Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Rising Northeast Investors Summit
23 MAY 2025 2:03PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Jyotiraditya Scindia ji and Sukanta Majumdar ji, Governor of Manipur Ajay Bhalla ji, Chief Minister of Assam Himanta Biswa Sarma ji, Chief Minister of Arunachal Pradesh Pema Khandu ji, Chief Minister of Tripura Manik Saha ji, Chief Minister of Meghalaya Conrad Sangma ji, Chief Minister of Sikkim Prem Singh Tamang ji, Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio ji, Chief Minister of Mizoram Lalduhoma ji, all industry leaders, investors, ladies and gentlemen!
On this grand podium of Rising Northeast, I feel a sense of pride, warmth, belonging, and above all, immense confidence in the future. Just a few months ago, we celebrated the Ashtalakshmi Festival here at Bharat Mandapam. Today, we are celebrating a festival of investment in the Northeast. So many industry leaders have gathered here. This shows the enthusiasm, excitement, and new dreams that everyone has for the Northeast. I extend my heartfelt congratulations to all the ministries and the state governments for this achievement. Your efforts have created an excellent environment for investment there. On behalf of myself and the Government of Bharat, I wish you all the very best for the success of the North East Rising Summit.
Friends,
Bharat is considered the world’s most diverse nation, and our Northeast is the most diverse part of this diverse nation. From trade to tradition, from textiles to tourism, the diversity of the Northeast is its greatest strength. Northeast means bio-economy and bamboo; Northeast means tea production and petroleum; Northeast means sports and skill; Northeast is emerging as a hub of eco-tourism; Northeast represents a new world of organic products; Northeast is a powerhouse of energy. That is why, the Northeast is our Ashtalakshmi (eight forms of prosperity). With the blessings of this Ashtalakshmi, every state in the Northeast is saying—we are ready for investment, we are ready to lead.
Friends,
It is essential for Eastern Bharat to develop for the building of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And the Northeast is the most important part of Eastern Bharat. For us, EAST is not just a direction—it stands for Empower, Act, Strengthen, and Transform. This is our government’s policy for Eastern Bharat. This same policy, this same priority, has brought Eastern Bharat—and our Northeast—to the centre stage of growth.
Friends,
The transformation that the Northeast has seen in the last 11 years is not just about numbers—it is change that can be felt on the ground. We have not just built a connection with the Northeast through government schemes—we have built a bond from the heart. You might be surprised to hear this: ministers from our central government have visited the Northeast more than 700 times. And it wasn’t just about visiting and leaving—the rule was to stay overnight. They experienced the land, they saw the hope in people’s eyes, and they turned that trust into a development-driven policy. We did not view infrastructure as just bricks and cement—we made it a medium for emotional connection. We moved beyond the Look East policy to embrace the mantra of Act East, and today, we are seeing the results. There was a time when the Northeast was only referred to as a frontier region. Today, it is becoming the front-runner of growth.
Friends,
Good infrastructure makes tourism more attractive. Where there is strong infrastructure, investors also gain greater confidence. Better roads, robust power infrastructure, and an efficient logistics network are the backbone of any industry. Trade thrives where there is seamless connectivity—in other words, quality infrastructure is the foundation and first requirement of any kind of development. That’s why we have initiated an Infrastructure Revolution in the Northeast. For a long time, the Northeast remained neglected. But now, the Northeast is becoming a land of opportunities. We have invested hundreds of thousands of crores of rupees in connectivity infrastructure in the Northeast. If you go to Arunachal Pradesh, you’ll see infrastructure projects like the Sela Tunnel. In Assam, you’ll witness mega projects like the Bhupen Hazarika Bridge. In just one decade, we have built 11,000 kilometres of new highways in the Northeast. Hundreds of kilometres of new railway lines have been laid. The number of airports in the Northeast has doubled. Waterways are being developed on the Brahmaputra and Barak rivers. Hundreds of mobile towers have been installed, and not just that—a 1,600-kilometre-long pipeline, the Northeast Gas Grid, has also been established. This ensures reliable gas supply for industry. In short—highways, railways, waterways, and i-ways—connectivity in every form is being strengthened in the Northeast. The ground has been prepared in the Northeast. Our industries must step forward and take full advantage of this opportunity. You must not miss out on the First Mover Advantage.
Friends,
In the coming decade, the trade potential of the Northeast is set to grow manyfold. Today, the trade volume between Bharat and ASEAN is around $125 billion. In the coming years, it will surpass $200 billion, and the Northeast will become a strong bridge for this trade—a gateway to ASEAN. We are rapidly developing the necessary infrastructure to support this vision. The Bharat-Myanmar-Thailand Trilateral Highway will establish direct connectivity to Thailand through Myanmar. This will ease Bharat’s connectivity with countries like Thailand, Vietnam, and Laos. Our government is also working swiftly to complete the Kaladan Multimodal Transit Project, which will connect the Kolkata Port to Sittwe Port in Myanmar, and further link the rest of the Northeast via Mizoram. This will significantly reduce the distance between West Bengal and Mizoram and prove to be a major boon for industry and trade.
Friends,
Today, cities like Guwahati, Imphal, and Agartala are being developed as multi-modal logistics hubs. In Meghalaya and Mizoram, Land Customs Stations are now giving a new boost to international trade. With all these efforts, the Northeast is emerging as a new name in trade with Indo-Pacific countries. That means a whole new sky of possibilities is opening up for you in the Northeast.
Friends,
We are working to establish Bharat as a global health and wellness solution provider. Our mission is to make the mantra “Heal in India” a global mantra. The Northeast is not only rich in nature, but it is also a perfect destination for an organic lifestyle. Its biodiversity, its climate—they work like natural medicine for wellness. That is why I urge you to explore the Northeast for investment opportunities in the Heal in India mission.
Friends,
Music, dance, and celebration are woven into the very culture of the Northeast. That makes it a fantastic destination for global conferences, concerts, and destination weddings. In many ways, the Northeast is a complete package for tourism. Now that the benefits of development are reaching every corner of the Northeast, we are also seeing a positive impact on tourism. The number of tourists has doubled, and this is not just about numbers—home stays are being built in villages, youth are getting new opportunities as guides, and a full tour and travel ecosystem is developing. Now we must take this to even greater heights. In eco-tourism and cultural tourism, there are plenty of new investment opportunities waiting for all of you.
Friends,
For the development of any region, the most important requirement is peace and law & order. Whether it is terrorism or Maoist insurgency, our government follows a zero-tolerance policy. There was a time when the Northeast was associated with bombs, guns, and blockades. Just the mention of the Northeast brought these images to mind. And this caused immense loss to the youth of the region—countless opportunities slipped away from their hands. Our focus is on the future of the youth of the Northeast. That’s why we have signed one peace agreement after another, giving young people the chance to join the mainstream of development. In the last 10–11 years, over 10,000 youth have chosen the path of peace by laying down their arms. Today, the youth of the Northeast are getting new opportunities for employment and self-employment right in their own region. Through the MUDRA Yojana, millions of youth in the Northeast have received financial assistance worth thousands of crores of rupees. The growing number of educational institutions is helping these youths enhance their skills. Now, the youth of the Northeast are not just internet users—they are becoming digital innovators. With more than 13,000 kilometres of optical fiber, 4G and 5G coverage, and emerging opportunities in technology, young people are now launching large-scale start-ups from their own towns. The Northeast is becoming Bharat’s digital gateway.
Friends,
We all know how important skills are for growth and a better future. The Northeast provides a favourable environment for this as well. The central government is making massive investments in the education and skill development ecosystem of the region. In the last decade, over 21,000 crore rupees have been invested in the Northeast’s education sector. Around 850 new schools have been established. The first AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) in the Northeast is now operational. Nine new medical colleges have been built. Two new IIITs (Indian Institutes of Information Technology) have been established in the region. A campus of the Indian Institute of Mass Communication has been set up in Mizoram. Approximately 200 new skill development institutes have been established across the Northeast. The country’s first Sports University is also being built there. Under the Khelo India program, projects worth hundreds of crores of rupees are underway in the Northeast. There are 8 Khelo India Centres of Excellence and over 250 Khelo India Centres in the region alone. This means the best talent across all sectors is available in the Northeast. You must make the most of this opportunity.
Friends,
Today, the global demand for organic food is rising. There's a growing inclination toward holistic healthcare, and I have a dream — that every dining table in the world should have at least one Indian food brand. The Northeast has a crucial role to play in fulfilling this dream. In the last decade, the scope of organic farming in the Northeast has doubled. Our region is known for products like tea, pineapples, oranges, lemons, turmeric, and ginger — and their taste and quality are truly exceptional. The demand for these products is increasing globally, and this growing demand opens up great opportunities for all of you.
Friends,
The government is working to make it easier to set up food processing units in the Northeast. Improved connectivity is already helping, and in addition to that, we are building mega food parks, expanding the cold storage network and establishing testing laboratories. The government has also launched the Oil Palm Mission. The soil and climate of the Northeast are highly suitable for oil palm cultivation. This can become a significant source of income for our farmers, and it will also help reduce Bharat’s dependency on imported edible oils. Palm oil farming is a big opportunity for our industries as well.
Friends,
Our Northeast is emerging as a key destination for two more sectors: energy and semiconductors. Whether it's hydropower or solar power, the government is making major investments in every state of the Northeast. Projects worth thousands of crores of rupees have already been approved. You not only have investment opportunities in plants and infrastructure, but also a golden opportunity in manufacturing. Whether it's solar modules, cells, storage, or research, we need greater investments. This is our future — and the more we invest in it today, the less dependent we will be on foreign countries. Today, the Northeast — especially Assam — is playing a significant role in strengthening the country’s semiconductor ecosystem. Very soon, the first Made-in-India chip from a semiconductor plant in the Northeast will be available to the country. This plant has opened the doors of opportunity for the semiconductor sector and other cutting-edge technologies in the region.
Friends,
Rising Northeast is not just an investors' summit — it is a movement. It is a call to action. The future of Bharat will rise to new heights through the bright future of the Northeast. I have complete faith in all the business leaders. Come, let us together make our Ashtalakshmi an inspiration for a ‘Viksit Bharat’. I am fully confident that today’s collective efforts, your enthusiasm, and your commitment are turning hope into belief. And I am certain that by the time we hold the second Rising Northeast Summit, we will have achieved remarkable progress. Wishing you all the very best.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাইজিং নৰ্থ ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 MAY 2025 2:03PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সতীৰ্থ জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া জী, সুকান্ত মজুমদাৰ জী, মণিপুৰৰ ৰাজ্যপাল অজয় ভল্লা জী, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা জী, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী পেমা খাণ্ডু জী, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মানিক সাহা জী, মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কনৰাড চাংমা জী, ছিক্কিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰেম সিং তামাং জী, নাগালেণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী নেইফিউ ৰিঅ' জী, মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী লালদুহোমা জী, সকলো উদ্যোগৰ নেতা, বিনিয়োগকাৰী, ভদ্ৰমহিলা আৰু সুধী সমাজ!
আজি যি সময়ত মই ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্টৰ এই ভব্য মঞ্চত আছোঁ, সেই সময়ত মোৰ মনত গৌৰৱ আছে, আত্মীয়তা আছে, অন্তৰংগতা আছে, আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল, ভৱিষ্যতক লৈ অপৰিসীম বিশ্বাস আছে। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে, ইয়াত ভাৰত মণ্ডপমত আমি অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ পালন কৰিছিলোঁ, আজি আমি ইয়াত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিছোঁ। ইয়ালৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যক উদ্যোগৰ নেতা আহিছে। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক লৈ সকলোৰে মাজত উৎসাহ আছে, উদ্যম আছে আৰু নতুন নতুন সপোন আছে। মই সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু সকলো ৰাজ্যৰ চৰকাৰক এই কামৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাৰে, তাত বিনিয়োগৰ বাবে এক চমকপ্ৰদ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছে। নৰ্থ ইষ্ট ৰাইজিং ছামিট, ইয়াৰ সফলতাৰ বাবে মোৰ তৰফৰ পৰা, ভাৰত চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা আপোনালোকক বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক বিশ্বৰ আটাইতকৈ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰ বুলি কোৱা হয়, আৰু আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, এই বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰৰ আটাইতকৈ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ অংশ। বাণিজ্যৰ পৰা পৰম্পৰালৈ, বস্ত্ৰশিল্পৰ পৰা পৰ্যটনলৈ, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বৈচিত্ৰ্য, এয়া ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। উত্তৰ-পূব মানে বায়’ ইকনমি আৰু বাঁহ, উত্তৰ-পূব মানে চাহ উৎপাদন আৰু পেট্ৰলিয়াম, উত্তৰ-পূব মানে ক্ৰীড়া আৰু দক্ষতা, উত্তৰ-পূব মানে ইক’-টুৰিজিমৰ উদীয়মান হাব, উত্তৰ-পূব মানে জৈৱিক সামগ্ৰীৰ নতুন পৃথিৱী, উত্তৰ-পূব মানে শক্তিৰ পাৱাৰ হাউছ, সেয়েহে উত্তৰ-পূব আমাৰ বাবে ‘অষ্টলক্ষ্মী’। ‘অষ্টলক্ষ্মী’ৰ এই আশীৰ্বাদেৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যই কৈ আছে, আমি বিনিয়োগৰ বাবে সাজু, আমি নেতৃত্বৰ বাবে সাজু।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে পূব ভাৰতৰ বিকশিত হোৱাটো বহুত জৰুৰী৷ আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল হৈছে পূব ভাৰতৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। আমাৰ বাবে, EAST মানে কেৱল এটা দিশ নহয়, আমাৰ বাবে EAST মানে – Empower (শক্তিশালী কৰা), Act (কাম কৰা), Strengthen (শক্তিশালী কৰা), আৰু Transform (ৰূপান্তৰ কৰা)। পূব ভাৰতৰ বাবে এয়াই আমাৰ চৰকাৰৰ নীতি। এই নীতি, এই অগ্ৰাধিকাৰেই আজি পূব ভাৰতক, আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বৃদ্ধিৰ কেন্দ্ৰীয় মঞ্চলৈ লৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১১ বছৰত যি পৰিৱৰ্তন উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আহিছে সেয়া কেৱল আকাৰৰ কথা নহয়, এয়া ধৰাত অনুভৱ হোৱা পৰিৱৰ্তন। আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সৈতে কেৱল আঁচনিৰ জৰিয়তে সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা নাই, আমি অন্তৰৰ সৈতে সম্পৰ্ক গঢ়ি তুলিছোঁ। এই হিচাপ যি মই কৈ আছোঁ নহয়, শুনি আচৰিত হ’ব, সাতশবাৰ, ৭০০ বাৰতকৈও অধিক, আমাৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিছে। আৰু মোৰ নিয়ম গৈ ঘূৰি অহাটো নাছিল, ৰাতি থকাটো বাধ্যতামূলক আছিল। তেওঁলোকে সেই মাটিক অনুভৱ কৰিলে, মানুহৰ চকুত আশা দেখিলে, আৰু সেই ভৰসাক বিকাশৰ নীতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে, আমি আন্তঃগাঁথনিক কেৱল ইটা আৰু চিমেণ্টেৰে চোৱা নাই; আমি ইয়াক আৱেগিক সংযোগৰ মাধ্যম কৰিলোঁ। আমি লুক ইষ্টৰ পৰা আগবাঢ়ি গৈ এক্ট ইষ্টৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰিলোঁ, আৰু ইয়াৰ ফলাফল আমি আজি দেখিবলৈ পাইছোঁ। এটা সময় আছিল, যেতিয়া উত্তৰ-পূবক কেৱল সীমান্ত অঞ্চল বুলি কোৱা হৈছিল। আজি ই বৃদ্ধিৰ আগশাৰীৰ স্থানত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাল আন্তঃগাঁথনিয়ে পৰ্যটনক আকৰ্ষণীয় কৰি তোলে। য’ত আন্তঃগাঁথনি ভাল, তাত বিনিয়োগকাৰীয়েও এক বেলেগ আত্মবিশ্বাস লাভ কৰে। উন্নত পথ, ভাল শক্তি আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক, যিকোনো উদ্যোগৰ মেৰুদণ্ড। বাণিজ্যও বৃদ্ধি পায়, য’ত নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ থাকে, অৰ্থাৎ উন্নত আন্তঃগাঁথনি, এয়া উন্নয়নৰ প্ৰথম চৰ্ত, ইয়াৰ ভেটি। সেইবাবে আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আন্তঃগাঁথনি বিপ্লৱ আৰম্ভ কৰিছোঁ। দীৰ্ঘদিন ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল অভাৱত থাকিল। কিন্তু এতিয়া, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল হৈ পৰিছে সুযোগৰ ঠাই। আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত সংযোগৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত লাখ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিছোঁ। আপুনি অৰুণাচললৈ গ’লে, ছেলা সুৰংগৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি পাব। অসমলৈ গ’লে, ভূপেন হাজৰিকা সেঁতুৰ দৰে বহুতো মেগা প্ৰজেক্ট দেখা পাব, মাত্ৰ এটা দশকতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১১ হাজাৰ কিলোমিটাৰ নতুন ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ শ কিলোমিটাৰৰ নতুন ৰে'ল লাইন স্থাপন কৰা হৈছে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে। ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক নদীত জলপথ নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। শ শ মোবাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰা হৈছে, আৰু কেৱল এয়াই নহয়, ১৬০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পাইপলাইনৰ নৰ্থ ইষ্ট গেছ গ্ৰীডো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ই উদ্যোগক প্ৰয়োজনীয় গেছ যোগানৰ নিশ্চয়তা দিয়ে। অৰ্থাৎ ঘাইপথ, ৰে’লৱে, জলপথ, আইৱেজ, সকলো দিশতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগ শক্তিশালী হৈ আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ভূমি প্ৰস্তুত হৈছে, আমাৰ উদ্যোগসমূহে আগবাঢ়ি গৈ এই সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’ব লাগে। আপোনালোক ফাৰ্ষ্ট মুভাৰ এডভান্টেজৰ পৰা বঞ্চিত হ’ব নালাগে।
বন্ধুসকল,
অনাগত দশকত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাণিজ্যিক সম্ভাৱনা বহুগুণে বৃদ্ধি পাবলৈ গৈ আছে। আজি ভাৰত আৰু আছিয়ানৰ মাজৰ বাণিজ্যৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১২৫ বিলিয়ন ডলাৰ। অনাগত বছৰবোৰত ই ২০০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিব, উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল এই বাণিজ্যৰ বাবে এক শক্তিশালী সেঁতু হৈ পৰিব, আছিয়ানৰ বাবে বাণিজ্যৰ দুৱাৰমুখ হৈ পৰিব। আৰু ইয়াৰ বাবেও আমি প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছোঁ। ভাৰত-ম্যানমাৰ-থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথৰ জৰিয়তে ম্যানমাৰ হৈ থাইলেণ্ডৰ সৈতে পোনপটীয়া সংযোগৰ ব্যৱস্থা হ’ব। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ সংযোগ থাইলেণ্ড, ভিয়েটনাম, লাওছৰ দৰে দেশৰ সৈতে সহজ হৈ পৰিব। আমাৰ চৰকাৰে কালাডান মাল্টিমডেল ট্ৰেনজিট প্ৰজেক্ট ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে কলকাতা বন্দৰক ম্যানমাৰৰ ছিট্টৱে বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব, আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাকী অংশ মিজোৰাম হৈ সংযোগ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত পশ্চিমবংগ আৰু মিজোৰামৰ মাজৰ দূৰত্ব যথেষ্ট হ্ৰাস পাব। ই উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যৰ বাবেও এক বৃহৎ আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি গুৱাহাটী, ইম্ফল, আগৰতলাৰ দৰে চহৰক মাল্টি মডেল লজিষ্টিক হাব হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। মেঘালয় আৰু মিজোৰামত লেণ্ড কাষ্টম ষ্টেচনে এতিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যক নতুন বিস্তাৰ দিছে। এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহৰ বাণিজ্যৰ নতুন নাম হ’বলৈ গৈ আছে। অৰ্থাৎ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আপোনাৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ নতুন আকাশ মুকলি হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ভাৰতক গ্ল’বেল হেল্থ এণ্ড ৱেলনেছ ছলিউচন প্ৰভাইডাৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছোঁ। হিল ইন ইণ্ডিয়া, হিল ইন ইণ্ডিয়া মন্ত্ৰটোক বিশ্বব্যাপী মন্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা। উত্তৰ-পূব প্ৰকৃতিৰ চহকী আৰু জৈৱিক জীৱনশৈলীৰ বাবে এক নিখুঁত গন্তব্যস্থান। তাত থকা জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, তাৰ জলবায়ু, সুস্থতাৰ বাবে ঔষধৰ দৰে। গতিকে, হিল ইন ইণ্ডিয়াৰ মিছনত বিনিয়োগ কৰিবলৈ হ’লে মই ভাবোঁ আপুনি উত্তৰ-পূব অন্বেষণ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংস্কৃতি নিজেই সংগীত, নৃত্য আৰু উদযাপনেৰে ভৰপূৰ। গতিকে বিশ্ব সন্মিলন হওক, কনচাৰ্ট হওক বা গন্তব্য বিয়া হওক, এইবোৰৰ বাবেও উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল সৰ্বোত্তম ঠাই। এক প্ৰকাৰে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল পৰ্যটনৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ পেকেজ। এতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ চুকে-কোণে উন্নয়নৰ সুফল পোৱা গৈছে আৰু ইয়াৰ ফলত পৰ্যটনতো ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে। তাত পৰ্যটকৰ সংখ্যা দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু এইবোৰ কেৱল অংক নহয়, ইয়াৰ বাবেই প্ৰতিখন গাঁৱতে হোমষ্টে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে গাইড হিচাপে নতুন নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে। পৰ্যটন আৰু ভ্ৰমণৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশ ঘটিছে। এতিয়া আমি ইয়াক অধিক উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব। ইক'-টুৰিজিম, সাংস্কৃতিক-পৰ্যটনত আপোনালোক সকলোৰে বাবে নতুন বিনিয়োগৰ সুযোগ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল শান্তি আৰু আইন-শৃংখলা। সন্ত্ৰাসবাদ হওক বা মাওবাদীয়ে অশান্তি বিয়পাই দিয়া হওক, আমাৰ চৰকাৰে শূন্য সহনশীলতা নীতি মানি চলে। এটা সময়ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লগত বোমা, বন্দুক আৰু অৱৰোধৰ সম্পৰ্ক আছিল; আমি উত্তৰ-পূব বুলি কোৱা মুহূৰ্ততে বোমা, বন্দুক আৰু অৱৰোধ আমাৰ মনলৈ আহিছিল। ইয়াৰ বাবেই তাত থকা যুৱক-যুৱতীসকলে বৃহৎ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। তেওঁলোকৰ হাতৰ পৰা অগণন সুযোগ ওলাই গৈছিল। আমাৰ গুৰুত্ব উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত। সেইবাবেই আমি ইখনৰ পিছত সিখন শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিলোঁ, যুৱক-যুৱতীসকলক উন্নয়নৰ মূলসুঁতিলৈ অহাৰ সুযোগ দিলোঁ৷ যোৱা ১০-১১ বছৰত ১০ হাজাৰতকৈ অধিক যুৱকে অস্ত্ৰ ত্যাগ কৰি শান্তিৰ পথ বাছি লৈছে, ১০ হাজাৰ যুৱকে। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ অঞ্চলত কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে। মুদ্ৰা যোজনাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক সহস্ৰ কোটি টকাৰে সহায় কৰিছে। ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ দক্ষতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিছে। আজি আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকল এতিয়া কেৱল ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী নহয় বৰঞ্চ ডিজিটেল ইনোভেটৰ হৈ পৰিছে। ১৩ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক অপটিকেল ফাইবাৰ, ৪জি, ৫জি কভাৰেজ, প্ৰযুক্তিৰ উদীয়মান সম্ভাৱনা, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া নিজৰ নিজৰ চহৰতে ডাঙৰ ডাঙৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰিছে। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ ডিজিটেল গেটৱেত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে বৃদ্ধিৰ বাবে আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা কিমান বিশাল। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলেও আপোনাৰ বাবে অনুকূল পৰিবেশৰ ব্যৱস্থা কৰে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিপুল পৰিমাণৰ বিনিয়োগ কৰিছে। বিগত দশকত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শিক্ষা খণ্ডত ২১ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে। প্ৰায় ৮৫০খন নতুন বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰথমটো এইমছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৯খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে দুখন নতুন ট্ৰিপল আইটি। মিজোৰামত স্থাপন কৰা হৈছে ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ কেম্পাছ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত প্ৰায় ২০০খন নতুন দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত দেশৰ প্ৰথমখন ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ কামো চলি আছে। খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শ শ কোটি টকাৰ কাম চলি আছে। ৮টা খেলো ইণ্ডিয়া চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স, আৰু ২৫০টাতকৈও অধিক খেলো ইণ্ডিয়া চেণ্টাৰ কেৱল উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰতিটো খণ্ডৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিভা আপোনালোকৰ বাবে উপলব্ধ হ'ব। ইয়াৰ সুবিধা আপুনি ল’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বত জৈৱিক খাদ্যৰ চাহিদাও বাঢ়িছে, সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ধাৰা প্ৰস্তুত হৈছে, আৰু মোৰ সপোন আছে যে পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন ডাইনিং টেবুলত কিবা নহয় কিবা ভাৰতীয় খাদ্যৰ ব্ৰেণ্ড থাকিব লাগে। এই সপোন পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত জৈৱিক কৃষিৰ পৰিসৰ যোৱা দশকত দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ ইয়াত চাহ, আনাৰস, কমলা, নেমু, হালধি, আদা আৰু এনে বহু বস্তু, ইয়াৰ সোৱাদ আৰু গুণগত মান সঁচাকৈয়ে আচৰিত। পৃথিৱীত ইবিলাকৰ চাহিদা বাঢ়ি গৈয়ে আছে। এই চাহিদাতো আপোনাৰ বাবে সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত খাদ্য সংসাধন ইউনিট স্থাপনৰ কাম সহজ কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰে চেষ্টা চলাইছে। ইয়াত উন্নত সংযোগে নিশ্চিতভাৱে সহায় কৰিছে, ইয়াৰ উপৰিও আমি মেগা ফুড পাৰ্ক নিৰ্মাণ কৰিছোঁ, শীতল সংৰক্ষণ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ কৰিছোঁ, পৰীক্ষামূলক লেবৰ বাবে সুবিধা সৃষ্টি কৰিছোঁ। ইয়াৰোপৰি চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিছে অইল পাম মিছন। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ মাটি আৰু জলবায়ু পাম অইলৰ বাবে অতি উত্তম। কৃষকৰ বাবে ই উপাৰ্জনৰ এক অতি উত্তম উৎস। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ খাদ্য তেল আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাও হ্ৰাস পাব। পাম অইলৰ বাবে খেতি কৰাটোও আমাৰ উদ্যোগৰ বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল আৰু দুটা খণ্ডৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গন্তব্যস্থান হৈ পৰিছে। এই খণ্ডসমূহ হ’ল – শক্তি আৰু অৰ্ধপৰিবাহী। জলবিদ্যুৎ হওক বা সৌৰশক্তি হওক, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে চৰকাৰে ব্যাপক বিনিয়োগ কৰিছে। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ অনুমোদন কৰা হৈছে। কেৱল উদ্যোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ কৰাৰ সুযোগেই নহয়, উৎপাদনৰ বাবেও এক সোণালী সুযোগ আছে। ছ’লাৰ মডিউল হওক, ছেল্স হওক, ষ্টোৰেজ হওক, গৱেষণা হওক, এইবোৰত সৰ্বাধিক বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজন। এয়াই আমাৰ ভৱিষ্যৎ, আজি আমি যিমানেই ভৱিষ্যতৰ ওপৰত বিনিয়োগ কৰিম সিমানেই বিদেশৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা কম হ’ব। আজি দেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু অসমৰ ভূমিকাও ডাঙৰ হৈ আহিছে। অতি শীঘ্ৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্টৰ পৰা দেশে প্ৰথমটো মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপ লাভ কৰিবলৈ ওলাইছে। এই প্ৰকল্পই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বাবে, অন্যান্য অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ৰাইজিং নৰ্থ‌‌‌ ইষ্ট, কেৱল বিনিয়োগকাৰীৰ সন্মিলন নহয়, ই এক আন্দোলন। এয়া এটা কাৰ্য্যৰ আহ্বান; ভাৰতৰ ভৱিষ্যৎ, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সৈতেই নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব। মোৰ আপোনালোক সকলো ব্যৱসায়িক নেতাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে। আহক, একত্ৰিত হৈ ভাৰতৰ অষ্টলক্ষ্মীক এখন উন্নত ভাৰতৰ প্ৰেৰণা হিচাপে গঢ়ি তোলোঁ। আৰু মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে আজিৰ এই সামূহিক প্ৰচেষ্টা আৰু আপোনালোক সকলোৰে ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱা, আপোনালোকৰ উৎসাহ, আপোনালোকৰ দায়বদ্ধতাই আশাক বিশ্বাসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে, আৰু মই নিশ্চিত যে যেতিয়া আমি দ্বিতীয় ৰাইজিং ছামিট কৰিম, তেতিয়ালৈকে আমি চাগৈ বহু আগবাঢ়ি যাম। বহুত বহুত শুভকামনা।
বহুত বহুত ধন্যবাদ !