Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at laying of foundation stone and inauguration of development works in Bikaner, Rajasthan
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
थाने सगलां ने राम-राम!,
Governor of Rajasthan Haribhau Bagde Ji, the popular Chief Minister of this state Shriman Bhajan Lal Ji, former Chief Minister sister Vasundhara Raje Ji, my colleagues in the Union Cabinet Ashwini Vaishnav Ji, Arjun Ram Meghwal Ji, Deputy Chief Minister of Rajasthan Diya Kumari Ji, Prem Chand Ji, other ministers of the Rajasthan government, my colleague in Parliament Madan Rathore Ji, other MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters.
All of you have come here in such large numbers, and in such extreme heat. And today, through this programme, lakhs of people from 18 states and union territories of the country have joined us online. Governors, Chief Ministers, Lieutenant Governors and other public representatives of many states are with us today. I congratulate all the dignitaries and the public from across the country.
Brothers and sisters,
I have come here among you with the blessings of Karni Mata. With the blessings of Karni Mata, our resolve to build a developed India is getting stronger. A short while ago, the foundation stone and inauguration of development projects worth Rs 26 thousand crores was done here. I congratulate the countrymen and my brothers and sisters of Rajasthan for these projects.
Friends,
In order to make India developed, a huge Mahayagna is going on to build modern infrastructure in the country. To make our roads modern, our airports modern, our railways and railway stations modern, work has been done at an unprecedented pace in the last 11 years. You can imagine, today the country is spending 6 times more money on these infrastructure works than it used to spend earlier, 6 times more. Today the world is also surprised to see these development works happening in India. If you go to the north, people are surprised to see constructions like the Chenab Bridge. If you go towards the east, Sela Tunnel of Arunachal and Bogibeel Bridge of Assam welcome you. If you come to Western India, you will see the Atal Bridge built over the sea in Mumbai. If you look in the far south, you will find the Pamban Bridge, which is the first bridge of its kind in the country.
Friends,
Today India is also modernizing its train network. These Vande Bharat trains, Amrit Bharat trains, Namo Bharat trains, reflect the new momentum and new progress of the country. Currently, Vande Bharat trains are running on about 70 routes in the country. This has brought modern rail to even the far-flung areas. In the last 11 years, hundreds of road over bridges and road under bridges have been constructed. More than thirty-four thousand kilometers of new railway tracks have been laid. Now, unmanned crossings on broad gauge lines have become history, they are over. We are also rapidly completing the work of separate special tracks for goods trains, Dedicated freight corridor. Work is underway on the country's first bullet train project. And along with all this, we are also simultaneously modernizing more than 1300 railway stations in the country.
Friends,
The country has named these modernizing railway stations as Amrit Bharat stations. Today, more than 100 of these Amrit Bharat Stations have been completed. People are also seeing on social media what was the condition of these railway stations earlier, and how their picture has changed now.
Friends,
Development as well as heritage, this mantra is clearly visible at these Amrit Bharat railway stations. These are also new symbols of local art and culture. Just as the great Rajasthani art and culture will be visible at the Mandalgarh railway station in Rajasthan, the holy temple of Maa Thawewali and Madhubani painting will be depicted at the Thawe station in Bihar. You will feel the aura of Lord Ram at Orchha railway station in Madhya Pradesh. The design of Srirangam station is inspired by the temple of Lord Sriranganath Swami Ji. Dakor station of Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji. Tiruvannamalai station is designed according to Dravidian architecture. At Begumpet station, you will get to see the architecture of the Kakatiya Empire. This means that at every Amrit station, you will also get to see thousands of years old heritage of India. These stations will also become a medium to promote tourism in every state and will provide new employment opportunities to the youth. And I would request the citizens of those cities, the passengers traveling by railways, you are the owners of all this property, there should never be any dirt there, this property should never be damaged, because you are its owners.
Friends,
The money that the government spends to build infrastructure also creates jobs and boosts business. The thousands of crores of rupees that the government is investing are going into the pockets of the workers. This is being given to the shopkeepers, and to the people working in the shops and factories. The truck-tempo drivers who carry sand-gravel-cement also benefit from it. And once this infrastructure is ready, then there are many more benefits. The farmer's produce reaches the market at a lower price, and wastage is reduced. Where there are good roads, new trains arrive, new industries are set up, tourism gets a big boost, that is, every family, especially our youth, benefits the most from the money spent on infrastructure.
Friends,
Our Rajasthan is also getting great benefits from the work being done on infrastructure. Today, good roads are being built in every village of Rajasthan. Excellent roads are also being built in border areas. For this, about 70 thousand crore rupees have been spent in Rajasthan alone in the last 11 years. The central government is also going to spend about 10 thousand crore rupees this year for the development of railways in Rajasthan. This is 15 times more than before 2014. Just a while ago, a new train was flagged off from here to Mumbai. Today itself, foundation stones and inaugurations of schemes related to health, water and electricity have been done in many areas. The aim of all these efforts is that the cities and villages of Rajasthan can move towards rapid progress. The youth of Rajasthan can get good opportunities in their city itself.
Friends,
The double engine government is also working rapidly for the industrial development of Rajasthan. Bhajan Lal ji's government has issued new industrial policies for different sectors. Bikaner will also benefit from these new policies, and you know, when it comes to Bikaner, the taste of Bikaneri Bhujia and the sweetness of Bikaneri Rasgullas will make and expand their identity across the world. The work of the refinery in Rajasthan is also in its final stage. This will make Rajasthan a major hub of petroleum based industries. The 6-lane economic corridor which is being built from Amritsar to Jamnagar is passing through Sriganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer and Jalore in Rajasthan. The work of Delhi-Mumbai Expressway has also almost been completed in Rajasthan. This connectivity campaign will take industrial development in Rajasthan to new heights.
Friends,
PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is also progressing rapidly in Rajasthan. More than 40 thousand people of Rajasthan have joined this scheme. Due to this, the electricity bill of the people has become zero, and people have also got a new way of earning by generating solar electricity. Today, the foundation stone and inauguration of many electricity related projects have been done here. Rajasthan will get more electricity from these too. The increasing production of electricity is also giving new impetus to industrial development in Rajasthan.
Friends,
This land of Rajasthan is the land of Maharaja Ganga Singh Ji who brought greenery to the sandy plains. Who knows better than this region how important water is for us. Water is very important for the development of many such areas of Bikaner, Sri Ganganagar, Hanumangarh, western Rajasthan. Therefore, on the one hand we are completing irrigation projects and at the same time, we are connecting rivers. Many districts of Rajasthan will benefit from the Parvati-Kalisindh-Chambal link project, the land here, the farmers here will benefit.
Friends,
This brave land of Rajasthan teaches us that nothing is greater than the country and its citizens. On 22nd April, the terrorists had destroyed the sindoor of our sisters' foreheads after asking about their religion. Those bullets were fired in Pahalgam, but those bullets had pierced the hearts of 140 crore countrymen. After this, every citizen of the country united and resolved that the terrorists will be wiped out and they will be given a punishment worse than imagination. Today, with your blessings and the valour of the country's army, we have fulfilled that pledge. Our government had given free hand to the three forces and together, the three forces created such a Chakravyuh that forced Pakistan to kneel down.
Friends,
In response to the attack on the 22nd, we destroyed 9 biggest hideouts of terrorists in 22 minutes. The world and even the enemies of the country have seen what happens when sindoor (vermilion) turns into gunpowder.
By the way, friends,
It is a coincidence that after the country carried out air strikes in Balakot 5 years ago, my first public meeting was held on the border in Rajasthan itself. It is the penance of Veerbhoomi that such coincidences happen. Now this time when Operation Sindoor happened, my first public meeting after that is again happening here on the border of Veerbhoomi, Rajasthan, in Bikaner among all of you.
Friends,
I had said in Churu, I had come after the air strike, then I had said - 'I swear on this soil, I will not let my country perish, I will not let my country bow down'. Today, from the soil of Rajasthan, I want to tell the countrymen with great humility, I tell the countrymen who are carrying out the Tiranga Yatras in every corner of the country - those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), have been reduced to dust. Those who used to shed the blood of India, those who used to shed the blood of India, today they have paid the price for every drop. Those who used to think, those who used to think that India will remain silent, today they are hiding in their homes, those who used to be proud of their weapons, those who used to be proud of their weapons, today they are buried under heaps of rubble.
My dear countrymen,
This is not a game of attack and retaliation, this is not a game of attack and retaliation, this is a new form of justice, this is a new form of justice, this is Operation Sindoor. This is not just anger, this is not just anger, this is the fierce form of powerful India. This is the new form of India. Earlier, the attack was made by entering the house, earlier the attack was made by entering the house, now it is a direct attack on the chest. This is the policy, this is the way of crushing the hood of terrorism, this is India, this is the new India. Say-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Friends,
Operation Sindoor has set three principles to combat terrorism. First, if there is a terrorist attack on India, a befitting reply will be given. The time will be decided by our forces, the method will also be decided by our forces, and the conditions will also be ours. Second, India is not going to be scared by the empty threats of the atom bomb. And thirdly, we will not see the masters of terror and the government that patronizes terror as separate; we will not see them as separate; we will consider them as one and the same. This game of Pakistan of state and non-state actors will not work anymore. You must have seen that seven different delegations from our country are reaching across the world to expose Pakistan. And these delegations include people from all the political parties of the country, experts of foreign policy, dignitaries, now the real face of Pakistan will be shown to the whole world.
Friends,
Pakistan can never win a direct war against India. Whenever there is a direct fight, Pakistan has to face defeat again and again. Therefore, Pakistan has made terrorism a weapon to fight against India. This has been going on for the last several decades after independence. Pakistan used to spread terror, kill innocent people, create an atmosphere of fear in India, but Pakistan forgot one thing, now Mother India's servant Modi is standing here with his head held high. Modi's mind is cool, it remains cool, but Modi's blood is hot, and now it is not blood but hot sindoor (vermilion) that is flowing in Modi's veins. Now India has made it clear that Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack. And this price will be paid by Pakistan's army and Pakistan's economy.
Friends,
When I came here from Delhi, I landed at Bikaner's Nal airport. Pakistan had tried to target this airbase too. But it could not cause even a bit of damage to this airbase. And just a little distance from here, across the border, there is Pakistan's Rahimyar Khan airbase, no one knows when it will open, it is lying in ICU. The precise attack of the Indian army has destroyed this airbase.
Friends,
There will be no trade or talks with Pakistan. If there will be any talks, it will be only about Pakistan occupied Kashmir, PoK. And if Pakistan continues to export terrorists, it will have to beg for every penny. Pakistan will not get India's rightful share of water, playing with the blood of Indians will now cost Pakistan heavily. This is India's resolve, and no power in the world can deter us from this resolve.
Brothers and sisters,
Both security and prosperity are necessary for building a developed India. This is possible only when every corner of India becomes strong. Today's programme is a great example of India's balanced development, India's rapid development. I once again congratulate all the countrymen from this brave land. Say with me, close both your fists, say with full strength-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ বিকানেৰত এলানি উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজী তৰ্জমাৰ অনুবাদ
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
থানে সগলাঁ নে ৰাম-ৰাম!,
ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল হৰিভাউ বাগড়ে জী, এইখন ৰাজ্যৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান ভজন লাল জী, প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী ভগ্নী বসুন্ধৰা ৰাজে জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, ৰাজস্থানৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল জী, ৰাজস্থানৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দীয়া কুমাৰী জী, প্ৰেম চান্দ জী, ৰাজস্থান চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, সংসদত মোৰ সহযোগী মদন ৰাথোৰ জী, অন্যান্য সাংসদ-বিধায়ক, আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আপোনালোক সকলোৱে ইমান বৃহৎ সংখ্যাত, আৰু ইমান গৰমকো নেওচি ইয়ালৈ আহিছে। আৰু আজি এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে দেশৰ ১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ লাখ লাখ লোকো আমাৰ সৈতে অনলাইন যোগে সংযোজিত হৈছে। আজি আমাৰ লগত আছে বহু ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, উপ-ৰাজ্যপাল আৰু অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকল। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা সংযোজিত হোৱা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
কৰ্ণী মাতাৰ আশীৰ্বাদ লৈ আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছোঁ। কৰ্ণী মাতাৰ আশীৰ্বাদত উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ আমাৰ সংকল্প অধিক শক্তিশালী হৈ আহিছে। কিছু সময়ৰ আগতে ইয়াত ২৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু বহুকেইটা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে দেশবাসী আৰু ৰাজস্থানৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক উন্নত কৰাৰ স্বাৰ্থত দেশত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে এক বিশাল মহাযজ্ঞ চলি আছে। আমাৰ বাট-পথ আধুনিক, আমাৰ বিমানবন্দৰ আধুনিক, আমাৰ ৰেল আৰু ৰেল ষ্টেশ্যনসমূহ আধুনিক কৰিবলৈ যোৱা ১১টা বছৰত অভূতপূৰ্ব গতিত কাম কৰা হৈছে। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে, আজি দেশে এই আন্তঃগাঁথনিৰ কামবোৰত আগৰ তুলনাত ৬ গুণ বেছি টকা খৰচ কৰিছে, ৬ গুণ বেছি। আজি বিশ্বইয়ো এই উন্নয়নমূলক কামবোৰ ভাৰতত সম্পাদিত হৈ থকা দেখি আচৰিত হৈছে। উত্তৰ দিশলৈ গ’লে ‘চেনাব দলঙ’ৰ দৰে নিৰ্মাণ কাৰ্য দেখি মানুহে আচৰিত হয়। যদি আপোনালোক পূব দিশলৈ যায় তেন্তে অৰুণাচলৰ ‘চেলা সুৰংগ’ আৰু অসমৰ ‘বগীবিল দলঙে’ আপোনালোকক আদৰণি জনাব। পশ্চিম ভাৰতলৈ আহিলে দেখা পাব মুম্বাইত সাগৰৰ ওপৰেৰে নিৰ্মিত ‘অটল সেতু’। সুদূৰ দক্ষিণ দিশলৈ চালে ‘পাম্বন দলং’ দেখা পাব, যিখন হৈছে দেশৰ ভিতৰতে এই ধৰণৰ প্ৰথমখন দলং।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতেও নিজৰ ৰে’ল নেটৱৰ্ক-ৰ আধুনিকীকৰণ কৰিছে। বন্দে ভাৰত ৰে’ল, অমৃত ভাৰত ৰে’ল, নমো ভাৰত ৰে’ল আদিয়ে দেশৰ নতুন গতি আৰু নতুন প্ৰগতিৰ প্ৰতিফলন ঘটাইছে। বৰ্তমান দেশৰ প্ৰায় ৭০টা পথত বন্দে ভাৰত ৰে’ল চলি আছে। ইয়াৰ ফলত সুদূৰৰ অঞ্চলসমূহলৈকো আধুনিক ৰে’লপথ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। বিগত ১১টা বছৰত দলঙৰ ওপৰেৰে আৰু দলঙৰ তলেৰে শ শ পথ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। চৌত্ৰিশ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈয়ো অধিক নতুন ৰেলপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এতিয়া ব্ৰড গজৰ ৰে’লপথত ‘মানৱবিহীন ক্ৰছিং’ ইতিহাসত পৰিণত হৈছে, সেইবোৰৰ অন্ত পৰিছে। আমি মালবাহী ৰেলৰ বাবে পৃথক বিশেষ ট্ৰেক, ‘ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ’ৰ কামো দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ কৰি আছোঁ। দেশৰ প্ৰথমটো ‘বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্প’ৰ কাম চলি আছে। আৰু এই সকলোবোৰৰ সমান্তৰালকৈ আমি একেসময়তে দেশৰ ১৩০০ৰো অধিক ৰে’ল ষ্টেশ্যনৰো আধুনিকীকৰণৰ কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
এই আধুনিকীকৰণৰ দিহা কৰা ৰেল ষ্টেশ্যনসমূহক দেশে ‘অমৃত ভাৰত ষ্টেশ্যন’ বুলি অভিহিত কৰিছে। আজি এই ‘অমৃত ভাৰত ষ্টেশ্যন’সমূহৰ ১০০ৰো অধিকৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। আগতে এই ৰে’ল ষ্টেশ্যনবোৰৰ অৱস্থা কেনে আছিল, আৰু এতিয়া সেইসমূহৰ ছবি কেনেকৈ সলনি হৈছে সেয়া ছ’চিয়েল মিডিয়াত মানুহে দেখিবলৈ পাইছে।
বন্ধুসকল,
উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণ, এই মন্ত্ৰ এই ‘অমৃত ভাৰত ৰে’ল ষ্টেশ্যন’সমূহত স্পষ্টকৈ দেখা যায়। এইবোৰো এতিয়া স্থানীয় কলা-সংস্কৃতিৰ নতুন প্ৰতীক হৈ উঠিছে। ৰাজস্থানৰ মণ্ডলগড় ৰে’লৱে’ ষ্টেশ্যনত যেনেকৈ মহান ৰাজস্থানীয় কলা-সংস্কৃতি দৃশ্যমান হ’ব, ঠিক তেনেদৰে বিহাৰৰ ‘থাৱে ষ্টেশ্যন’ত ‘মা থাৱেৱালী’ৰ পবিত্ৰ মন্দিৰ আৰু ‘মধুবনী চিত্ৰকলা’ৰ চিত্ৰ অংকন কৰা হ’ব। মধ্যপ্ৰদেশৰ ‘অৰ্ছা ৰে’ল ষ্টেশ্যন’ত ভগৱান ৰামৰ আভা অনুভৱ কৰিব। ‘শ্ৰীৰংগম ষ্টেশ্যন’ৰ আৰ্হি ভগৱান শ্ৰীৰংগনাথ স্বামী জীৰ মন্দিৰৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত। গুজৰাটৰ ‘ডাকোৰ ষ্টেশ্যন’ ৰাঞ্চোড়ৰাই জীৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত। ‘তিৰুৱন্নমলাই ষ্টেশ্যন’ দ্ৰাবিড় স্থাপত্য অনুসৰি আৰ্হি কৰা হৈছে। ‘বেগুম্পেট ষ্টেশ্যন’ত ‘কাকতীয়া সাম্ৰাজ্য’ৰ স্থাপত্য চাব পাৰিব। অৰ্থাৎ প্ৰতিটো ‘অমৃত ষ্টেশ্যন’তে ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্যও চাবলৈ পাব। এই ষ্টেশ্যনসমূহ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ পৰ্যটনক প্ৰচাৰৰ মাধ্যম হিচাপেও পৰিগণিত হ’ব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক নতুনকৈ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। আৰু সেই চহৰবোৰৰ নাগৰিক, ৰেলৰে যাত্ৰা কৰা যাত্ৰীসকলক অনুৰোধ কৰিম, এই সকলোবোৰ সম্পত্তিৰ মালিক হৈছে আপোনালোক, সেইবোৰক কেতিয়াও লেতেৰা হবলৈ নিদিব, এই সম্পত্তিবোৰৰ কেতিয়াও হানি-বিঘিনী হবলৈ নিদিব, কিয়নো এই সকলোবেৰৰ গৰাকী হৈছে আপোনালোক।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে যি ধন খৰচ কৰে সেই ধনেও চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰে আৰু ব্যৱসায় বৃদ্ধি কৰে। চৰকাৰে বিনিয়োগ কৰা হাজাৰ কোটি টকা শ্ৰমিকৰ জেপত সোমাইছে। এইখিনি দোকানীক দিয়া হৈছে, আৰু দোকান-কাৰখানাত কাম কৰা লোকসকলকো দিয়া হৈছে। বালি-শিল-চিমেণ্ট কঢ়িয়াই নিয়া ট্ৰাক-টেম্পো চালকসকলো ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হয়। আৰু এবাৰ এই আন্তঃগাঁথনি সাজু হ’লে, তেতিয়া আৰু বহুতো সুবিধা আছে। কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী কম মূল্যত বজাৰত উপস্থিত হয়, আৰু অপচয় কমি যায়। য’ত ভাল ৰাস্তা আছে, নতুন ৰে’ল আহি পৰে, নতুন উদ্যোগ স্থাপন হয়, পৰ্যটনে ডাঙৰ উদগণি লাভ কৰে, অৰ্থাৎ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ব্যয় কৰা ধনৰ পৰা প্ৰতিটো পৰিয়াল, বিশেষকৈ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল সৰ্বাধিক লাভৱান হয়।
বন্ধুসকল,
আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত চলি থকা কামৰ পৰাও আমাৰ ৰাজস্থান যথেষ্ট লাভৱান হৈছে। আজি ৰাজস্থানৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে ভাল ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সীমান্ত অঞ্চলতো উৎকৃষ্ট পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে বিগত ১১টা বছৰত কেৱল ৰাজস্থানতে প্ৰায় ৭০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় হৈছে। ৰাজস্থানৰ ৰে’লপথৰ উন্নয়নৰ বাবেও এইবাৰ প্ৰায় ১০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ ওলাইছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে। ২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত এই পৰিমাণ ১৫ গুণ বেছি। মাত্ৰ কিছু সময়ৰ আগতে ইয়াৰ পৰা মুম্বাইলৈ এখন নতুন ৰে’লৰ ‘ফ্লেগ অফ’ কৰা হৈছে। আজিয়েই স্বাস্থ্য, পানী আৰু বিদ্যুতৰ দৰে বহু ক্ষেত্ৰৰে জড়িত আঁচনিৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজস্থানৰ চহৰ-গাঁৱসমূহক দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ দিশত আগবাঢ়াই নিয়া। ৰাজস্থানৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে নিজৰ চহৰখনতে ভাল সুযোগ লাভ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ বাবেও দ্রুতগতিত কাম কৰি আছে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে৷ ভজন লাল জীৰ চৰকাৰে বিভিন্ন খণ্ডৰ বাবে নতুন ঔদ্যোগিক নীতি জাৰি কৰিছে। এই নতুন নীতিৰ দ্বাৰা বিকানেৰো লাভৱান হ’ব, আৰু আপোনালোকে জানেই, বিকানেৰৰ কথা আহিলে বিকানেৰী ভুজিয়াৰ সোৱাদ আৰু বিকানেৰী ৰাসগুল্লাৰ কথা মনলৈ আহে, এই মিঠায়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে তেওঁলোকৰ পৰিচয় গঢ়ি তুলিব আৰু বিস্তাৰ লাভ কৰিব। ৰাজস্থানৰ শোধনাগাৰৰ কামো অন্তিম পৰ্যায়ত আছে। ইয়াৰ ফলত ৰাজস্থান পেট্ৰলিয়াম ভিত্তিক উদ্যোগৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। অমৃতসৰৰ পৰা জামনগৰলৈ নিৰ্মাণ কৰি থকা ৬ লেনযুক্ত অৰ্থনৈতিক কৰিডৰটো ৰাজস্থানৰ শ্ৰীগংগানগৰ, হনুনগড়, বিকানেৰ, যোধপুৰ, বাৰমেৰ আৰু জালোৰেৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ কামো ৰাজস্থানত প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই সংযোগ অভিযানে ৰাজস্থানৰ উদ্যোগিক বিকাশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানতো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে ‘পি এম সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি’ৰ কাম। ৰাজস্থানৰ ৪০ হাজাৰৰো অধিক লোকে এই আঁচনিত যোগদান কৰিছে। ইয়াৰ বাবেই জনসাধাৰণৰ বিদ্যুতৰ ‘বিল শূন্য’ হৈ পৰিছে, আৰু সৌৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিও মানুহে উপাৰ্জনৰ এক নতুন সাধন লাভ কৰিছে। আজি ইয়াত বিদ্যুৎ সম্পৰ্কীয় বহু প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ উপৰি বহুকেইটা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। এইবোৰৰ পৰাও ৰাজস্থানে অধিক বিদ্যুৎ লাভ কৰিব। বিদ্যুতৰ উৎপাদন বৃদ্ধিয়ে ৰাজস্থানৰ উদ্যোগিক উন্নয়নকো নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই ৰাজস্থান হৈছে মহাৰাজ গংগা সিংহ জীৰ ভূমি, যিয়ে বালিচহীয়া সমভূমিলৈ সেউজীয়া কঢ়িয়াই আনিছিল। আমাৰ বাবে পানী কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ এই অঞ্চলতকৈ আন কোনে বাৰু ভালকৈ জানিব। পশ্চিম ৰাজস্থানৰ বিকানেৰ, শ্ৰীগংগানগৰ, হনুনগড়ৰ এনে বহু অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে পানী হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়ে এফালে আমি জলসিঞ্চন প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিছো আৰু একে সময়তে নদী সংযোগীকৰণৰো দিহা কৰিছোঁ। ‘পাৰ্বতী-কালিসিন্ধ-চম্বল লিংক প্ৰকল্প’ৰ দ্বাৰা ৰাজস্থানৰ বহু জিলা উপকৃত হ’ব, ইয়াৰ মাটি, ইয়াৰ কৃষকসকল উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানৰ এই সাহসী ভূমিয়ে আমাক শিকাইছে যে দেশ আৰু ইয়াৰ নাগৰিকতসকলকৈ ডাঙৰ একোৱেই নহয়। ২২ এপ্ৰিলত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে তেওঁলোকৰ ধৰ্মৰ কথা সুধি আমাৰ ভগ্নীহঁতৰ কপালৰ সেন্দূৰক আঘাত কৰিছিল। সেই গুলীবোৰ পহলগামত নিক্ষেপ কৰা হৈছিল যদিও সেই গুলীবোৰে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ হৃদয়ক বিন্ধিছিল। ইয়াৰ পিছত দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে একত্ৰিত হৈ সংকল্প ল’লে যে সন্ত্ৰাসবাদীক নিঃশেষ কৰি সিহঁতে কল্পনা কৰাতকৈয়ো কঠোৰ শাস্তি দিয়া হ’ব। আজি আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আৰু দেশৰ সেনাৰ বীৰত্বৰে আমি সেই প্ৰতিজ্ঞা পূৰণ কৰিলোঁ। আমাৰ চৰকাৰে তিনিওটা সেনাবাহিনীক মুক্তভাৱে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ সুযোগ দিছিল আৰু তিনিওটা বাহিনীয়ে একেলগে এনে এক চক্ৰব্যুহৰ সৃষ্টি কৰিছিল যে পাকিস্তান আঁঠু ল’বলৈ বাধ্য হৈছিল।
বন্ধুসকল,
২২ তাৰিখৰ আক্ৰমণৰ প্ৰতিক্ৰিয়া হিচাপে আমি ২২ মিনিটত সন্ত্ৰাসবাদীৰ ৯টা ডাঙৰ আত্মগোপনস্থলী ধ্বংস কৰিলোঁ। সিন্দূৰ (ভাৰ্মিলিয়ন) বাৰুদত পৰিণত হ’লে কি হয় পৃথিৱীয়ে, আনকি দেশৰ শত্ৰুৱেও সেয়া দেখিলে।
ইয়াৰ মাজতে বন্ধুসকল,
কাকতলীয়া কথাটো হ’ল যে ৫ বছৰ পূৰ্বে বালাকোটত দেশে বিমান আক্ৰমণ চলোৱাৰ পিছতো মোৰ প্ৰথম ৰাজহুৱা সভাখন ৰাজস্থানৰ সীমান্তত অনুষ্ঠিত হৈছিল। এনে কাকতলীয়া ঘটনা সংঘটিত হোৱাটো হৈছে বীৰভূমিৰ তপস্যা। এতিয়া এইবাৰ যেতিয়া অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ হৈছিল, তাৰ পিছতো মোৰ প্ৰথমখন ৰাজহুৱা সভা আকৌ ইয়াত ৰাজস্থানৰ বীৰভূমিৰ সীমান্তত, বিকানেৰত আপোনালোক সকলোৰে মাজত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
মই চুৰুত কৈছিলোঁ, বিমান আক্ৰমণৰ পিছত যেতিয়া আহিছিলোঁ, তেতিয়া কৈছিলোঁ - 'এই মাটিত শপত খাইছো, মোৰ দেশক ধ্বংস হ'বলৈ নিদিওঁ, মোৰ দেশৰ ক্ষতি হ’বলৈ নিদিওঁ'। আজি ৰাজস্থানৰ মাটিৰ পৰা দেশবাসীক অতি বিনম্ৰতাৰে ক’ব বিচাৰিছো, দেশৰ চুকে-কোণে তিৰংগা যাত্ৰা উলিয়াই থকা দেশবাসীক কওঁ - যিসকলে সেন্দূৰ (ভাৰ্মিলিয়ন) মচিবলৈ ওলাই আহিছিল, যিবোৰে সেন্দূৰ (ভাৰ্মিলিয়ন) মচিবলৈ ওলাইছিল, সিহঁতবোৰ ধূলিত পৰিণত হৈছে। আগতে যিবোৰে ভাৰতৰ তেজ বোৱাইছিল, যিবোৰে ভাৰতৰ তেজ বোৱাইছিল, আজি সিহঁতে প্ৰতিটো টোপালৰ মূল্য দিছে। আগতে যিবোৰে ভাবিছিল, যিবোৰে ভাবিছিল যে ভাৰত মৌন হৈ থাকিব, আজি সিহঁতবোৰ নিজৰ ঘৰত লুকাই আছে, যিবোৰে আগতে নিজৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰক লৈ গৌৰৱ কৰিছিল, যিবোৰে আগতে নিজৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰক লৈ গৌৰৱ কৰিছিল, আজি সিহঁতবোৰ ধ্বংসাৱশেষৰ তলত পোত গৈছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এয়া কোনো আক্ৰমণ আৰু প্ৰতিশোধৰ খেল নহয়, এয়া আক্ৰমণ আৰু প্ৰতিশোধৰ খেল নহয়, এয়া হৈছে ন্যায়ৰ নতুন ৰূপ, এয়া ন্যায়ৰ নতুন ৰূপ, এয়া হৈছে অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ। এয়া কেৱল খং নহয়, এয়া কেৱল খং নহয়, এয়া হৈছে শক্তিশালী ভাৰতৰ উগ্ৰ ৰূপ। এয়া হৈছে ভাৰতৰ নতুন ৰূপ। আগতে ঘৰত প্ৰৱেশ কৰি আক্ৰমণ কৰা হৈছিল, আগতে ঘৰত প্ৰৱেশ কৰি আক্ৰমণ কৰা হৈছিল, এতিয়া কৰা হৈছে বুকুত প্ৰত্যক্ষ আক্ৰমণ। এয়াই হৈছে নীতি, এয়াই হৈছে সন্ত্ৰাসবাদক থেতেলিয়াই পেলোৱাৰ উপায়, এয়াই হৈছে ভাৰত, এয়াই হৈছে নতুন ভাৰত। সকলোৱে কওক-
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্ধুসকল,
অপাৰেশ্যন সিন্দূৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তিনিটা নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। প্ৰথমতে, যদি ভাৰতত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ হয়, তেন্তে উপযুক্ত উত্তৰ দিয়া হ’ব। সময় আমাৰ বাহিনীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰিব, পদ্ধতিও আমাৰ বাহিনীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰিব, আৰু চৰ্তবোৰো আমাৰেই হ’ব। দ্বিতীয়তে, পৰমাণু বোমাৰ সাৰশূন্য ভাবুকিত ভাৰত ভয় খাবলৈ যোৱা নাই। আৰু তৃতীয়তে, সন্ত্ৰাসবাদৰ মালিক আৰু সন্ত্ৰাসবাদক পৃষ্ঠপোষকতা কৰা চৰকাৰক আমি পৃথক বুলি নাভাবো; আমি সিহঁতক পৃথক বুলি নাচাম; আমি সেইবোৰক একে বুলি গণ্য কৰিম। ৰাষ্ট্ৰ আৰু অ-ৰাষ্ট্ৰীয় অভিনেতাৰ পাকিস্তানৰ এই খেলখন আৰু কামত নাহিব। আপোনালকে নিশ্চয় দেখিছে যে আমাৰ দেশৰ পৰা সাতটা ভিন্ন প্ৰতিনিধি দলে পাকিস্তানক উদঙাই দিবলৈ সমগ্ৰ পৃথিৱীলৈ যাত্ৰা কৰিছে। আৰু এই প্ৰতিনিধি দলসমূহৰ ভিতৰত আছে দেশৰ সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ লোক, বৈদেশিক নীতিৰ বিশেষজ্ঞ, গণ্যমান্য ব্যক্তি, এতিয়া পাকিস্তানৰ প্ৰকৃত মুখখন সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত উদঙাই দেখুৱাব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিৰুদ্ধে প্ৰত্যক্ষ যুদ্ধত পাকিস্তান কেতিয়াও জয়ী হ’ব নোৱাৰে। যেতিয়াই প্ৰত্যক্ষ যুঁজ হয় তেতিয়াই পাকিস্তানে বাৰে বাৰে পৰাজয়ৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। সেয়েহে পাকিস্তানে ভাৰতৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সন্ত্ৰাসবাদক অস্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। স্বাধীনতাৰ পিছত যোৱা কেবাটাও দশক ধৰি এনেদৰে চলি আহিছে। আগতে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাস বিয়পাইছিল, নিৰীহ লোকক হত্যা কৰিছিল, ভাৰতত ভয়ৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছিল, কিন্তু পাকিস্তানে এটা কথা পাহৰিলে, এতিয়া ভাৰত মাতাৰ সেৱক মোদী শিৰ উন্নত কৰি ইয়াত থিয় দি আছে। মোদীৰ মন শীতল, শীতল হৈয়েই থাকে, কিন্তু মোদীৰ তেজ গৰম, আৰু এতিয়া তেজ নহয় গৰম সেন্দূৰ (ভাৰ্মিলিয়ন)হে মোদীৰ শিৰাত প্ৰবাহিত হৈ আছে। এতিয়া ভাৰতে স্পষ্ট কৰি দিছে যে প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বাবে পাকিস্তানে যথেষ্ট মূল্য দিব লাগিব। আৰু এই মূল্য পাকিস্তানৰ সেনা আৰু পাকিস্তানৰ অৰ্থনীতিয়ে দিব।
বন্ধুসকল,
দিল্লীৰ পৰা ইয়ালৈ আহোঁতে বিকানেৰৰ ‘নল বিমানবন্দৰ’ত নামিলোঁ৷ পাকিস্তানে এই বিমান ঘাটিটোকো লক্ষ্য কৰি ল’বলৈ চেষ্টা কৰিছিল। কিন্তু ইয়াৰ ফলত এই বিমানঘাটিটোৰ অলপো ক্ষতি সাধন কৰিব নোৱাৰিলে। আৰু ইয়াৰ পৰা মাত্ৰ অলপ দূৰত, সীমান্তৰ সিপাৰে পাকিস্তানৰ ‘ৰহিম য়াৰ খান এয়াৰবেছ’, কেতিয়া খোল খাব কোনেও নাজানে, ‘আই চি ইউ’-ত পৰি আছে। ভাৰতীয় সেনাৰ নিখুঁত আক্ৰমণে এই বিমান ঘাটিটো ধ্বংস কৰি পেলাইছে।
বন্ধুসকল,
পাকিস্তানৰ সৈতে কোনো ধৰণৰ বাণিজ্য বা আলোচনা নহ’ব৷ যদি কিবা আলোচনা হ’ব, তেন্তে সেয়া হ’ব কেৱল পাকিস্তানে দখল কৰা কাশ্মীৰ, পিঅকে সন্দৰ্ভতহে। আৰু পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদী ৰপ্তানি কৰি থাকিলে প্ৰতিটো পইচাৰ বাবে ভিক্ষা খুজিব লাগিব। পাকিস্তানে ভাৰতৰ উচিত অংশ পানী নাপাব, ভাৰতীয়ৰ তেজেৰে খেলিলে এতিয়া পাকিস্তানৰ যথেষ্ট ক্ষতি হ’ব। এয়া হৈছে ভাৰতৰ সংকল্প, আৰু এই সংকল্পৰ পৰা বিশ্বৰ কোনো শক্তিয়ে আমাক বিৰত ৰাখিব নোৱাৰে।
ভাই-ভনীসকল,
এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধি দুয়োটাৰে প্ৰয়োজন। ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণ শক্তিশালী হ’লেহে এয়া সম্ভৱ। আজিৰ এই কাৰ্যসূচী ভাৰতৰ সুষম উন্নয়ন, ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ এক ডাঙৰ নিদৰ্শন। এই সাহসী ভূমিৰ সকলো দেশবাসীক আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। মোৰ লগত কওক, দুয়োটা মুঠি বন্ধ কৰি, সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক-
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
দাবী খণ্ডন: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ প্ৰদান কৰা হৈছিল হিন্দী ভাষাত