Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for Marketing Season 2025-26
28 MAY 2025 3:10PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for 14 Kharif Crops for Marketing Season 2025-26.
Government has increased the MSP of Kharif Crops for Marketing Season 2025-26, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for nigerseed (Rs.820 per quintal) followed by Ragi (Rs.596 per quintal), Cotton (Rs.589 per quintal) and Sesamum (Rs.579 per quintal).
Minimum Support Prices for all Kharif crops for Marketing Season 2025-26
(Rs. per quintal)
S.No.
Crops
MSP 2025-26
Cost* KMS 2025-26
Margin over cost (%)
MSP
MSP Increase in 2025-26
Cereals
2024-25
2013-14
over
2024-25
over 2013-14
1.
Paddy
Common
2369
1579
50
2300
1310
69
1059
(81%)
Grade A^
2389
-
-
2320
1345
69
1044
(78%)
2.
Jowar
Hybrid
3699
2466
50
3371
1500
328
2199
(147%)
Maldandi^
3749
-
-
3421
1520
328
2299
(147%)
3.
Bajra
2775
1703
63
2625
1250
150
1525
(122%)
4.
Ragi
4886
3257
50
4290
1500
596
3386
(226%)
5.
Maize
2400
1508
59
2225
1310
175
1090
(83%)
Pulses
6.
Tur /Arhar
8000
5038
59
7550
4300
450
3700
(86%)
7.
Moong
8768
5845
50
8682
4500
86
4268
(95%)
Crops
MSP 2025-26
Cost* KMS 2025-26
Margin over cost (%)
MSP
MSP Increase in 2025-26
2024-25
2013-14
over 2024-25
over 2013-14
8.
Urad
7800
5114
53
7400
4300
400
3500
(81%)
Oilseeds
9.
Groundnut
7263
4842
50
6783
4000
480
3263
(82%)
10.
Sunflower Seed
7721
5147
50
7280
3700
441
4021
(109%)
11.
Soybean (Yellow)
5328
3552
50
4892
2560
436
2768
(108%)
12.
Sesamum
9846
6564
50
9267
4500
579
5346
(119%)
13.
Nigerseed
9537
6358
50
8717
3500
820
6037
(172%)
Commercial
14.
Cotton
(Medium Staple)
7710
5140
50
7121
3700
589
4010
(108%)
(Long Staple)^
8110
-
-
7521
4000
589
4110
(103%)
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
^ Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for Marketing Season 2025-26 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average cost of production, The expected margin to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of bajra (63%) followed by maize (59%), tur (59%) and urad (53%). For rest of the crops, margin to farmers over their cost of production is estimated to be at 50%.
In the recent years, Government has been promoting the cultivation of crops, other than cereals such as pulses and oilseeds, and Nutri-cereals/ Shree Anna, by offering a higher MSP for these crops.
During the period 2014-15 to 2024-25, procurement of paddy was 7608 LMT while during the period 2004-05 to 2013-14, procurement of paddy was 4590 LMT.
During the period 2014-15 to 2024-25, procurement of 14 Kharif crops was 7871 LMT while during the period 2004-05 to 2013-14, procurement was 4679 LMT.
During the period 2014-15 to 2024-25, MSP amount paid to Paddy growing famers was Rs. 14.16 Lakh Crore while during the period 2004-05 to 2013-14, amount paid to farmers was Rs. 4.44 Lakh Crore.
During the period 2014-15 to 2024-25, the MSP amount paid to 14 Kharif crops growing famers was Rs. 16.35 Lakh Crores while during the period 2004-05 to 2013-14, MSP amount paid to farmers was Rs. 4.75 Lakh Crore.

কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
২০২৫-২৬ বিপণন ঋতুৰ বাবে খাৰিফ শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত (এমএছপি) কেবিনেটৰ অনুমোদন
28 MAY 2025 3:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে ২০২৫-২৬ বিপণন ঋতুৰ বাবে ১৪ বিধ খাৰিফ শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি) বৃদ্ধিত অনুমোদন জনাইছে।
চৰকাৰে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে লাভজনক মূল্য নিশ্চিত কৰিবলৈ ২০২৫-২৬ বিপণন ঋতুৰ বাবে খাৰিফ শস্যৰ এমএছপি বৃদ্ধি কৰিছে। পূৰ্বৰ বছৰৰ তুলনাত এমএছপিৰ সৰ্বাধিক সম্পূৰ্ণ বৃদ্ধিৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে নাইগাৰছিড (ৰামতিল)ৰ বাবে (প্ৰতি কুইণ্টলত ৮২০ টকা), তাৰ পাছত ৰাগিৰ বাবে (প্ৰতি কুইণ্টলত ৫৯৬ টকা), কপাহৰ বাবে (প্ৰতি কুইণ্টলত ৫৮৯ টকা) আৰু তিলৰ বাবে (প্ৰতি কুইণ্টলত ৫৭৯ টকা)।
২০২৫-২৬ বিপণন ঋতুৰ বাবে সকলো খাৰিফ শস্যৰ বাবে ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য
(প্ৰতি কুইণ্টলত মূল্য)
ক্ৰমিক নং
শস্য
এমএছপি ২০২৫-২৬
ব্যয়* কেএমএছ ২০২৫-২৬
ব্যয়ৰ লগত পাৰ্থক্য (%)
এমএছপি
২০২৫-২৬ত এমএছপি বৃদ্ধি
খাদ্যশস্য
২০২৪-২৫
২০১৩-১৪
২০২৪-২৫ত
২০১৩-১৪ত
১.
ধান
সাধাৰণ
২৩৬৯
১৫৭৯
৫০
২৩০০
১৩১০
৬৯
১০৫৯
(৮১%)
গ্ৰেড এ ^
২৩৮৯
-
-
২৩২০
১৩৪৫
৬৯
১০৪৪
(৭৮%)
২.
জৱাৰ
হাইব্ৰীড
৩৬৯৯
২৪৬৬
৫০
৩৩৭১
১৫০০
৩২৮
২১৯৯
(১৪৭%)
মালদণ্ডী ^
৩৭৪৯
-
-
৩৪২১
১৫২০
৩২৮
২২৯৯
(১৪৭%)
৩.
বাজৰা
২৭৭৫
১৭০৩
৬৩
২৬২৫
১২৫০
১৫০
১৫২৫
(১২২%)
৪.
ৰাগি
৪৮৮৬
৩২৫৭
৫০
৪২৯০
১৫০০
৫৯৬
৩৩৮৬
(২২৬%)
৫.
মাকৈ
২৪০০
১৫০৮
৫৯
২২২৫
১৩১০
১৭৫
১০৯০
(৮৩%)
মাহজাতীয় শস্য
৬.
টুৰ/ৰহৰ
৮০০০
৫০৩৮
৫৯
৭৫৫০
৪৩০০
৪৫০
৩৭০০
(৮৬%)
৭.
মুগ
৮৭৬৮
৫৮৪৫
৫০
৮৬৮২
৪৫০০
৮৬
৪২৬৮
(৯৫%)
শস্য
এমএছপি ২০২৫-২৬
ব্যয়* কেএমএছ ২০২৫-২৬
ব্যয়ৰ লগত পাৰ্থক্য (%)
এমএছপি
২০২৫-২৬ত এমএছপি বৃদ্ধি
২০২৪-২৫
২০১৩-১৪
২০২৪-২৫ত
২০১৩-১৪ত
৮.
ক’লা মাহ
৭৮০০
৫১১৪
৫৩
৭৪০০
৪৩০০
৪০০
৩৫০০
(৮১%)
তৈলবীজ
৯.
বাদাম
৭২৬৩
৪৮৪২
৫০
৬৭৮৩
৪০০০
৪৮০
৩২৬৩
(৮২%)
১০.
সূৰ্যমুখী বীজ
৭৭২১
৫১৪৭
৫০
৭২৮০
৩৭০০
৪৪১
৪০২১
(১০৯%)
১১.
চয়াবিন (হালধীয়া)
৫৩২৮
৩৫৫২
৫০
৪৮৯২
২৫৬০
৪৩৬
২৭৬৮
(১০৮%)
১২.
তিল
৯৮৪৬
৬৫৬৪
৫০
৯২৬৭
৪৫০০
৫৭৯
৫৩৪৬
(১১৯%)
১৩.
নাইগাৰছিড (ৰামতিল)
৯৫৩৭
৬৩৫৮
৫০
৮৭১৭
৩৫০০
৮২০
৬০৩৭
(১৭২%)
বাণিজ্যিক
১৪.
কপাহ
(মধ্যমীয়া আঁহ)
৭৭১০
৫১৪০
৫০
৭১২১
৩৭০০
৫৮৯
৪০১০
(১০৮%)
(দীঘল আঁহ)^
৮১১০
-
-
৭৫২১
৪০০০
৫৮৯
৪১১০
(১০৩%)
* ব্যয়ৰ অৰ্থ হৈছে সকলো পৰিশোধ কৰা ব্যয়, যেনে- হাজিৰা কৰা মানৱৰ শ্ৰম, ষাঁড় শ্ৰম/যন্ত্ৰ শ্ৰম, মাটিৰ লীজৰ বাবে পৰিশোধ কৰা ভাড়া, বীজ, সাৰ, সাৰৰ দৰে সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰত হোৱা ব্যয়, জলসিঞ্চনৰ খৰছ, সঁজুলি আৰু কৃষি ভৱনৰ মূল্য হ্ৰাস, কাৰ্যকৰী মূলধনৰ সুত, পাম্প পৰিচালনাৰ বাবে ডিজেল/বিদ্যুৎ ইত্যাদি, বিবিধ ব্যয় আৰু পৰিয়ালৰ শ্ৰমৰ আৰোপিত মূল্য।
^ ধান (গ্ৰেড এ), জৱাৰ (মালদণ্ডী) আৰু কপাহ (দীঘল আঁহ)ৰ বাবে ব্যয়ৰ তথ্য পৃথকভাৱে সংকলিত কৰা নহয়।
বিপণন ঋতুৰ বাবে খাৰিফ শস্যৰ এমএছপি বৃদ্ধি কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ এমএছপি ঘোষণাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ, য’ত সৰ্বভাৰতীয় ওজনিত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ডেৰ গুণৰ স্তৰত এমএছপি নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল। বজৰা (৬৩ শতাংশ), তাৰ পাছত মাকৈ (৫৯ শতাংশ), ৰহৰ (৫৯ শতাংশ) আৰু ক’লা মাহ (৫৩ শতাংশ)ৰ ক্ষেত্ৰত কৃষকৰ বাবে তেওঁলোকৰ উৎপাদন ব্যয়ৰ ওপৰত আশা কৰা পাৰ্থক্য সৰ্বাধিক হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। বাকী শস্যবোৰৰ বাবে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদন ব্যয়ৰ ওপৰত লাভ কৰা পাৰ্থক্য ৫০ শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
শেহতীয়া বছৰবোৰত চৰকাৰে এই শস্যবোৰৰ বাবে উচ্চ এমএছপি প্ৰদান কৰি মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজ তথা পুষ্টি-শস্য/শ্ৰী অন্নৰ দৰে খাদ্যশস্যৰ বাহিৰে আন শস্যৰ খেতিক উৎসাহ প্ৰদান কৰি আহিছে।
২০১৪-১৫ৰ পৰা ২০২৪-২৫ সময়ছোৱাত ধানৰ ক্ৰয় আছিল ৭৬০৮ এলএমটি আৰু ২০০৪-০৫ৰ পৰা ২০১৩-১৪ সময়ছোৱাত ধানৰ ক্ৰয় আছিল ৪৫৯০ এলএমটি।
২০১৪-১৫ৰ পৰা ২০২৪-২৫ সময়ছোৱাত ১৪ বিধ খাৰিফ শস্যৰ ক্ৰয় আছিল ৭৮৭১ এলএমটি, আনহাতে ২০০৪-০৫ৰ পৰা ২০১৩-১৪ সময়ৰ ভিতৰত ক্ৰয় আছিল ৪৬৭৯ এলএমটি।
২০১৪-১৫ৰ পৰা ২০২৪-২৫ সময়ছোৱাত ধান খেতি কৰা কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা এমএছপিৰ পৰিমাণ আছিল ১৪.১৬ লাখ কোটি টকা। আনহাতে ২০০৪-০৫ৰ পৰা ২০১৩-১৪ সময়ৰ ভিতৰত কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা পৰিমাণ আছিল ৪.৪৪ লাখ কোটি টকা।
২০১৪-১৫ৰ পৰা ২০২৪-২৫ সময়ছোৱাত ১৪ বিধ খাৰিফ শস্য উৎপাদন কৰা কৃষকক প্ৰদান কৰা এমএছপিৰ পৰিমাণ আছিল ১৬.৩৫ লাখ কোটি টকা। আনহাতে ২০০৪-০৫ৰ পৰা ২০১৩-১৪ সময়ৰ ভিতৰত কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা এমএছপিৰ পৰিমাণ আছিল ৪.৭৫ লাখ কোটি টকা।