Ministry of Electronics & IT
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw Unveils India’s First 3nm Chip Design Centres in Noida and Bengaluru
3nm Chip Design Marks a New Frontier in India’s Semiconductor Innovation: Union Minister Vaishnaw
Major Semiconductor Design Centre Inaugurated in Uttar Pradesh to Power India’s Chip Design Capabilities
13 MAY 2025 7:26PM by PIB Delhi
Union Minister for Electronics & Information Technology, Railways, and Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw today inaugurated two new state-of-the-art design facilities of Renesas Electronics India Private Limited, located in Noida and Bengaluru. Highlighting the uniqueness of the new facility, Shri Vaishnaw informed that this is India’s first design center to work on cutting-edge 3 nanometer chip design, a milestone that places India firmly in the global league of semiconductor innovation. “Designing at 3nm is truly next-generation. We’ve done 7nm and 5nm earlier, but this marks a new frontier,” he said.
The Minister also elaborated on India’s holistic semiconductor strategy encompassing design, fabrication, ATMP (Assembly, Testing, Marking, and Packaging), equipment, chemicals, and gas supply chains. He cited industry confidence witnessed at global platforms like Davos and mentioned significant investments already being made by companies such as Applied Materials and Lam Research. Highlighting the growing momentum in India’s semiconductor ecosystem, the Minister said that the inauguration of this major Semiconductor Design Centre in Uttar Pradesh is a critical step towards developing a pan India ecosystem that harnesses the rich talent available across the country.
To further strengthen the semiconductor ecosystem, the Government of India has been actively encouraging the development of semiconductor design centres in India. The Minister announced the launch of a new semiconductor learning kit aimed at enhancing practical hardware skills among engineering students. He also said that 270+ academic institutions that have already received advanced EDA (Electronic, Design, Automation) software tools under the India Semiconductor Mission will also receive these hands-on hardware kits. "This integration of software and hardware learning will create truly industry-ready engineers. We are not just building infrastructure but investing in long-term talent development,” he said. Shri Vaishnaw praised CDAC and the ISM team for their efficient execution and reaffirmed the government's commitment to nurturing India into a global semiconductor leader.
Shri Vaishnaw further expressed gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi for including semiconductors as a strategic focus area under his broader Aatmanirbhar Bharat vision. “Within just three years, India’s semiconductor industry has moved from a nascent stage to an emerging global hub, and is now poised for long-term, sustainable growth,” he said. He also added “With manufacturing of electronic products in smart phones, laptops, servers, medical equipment, defense equipment, automobiles and many other sectors, the demand for semiconductors is going to increase exponentially. Therefore, this momentum for growth of semiconductor industry is timely,”
On this occasion CEO & MD Renesas Electronics, Shri Hidetoshi Shibata said that India is a strategic cornerstone for our company, with growing contributions in embedded systems, software, and system innovation. He emphasized Renesas' commitment to expanding end-to-end semiconductor capabilities in India, from architecture to testing, while supporting over 250 academic institutions and numerous startups through Government-backed initiatives like Chips to Startup (C2S) Programme & Design Linked Incentive (DLI) Scheme. He added that India’s talent strength and shared Indo-Japan strategic interests will help reinvent the global semiconductor lifecycle.
About Renesas electronics
Renesas is an embedded semiconductor solution provider driven by its Purpose 'To Make Our Lives Easier.' As the industry’s leading expert in embedded processing with unmatched quality and system-level know-how, we have evolved to provide scalable and comprehensive semiconductor solutions for automotive, industrial, infrastructure, and IoT industries based on the broadest product portfolio, including High Performance Computing, Embedded Processing, Analog & Connectivity, and Power. Renesas, a niche product designer, is setting up a design center with facilities in Noida, Bengaluru and Hyderabad.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୋଏଡା ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ୩ଏନଏମ ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନବସୃଜନରେ ୩ ଏନଏମ ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଏକ ନୂତନ ସୀମା ସ୍ଥାପନ କରିବ: କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଭାରତର ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ କ୍ଷମତାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରମୁଖ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି
13 MAY 2025 7:26PM by PIB Bhubaneswar
13.05.2025 : କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ରେଳବାଇ ତଥା ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ନୋଏଡା ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଅବସ୍ଥିତ ରେନେସାସ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡର ଦୁଇଟି ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍ ସୁବିଧା ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ନୂତନ ସୁବିଧାର ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ୩ ନାନୋମିଟର ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର, ଯାହା ଭାରତକୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନବସୃଜନର ବିଶ୍ୱ ଲିଗରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି। "୩ଏନଏମ ରେ ଡିଜାଇନ୍ ବାସ୍ତବରେ ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ ଅଟେ। ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ୭ଏନଏମ ଏବଂ ୫ ଏନଏମ କରିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ନୂତନ ସୀମା ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଜାଇନ୍, ନିର୍ମାଣ, ଏଟିଏମପି (ଆସମ୍ବଲି, ପରୀକ୍ଷଣ, ମାର୍କିଂ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ), ଉପକରଣ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ଡାଭୋସ୍ ଭଳି ବିଶ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଶିଳ୍ପର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆପ୍ଲାଏଡ୍ ମ୍ୟାଟେରିଆଲ୍ସ ଏବଂ ଲାମ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରମୁଖ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ଏକ ପ୍ୟାନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରତିଭାକୁ ଉପଯୋଗ କରେ।
ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଆସୁଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାରିକ ହାର୍ଡୱେୟାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିକ୍ଷଣ କିଟ୍ ଲଞ୍ଚ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଉନ୍ନତ ଇଡିଏ (ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍, ଡିଜାଇନ୍, ଅଟୋମେସନ୍) ସଫ୍ଟୱେର୍ ଉପକରଣ ପାଇଥିବା 270+ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ହାତଗଣତି ହାର୍ଡୱେର୍ କିଟ୍ ପାଇବେ। "ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏବଂ ହାର୍ଡୱେର୍ ଶିକ୍ଷଣର ଏହି ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରକୃତରେ ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆମେ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁନାହୁଁ ବରଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶରେ ନିବେଶ କରୁଛୁ," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସିଡାକ୍ ଏବଂ ଆଇଏସଏମ ଦଳର ଦକ୍ଷତାପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଲିଡର ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। "ମାତ୍ର ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ଏକ ନବଜାତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ବିଶ୍ୱ ହବ୍ କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ, ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ୍, ଲାପଟପ୍, ସର୍ଭର, ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ, ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣ ସହିତ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ତେଣୁ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସମୟୋଚିତ ପଦକ୍ଷେପ।"
ଏହି ଅବସରରେ ସିଇଓ ଏବଂ ଏମଡି ରେନେସାସ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଶ୍ରୀ ହିଦେତୋଶି ଶିବାତା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆମ କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ଏମ୍ବେଡେଡ୍ ସିଷ୍ଟମ୍, ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ନବସୃଜନରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅବଦାନ ସହିତ ଏକ ରଣନୈତିକ ଆଧାର। ସେ ଆଇଏସଏମ ଏବଂ ପିଏଲଆଇ ଭଳି ସରକାରୀ ସମର୍ଥିତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ, ସ୍ଥାପତ୍ୟରୁ ପରୀକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷମତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ରେନେସାସ୍ ର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ-ଜାପାନ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ବିଶ୍ୱ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଲାଇଫସାଇକେଲକୁ ପୁନର୍ବାର ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ରେନେସାସ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିଷୟରେ
ରେନେସାସ୍ ହେଉଛି ଏକ ଏମ୍ବେଡେଡ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ 'ଆମ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା' ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପରିଚାଳିତ। ଅତୁଳନୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ-ସ୍ତରୀୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ଏମ୍ବେଡେଡ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଶିଳ୍ପର ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଭାବରେ, ଆମେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ଏମ୍ବେଡେଡ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଆନାଲଗ୍ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସମେତ ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ପାଦ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟୋମୋଟିଭ୍, ଶିଳ୍ପ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆଇଓଟି ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସ୍କେଲେବଲ୍ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ବିକଶିତ। ରେନେସାସ୍, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଡିଜାଇନର୍, ନୋଏଡା, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ସୁବିଧା ସହିତ ଏକ ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।