AYUSH
Prime Minister Shri Narendra Modi Calls for Mass Participation in International Day of Yoga 2025; Commends Growing Global Enthusiasm and Youth-Led Innovations
Think of celebrating Yoga Day in some interesting way this time: Prime Minister
I will get an opportunity to participate in the 'Yoga Day' program in Visakhapatnam this year: Prime Minister
25 MAY 2025 4:49PM by PIB Delhi
With less than a month remaining for the 11th International Day of Yoga (IDY), Prime Minister Shri Narendra Modi, in the 122nd episode of Mann Ki Baat, extended an inspiring appeal to citizens across the globe to embrace yoga for holistic well-being and vibrant living.
The Prime Minister observed that enthusiasm for Yoga Day continues to surge both in India and internationally. “Since the beginning of 'Yoga Day' on 21 June 2015, attraction towards it is rising continuously. This time too, the zeal and enthusiasm among people all over the world with regard to Yoga Day is amply visible,” he stated. Prime Minister Shri Narendra Modi further urged people to think creatively about celebrating the occasion. From forming Yoga Chains to practicing yoga at iconic sites, people are turning IDY into a dynamic and inclusive movement.
In his address, the Prime Minister lauded the efforts of Andhra Pradesh, where the YogAndhra Abhiyan has been launched with the aim of developing a robust yoga culture in the state. The campaign aspires to build a pool of 10 lakh regular yoga practitioners, exemplifying how states can lead from the front in the wellness revolution. He also shared his excitement about joining this year’s IDY celebrations in Visakhapatnam, emphasizing the importance of yoga in both personal and national development.
Commending the rising corporate participation in yoga, the Prime Minister said that, “Our corporates are not lagging behind in this. Some institutions have set aside a separate place for yoga practice in their offices. Some start-ups have set up ‘office yoga hours’.” This, he said, is a positive sign of how the private sector is contributing to the nation’s health movement.
To commemorate a decade of Yoga Day celebrations and mark the 11th edition of IDY, the Ministry of Ayush has curated 10 Signature Events. These initiatives aim to broaden the reach and relevance of yoga across diverse social and professional settings.
Among them, Yoga Sangam has already seen over 6,000 organizations register to host activities, making it one of the largest community-driven wellness events in the country’s history. The youth-focused Yoga Unplugged is rapidly gaining traction, with leading institutions coming forward to motivate the next generation of practitioners. Meanwhile, Samyoga—a groundbreaking initiative—seeks to integrate evidence-based yoga into mainstream healthcare systems including Ayurveda, Homoeopathy, Unani, Siddha, Naturopathy, and Sowa Rigpa.
As Shri Narendra Modi said, “Yoga will change the way you live your life.” Citizens, corporates, institutions, and youth are called upon to celebrate IDY 2025 in meaningful and innovative ways, ensuring yoga becomes an integral part of daily life.
The Ministry of Ayush invites everyone to be a part of this transformative celebration. As the countdown to June 21 continues, the message is clear: Yoga is not just a practice—it is a movement for national health, inner peace, and global well-being.

ଆୟୁଷ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ରେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ; ଯୋଗ ପ୍ରତି ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଯୁବ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ
ଏଥର ଯୋଗ ଦିବସକୁ ଏକ ଅଭିନବ ଉପାୟରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ବିଚାର କରନ୍ତୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ 'ଯୋଗ ଦିବସ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 MAY 2025 4:49PM by PIB Bhubaneshwar
୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିଓ୍ବାଇ) ପାଇଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ବାକି ଥିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ମନ କି ବାତର ୧୨୨ତମ ଏପିସୋଡରେ ବିଶ୍ୱର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଜୀବନ ପାଇଁ ଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ, "୨୧ ଜୁନ୍ ୨୦୧୫ରେ 'ଯୋଗ ଦିବସ' ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ଏହା ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏଥର ମଧ୍ୟ, ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଉତ୍ସବକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଉପାୟରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଯୋଗ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଲୋକମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟରେ ଯୋଗ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ-ଆନ୍ଧ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୧୦ ଲକ୍ଷ ନିୟମିତ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିପ୍ଳବରେ କିପରି ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ସେ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହା ସହିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କର୍ପୋରେଟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମର କର୍ପୋରେଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପଛରେ ନାହାନ୍ତି। କିଛି ସଂଗଠନ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ସ୍ଥାନ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ 'କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ସମୟ' ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି ତାହାର ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ସଙ୍କେତ।
ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂରଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଏକାଦଶ ସଂସ୍କରଣ ଉପଲକ୍ଷେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୦ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିବିଧ ସାମାଜିକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ପରିବେଶରେ ଯୋଗର ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା।
ତାହାମଧ୍ୟରୁ, ଯୋଗ ସଙ୍ଗମରେ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ୬୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଂଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ଏହା ଏହାକୁ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଚାଳିତ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରୁଛି। ଯୁବ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ଯୋଗ ଅନପ୍ଲଗଡ୍ କ୍ରମଶଃ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ସମୟରେ, ସମ୍ଯୋଗ - ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ - ଆୟୁର୍ବେଦ, ହୋମିଓପାଥି, ୟୁନାନି, ସିଦ୍ଧ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସୋୱା ରିଗପା ସମେତ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଯୋଗକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଯୋଗ ତୁମର ଜୀବନ ପଦ୍ଧତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେବ।" ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ କରିବା ପାଇଁ ନାଗରିକ, କର୍ପୋରେଟ୍, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅଭିନବ ଉପାୟରେ ୨୦୨୫ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଛି।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଜୁନ୍ ୨୧ ତାରିଖର ଅବଗଣନା ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ, ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି: ଯୋଗ କେବଳ ଏକ ବ୍ୟାୟାମ ନୁହେଁ - ଏହା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅନ୍ତରର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ।