Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ‘Sikkim@50’ celebrations
PM lays foundation stone, inaugurates multiple development projects in Sikkim
Sikkim is the pride of the country: PM
Over the past decade, our government has placed the Northeast at the core of India's development journey: PM
We are advancing the 'Act East' policy with the spirit of 'Act Fast': PM
Sikkim and the entire Northeast are emerging as a shining chapter in India's progress: PM
We endeavour to make Sikkim a global tourism destination: PM
In the coming years, India is poised to emerge as a global sports superpower, The Yuva Shakti of the Northeast and Sikkim will play a pivotal role in realising this dream: PM
Our dream is that Sikkim should become a Green Model State not only for India but for the entire world: PM
29 MAY 2025 12:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the ‘Sikkim@50’ programme in Gangtok via videoconferencing today. The theme of the event was ‘Where Progress Meets Purpose, and Nature Nurtures Growth’. Speaking on the occasion, he greeted the people of Sikkim on this special day, marking the 50th anniversary of the statehood of Sikkim. He said that he wanted to witness the fervor, energy and enthusiasm of the people in person, but due to inclement weather, he could not be present. He promised to visit Sikkim in near future and be part of their achievements and celebrations. The Prime Minister remarked that today was the day to celebrate their achievements of the past 50 years, lauding the Sikkim Chief Minister and his team’s energy in making the grand event memorable. He once again greeted the people of Sikkim on the golden jubilee celebrations of their statehood.
“50 years ago, Sikkim charted a democratic future for itself. The people of Sikkim not only connected with India's geography but also with its soul”, said Shri Modi, remarking that there was a belief that when every voice is heard and rights are secured, equal opportunities for development will emerge. He stated that today, the trust of every family in Sikkim has grown stronger. Shri Modi emphasized that the country has witnessed the results of this trust in Sikkim’s remarkable progress. “Sikkim is the pride of the nation”, he declared, noting that over the past 50 years, Sikkim has become a model of progress alongside nature. It has transformed into a vast sanctuary of biodiversity, achieved the status of a 100% organic state, and emerged as a symbol of cultural and heritage prosperity. Shri Modi highlighted that today, Sikkim is among the states with the highest per capita income in the country. These achievements, he affirmed, are a testament to the capabilities of the people of Sikkim. Shri Modi recognized the many stars that have emerged from Sikkim over the last five decades, illuminating India's horizon. He acknowledged the contribution of every community in Sikkim towards its rich culture and prosperity.
Emphasizing that since 2014, his government has followed the principle of Sabka Saath, Sabka Vikas—development for all, with everyone’s support, the Prime Minister highlighted that a developed India requires balanced development, ensuring that no region is left behind while another progresses. “Every state and region of India has its own unique strengths, keeping this vision in mind, the government has placed the Northeast at the center of development in the past decade”, stated the Prime Minister, underscoring, "Government is advancing the 'Act East' policy with the spirit of 'Act Fast’”. Recalling the recent Northeast Investment Summit which took place in Delhi, the Prime Minister said that leading industrialists and major investors participated in the event, who announced significant investments across the Northeast, including Sikkim. He stated that in the coming years, this will generate numerous employment opportunities for the youth of Sikkim and the Northeast region.
“Today’s event offers a glimpse into Sikkim’s future journey”, remarked Shri Modi, highlighting that several projects related to Sikkim’s development have been inaugurated and foundation stones have been laid. He emphasized that these projects will enhance healthcare, tourism, cultural, and sports facilities in the region. He extended his heartfelt congratulations to everyone on the successful launch of these projects.
“Sikkim, along with the entire Northeast, is becoming a shining chapter in India's development story”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that where distance from Delhi once posed a barrier to progress, the same region is now opening new doors of opportunities. He emphasized that the biggest reason for this transformation is the improvement in connectivity, a change that the people of Sikkim have witnessed firsthand. The Prime Minister further recalled a time when travel for education, healthcare, and employment was a major challenge. However, he noted that the situation has changed significantly over the past decade. He pointed out that nearly 400 kilometers of new national highways have been built in Sikkim during this period. Hundreds of kilometers of new roads have been constructed in villages. Remarking that the construction of Atal Setu has enhanced Sikkim’s connectivity with Darjeeling, Shri Modi said that work is progressing rapidly on the road linking Sikkim with Kalimpong. He added that the Bagdogra-Gangtok Expressway will make travel to and from Sikkim much easier. Looking ahead, he announced plans to connect this expressway with the Gorakhpur-Siliguri Expressway, further strengthening the region’s infrastructure.
Highlighting the efforts to connect the capital cities of all Northeastern states to the railway network are progressing rapidly, Shri Modi underlined that the Sevoke-Rangpo rail line will integrate Sikkim into the national rail network. He emphasized that where roads cannot be built, ropeways are being constructed as an alternative. Shri Modi also noted that several ropeway projects were inaugurated earlier today, further improving convenience for the people of Sikkim. He remarked that in the past decade, India has advanced with new resolutions, and enhancing healthcare has remained a major priority. He pointed out that over the last 10-11 years, large hospitals have been established in every state. Shri Modi further highlighted the significant expansion of AIIMS and medical colleges across the country, announcing the dedication of a 500-bed hospital to the people of Sikkim to ensure quality healthcare for even the most underprivileged families.
The Prime Minister remarked that while the government is focused on building hospitals, it is also ensuring affordable and high-quality healthcare. He highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, more than 25,000 people in Sikkim have received free treatment. He announced that across the country, all senior citizens above 70 years of age are now eligible for free medical treatment up to ₹5 lakh. He further assured that families in Sikkim will no longer have to worry about their elderly members' healthcare, as the government will take care of their treatment.
“The foundation of a developed India rests on four strong pillars—empowerment of the poor, farmers, women, and youth”, stated Shri Modi, highlighting that the country is continuously strengthening these pillars. He praised the farmers of Sikkim, acknowledging their significant contributions to India’s agricultural advancements. “Sikkim is leading the way in the new wave of agricultural development”, said Shri Modi, emphasising that the export of organic products from Sikkim is increasing. He noted that recently, the famous Dalle Khursani chili from Sikkim was exported for the first time and the first consignment was sent abroad in March 2025. Shri Modi remarked that in the coming years, many more products from Sikkim will be exported globally. He affirmed that the central government is working shoulder to shoulder with the state government to support these efforts.
Underlining that the Union government has taken another step to further enrich Sikkim’s organic basket, the Prime Minister announced that the country’s first organic fisheries cluster is being established in Soreng district. He stated that this initiative will give Sikkim a new identity at both the national and global levels. Prime Minister emphasized that along with organic farming, Sikkim will now also be recognized for organic fishing, noting that there is a significant global demand for organic fish and fish products. He remarked that this development will create new opportunities for the youth of Sikkim in the fisheries sector.
Recalling the recent NITI Aayog Governing Council meeting in Delhi focused on the need for each state to develop a tourism destination that gains international recognition, Shri Modi emphasized that the time has come for Sikkim to evolve beyond being just a hill station and establish itself as a global tourism destination. “Sikkim’s potential is unmatched, offering a complete tourism package”, he stressed, highlighting that Sikkim is home to both natural beauty and spirituality as well as lakes, waterfalls, mountains, and serene Buddhist monasteries. Shri Modi pointed out that Kanchenjunga National Park, a UNESCO World Heritage Site, is a heritage that fills not just India but the entire world with pride. He stated that today, as a new skywalk is being constructed, the Golden Jubilee Project is being inaugurated, and a statue of Atal Bihari Vajpayee is being unveiled, all these projects symbolize Sikkim’s new heights of progress.
“Sikkim has immense potential for adventure and sports tourism” , emphasised the Prime Minister, adding that activities such as trekking, mountain biking, and high-altitude training can thrive in the region. He stated that the vision is to establish Sikkim as a hub for conference tourism, wellness tourism, and concert tourism. Remarking that the Golden Jubilee Convention Center is a crucial part of this future preparation, the Prime Minister expressed his aspiration for renowned global artists to perform in the scenic landscapes of Gangtok and agree with the view that Sikkim perfectly embodies the harmony of nature and culture.
Highlighting that bringing G-20 Summit meetings to the Northeast was a step towards showcasing the region’s potential to the world, Shri Modi expressed his satisfaction with how the Sikkim government is swiftly bringing this vision to life. He stated that India is now a major global economic force and is on the path to becoming a sports superpower. He emphasized that the youth of the Northeast, especially Sikkim, will play a vital role in achieving this dream. Shri Modi acknowledged Sikkim’s rich sporting legacy, mentioning figures like football legend Bhaichung Bhutia, Olympian Tarundeep Rai, and athlete Jaslal Pradhan. He envisioned a future where every village and town in Sikkim produces a new champion. “Sports should not just be about participation but about winning with determination”, said Shri Modi, noting that the new sports complex in Gangtok will become a training ground for future champions. He emphasized that under the Khelo India scheme, Sikkim is receiving special attention. He highlighted that talent identification, training, technology, and tournaments are being supported at every level. He expressed confidence that the energy and passion of Sikkim’s youth will propel India to Olympic glory.
“The people of Sikkim understand the power of tourism and tourism is not just entertainment but a celebration of diversity”, remarked the Prime Minister. Underlining that the attack in Pahalgam was not just an assault on Indians but an attack on humanity and the spirit of brotherhood, he highlighted that the terrorists not only stole the happiness of many families but also attempted to divide the people of India. “Today, the world is witnessing India’s unprecedented unity and the nation has come together to send a clear message to terrorists and their supporters” declared Shri Modi. He stated that they caused pain by wiping the sindoor off the foreheads of Indian daughters, but India responded with Operation Sindoor against the perpetrators. He said that after the destruction of terrorist bases, Pakistan attempted to target Indian civilians and soldiers but was exposed in the process. Shri Modi emphasized that India responded by dismantling several of Pakistan’s airbases, demonstrating the nation’s strategic capabilities.
“Sikkim’s 50-year milestone as a state serves as an inspiration for all and the journey of development will now accelerate further”, stated Shri Modi. Underlining that 2047 will mark 100 years of India’s independence and 75 years of Sikkim as a state, he stressed the need to set goals for what Sikkim should look like at this milestone. Urging collective efforts to envision, plan, and periodically review a roadmap for Sikkim’s future, Shri Modi stressed on the importance of boosting Sikkim’s economy and shaping it into a ‘wellness state’. He remarked that special focus should be given to creating more opportunities for the youth. “Sikkim’s young generation must be prepared not just for local needs but also for global demands”, urged Shri Modi underlining the necessity of establishing new skill development opportunities in sectors where youth are in high demand worldwide.
The Prime Minister called upon everyone to take a collective pledge to propel Sikkim to the highest peak of development, heritage, and global recognition over the next 25 years. “Our dream is that Sikkim should become a Green Model State not only for India but for the entire world”, said the Prime Minister, emphasising the goal of ensuring a secure home for every citizen of Sikkim. He also underlined the vision of bringing solar-powered electricity to every household. “Sikkim should emerge as a leader in agro-startups and tourism startups and should establish its identity globally in organic food exports”, envisioned Shri Modi. He added that Sikkim should be a place where every citizen embraces digital transactions and a state where waste-to-wealth initiatives are elevated to new heights. “The next 25 years is dedicated to achieving these ambitious goals and establishing Sikkim’s presence on the global stage”, concluded Shri Modi urging everyone to move forward with this spirit and continue building upon their rich heritage.
The Governor of Sikkim, Shri Om Prakash Mathur, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang were present among other dignitaries at the event.
Background
Marking 50 glorious years of Statehood, Prime Minister participated in Sikkim@50: Where Progress meets purpose and nature nurtures growth. The Government of Sikkim has planned a year long series of activities under the theme “Sunaulo, Samriddha and Samarth Sikkim”, celebrating the essence of Sikkim’s cultural richness, tradition, natural splendour and its history.
Prime Minister also laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Sikkim. Projects include a new 500-bedded District hospital worth over Rs 750 crore in Namchi district; Passenger Ropeway at Sangachoeling, Pelling in Gyalshing District; Statue of Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji at Atal Amrit Udyan at Sangkhola in Gangtok District among others.
Prime Minister also released the Commemorative coin, souvenir coin and stamp of 50 years of Statehood.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले ‘सिक्किम@50’ समारोहलाई सम्बोधन गरे
प्रधानमन्त्रीले सिक्किममा धेरै विकास परियोजनाहरूको शिलान्यास र उद्घाटन गरे
सिक्किम देशको गौरव हो: प्रधानमन्त्री
पछिल्लो एक दशकमा हाम्रो सरकारले पूर्वोत्तरलाई भारतको विकास यात्राको केन्द्रमा राखेको छ: प्रधानमन्त्री
हामीले ‘एक्ट ईस्ट’ नीतिलाई ‘एक्ट फास्ट’ को भावनाका साथ अगाडि बढाइरहेका छौँ: प्रधानमन्त्री
सिक्किम र सम्पूर्ण पूर्वोत्तर भारतको प्रगतिमा एक उज्जवल अध्यायको रूपमा उदाइरहेका छन्: प्रधानमन्त्री
हामी सिक्किमलाई वैश्विक पर्यटन स्थल बनाउने प्रयास गरिरहेका छौँ: प्रधानमन्त्री
आगामी वर्षहरूमा भारत वैश्विक खेल महाशक्तिको रूपमा उदाउनका लागि तयार छ, पूर्वोत्तर र सिक्किमको युवा शक्तिले यो सपनालाई साकार पार्नमा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्नेछ: प्रधानमन्त्री
हाम्रो सपना भनेको सिक्किम भारतको लागि मात्र नभई सम्पूर्ण विश्वको लागि हरित मोडेल राज्य बनोस्: प्रधानमन्त्री
29 MAY 2025 12:00PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज भिडियो कन्फरेन्सिङको माध्यमद्वारा गान्तोकमा ‘सिक्किम@50’ कार्यक्रमलाई सम्बोधन गरेका छन्। कार्यक्रमको विषयवस्तु थियो ‘जहाँ प्रगतिले उद्देश्य पूरा गर्छ अनि प्रकृतिले विकासलाई बढ़ावा दिन्छ’। यस अवसरमा बोल्दै उनले सिक्किम राज्यको 50औँ वार्षिकोत्सवको यस विशेष अवसरमा सिक्किमका जनतालाई बधाई दिए। उनले भने अनुसार आफू त्यहाँका जनताको जोश, ऊर्जा र उत्साहलाई व्यक्तिगत रूपमा हेर्न चाहन्थे, तर प्रतिकूल मौसमका कारण उनी उपस्थित हुन सकेनन्। उनले निकट भविष्यमा सिक्किम भ्रमण गर्ने र उनीहरूको उपलब्धि र उत्सवको हिस्सा बन्ने वाचा गरे। प्रधानमन्त्रीले आज पछिल्ला 50 वर्षको उनीहरूको उपलब्धि मनाउने दिन भएको टिप्पणी गर्दै भव्य कार्यक्रमलाई यादगार बनाउन सिक्किमका मुख्यमन्त्री र उनको टोलीको ऊर्जाको प्रशंसा गरे। उनले सिक्किमका जनतालाई उनीहरूको राज्यको स्वर्ण जयन्ती समारोहमा फेरि एक पटक शुभकामना दिए।
श्री मोदीले भने, “50 वर्ष पहिला, सिक्किमले आफ्नो लागि लोकतान्त्रिक भविष्यको रूपरेखा तयार गरेको थियो। सिक्किमका जनता भारतको भूगोलसँग मात्र होइन, तर यसको आत्मासँग पनि जोडिएका छन्।” उनले अझ भने, “जब हरेक आवाज सुनिन्छ र अधिकार सुरक्षित हुन्छ, तब विकासको लागि समान अवसर देखा पर्ने कुरा विश्वास हुन्छ।” उनले भने अनुसार आज सिक्किमको प्रत्येक परिवारको विश्वास अझ मजबुत बनेको छ। श्री मोदीले के कुरामा जोड दिए भने सिक्किमको उल्लेखनीय प्रगतिमा यो विश्वासको परिणाम देशले देखेको छ। उनले भने, “सिक्किम राष्ट्रको गौरव हो”, उनले भने अनुसार पछिल्ला 50 वर्षमा सिक्किम प्रकृतिसँगै प्रगतिको एक मोडेल बनेको छ। यो जैव विविधताको एक विशाल अभयारण्यमा परिणत भएको छ, 100% जैविक राज्यको दर्जा प्राप्त गरेको छ अनि सांस्कृतिक र सम्पदा समृद्धिको प्रतीकको रूपमा देखा परेको छ।” श्री मोदीले के कुरामाथि प्रकाश पारे भने आज सिक्किम देशमा सबैभन्दा अधिक प्रति व्यक्ति आय भएका राज्यहरूमध्ये एक हो। उनले पुष्टि गरे अनुसार यी उपलब्धिहरू सिक्किमका जनताको क्षमताका प्रमाण हुन्। श्री मोदीले पछिल्ला पाँच दशकमा सिक्किमबाट उदाएका धेरै ताराहरूलाई पहिचान गरियो, जसले भारतको क्षितिजलाई उज्यालो बनायो। उनले सिक्किमको समृद्ध संस्कृति र समृद्धिमा सिक्किमको हरेक समुदायको योगदानलाई स्वीकार गरे।
2014 देखि आफ्नो सरकारले सबका साथ, सबका विकासको सिद्धान्तलाई पालना गरेको कुरामा जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले एक विकसित भारतको लागि सन्तुलित विकासको आवश्यकता रहेको कुरामा बल दिए, जसले गर्दा कुनै पनि क्षेत्र पछाडि नपरोस् र अर्को क्षेत्र अगाडि बढ्दै जाओस् भन्ने कुरा सुनिश्चित हुन्छ। प्रधानमन्त्रीले भने, “भारतको हरेक राज्य र क्षेत्रका आफ्नै विशिष्ट शक्तिहरू छन्, यो दृष्टिकोणलाई ध्यानमा राख्दै सरकारले पछिल्लो एक दशकमा पूर्वोत्तरलाई विकासको केन्द्रमा राखेको छ।” प्रधानमन्त्रीले जोड दिँदै भने, “सरकारले ‘एक्ट ईस्ट नीतिलाई ‘एक्ट फास्ट’ को भावनाका साथ अगाडि बढाइरहेको छ। हालैमा दिल्लीमा आयोजित पूर्वोत्तर निवेश शिखर सम्मेलनलाई सम्झना गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार कार्यक्रममा अग्रणी उद्योगपतिहरू र प्रमुख निवेशकहरूले भाग लिए, जसले सिक्किम सहित पूर्वोत्तरमा महत्त्वपूर्ण निवेशको घोषणा गरेका छन्। उनले आगामी वर्षहरूमा यसले सिक्किम र पूर्वोत्तर क्षेत्रका युवाहरूका लागि असङ्ख्य रोजगारीका अवसरहरू पैदा गर्ने बताए।
श्री मोदीले भने, “आजको कार्यक्रमले सिक्किमको भविष्यको यात्राको एक झलक प्रस्तुत गर्दछ।” उनले के कुरामाथि प्रकाश पारे भने सिक्किमको विकाससँग सम्बन्धित धेरै परियोजनाहरूको उद्घाटन र शिलान्यास गरिएको छ। उनले जोड दिए अनुसार यी परियोजनाहरूले यस क्षेत्रमा स्वास्थ्य सेवा, पर्यटन, सांस्कृतिक र खेल सुविधाहरूमा वृद्धि गर्नेछन्। उनले यी परियोजनाहरूको सफल शुभारम्भको लागि सबैलाई हार्दिक बधाई दिए।
प्रधानमन्त्रीले भने, सिक्किम, सम्पूर्ण पूर्वोत्तरसँगै भारतको विकास गाथामा एक चम्किलो अध्याय बनिरहेको छ, जहाँ दिल्लीबाट दूरीले कुनै समय प्रगतिमा बाधा पुर्याएको थियो, त्यही क्षेत्रले अहिले अवसरका नयाँ ढोकाहरू खोलिरहेको छ। उनले जोड दिए अनुसार यो परिवर्तनको सबैभन्दा ठूलो कारण कनेक्टिभिटीमा भएको सुधार हो, एक यस्तो परिवर्तन जसले सिक्किमका जनताले प्रत्यक्ष देखेका छन्। प्रधानमन्त्रीले त्यो समयलाई पनि सम्झना गरे जब शिक्षा, स्वास्थ्य सेवा र रोजगारीको लागि यात्रा एक प्रमुख चुनौती थियो। यद्यपि, उनले पछिल्लो एक दशकमा परिस्थितिमा उल्लेखनीय परिवर्तन आएको उल्लेख गरे। उनले औंल्याए अनुसार यस अवधिमा सिक्किममा लगभग 400 किलोमिटर नयाँ राष्ट्रिय राजमार्ग निर्माण भएका छन्। गाउँहरूमा सयौँ किलोमिटर नयाँ सडकहरू निर्माण गरिएका छन्। अटल सेतुको निर्माणले सिक्किमको दार्जीलिङसँगको सम्पर्क बढाएको छ, श्री मोदीले सिक्किमलाई कालेबुङसँग जोड्ने सडकमा काम तीव्र गतिमा अगाडि बढिरहेको बताए। उनले थप बताए अनुसार बागडोगरा-गान्तोक एक्सप्रेसवेले सिक्किम आउने-जाने यात्रालाई धेरै सजिलो बनाउनेछ। भविष्यलाई ध्यानमा राख्दै उनले यस एक्सप्रेसवेलाई गोरखपुर - सिलगढ़ी एक्सप्रेसवेसँग जोड्ने योजना घोषणा गरे, जसले यस क्षेत्रको बुनियादी ढाँचालाई अझ मजबुत बनाउनेछ।
पूर्वोत्तरका सबै राज्यका राजधानी शहरहरूलाई रेलवे नेटवर्कमा जोड्ने प्रयासहरूमाथि प्रकाश पार्दै श्री मोदीले भने, सेवक-रम्फू रेल लाइनले सिक्किमलाई राष्ट्रिय रेल नेटवर्कमा एकीकृत गर्नेछ। उनले के कुरामा बल दिए भने जहाँ सडकहरू निर्माण गर्न सकिँदैन, त्यहाँ विकल्पको रूपमा रोपवेहरू निर्माण गरिँदैछन्। श्री मोदीले यो पनि उल्लेख गरे कि आज धेरै रोपवे परियोजनाहरूको उद्घाटन गरिएको छ, जसले सिक्किमका जनताको लागि सुविधालाई अझ सुधार गर्दछ। उनले टिप्पणी गरे अनुसार पचिल्लो एक दशकमा भारतले नयाँ सङ्कल्पहरू लिएर अगाडि बढेको छ र स्वास्थ्य सेवालाई राम्रो बनाउनु एक प्रमुख प्राथमिकता बनेको छ। उनले बताए अनुसार पछिल्ला 10-11 वर्षमा हरेक राज्यमा ठूला अस्पतालहरू स्थापना भएका छन्। श्री मोदीले देशभरिमा एम्स र मेडिकल कलेजहरूको महत्त्वपूर्ण विस्तारमाथि थप प्रकाश पार्दै सबैभन्दा वञ्चित परिवारहरूका लागि पनि गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवा सुनिश्चित गर्न सिक्किमका जनतालाई 500 शैयाको अस्पताल समर्पण गर्ने घोषणा गरे।
प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार सरकारले एकातिर अस्पताल निर्माणमा ध्यान केन्द्रित गरिरहेको छ भने अर्कोतिर किफायती तथा उच्च गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवा पनि सुनिश्चित गरिरहेको छ। उनले आयुष्मान भारत योजना अन्तर्गत सिक्किमका 25,000 भन्दा अधिक मानिसहरूले नि:शुल्क उपचार पाएको कुरामा जोड दिए। उनले देशभरिमा 70 वर्षभन्दा माथिका सबै ज्येष्ठ नागरिकहरू अब 5 लाख रुपियाँसम्मको नि:शुल्क उपचारको लागि योग्य भएको घोषणा गरे। उनले थप आश्वासन दिए अनुसार सिक्किमका परिवारहरूले अब आफ्ना बुजुर्ग सदस्यहरूको स्वास्थ्य सेवाको बारेमा चिन्ता लिनु पर्दैन, किनकि सरकारले उनीहरूको उपचारको हेरचाह गर्नेछ।
श्री मोदीले भने, विकसित भारतको आधार चार मजबुत स्तम्भहरू - गरीब, किसान, महिला र युवाहरूको सशक्तिकरणमा अड़िएको छ। उनले के कुरामा बल दिए भने देशले यी स्तम्भहरूलाई निरन्तर मजबुत बनाइरहेको छ। उनले सिक्किमका किसानहरूको प्रशंसा गरे अनि भारतको कृषि उन्नतिमा उनीहरूको महत्त्वपूर्ण योगदानलाई स्वीकार गरे। श्री मोदीले भने, “सिक्किम कृषि विकासको नयाँ लहरमा अग्रणी छ।” उनले सिक्किमबाट जैविक उत्पादहरूको निर्यात बढ्दै गएको कुरामा पनि जोड दिए। उनले उल्लेख गरे अनुसार हालैमा सिक्किमको प्रसिद्ध डल्ले खुर्सानीको पहिलो पटक निर्यात गरिएको थियो र पहिलो खेप मार्च 2025 मा विदेश पठाइएको थियो। श्री मोदीले आगामी वर्षहरूमा सिक्किमका धेरै उत्पादहरू वैश्विक स्तरमा निर्यात गरिने टिप्पणी गरे। उनले यी प्रयासहरूलाई समर्थन गर्न केन्द्र सरकारले राज्य सरकारसँग काँधमा काँध मिलाएर काम गरिरहेको पुष्टि गरे।
केन्द्र सरकारले सिक्किमको जैविक टोकरीलाई अझ समृद्ध बनाउनका लागि एक अर्को कदम चालेको कुरालाई रेखाङ्कित दिँदै प्रधानमन्त्रीले सोरेङ जिल्लामा देशको पहिलो जैविक मत्स्य पालन क्लस्टर स्थापना भइरहेको घोषणा गरे। उनले भने अनुसार यो पहलले राष्ट्रिय र वैश्विक दुवै स्तरमा सिक्किमलाई नयाँ पहिचान दिलाउनेछ। प्रधानमन्त्रीले जोड दिए अनुसार जैविक खेतीका साथ साथै सिक्किम अब जैविक माछा पक्रिनका लागि पनि चिनिनेछ। उनले भने, जैविक माछा र माछा उत्पादहरूको लागि वैश्विक माग महत्त्वपूर्ण हुन्छ। उनले टिप्पणी गरे अनुसार यो विकासले मत्स्य पालन क्षेत्रमा सिक्किमका युवाहरूका लागि नयाँ अवसरहरू पैदा गर्नेछ।
दिल्लीमा हालै सम्पन्न भएको नीति आयोगको गभर्निङ काउन्सिलको बैठकले प्रत्येक राज्यले अन्तर्राष्ट्रिय मान्यता प्राप्त गर्ने पर्यटन गन्तव्य विकास गर्नुपर्ने आवश्यकतामा केन्द्रित भएको कुरालाई सम्झना गर्दै श्री मोदीले जोड दिए अनुसार सिक्किम केवल एक पहाडी स्टेशनभन्दा बाहिर विकसित हुने र आफूलाई वैश्विक पर्यटन गन्तव्यको रूपमा स्थापित गर्ने समय आएको छ। उनले जोड़ दिँदै भने, सिक्किमको क्षमता अतुलनीय छ, यसले एक सम्पूर्ण पर्यटन प्याकेज प्रदान गर्दछ। उनले सिक्किम प्राकृतिक सौन्दर्य र आध्यात्मिकताका साथसाथै झील, झरना, पहाड र शान्त बौद्ध मठको घर भएको कुरा प्रकाश पारे। श्री मोदीले औंल्याए अनुसार युनेस्को विश्व सम्पदा स्थल कञ्चनजङ्घा राष्ट्रिय निकुञ्ज एक यस्तो सम्पदा हो जसले भारतलाई मात्र होइन तर सम्पूर्ण विश्वलाई गौरवान्वित गर्दछ। उनले भने अनुसार आज, एक नयाँ स्काईवाक निर्माण भइरहेको छ, स्वर्ण जयन्ती परियोजनाको उद्घाटन भइरहेको छ र अटल बिहारी वाजपेयीको प्रतिमाको अनावरण भइरहेको छ, यी सबै परियोजनाहरू सिक्किमको प्रगतिको नयाँ उँचाइको प्रतीक हुन्।
प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिँदै भने, सिक्किममा साहसिक र खेल पर्यटनको अपार सम्भावना छ। उनले भने अनुसार ट्रेकिङ, माउन्टेन बाइकिङ, र उच्च उँचाइमा प्रशिक्षण जस्ता गतिविधिहरू यस क्षेत्रमा फस्टाइरहेका छन्। उनले सिक्किमलाई सम्मेलन पर्यटन, कल्याण पर्यटन र कन्सर्ट पर्यटनको केन्द्रको रूपमा स्थापित गर्ने दृष्टिकोण रहेको बताए। स्वर्ण जयन्ती सम्मेलन केन्द्र यस भविष्यको तयारीको एक महत्त्वपूर्ण हिस्सा भएको उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले गान्तोकको रमणीय परिदृश्यमा प्रख्यात वैश्विक कलाकारहरूको प्रदर्शनको आफ्नो आकांक्षा व्यक्त गरे अनि सिक्किम प्रकृति र संस्कृतिको सामञ्जस्यको आदर्श उदाहरण रहेको दृष्टिकोणमा आफ्नो सहमति व्यक्त गरे।
पूर्वोत्तरमा जी-20 शिखर सम्मेलन बैठकहरू ल्याउनु यस क्षेत्रको क्षमतालाई विश्व सामु प्रदर्शन गर्ने दिशामा एक कदम हो भन्ने कुरामा जोड दिँदै श्री मोदीले सिक्किम सरकारले यो दृष्टिकोणलाई कसरी द्रुत गतिमा जीवन्त बनाइरहेको छ भन्ने कुरामा सन्तुष्टि व्यक्त गरे। उनले भारत अब एक प्रमुख वैश्विक आर्थिक शक्ति हो र खेलकुद महाशक्ति बन्ने बाटोमा रहेको बताए। उनले जोड दिए अनुसार पूर्वोत्तरका युवाहरू, विशेष गरी सिक्किमले, यो सपना पूरा गर्न महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्नेछन्। श्री मोदीले सिक्किमको समृद्ध खेल विरासतलाई स्वीकार गर्दै फुटबलका दिग्गज भाइचुङ भोटिया, ओलम्पियन तरुणदीप राई र एथलिट जसलाल प्रधान जस्ता व्यक्तित्वहरूको उल्लेख गरे। उनले भविष्यको परिकल्पना गरे जहाँ सिक्किमको प्रत्येक गाउँ र शहरले नयाँ च्याम्पियन उत्पादन गर्दछ। “खेलकुद केवल सहभागिताको बारेमा होइन, तर दृढ सङ्कल्पका साथ जित्ने बारेमा हुनुपर्छ”, श्री मोदीले भने। गान्तोकमा रहेको नयाँ खेलकुद परिसर भविष्यका च्याम्पियनहरूका लागि प्रशिक्षण स्थल बन्ने कुरा उल्लेख गर्दै उनले खेलो इण्डिया योजना अन्तर्गत सिक्किमलाई विशेष ध्यान दिइँदैछ भन्ने कुरामा जोड दिए। उनले प्रतिभा पहिचान, प्रशिक्षण, प्रविधि र प्रतियोगिताहरूलाई हरेक तहमा समर्थन गरिएको कुरामा जोड दिए। उनले सिक्किमका युवाहरूको ऊर्जा र जोशले भारतलाई ओलम्पिक गौरव दिलाउने विश्वास व्यक्त गरे।
“सिक्किमका जनताले पर्यटनको शक्ति बुझेका छन् र पर्यटन केवल मनोरञ्जन मात्र होइन विविधताको उत्सव हो”, प्रधानमन्त्रीले टिप्पणी गरे। पहलगाममा भएको आक्रमण केवल भारतीयहरूमाथिको आक्रमण मात्र होइन, मानवता र भाइचाराको भावनामाथिको आक्रमण हो भन्ने कुरालाई जोड दिँदै उनले आतङ्ककारीहरूले धेरै परिवारको खुशी मात्र छिनेका छैनन् तर भारतका जनतालाई विभाजित गर्ने प्रयास गरेको कुरामा जोड दिए। “आज विश्वले भारतको अभूतपूर्व एकता देखिरहेको छ र पूरा देश आतङ्ककारी र उनीहरूका समर्थकहरूलाई स्पष्ट सन्देश पठाउन एकजुट भएको छ”, श्री मोदीले घोषणा गरे। उनले भने अनुसार उनीहरूले भारतीय छोरीहरूको निधारको सिन्दूर पुछेर पीडा दिएका छन्, तर भारतले अपराधीहरू विरुद्ध अपरेशन सिन्दूरको साथ जवाब दियो। उनले भने, “आतङ्कवादीहरूको अड्डा नष्ट भएपछि पाकिस्तानले भारतीय नागरिक र सैनिकहरूलाई निशाना बनाउने प्रयास गर्यो, तर यस प्रक्रियामा पर्दाफास भयो।” श्री मोदीले जोड दिए अनुसार भारतले पाकिस्तानका धेरै एयरबेसहरू ध्वस्त पारेर राष्ट्रको सामरिक क्षमता प्रदर्शन गरेर प्रतिक्रिया दियो।
“सिक्किमको एक राज्यको रूपमा 50 वर्षको कोसेढुङ्गा सबैका लागि प्रेरणाको विषय हो र विकासको यात्रा अब अझ तीव्र हुनेछ”, श्री मोदीले भने। 2047 ले भारतको स्वतन्त्रताको 100 वर्ष र सिक्किमको राज्यको रूपमा 75 वर्ष मनाउने कुरालाई जोड दिँदै उनले यस कोसेढुङ्गामा सिक्किम कस्तो देखिनुपर्छ भन्ने कुराको लागि लक्ष्य निर्धारण गर्नुपर्ने आवश्यकतामा जोड दिए। सिक्किमको भविष्यको लागि रोडम्यापको कल्पना, योजना र समय-समयमा समीक्षा गर्नका लागि सामूहिक प्रयासहरूको आग्रह गर्दै श्री मोदीले सिक्किमको अर्थतन्त्रलाई बढावा दिने र यसलाई ‘वेलनेस स्टेट’ को रूपमा आकार दिने महत्त्वमाथि जोड दिए। उनले युवाहरूका लागि अधिक अवसर पैदा गर्न विशेष ध्यान दिनुपर्ने कुरामाथि बल दिए। श्री मोदीले भने, सिक्किमको युवा पुस्ता स्थानीय आवश्यकताहरूका लागि मात्र नभई वैश्विक मागहरूका लागि पनि तयार हुनुपर्छ। उनले वैश्विक रूपमा युवाहरूको उच्च माग भएका क्षेत्रहरूमा नयाँ कौशल विकास अवसर स्थापना गर्ने आवश्यकतामाथि पनि जोड़ दिए।
प्रधानमन्त्रीले आगामी 25 वर्षमा सिक्किमलाई विकास, सम्पदा र वैश्विक पहिचानको सर्वोच्च शिखरमा पुर्याउन सामूहिक प्रतिज्ञा लिन सबैलाई आह्वान गरे। प्रधानमन्त्रीले भने, “हाम्रो सपना भनेको सिक्किम भारतको लागि मात्र नभई सम्पूर्ण विश्वको लागि हरित मोडेल राज्य बनोस्।” सिक्किमका प्रत्येक नागरिकको लागि सुरक्षित घर सुनिश्चित गर्ने लक्ष्यमा पनि प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिए। उनले प्रत्येक घरमा सौर्य ऊर्जाबाट चल्ने बिजुली ल्याउने दृष्टिकोणलाई पनि जोड दिए। “सिक्किम कृषि-स्टार्टअप र पर्यटन स्टार्टअपमा अग्रणीको रूपमा देखा पर्नुपर्छ र जैविक खाद्य निर्यातमा वैश्विक स्तरमा आफ्नो पहिचान स्थापित गर्नुपर्छ”, श्री मोदीले कल्पना गरे। उनले थप बताए अनुसार सिक्किम यस्तो ठाउँ हुनुपर्छ जहाँ प्रत्येक नागरिकले डिजिटल लेनदेनलाई अँगाल्छन् र एउटा यस्तो राज्य जहाँ फोहोरबाट धनको पहललाई नयाँ उँचाइमा पुऱ्याइन्छ। आगामी 25 वर्ष यी महत्त्वाकांक्षी लक्ष्यहरू हासिल गर्न र वैश्विक मञ्चमा सिक्किमको उपस्थिति स्थापित गर्न समर्पित छ, श्री मोदीले सबैलाई यो भावनाका साथ अगाडि बढ्न र आफ्नो समृद्ध सम्पदाको निर्माण जारी राख्न आग्रह गर्दै निष्कर्ष निकाले।
यस कार्यक्रममा सिक्किमका राज्यपाल श्री ओम प्रकाश माथुर, सिक्किमका मुख्यमन्त्री श्री प्रेम सिंह तामाङ सहित अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
राज्य स्थापनाको गौरवशाली 50 वर्षको उपलक्ष्यमा प्रधानमन्त्रीले सिक्किम@50 मा भाग लिए: जसको विषयवस्तु जहाँ प्रगति उद्देश्यले पूरा गर्दछ र प्रकृतिले विकासलाई पोषण गर्दछ रहेको थियो। सिक्किम सरकारले सुनौलो, समृद्ध र समर्थ सिक्किम विषयवस्तु अन्तर्गत एक वर्ष लामो कार्यक्रमहरूको योजना बनाएको छ, जसले सिक्किमको सांस्कृतिक समृद्धि, परम्परा, प्राकृतिक वैभव र यसको इतिहासको सारलाई मनाउँछ।
प्रधानमन्त्रीले सिक्किममा धेरै विकास परियोजनाहरूको शिलान्यास र उद्घाटन पनि गरे। परियोजनाहरूमा नाम्ची जिल्लामा 750 करोड रुपियाँभन्दा अधिक लागतको 500 शैयाको नयाँ जिल्ला अस्पताल; गेजिङ जिल्लाको पेलिङमा साङ्गाछोलिङमा यात्रु रोपवे; गान्तोक जिल्लाको साङ्खोलामा रहेको अटल अमृत उद्यानमा भारत रत्न अटल बिहारी वाजपेयी जीकोप्रतिमा आदि सामेल छन्।
प्रधानमन्त्रीले राज्य स्थापनाको 50 वर्ष पूरा भएको अवसरमा स्मारक सिक्का, स्मारिका सिक्का र डाक टिकट पनि जारी गरे।