Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 122nd Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 25.05.2025
25 MAY 2025 11:38AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today the whole country is united against terrorism; filled up with anger and resolve. Today every Indian holds the same resolve that we have to end terrorism. Friends, the valour displayed by our forces during Operation Sindoor has made every Indian proud. The precision and accuracy with which our forces destroyed the terrorist hideouts across the border is amazing. Operation Sindoor has lent a new confidence and enthusiasm to the fight against terrorism across the world.
Friends, Operation Sindoor is not just a military mission; it is a picture of our resolve, courage and a transforming India and this picture has infused the whole country with a sense of patriotism and has painted it in the hues of the tricolour. You must have seen that in many cities, villages and small towns of the country, Tiranga Yatras were organised. Thousands of people came out holding the tricolour, to pay their respects & honour to the country's armed forces. In many a city, a large number of youth came together to become Civil Defence Volunteers… and we saw that the videos from Chandigarh went viral. Poems were being written on social media, songs of resolve were being sung. Little children were creating paintings that carried great messages hidden in them.
I had gone to Bikaner just three days ago. There, children had gifted me one such painting. ‘Operation Sindoor’ has influenced the people of the country so much that many families have made it a part of their lives. In Katihar in Bihar, Kushinagar in UP, and many other cities, children born during that period have been named ‘Sindoor’.
Friends, our soldiers destroyed terror bases; it was their indomitable courage, along with the power of weapons, equipment and technology made in India. It also included the resolve of ‘Atmanirbhar Bharat’. The sweat of our engineers, our technicians, in fact, that of everyone… is involved in this victory. After this campaign, a renewed energy is visible in the whole country regarding ‘Vocal for Local’. Many things touch the heart. A parent remarked, “We will now buy toys only made in India, for our children. Patriotism will start from childhood.” Some families have taken a pledge, “We will spend our next vacation in some beautiful place in the country.” Many young persons have taken a pledge to ‘Wed in India’… that they would get married in the country itself. Someone also said, “Now whatever gift we will give, it will be made by an Indian artisan.”
Friends, this itself is the real strength of India – ‘connection between people and minds… public participation’. I urge all of you too… come, let us take a pledge on this occasion – wherever possible in our lives, we will accord priority to products made in the country.
This is not just a matter of economic self-reliance… it is a feeling of participation in nation building. One step of ours can become a huge contribution to the progress of India.
Friends, travelling to a place by bus is such a common thing. But I want to tell you about a village where a bus has reached for the first time. People there had been waiting for this day for years. And when the bus reached the village for the first time, people welcomed it by playing the Dhol-Nagara. Upon seeing the bus, their joy knew no bounds! There was a paved road in the village… people needed it, but a bus could never run here before. Why… because this village was affected by Maoist violence. This place is in Gadchiroli district of Maharashtra, and the name of this village is Katejhari. This change in Katejhari is being felt in the entire surrounding region. Now the situation here is becoming normal rapidly. On account of the collective fight against Maoism, basic facilities have started reaching such areas as well. The people of the village say that with the arrival of the bus, their lives would become much easier.
Friends, in 'Mann Ki Baat' we have already discussed the Bastar Olympics held in Chhattisgarh and the Science Lab in Maoist affected areas. The children here are passionate about science. They are also doing great in sports. Such efforts reflect how courageous the people living in these areas are. These people have chosen the path of improving their lives amidst so many challenges.
I am also very happy to know that the results of Dantewada district in the 10th and 12th standard examinations have been excellent. With nearly ninety five percent result, this district topped the 10th standard results. Whereas in the 12th standard examination, this district secured the sixth position in Chhattisgarh. Imagine! Dantewada, where Maoism was once at its peak… today the flag of education is flying high there. Such changes fill us all with pride.
My dear countrymen, I now want to share a piece of good news related to lions. In just the last five years, the population of lions in Gir, Gujarat has increased from 674 to 891. This number of lions that emerged after the lion census is very encouraging. Friends, many of you must be wondering how this animal census is conducted! This exercise is very challenging. You will be surprised to know that the Lion Census was conducted in 11 districts, in an area of ​​35 thousand square kilometres. For the census, the teams monitored these areas round the clock… twenty four hours. Both verification and cross verification were done in this entire campaign. This enabled the counting of lions to be completed with utmost precision.
Friends, the rise in the population of the Asiatic Lion shows that when the sense of ownership strengthens in the society, amazing results happen. A few decades ago, the situation in Gir was very challenging. But the people there came together to bring about a change.
Along with the latest technology, global best practices were also adopted there. During this time, Gujarat became the first state where women were appointed as Forest Officers on a large scale. All these have contributed to the results we are seeing today. We will have to remain vigilant and alert like this for wildlife protection.
My dear countrymen, just a couple of days ago, I went to the first Rising North East Summit. Before that, we also celebrated the 'Ashtalakshmi Mahotsav' dedicated to the strength of the North East. The North East is something extraordinary; its strength, its talent, is really amazing. I have come to know an interesting story about crafted fibres. Crafted fibres is not just a brand; it is a beautiful confluence of Sikkim's tradition, the art of weaving, and the sense of fashion today. It was started by Dr. Chewang Norbu Bhutia. He is a Veterinary Doctor by profession and a true Brand Ambassador of Sikkim's culture by heart. He thought… ”why not give a new dimension to weaving!” And this thought gave birth to Crafted Fibers. He connected traditional weaving with modern fashion and made it a social enterprise. Now he doesn't just make clothes, he weaves lives. He provides skill training to local people, making them self-reliant. By connecting village weavers, cattle rearers and self-help groups, Dr. Bhutia has created new avenues of employment.
Today, local women and artisans are earning well through their skills. Crafted Fibers' shawls, stoles, gloves, socks… all are made by local handloom. The wool used in it is obtained from the rabbits and sheep of Sikkim. The colors are also completely natural - no chemicals, only the hues of nature. Dr. Bhutia has lent a new identity to the traditional weaving and culture of Sikkim. Dr. Bhutia's work teaches us how much tradition can attract the world when it is combined with passion.
My dear countrymen, today I want to tell you about a wonderful person who is an artist as well as a living inspiration. His name is - Jeevan Joshi; age 65 years. Now imagine, how full of life one who has 'Jeevan' in one’s name itself must be. Jeevan ji lives in Haldwani, Uttarakhand. During childhood, polio took away the strength of his legs, but polio could not snatch his courage.
Even though his walking speed slowed down, his mind kept soaring on every flight of imagination. In this flight, Jeevan ji gave birth to a unique art… he named it 'Baget'. In this, he makes beautiful art pieces from the dry bark that falls apart off pine trees. The very bark, which people generally consider useless - becomes a heritage as soon as it comes into Jeevan ji's hands. Every creation of his bears the fragrance of the soil of Uttarakhand. Sometimes it is the folk instruments of the hills, and at times it seems as if the soul of the hills has permeated that wood. Jeevan ji's work is not just art, it is a sadhana.
He has dedicated his entire life to this art. Artists like Jeevan Joshi remind us that no matter what the circumstances are, if the intention is strong, nothing is impossible. His name is Jeevan and he has really shown what it means to live life.
My dear countrymen, today there are many women who are working in the fields as well as touching the heights of the sky. Yes! You heard it right, now the women of the village are flying drones as Drone Didi and ushering in a new revolution in agriculture.
Friends, in Sangareddy district of Telangana, women who had to depend on others till some time ago… today those very women are completing the work of spraying pesticides on 50 acres of land with the help of drones. Three hours in the morning, two hours in the evening and the work is done. Neither the scorching sun, nor the danger of poisonous chemicals. Friends, the villagers have also accepted this change wholeheartedly. Now these women are not known as 'drone operators' but as 'sky warriors'. These women are telling us that change comes when technology and determination go together.
My dear countrymen, less than a month is left for 'International Yoga Day'. This occasion reminds us that if you are still away from yoga, join yoga now. Yoga will change the way you live your life. Friends, since the beginning of 'Yoga Day' on 21 June 2015, attraction towards it is rising continuously.
This time too, the zeal and enthusiasm among people all over the world with regard to 'Yoga Day' is amply visible. Myriad institutions are sharing their preparations. The pictures of past years have been very inspiring. We have seen that during these years, people in various countries have made Yoga Chain or Yoga Ring. There are many pictures which depict four generations doing yoga together. Many people have chosen iconic places of their city for yoga. You too can think of celebrating Yoga Day in some interesting way this time.
Friends, the government of Andhra Pradesh has started YogAndhra Abhiyan. Its objective is to develop the yoga culture in the entire state. Under this campaign, a pool of 10 lakh people practising yoga is being created. I will get an opportunity to participate in the 'Yoga Day' program in Visakhapatnam this year. I am happy to know that this time too our young friends are going to perform yoga at iconic places related to the heritage of the country. Many youth have pledged to create a record and become a part of the Yoga Chain. Our Corporates too, are not lagging behind in this. Some institutions have set aside a separate place for yoga practice in their offices. Some start-ups have set up ‘office yoga hours’. There are also people who are preparing to go to villages and teach yoga. This awareness of people about health and fitness gives me immense joy.
Friends, along with ‘Yoga Day’, something has happened in the field of Ayurveda as well, which you will be very happy to know about. Just yesterday, i.e. on 24th May, an MoU was signed in the presence of WHO Director General and my friend Tulsi Bhai. Along with this agreement, work has started on a dedicated traditional medicine module under the International Classification of Health Interventions. This initiative will help in making AYUSH reach maximum number of people across the world in a scientific manner.
Friends, you must have seen blackboards in schools, but now ‘sugar boards’ are also being installed in some schools – not blackboard, but sugar board! The aim of this unique initiative of CBSE is to make children aware of their sugar intake. By understanding how much sugar should be consumed and how much sugar is being consumed, children have started choosing healthy options themselves. This is a unique effort and its impact will also be very positive. It can prove to be very helpful in inculcating healthy lifestyle habits from childhood. Many parents have appreciated it and I believe that such initiatives should also be taken in offices, canteens and institutions. After all, if there is health, there is everything. Fit India is the foundation of a strong India.
My dear countrymen, how can it be possible that there is talk of clean India and the listeners of 'Mann Ki Baat' stay behind? I have full faith that all of you are strengthening this campaign at your own level.
But today I want to tell you about an example where the resolve for cleanliness conquered even insurmountable challenges. Just imagine, a person is climbing snowy mountains, where it is difficult to breathe, there is danger to life at every step and still that person is engaged in cleaning there. Something similar has been done by members of our ITBP team. This team went to climb the world's most difficult peak, Mount Makalu. But friends, they didn't just climb the mountain… they added another mission of 'cleanliness' to their goal. They took up the task of removing the garbage lying near the peak. Just imagine, the members of this team brought down more than 150 kg of non-biodegradable waste with them. Cleaning at such a height is not an easy task. But this shows that where there is determination, the path is created automatically.
Friends, another important topic related to this is - paper waste and recycling. A lot of paper waste is generated in our homes and offices every day. Perhaps, we consider it normal, but you will be surprised to know that about a fourth of the country's landfill waste is related to paper. Today, there is a need for every person to think in this direction. I am happy to know that many Start-Ups of India are doing excellent work in this sector. In many cities like Visakhapatnam and Gurugram, many Start-Ups are adopting innovative methods of paper recycling. Some are making packaging boards from recycled paper, others are making newspaper recycling easier through digital methods.
In cities like Jalna, some Start-Ups are making packaging rolls and paper cores from 100 percent recycled material. You will also be inspired by knowing that recycling one ton of paper saves 17 trees from being cut and thousands of litres of water is saved. Just think, when mountaineers can bring back waste under such difficult conditions, we too should definitely contribute to recycling by separating paper in our homes or offices. When every citizen of the country thinks what better one could do for the country, only then can we bring about a big change, together.
Friends, recently Khelo India Games were a big hit. Five cities of Bihar hosted the Khelo India games. Matches of different categories were held there. The number of athletes who reached there from all over India was more than five thousand. These athletes have praised the Sporting Spirit of Bihar and the warmth shown by the people of Bihar.
Friends, the land of Bihar is very special. Many unique things happened here in this event. This was the first edition of Khelo India Youth Games, which reached the whole world through the Olympic channel. People from all over the world saw and appreciated the talent of our young players. I congratulate all the medal winners, especially the top three winners - Maharashtra, Haryana and Rajasthan.
Friends, a total of 26 records were made in Khelo India this time. In the Weight Lifting competitions, the brilliant performances of Asmita Dhone of Maharashtra, Harshvardhan Sahu of Odisha and Tushar Chaudhary of Uttar Pradesh won everyone's heart. Sairaj Pardesi of Maharashtra went on to create three records. In athletics, Qadir Khan and Sheikh Zeeshan of Uttar Pradesh and Hansraj of Rajasthan performed brilliantly. This time Bihar also won 36 medals. Friends, the one who plays, blooms. The tournament holds great significance for Young Sporting Talent. Such events will further enhance the future of Indian sports.
My dear countrymen, the 20th of May was celebrated as ‘World Bee Day’; a day which reminds us that honey is not just sweetness; it is also an example of health, self-employment and self-reliance. During the last 11 years, a sweet revolution has taken place in beekeeping in India. 10-11 years ago, honey production in India was around 70-75 thousand metric tons in a year. Today it has increased to around 1.25 lakh metric tons. That is, there has been an increase of about 60% in honey production. We have become one of the leading countries in the world in honey production and export. Friends, National Beekeeping and 'Honey Mission' have a big role in this positive impact. Under this, thousands of farmers associated with beekeeping were imparted training, equipment and their direct access to the market was created.
Friends, this change is not only visible in figures; it is also clearly visible on the ground level in the villages. There is an example of Korea district of Chhattisgarh, where tribal farmers have created a pure organic honey brand named 'Sonhani'. Today that honey is being sold on many online portals including GeM, that is, the hard work of the village is now going global. Similarly, thousands of women and youth in Uttar Pradesh, Gujarat, Jammu & Kashmir, West Bengal and Arunachal Pradesh have become honey entrepreneurs. Friends, now work is being done not only on the quantity of honey but also on its purity. Some start-ups are now certifying the quality of honey with AI and digital technology. The next time you buy honey, do try the honey made by these honey entrepreneurs. Try to buy honey from a local farmer; from a woman entrepreneur as well. Because every drop of it contains not only taste but also the hard work and hopes of India. This sweetness of honey is the taste of a self-reliant India.
Friends, while we are talking about the efforts of countries related to honey, I would like to tell you about another initiative. It reminds us that the protection of honeybees is not just a protection of the environment, but also that of our agriculture and future generations. Here’s an example of the city of Pune, where a beehive was removed from a housing society - perhaps on account of security reasons or fear. But this incident forced someone to think something.
A young person named Amit decided that bees should not be removed but they should be saved. He learnt himself, researched on bees and started adding others too. Gradually he formed a team, which he named Bee Friends i.e. ‘Bee Mitra’. Now these Bee Friends transfer beehives from one place to another in a safe manner, so that people are not in danger and the honeybees also stay alive. The effect of this endeavour of Amit ji has also been great. Honeybee colonies are being saved. Honey production is increasing, and most importantly, awareness is also rising among people. This initiative teaches us that when we work in harmony with nature, everyone benefits from it.
My dear countrymen, that’s all for this episode of 'Mann Ki Baat'. Keep sending me the achievements of the people of the country and their efforts for the society. We will meet again in the next episode of 'Mann Ki Baat'… we will discuss many new topics and new achievements of countrymen. I am waiting for your messages. Thank you very much. Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
25.05.2025দা শন্দোকখিবা ‘মন কী বাত’কী 122শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
25 MAY 2025 11:38AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরুমজরি। ঙসিদি লৈবাক পুম্বনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা অমত্তা ওইনা লেপ্পী; অশাউবা অমসুং ফিরেপনা থল্লি। ঙসিদি ভারত মচা খুদিংমক্না তেরোরিজম মুত্থৎনবা চপ মান্নবা ৱারেপ লৌরে। মরুপশিং, ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা উৎখিবা থৌনা অদুনা ভারত মচা খুদিংমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা ঙমখৈগী ৱাংমদা লৈবা তেরোরিস্তশিংগী অরোনবা মফমশিংবু থুগাইবগী প্রিসিজন অমসুং এক্যুরেসী অসি য়াম্না শিংথানীংঙাইনি। ওপরেসন সিন্দুরনা মালেম শিনবা থুংনা তেরোরিজমগা লান্থেংনবদা অনৌবা থাজবা অমসুং থৌনা পীরি।
মরুপশিং, ওপরেসন সিন্দুর অসি মিলিতরী মিসন অমা খক্তা নত্তে; মসি ঐখোয়গী ৱারেপ, থৌনা অমসুং ভারতকী অহোংবা পুরকপগী মশক অমনি অমসুং মসিগী মশক অসিনা লৈবাক পুম্বদা লৈবাকনীংবগী ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লি অমসুং লৈবাক অসিবু মচু অহুমগী মচুনা শংখি। লৈবাক অসিগী শহর, খুঙ্গং অমসুং অপীকপা শহর কয়াদা তিরঙ্গা য়াত্রাগী থৌরম পাংথোকপা অদোম্না উবা ফংলমগনি। মীওই লিশিং কয়া অমা লৈবাক অসিগী লান্মীশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎনবা তিরঙ্গা পাইদুনা থোরকখি। শহর কয়াদা, নহারোল কয়া অমা সিভিল দিফেন্স ভোলুন্তিয়র ওইনবা পুন্না লাকখি... অমসুং ঐখোয়না চান্দিগরগী ভিদিওশিং অসি ভাইরেল ওইরকপা উখি। সোসিএল মীদিয়াদা শৈরেংশিং ইরি, ৱারেপ লৌবগী ঈশৈশিং শক্লি। অপীকপা অঙাংশিংনা মখোয়দা অচৌবা পাউজেলশিং পুরিবা লাইশিং য়েকখি।
নুমিৎ হুমনিগী মমাংদা ঐহাক বীকানেরদা চৎখি। মফম অদুদা, অঙাংশিংনা ঐঙোন্দা অসিগুম্বা পেন্তিং অমা খুদোল ওইনা পীখি। "ওপরেসন সিন্দুর"না লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু য়াম্না ইথিল পীখিবনা ইমুং কয়া অমনা মসিবু মখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনখি। বিহারগী কাতিহার, য়ু.পি.গী কুশিনগর অমসুং অতোপ্পা শহর কয়াদা, মতম অদুদা পোকখিবা অঙাংশিংবু সিন্দুর” হায়না মিংথোনখি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী লান্মীশিংনা তেরর বেজশিংবু থুগাইখি; মসি ভারত্তা শাবা খুৎলাইশিং, ইক্বিপমেন্তশিং অমসুং তেক্নোলোজীগী শক্তিগা লোয়ননা মখোয়গী নমথব ঙমদবা মপাঙ্গল থৌনা ওইখি। মসিদা 'আত্মনির্ভর ভারত'কী ৱারেপসু য়াওরি। ঐখোয়গী ইঞ্জিনীয়রশিং, ঐখোয়গী তেক্নিসিয়নশিং, তশেংনমক্কীদি, মীপুম খুদিংমক্কী হুমাং মমল অসি মাইপাকপসিদা য়াওরি। কেম্পেন অসিগী মতুংদা, "ভোকেল ফোর লোকেল"গী মতাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা ইনর্জী অমা উবা ফংলে। কয়া অমনা থম্মোয়দা ইথিল পীখি। মমা-মপা অমনা হায়খি, "ঐখোয়গী অঙাংশিংগীদমক্তা ঐখোয়না হৌজিক ভারত্তা খক্তা শাবা শান্নপোৎশিং লৈরগনি। লৈবাকনীংবা অসি অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌগনি”। ইমুং খরনা অচেৎপা ৱারেপ লৌখ্রে, "ঐখোয়না মথংগী ছুতি অসি লৈবাক অসিগী ফজরবা মফম অমদা চৎকনি।" নহা ওইরিবা মীওই কয়ানা লৈবাক অসিদা মখোয়না লুহোংগনি হায়না 'ৱেদ ইন ইন্দিয়া'গী অচেৎপা ৱাফম থমখি। কনাগুম্বা অমনা মসিসু হায়খি, "হৌজিক ঐখোয়না পীগদবা খুদোল অমা হেক্তা অসি ভারতকী আর্তিসান অমনা শাবা ওইগদবনি।"
মরুপশিং, মসি ভারতকী অশেংবা পাঙ্গলনি – ‘মীশিং অমসুং ৱাখল্লোনগী মরক্তা লৈনবা মরী... মীয়ামগী শরুক য়াবা’। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপুসু হায়জরি... লাকপীয়ু, ঐখোয়গী পুন্সিদা ওইথোকপা য়াবা মফম খুদিংমক্তা, লৈবাক অসিদা শাবা পোত্থোকশিংদা অহেনবা মীৎয়েং থমগনি হায়বগী অচেৎপা ফিরেপ অমা ঙসি ঐখোয়না লৌরসি।
মসি শেন্মিৎলোনগী ওইবা মশা-মরোমদোম লেপচবগী ৱাফম খক্তা নত্তে... মসি লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়াবগী ৱাখল্লোন অমনি। ঐখোয়গী খোঙথাং অমখক্তনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং, মফম অমদা বসতা চৎপা অসি য়াম্না তোইনা থোকপা থৌওং অমনি। অদুবু ঐহাক্না খুঙ্গং অমগী মরমদা হায়জনীংই মদুদা অহানবা ওইনা বস অমা লাকখি। মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংনা চহি কয়াদগী নুমিৎ অসি লাক্নবা ঙাইদুনা লাক্লি। অমসুং বস অসিনা খুঙ্গংদা অহানবা ওইনা থুংলবা মতমদা, মীয়াম্না ধোল-নগরা থিন্দুনা তরাম্না ওকখি। বস অদু উবদা মখোয়গী নুংঙাইবগী ঙমখৈ লৈখিদে! খুঙ্গংদা লম্বী অমা লৈরম্মি... মসি মীওইশিংনা মথৌ তারমখি, অদুবু মফম অসিদা বস অমত্তা চৎপা ঙম্লমদে। করিগীদমক্তা... মরমদি খুঙ্গং অসি মাওইস্তশিংগী হিংসানা শোকহল্লমখি। মফম অসি মহারাস্ত্রগী গাদচিরোলি দিস্ত্রিক্ততা লৈ, অমসুং খুঙ্গং অসিগী মমিং অসি কেতেঝারী কৌই। কতেঝারীদা ওইরক্লিবা অহোংবা অসি অকোয়বগী মফম পুম্নমক্তা উবা ফংলি। হৌজিক্তি মফম অসিদা ফীভম অসি খোংজেল য়াংনা নোর্মেল ওইরক্লি। মাওইজমগী মায়োক্তা পুন্না লান্থেংমিন্নবনা মরম ওইদুনা, হায়রিবা মফমশিং অসিদসু মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা হৌরে। খুঙ্গংগী মীওইশিংনা হায়রি মদুদি বস অদু লাকপগা লোয়ননা মখোয়গী পুন্সি অসি য়াম্না লাইথোক্লগনি।
মরুপশিং, 'মন কী বাত'তা ঐখোয়না ছত্তিসগরদা পাংথোকপা বাস্তর ওলিম্পিক্স অমসুং মাওইস্তশিংনা শোকহল্লবা মফমশিংদা সাইন্স লেবকী মতাংদা হান্ননা খন্নখ্রে। মফম অসিদা লৈরিবা অঙাংশিং অসি সাইন্সকী মতাংদা পুক্নিং চংলি। মখোয়না শান্ন­-খোৎনবা য়াম্না হৈ । অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসি করম্না থৌনা লৈবগে হায়বদু উৎলি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা অৱাবা কয়া অসিগী মরক্তা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগী লম্বী অসি খনখি।
দান্তেৱাদা দিস্ত্রিক্তকী 10শুবা অমসুং 12শুবা থাক্কী পরিক্ষাগী রিজল্তশিং অসি অফবা ওইরে হায়বা খঙবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। চাদা 95গী চাংগা লোয়ননা, হায়রিবা দিস্ত্রিক্ত অসিনা 10শুবা থাক্কী ফলশিংদা মকোক থোংখি। অদুগা ক্লাস 12গী পরিক্ষাদা হায়রিবা দিস্ত্রিক্ত অসিনা ছত্তিসগরদা তরুকশুবা মফমদা লৈখি। খল্লু! মতম অমদা মাওইজমগী মপুং ফাবা মফম দান্তেৱাদাদা ঙসিদি এজুকেসনগী ফিরাল অসি ৱাংনা পাইরি। অসিগুম্বা অহোংবশিং অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, হৌজিক ঐহাক্না নোংশাশিংগা মরী লৈনবা নুংঙাইবা পাউ খরা শিন্নবা পাম্মি। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা, গুজরাতকী গিরদা নোংশাগী মশীং 674দগী 891দা হেনগৎখ্রে। নোংশাগী সেন্সস মতুংদা ওইরকখিবা নোংশাগী মশীং অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই। মরুপশিং, নখোয় কয়া অমনা শা মশীং থীবগী থবক অসি মতৌ করম্না পাংথোকপগে হায়না হংনীংলমগনি। হায়রিবা এক্সরসাইজ অসি য়াম্না শিংননিংঙাই ওই। নোংশাগী সেন্সস অসি জিলা 11দা, স্ক্বার কিলোমিতর 35,000গী লমদম অমদা পাংথোকখি হায়বসি খঙবদা অদোম্না অঙকপা পোক্কনি সেন্সসকীদমক্তা, তীমশিংনা হায়রিবা মফমশিং অসি নুমিৎ চুপ্পা... পুং কুনমরি মোনিতর তৌখি। কেম্পেন অসিদা ভেরিফিকেসন অমসুং ক্রোস ভেরিফিকেসন অনিমক পাংথোকখি। মসিনা নোংশাশিংবু নীংথিনা মশীং থীবা ঙমহনখি।
মরুপশিং, এসিয়াতিক লায়নগী মশীং হেনগৎলকপা অসিনা খুন্নাই অসিদা মপু ওইবগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎলকপা মতমদা, অঙকপা মহৈশিং ফংই উৎলি। চহী তরাগী খুজিং খরগী মমাংদা, গিরগী ফিভম অসি য়াম্না অরুবা অমা ওইখি। অদুবু মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংনা অহোংবা পুরক্নবা পুন্না হোৎনমিন্নখি।
খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা, মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংসু মফম অসিদা শিজিন্নখি। মতম অসিদা, গুজরাত অসি নুপীশিংবু ফোরেস্ত ওফিসরশিং ওইনা পাকশন্না খনখিবা অহানবা রাজ্য ওইখি। মসি পুম্নমক্না ঙসি ঐখোয়না উরিবা মহৈশিং অসিদা মতেং পাংলি। ঐখোয়না লম্লক্কী শা-ঙা ঙাক-শেনবগীদমক মখাতানা চেকশিন্না লৈগদবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐহাক অহানবা রাইজিং নোর্থ ইস্ত সম্মিৎতা শরুক য়াখি। মদুগী মমাংদা, ঐখোয়না অৱাং নোংপোক্কী শক্তিদা কত্থোকপা 'অস্তলক্ষ্মী মহোৎসব'সু পাংথোকখি। অৱাং-নোংপোক অসি অখন্নবা অমনি; মাগী পাঙ্গল, মাগী হৈ-শিংবা অসি তশেংনা শিংথানিংঙাই ওই। ঐহাক্না ক্রাফতেদ ফাইবরশিংগী মতাংদা নুংঙাইবা ৱারী অমা খঙলে। ক্রাফতেদ ফাইবর অসি ব্রান্দ অমখক্তমক নত্তে; মসি সিক্কিমগী চৎনবী, ফী শাবগী কলা অমসুং ঙসিগী ফেশনগী ৱাখল্লোনগী ফজরবা অপুনবা অমনি। মসি দোক্তর চেৱাং নোর্বু ভুতিয়ানা হৌদোকখি। মহাক অসি শিনফমগী মতুং ইন্না ভেতেরিনরী দোক্তর অমনি অমসুং মহাক্কী থম্মোয়না সিক্কিমগী কলচরগী অশেংবা ব্রান্দ এম্বেসেদর অমনি। মহাক্না খল্লম্মি... করিগীদমক্তা ফী শাবদা অনৌবা মায়োল অমা পীরোইদগে!” অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা ক্রাফতেদ ফাইবরশিংবু পোকহনখি। মহাক্না ত্রেদিস্নেল ৱেভিংবু মোদর্ন ফেশন্দা শম্নহনখি অমসুং মসিবু সোসিএল এন্তর্প্রাইজ অমা ওইহনখি। হৌজিক্তি মহাক্না ফী খক্তমক শাবতা নত্তনা পুন্সি কয়াসু শেমগৎলি। মহাক্না মফম অদুগী মীওইশিংদা স্কিল ত্রেনিং পীদুনা মখোয়বু মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লি। খুঙ্গংগী ফী শাবীশিং, শা-শন য়োকপা মীওইশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা শম্নহন্দুনা, দোক্তর ভুতিয়াদা থবক ফংহন্নবগী অনৌবা লম্বীশিং শেম্লে।
ঙসিদি, মফম অদুগী নুপীশিং অমসুং আর্তিসানশিংনা মখোয়গী স্কিলশিংগী খুত্থাংদা শেন্দোং তালি। ক্রাফতেদ ফাইবরসকী শাল, স্তোল, গ্লোব, মোজা... পুম্নমক অসি মফম অদুগী হেন্দলুমশিংনা শারি। মসিদা শীজিন্নরিবা শামতু অসি সিক্কিমগী থেবা অমসুং য়াওশিংদগী লৌই। মচুশিং অসিসু মপূং ফানা মহৌশাগীনি - কেমিকেল য়াওদে, মহৌশাগী মচুশিং খক্তনি। দোক্তর ভুতিয়ানা সিক্কিমগী চৎনবী ফী শাবা অমসুং কলচরদা অনৌবা মশক অমা পীরি। দোক্তর ভুতিয়াগী থবক্না চৎনবী অসি পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা পুনশিনবা মতমদা মালেম অসি কয়া য়াম্না পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্মি হায়বা অদু ঐখোয়দা তাকপীখি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঙসি ঐহাক্না আর্তিস্ত লোয়ননা হিংদুনা লৈরিবা ইনস্পিরিসন ওইরিবা মীওই অমা, য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা মীওই অমগী মরমদা শন্দোক্না তাকপা পাম্মি। মহাক্কী মিংদি - জীভন জোশীনি; চহি 65 শুরে। হৌজিক খন্থবীয়ু, মী অমগী মমিংদা 'জীভন' য়াওবা মীওই অদু করম্না পুন্সিনা থনবগে। জিভনজী উত্তরাখন্দগী হালদ্ৱানিদা লৈরি। অঙাং ওইরিঙৈদা পোলিওনা মহাক্কী মখোঙগী মপাঙ্গল মাংহনখি, অদুবু পোলিওনা মহাক্কী থৌনা অদু মাঙহনবদি ঙমখিদে।
মহাক্কী খোঙচৎকী খোঙজেল তপ্না তপ্না হন্থরক্লবসু, মহাক্কী ৱাখলনা খোংজেল য়াংনা চৎখি। মসিগী খোংজেল অসিদা, জিভনজীনা তোপ তোপ্পা আর্ত অমা পুথোকখি... মহাক্না মসিবু 'বাজেৎ' হায়না মিংথোনখি। মসিদা মহাক্না উচান পাম্বীশিংদগী কেল্লকপা অকংবা মকুদগী ফজরবা আর্ত পীচশিং শেম্মী। মীওইশিংনা মহৌশানা কান্নদ্রে হায়না লৌনরিবা মকু অসি - জীভন জীগী খুৎতা লাকপগা লোয়ননা হেরিতেজ অমা ওইরকই। মহাক্কী পোৎশক খুদিংমক্তা উত্তরাখন্দগী লৈহাওগী মগুন য়াওরি। করিগুম্বা মতমদা মসি চীংগী মীয়ামগী খুৎলাইশিংনি, অমসুং করিগুম্বা মতমদা চীংগী থৱায়না উশিং অসিদা চঙশিল্লকপগুম তৌই। জীভন জীগী থবক অসি আর্ত খক্তমক নত্তে, মসি সধনা অমনি।
মহাক্না মহাক্কী পুন্সি পুম্বা আর্ত অসিদা কত্থোকখি। জীভন জোশীগুম্বা আর্তিস্তশিংনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি মদুদি ফীভমশিং অদু ওইনীংবা ওইরবসু, করিগুম্বা ৱাখল্লোন অদু মপাঙ্গল কনখৎলবদি, করিগুম্বা অমত্তা তৌবা ঙম্লোই। মহাক্কী মিংদি জীভননি অমসুং মহাক্না তশেংনা পুন্সি হিংবা হায়বসি করিনো হায়বদু উৎখ্রে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঙসিদি নুপী কয়ানা লৌশিংবুক্তা থবক তৌরি অমসুং অতিয়াগী পনখৈশিং য়ৌরি। হোয়! অদোম্না চুম্না তারি, হৌজিক খুঙ্গংগী নুপীশিংনা দ্রোন দিদি ওইনা দ্রোনশিং পাইরি অমসুং লৌউ-শিংউদা অনৌবা অহোংবা অমা পুরক্লি।
মরুপশিং, তেলঙ্গনাগী সঙ্গরেদ্দি জিলাদা, মতম খরগী মমাংদা অতোপ্পদা মখা পোন্দুনা লৈরম্বা নুপীশিংনা ঙসিদি দ্রোনশিংগী মতেংগা লোয়ননা একর 50গী লমদা তিলহীদাকশিং চাইবগী থবক লোইশিনখ্রে। অয়ুক্তা পুং অহুম, নুমিদাংদা পুং অনি অদুগা থবক লোইরে। নুংশাগী অয়াকপা মৈশা নৎত্রগা হু চেনবা কেমিকেলশিংগী খুদোংথীবা অমত্তা লৈতে। মরুপশিং, খুঙ্গংগী মীওইশিংনসু মসিগী অহোংবা অসিবু থম্মোয় শেংনা য়াজরি। হৌজিক্তি হায়রিবা নুপীশিং অসি 'দ্রোন ওপরেতরশিং' ওইনা খঙনদ্রে অদুবু 'স্কাই ৱারিয়রশিং' ওইনা খঙনরে। তেক্নোলোজী অমসুং অখাং কনবা অসিনা অমত্তা ওইনা চৎমিন্নবা মতমদা অহোংবা লাকই হায়না নুপীশিং অসিনা ঐখোয়দা তাক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, 'ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎ' পাংথোক্কদবা থা অমা ফাদ্রে। করিগুম্বা অদোম্না হৌজিক ফাওবা য়োগ তৌদ্রিবা ওইরবদি, হৌজিক্তি য়োগ তৌবীয়ু হায়বা থৌরম অসিনা ঐখোয়দা নিংশিংহল্লি। য়োগনা নহাক্কী পুন্সি মহিং হোংদোক্কনি। মরুপশিং, 2015গী জুন 21দা 'য়োগ নুমিৎ' হৌখিবদগী মসিগী মায়কৈদা পুক্নিং চিংশিনবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি।
মসিগী মতাংদসু, 'য়োগ নুমিৎ' অসিদা মালেম পুম্বদা লৈরিবা মীওইশিংগী মরক্তা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং থৌনা অসি ময়েক শেংনা উবা ফংলি। মশিং য়াম্লবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়গী শেম-শারিবা অদু শেয়র তৌরি। হৌখিবা চহিশিং অসিগী ফোতোশিং অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইখি। চহিশিং অসিদা ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা য়োগ চেন নৎত্রগা য়োগ রিং শেমখি। মীরোন মরিনা য়োগ পুন্না তৌরিবা উৎলিবা ফোতো কয়া অমা লৈরি। মীওই কয়ানা য়োগগীদমক মখোয়গী শহরগী মশক থোকপা মফমশিং খনখ্রে। অদোমসু ঙসি য়োগ নুমিৎ অসি নুংঙাইবা মওংনা পাংথোক্নবা খল্লু।
মরুপশিং, আন্ধ্র প্রদেশ সরকারনা য়োগআন্ধ্র অভিয়ান হৌদোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি রাজ্য পুম্বদা য়োগগী চৎনবী অসি চাউখৎহনবনি। মসিগী কেম্পেন অসিগী মখাদা, য়োগ তৌরিবা মীওই লাখ 10গী পুল অমা শেমগৎলি। ঐহাক্না চহি অসিদা বিশাখাপত্নমদা পাংথোক্কদৌরিবা 'য়োগ দিবস' প্রোগ্রামদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা লৈবাক অসিগী হেরিতেজগা মরী লৈনবা মশক থোকপা মফমশিংদা হন্দকসু য়োগ পাংথোক্কনি হায়বা খঙবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। নহা কয়া অমনা রেকোর্দ অমা শেম্নবা অমসুং য়োগ চেনগী শরুক অমা ওইনবা ৱাশক লৌখ্রে। ঐখোয়গী কোর্পোরেৎশিংসু, মসিগী মতাং অসিদা শোত্থবা লৈতে। ইন্সতিত্যুসন খরনা মখোয়গী ওফিসশিংদা য়োগ চত্থনবা তোঙানবা মফম অমা থম্লি। স্তার্ত-অপ খরনা 'ওফিস য়োগগী মতম' শেম্লে। খুঙ্গংশিংদা চৎতুনা য়োগ তম্বীনবা শেম শারিবা মীওইশিংসু লৈরি। হকশেল অমসুং ফিৎনেসকী মতাংদা মীয়ামগী ওইবা এৱেরনেস অসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না নুংঙাইবা পোকহল্লি।
মরুপশিং, য়োগ দেগা লোয়ননা, আয়ুর্বেদকী লমদসু করিগুম্বা অমা থোক্লে, মদুগী মরমদা খঙবদা অদোম য়াম্না নুংঙাইগনি। ঙরাং, হায়বদি মে 24দা, WHOগী দাইরেক্তর জেনরেল অমসুং ঐহাক্কী মরুপ তুলসী ভাইগা লোয়ননা MoU অমা খুৎয়েক পীখ্রে। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিগা লোয়ননা, ইন্তর্নেস্নেল ক্লাসিফিকেসন ওফ হেল্থ ইন্তরভেন্সনগী মখাদা দেদিকেতেদ ত্রেদিস্নেল মেদিসিন মোদুল অমগী থবক হৌখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিনা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা মীওই কয়াদা আয়ুশ য়ৌহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং, অদোম্না স্কুলশিংদা ব্লেকবোর্দশিং উবা ফংলগনি, অদুবু হৌজিক্তি স্কুল খরদসু ‘সুগর বোর্দ’শিং হাপচিল্লি - ব্লেকবোর্দ নত্তে, সুগর বোর্দনি। CBSEগী অখন্নবা খোঙথাং অসিগী পান্দমদি অঙাংশিংদা মখোয়না চিনি চাবগী মতাংদা খঙহনবনি। চিনিগী চাং অসি করম্না শিজিন্নগদগে অমসুং চিনিগী চাং অসি করম্না শিজিন্নগদগে হায়বদু খঙবনা, অঙাংশিংনা মশা-মশানা মশা-মশাগীদমক মশা-মশানা হকশেল ফবা ওপ্সনশিং খনবা হৌরকখি। মসি অখন্নবা খোঙথাংনি অমসুং মসিগী ইম্পেক্ত অসিসু য়াম্না পোজিতিব ওইগনি। মসিনা অঙাং ওইরিঙৈদগী হকশেল ফবা পুন্সি মহিং লৈহনবদা য়াম্না কান্নবা ওইগনি। মমা-মপা কয়ানা মসি থাগৎপা ফোংদোকখ্রে অমসুং অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসি ওফিসশিং, কেন্তিনশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদসু লৌখৎকদবনি হায়না ঐনা থাজৈ। মরমদি, হকশেল লৈরবদি, পুম্নমক লৈ। ফিৎ ইন্দিয়ানা মপাঙ্গল কনবা ভারতকী য়ুম্ফম্নি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ক্লিন ইন্দিয়াগী মতাংদা ঙাংবা অমসুং 'মন কী বাত' তারিবা মীওইশিং অদু তুংওইননা থম্বা হায়বা অসি করম্না ওইথোক্কনি? অদোম পুম্নমক্না অদোমগী থাক্তা কেম্পেন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
অদুবু ঙসি ঐহাক্না অদোমদা লুনান্না লৈবগী ৱারেপনা অচৌবা শীংনবা ফাওবা মাইথিবা পীবা ঙম্বগী খুদম অমা শন্দোক্না তাকপীবা পাম্মি। খন্থদুনা য়েংবীয়ু, শ্বর হোনবা ৱাবা, খোঙথাং খুদিংদা পুন্সিদা খুদোংথিবা লৈরিবা উন্না কুপ্পা চীংজাও অমা কারিবা মীওই অদুনা মফম অদু শেংদোক্লি। ঐখোয়গী ITBP তীমগী মেম্বরশিংনা মান্নবা থবক অমা পাংথোকখ্রে। মসিগী তীম অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী কাবা ৱাবা, মাউন্ত মাকালু কাবা চৎখি। অদুবু মরুপশিং, মখোয়না চীং অদু খক্তমক কাখিবা নত্তে... মখোয়না মখোয়গী পান্দমদা ‘লুনানবগী’ অতোপ্পা মিসন অমসু হাপখি। মখোয়না চীংদোনগী মনাক্তা লৈরিবা অমোৎপশিং লৌথোকপগী থবক তৌখি। খল্লু, তীম অসিগী মেম্বরশিংনা মখোয়গা লোয়ননা নোন-বাইওদিগ্রেদেবল ৱেস্ত কেজি 150 হেন্না পুথরকখি। অসিগুম্বা অৱাংবা মফমদা শেংদোকপা অসি অরায়বা থবক নত্তে। অদুবু মসিনা উৎলি মদুদি অখাং কল্লবদি, লম্বী অসি মশা মরোমদোম শেমজরকই।
মরুপশিং, মসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা মরুওইবা হীরমদি - পেপর ৱেস্ত অমসুং রিসাইক্লিংনি। ঐখোয়গী য়ুম অমসুং ওফিসশিংদা নুমিৎ খুদিংগী পেপর ৱেস্ত কয়া অমা থাদোরকই। ঐখোয়না মসি নোর্মেলনি হায়না খনবা য়াই, অদুবু লৈবাক অসিগী লেন্দফিল ৱেস্তকী মরিশুবা শরুক অমা পেপরগা মরী লৈনৈ হায়বসি খঙবদা অদোম্না অঙকপা ফাওগনি। ঙসিদি, মীওই খুদিংমক্না অসিগুম্বা মাইকৈদা খনবা মথৌ তাই। ভারতকী স্তার্ত-অপ কয়া অমনা সেক্তর অসিদা অফবা থবকশিং পাংথোক্লি হায়বা খঙবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। বিশাখাপত্নম অমসুং গুরুগ্রামগুম্বা শহর কয়াদা, স্তার্ত-অপ কয়া অমনা পেপর রিসাইক্লিংগী অনৌবা পাম্বৈশিং শিজিন্নরি। মীওই খরনা রিসাইকল তৌরবা পেপরদগী পেকেজিং বোর্দশিং শেম্বা, অতোপ্পা খরনা দিজিতেল মেথদশিংগী খুত্থাংদা পাউচে রিসাইকল তৌবা লাইথোকহল্লি।
জলনাগুম্বা শহরশিংদা, স্তার্ত-অপ খরনা 100% রিসাইকল তৌরবা পোৎলমশিংদগী পেকেজিং রোলশিং অমসুং পেপর কোরশিং শেমগৎলি। তন অমগী পেপর রিসাইকল তৌবনা উ পাম্বী 17 য়ান্থবদগী ঙাকথোকই অমসুং লিতর লিশিং কয়াগী ঈশিং কনবা ঙম্মি হায়বা খঙবনা অদোমবু পুক্নিং থৌগৎকনি। খল্লু, করিগুম্বা চীংকারোইশিংনা অসিগুম্লবা অরুবা ফীভমশিংদা ৱেস্তশিং পুথরকপা ঙম্লবদি, ঐখোয়সু ঐখোয়গী য়ুমশিং নৎত্রগা ওফিসশিংদা পেপর খায়দোক্তুনা রিসাইকল তৌবদা মতেং পাংফম থোকই। লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না লৈবাক অসিগীদমক্তা হেন্না ফবা করি তৌবা য়াবগে হায়বদু খল্লকপা মতমদা, ঐখোয় পুন্না চাউনা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং, হন্দক পাঙথোকখিবা খেলো ইন্দিয়া গেমস অসি য়াম্না মাইপাকখি। বিহারগী শহর মঙাদা খেলো ইন্দিয়া গেম্স পাঙথোকখি। তোঙান তোঙানবা কেতেগোরীশিংগী মেৎচশিং মফম অসিদা পাঙথোকখি। ভারত শিনবা থুংবদগী মফম অদু য়ৌরকখিবা শান্নরোইশিংগী মশিং অসি লিশিং মঙা হেন্না ওইখি। শান্নরোইশিং অসিনা বিহারগী স্পোর্তিং স্পিরিৎ অমসুং বিহারগী মীয়াম্না উৎলিবা নুংশিবা অদু থাগৎপা ফোংদোকখি।
মরুপশিং, বিহারগী লম অসি য়াম্না অখন্নবা অমনি। থৌরম অসিদা তোপ তোপ্পা থৌদোক কয়া থোকখি। মসি ওলিম্পিক চেনেলগী খুত্থাংদা মালেম পুম্বদা য়ৌখিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সকী অহানবা ইদিসননি। মালেম পুম্বগী মীওইশিংনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা শান্নরোইশিংগী হৈ-শিংবা অদু উখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। মেদল ফংলবা পুম্নমকপু, মরু ওইনা মকোক থোংবা অহুম - মহারাস্ত্রা, হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানবু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং, খেলো ইন্দিয়াদা হন্দক্তি পুন্না রেকোর্দ 26 শেমখ্রে। ৱেথ লিফতিং কম্পিতিসনশিংদা মহারাস্ত্রগী অসমিতা ধোন, ওরিশাগী হর্শবর্ধন সাহু অমসুং উত্তর প্রদেশকী তুশার চৌধরীনা নীংথিনা শান্নদুনা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনখি। মহারাস্ত্রগী সাইরাজ পারদেসিনা রেকোর্দ অহুম শেমখি। এথলেতিক্সতা, উত্তর প্রদেশকী কাদির খান অমসুং শৈখ জিসান অমসুং রাজস্থানগী হন্সরাজনা শিংথানিংঙাই ওইনা পরফোর্ম তৌখি। হন্দক্তি বিহারনা মেদল 36 ফংখি। মরুপশিং, শান্নরিবা মীওই অদু চাউখৎলকই। তোর্নামেন্ত অসি য়ং স্পোর্তিং তেলেন্তকীদমক য়াম্না মরু ওই। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী তুংলমচৎ অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, মেগী 20 অসি মালেমগী খোইগী নুমিৎনি; খোহী অসি অথুম্বা খক্তা নত্তে, মসি হকশেল, মশানা থবক পীজবগী অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবগী খুদম অমসুনি হায়বসি ঐখোয়দা নিংশিংহল্লিবা নুমিৎনি। হৌখিবা চহি 11 অসিদা, ভারত্তা খোই য়োকপগী লমদা স্বীত রিভোল্যুসন অমা লাক্লে। চহি 10-11গী মমাংদা ভারত্তা খোহী পুথোকপা অসি চহি অমদা মেত্রিক তন লিশিং 70-75 রোম ওইরম্মি। ঙসিদি মসি চাউরাক্না মেত্রিক তন লাখ 1.25দা হেনগৎখ্রে। মসিনা তাক্লিবদি খোহী পুথোকপদা চাউরাক্না চাদা 60 হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না খোহী পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইরে। মরুপশিং, নেস্নেল বিকেপিং অমসুং 'হনী মিসন'না মাগী পোজিতিব ইম্পেক্ত অসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগী মখাদা, খোই য়োকপগী থবকশিংগা মরী লৈনবা লৌমী লিশিং কয়াদা ত্রেনিং, ইক্বিপমেন্ত পীখি অমসুং কৈথেলদা মখোয়গী হকথেংননা খুদোংচাবা ফংহনখি।
মরুপশিং, অহোংবা অসি মশিং খক্তদা উবা ফংদে; মসি গ্রাউন্দ লেবেলদা ময়েক শেংনা উবা ফংই। ছত্তিসগরগী কোরিয়া দিস্ত্রিক্তকী খুদম অমা লৈরি, মফম অসিদা ত্রাইবেল ফার্মরশিংনা 'সোনহানি' হায়না মিংথোনবা অশেংবা ওর্গানিক হনী ব্রেন্দ অমা শেমখ্রে। ঙসিদি হনী অসি Ge য়াওনা ওনলাইন পোর্তেল কয়াদা য়োল্লি। হায়ব,দি খুঙ্গংনা কন্না হোৎনরিবা অসি গ্লোবেল ওইরক্লি। মতৌ অসুম্না, উত্তর প্রদেশ, গুজরাত, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী নুপী অমসুং নহারোল লিশিং কয়াসু হনী ওন্তপ্রিন্যুওর ওইরে। মরুপশিং, হৌজিক্তি খোহীগী চাং খক্তা নত্তনা মাগী প্যুরিতীদা থবক পায়খৎলি। স্তার্ত-অপ খরনা হৌজিক্তি AI অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগা লোয়ননা খোহীগী ক্বালিতী সর্তিফাই তৌরি। মথংদা অদোম্না খোহী লৈবদা, হনী ওন্তপ্রিন্যুওরনা পুথোকপা খোহী অসি মহাও তংবিয়ু। লোকেল লৌমী অমদগী নত্ত্রগা নুপী ওন্তপ্রিন্যুওর অমদগী খোহী লৈবীনবা হোৎনৌ। মরমদি মদুগী মরিক খুদিংমক্তা মহাও খক্তা নত্তনা মসিদা ভারতকী কন্না হোৎনবগী থৌনা অমসুং আশাশিংসু য়াওরি। খোহীগী অথুম্বা অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মহাও অদুনি।
মরুপশিং, ঐখোয়না খোহীগা মরী লৈনবা লৈবাকশিংগী হোৎনরিবশিং অদুগী মতাংদা ঙাংলিঙৈদা, ঐহাক্না অতোপ্পা খোঙথাং অমগী মরমদা অদোমদা হায়জনীংই। মসিনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি মদুদি খোইশিংবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বা হায়বসি অকোইবগী ফীভম ঙাক-শেন্দুনা থম্বতা নত্তনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ অমসুং তুংগী মীরোনগীদমকসু ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমনি। মসিদা পুনে শহরগী খুদম অমা লৈজরে, হায়রিবা অসিদা হাউসিং সোসাইতী অমদগী খোইগী মহুম অমা লৌথোকখি - করিগুম্বা সেক্যুরিতীগী মরম নৎত্রগা অকিবা লৈবদগী ওইরম্বা য়াই। অদুবু থৌদোক অসিনা মীওই অমবু করিগুম্বা খরা খন্থহনখি।
অমিত কৌবা নহা অমনা খোইশিং অসি লৌথোক্লোইদবনি অদুবু মখোয়বু কনবা তাই হায়না ৱারেপ লৌখি। মহাক্না মশামক্না তমখি, খোইশিংগী মরমদা রিসর্চ তৌখি অমসুং অতোপ্পশিংসু হাপচিনবা হৌখি। তপ্না তপ্না মহাক্না তীম অমা শেমখি, মদুগী মমিং মহাক্না বি ফ্রেন্দস কৌখি, হায়বদি ‘বি মিত্রা’। হৌজিক্তি হায়রিবা বি ফ্রেন্দস অসিনা মীশিংবু খুদোংথিনিংঙাই ওইহন্দনবা অমসুং খোইশিংসু হিংদুনা থম্নবা, খোইশিংবু মফম অমদগী মফম অমদা সেফ ওইবা মওংদা ত্রান্সফর তৌরি। অমিত জীগী থৌনা অসিনা অচৌবা মহৈ অমা পীরি। খোইগী কোলোনীশিং অসি ঙাকথোক্লি। খোহী পুথোকপগী চাং হেনগৎলক্লি, অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইরিবদি, মীশিংগী মরক্তা এৱেরনেসসু হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না মহৌশাগী ফীভমগা চুশিন্ননা থবক তৌরবদি, মসিদগী মীপুম খুদিংমক কান্নবা ফংগনি হায়বসি মসিগী খোঙথাং অসিনা ঐখোয়দা তাক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, 'মন কী বাত'কী তাঙ্কক অসি মসিদা লোইরে। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মাইপাকপশিং অমসুং খুন্নাইগীদমক মখোয়না হোৎনরিবশিং অদু ঐঙোন্দা থাবীরকউ। ঐখোয়না অমুক হন্না 'মন কী বাত'কী মথংগী তাঙ্কক্তা উন্নরসি। ঐখোয়না অনৌবা হিরম কয়া অমসুং লৈবাক মীয়ামগী অনৌবা মাইপাকপশিং খন্ন-নৈনগনি। ঐহাক্না অদোমগী মেসেসশিং অদু ঙাইজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি। খুরুমজরি।