Ministry of Ports, Shipping and Waterways
New Bharat Dawns With A Resurgent Northeast: Sarbananda Sonowal
Union Minister urges investors to seize transformative opportunity in Northeast India at Rising Northeast Investor Summit
Sarbananda Sonowal calls for Unlocking Tremendous Potential in Medical Travel Tourism, potential to become a major “Heal in India” hub
Sonowal highlights transformative role that waterways is poised to play with rejuvenated ecosystem powered by modern infra and favourable policy action
23 MAY 2025 8:41PM by PIB Delhi
In a compelling call to action, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, today invited global and domestic investors to explore the unprecedented growth potential of Northeast India.
Speaking at the Riding Northeast Investor Summit at Bharat Mandapam in New Delhi, Shri Sonowal emphasised that a “New Bharat is dawning with a resurgent Northeast at its heart.”
Addressing the summit’s thematic discussion topic “Unlocking Capital for NE Infrastructure,” Shri Sonowal highlighted the transformation of the Northeast Region (NER) over the last decade, attributing this resurgence to the sustained leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
“Under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, the Northeast has undergone an era-defining transformation. What was once perceived as remote and isolated is now rapidly becoming India’s gateway to Southeast Asia,” Shri Sonowal said. “The region is not just a part of India’s growth story—it is now a major chapter in it.”
Shri Sonowal pointed to a landmark figure that more than 700 visits by Cabinet Ministers to the Northeast in the past decade, as proof of the government’s sustained focus on the region’s development. Shri Sonowal stressed up on the government’s commitment to inclusive infrastructure, particularly in maritime and inland waterways, which are reshaping the economic landscape of the region.
“Inland waterways are one of the most promising frontiers of development for the Northeast,” Shri Sonowal said. “We now have more than 20 notified National Waterways in the region. The Jalvahak scheme is being promoted to catalyse multi-modal connectivity, create logistics hubs, and boost cargo movement. Infra development along these waterways will unlock new corridors of economic activity and generate large-scale employment.”
Highlighting India’s logistics advantage, the Union Minister noted that 90% of the country’s trade by volume and 70% by value moves through shipping, With Inland Waterways under the IBPR (Indo-Bangladesh Protocol Route) and Sittwe Port in Myanmar will act as an emerging game changers in unfolding transformative transportation unlocking value.
In a nod to the region’s rich talent pool, Shri Sonowal detailed new initiatives in maritime skill development targeting youth from the Northeast, preparing them for careers in port operations, vessel management, and logistics. He also emphasised the immense potential for “Heal in India” medical tourism in the NER, leveraging the region’s natural serenity, wellness traditions, and rising healthcare infrastructure.
“The market potential of the Northeast is not limited to domestic consumption,” Shri Sonowal said. “It connects directly with ASEAN and BBIN nations, offering investors unparalleled access to over 600 million consumers in neighbouring economies.”
The summit witnessed participation from major domestic and international investors, development agencies, and policy leaders. Shri Sonowal’s address served as a clarion call to align investments with the government’s infrastructure thrust, particularly in sectors such as waterways, logistics, tourism, wellness and healthcare.
With its newfound connectivity, abundant natural resources, and youthful demographic, Northeast India is now poised to become a key driver of India’s growth story—ushering in a truly inclusive and integrated New Bharat.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
“উত্থানশীল উত্তৰ-পূবে সূচনা কৰিব এখনি নব ভাৰতৰ”— সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
— কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল সুযোগক আজুৰি ল’বলৈ বিনিয়োগকাৰীক আহ্বান জনায়৷
— মেডিকেল ট্ৰেভেল টুৰিজিমৰ ক্ষেত্ৰত থকা প্ৰচণ্ড সম্ভাৱনা, “হিল ইন ইণ্ডিয়া”ৰ এটি বৃহৎ কেন্দ্ৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনাক কাৰ্য্যক্ষম কৰাৰ বাবে বিনিয়োগকাৰী সকলক আহ্বান জনায় সৰ্বানন্দ সোণোৱালে৷
— সোণোৱালে আজি আন্তৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগকাৰীক উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ অভূতপূৰ্ব বিকাশৰ সম্ভাৱনাক অন্বেষণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
— উত্থানশীল উত্তৰ-পূব বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনত জলপথে সজীৱ আৰু অধিক পৰিৱৰ্তনশীল কৰি তুলিছে বুলি মন্তব্য প্ৰকাশ কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে
23 MAY 2025 8:41PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ৰাইডিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ ছামিট – ভাৰত মাণ্ডপামত ভাষণ দি সোণোৱালে জোৰ দি কয় যে এটা “নতুন ভাৰতৰ বুকুত আজি কম্পিত হৈছে উত্থানশীল উত্তৰ-পূব।”
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বিষয়ভিত্তিক আলোচনাৰ বিষয় “উত্তৰ পূব আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সম্ভাৱনীয়তা মুকলিকৰণ”ত ভাষণ দি সোণোৱালে যোৱা দশকত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এই পুনৰুত্থানৰ কাৰণ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ স্থায়ী নেতৃত্ব বুলি কয়।
সোণোৱালে কয়, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী ডাঙৰীয়াৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত যুগান্তকাৰী পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ হৈছে।এসময়ত যিটো অঞ্চলত দূৰৈৰ আৰু বিচ্ছিন্ন বুলি ধৰা হৈছিল, সেয়া এতিয়া দ্ৰুতগতিত ভাৰতৰ বাবে দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ প্ৰৱেশদ্বাৰত পৰিণত হৈছে। “এই অঞ্চলটো কেৱল ভাৰতৰ বিকাশৰ গাঁথৰ এটে অংশ নহয়—এতিয়া ই ইয়াৰ এক বৃহৎ অধ্যায়।”
সোণোৱালে এটা মাইলৰ খুটি সম পৰিসংখ্যাৰ কথা আঙুলিয়াই দি কয়—যোৱা দশকত কেবিনেট মন্ত্ৰীসকলে উত্তৰ-পূবলৈ ৭০০ৰো অধিক বাৰ ভ্ৰমণ কৰিছে—অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ ওপৰত চৰকাৰে স্থায়ীভাৱে মনোনিৱেশ কৰাৰ ই এক জলন্ত প্ৰমাণ। সোণোৱালে বিশেষকৈ সামুদ্ৰিক আৰু অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাংগীন আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশক নতুন ৰূপ দিছে।
সোণোৱালে কয়, ‘অভ্যন্তৰীণ জলপথ উত্তৰ-পূবৰ বাবে উন্নয়নৰ অন্যতম আশাব্যঞ্জক বতৰা। "আমাৰ হাতত এতিয়া অঞ্চলটোত ২০টাতকৈও অধিক অধিসূচিত ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ আছে। মাল্টি-মডাল সংযোগক অনুঘটক হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ, লজিষ্টিক হাব সৃষ্টি কৰিবলৈ, আৰু মালবাহী চলাচল বৃদ্ধি কৰিবলৈ জালবাহক আঁচনিখনক প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এই জলপথসমূহৰ লগত জড়িত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ নিমিত্তে নতুন বাট মুকলি কৰিব আৰু বৃহৎ পৰিসৰৰ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব।"
ভাৰতৰ লজিষ্টিক সুবিধাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সোণোৱালে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ বাণিজ্য পৰিমাণৰ হিচাপত ৯০% আৰু মূল্য অনুসৰি ৭০% জাহাজৰ জৰিয়তে তৰান্বিত হয়, আই বি পি আৰ (ইণ্ডো-বাংলাদেশ প্ৰট’কল ৰুট)ৰ অধীনত আভ্যন্তৰীণ জলপথ আৰু ম্যানমাৰৰ চিট্টৱে বন্দৰে এক নতুন বাট মুকলি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা লব৷
অঞ্চলটোৰ নৱপ্ৰজন্মৰ চহকী প্ৰতিভাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সোণোৱালে উত্তৰ-পূবৰ যুৱক-যুৱতীসকলক লক্ষ্য কৰি সামুদ্ৰিক দক্ষতা বিকাশৰ নতুন পদক্ষেপৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়ে, তেওঁলোকক বন্দৰ পৰিচালনা, জাহাজ পৰিচালনা, আৰু লজিষ্টিকছৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে উদ্বুদ্ধ কৰে। সোণোৱালে অঞ্চলটোৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদ, সুস্থ পৰম্পৰা, আৰু বৰ্ধিত স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সহায় লৈ এন ই আৰত “হিল ইন ইণ্ডিয়া” চিকিৎসা পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
সোণোৱালে কয়, ‘উত্তৰ-পূবৰ বজাৰ সম্ভাৱনা কেৱল ঘৰুৱা ব্যৱহাৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। “ই আছিয়ান আৰু বিবিআইএন ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ স্থাপন কৰে, বিনিয়োগকাৰীসকলক চুবুৰীয়া অৰ্থনীতিৰ ৬০ কোটিতকৈ অধিক গ্ৰাহকৰ এক অতুলনীয় প্ৰৱেশৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।”
এই সন্মিলনত ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰধান বিনিয়োগকাৰী, উন্নয়ন সংস্থা, নীতি নেতাসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। সোণোৱালৰ এই ভাষণ দৰাচলতে জলপথ, লজিষ্টিক, পৰ্যটন, সুস্থতা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৰে খণ্ডত চৰকাৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ সৈতে বিনিয়োগক একাকাৰ কৰিবলৈ এক দৃঢ় আহ্বান৷
নতুনকৈ পোৱা সংযোগ, প্ৰচুৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদ, আৰু যুৱ জনগাঁথনিৰ সৈতে উত্তৰ-পূব ভাৰত এতিয়া ভাৰতৰ বিকাশ গাঁতাৰ এক মূল চালিকাশক্তি হ’বলৈ সাজু হৈছে—প্ৰকৃত অৰ্থত এক সৰ্বাংগীন আৰু সংহত নতুন ভাৰতৰ সূচনা কৰিছে।