Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
“Northeast is no longer on the periphery of India— it is the new epicentre of India’s development journey”: Union Minister Jayant Chaudhary at Rising Northeast Investor Summit
24 MAY 2025 5:30PM by PIB Delhi
“The Northeast is no longer on the periphery of India—it is the new epicentre of India’s development journey,” said Shri Jayant Chaudhary, Minister of State (Independent Charge) for Skill Development and Entrepreneurship and Minister of State for Education at the Rising Northeast Investors Summit 2025. Organised as the largest cross-sector investment dialogue ever hosted in the region, the summit brought together attendees including global investors, policymakers, entrepreneurs, and community leaders.
In a keynote session titled “Education to Entrepreneurship: Unlocking Northeast’s Brightest Potential”, the Minister articulated a compelling vision for the region. He said, "The Northeast is not just a region; it’s a vibrant force reshaping India’s future. From Mizoram achieving 100% literacy rates to the entrepreneurial spirit of its youth, the region exemplifies resilience and community strength. As we celebrate this transformation, we must nurture risk-taking, skill development, and ecosystem support to unlock its potential.”
Mentioning the ‘Skilling for AI Readiness’ (SOAR) programme, which the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship is currently developing in collaboration with Ministry of Education and NCVET, he added, “The future lies in AI, and India must lead by building indigenous models and preparing our youth for an AI-driven world. Through Skilling for AI Readiness, we plan to equip students with tools to innovate ethically using AI. The collective spirit of the Northeast, paired with national support, is a beacon of progress. We must harness this energy, break old mindsets, and build a future where every young mind from Arunachal to Assam shapes India’s global narrative," he added.
Shri Chaudhary also drew examples from real lives to showcase the potential of the region. One such example was of Shri Bhabhendra Mohan Borgohain from Assam, who formed a Farmer Producer Company with 500 tea growers and has established a state-of-the-art common facility centre with the capacity to process 1 lakh kg of organic and specialty teas annually.
“Another beneficiary, Ms. Merina Lahiri, has woven her dreams with threads of skill and purpose. She now leads a team of 300 women farmers and 15 artisans, producing Eri Silk product which are rooted in tradition which is a sustainable practice. Her FPO is now recognized by the Government of India program for FPOs. These are all success stories that are signals of a larger flux of green roots emerging in the economy of India.” Shri Chaudhary said.
In a region historically underrepresented in mainstream economic planning, today’s summit sent a powerful signal. As Shri Chaudhary put it, “From the tea gardens of Assam to digital creators in Shillong, the Northeast is not waiting for change—it is architecting it. And it is time the rest of India—and the world—invests in that spirit.”
He concluded by reaffirming the government’s commitment to enabling structural reforms, building world-class institutions, and accelerating investments in the youth of the Northeast. “Let us move from pilots to platforms, from isolated successes to systemic transformation. The Ashta Lakshmi of the Northeast are not just cultural icons—they are growth engines. Let us rise with them.”
On the sidelines of the summit, a dedicated Udyamita se Atmanirbhar Pavilion set up by MSDE, showcased the entrepreneurial spirit of the Northeast, featuring eight dynamic entrepreneurs trained by the Indian Institute of Entrepreneurship (IIE). Representing diverse sectors—from agro-processing to eco-tourism—they embodied the transformative impact of Skill India initiatives in the region. Their stories of grit and growth served as powerful reminders that with the right training and ecosystem, local talent can scale national ambitions.
The efforts of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in the Northeastern region have empowered more than 49,000 youth with apprenticeship opportunities and entrepreneurship support to more than 3 lakhs through EAP and EDP programmes, since 2015. And women participation in entrepreneurship programmes is more than 75%.
The Rising Northeast Investors Summit 2025 is a landmark platform to foster convergence between public policy, private capital, and grassroots innovation across Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura. With focused discussions on sectors like tourism, agriculture, logistics, digital economy, and green enterprises, the summit aims to position the region as an engine of sustainable, inclusive, and borderless growth.

দক্ষতা উন্নয়ন আৰু উদ্যোগশীলতা মন্ত্ৰালয়
“উত্তৰ-পূব এতিয়া ভাৰতৰ শেষ প্ৰান্ত হৈ থকা নাই– ই ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাৰ নতুন কেন্দ্ৰ”: ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জয়ন্ত চৌধাৰী
24 MAY 2025 5:30PM by PIB Guwahati
'উত্তৰ-পূব এতিয়া ভাৰতৰ শেষ প্ৰান্ত হৈ থকা নাই– ই ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাৰ নতুন কেন্দ্ৰবিন্দু।' ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট, ২০২৫ত অংশগ্ৰহণ কৰি এইদৰে কয় দক্ষতা বিকাশ আৰু ঔদ্যোগীকৰণ (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) আৰু শিক্ষা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত চৌধাৰীয়ে এইদৰে কয়। অঞ্চলটোত এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত সৰ্ববৃহৎ বহুখণ্ডীয় বিনিয়োগ আলোচনা হিচাপে এই সন্মিলনে বিশ্ব বিনিয়োগকাৰী, নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগী আৰু সম্প্ৰদায়ৰ নেতাকে ধৰি উপস্থিতসকলৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে “শিক্ষাৰ পৰা উদ্যোগীকৰণলৈ: উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উজ্জ্বল সম্ভাৱনা মুকলি কৰা” শীৰ্ষক এক মূল অধিৱেশনত অঞ্চলটোৰ বাবে এক উজ্জ্বল দৃষ্টিভংগী আগবঢ়ায়। তেওঁ কয়, "উত্তৰ-পূব কেৱল এটা অঞ্চল নহয়; ই এক সজীৱ শক্তি যিয়ে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিছে। মিজোৰামে ১০০ শতাংশ সাক্ষৰতাৰ হাৰ অৰ্জন কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ উদ্যোগী মনোভাৱলৈকে এই অঞ্চলটোৱে সুস্থিৰতা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ শক্তিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। যেতিয়া আমি এই পৰিৱৰ্তনক উদযাপন কৰিম, আমি ইয়াৰ সম্ভাৱনাক মুকলি কৰিবলৈ ক্ষতিশংকা বহন, দক্ষতা বিকাশ আৰু পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সমৰ্থনক উদগনি যোগাব লাগিব।"
শ্ৰী চৌধাৰীয়ে শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ পৰিষদৰ সহযোগত বৰ্তমান দক্ষতা বিকাশ আৰু ঔদ্যোগীকৰণ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰস্তুত কৰি থকা ‘কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে দক্ষতা বিকাশ’ (SOAR) কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, “ভৱিষ্যৎ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত নিহিত হৈ আছে আৰু ভাৰতে থলুৱা আৰ্হি সৃষ্টি কৰি আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এআই-চালিত পৃথিৱীৰ বাবে সাজু কৰি নেতৃত্ব দিব লাগিব।এআই প্ৰস্তুতিৰ বাবে দক্ষতাৰ জৰিয়তে আমি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এআই ব্যৱহাৰ কৰি নৈতিকভাৱে উদ্ভাৱন কৰিব পৰা সঁজুলিৰে সজ্জিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছো।ৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ লগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামূহিক মনোভাৱ প্ৰগতিৰ প্ৰতীক। আমি এই শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰি পুৰণি মানসিকতা ভাঙি এনে এক ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব লাগিব য’ত অৰুণাচলৰ পৰা অসমলৈকে প্ৰতিজন যুৱ প্ৰতিভাই ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী কাহিনী গঢ় দিব পাৰে।”
মন্ত্ৰী চৌধাৰীয়ে এই খণ্ডৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বাস্তৱিক উদাহৰণ আগবঢ়ায়। তেওঁ অসমৰ পৰা ভৱেন্দ্ৰ মোহন বৰগোহাঁইয়ে ৫০০ চাহ খেতিয়কৰে এটা কৃষক উৎপাদক সংগঠন গঠন কৰি বছৰি ১ লাখ কেজি জৈৱিক আৰু বিশেষ চাহ প্ৰস্তুতকৰণৰ ক্ষমতাৰে অত্যাধুনিক উমৈহতীয়া সুবিধা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে।
মন্ত্ৰী চৌধাৰীয়ে লগতে কয়, ‘আন এগৰাকী হিতাধিকাৰী শ্ৰীমতী মেৰিনা লাহিৰীয়ে দক্ষতা আৰু উদ্দেশ্যৰ সূতাৰে নিজৰ সপোন বৈছে। এতিয়া তেওঁ ৩০০ মহিলা কৃষক আৰু ১৫গৰাকী শিপিনীৰ এটা দলৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ লগতে পৰম্পৰা আৰু বহনক্ষম প্ৰথাত শিপাই থকা এৰি সূতাৰ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰে। তেওঁৰ কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফ পি অ’)ই এতিয়া ভাৰত চৰকাৰে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। এইবোৰ সফলতাৰ কাহিনী, যিয়ে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ উত্থানশীল সেউজ শিপাৰ ব্যাপক প্ৰবাহৰ ইংগিত দিয়ে।”
ঐতিহাসিকভাৱে বস্তুবোৰৰ মূলসুঁতিৰ অৰ্থনৈতিক আঁচনিত অপ্ৰতিনিধিত্বশীল অঞ্চলটোত আজিৰ সন্মিলনে এক শক্তিশালী সংকেত প্ৰেৰণ কৰিলে। চৌধাৰীয়ে কোৱাৰ দৰে, “অসমৰ চাহ বাগিচাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শ্বিলঙৰ ডিজিটেল ক্ৰিয়েটৰলৈকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে পৰিৱৰ্তনৰ বাবে অপেক্ষা কৰা নাই– ই সৃষ্টি কৰিছে। এতিয়া ভাৰতৰ বাকী অংশৰ লগতে বিশ্বই একে মনোভাৱেৰে বিনিয়োগ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে।”
ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ উত্তৰ-পূবৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰ সাধন, বিশ্বমানৰ প্ৰতিষ্ঠান গঢ় দিয়া আৰু বিনিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে। মন্ত্ৰী চৌধাৰীয়ে কয়, “আহক আমি পাইলটৰ পৰা প্লেটফৰ্মলৈ, বিচ্ছিন্ন সফলতাৰ পৰা ব্যৱস্থাগত পৰিৱৰ্তনলৈ অগ্ৰসৰ হও। উত্তৰ-পূবৰ অষ্টলক্ষ্মী কেৱল সাংস্কৃতিক আইকন নহয় – তেওঁলোক বিকাশৰ ইঞ্জিন। আহক আমি তেওঁলোকৰ সৈতে আগুৱাই যাওঁ।”
এই সন্মিলন উপলক্ষে দক্ষতা বিকাশ আৰু ঔদ্যোগীকৰণ মন্ত্ৰালয়ে (এমএছডিই) স্থাপন কৰা আত্মনিৰ্ভৰ পেভিলিয়নৰ বাবে এক সমৰ্পিত উদ্যোগীকৰণে উত্তৰ-পূবৰ উদ্যোগী মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰে, য’ত ভাৰতীয় ঔদ্যোগীকৰণ প্ৰতিষ্ঠান (আইআইই)ৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত আঠগৰাকী প্ৰগতিশীল উদ্যোগীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। কৃষি প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পৰিৱেশ পৰ্যটনলৈকে বিভিন্ন খণ্ডক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি তেওঁলোকে এই খণ্ডত স্কিল ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। তেওঁলোকৰ সাহস আৰু বিকাশৰ কাহিনীয়ে আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে যে সঠিক প্ৰশিক্ষণ আৰু পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ দ্বাৰা স্থানীয় প্ৰতিভাই জাতীয় উচ্চাকাংক্ষা পূৰণ কৰিব পাৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দক্ষতা বিকাশ আৰু ঔদ্যোগীকৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰচেষ্টাই ২০১৫ চনৰ পৰা ইএপি আৰু ইডিপি কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ৪৯,০০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক শিক্ষানবিচৰ সুযোগ আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ সহায়ৰে ৩ লক্ষাধিক যুৱক-যুৱতীক সবল কৰি তুলিছে। উদ্যোগীকৰণ কাৰ্যসূচীত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ ৭৫ শতাংশতকৈও অধিক।
উত্থানশীল উত্তৰ-পূব বিনিয়োগকাৰী সন্মিলন, ২০২৫ অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ছিকিম আৰু ত্ৰিপুৰাত ৰাজহুৱা নীতি, ব্যক্তিগত পুঁজি আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ উদ্ভাৱনৰ মাজত অভিসৰণ গঢ়ি তোলাৰ এক ঐতিহাসিক মঞ্চ। পৰ্যটন, কৃষি, লজিষ্টিক, ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু সেউজ উদ্যোগৰ দৰে খণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই সন্মিলনৰ লক্ষ্য হৈছে এই খণ্ডটোক বহনক্ষম, সৰ্বাংগীন আৰু সীমাহীন বিকাশৰ চালক হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা।