Ministry of Communications
India Post Payments Bank Partners with Aditya Birla Capital Limited to Simplify Accessibility to Loan Products across India
22 MAY 2025 3:47PM by PIB Delhi
India Post Payments Bank (IPPB), a Government of India undertaking and Aditya Birla Capital Limited (‘ABCL’), India’s leading diversified financial service company has announced their strategic partnership to broaden the reach and accessibility to loan products across Bharat.
This partnership integrates Aditya Birla Capital’s diverse suite of lending products with IPPB's extensive network and digital infrastructure, aiming to provide seamless credit access to IPPB customers nationwide. Through this collaboration, IPPB will provide referral service for Aditya Birla Capital’s wide range of loan solutions including personal loans, business loans, and loan against property to its existing customer base.
IPPB Customers will be able to avail loan facilities through Aditya Birla Capital’s state-of-the-art digital platforms ensuring a streamlined process for quick approvals, minimal documentation and hassle-free disbursement. This ecosystem integrates cutting-edge AI and data analytics to offer personalized financial solutions, catering to the diverse needs of customers across the length and breadth of the country.
Sharing his thoughts on the partnership, Mr. R. Viswesvaran, MD & CEO, India Post Payments Bank, said, “We are delighted to partner with Aditya Birla Capital to bring their diverse suite of lending products to our customers. This partnership will ensure that our customers will have easy access to credit through a simplified digital loan application process with flexible options. This collaboration is consistent with our vision of ensuring that full suite of best in-class banking products and services are available to every common man in India.”
Mr. Rakesh Singh, Executive Director & Chief Executive Officer (Designate) - NBFC, Aditya Birla Capital Limited, said, “This partnership aligns with our vision to enhance financial inclusion and provide easy access to credit for individuals and businesses. Leveraging India Post Payments Bank’s extensive reach and our simplified digital loan application process, we aim to serve a larger customer base with convenient and flexible loan options.”
This collaboration highlights IPPB’s and Aditya Birla Capital's shared commitment to strengthening financial accessibility and fostering growth for individuals. IPPB will act as a lead referral partner to ABCL on non-risk participation basis, with credit sanction on sole discretion of ABCL.
About India Post Payments Bank:
India Post Payments Bank (IPPB) has been established under the Department of Posts, Ministry of Communication with 100% equity owned by Government of India. IPPB was launched on September 1, 2018. The bank has been set up with the vision to build the most accessible, affordable and trusted bank for the common man in India. The fundamental mandate of India Post Payments Bank is to remove barriers for the unbanked & underbanked and reach the last mile leveraging the Postal network comprising ~1,65,000 Post Offices (~140,000 in rural areas) and ~3,00,000 Postal employees.
IPPB’s reach and its operating model is built on the key pillars of India Stack - enabling Paperless, Cashless and Presence-less banking in a simple and secure manner at the customers' doorstep, through a CBS-integrated smartphone and biometric device. Leveraging frugal innovation and with a high focus on ease of banking for the masses, IPPB delivers simple and affordable banking solutions through intuitive interfaces available in 13 languages to 11 Crore customers across 5.57 lakh villages & towns in India.
IPPB is committed to provide a fillip to a less cash economy and contribute to the vision of Digital India. India will prosper when every citizen has equal opportunity to become financially secure and empowered. Our motto stands true - Every customer is important; every transaction is significant, and every deposit is valuable. Reach us at: marketing@ippbonline.in

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାରା ଭାରତରେ ଋଣ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା
22 MAY 2025 3:47PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆଇପିପିବି) ଏବଂ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ଆର୍ଥିକ ସେବା କମ୍ପାନୀ ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ('ଏବିସିଏଲ') ସାରା ଭାରତରେ ଋଣ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ସୁଗମତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସହଭାଗୀତା ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲର ବିବିଧ ଋଣ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇପିପିବିର ବ୍ୟାପକ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିଥାଏ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଆଇପିପିବି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ସହଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆଇପିପିବି ଏହାର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଋଣ, ବ୍ୟବସାୟ ଋଣ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ବନ୍ଧକ ଋଣ ସମେତ ବ୍ୟାପକ ଋଣ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଆଇପିପିବି ଗ୍ରାହକମାନେ ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଋଣ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ, ଯାହା ଶୀଘ୍ର ମଂଜୁରୀ, ସର୍ବନିମ୍ନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସାରା ଦେଶରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ବିବିଧ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆର୍ଥିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏଆଇ ଏବଂ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସକୁ ଏକୀକୃତ କରିଥାଏ।
ଏହି ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ନିଜର ମତାମତ ରଖି ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସିଇଓ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଆର. ବିଶ୍ବେଶ୍ବରନ କହିଛନ୍ତି, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରେଞ୍ଜର ଋଣ ଉତ୍ପାଦ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାକୁ ଆମେ ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ସହିତ ସହଭାଗୀତା କରି ଆନନ୍ଦିତ। ଏହି ସହଭାଗୀତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଆମର ଗ୍ରାହକମାନେ ଏକ ସରଳୀକୃତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଋଣ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଗମ ବିକଳ୍ପ ସହିତ ଋଣ ପାଇପାରିବେ। ଏହି ସହଯୋଗ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି।"
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ରାକେଶ ସିଂହ, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ (ନିଯୁକ୍ତ) - ଏନବିଏଫସି, ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ଲିମିଟେଡ୍, କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ସହଭାଗିତା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ତଥା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ଆମର ସରଳୀକୃତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଋଣ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ଆମେ ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ସୁଗମ କ୍ରେଡିଟ୍ ବିକଳ୍ପ ସହିତ ଏକ ବୃହତ ଗ୍ରାହକ ଆଧାରକୁ ସେବା ଯୋଗାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ।"
ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଥିବା ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆଦିତ୍ୟ ବିରଳା କ୍ୟାପିଟାଲର ମିଳିତ ଅଙ୍ଗୀକାରକୁ ଏହି ସହଭାଗୀତା ଦର୍ଶାଉଛି । ଆଇପିପିବି ଏବିସିଏଲ ପାଇଁ ଏକ ରେଫରାଲ ପାର୍ଟରନଭାବେ କାମ କରିବ, ତେବେ ଋଣ ମଂଜୁରୀ ଦାୟିତ୍ବ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଏବିସିଏଲର ହେବ ।
ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ବିଷୟରେ:
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ମାଲିକାନା ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡାକ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆଇପିପିବି) ୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୧୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ସୁଲଭ, ସୁଗମ ଏବଂ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ପହଞ୍ଚିନଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଡାକ ନେଟୱାର୍କକୁ ଉପଯୋଗ କରି ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାକୁ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା । ଦେଶର ଡାକ ନେଟୱାର୍କରେ ପ୍ରାୟ ୧,୬୫,୦୦୦ ଡାକଘର ରହିଛି (ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୧୪୦,୦୦୦) ଏବଂ ମୋଟ ପ୍ରାୟ ୩,୦୦,୦୦୦ ଡାକ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି।
ଆଇପିପିବିର ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ମଡେଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ କୋର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସଲ୍ୟୁସନ (ସିବିଏସ) ସଂଯୁକ୍ତ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଏବଂ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ଡିଭାଇସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସରଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଉପାୟରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଦ୍ୱାର ପାଖରେ କାଗଜବିହୀନ, ନଗଦବିହୀନ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତି-ବିହୀନ ବ୍ୟାଙ୍କିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ମିତବ୍ୟୟୀ ନବସୃଜନକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଆଇପିପିବି ଭାରତର ୫.୫୭ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକର ୧୧ କୋଟି ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ୧୩ଟି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏକ ସହଜ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସରଳ ଏବଂ ସୁଲଭ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଆଇପିପିବି ଏକ କମ୍ ନଗଦ ବିଶିଷ୍ଟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ସେତେବେଳେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ହେବାର ସମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଆମର ମୂଳମନ୍ତ୍ର - ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ; ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜମା ମୂଲ୍ୟବାନ। ଆମ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ: marketing@ippbonline.in