Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at laying of foundation stone and inauguration of development works in Bikaner, Rajasthan
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
थाने सगलां ने राम-राम!,
Governor of Rajasthan Haribhau Bagde Ji, the popular Chief Minister of this state Shriman Bhajan Lal Ji, former Chief Minister sister Vasundhara Raje Ji, my colleagues in the Union Cabinet Ashwini Vaishnav Ji, Arjun Ram Meghwal Ji, Deputy Chief Minister of Rajasthan Diya Kumari Ji, Prem Chand Ji, other ministers of the Rajasthan government, my colleague in Parliament Madan Rathore Ji, other MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters.
All of you have come here in such large numbers, and in such extreme heat. And today, through this programme, lakhs of people from 18 states and union territories of the country have joined us online. Governors, Chief Ministers, Lieutenant Governors and other public representatives of many states are with us today. I congratulate all the dignitaries and the public from across the country.
Brothers and sisters,
I have come here among you with the blessings of Karni Mata. With the blessings of Karni Mata, our resolve to build a developed India is getting stronger. A short while ago, the foundation stone and inauguration of development projects worth Rs 26 thousand crores was done here. I congratulate the countrymen and my brothers and sisters of Rajasthan for these projects.
Friends,
In order to make India developed, a huge Mahayagna is going on to build modern infrastructure in the country. To make our roads modern, our airports modern, our railways and railway stations modern, work has been done at an unprecedented pace in the last 11 years. You can imagine, today the country is spending 6 times more money on these infrastructure works than it used to spend earlier, 6 times more. Today the world is also surprised to see these development works happening in India. If you go to the north, people are surprised to see constructions like the Chenab Bridge. If you go towards the east, Sela Tunnel of Arunachal and Bogibeel Bridge of Assam welcome you. If you come to Western India, you will see the Atal Bridge built over the sea in Mumbai. If you look in the far south, you will find the Pamban Bridge, which is the first bridge of its kind in the country.
Friends,
Today India is also modernizing its train network. These Vande Bharat trains, Amrit Bharat trains, Namo Bharat trains, reflect the new momentum and new progress of the country. Currently, Vande Bharat trains are running on about 70 routes in the country. This has brought modern rail to even the far-flung areas. In the last 11 years, hundreds of road over bridges and road under bridges have been constructed. More than thirty-four thousand kilometers of new railway tracks have been laid. Now, unmanned crossings on broad gauge lines have become history, they are over. We are also rapidly completing the work of separate special tracks for goods trains, Dedicated freight corridor. Work is underway on the country's first bullet train project. And along with all this, we are also simultaneously modernizing more than 1300 railway stations in the country.
Friends,
The country has named these modernizing railway stations as Amrit Bharat stations. Today, more than 100 of these Amrit Bharat Stations have been completed. People are also seeing on social media what was the condition of these railway stations earlier, and how their picture has changed now.
Friends,
Development as well as heritage, this mantra is clearly visible at these Amrit Bharat railway stations. These are also new symbols of local art and culture. Just as the great Rajasthani art and culture will be visible at the Mandalgarh railway station in Rajasthan, the holy temple of Maa Thawewali and Madhubani painting will be depicted at the Thawe station in Bihar. You will feel the aura of Lord Ram at Orchha railway station in Madhya Pradesh. The design of Srirangam station is inspired by the temple of Lord Sriranganath Swami Ji. Dakor station of Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji. Tiruvannamalai station is designed according to Dravidian architecture. At Begumpet station, you will get to see the architecture of the Kakatiya Empire. This means that at every Amrit station, you will also get to see thousands of years old heritage of India. These stations will also become a medium to promote tourism in every state and will provide new employment opportunities to the youth. And I would request the citizens of those cities, the passengers traveling by railways, you are the owners of all this property, there should never be any dirt there, this property should never be damaged, because you are its owners.
Friends,
The money that the government spends to build infrastructure also creates jobs and boosts business. The thousands of crores of rupees that the government is investing are going into the pockets of the workers. This is being given to the shopkeepers, and to the people working in the shops and factories. The truck-tempo drivers who carry sand-gravel-cement also benefit from it. And once this infrastructure is ready, then there are many more benefits. The farmer's produce reaches the market at a lower price, and wastage is reduced. Where there are good roads, new trains arrive, new industries are set up, tourism gets a big boost, that is, every family, especially our youth, benefits the most from the money spent on infrastructure.
Friends,
Our Rajasthan is also getting great benefits from the work being done on infrastructure. Today, good roads are being built in every village of Rajasthan. Excellent roads are also being built in border areas. For this, about 70 thousand crore rupees have been spent in Rajasthan alone in the last 11 years. The central government is also going to spend about 10 thousand crore rupees this year for the development of railways in Rajasthan. This is 15 times more than before 2014. Just a while ago, a new train was flagged off from here to Mumbai. Today itself, foundation stones and inaugurations of schemes related to health, water and electricity have been done in many areas. The aim of all these efforts is that the cities and villages of Rajasthan can move towards rapid progress. The youth of Rajasthan can get good opportunities in their city itself.
Friends,
The double engine government is also working rapidly for the industrial development of Rajasthan. Bhajan Lal ji's government has issued new industrial policies for different sectors. Bikaner will also benefit from these new policies, and you know, when it comes to Bikaner, the taste of Bikaneri Bhujia and the sweetness of Bikaneri Rasgullas will make and expand their identity across the world. The work of the refinery in Rajasthan is also in its final stage. This will make Rajasthan a major hub of petroleum based industries. The 6-lane economic corridor which is being built from Amritsar to Jamnagar is passing through Sriganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer and Jalore in Rajasthan. The work of Delhi-Mumbai Expressway has also almost been completed in Rajasthan. This connectivity campaign will take industrial development in Rajasthan to new heights.
Friends,
PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is also progressing rapidly in Rajasthan. More than 40 thousand people of Rajasthan have joined this scheme. Due to this, the electricity bill of the people has become zero, and people have also got a new way of earning by generating solar electricity. Today, the foundation stone and inauguration of many electricity related projects have been done here. Rajasthan will get more electricity from these too. The increasing production of electricity is also giving new impetus to industrial development in Rajasthan.
Friends,
This land of Rajasthan is the land of Maharaja Ganga Singh Ji who brought greenery to the sandy plains. Who knows better than this region how important water is for us. Water is very important for the development of many such areas of Bikaner, Sri Ganganagar, Hanumangarh, western Rajasthan. Therefore, on the one hand we are completing irrigation projects and at the same time, we are connecting rivers. Many districts of Rajasthan will benefit from the Parvati-Kalisindh-Chambal link project, the land here, the farmers here will benefit.
Friends,
This brave land of Rajasthan teaches us that nothing is greater than the country and its citizens. On 22nd April, the terrorists had destroyed the sindoor of our sisters' foreheads after asking about their religion. Those bullets were fired in Pahalgam, but those bullets had pierced the hearts of 140 crore countrymen. After this, every citizen of the country united and resolved that the terrorists will be wiped out and they will be given a punishment worse than imagination. Today, with your blessings and the valour of the country's army, we have fulfilled that pledge. Our government had given free hand to the three forces and together, the three forces created such a Chakravyuh that forced Pakistan to kneel down.
Friends,
In response to the attack on the 22nd, we destroyed 9 biggest hideouts of terrorists in 22 minutes. The world and even the enemies of the country have seen what happens when sindoor (vermilion) turns into gunpowder.
By the way, friends,
It is a coincidence that after the country carried out air strikes in Balakot 5 years ago, my first public meeting was held on the border in Rajasthan itself. It is the penance of Veerbhoomi that such coincidences happen. Now this time when Operation Sindoor happened, my first public meeting after that is again happening here on the border of Veerbhoomi, Rajasthan, in Bikaner among all of you.
Friends,
I had said in Churu, I had come after the air strike, then I had said - 'I swear on this soil, I will not let my country perish, I will not let my country bow down'. Today, from the soil of Rajasthan, I want to tell the countrymen with great humility, I tell the countrymen who are carrying out the Tiranga Yatras in every corner of the country - those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), have been reduced to dust. Those who used to shed the blood of India, those who used to shed the blood of India, today they have paid the price for every drop. Those who used to think, those who used to think that India will remain silent, today they are hiding in their homes, those who used to be proud of their weapons, those who used to be proud of their weapons, today they are buried under heaps of rubble.
My dear countrymen,
This is not a game of attack and retaliation, this is not a game of attack and retaliation, this is a new form of justice, this is a new form of justice, this is Operation Sindoor. This is not just anger, this is not just anger, this is the fierce form of powerful India. This is the new form of India. Earlier, the attack was made by entering the house, earlier the attack was made by entering the house, now it is a direct attack on the chest. This is the policy, this is the way of crushing the hood of terrorism, this is India, this is the new India. Say-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Friends,
Operation Sindoor has set three principles to combat terrorism. First, if there is a terrorist attack on India, a befitting reply will be given. The time will be decided by our forces, the method will also be decided by our forces, and the conditions will also be ours. Second, India is not going to be scared by the empty threats of the atom bomb. And thirdly, we will not see the masters of terror and the government that patronizes terror as separate; we will not see them as separate; we will consider them as one and the same. This game of Pakistan of state and non-state actors will not work anymore. You must have seen that seven different delegations from our country are reaching across the world to expose Pakistan. And these delegations include people from all the political parties of the country, experts of foreign policy, dignitaries, now the real face of Pakistan will be shown to the whole world.
Friends,
Pakistan can never win a direct war against India. Whenever there is a direct fight, Pakistan has to face defeat again and again. Therefore, Pakistan has made terrorism a weapon to fight against India. This has been going on for the last several decades after independence. Pakistan used to spread terror, kill innocent people, create an atmosphere of fear in India, but Pakistan forgot one thing, now Mother India's servant Modi is standing here with his head held high. Modi's mind is cool, it remains cool, but Modi's blood is hot, and now it is not blood but hot sindoor (vermilion) that is flowing in Modi's veins. Now India has made it clear that Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack. And this price will be paid by Pakistan's army and Pakistan's economy.
Friends,
When I came here from Delhi, I landed at Bikaner's Nal airport. Pakistan had tried to target this airbase too. But it could not cause even a bit of damage to this airbase. And just a little distance from here, across the border, there is Pakistan's Rahimyar Khan airbase, no one knows when it will open, it is lying in ICU. The precise attack of the Indian army has destroyed this airbase.
Friends,
There will be no trade or talks with Pakistan. If there will be any talks, it will be only about Pakistan occupied Kashmir, PoK. And if Pakistan continues to export terrorists, it will have to beg for every penny. Pakistan will not get India's rightful share of water, playing with the blood of Indians will now cost Pakistan heavily. This is India's resolve, and no power in the world can deter us from this resolve.
Brothers and sisters,
Both security and prosperity are necessary for building a developed India. This is possible only when every corner of India becomes strong. Today's programme is a great example of India's balanced development, India's rapid development. I once again congratulate all the countrymen from this brave land. Say with me, close both your fists, say with full strength-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী বিকানেরদা চাউখৎ খোঙথাংগী থবকশিং উরেপ উয়ুং তমখিবা অমসুং খরনা শঙ্গাখিবদা পীখিবা ৱারোলগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
থানে সগলা নে রাম-রাম!
রাজস্থানগী রাজ্যপাল হরিভাও বাগরেজী, রাজ্য অসিগী মীয়ামনা পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান ভজন লালজী, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী বসুন্ধরা রাজেজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরূপ-মপাং ওইবীরিবা অশ্বিনী বৈষ্ণবজী, অর্জুন রাম মেঘৱালজী, রাজস্থানগী উপ মুখ্য মন্ত্রী দিয়া কুমারীজী, প্রেম চান্দজী, রাজস্থান সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, সংসদতা ঐহাক্কী মরূপ মদন রাথোরজী, অতোপ্পা এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
পুম্নমক্না শারবা মফম অসিদা মশীং থীঙমদবা মওংদা লাকপীরি। অমসুং ঙসি, থৌরম অসিগী খুত্থাংদা, লৈবাক অসিগী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১৮গী মীওই লাখ কয়ানা ঐখোয়গা ওনলাইনগী খুত্থাংদা শম্নরি। রাজ্যপালশিং, মুখ্য মন্ত্রীশিং, লেফতেনেন্ত গবর্নরশিং অমসুং রাজ্য কয়াগী অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং ঙসি ঐখোয়গী মরক্তা য়াওরি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাকপীরিবা শিংথানিংঙাই ওইরবা মীওইশিং অমসুং মীয়াম পুম্নমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে ইচলশিং,
ঐহাক্না কর্নী মাতাগী য়াইফ-পাউজেলগা লোইননা অদোমগী নাক্তা লাক্লি। কর্নী মাতাগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী ৱারেপ অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। মতম খরগী মমাংদা, মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং ২৬গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না রাজস্থানগী ঐহাক্কী লৈবাক মীয়াম অমসুং ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারতপু চাউখৎহন্নবা, লৈবাক অসিদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অচৌবা মহায়াগনা অমা চত্থরি। ঐখোয়গী লম্বীশিং, ঐখোয়গী এয়রপোর্তশিং, ঐখোয়গী রেলৱেজশিং অমসুং রেলৱে স্তেসনশিংবু মতমগা চুনহন্নবগীদমক হৌখিবা চহি ১১ অসিদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খোঙজেল য়াংনা থবক পায়খৎলে। খন্দুনা য়েংবীয়ু, ঙসি লৈবাক অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিংদা মমাংদা শিজিন্নরম্বা অদুদগী শরুক তরুক হেন্না শেল থাদরি। ঙসিদি মালেম অসিনা ভারত্তা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসি পাংথোক্লিবা অসি উবদা হরাওবা ফোংদোক্লি। করিগুম্বা নহাক্না অৱাংলোমদা চৎলবদি, চেনব ব্রিজগুম্বা কন্সত্রক্সনশিং য়েংবদা মীয়াম্না খোইদাজবা পোকই। করিগুম্বা অদোম নোংপোক থংবা মায়কৈদা চৎলবদি, অরুনাচলগী সেলা তনেল অমসুং অসামগী বোগিবিল ব্রিজনা অদোমবু তরাম্না ওক্লি। করিগুম্বা নহাক্না নোংচুপ থংবা ভারততা লাক্লবদি, মুম্বাইদা সমুদ্রগী মথক্তা শাখিবা অতল ব্রিজ অদু উবা ফংলগনি। করিগুম্বা অদোম্না অৱাংথংবা শরুক্তা য়েংলবদি, লৈবাক অসিদা মসিগী মখলগী অহানবা থোং ওইরিবা পাম্বান ব্রিজ অদু ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতনা মসিগী ত্রেন নেৎৱর্কসু মোদর্নাইজ তৌরি। বন্দে ভারত ত্রেনশিং, অমৃত ভারত ত্রেনশিং, নমো ভারত ত্রেনশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অনৌবা থৌনা অমসুং অনৌবা খুমাং চাউশিনবগী মমি তারি। হৌজিক্কী ওইনা, বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসি লৈবাক অসিগী লম্বী ৭০রোমদা চৎলি। মসিনা অরাপ্পা মফমশিংদা ফাওবা মোদর্ন রেল পুশিল্লক্লি। হৌখিবা চহি ১১দা, থোংশিংগী মথক্তা লম্বী চা কয়া অমসুং থোংশিংগী মখাদা লম্বী কয়া শাখ্রে। কিলোমীতর ৩৪,০০০ হেন্না শাংবা অনৌবা রেলৱে লাইনশিং শেমখ্রে। হৌজিক্তি, ব্রোদ গেজ লাইনশিংদা মীওই য়াওদনা ক্রোসিং তৌবা অসি পুৱারী ওইখ্রে, লোইখ্রে। ঐখোয়না পোৎ পুবা ত্রেনশিংগীদমক তোঙানবা অখন্নবা ত্রেকশিং, দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোরগী থবকশিংসু খোঙজেল য়াংনা লোইশিল্লি। লৈবাক অসিগী অহানবা বুলেৎ ত্রেন প্রোজেক্তকী থবক পায়খৎলি। অমসুং মসিগী পুম্নমক অসিগী লোইননা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী রেলৱেজ স্তেসন ১৩০০ হেন্না মোদর্নাইজ তৌরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা মতমগা চুনহল্লবা রেলৱে স্তেসনশিং অসিবু অমৃত ভারত স্তেসনশিং হায়না মিংথোনখ্রে। ঙসি অমৃত ভারত স্তেসন ১০০ হেন্না শাবা লোইখ্রে। রেলৱে স্তেসনশিং অসি মমাংদা করম্বা ফীভমদা লৈরম্মি, অমসুং মখোয়গী মওং মতৌ হৌজিক্তি করম্না হোংলক্লে হায়বদু মীয়াম্না সোসিএল মীদিয়াদা উবা ফংলি।
মরুপশিং,
দিবেলপমেন্তকা লোয়ননা হেরিতেজ, হায়রিবা মন্ত্র অসি অমৃত ভারত রেলৱে স্তেসনশিংদা ময়েক শেংনা উবা ফংই। মসিসু লোকেল আর্ত অমসুং কলচরগী অনৌবা খুদম্নি। রাজস্থানগী মন্দলগর রেলৱে স্তেসনদা চাউরবা রাজস্থানী আর্ত অমসুং কলচর অসি উবা ফংলগনি, বিহারগী থাৱে স্তেসনদা মা থাৱেৱালিগী লাইশঙ অমসুং মধুবানী পেন্তিংগী লাইসু উবা ফংলগনি। অদোম্না মধ্য প্রদেশকী ওর্চা রেলৱে স্তেসনদা ভগবান রামগী মঙাল অদু উবা ফংলগনি। শ্রীরঙ্গম স্তেসনগী দিজাইন অসি লোর্দ শ্রীরঙ্গনাথ স্বামী জীগী লাইশঙদগী ইথিল ফংখি। গুজরাতকী ডাকোর স্তেসন অসি রনচোদরাইজীনা ইথিল পীখি। তিরুবনমালাই স্তেসন অসি দ্রাভিদিয়ন আর্কিতেকচরগী মতুং ইন্না দিজাইন তৌবনি। বেগমপেৎ স্তেসনদা, অদোম্না কাকাতিয়া এম্পায়রগী আর্কিতেকচর উবা ফংলগনি। মসিনা তাকপদি অমৃত স্তেসন খুদিংমক্তা, ভারতকী চহি লিশিং কয়াগী মমাংগী হেরিতেজ অদুসু অদোম্না উবা ফংলগনি। স্তেসনশিং অসিনা রাজ্য খুদিংমক্তা তুরিজম চাউখৎহন্নবা অমসুং নহারোলশিংদা থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মেদিয়ম অমা ওইরগনি। অমসুং ঐহাক্না শহরশিং অসিগী নাগরিকশিং, রেলৱেজদা চৎপা পেসেঞ্জরশিংদা হায়জরি, অদোম্না মসিগী পোৎলম পুম্নমক্কী মপুশিংনি, মফম অসিদা অমুক্তা অশোই-অঙাম অমত্তা লৈহল্লোইদবনি, মসিগী পোৎলম অসি কনাগুম্বা অমত্তনা মাং-তাকহনগনু, মরমদি অদোম্না মসিগী মপুশিংনি।
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা সরকারনা থাদরিবা শেনফম অসিনা থবক ফংহল্লি অমসুং ললোন-ইতিক হেনগৎহল্লি। সরকারনা শেল থাদরিবা লুপা করোর লিশিং কয়া অসি শিন্মীশিংগী পেকেৎতা চঙলি। মসি দুকান মপুশিং অমসুং দুকান অমসুং ফেক্টরীশিংদা থবক তৌরিবা মীওইশিংদা পীরি। সান্দ-গ্রেভল-সিমেন্ত পুদুনা চৎপা ত্রক-তেম্পো দ্রাইভরশিংনসু মসিগী কান্নবা ফংই। অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেম-শারবা মতুংদা, কান্নবা কয়া অমা লৈগনি। লৌমীগী পোত্থোক অসি কৈথেলদা মমল হন্থনা য়ৌহল্লি, অমসুং মাং-তাকপগী চাং হন্থহল্লি। অফবা লম্বী লৈবা মফমদা, অনৌবা ত্রেনশিং লাকপা, অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎপা, তুরিজমদা চাউনা মতেং পাংবা, হায়বদি ইমুং খুদিংমক, মরু ওইনা ঐখোয়গী নহাশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদরিবা শেলদগী কান্নবা ফংলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী রাজস্থানসু ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। ঙসিদি রাজস্থানগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা অফবা লম্বীশিং শেমগৎলি। ঙমখৈগী মফমশিংদা অফবা লম্বীশিংসু শেমগৎলি। মসিগীদমক হৌখিবা চহি ১১ অসিদা রাজস্থান খক্তদা লুপা করোর ৭০ রোম চাদিং তৌখ্রে। কেন্দ্র সরকারনা রাজস্থানগী রেলৱেজ চাউখৎহন্নবা চহি অসিদা লুপা করোর ১০,০০০ কাইথোক্কনি। মসি ২০১৪গী মমাংদগী শরুক ১৫ হেনখ্রে। মতম খরগী মমাংদা, মফম অসিদগী মুম্বাইদা চৎনবা অনৌবা ত্রেন অমা ফ্লেগ তৌখি। ঙসি মফম কয়াদা হকশেল, ঈশিং অমসুং মৈগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগী হোৎনরিবশিং অসিগী পান্দমদি রাজস্থানগী শহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিং অসি খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপগী মায়কৈদা চংশিনবা হায়বসিনি। রাজস্থানগী নহারোলশিংনা মখোয়গী সহরদা অফবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা রাজস্থানগী ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তকীদমক খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি। ভজন লালজীগী সরকারনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগীদমক অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল পোলিসীশিং পুথোকখ্রে। বিকানরসু অনৌবা পোলিসীশিং অসিদগী কান্নবা ফংগনি, অমসুং অদোম্না খঙলি, বিকানরগী মতাংদদি, বিকানরী ভুজিয়াগী মগুন অমসুং বিকানরী রসগুল্লাসকী মচি ওইবা মগুননা মালেম শীনবা থুংনা মখোয়গী মশক অমা শেমগৎলগনি অমসুং শন্দোক্লগনি। রাজস্থানগী রিফাইনরীগী থবকসু অরোইবা তাঙ্কক য়ৌরে। মসিনা রাজস্থানবু পেত্রোলিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মরু ওইবা মফম অমা ওইহল্লগনি। অমৃতসরদগী জামনগর ফাওবা শেমগৎলিবা লম্বী তরুক্কী ইকোনোমিক কোরিদোর অসি রাজস্থানগী শ্রীগনগনগর, হনুমানগর, বিকানর, যোধপুর, বারমর অমসুং জলোরদগী চৎকনি। দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী থবক রাজস্থানদসু লোইশিল্লক্লে। মসিগী কনেক্তিবিতী কেম্পেন অসিনা রাজস্থানগী ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তপু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি।
মরুপশিং,
রাজস্থানদা পি.এম. সুর্য ঘর ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিমসু খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। রাজস্থানগী মীওই লিশিং ৪০ হেন্না স্কিম অসিদা য়াওখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, মীয়ামগী ইলেক্ত্রিসিতী বিল অসি জিরো ওইখ্রে, অমসুং মীয়াম্না সোলর ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্তুনা শেন্থোক ফংনবগী অনৌবা পাম্বৈ অমা ফংলে। ঙসি, মফম অসিদা ইলেক্ত্রিসিতীগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গারক্লি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিদগী রাজস্থানসু মৈ হেন্না ফংগনি। ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপা হেনগৎলকপনা রাজস্থানদা ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তদা অনৌবা থৌনা পীরি।
মরুপশিং,
রাজস্থানগী লম অসি মহারাজা গঙ্গা সিংহজীগী লমনি। মহাক্না লৈঙোইগী লমদম অসিদা অশং অমান্না য়োমহনখি। ঐখোয়গীদমক্তা ঈশিং অসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বসি লমদম অসিদা হেন্না কনানা হেন্না খঙবা ঙমগনি? বিকানর, শ্রী গঙ্গানগর, হনুমানগর, নোংচুপ থংবা রাজস্থানগী অসিগুম্বা মফম কয়া চাউখৎনবগীদমক ঈশিং অসি য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা, নাকল অমরোমদা ঐখোয়না ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং মপুং ফানা লোইশিল্লি অমসুং মতম অমত্তদা ঐখোয়না তুরেলশিং শম্নহল্লি। পারবতী-কালিসিন্ধ-চম্বল লিংক প্রোজেক্তনা রাজস্থানগী জিলা কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি। মফম অসিগী লম, মফম অসিগী লৌমীশিং কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
রাজস্থানগী থৌনা ফরবা লমদম অসিনা ঐখোয়দা তাকপীরি মদুদি লৈবাক অমসুং মসিগী মীয়ামদগী হেন্না চাউবা করিসু লৈতে। এপ্রিল ২২দা, তেরোরিস্তশিংনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী কোক্কী সিন্দুর মখোয়গী ধর্মগী মরমদা হংলবা মতুংদা মুত্থৎখি। পহলগামদা নোংমৈ মরু কয়া কাপখি, অদুবু মরুশিং অদুনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী থম্মোয়দা পানখি। মসিগী মতুংদা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা পুনশিনখি অমসুং তেরোরিস্তশিং অসি মুত্থৎনবা ৱারেপ লৌখি অমসুং মখোয়না খল্লম্বদগী হেন্না শাথীবা চৈরাক পীখি। ঙসি, অদোমগী য়াইফ-পাউজেল অমসুং লৈবাক অসিগী লান্মীগী থৌনাগা লোইননা ঐখোয়না অচেৎপা ৱাফম অদু মপুং ফাহনখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা ফোর্স অহুম অসিদা মনীং তম্না থবক পায়খৎনবা অয়াবা পীখি অমসুং মখোয় অহুম্না পুন্না চক্রভ্যুহ অমা শেমদুনা পাকিস্তানবু খুরু খুদ কুলহনখি।
মরুপশিং,
২২ গী এটেক অদুগী পাউখুম ওইনা, ঐখোয়না মিনট ২২দা তেরোরিস্তশিংগী খ্বাইদগী চাউবা মফম থুগায়খি। সিন্দুর (ভর্মিলিয়ন) অসি গন পাউদর ওইরকপা মতমদা করি থোকপগে হায়বদু মালেম অমসুং লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংনসু উখ্রে।
মরুপশিং,
চহি মঙাগী মমাংদা বালাকোৎতা লৈবাক অসিনা এয়র স্ত্রাইক পাংথোকখ্রবা মতুংদা, ঐহাক্কী অহানবা মীয়ামগী মীফম রাজস্থানগী ঙমখৈদা পাংথোকখিবা অসিসু থৌদোক অমনি। অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি থোকপা হায়বসি বীরভূমিগী পেনান্সনি। হৌজিক, ওপরেসন সিন্দুর পাঙথোকখিবা মতম অসিদা, মদুগী মতুংদা ঐহাক্কী অহানবা মীয়ামগী মীফম অসি অমুক হন্না মফমসিদা, রাজস্থানগী বীরভুমীগী ঙমখৈদা, বিকানরদা অদোম পুম্নমক্কী মরক্তা পাঙথোক্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না চুরুদা হায়খি, ঐহাক্না এয়র স্ত্রাইককী মতুংদা লাকখি, মদুগী মতুংদা ঐহাক্না হায়রম্মি - 'ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মফমদা অচেৎপা থাজবা পীজরি, ঐহাক্কী লৈবাক অসি মাংহল্লরোই, ঐহাক্কী লৈবাক অসি নমহল্লরোই'। ঙসি, রাজস্থানগী লৈহাওদগী, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা তিরঙ্গা য়াত্রা পাঙথোক্লিবা লৈবাক অসিগী মীওইশিংদা য়াম্না নম্না হায়জনীংই। সিন্ধোর মুত্থৎনবা হোৎনখিবা, সিন্ধোর মুত্থৎনবা হোৎনখিবা মীওইশিং অদু ময়ুম ময়ুমদা হন্দোকখ্রে। ভারতকী থকপীরিবা, ভারতকী থকপীরিবা, ঙসিদি মখোয়না ঈগী দ্রোপ অমমমগী মমল পীখ্রে। হান্ননা খল্লম্বা, ভারতনা চুপ্লগনি হায়না খল্লম্বা মীওইশিং অদু ঙসিদি মখোয়গী য়ুমশিংদা লাপ্না লৈরে। হান্ননা মখোয়গী খুৎলায়শিং অদুগীদমক চাউথোকচরম্বা মীওইশিং অদু ঙসিদি কাইথরক্লে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মসি এটেক অমসুং খুৎ হনবগী গেম অমা নত্তে, মসি জষ্টিসকী অনৌবা মওং অমনি, মসি ওপরেসন সিন্দুরনি। মসি রাগ খক্তা নত্তে, মসি মপাঙ্গল লৈবা ভারতকী অকনবা মওংনি। মসি ভারতকী অনৌবা মওংনি। মমাংদা, লান অসি য়ুমদা চংদুনা পাংথোকই, হৌজিক্তি মসি থম্মোয়দা হকথেংননা লান্দারক্লে। মসি পোলিসীনি, মসি তেরোরিজমগী মপাঙ্গল নমথনবা পাম্বৈনি, মসি ভারতনি, মসি অনৌবা ভারতনি। হায়বিয়ু-
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
মরুপশিং,
ওপরেসন সিন্দুরনা তেরোরিজমগা লান্থেংনবগীদমক্তা ৱাখল্লোন অহুম থম্লি। অহানবদা, করিগুম্বা ভারততা তেরোরিস্ত এটেক অমা থোক্লবদি, মদুগী চপ চাবা পাউখুম পীরগনি। মতম অসি ঐখোয়গী লান্মীশিংনা লেপকনি, পাম্বৈ অসিসু ঐখোয়গী লান্মীশিংনা লেপকনি, অমসুং কন্দিসনশিং অসিসু ঐখোয়গী ওইগনি। অনিশুবদা, ভারতনা এতোম বোমগী কিহন খংহনবদা অকিবা লৈতে। অমসুং অহুমশুবদা, ঐখোয়না তেরোরিজমগী মাস্তরশিং অমসুং তেরোরিজমবু শৌগৎলিবা সরকারবু তোখাইনা উররোই; ঐখোয়না মখোয়বু চপ মান্ননা উরগনি। স্তেৎ অমসুং নন-স্তেৎ এক্তরশিংগী পাকিস্তানগী শান্নবা অসি মখা তানা মথৌ তৌরোই। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা দেলিগেসন তরেৎনা মালেম শীনবা থুংনা পাকিস্তানবু লান্থোক্নবা হোৎনরি হায়বসি অদোম্না উবা ফংলবা ওইগদবনি। অমসুং হায়রিবা দেলিগেসনশিং অসিদা লৈবাক অসিগী পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কী মীওইশিং, ফোরেন পোলিসীগী এক্সপর্তশিং, দিগ্নিতরীশিং য়াওরি, হৌজিক্তি পাকিস্তানগী অশেংবা মশক অসি মালেম পুম্বদা উৎলগনি।
মরুপশিং,
পাকিস্তাননা ভারতকী মায়োক্তা হকথেংননা লান্থেংনদুনা কৈদৌঙৈদা মায় পাকপা ঙম্লোই। হকথেংননা লান্থেংনবা মতমদা, পাকিস্থান্না হন্না হন্না মাইথিবা ফংগনি। মরম অদুনা, পাকিস্তাননা তেরোরিজমবু ভারতকী মায়োক্তা লান্থেংনবগী খুৎলাই অমা ওইহল্লে। মসি নীংতম্লবা মতুংদগী হৌখিবা চহী তরাগী খুজিং কয়াদগী চৎথরক্লি। পাকিস্তান্না মতম অমদা তেরর শন্দোক্লম্মি, অশোয়বা মীওইশিং হাৎলি, ভারত্তা শিংনবগী ফিভম অমা শেম্লম্মি, অদুবু পাকিস্থান্না করিগুম্বা অমত্তা খল্লমদে, হৌজিক্তি ভারত মচাগী সেবা তৌরিবা মোদীনা মফম অসিদা মকোক থোংনা লেপ্লি। মোদীগী পুক্নিংদি নুংশিদে, নুংশিদে, অদুবু মোদীগী ঈদি নুংশিদে, অমসুং হৌজিক্তি মসি নুংশিদে অদুবু নুংশিবা সিন্দুর (ভর্মিলিয়ন) মোদীগী ভেনশিংদা তপ্না তপ্না চেল্লি। হৌজিক্তি ভারতনা ময়েক শেংনা হায়খ্রে মদুদি তেরোরিস্ত এটেক খুদিংমক্কীদমক পাকিস্থান্না শেল য়াম্না চংগনি। অমসুং মসিগী মমল অসি পাকিস্তানগী লান্মী অমসুং পাকিস্তানগী শেন্মিৎলোননা শেল পীগনি।
মরুপশিং,
দিল্লীদগী ঐহাক মফম অসিদা লাকপা মতমদা, ঐহাক বিকানরগী নাল এয়রপোর্ততা থুংলখি। পাকিস্তাননা মসিগী এয়রবেজ অসিসু পান্দম থম্নবা হোৎনখি। অদুবু মসিনা এয়রবেজ অসিদা অকায়বা অমত্তা থোকহনবা ঙম্লোই। অমসুং মফম অসিদগী খরা লাপ্না ঙমখৈগী ৱাংমদা, পকিস্তানগী রহিমিয়র খান এয়রবেজ লৈ, কদাইদা হাংদোক্কনি হায়বদি কনা অমত্তনা খঙদে, মসি আই.সি.য়ু.দা লৈরি। ভারতকী লান্মীনা অকনবা লান্দারকপদগী এয়রবেজ অসি মাংখ্রে।
মরুপশিং,
পাকিস্তানগা লোইননা ললোন-ইতিক নৎত্রগা ৱারী শানবগী থবক অমত্তা তৌরোই। করিগুম্বা ৱারী শানগদবা লৈরবদি, মদু পাকিস্তানগী খুদোংচাদবা কাশ্মীর, পি.ও.কে. অমসুং করিগুম্বা পাকিস্তাননা তেরোরিস্তশিং এক্সপোর্ত তৌবা মখা চত্থরবদি, মদুগী পেনী অমমমগীদমক্তা হায়জিনবা তাগনি। পাকিস্তাননা ভারতকী হকচাংদগী ঈশিং ফংহল্লোই, ভারতকী ঈশিংগা শান্নবনা হৌজিক্তি পাকিস্তানদা শেল য়াম্না চংগনি। মসি ভারতকী ৱারেপনি, অমসুং মালেমগী শক্তি অমত্তনা ঐখোয়বু মসিগী ৱারেপ অসিদগী থিংবা ঙম্লোই।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে ইচলশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক সেক্যুরিতী অমসুং প্রোসপরিতি অনিমক মথৌ তাই। মসি ভারতকী মফম খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎলকপা মতমদা খক্তনা ওইথোকপা ঙমগনি। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসি ভারতকী তংদু লৈতাবা চাউখৎ-থৌরাং, ভারতকী য়াম্না থুনা চাউখৎলকপগী অচৌবা খুদম অমনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থৌনা ফরবা লমদম অসিগী লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐগা লোইননা হায়বিয়ু, নহাক্কী খুৎ লোন্নবীয়ু, মপুং ফানা মপাঙ্গল কন্না লাউবীয়ু-
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভন্দে মাতরাম। ভন্দে মাতরাম।
ভন্দে মাতরাম। ভন্দে মাতরাম।
ভন্দে মাতরাম। ভন্দে মাতরাম।
ভন্দে মাতরাম। ভন্দে মাতরাম।
ভন্দে মাতরাম। ভন্দে মাতরাম।
ভন্দে মাতরাম। ভন্দে মাতরাম।
খঙহঞ্জবাঃ মসি প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।