Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at laying of foundation stone and inauguration of development works in Bikaner, Rajasthan
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
थाने सगलां ने राम-राम!,
Governor of Rajasthan Haribhau Bagde Ji, the popular Chief Minister of this state Shriman Bhajan Lal Ji, former Chief Minister sister Vasundhara Raje Ji, my colleagues in the Union Cabinet Ashwini Vaishnav Ji, Arjun Ram Meghwal Ji, Deputy Chief Minister of Rajasthan Diya Kumari Ji, Prem Chand Ji, other ministers of the Rajasthan government, my colleague in Parliament Madan Rathore Ji, other MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters.
All of you have come here in such large numbers, and in such extreme heat. And today, through this programme, lakhs of people from 18 states and union territories of the country have joined us online. Governors, Chief Ministers, Lieutenant Governors and other public representatives of many states are with us today. I congratulate all the dignitaries and the public from across the country.
Brothers and sisters,
I have come here among you with the blessings of Karni Mata. With the blessings of Karni Mata, our resolve to build a developed India is getting stronger. A short while ago, the foundation stone and inauguration of development projects worth Rs 26 thousand crores was done here. I congratulate the countrymen and my brothers and sisters of Rajasthan for these projects.
Friends,
In order to make India developed, a huge Mahayagna is going on to build modern infrastructure in the country. To make our roads modern, our airports modern, our railways and railway stations modern, work has been done at an unprecedented pace in the last 11 years. You can imagine, today the country is spending 6 times more money on these infrastructure works than it used to spend earlier, 6 times more. Today the world is also surprised to see these development works happening in India. If you go to the north, people are surprised to see constructions like the Chenab Bridge. If you go towards the east, Sela Tunnel of Arunachal and Bogibeel Bridge of Assam welcome you. If you come to Western India, you will see the Atal Bridge built over the sea in Mumbai. If you look in the far south, you will find the Pamban Bridge, which is the first bridge of its kind in the country.
Friends,
Today India is also modernizing its train network. These Vande Bharat trains, Amrit Bharat trains, Namo Bharat trains, reflect the new momentum and new progress of the country. Currently, Vande Bharat trains are running on about 70 routes in the country. This has brought modern rail to even the far-flung areas. In the last 11 years, hundreds of road over bridges and road under bridges have been constructed. More than thirty-four thousand kilometers of new railway tracks have been laid. Now, unmanned crossings on broad gauge lines have become history, they are over. We are also rapidly completing the work of separate special tracks for goods trains, Dedicated freight corridor. Work is underway on the country's first bullet train project. And along with all this, we are also simultaneously modernizing more than 1300 railway stations in the country.
Friends,
The country has named these modernizing railway stations as Amrit Bharat stations. Today, more than 100 of these Amrit Bharat Stations have been completed. People are also seeing on social media what was the condition of these railway stations earlier, and how their picture has changed now.
Friends,
Development as well as heritage, this mantra is clearly visible at these Amrit Bharat railway stations. These are also new symbols of local art and culture. Just as the great Rajasthani art and culture will be visible at the Mandalgarh railway station in Rajasthan, the holy temple of Maa Thawewali and Madhubani painting will be depicted at the Thawe station in Bihar. You will feel the aura of Lord Ram at Orchha railway station in Madhya Pradesh. The design of Srirangam station is inspired by the temple of Lord Sriranganath Swami Ji. Dakor station of Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji. Tiruvannamalai station is designed according to Dravidian architecture. At Begumpet station, you will get to see the architecture of the Kakatiya Empire. This means that at every Amrit station, you will also get to see thousands of years old heritage of India. These stations will also become a medium to promote tourism in every state and will provide new employment opportunities to the youth. And I would request the citizens of those cities, the passengers traveling by railways, you are the owners of all this property, there should never be any dirt there, this property should never be damaged, because you are its owners.
Friends,
The money that the government spends to build infrastructure also creates jobs and boosts business. The thousands of crores of rupees that the government is investing are going into the pockets of the workers. This is being given to the shopkeepers, and to the people working in the shops and factories. The truck-tempo drivers who carry sand-gravel-cement also benefit from it. And once this infrastructure is ready, then there are many more benefits. The farmer's produce reaches the market at a lower price, and wastage is reduced. Where there are good roads, new trains arrive, new industries are set up, tourism gets a big boost, that is, every family, especially our youth, benefits the most from the money spent on infrastructure.
Friends,
Our Rajasthan is also getting great benefits from the work being done on infrastructure. Today, good roads are being built in every village of Rajasthan. Excellent roads are also being built in border areas. For this, about 70 thousand crore rupees have been spent in Rajasthan alone in the last 11 years. The central government is also going to spend about 10 thousand crore rupees this year for the development of railways in Rajasthan. This is 15 times more than before 2014. Just a while ago, a new train was flagged off from here to Mumbai. Today itself, foundation stones and inaugurations of schemes related to health, water and electricity have been done in many areas. The aim of all these efforts is that the cities and villages of Rajasthan can move towards rapid progress. The youth of Rajasthan can get good opportunities in their city itself.
Friends,
The double engine government is also working rapidly for the industrial development of Rajasthan. Bhajan Lal ji's government has issued new industrial policies for different sectors. Bikaner will also benefit from these new policies, and you know, when it comes to Bikaner, the taste of Bikaneri Bhujia and the sweetness of Bikaneri Rasgullas will make and expand their identity across the world. The work of the refinery in Rajasthan is also in its final stage. This will make Rajasthan a major hub of petroleum based industries. The 6-lane economic corridor which is being built from Amritsar to Jamnagar is passing through Sriganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer and Jalore in Rajasthan. The work of Delhi-Mumbai Expressway has also almost been completed in Rajasthan. This connectivity campaign will take industrial development in Rajasthan to new heights.
Friends,
PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is also progressing rapidly in Rajasthan. More than 40 thousand people of Rajasthan have joined this scheme. Due to this, the electricity bill of the people has become zero, and people have also got a new way of earning by generating solar electricity. Today, the foundation stone and inauguration of many electricity related projects have been done here. Rajasthan will get more electricity from these too. The increasing production of electricity is also giving new impetus to industrial development in Rajasthan.
Friends,
This land of Rajasthan is the land of Maharaja Ganga Singh Ji who brought greenery to the sandy plains. Who knows better than this region how important water is for us. Water is very important for the development of many such areas of Bikaner, Sri Ganganagar, Hanumangarh, western Rajasthan. Therefore, on the one hand we are completing irrigation projects and at the same time, we are connecting rivers. Many districts of Rajasthan will benefit from the Parvati-Kalisindh-Chambal link project, the land here, the farmers here will benefit.
Friends,
This brave land of Rajasthan teaches us that nothing is greater than the country and its citizens. On 22nd April, the terrorists had destroyed the sindoor of our sisters' foreheads after asking about their religion. Those bullets were fired in Pahalgam, but those bullets had pierced the hearts of 140 crore countrymen. After this, every citizen of the country united and resolved that the terrorists will be wiped out and they will be given a punishment worse than imagination. Today, with your blessings and the valour of the country's army, we have fulfilled that pledge. Our government had given free hand to the three forces and together, the three forces created such a Chakravyuh that forced Pakistan to kneel down.
Friends,
In response to the attack on the 22nd, we destroyed 9 biggest hideouts of terrorists in 22 minutes. The world and even the enemies of the country have seen what happens when sindoor (vermilion) turns into gunpowder.
By the way, friends,
It is a coincidence that after the country carried out air strikes in Balakot 5 years ago, my first public meeting was held on the border in Rajasthan itself. It is the penance of Veerbhoomi that such coincidences happen. Now this time when Operation Sindoor happened, my first public meeting after that is again happening here on the border of Veerbhoomi, Rajasthan, in Bikaner among all of you.
Friends,
I had said in Churu, I had come after the air strike, then I had said - 'I swear on this soil, I will not let my country perish, I will not let my country bow down'. Today, from the soil of Rajasthan, I want to tell the countrymen with great humility, I tell the countrymen who are carrying out the Tiranga Yatras in every corner of the country - those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), have been reduced to dust. Those who used to shed the blood of India, those who used to shed the blood of India, today they have paid the price for every drop. Those who used to think, those who used to think that India will remain silent, today they are hiding in their homes, those who used to be proud of their weapons, those who used to be proud of their weapons, today they are buried under heaps of rubble.
My dear countrymen,
This is not a game of attack and retaliation, this is not a game of attack and retaliation, this is a new form of justice, this is a new form of justice, this is Operation Sindoor. This is not just anger, this is not just anger, this is the fierce form of powerful India. This is the new form of India. Earlier, the attack was made by entering the house, earlier the attack was made by entering the house, now it is a direct attack on the chest. This is the policy, this is the way of crushing the hood of terrorism, this is India, this is the new India. Say-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Friends,
Operation Sindoor has set three principles to combat terrorism. First, if there is a terrorist attack on India, a befitting reply will be given. The time will be decided by our forces, the method will also be decided by our forces, and the conditions will also be ours. Second, India is not going to be scared by the empty threats of the atom bomb. And thirdly, we will not see the masters of terror and the government that patronizes terror as separate; we will not see them as separate; we will consider them as one and the same. This game of Pakistan of state and non-state actors will not work anymore. You must have seen that seven different delegations from our country are reaching across the world to expose Pakistan. And these delegations include people from all the political parties of the country, experts of foreign policy, dignitaries, now the real face of Pakistan will be shown to the whole world.
Friends,
Pakistan can never win a direct war against India. Whenever there is a direct fight, Pakistan has to face defeat again and again. Therefore, Pakistan has made terrorism a weapon to fight against India. This has been going on for the last several decades after independence. Pakistan used to spread terror, kill innocent people, create an atmosphere of fear in India, but Pakistan forgot one thing, now Mother India's servant Modi is standing here with his head held high. Modi's mind is cool, it remains cool, but Modi's blood is hot, and now it is not blood but hot sindoor (vermilion) that is flowing in Modi's veins. Now India has made it clear that Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack. And this price will be paid by Pakistan's army and Pakistan's economy.
Friends,
When I came here from Delhi, I landed at Bikaner's Nal airport. Pakistan had tried to target this airbase too. But it could not cause even a bit of damage to this airbase. And just a little distance from here, across the border, there is Pakistan's Rahimyar Khan airbase, no one knows when it will open, it is lying in ICU. The precise attack of the Indian army has destroyed this airbase.
Friends,
There will be no trade or talks with Pakistan. If there will be any talks, it will be only about Pakistan occupied Kashmir, PoK. And if Pakistan continues to export terrorists, it will have to beg for every penny. Pakistan will not get India's rightful share of water, playing with the blood of Indians will now cost Pakistan heavily. This is India's resolve, and no power in the world can deter us from this resolve.
Brothers and sisters,
Both security and prosperity are necessary for building a developed India. This is possible only when every corner of India becomes strong. Today's programme is a great example of India's balanced development, India's rapid development. I once again congratulate all the countrymen from this brave land. Say with me, close both your fists, say with full strength-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନେରରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଥାନେ ସାଗଲାନ ନେ ରାମ-ରାମ!
ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ହରିଭାଉ ବାଗଡେ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଜୀ, ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭଉଣୀ ବସୁନ୍ଧରା ରାଜେ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସାଥି ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଜୀ, ରାଜସ୍ଥାନର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦିୟା କୁମାରୀ ଜୀ, ପ୍ରେମ ଚାନ୍ଦ ଜୀ, ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥି ମଦନ ରାଠୋର ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସାଂସଦମାନେ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏତେ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ, ଏତେ ଭୀଷଣ ଉତ୍ତାପ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର 18ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଆଜି ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ, ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଏଠାକୁ ମାତାଙ୍କ କରଣୀ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି। କରଣୀ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ 26 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶରେ ଏକ ବିଶାଳ ମହାଯଜ୍ଞ ଚାଲିଛି। ବିଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶର ସଡ଼କ ଆଧୁନିକ ହେବ, ଆମ ଦେଶର ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡିକ ଆଧୁନିକ ହେବ, ଆମର ଏଠାରେ ରେଳ ଓ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକ ହେବ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ,ପାରିବେ, ଆଜି ଦେଶ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ 6 ଗୁଣ, 6 ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି, 6 ଗୁଣ ଅଧିକ । ଆଜି ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖି ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯାଉଛନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଚେନାବ ସେତୁ ଭଳି ନିର୍ମାଣ ଦେଖି ଲୋକମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ। ପୂର୍ବ ଦିଗକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସେଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ, ଆସାମର ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଯଦି ଆପଣ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତକୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ମୁମ୍ବାଇରେ ସମୁଦ୍ର ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଅଟଳ ସେତୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ସୁଦୂର ଦକ୍ଷିଣରେ ଦେଖିବେ,ତେବେ ଆପଣ ପମ୍ବନ ସେତୁ ପାଇବେ, ଯାହା ନିଜସ୍ଵ ଭାବରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସ୍ବତନ୍ତ ସେତୁ |
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ନିଜର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛି। ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ଦେଶର ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 70ଟି ମାର୍ଗରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏହା ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆଧୁନିକ ରେଳ ମଧ୍ୟ ଆଣିଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶହ ଶହ ସଡ଼କ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ସଡ଼କ ଅଣ୍ଡର ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। 34 ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ବିଛାଯାଇଛି। ଏବେ ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନରେ ମାନବବିହୀନ କ୍ରସିଂ ଇତିହାସ ପାଲଟି ଯାଇଛି। ଆମେ ସମର୍ପିତ ମାଲ କରିଡର, ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଅଲଗା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ କରୁଛୁ। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ଆଉ ଏସବୁ ସହିତ, ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ 1300ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶ ଏହି ଆଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛି। ଆଜି, ଏହି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ 100ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି। ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଥିଲା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଗୁଡିକର ଚିତ୍ର କିପରି ବଦଳିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଅମୃତ ଭାରତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶ ସହିତ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ନୂତନ ପ୍ରତୀକ। ଯେପରି ରାଜସ୍ଥାନର ମହାନ ରାଜସ୍ଥାନୀ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ରାଜସ୍ଥାନର ମଣ୍ଡଳଗଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ, ସେହିପରି ବିହାରର ଥାୱେ ଷ୍ଟେସନରେ ମା ଥାଓୱେଲିଙ୍କ ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ମଧୁବନୀ ଚିତ୍ରକଳା ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଓରଛା ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଆପଣ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଭା ଅନୁଭବ କରିବେ। ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମ ଷ୍ଟେସନର ଡିଜାଇନ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରଙ୍ଗନାଥ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ଗୁଜରାଟର ଡାକୋର ଷ୍ଟେସନ ରଣଛୋଡ଼ାରାୟ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ତିରୁଭାନ୍ନାମାଲାଇ ଷ୍ଟେସନ ଦ୍ରାବିଡ଼ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି | ବେଗମପେଟ ଷ୍ଟେସନରେ ଆପଣ କାକତୀୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସମୟର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ। ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ହେବ, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ସହରର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ରେଳପଥରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବି, ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତିର ମାଲିକ, ଏଠାରେ କଦାପି ମଇଳା ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏହି ସମ୍ପତ୍ତିକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ ନାହିଁ, କାରଣ ଆପଣ ଏହାର ମାଲିକ ଅଟନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତି, ତାହା ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ, ବ୍ୟବସାୟ-ବାଣିଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ସରକାର ଯେଉଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ଟଙ୍କା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯାଉଛି। ଦୋକାନୀ ଏହାକୁ ପାଉଛନ୍ତି, ଦୋକାନ ଏବଂ କାରଖାନାରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ପାଉଛନ୍ତି। ବାଲି-ଗ୍ରେଭଲ୍-ସିମେଣ୍ଟ ବହନ କରୁଥିବା ଟ୍ରକ୍-ଟେମ୍ପୋ ଡ୍ରାଇଭର, ଏହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି | ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଲାଭ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଥାଏ। କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ଅପଚୟ କମ୍ ହୋଇଥାଏ। ଯେଉଁଠାରେ ରାସ୍ତା ଭଲ ଅଛି, ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ଆସୁଛି, ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ, ବିଶେଷ କରି ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି, ତାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଆମ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ମିଳୁଛି। ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଭଲ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ରାଜସ୍ଥାନରେ ପାଖାପାଖି 70 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଜସ୍ଥାନରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା 2014 ମସିହା ତୁଳନାରେ 15 ଗୁଣ ଅଧିକ। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରୁ ମୁମ୍ବାଇ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଆମ ରାଜସ୍ଥାନର ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ। ରାଜସ୍ଥାନର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ସହରରେ ହିଁ ଭଲ ସୁଯୋଗ ମିଳୁ।
ସାଥିମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ଭଜନ ଲାଲ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନୂତନ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ବିକାନେର ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବ, ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ବିକାନେର କଥା ଆସିବ, ବିକାନେରୀ ଭୁଜିଆର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ବିକାନେରୀ ରସଗୁଲ୍ଲାର ମିଠାର ସ୍ଵାଦ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ରାଜସ୍ଥାନର ବିଶୋଧନାଗାର ମଧ୍ୟ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। ଏହା ରାଜସ୍ଥାନକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ। ଅମୃତସରରୁ ଜାମନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 6 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ରାଜସ୍ଥାନର ଶ୍ରୀଗଙ୍ଗାନଗର, ହନୁମାନଗଡ଼, ବିକାନେର, ଯୋଧପୁର, ବାରମେର ଏବଂ ଜାଲୋର ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ରାଜସ୍ଥାନରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର କାମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏହି ଅଭିଯାନ, ରାଜସ୍ଥାନର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ରାଜସ୍ଥାନର 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଶୂନ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ଆସିଛି, ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରି ରୋଜଗାର କରିବାର ଏକ ନୂତନ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ରାଜସ୍ଥାନରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ଭୂମି ହେଉଛି ମହାରାଜା ଗଙ୍ଗା ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ଭୂମି, ଯିଏ ବାଲୁକା ପଥରରେ ସବୁଜିମା ଆଣିଥିଲେ। ଆମ ପାଇଁ ଜଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଅପେକ୍ଷା ଆଉ କିଏ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛି। ଆମ ବିକାନେର, ଶ୍ରୀଗଙ୍ଗାନଗର, ହନୁମାନଗଡ଼, ପଶ୍ଚିମ ରାଜସ୍ଥାନର ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ଜଳର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ତେଣୁ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛୁ, ତା "ସହିତ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। ପାର୍ବତୀ-କଳିସିନ୍ଧ-ଚମ୍ବଲ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଜସ୍ଥାନର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା, ଏହାର ଜମି, ଏହାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ବୀରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମି ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛି ଯେ ଦେଶ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନାହିଁ। ଏପ୍ରିଲ 22ରେ, ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଧର୍ମ ପଚାରି ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଥାର ସିନ୍ଦୁରକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ। ସେହି ଗୁଳିଗୁଡ଼ିକ ପହଲଗାମରେ ଫିଙ୍ଗାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ଗୁଳିଗୁଡ଼ିକ 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଛାତିକୁ ବିଦ୍ଧ କରିଥିଲା। ଏହା ପରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେବେ ଏବଂ ସେମାନେ କଳ୍ପନା କରିଥିବା ଠାରୁ ବଡ଼ ଦଣ୍ଡ ଦେବେ। ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଦେଶର ସେନାର ବୀରତ୍ୱରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଶପଥକୁ ପୂରଣ କରିଛୁ, ଆମ ସରକାର ତିନି ସେନାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ତିନି ସେନା ମିଶି ଏପରି ଏକ ଚକ୍ରବ୍ୟୁହ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଆଣ୍ଠେଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
22 ତାରିଖରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣର ଜବାବରେ ଆମେ 22 ମିନିଟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ 9ଟି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଠିକଣାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରି ଦେଇଛୁ। ସାରା ବିଶ୍ୱ, ଏପରିକି ଦେଶର ଶତ୍ରୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ସିନ୍ଦୁର, ବାରୁଦ ପାଲଟିବା ପରେ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ଏକ ସଂଯୋଗ ଯେ 5 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବାଲାକୋଟରେ ଦେଶର ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ପରେ, ମୋର ପ୍ରଥମ ସାଧାରଣ ସଭା ରାଜସ୍ଥାନ ସୀମାରେ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ବୀରଭୂମିର, ବୀରଭୂମିର ହିଁ ତପସ୍ୟା ଯେ ଏପରି ଏକ ସଂଯୋଗ ହୋଇଯାଇ, ଏଥର ଯେତେବେଳେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ହୋଇଥିଲା, ତା 'ପରେ ମୋର ପ୍ରଥମ ଜନସଭାକୁ ପୁଣିଥରେ ଏଠାରେ ରାଜସ୍ଥାନ ସୀମାରେ ଥିବା ବୀରଭୂମରେ, ବିକାନେରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଚୁରୁରେ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ପରେ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ କହିଥିଲି- ମୁଁ ଏହି ମାଟିର ଶପଥ ନେଇ କହୁଛି, ମୁଁ ଏହି ଦେଶକୁ ମାଟିରେ ମିଶିବାକୁ ଦେବିନାହିଁ, ମୁଁ ଏହି ଦେଶକୁ ଓହରିବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ, ।" ଆଜି ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିନମ୍ରତାର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଚାଲିଥିବା ତିରଙ୍ଗା ଯାତ୍ରାର କଥା କହୁଛି-ଯେଉଁମାନେ ସିନ୍ଦୁର ଲିଭାଇବାକୁ ବାହାରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଦେଲେ। ଯେଉଁମାନେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ରକ୍ତ ବୁହାଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ରକ୍ତ ବୁହାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଜି ମୂଲ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଭାବୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଭାବୁଥିଲେ, ଭାରତ ନୀରବ ରହିବ, ଆଜି ସେମାନେ ଘରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରୁଥିଲେ, ଆଜି ସେମାନେ ଅଳିଆ ଗଦା ଭିତରେ ପୋତି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଏହା ପ୍ରତିଶୋଧର ଖେଳ ନୁହେଁ, ଏହା ପ୍ରତିଶୋଧର ଖେଳ ନୁହେଁ, ଏହା ନ୍ୟାୟର ଏକ ନୂତନ ରୂପ, ଏହା ନ୍ୟାୟର ଏକ ନୂତନ ସ୍ଵରୂପ, ଏହା ହେଉଛି ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର। ଏହା କେବଳ କ୍ରୋଧ ନୁହେଁ, ଏହା ହେଉଛି ଦକ୍ଷ ଭାରତର କ୍ରୋଧିତ ଚେହେରା। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ନୂଆ ଚେହେରା। ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରଥମେ ସେମାନେ ଘରେ ପଶି ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଛାତିରେ ସିଧାସଳଖ ଆଘାତ କରିବୁ । ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରକୋପକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ନୀତି, ଏହା ହେଉଛି ପଦ୍ଧତି, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ, ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତ।
କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ସାଥିମାନେ,
ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ତିନୋଟି ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି। ପ୍ରଥମତଃ, ଯଦି ଭାରତ ଉପରେ କୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୁଏ, ତା’ହେଲେ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦିଆଯିବ। ସମୟ ଆମ ସେନା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର ହେବ, ରାସ୍ତା ଆମ ସେନା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର ହେବ, ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଆମର ହେବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଭାରତ ପରମାଣୁ ବୋମାର ଧମକରେ ଦ୍ୱାରା ଭୟଭୀତ ହେବ ନାହିଁ। ଏବଂ ତୃତୀୟରେ, ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦର ମାଲିକ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ସରକାରଙ୍କୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଦେଖିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଦେଖିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ସମାନ ଭାବରେ ଦେଖିବୁ। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅଣ-ରାଜ୍ୟ ଅଭିନେତାଙ୍କ ସହ ପାକିସ୍ତାନର ଏହି ଖେଳ ଆଉ କାମ କରିବ ନାହିଁ। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ, ଆମ ଦେଶର ସାତଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପାକିସ୍ତାନର ସତ୍ୟତା ଖୋଲିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏଥିରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞ, ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି, ଏବେ ପାକିସ୍ତାନର ପ୍ରକୃତ ଚେହେରା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦିଆଯିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ପାକିସ୍ତାନ କଦାପି ଭାରତ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିପାରିବ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ବି ସିଧାସଳଖ ଲଢ଼େଇ ହୋଇଥାଏ, ପାକିସ୍ତାନକୁ ବାରମ୍ବାର ମୁହଁ ଖୋଲିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ତେଣୁ ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଭାରତ ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧର ଅସ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗତ କେତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ରହିଥିଲା। ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କ ବିସ୍ତାର କରୁଥିଲା, ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଲୋକଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରୁଥିଲା, ଭାରତରେ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପାକିସ୍ତାନ ଗୋଟିଏ କଥା ଭୁଲିଗଲା, ଏବେ ମା 'ଭାରତୀଙ୍କ ସେବକ ମୋଦି ନିଜର ଛାତି ଉପରକୁ ଉଠାଇ ଏଠାରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୋଦୀଙ୍କ ମନ ଥଣ୍ଡା ରହିଛି, ଥଣ୍ଡା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀଙ୍କ ରକ୍ତ ଗରମ ଅଛି, ଏବଂ ଏବେ ମୋଦୀଙ୍କ ଶିରାରେ ରକ୍ତ ନୁହେଁ, ଗରମ ସିନ୍ଦୁର ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି। ଏବେ ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଭାରୀ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଏହି ମୂଲ୍ୟ, ପାକିସ୍ତାନର ସେନା ବହନ କରିବ, ପାକିସ୍ତାନର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହନ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ବିକାନେରର ନାଲ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲି। ପାକିସ୍ତାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଏୟାରବେସକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ତେବେ ଏହା ଏୟାରବେସକୁ କୌଣସି କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିନଥିଲା। ଏବଂ ଏଠାରୁ ଠିକ୍ ସୀମା ପାରରେ ପାକିସ୍ତାନର ରହିମୟାର ଖାନ ଏୟାରବେସ୍ ଅଛି, ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କେବେ ଖୋଲିବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ନାହିଁ, ଆଇ. ସି. ୟୁ. ରେ ପଡ଼ି ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ସେନାର ବିନା ପ୍ରରୋଚନାରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣରେ ଏହି ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ କୌଣସି ବାଣିଜ୍ୟ କିମ୍ବା କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେବ ନାହିଁ, ଯଦି କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୁଏ, ତେବେ କେବଳ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର, ପିଓକେ, ଏବଂ ଯଦି ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ରପ୍ତାନୀ କରିବା ଜାରି ରଖେ, ତେବେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପାକିସ୍ତାନକୁ ଭାରତର ପାଣି ମିଳିବ ନାହିଁ, ଭାରତୀୟଙ୍କ ରକ୍ତ ସହ ଖେଳିବା ଏବେ ପାକିସ୍ତାନକୁ ମହଙ୍ଗା ପଡ଼ିବ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଆମକୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପରୁ ନିବୃତ୍ତ କରିପାରିବ ନାହିଁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଉଭୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ, ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ଏହି ବୀରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଉଭୟ ହାତର ମୁଠାକୁ ବନ୍ଦ କରି , ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।