Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
No Shortage of Essential Commodities; Adequate Stocks Available Across the Country: Union Food and Consumer Affairs Minister
09 MAY 2025 6:58PM by PIB Delhi
The Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution and New & Renewable Energy, Shri Pralhad Joshi has emphasized that there’s no shortage of essential commodities in the country.
“I want to assure everyone that we currently have stocks many times higher than the normal requirement—whether it is rice, wheat, or pulses such as chana, tur, masoor, or moong. There is absolutely no shortage, and citizens are advised not to panic or rush to the markets to purchase food grains,” he said.
The Union Minister has firmly cautioned not to fall prey to misleading reports. In his Tweet he said, “Don’t believe in propaganda messages regarding food stocks in the country. We have ample food stocks, far exceeding required norms. DONT PAY HEED TO SUCH MESSAGES. Traders, wholesalers, retailers or business entities which engage in trading of Essential Commodities are directed to cooperate with Law Enforcement agencies. Any person indulging in hoarding or stockpiling, shall be prosecuted under relevant sections of the Essential Commodities Act.”
Pertinently, the current Rice stock stands at 356.42 Lakh Metric Tonnes (LMT) against a buffer norm of 135 LMT. Similarly, Wheat stock is 383.32 LMT against a buffer norm of 276 LMT. Thus, demonstrating a strong surplus over the required buffer norms, ensuring nationwide food security.
In addition, India currently holds approximately 17 LMT of edible oil stocks. Domestically, the availability of mustard oil is ample during the ongoing peak production season, further supplementing edible oil supply.
The ongoing sugar season started with a carry-over stock of 79 LMT. Production is estimated at 262 LMT, after accounting for the diversion of 34 LMT for ethanol production.
As of now, around 257 LMT of sugar has already been produced. Considering the domestic consumption of 280 LMT and exports of 10 LMT, the closing stock is expected to be around 50 LMT which is more than the consumption of two months. The production outlook for the 2025–26 sugar season is also promising due to favorable climatic conditions.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ; ସାରା ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ: କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ
09 MAY 2025 6:58PM by PIB Bhubaneswar
09.05.2025 : କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଜୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ।
"ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ସାଧାରଣ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ବହୁ ଗୁଣ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଷ୍ଟକ୍ ରହିଛି। ଚାଉଳ, ଗହମ, କିମ୍ବା ବୁଟ, ହରଡ଼, ମସୁର, ମୁଗ ପରି ଡାଲି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ରହିଛି। ଏହାର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ, ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ ହେବାକୁ କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ କିଣିବା ପାଇଁ ବଜାରକୁ ଧାଇଁ ନ ଯିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ରିପୋର୍ଟର ଶିକାର ନ ହେବାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଟ୍ୱିଟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ଷ୍ଟକ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ପ୍ରଚାର ବାର୍ତ୍ତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଆମ ପାଖରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ମହଜୁଦ ଅଛି। ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀ, ପାଇକରୀ, ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ କିମ୍ବା ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଧାରା ଅନୁଯାୟୀ ଗଚ୍ଛିତ କିମ୍ବା ହୋର୍ଡ଼ିଂ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଧାରା ଅନୁଯାୟୀ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯିବ।"
ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଉଳ ଷ୍ଟକ୍ 135 ଏଲଏମଟି ବଫର ମାନଦଣ୍ଡ ବିପକ୍ଷରେ 356.42 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲଏମଟି) ରହିଛି। ସେହିପରି, ଗହମ 276 ଏଲଏମଟି ବଫର ମାନଦଣ୍ଡ ବିପକ୍ଷରେ 383.32 ଏଲଏମଟି ରହିଛି। ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବଫର ମାନଦଣ୍ଡ ତୁଳନାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବଳକା ଖାଦ୍ୟ ରହିଥିବା ହେତୁ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ 17 ଏଲଏମଟି ଖାଇବା ତେଲ ଷ୍ଟକ୍ ରହିଛି। ଘରୋଇ ଭାବରେ, ଚଳିତ ଉତ୍ପାଦନ ଋତୁରେ ସୋରିଷ ତେଲର ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ରହିଛି, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ତେଲ ଯୋଗାଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ 79 ଏଲଏମଟି କ୍ୟାରି-ଓଭର ଷ୍ଟକ୍ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 34 ଏଲଏମଟି ର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରେ ଉତ୍ପାଦନ 262 ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ପ୍ରାୟ 257 ଏଲଏମଟି ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇସାରିଛି। 280 ଏଲଏମଟି ର ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ 10 ଏଲଏମଟି ର ରପ୍ତାନିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ଶେଷ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରାୟ 50 ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯାହା ଦୁଇ ମାସର ବ୍ୟବହାର ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ। ଅନୁକୂଳ ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ 2025-26 ଚିନି ଋତୁ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଆଶାଜନକ ରହିଛି।