Ministry of Home Affairs
Achieving a historic success in the resolve of a ‘Naxal-free India’, security forces kill 31 Naxalites in the biggest-ever operation against Naxalism at Karreguttalu Hill (KGH) on Chhattisgarh-Telangana border
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah says, the Karreguttalu Hills, which was once ruled by red terror, now proudly hoists the tricolour
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are determined to eliminate Naxalism from its roots and India is set to be Naxal-free by March 31, 2026
Our security forces completed this biggest-ever anti-Naxal operation in just 21 days and there were no casualties of security forces in the operation
Congratulations to our CRPF, STF and DRG personnel who faced the Naxalites with bravery and valour despite harsh weather and difficult hilly terrain, entire country is proud of you
This operation is an excellent example of coordination between various state and central agencies and the Modi government's Whole of Government Approach
Despite the extremely difficult conditions of KGH and temperatures over 45 degrees, the morale of the soldiers remained high and they continued the operation against the Naxalites with full courage and enthusiasm
14 MAY 2025 8:11PM by PIB Delhi
Achieving a historic success in the resolve of a 'Naxal-free India,' the security forces have killed 31 Naxalites in the biggest-ever operation against Naxalism, on the Karreguttalu Hill (KGH) at the Chhattisgarh-Telangana border.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said in a post on X, that the Karreguttalu Hill, which was once ruled by red terror, now proudly hoists the tricolour. Karreguttalu Hill was the Unified Headquarters of major Naxal organizations like the PLGA Battalion 1, DKSZC, TSC, and CRC, where Naxal training, as well as the creation of strategies and weapons, used to take place. Shri Shah said that our security forces completed this biggest anti-Naxal operation in just 21 days, and it is a matter of immense pleasure that there were no casualties among the security forces during this operation. The Home Minister congratulated the CRPF, STF, and DRG personnel who bravely faced the Naxalites in the bad weather and rugged hilly region and said that the entire country is proud of them. He stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are determined to eliminate Naxalism from the roots. He reassured the citizens of the country that India will be Naxal-free by March 31, 2026.
In Bijapur, Chhattisgarh, Shri Gyanendra Pratap Singh, Director General of the Central Reserve Police Force (CRPF), Shri Arun Dev Gautam, Director General of Police, Chhattisgarh, and ADG (Anti-Naxal Operations), Chhattisgarh, provided detailed information about this operation in a joint press conference. The Chhattisgarh Police and Central Armed Police Forces (CAPFs) recovered the bodies of 31 uniformed Naxalites, including 16 female Naxalites in uniform, and 35 weapons after 21 encounters that took place over 21 days on the Karreguttalu Hill (KGH), which was considered an impregnable stronghold of Naxalites on the Chhattisgarh-Telangana border. So far, 28 Naxalites have been identified, with a total reward of Rs. 1 crore 72 lakh announced for them. The anti-Naxal operation, which took place from April 21, 2025, to May 11, 2025, indicates that the bodies recovered from the encounter site might belong to cadres of the banned, illegal, and most powerful armed Naxal organization, the PLGA Battalion, CRC Company, and the Telangana State Committee.
The border areas of Sukma and Bijapur, which are the strongholds of Naxalites, including the most powerful armed organizations like the PLGA Battalion, CRC Company, and the Telangana State Committee, have been home to several top cadres. In this area, under challenging circumstances, the security forces established numerous new security camps, which increased their dominance. As a result, the Naxalites formed a Unified Command and took refuge in the Karreguttalu Hill (KGH), considered impregnable, located at the border of Bijapur, Chhattisgarh, and Mulugu, Telangana. KGH is an extremely difficult hilly region, approximately 60 km long and 5 to 20 km wide, with a very tough and challenging geographical terrain. Over the past two and a half years, the Naxalites established their base in this area, where around 300-350 armed cadres, including the technical department (TD Unit) of the PLGA Battalion and other important organizations, took refuge. Based on the inputs received, a comprehensive and well-coordinated plan was prepared, and on April 21, 2025, the Chhattisgarh Police and Central Armed Police Forces launched a large-scale joint operation.
In this operation at KGH, a multi-agency special team was formed for collection, collation and analysis of technical, human intelligence and field inputs received from various intelligence agencies. Using the gathered intelligence, the team conducted meticulous planning of the operation, including determining the strength of deployed forces, scheduling continuous mobilization and arranging timely replacements. The intelligence inputs were continuously analyzed and relayed in real time to field commanders, which enabled security forces to locate Naxalite operatives, their hideouts and arms caches while also helping to prevent casualties from improvised explosive devices (IEDs) on several occasions. Acting on this intelligence, the security forces successfully recovered a substantial quantity of IEDs, BGL shells and other explosive materials. This operation stands as the largest, most comprehensive and well-coordinated anti-Naxal campaign to date — a notable example of seamless cooperation between various state and central agencies operating in unison on a unified platform.
So far, a total of 214 Naxal hideouts and bunkers have been destroyed in this operation and a total of 450 IEDs, 818 BGL shells, 899 bundles of Codex, detonators and a huge amount of explosive material have been recovered during the search. In addition, nearly 12,000 kilograms of food supplies have also been recovered. Analysis of the information obtained during this historic 21-day-long anti-Naxal operation suggests that several senior Naxal cadres were either killed or seriously injured during the operation. However, due to the difficult geographical conditions, the security forces have not yet been able to recover the bodies of all the injured or killed Naxalites.
A large number of forces, equipment, and other logistics were mobilized in a professional manner for the implementation of the action plan of this historic operation. In the joint briefing, the forces were primarily warned about the tough and challenging terrain of KGH, hundreds of caves for hiding, ambush points, and the dangers of IEDs. Detailed information about their area of operation was provided to the security forces to ensure there was no confusion.
As part of the operation, the security forces also destroyed four Naxal technical units that were being used for the production of BGL shells, homemade weapons, IEDs, and other deadly weapons. During the operation, a large quantity of ration supplies, medicines, and daily-use items were also recovered from various Naxal hideouts and bunkers.
During this significant operation, a total of 18 personnel from Commando Battalion for Resolute Action (CoBRA), Special Task Force (STF) and District Reserve Guards (DRG) were injured in various IED explosions. All the injured personnel are now out of danger and are receiving the best possible treatment at various hospitals. The conditions at Karreguttalu Hill are extremely difficult, and with daytime temperatures exceeding 45 degrees Celsius, many soldiers suffered from dehydration. Despite this, there was no decrease in the morale of the soldiers, and they continued the operation against the Naxalites with full courage and enthusiasm. This operation is an excellent example of coordination between various state and central agencies, and the Modi government's 'whole-of-government’ approach. The objective of the campaign was to reduce the armed capabilities of the Naxalites, neutralize armed squads, drive Naxal elements out of inaccessible areas and dismantle the brutal Naxalite organization, the PLGA battalion.
Under the direction of Union Home Minister Shri Amit Shah, anti-Naxal operations are being conducted in Chhattisgarh by the security forces under a Joint Action Plan. The key components of this campaign are - filling security gaps by establishing new security camps, effective implementation of development schemes in Naxal-affected districts for the holistic development of the region, so that local citizens can benefit, and effective action by security forces against the Naxalites’ hard-core cadre and their entire ecosystem. As a result of the implementation of this action plan, security forces have inflicted heavy damage on the Naxalites’ core cadre and ecosystem, leading to a significant reduction in the area under Naxalite influence.
It is noteworthy that building on the success of the anti-Naxal operations in 2024, the security forces have neutralized 197 hardcore Naxalites in the last 4 months as part of the ongoing anti-Naxal operations in 2025. In 2014, 35 districts were most affected by Naxalism, and by 2025, this number has reduced to only 6. Similarly, the number of Naxal-affected districts has decreased from 126 to just 18. In 2014, 1080 Naxal incidents were recorded in 330 police stations across 76 districts, whereas in 2024, only 374 incidents were recorded in 151 police stations across 42 districts. In 2014, 88 security personnel were martyred in Naxal violence, which decreased to 19 in 2024. The number of Naxalites killed in encounters has increased from 63 to 2089. In 2024, 928 Naxalites surrendered, and so far, 718 have surrendered in the first four months of 2025. From 2019 to 2025, the central forces, in collaboration with state police, have established a total of 320 camps in Naxal-affected states, including 68 night-landing helipads. The number of fortified police stations, which was 66 in 2014, has now increased to 555.
The long-term results of this extensive operation against the Naxalites are being observed, such as the division of large and armed Naxal units into several smaller units. The security forces' hold on these areas has strengthened, and they are continuously advancing in the National Park area under Bijapur district and the Maad region under Narayanpur district.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଭାରତ' ଦିଗରେ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା
ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଛତିଶଗଡ଼-ତେଲଙ୍ଗାନା ସୀମାରେ କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ରେ ନକ୍ସଲଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅପରେସନରେ ୩୧ ଜଣ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ନିପାତ କରିଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ଏକଦା ଲାଲ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଶାସିତ କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ରେ ଏବେ ଗର୍ବର ସହ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡୁଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆମେ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ମୂଳରୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଏବଂ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି
ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମାତ୍ର ୨୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସର୍ବବୃହତ୍ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅପରେସନରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର କୌଣସି ମୃତାହତ ହୋଇନଥିଲେ
କଠିନ ପାଗ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ସତ୍ତ୍ୱେ ସାହସିକତା ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ସହ ନକ୍ସଲଙ୍କ ମୁକାବିଲା କରିଥିବା ଆମର ସିଆରପିଏଫ, ଏସଟିଏଫ ଏବଂ ଡିଆରଜି କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ
ଏହି ଅପରେସନ୍ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ
କେଜିଏଚ୍ ରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ୪୫ ଡିଗ୍ରୀରୁ ଅଧିକ ତାପମାତ୍ରା ସତ୍ତ୍ୱେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ଉଚ୍ଚରେ ରହିଥ
14 MAY 2025 8:11PM by PIB Bhubaneswar
'ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଭାରତ' ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରି ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଛତିଶଗଡ଼-ତେଲଙ୍ଗାନା ସୀମାରେ କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ (କେଜିଏଚ) ରେ ନକ୍ସଲଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅପରେସନରେ ୩୧ ଜଣ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ 'ଏକ୍ସ "ରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକଦା ଲାଲ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଶାସିତ କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ ଏବେ ଗର୍ବର ସହ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଛି। କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ ପିଏଲଜିଏ ବାଟାଲିଅନ୍-୧, ଡିକେଏସଜେଡସି, ଟିଏସସି ଏବଂ ସିଆରସି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ନକ୍ସଲ୍ ସଙ୍ଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକୃତ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ନକ୍ସଲ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସହିତ ରଣନୀତି ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଠୁଳ କରାଯାଉଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମାତ୍ର ୨୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସର୍ବବୃହତ୍ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ଏହି ଅପରେସନରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର କେହି ମୃତାହତ ହୋଇନାହାନ୍ତି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସିଆରପିଏଫ, ଏସଟିଏଫ୍ ଏବଂ ଡିଆରଜି. କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ସାହସିକତାର ସହ ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ମୂଳରୁ ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ସେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ।
ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଜାପୁର ଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ୍ ଫୋର୍ସ (ସିଆରପିଏଫ୍) ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତାପ ସିଂହ, ଛତିଶଗଡ଼ର ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଅରୁଣ ଦେବ ଗୌତମ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ର ଏଡିଜି (ଆଣ୍ଟି-ନକ୍ସାଲ ଅପରେସନ୍) ଏକ ମିଳିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ଅପରେସନ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ୧୬ ଜଣ ମହିଳା ନକ୍ସଲଙ୍କ ସମେତ ୩୧ ଜଣ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ନକ୍ସଲଙ୍କ ମୃତଦେହ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼-ତେଲେଙ୍ଗାନା ସୀମାରେ ଥିବା କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ (କେଜିଏଚ୍) ରେ ୨୧ ଦିନ ଧରି ହୋଇଥିବା ଏନକାଉଣ୍ଟର ପରେ ୩୫ଟି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଧାର କରିଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୮ ଜଣ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଟ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧ କୋଟି ୭୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ୨୧ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୫ ରୁ ୧୧ ମେ, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନ ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଏନକାଉଣ୍ଟର ସାଇଟରୁ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ମୃତଦେହଗୁଡ଼ିକ ନିଷିଦ୍ଧ, ବେଆଇନ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସଶସ୍ତ୍ର ନକ୍ସଲ ସଂଗଠନ, ପିଏଲଜିଏ ବାଟାଲିଅନ୍, ସିଆରସି କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ କମିଟିର କ୍ୟାଡରଙ୍କର ହୋଇଥାଇପାରେ ।
ପିଏଲଜିଏ ବାଟାଲିଅନ୍, ସିଆରସି କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ କମିଟି ଭଳି ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସଶସ୍ତ୍ର ସଙ୍ଗଠନ ସମେତ, ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ସୁକମା ଏବଂ ବିଜାପୁର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଶୀର୍ଷ କ୍ୟାଡର ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ, ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଅନେକ ନୂତନ ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନକ୍ସଲମାନେ ଏକ ୟୁନିଫାଏଡ୍ କମାଣ୍ଡ ଗଠନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଜାପୁର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମୁଲୁଗୁ ସୀମାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଅଭେଦ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ (କେଜିଏଚ) ରେ ଆଶ୍ରୟ ନେଇଥିଲେ। କେଜିଏଚ ହେଉଛି ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ ପାର୍ବତ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରାୟ ୬୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏବଂ ୫ ରୁ ୨୦ କିଲୋମିଟର ଚଉଡ଼ା, ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୌଗୋଳିକ ଭୂଖଣ୍ଡ ସହିତ ରହିଛି । ବିଗତ ଅଢେଇ ବର୍ଷ ଧରି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନକ୍ସଲମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆଧାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପିଏଲଜିଏ ବାଟାଲିୟନର ବୈଷୟିକ ବିଭାଗ (ଟିଡି ୟୁନିଟ୍) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗଠନ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୩୦୦-୩୫୦ ସଶସ୍ତ୍ର କ୍ୟାଡରମାନେ ଆଶ୍ରୟ ନେଇଥିଲେ। ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ଆଧାରରେ, ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ୨୧ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୫ ରେ, ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ ଏକ ବଡ଼ ଧରଣର ମିଳିତ ଅପରେସନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
କେଜିଏଚ ରେ ଏହି ଅପରେସନରେ, ବିଭିନ୍ନ ଗୁଇନ୍ଦା ସଂସ୍ଥାରୁ ମିଳିଥିବା ବୈଷୟିକ, ମାନବ ଗୁଇନ୍ଦା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏକ ବହୁ-ଏଜେନ୍ସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦଳ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ସଂଗୃହୀତ ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ଦଳ ଅପରେସନର ସୂକ୍ଷ୍ମ ଯୋଜନା ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ମୁତୟନ ବାହିନୀର ଶକ୍ତି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା, ନିରନ୍ତର ଫୋର୍ସ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ବଦଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନାର ନିରନ୍ତର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ଫିଲ୍ଡ କମାଣ୍ଡରମାନଙ୍କୁ ପଠାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ନକ୍ସଲ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ର ଭଣ୍ଡାରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ସମୟରେ ଇମ୍ପ୍ରୋଭାଇଜଡ୍ ଏକ୍ସପ୍ଲୋସିଭ୍ ଡିଭାଇସ୍ (ଆଇଇଡି) ରୁ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରି ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସଫଳତାର ସହ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଆଇଇଡି, ବିଜିଏଲ୍ ସେଲ୍‍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିସ୍ଫୋରକ ସାମଗ୍ରୀ ଉଦ୍ଧାର କରିଥିଲେ। ଏହି ଅପରେସନ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ବଡ, ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି-ଏକ ଏକୀକୃତ ମଞ୍ଚରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସହଯୋଗର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଅପରେସନରେ ମୋଟ ୨୧୪ଟି ନକ୍ସଲ ଛପିବା ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବଙ୍କର ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଏବଂ ସର୍ଚ୍ଚ ସମୟରେ ମୋଟ ୪୫୦ଟି ଆଇଇଡି, ୮୧୮ଟି ବିଜିଏଲ ସେଲ, ୮୯୯ଟି ବଣ୍ଡଲ୍ କୋଡେକ୍ସ, ଡେଟୋନେଟର ଏବଂ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ବିସ୍ଫୋରକ ସାମଗ୍ରୀ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରାୟ ୧୨,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି। ୨୧ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ଐତିହାସିକ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନ ସମୟରେ ମିଳିଥିବା ସୂଚନାର ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ ଅପରେସନ ସମୟରେ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ନକ୍ସଲ କ୍ୟାଡର ନିହତ ହୋଇଥିଲେ କିମ୍ବା ଗୁରୁତର ଆହତ ହୋଇଥିଲେ। ତଥାପି, କଠିନ ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ହେତୁ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଆହତ କିମ୍ବା ନିହତ ନକ୍ସଲଙ୍କ ଶବ ଉଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ନାହାଁନ୍ତି।
ଏହି ଐତିହାସିକ ଅପରେସନର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଫୋର୍ସ, ଉପକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ବୃତ୍ତିଗତ ଢଙ୍ଗରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା। ମିଳିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ, ବାହିନୀକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ କେଜିଏଚର କଠିନ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳ, ଲୁଚିବା ପାଇଁ ଶହ ଶହ ଗୁମ୍ଫା, ଅତର୍କିତ ଆକ୍ରମଣ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଆଇଇଡିର ବିପଦ ବିଷୟରେ ଚେତାବନୀ ଦିଆଯାଇଥିଲା। କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ନହେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ସେମାନଙ୍କ ଅପରେସନ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଅପରେସନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ବିଜିଏଲ୍ ସେଲ୍‍, ଘରେ ତିଆରି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଆଇଇଡି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାରାତ୍ମକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଚାରୋଟି ନକ୍ସଲ ବୈଷୟିକ ୟୁନିଟକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲେ। ଅପରେସନ ସମୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ନକ୍ସଲ ଛପିବା ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବଙ୍କରରୁ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ରାସନ, ଔଷଧ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପରେସନରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଇଇଡି ବିସ୍ଫୋରଣରେ କମାଣ୍ଡୋ ବାଟାଲିଅନ୍ ଫର୍ ରିଜୋଲ୍ୟୁଟ୍ ଆକ୍ସନ୍ (କୋବ୍ରା), ସ୍ପେଶାଲ୍ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ (ଏସଟିଏଫ୍) ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ରିଜର୍ଭ ଗାର୍ଡ (ଡିଆରଜି) ର ମୋଟ ୧୮ ଜଣ କର୍ମଚାରୀ ଆହତ ହୋଇଥିଲେ। ସମସ୍ତ ଆହତ କର୍ମଚାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିପଦମୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। କାରେଗୁଟ୍ଟାଲୁ ପାହାଡ଼ର ସ୍ଥିତି ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, ଏବଂ ଦିନର ତାପମାତ୍ରା ୪୫ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସରୁ ଅଧିକ ଥିବାରୁ ଅନେକ ସୈନିକ ଡିହାଇଡ୍ରେସନର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସୈନିକମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ହ୍ରାସ ପାଇ ନଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାହସ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅପରେସନ ଜାରି ରଖିଥିଲେ। ଏହି ଅପରେସନ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ 'ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ' ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ। ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ସଶସ୍ତ୍ର ସାମର୍ଥ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା, ସଶସ୍ତ୍ର ସ୍କ୍ୱାଡକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା, ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରୁ ନକ୍ସଲ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବା ଏବଂ ନୃଶଂସ ନକ୍ସଲ ସଂଗଠନ, ପିଏଲଜିଏ ବାଟାଲିୟନକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ଛତିଶଗଡ଼ରେ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି-ନୂତନ ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ସୁରକ୍ଷା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କରିବା, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ, ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ କଠୋର କ୍ୟାଡର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ମୂଳ କ୍ୟାଡର ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ନକ୍ସଲବାଦୀ ପ୍ରଭାବରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି।
ଏହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ହୋଇଥିବା ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଚାଲିଥିବା ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଗତ ୪ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୯୭ ଜଣ ଦୁର୍ଦ୍ଦାନ୍ତ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ରେ ୩୫ଟି ଜିଲ୍ଲା ନକ୍ସଲବାଦ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସଂଖ୍ୟା ମାତ୍ର ୬କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେହିଭଳି, ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟା ୧୨୬ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ମାତ୍ର ୧୮ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୧୪ରେ ୭୬ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୩୩୦ଟି ଥାନାରେ ୧୦୮୦ଟି ନକ୍ସଲ ଘଟଣା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪ରେ ୪୨ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୧୫୧ଟି ଥାନାରେ ମାତ୍ର ୩୭୪ଟି ଘଟଣା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା। ୨୦୧୪ରେ ୮୮ ଜଣ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ସହିଦ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୨୪ରେ ୧୯କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ଏନକାଉଣ୍ଟରରେ ନିହତ ହୋଇଥିବା ନକ୍ସଲଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୩ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୮୯ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୨୪ରେ ୯୨୮ ଜଣ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୫ର ପ୍ରଥମ ଚାରି ମାସରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୧୮ ଜଣ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୧୯ ରୁ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାହିନୀ, ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ସହଯୋଗରେ, ୬୮ ଟି ରାତ୍ରିକାଳୀନ ହେଲିପ୍ୟାଡ ସମେତ, ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟରେ ମୋଟ ୩୨୦ ଟି ଶିବିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ସୁରକ୍ଷିତ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ସଂଖ୍ୟା, ଯାହା ୨୦୧୪ ରେ ୬୬ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ୫୫୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏହି ବ୍ୟାପକ ଅପରେସନର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଯେପରିକି ବଡ଼ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ନକ୍ସଲ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ୟୁନିଟରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇ ପାରିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି, ଏବଂ ସେମାନେ ବିଜାପୁର ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ନାରାୟଣପୁର ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ମାଡ୍‍ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି।