Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attends BSF Investiture Ceremony and Rustamji Memorial Lecture as Chief Guest in New Delhi
Operation Sindoor has exposed the bonding between Pakistan and terrorism before the entire world
Operation Sindoor was made possible due to Prime Minister Modi’s firm political will, extraordinary striking capability of the armed forces, and the precise intelligence inputs provided by agencies
Operation Sindoor was the most precise and successful operation in the history of responses to terrorist attacks on our soil, fulfilling all its objectives
In Operation Sindoor, BSF and Army set an unparalleled example of bravery before the world
In response to attacks on Indian citizens and military installations, the Indian Army destroyed Pakistan's airbases, showcasing our lethal striking capability
Today, the entire world is praising the bravery, striking power, and restraint of Indian Army soldiers
As long as the BSF is at the border, the Pakistani army cannot advance even an inch
India will never forget the bravery and contribution of BSF in the 1971 war and Bangladesh should not forget it either
23 MAY 2025 4:36PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today attended the Border Security Force (BSF) Investiture Ceremony and Rustamji Memorial Lecture in New Delhi as the chief guest. The event was attended by several dignitaries, including the Union Home Secretary, Director of the Intelligence Bureau (IB), and Director General of the Border Security Force.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that the journey of the BSF from 1965 to 2025 demonstrates how an organization that began with limited resources in challenging circumstances has emerged as the world's largest and most prestigious border security force. He said that BSF is the finest example of how patriotism can overcome all difficulties to achieve global excellence. He highlighted that the patriotism and dedication shown by BSF personnel in adverse conditions—be it temperatures above 45 degrees or extremely low, dense jungles, rugged mountains, or coastal areas—have earned the BSF the honour of being the first line of defence. Shri Shah added that a decision was made in the country to assign one force to secure each border, and based on the BSF's capability, it was entrusted with the responsibility of securing two of the most challenging borders, Bangladesh and Pakistan.
Remembering the contributions of Shri K.F. Rustamji, who played a pivotal role in raising the BSF, Union Home Minister Shri Amit Shah said that after the 1965 war, a need was felt for a force that could secure the borders even during peacetime, leading to the inception of the BSF, with Rustamji becoming its first Director General. He stated that the bravery and contributions of BSF personnel in the 1971 war, which was imposed on India, will never be forgotten by the nation, nor should Bangladesh ever forget it. Shri Shah emphasized that the BSF played a significant role in the creation of Bangladesh and set an exemplary standard of bravery by standing shoulder to shoulder with the armed forces in fighting against injustice.
Shri Amit Shah said that alongside border security, the BSF has actively participated and achieved results in internal security, disaster management, and anti-terrorism operations. He noted that whether it is elections, the COVID-19 pandemic, sports events, or combating terrorism and Naxalism, the BSF has performed its duties exceptionally well on every front where it has been deployed.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today's investiture ceremony is taking place at a time when the BSF and the armed forces have set an unparalleled example of valour before the entire world. He said that Operation Sindoor is a remarkable demonstration of Prime Minister Shri Narendra Modi's firm political will, precise intelligence inputs from agencies, and the lethal capabilities of our forces. He added that for decades, our country has faced Pakistan-sponsored terrorism, and over the years, Pakistan carried out multiple terrorist attacks, but they were never adequately responded to.
Shri Amit Shah said that when Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, the first major terrorist attack on our soldiers occurred in Uri, and for the first time, we conducted a surgical strike, penetrating into the terrorist hideouts and giving a befitting response. He said that we believed the response will put an end to the terror activities, but it didn’t, and another terrorist attack took place in Pulwama on our soldiers. This time, the Indian forces responded decisively with an airstrike, once again destroying terrorist bases. Shri Shah stated that the situation deteriorated further in Pahalgam, where Pakistan-sponsored terrorists brutally killed innocent tourists in front of their wives and families after questioning their religion. He said that at that time, Prime Minister Modi had declared that this terrorist attack would receive a fitting response, and Operation Sindoor was that appropriate response. He added that today, the entire world is praising the bravery and lethal capabilities of our armed forces.
Union Home Minister said that while responses to terrorist attacks have been given in many parts of the world, the response India has given is unique. He stated that after the attack in Pahalgam, we launched Operation Sindoor and, within minutes, destroyed nine terrorist bases, two of which were headquarters of terrorist organizations. He emphasized that the Indian forces initially neither attacked Pakistan’s military establishments nor their airbases, but only demolished the terrorist hideouts responsible for heinous crimes on our soil. Shri Shah said that we believed this would suffice, as our attack was solely against the terrorists. He added that Pakistan proved that it sponsors terrorism by considering the attack on the terrorists as an attack on itself and dared to target our country’s civilians and military institutions. The Home Minister said that India’s air defence system is remarkable, and Pakistan’s attacks could not harm us.
Shri Amit Shah said that when the Pakistani army attempted to attack on our civilians and military institutions, the Indian armed forces responded decisively by attacking their airbase, showcasing our lethal capabilities and proving their air defence system ineffective. He said that even during that time, we did not attack any civilian locations in Pakistan. He said, through Operation Sindoor, bonding between Pakistan and terrorism has been exposed to the entire world. He mentioned that when terrorist bases in Pakistan were attacked, the Pakistani army responded, and the world witnessed senior Pakistani army officers attending the funerals of the killed terrorists.
Union Home Minister stated that what Pakistan had always denied has now been fully exposed to the world after Operation Sindoor, confirming that terrorism in India is Pakistan-sponsored. He said that Operation Sindoor was the most precise and successful response in the history of countering terrorist attacks on our soil. He added that today, experts worldwide are praising the bravery, lethal capabilities, and restraint of our soldiers.
Shri Amit Shah said that the entire nation is proud of our army and BSF border guards. The BSF has demonstrated, by responding to bullets with bullets at the border, that as long as the BSF is present, the Pakistani army cannot advance even an inch. He said that Operation Sindoor has also effectively showcased the success of self-reliant India in defence production. He stated that in the coming days, under the leadership of Prime Minister Modi, this campaign will gain further momentum, and we will move toward greater self-reliance. He noted that during Operation Sindoor, BSF personnel Mohammad Imtiyaz Ahmad and Deepak Chingakham made the supreme sacrifice while protecting the motherland, and their names will forever be etched in golden letters in the history of the nation’s defence.
Union Home Minister said that the BSF secures India’s over 15,000-kilometer-long and most challenging border. He mentioned that over the past five years, the BSF has made efforts to find numerous technological solutions. In areas where fencing is not possible, the BSF has experimentally implemented global technological solutions for border security. He added that BSF personnel have also developed several in-house solutions, and these technological advancements for securing geographically challenging borders will help keep the country safe in the coming days. He said, in Operation Sindoor, BSF and Army set an unparalleled example of bravery before the world.
Shri Amit Shah said that since its inception on December 1, 1965, the BSF, with 2.75 lakh personnel, has established itself as the foremost among all border security forces worldwide by forming water, land, and air security units, performing its role exceptionally well. He noted that the nation has always honored the bravery of BSF personnel, with 1 Padma Vibhushan, 2 Padma Bhushan, 7 Padma Shri, 1 Mahavir Chakra, 6 Kirti Chakras, 13 Shaurya Chakras, 56 Army Medals, and 1,246 Police Medals for Gallantry awarded to BSF personnel. Shri Shah said this reflects the extraordinary dedication of a force that receives such numerous accolades. He added that over the past five years, the BSF has strengthened the fight against narcotics by seizing approximately 1.1 lakh kilograms of drugs. He also noted that by eliminating over 78 Naxalites in the past five years, the BSF has significantly contributed to the success of anti-Naxal operations.
Union Home Minister said that the Narendra Modi government, the Ministry of Home Affairs (MHA), and the entire nation stand behind the bravery of BSF personnel firmly. He emphasized that the country trusts and honors the BSF personnel.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମାରୋହ ଏବଂ ରୁସ୍ତମଜୀ ସ୍ମାରକୀ ବକ୍ତୃତାରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉନ୍ମୋଚିତ କରିଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଅସାଧାରଣ ଆକ୍ରମଣ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସଠିକ୍ ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନା ଯୋଗୁଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସଫଳ ହୋଇଥିଲା
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଆମ ମାଟିରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବ ଦେବା ଏବଂ ଏହାର ସମସ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ସଠିକ୍ ଏବଂ ସଫଳ ଅପରେସନ ଥିଲା
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଏବଂ ସେନା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସାହସିକତାର ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବରେ, ଭାରତୀୟ ସେନା ଆମର ମାରାତ୍ମକ ଆକ୍ରମଣ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ପାକିସ୍ତାନର ଏୟାରବେସ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ସେନାର ସୈନିକମାନଙ୍କ ସାହସିକତା, ପ୍ରହାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଂଯମର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି
ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ସୀମାରେ ଅଛି, ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବ ନାହିଁ
୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ବି. ଏସ୍.ଏଫ୍. ର ସାହସିକତା ଓ ଅବଦାନକୁ ଭାରତ କଦାପି ଭୁଲିବ ନାହିଁ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ
23 MAY 2025 4:36PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍.) ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମାରୋହ ଏବଂ ରୁସ୍ତମଜୀ ସ୍ମାରକୀ ବକ୍ତୃତାରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୫ରୁ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ର ଯାତ୍ରା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କିପରି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏକ ସଂଗଠନ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନଜନକ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶପ୍ରେମ କିପରି ସମସ୍ତ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିପାରିବ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ତାହାର ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ସମର୍ପଣ-ତାହା ୪୫ ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରାରୁ ଅଧିକ ହେଉ କିମ୍ବା ଅତି ନିମ୍ନ, ଘନ ଜଙ୍ଗଲ, ଦୁର୍ଗମ ପର୍ବତ କିମ୍ବା ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ-ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ପ୍ରଥମ ଧାଡ଼ି ହେବାର ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ବାହିନୀ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆଧାର କରି, ଦୁଇଟି ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସୀମା, ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦାୟିତ୍ୱ ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଗଠନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଶ୍ରୀ କେ.ଏଫ୍. ରୁସ୍ତମଜୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୫ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଏଭଳି ଏକ ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଶାନ୍ତି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିବ, ଯାହା ଫଳରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ରୁସ୍ତମଜୀ ଏହାର ପ୍ରଥମ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ହୋଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ଭାରତ ଉପରେ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିବା ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ଦେଶ କେବେ ବି ଭୁଲି ପାରିବ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ବାଂଲାଦେଶ କେବେ ବି ଏହାକୁ ଭୁଲିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବାଂଲାଦେଶ ଗଠନରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟାୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହୋଇ ସାହସିକତାର ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ମାନକ ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉ, କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ହେଉ, କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉ, କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦର ମୁକାବିଲା ହେଉ, ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଅସାଧାରଣ ଭାବେ ପାଳନ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଏହି ପଦକ ପ୍ରଦାନ ସମାରୋହ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ବୀରତ୍ୱର ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସଠିକ୍ ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନା ଏବଂ ଆମ ସେନାର ମାରାତ୍ମକ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶ ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆତଙ୍କବାଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପାକିସ୍ତାନ ଏକାଧିକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦିଆଯାଇନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆମର ସୈନିକମାନଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ବଡ଼ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଉରିଠାରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଗଡ ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରି ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେଇଥିଲୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲୁ ଯେ ଏହାର ଜବାବ ଦ୍ୱାରା ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ, କିନ୍ତୁ ତାହା ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ, ଏବଂ ପୁଲୱାମାରେ ଆମ ସୈନିକଙ୍କ ଉପରେ ଆଉ ଏକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା। ଏଥର ଭାରତୀୟ ସେନା ଏକ ବିମାନ ଆକ୍ରମଣ କରି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେଇଥିଲା, ପୁଣି ଥରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମରେ ପରିସ୍ଥିତି ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଧର୍ମ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଏବଂ ପରିବାର ସମ୍ମୁଖରେ ନିର୍ଦ୍ଦୟ ଭାବେ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସାହସିକତା ଏବଂ ଘାତକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଭାଗରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଜବାବ ଦେଇଛି ତାହା ଅନନ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମରେ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଆମେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ନଅଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଶିବିରକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଲୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସେନା ପ୍ରଥମେ ପାକିସ୍ତାନର ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ବିମାନ ଘାଟି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିନଥିଲା, ବରଂ କେବଳ ଆମ ମାଟିରେ ଘୃଣ୍ୟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡା ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲୁ ଯେ ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ, କାରଣ ଆମର ଆକ୍ରମଣ କେବଳ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ନିଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରି ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ଏହା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରାୟୋଜିତ କରୁଛି ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ତଥା ସାମରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବାର ସାହସ କରିଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅତୁଳନୀୟ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନର ଆକ୍ରମଣ ଆମକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଆମର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଏବଂ ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସେମାନଙ୍କ ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରି, ଆମର ଦୃଢ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବହୀନ ପ୍ରମାଣିତ କରି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପାକିସ୍ତାନର କୌଣସି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିନାହୁଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଜରିଆରେ ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଠିକଣା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା, ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଏହାର ଜବାବ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିହତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ସଂସ୍କାରରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ଦେଖାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ସବୁବେଳେ ଯାହାକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିଆସିଛି, ତାହା ଏବେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ଆତଙ୍କବାଦ ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରାୟୋଜିତ ବୋଲି ସେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ମାଟିରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା କରିବା ଇତିହାସରେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସବୁଠାରୁ ସଠିକ୍ ଏବଂ ସଫଳ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆମ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସାହସିକତା, ଘାତକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଂଯମତାର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆମ ସେନା ଏବଂ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ସୀମା ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ସୀମାରେ ଗୁଳିର ଜବାବ ଦେଇ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଯେ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି, ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ଏବଂ ଆମେ ଅଧିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବୁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମୀ ମହମ୍ମଦ ଇମତିୟାଜ ଅହମ୍ମଦ ଏବଂ ଦୀପକ ଚିଙ୍ଗାଖମ ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇତିହାସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅକ୍ଷରରେ ଚିରଦିନ ପାଇଁ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଭାରତର ୧୫,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଅନେକ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଡ଼ ଲଗାଇବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ବି.ଏସ୍. ଏଫ୍. ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଲାଗୁ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀମାନେ ଅନେକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏହି ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ, ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ଏବଂ ସେନା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସାହସିକତାର ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୧, ୧୯୬୫ରେ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ୨ ଲକ୍ଷ ୭୫ ହଜାର ଯବାନଙ୍କୁ ନେଇ ଜଳ, ସ୍ଥଳ ଏବଂ ବାୟୁ ସୁରକ୍ଷା ୟୁନିଟ୍ ଗଠନ କରି ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ନିଜକୁ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ସର୍ବଦା ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସାହସିକତାକୁ ୧ଟି ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ, ୨ଟି ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ, ୭ଟି ପଦ୍ମଶ୍ରୀ, ୧ଟି ମହାବୀର ଚକ୍ର, ୬ଟି କୀର୍ତ୍ତି ଚକ୍ର, ୧୩ଟି ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଚକ୍ର, ୫୬ଟି ସେନା ପଦକ ଏବଂ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପାଇଁ ୧୨୪୬ଟି ପୁଲିସ ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରି ସମ୍ମାନିତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏପରି ଏକ ବାହିନୀର ଅସାଧାରଣ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରଶଂସା ଲାଭ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୧ ଲକ୍ଷ କିଲୋଗ୍ରାମ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଜବତ କରି ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭୮ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ନିହତ କରି ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସାହସିକତା ପଛରେ ଦୃଢତାର ସହ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ରଖେ।