Ministry of Housing & Urban Affairs
Kamalpur Nagar Panchayat in Tripura takes a major step toward sustainability by introducing compostable bags made from PBAT, a biodegradable, chemical-free polymer, as a sustainable alternative to single-use plastic
21 MAY 2025 11:03AM by PIB Delhi
As plastic waste continues to pile up across urban landscapes, innovative interventions under the Swachh Bharat Mission-Urban are not just addressing the challenge—but transforming it into an opportunity. Urban India is embracing technology, citizen participation, and circular economy models to pave the way for plastic-free alternatives.
Plastic, once a symbol of convenience, is now a major environmental concern. Under the Swachh Bharat Mission-Urban, cities across India are tackling plastic waste through innovative solutions - recycling, reuse, and recovery under the RRR model - strengthening the circular economy. Urban Local Bodies are combining infrastructure, technology, and citizen engagement to promote sustainable, plastic-free lifestyles. Guided by Swabhav, Swachhata, Sanskar, the Mission is driving grassroots change and supporting India’s Sustainable Development Goals.
Kamalpur Nagar Panchayat in Tripura has taken a major step toward sustainability by introducing compostable bags made from PBAT, a biodegradable, chemical-free polymer, as a sustainable alternative to single-use plastic. Certified by CIPET for meeting compostability and bio-degradability standards, these eco-friendly bags decompose within 180 days, offering a practical alternative to conventional plastics that can take centuries to break down. Priced at ₹145/kg wholesale and ₹160/kg retail, they are both affordable and accessible. They are also actively engaging with the community to promote the use of compostable bags, reduce plastic pollution, and encourage responsible waste management for a sustainable future.
To tackle persistent Single-Use Plastic (SUP) use in markets despite the ban, Trichy City Corporation, with GIZ India’s Circular Waste Solutions project, launched a targeted campaign in 2022. Specific farmer markets in Tennur, K.K. Nagar, and Woraiyur, covering 220 vendors, were chosen for intensive engagement. Vendors were educated on the environmental harm caused by SUPs and encouraged to adopt sustainable alternatives. The "Thunippai Thiruvizhai" initiative further promoted reusable cloth bags among shoppers. The Tennur farmers market avoided 2,200 kg of SUPs in a year, KK Nagar 620 kg in four months, and Woraiyur 300 kg in six months.
The Digital Deposit Refund System (DRS), launched in Kedarnath in May 2022, tackles plastic waste in the Char Dham region by promoting responsible disposal through financial incentives. Shoppers pay a refundable ₹10 deposit on plastic bottles and multilayered plastics (MLPs), tracked via QR codes distributed to registered shops. Used packaging is returned at designated points or Reverse Vending Machines (RVMs), collected systematically, and sent to Material Recovery Facilities (MRFs) for recycling. Expanded to Gangotri, Yamunotri, and Badrinath, the initiative has recycled 20 lakh plastic bottles, prevented 66 MTs of CO₂ emissions, created over 110 jobs, and boosted informal waste workers' earnings by 37.5%.
To tackle rising plastic waste, a buy-back initiative was launched to encourage the return of used plastic milk pouches in the Andaman and Nicobar Islands. In collaboration with ANIIDCO and SVPMC, collection points were set up where consumers could exchange used pouches for rewards like fresh milk or discounts. Public awareness campaigns promoted recycling and responsible waste disposal, fostering a culture of sustainability. Community participation was strengthened, fostering long-term environmental awareness and grassroots sustainable practices. The structured buy-back system also generated revenue from recycled materials while offering economic incentives for responsible waste management. By Nov 2024, 17,600 milk pouches were collected, rewarding residents with 352 litres of milk.
The Plastic Recycling Facility (PRF) in Patiala, set up under CSR, addresses low-value plastic waste by converting multilayered plastics (MLP) into durable chipboards through a hot and cold pressing technology. These chipboards, an eco-friendly alternative to plywood, are used in furniture, roofing, and temporary shelters. The recycling process involves sorting, cleaning, shredding MLP waste into flakes, which are bonded to form cohesive, water- and termite-resistant boards. With a daily processing capacity of 10 tonnes, the facility produces 75 to 100 chipboards, contributing to infrastructure and industrial projects. This initiative supports a circular economy by reducing landfill waste and promoting resource efficiency.
India’s plastic waste management is becoming a collaborative, multi-stakeholder effort. States, cities, startups, and citizens are driving scalable solutions, shifting to sustainable practices, and strengthening recycling to support a circular economy.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
ত্রিপুরাগী কমলপুর নগর পঞ্চায়ৎনা সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক্কী তুং কোইনা চৎকদবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইনা বাইওদিগ্রেদেবল, কেমিকেল-ফ্রী পোলিমর অমা ওইরিবা, PBATতগী কম্পোস্তেবল বেগশিং পুথোক্তুনা সস্তেনেবিলিতীগী মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে
21 MAY 2025 11:03AM by PIB Imphal
প্লাস্তিক ৱেস্তনা সহরগী মফমশিংদা লেপ্তনা পৈশিল্লকপনা স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা ইন্নোভেতিব ইন্তরভেন্সনশিংনা শীংনবশিং অসি কোকহনবতা নত্তনা খুদোংচাবা অমদা ওন্থোক্লি। অর্বান ইন্দিয়ানা তেক্নোলোজী, সিতিজন পার্তিসিপেসন অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমী মোদেলশিংবু প্লাস্তিক-ফ্রী অল্তর্নেতিবকী লম্বী য়াৎনবা শীজিন্নরি।
মতম অমদা খুদোংচাবগী খুদম অমা ওইরম্বা প্লাস্তিক অসি হৌজিক্তি অকোইবগী ফিভমদা অচৌবা শীংনবা অমা ওইরে। স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা, ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা সহরশিংনা প্লাস্তিক ৱেস্ত অসি ইন্নোভেতিব সোলুসনশিং - রিসাইক্লিং, রিয়ুজ, অমসুং RRR মোদেলগী মখাদা রিকোভর তৌদুনা সর্ক্যুলর ইকোনোমী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা থেংনরি। অর্বান লোকেল বোদীশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজী অমসুং সিতিজন এঙ্গেজমেন্তবু পুনশিন্নদুনা তুংকোইনা চৎকদবা, প্লাস্তিক য়াওদবা পুন্সি মহিং অমা প্রমোৎ তৌরি। স্বভাভ, স্বচ্ছতা, সংস্করগী লমজিং-লমতাক্না মিসন অসিনা ভারতকী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং শৌগৎপগা লোয়ননা গ্রাসরুতকী অহোংবা পুরক্লি।
ত্রিপুরাগী কমলপুর নগর পঞ্চায়ৎনা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী সস্তেনেবল অল্তর্নেতিব অমা ওইনা বাইওদিগ্রেদেবল, কেমিকেল-ফ্রী পোলিমর ওইরিবা PBATদগী শেম্বা কম্পোস্তেবল বেগশিং পুথোক্তুনা সস্তেনেবিলিতীগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎলে। CIPETনা কম্পোস্তেবিলিতী অমসুং বাইও-দিগ্রেদেবিলিতীগী স্তেন্দর্দশিং ফংবগীদমক সর্তিফাইদ তৌরবা, মাগী ইকো-ফ্রেন্দলি বেগশিং অসি নুমিৎ 180গী মনুংদা দিগ্রেদ তৌই, মসিনা দিগ্রেদ তৌবদা চহি চা কয়া চঙবা কনভেন্সনেল প্লাস্তিকশিংদগী মহুৎ শিনবা য়াবা প্রেক্তিকেল অল্তর্নেতিব অমা পীরি। 145/কেজি হোলসেল অমসুং 160/কেজি রিতেলগী মমলদা, মখোয় অসি হোংনা অমসুং লাইনা ফংবা অনিমক ওই। মখোয়না কমপোস্তেবল বেগশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা, প্লাস্তিক পোলুসন হন্থহন্নবা অমসুং তুংলমচৎ অমগীদমক রেস্পোন্সিবল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা কম্ম্যুনিতীগা লোয়ননা এক্তিব ওইনা শরুক য়াদুনা লৈরি।
অথিংবা লৈরবসু কৈথেলশিংদা সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক (SUP) শীজিন্নবগী চাং লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অসি থেংননবা, GIZ ইন্দিয়াগী সর্ক্যুলর ৱেস্ত সোলুসন প্রোজেক্তকা লোয়ননা ত্রিচি সিতী কোর্পোরেসন্না 2022দা পান্দম থম্লবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। তেন্নুর, কে.কে. নগর অমসুং ৱোরাইয়ুরদা লৈবা অখন্নবা লৌমীশিংগী কৈথেলশিংদা ভেন্দর 220 কোনশিন্দুনা, ইন্তেন্সিভ এঙ্গেজমেন্তগীদমক্তা খনখি। ভেন্দরশিংবু SUPশিংনা অকোইবদা থোকহল্লিবা অকায়বা অদুগী মতাংদা খঙহনখি অমসুং সস্তেনেবল অল্তর্নেতিবশিং শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। "থুনীপাই থিরুভিজাই" ইনিসিয়েতিব অসিনা শোপ্পরশিংগী মরক্তা অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা ফিগী বেগশিংবু হেন্না প্রমোৎ তৌখি। তেন্নুরগী ফার্মর মার্কেতনা চহি অমদা SUP 2,200 kg থিংবা ঙমখি, কে কে নগরনা থা মরিদা 620 kg অমসুং ৱোরাইয়ুরনা থা তরুক্তা 300 kg থিংবা ঙমখি।
2022গী মে থাদা কেদর্নাথতা হৌদোকখিবা দিজিতেল দিপোজিৎ রিফন্দ সিস্তেম (DRS) না চারধাম রিজনদা প্লাস্তিক ৱেস্তশিং অসি শেলগী ওইবা ইন্সেন্তিবশিংগী থোংদা থৌদাং য়াবা মওংদা থাদোকপা হেনগৎহন্দুনা থেংননবা হোৎনরি। রেজিস্তর তৌরবা দুকানশিংদা য়েন্থোকপা QR কোদকী খুত্থাংদা ত্রেক তৌরিবা প্লাস্তিক বোতলশিং অমসুং মলতিলেয়র প্লাস্তিক (MLP)শিংদা রিফন্দ তৌবা য়াবা 10গী দিপোজিৎ অমা পী। শীজিন্নখ্রবা পেক্কেজিং অদু দেজিগনেতেদ পোইন্তশিং নত্ত্রগা রিভর্স ভেন্দিং মেছিনশিংদা (RVMs) হল্লকহল্লি, পথাপ নাইনা খোমজিল্লি, অমসুং রিসাইকল তৌনবগীদমক্তা মেতরিএল রিকভরি ফেসিলিতীশিং (MRFs) দা থাই। গঙ্গোত্রি, য়ামুনোত্রি অমসুং বদ্রীনাথতা পাকথোক চাউথোকহনখিবদা, খোঙথাং অসিনা প্লাস্তিক বোতল লাখ 20 রাইসাইকল তৌখ্রে, CO2 থাদোকপা তন 66 থিংখ্রে, থবক 110 হেন্না পুথোকখ্রে অমসুং ইনফোর্মেল ৱেস্ত ৱার্করশিংগী শেন্দোং চাদা 37.5 হেনগৎহনখ্রে।
হেনগৎলক্লিবা প্লাস্তিক ৱেস্ত অসি থেংননবা, অন্দামান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা শীজিন্নরবা প্লাস্তিক মিল্ক পাউচশিং হল্লকপদা পুক্নিং থৌগৎনবা বাই-বেক ইনিসিয়েতিব অমা হৌদোকখ্রে। ANIIDCO অমসুং SVPMCগা খুৎশম্নদুনা কঞ্জুমরশিংনা শীজিন্নরবা পেকেতশিংবু রিৱার্দশিং হায়বদি শঙ্গোম নত্রগা দিসকাউন্তশিংগীদমক্তা ওন্থোকপা য়াবা কলেক্সন পোইন্তশিং লিংখৎখি। মীয়ামদা এৱেরনেস পীবগী কেম্পেনশিংনা রিসাইক্লিং অমসুং থৌদাং লৈবা ৱেস্ত দিসপোজ তৌবদা মতেং পাংখি, মসিনা সস্তেনেবিলিতীগী কলচর অমা পুক্নিং থৌগৎখি। কম্ম্যুনিতীনা শরুক য়াবা হেনগৎহনখি, মসিনা লোং-তর্ম ওইবা অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা খঙহনবা অমসুং গ্রাসরুৎ সস্তেনেবল প্রাক্তিসশিং য়োকখৎখি। স্ত্রকচর তৌরবা বাই-বেক সিস্তেম অসিনা রিসাইকল তৌরবা মেতরিএলশিংদগী শেল তানবগী থৌওংসু পুথোকখি অমসুং মসিগা লোয়ননা রেস্পোন্সিব ৱেস্ত মেনেজমেন্তকীদমক শেন্মিৎলোনগী ওইবা ইন্সেন্তিবশিংসু পীখি। নবেম্বর 2024 ফাওবদা, শঙ্গোমগী পাউচ 17,600 খোমগৎতুনা, রেসিদেন্তশিংদা শঙ্গোম লিতর 352 পীখি।
CSRগী মখাদা পাতিয়ালাদা লিংখৎখিবা প্লাস্তিক রিসাইকলিং ফেসিলিতী (PRF) না মল্তিলেয়র প্লাস্তিকশিং (MLP) অসি দ্যুরেবল চিপবোর্দশিংদা হোত অমসুং কোল্দ প্রেসিং তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ওন্থোক্তুনা লো ভেল্যু প্লাস্তিক ৱেস্তশিং কোকহল্লি। প্লাইৱুদকী মহুৎ শিনবা ইকো-ফ্রেন্দলী ওইরিবা হায়রিবা চিপবোর্দশিং অসি ফর্নিচর, য়ুমথক কুপ্পা, অমসুং মতম খরগী ওইনা য়ুম লৈনবা মফমশিংদা শীজিন্নৈ। রিসাইক্লিংগী থৌওং অসিদা MLPগী ৱেস্তশিংবু সোর্তিং তৌবা, শেংদোকপা, শ্রেদ্দিং তৌদুনা ফ্লেকশিং শেম্বা য়াওই, মখোয়শিং অসি কোহেজিভ ওইবা, ঈশিং অমসুং শুম-রেজিস্তেন্ত ওইবা বোর্দশিং শেম্নবগীদমক্তা বোন্দেদ তৌই। নুমিৎ খুদিংগী তন 10গী প্রোসেসিং কেপাসিতীগা লোয়ননা, ফেসিলিতী অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্দস্ত্রীএল প্রোজেক্তশিংদা কন্ত্রিব্যুত তৌদুনা, চিপবোর্দ 75দগী 100 ফাওবা পুথোকই। ইনিসিয়েতিব অসিনা লেন্দফিল ৱেস্ত হন্থহন্দুনা অমসুং রিসোর্স ইফিসেন্সী প্রমোৎ তৌদুনা সর্ক্যুলার ইকোনোমী অমা সপোর্ত তৌই।
ভারতকী প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অসি স্তেকহোল্দর কয়া পুন্না হোৎনমিন্নবা অমা ওইরক্লি। রাজ্যশিং, সহরশিং, স্তার্তঅপশিং অমসুং নাগরিকশিংনা পাউথোক চাউথোকহনবা ঙম্বা সোলুসনশিং পুথোক্লি, তুং কোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিংদা ওন্থোক্লি অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমী অমা শৌগৎনবগীদমক রিসাইক্লিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।