী থৌরাং অমসুং মেনেজমেন্তদা অচেৎপা ইন্দস্ত্রী কনেক্ত অমা লেপ্তনা লৈহন্নবা হোৎনরি। স্কিম অসিনা ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (SPV) মোদেল অমা আউতকম-দ্রিভন ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রেতেজীগীদমক শিজিন্নগনি। মসিনা ITI ইকোসিস্তেম ফগৎহন্নবা মমাংগী হোৎনবশিংদগী তোপ-তোপ্পা ওইহনগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা নেস্নেল স্কিল মঙাদা ত্রেনিং ওফ ত্রেনর্স (ToT) ফেসিলিতী ফগৎহন্নবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদেসন তৌগনি। ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং (NSTI), হায়বদি ভুবনেশ্বর, চেন্নাই, হায়দ্রাবাদ, কানপুর, অমসুং লুধিয়ানা। মসিগী মথক্তা, প্রি-সর্ভিস অমসুং ইন-সর্ভিস ত্রেনিং অসি ত্রেনর 50,000দা পীগনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর, কোর্স মরী লৈনবা, থবক ফংহনবগী খুদোংচাবা অমসুং ভোকেসনেল ত্রেনিংগী ৱাখল্লোনদা মতম শাংনা লৈরক্লবা শিংনবশিং কোকহন্দুনা, স্কিম অসিনা লৈবাক অসিনা মালেমগী মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইনোবেসনগী পাৱরহাউস অমা ওইনবা হোৎনরিবা অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, স্কিল লৈরবা মেনপাৱরগী মথৌ তাবশিং ফংনবগীদমক ITIশিংবু মাংজিল থানা থম্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা ইন্দস্ত্রীগী দিমান্দগা চুনবা স্কিল লৈরবা শিন্মীশিংগী পাইপলাইন অমা শেমগনি, মসিনা ইলেক্ত্রোনিক্স, ওতোমোতিব অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগুম্বা য়াম্না চাউখৎলক্লিবা সেক্তরশিংদা স্কিল লৈতবশিং কোকহল্লগনি। অপুনবা ওইনা হায়রবদা, প্রপোজ তৌরিবা স্কিম অসি ইন্দস্ত্রীগী হৌজিক্কী অমসুং তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা স্কিল্লিংবু মরুওইবা থৌদাং অমা ওইনা লৌদুনা, প্রধান মন্ত্রীগী ভিক্সিত ভারতকী মীৎয়েংগা চান্নৈ।
বেকগ্রাউন্দ:
ভারতনা 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা, ভোকেসনেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিংনা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা অমসুং পোত্থোক পুথোকপগী অচৌবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি। ইন্দস্ত্রীএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিং (ITI) অসি রাজ্য সরকারশিংগী মখাদা পাংথোকপা, 1950গী মতমদগী ভারত্তা ভোকেস্নেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিংগী য়ুম্ফম ওইদুনা লাক্লি। ITI নেৎৱার্ক অসি 2014দগী হৌদুনা চাউরাক্না 47% হেনগৎতুনা, মীশিং লাখ 14.40 য়াওদুনা 14,615 য়ৌরক্লবসু, ITIশিংগী খুত্থাংদা ভোকেস্নেল ত্রেনিং অসি য়াম্না পাম্নখিদে অমসুং মখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অপীল ফগৎহন্নবা পথাপ নাইনা থবক পায়খৎপা ঙমখিদে।
মমাংদা ITIশিংগী থাক হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা স্কিমশিং লৈরবসু, হৌখিবা চহী তরাগী খুজিং অসিদা ITIশিং অমুক হন্না শেমগৎনবা নেস্নেলগী থাক্তা স্কেল তৌবা য়াবা প্রোগ্রাম অমা পায়খৎপগী খ্বাইদগী ফবা মতম ওইরে। কোর্সকী মচাকশিং অমসুং দিজাইন অসি ইন্দস্ত্রীগী মথৌ তাবশিংগা চুনবা ওইগনি।