Prime Minister's Office
PM chairs high-level meeting to review the progress of the fisheries sector
Focus of the discussion on Fishing in the EEZ and High Seas
PM Calls for using Satellite Technology to Boost Fisheries and Fishermen Safety
PM Stresses Modernization of Fisheries with Smart Harbours, Drone Transport, and Value-Added Supply Chains
On the lines of agro tech in the agriculture sector, PM suggests enhanced adoption of fish tech in the fisheries sector for improving production, processing and marketing practices
PM discusses Fisheries in Amrit Sarovars and promotion of Ornamental Fisheries for livelihood support
PM suggests exploration of multifarious use of seaweeds for fuel purposes, as nutritional inputs, in pharmaceuticals and other sectors
PM calls for strategy to Boost Fish Supply in Landlocked Areas
15 MAY 2025 8:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting to review the progress of the fisheries sector, with focus on Fishing in the Exclusive Economic Zone(EEZ) and High Seas, at his residence at Lok Kalyan Marg earlier today.
Prime Minister emphasized the extensive use of satellite technology to harness better use of fish resources and give safety instructions to fishermen.
Prime Minister stressed on modernization of the sector through smart harbours and markets, use of drones in transportation of the catch and its marketing. He said that there is a need to move toward a healthier system of functioning so as to add value in the supply chain.
Further, Prime Minister suggested exploration of the usage of drones, as per technical protocols, for transportation of fresh fish from production centres to big nearby markets in cities / towns in consultation with civil aviation.
Prime Minister underlined the need for improvements in processing and packaging of the produce. Facilitation of investments from the private sector was also discussed.
Regarding the use of technology, Prime Minister said that similar to agro tech in the agriculture sector, adoption of fish tech in the fisheries sector should be enhanced for improving the production, processing and marketing practices.
Prime Minister said that taking up fisheries production in Amrit Sarovars will not only improve the sustenance of these water bodies but also improve the livelihoods of the fishermen. He also highlighted that ornamental fisheries also needs to be promoted as an avenue for income generation.
Prime Minister said that a strategy should be worked out to serve the needs of landlocked areas where there is high demand for fish but not enough supply.
Prime Minister suggested that usage of seaweeds for fuel purposes, as nutritional inputs, in pharmaceuticals and other sectors should be explored. He said that all the departments concerned should work together and use technology to create the required outputs and outcomes in the seaweed sector, ensuring complete ownership.
Prime Minister also suggested undertaking capacity building of fishermen in modern fishing practices. He also suggested maintenance of a negative list of items that hinder the growth of the sector so that action plans can be made to overcome these and further enhance Ease of Doing Business and Ease of Living of the fishermen.
During the meeting, a presentation was also done on the progress made in important initiatives, compliances to the suggestions given during the last review, and the proposed enabling framework for sustainable harnessing of fisheries from the Indian Exclusive Economic Zone(EEZ) and High Seas.
Since 2015, Government of India has stepped-up investment to Rs. 38,572 crore through various GoI schemes and programs namely Blue Revolution Scheme, Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), Pradhan Mantri Matsya Samridhi Sah Yojana (PM-MKSSY) and Kisan Credit Card (KCC). India has registered an annual fish production of 195 lakh tons in 2024-25 with sectoral growth rate of more than 9%.
The meeting was attended by the Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Principal Secretary to PM Dr. P.K. Mishra, Principal Secretary-2 to PM Shri Shaktikanta Das, Advisor to PM Shri Amit Khare, Secretary of the Department of Fisheries and senior officials.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ফিশরিজ সেক্তরগী খোঙজেল য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
EEZ অমসুং হায় সীশিংদা ঙা ফাবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা মীৎয়েং থমখি
ফিশরিজতা শাহৌ পীনবা অমসুং ঙামীগী শাফনবা সেতলাইৎ তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা পি.এম.না হায়খ্রে
স্মার্ত হারবরশিং, দ্রোন ত্রান্সপোর্ত, অমসুং ভেল্যু-এদেদ সপ্লাই চেনশিংগা লোয়ননা ফিশরিজ মোদর্নাইজেসন তৌনবা পি.এম.না তকশিনখ্রে
এগ্রিকলচর সেক্তরদা এগ্রো তেক্কী পরিং মখাদা পি.এম.না প্রদক্সন, প্রোসেসিং অমসুং মার্কেতিং প্রেক্তিসশিং ফগৎহন্নবগীদমক ফিশরিজ সেক্তরদা ফিশ তেক শীজিন্ননবা হেনগৎহন্নবা পি.এম.না অপাম্বা ফোংদোকখ্রে
পি.এম.না অমৃত সরোভরশিংদা ফিশরিজ তৌনবা অমসুং লাইবলিহুদ সপ্পোর্তকীদমক ওর্নামেন্তেল ফিশরিজ প্রমোৎ তৌনবগী মতাংদা খন্নখ্রে
পি.এম.না ফ্যুলগীদমক, ফার্মাস্যুতিকেল্স অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা ন্যুত্রিস্নেল ইনপুৎশিংগীদমক সীৱিদশিং শীজিন্নবা য়াবা লম্বী কয়ামরুম থীজিন্নবা অপাম্বা ফোংদোকখ্রে
পি.এম.না লেন্দলোক ওইবা মফমশিংদা ফিশ সপ্লাই শাহৌ পীনবা লালোং য়াৎনবা হায়খ্রে
15 MAY 2025 8:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অঙনবদা লোক কল্যান মার্গতা লৈবা মহাক্কী য়ুমদা এক্সক্লুসিব ইকনোমিক জোন (EEZ) অমসুং হায়-সীশিংদা ঙা-ফাবদা মীৎয়েং থমদুনা ফিশরিজ সেক্তরগী খোংজেল য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে।
ঙাগী রিসোর্সশিংবু হেন্না ফজনা শীজিন্ননবা অমসুং ঙামীশিংদা সেফতী ইনস্ত্রক্সনশিং পীনবা সেতলাইত তেক্নোলোজীবু পাক শন্না শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্মার্ত হারবরশিং অমসুং কৈথেলশিংগী খুত্থাংদা সেক্তর অসি মোদর্নাইজেসন তৌনবা, ঙা পুথোক-পুশিন তৌবদা দ্রোনশিং শীজিন্নবা অমসুং মদুগী মার্কেতিং তৌবদা মরুওইবা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সপ্লাই চেনদা ভেল্যু হাপচিনবা ঙম্নবগীদমক্তা মথৌ তৌবগী হেন্না ফবা পথাপ অমগী মায়কৈদা চংশিনবা মথৌ তাই।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা সিভিল এভিয়েসনগা তান্নদুনা প্রদক্সন সেন্তরশিংদগী শহরশিং/তাউনশিংদা লৈবা অচৌবা কৈথেলশিংদা পুথোক-পুশিন তৌনবা তেক্নিকেল প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না দ্রোনশিং শীজিন্নবগী মতাংদা থিজিনবগী ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পোত্থোকশিং প্রোসেসিং অমসুং পেকেজিংদা ফগৎলকপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। প্রাইবেৎ সেক্তরদগী ইনবেস্তমেন্তশিং লায়থোকহন্নবগী মতাংদসু খন্নখি।
তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এগ্রো তেক অসি লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা শীজিন্নবগুম্না, পোত্থোক পুথোকপা, প্রোসেসিং অমসুং মার্কেতিং তৌবগী থৌওং ফগৎহন্নবা ফিশরিজ সেক্তরদা ফিশ তেক শীজিন্নবা হেনগৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত সরোভরশিংদা ঙা য়োকপগী থবক পায়খৎপনা ঈশিংগী ঈপাকশিং অসিগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবতা নত্তনা ঙা য়োক্লিবশিংগী পুন্সি মহিংসু ফগৎহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওর্নামেন্তেল ফিশরিজ অসিসু ইনকম জেনরেসনগী লম্বী অমা ওইনা প্রমোৎ তৌবগী মথৌ তাই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙাগী দিমান্দ য়াম্না লৈরবসু সপ্লাই মতীক চানা লৈতবা লেন্দলোক ওইবা মফমশিংদা মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা থৌরাং অমা শেমগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সীৱিদশিং অসি ফ্যুল ওইনা, ন্যুত্রিসনেল ইনপুৎ ওইনা, ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা শীজিন্ননবা হোৎনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরী লৈনবা দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং সীৱিদ সেক্তরদা তঙাই ফদবা পোত্থোকশিং অমসুং মহৈশিং পুথোক্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙা ফাবগী অনৌবা থৌওংশিংদা ঙা ফাবশিংগী কেপাসিতি শেমগৎনবা ৱাফম থমখি। সেক্তর অসিগী চাউখৎলকপদা অথিংবা পীরিবা আইতেমশিংগী নেগেতিব লিস্ত অমা শেম্নবসু মহাক্না ফোংদোকখি মসিনা মরম ওইদুনা গ্রোথতা অপনবা পীবা কোকহন্নবা অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং ইজ ওফ লিভিংগী ফিশরিজশিংদা হেন্না ফগৎহন্নবা এক্সন প্লানশিং শেম্বা ঙমগনি।
মীফম অদুগী মনুংদা, মরুওইবা ইনিসিএতিবশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপা, অরোইবা রিভিয়ু অদুদা পীরম্বা সজেসনশিং অদুগী মতুং ইন্না চৎথরকপা অমসুং ইন্দিয়ন এক্সক্লুসিব ইকনোমিক জোন (EEZ) অমসুং হায়-সীশিংদগী ঙা ফাবশিংগী সস্তেনেবল হেরিতেজিংগীদমক প্রপোজ তৌরিবা ফ্রেমৱার্ক্কী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি।
2015দগী হৌরগা ভারত সরকারনা তোঙান তোঙানবা ভারত সরকারগী স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং হায়বদি ব্লু রিভোলুসন স্কিম, ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF), প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সমপদা য়োজনা (PMMSY), প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সমৃদ্ধি সাহ য়োজনা (PM-MKSSY) অমসুং কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (KCC) গী খুত্থাংদা লুপা করোর 38,572গী ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহনখ্রে। ভারতনা 2024-25দা চহিগী ওইনা ঙাগী পোত্থোক তন লাখ 195 রেজিস্তর তৌখ্রে অমসুং সেক্তরেল গ্রোথ রেৎ অসি চাদা 9 হেনখ্রে।
মীফম অদুদা কেন্দ্রগী ফিশরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরীং মন্ত্রী শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ এলাইস ললান সিংহ, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী দোক্তর পি.কে. মিশ্রা, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী-2, শ্রী শক্তিকান্ত দাসকী, প্রধান মন্ত্রীগী এদভাইজর শ্রী অমিত খরে, ফিশরিজ বিভাগকী সেক্রেতরী অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।