Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ‘Sikkim@50’ celebrations
PM lays foundation stone, inaugurates multiple development projects in Sikkim
Sikkim is the pride of the country: PM
Over the past decade, our government has placed the Northeast at the core of India's development journey: PM
We are advancing the 'Act East' policy with the spirit of 'Act Fast': PM
Sikkim and the entire Northeast are emerging as a shining chapter in India's progress: PM
We endeavour to make Sikkim a global tourism destination: PM
In the coming years, India is poised to emerge as a global sports superpower, The Yuva Shakti of the Northeast and Sikkim will play a pivotal role in realising this dream: PM
Our dream is that Sikkim should become a Green Model State not only for India but for the entire world: PM
29 MAY 2025 12:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the ‘Sikkim@50’ programme in Gangtok via videoconferencing today. The theme of the event was ‘Where Progress Meets Purpose, and Nature Nurtures Growth’. Speaking on the occasion, he greeted the people of Sikkim on this special day, marking the 50th anniversary of the statehood of Sikkim. He said that he wanted to witness the fervor, energy and enthusiasm of the people in person, but due to inclement weather, he could not be present. He promised to visit Sikkim in near future and be part of their achievements and celebrations. The Prime Minister remarked that today was the day to celebrate their achievements of the past 50 years, lauding the Sikkim Chief Minister and his team’s energy in making the grand event memorable. He once again greeted the people of Sikkim on the golden jubilee celebrations of their statehood.
“50 years ago, Sikkim charted a democratic future for itself. The people of Sikkim not only connected with India's geography but also with its soul”, said Shri Modi, remarking that there was a belief that when every voice is heard and rights are secured, equal opportunities for development will emerge. He stated that today, the trust of every family in Sikkim has grown stronger. Shri Modi emphasized that the country has witnessed the results of this trust in Sikkim’s remarkable progress. “Sikkim is the pride of the nation”, he declared, noting that over the past 50 years, Sikkim has become a model of progress alongside nature. It has transformed into a vast sanctuary of biodiversity, achieved the status of a 100% organic state, and emerged as a symbol of cultural and heritage prosperity. Shri Modi highlighted that today, Sikkim is among the states with the highest per capita income in the country. These achievements, he affirmed, are a testament to the capabilities of the people of Sikkim. Shri Modi recognized the many stars that have emerged from Sikkim over the last five decades, illuminating India's horizon. He acknowledged the contribution of every community in Sikkim towards its rich culture and prosperity.
Emphasizing that since 2014, his government has followed the principle of Sabka Saath, Sabka Vikas—development for all, with everyone’s support, the Prime Minister highlighted that a developed India requires balanced development, ensuring that no region is left behind while another progresses. “Every state and region of India has its own unique strengths, keeping this vision in mind, the government has placed the Northeast at the center of development in the past decade”, stated the Prime Minister, underscoring, "Government is advancing the 'Act East' policy with the spirit of 'Act Fast’”. Recalling the recent Northeast Investment Summit which took place in Delhi, the Prime Minister said that leading industrialists and major investors participated in the event, who announced significant investments across the Northeast, including Sikkim. He stated that in the coming years, this will generate numerous employment opportunities for the youth of Sikkim and the Northeast region.
“Today’s event offers a glimpse into Sikkim’s future journey”, remarked Shri Modi, highlighting that several projects related to Sikkim’s development have been inaugurated and foundation stones have been laid. He emphasized that these projects will enhance healthcare, tourism, cultural, and sports facilities in the region. He extended his heartfelt congratulations to everyone on the successful launch of these projects.
“Sikkim, along with the entire Northeast, is becoming a shining chapter in India's development story”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that where distance from Delhi once posed a barrier to progress, the same region is now opening new doors of opportunities. He emphasized that the biggest reason for this transformation is the improvement in connectivity, a change that the people of Sikkim have witnessed firsthand. The Prime Minister further recalled a time when travel for education, healthcare, and employment was a major challenge. However, he noted that the situation has changed significantly over the past decade. He pointed out that nearly 400 kilometers of new national highways have been built in Sikkim during this period. Hundreds of kilometers of new roads have been constructed in villages. Remarking that the construction of Atal Setu has enhanced Sikkim’s connectivity with Darjeeling, Shri Modi said that work is progressing rapidly on the road linking Sikkim with Kalimpong. He added that the Bagdogra-Gangtok Expressway will make travel to and from Sikkim much easier. Looking ahead, he announced plans to connect this expressway with the Gorakhpur-Siliguri Expressway, further strengthening the region’s infrastructure.
Highlighting the efforts to connect the capital cities of all Northeastern states to the railway network are progressing rapidly, Shri Modi underlined that the Sevoke-Rangpo rail line will integrate Sikkim into the national rail network. He emphasized that where roads cannot be built, ropeways are being constructed as an alternative. Shri Modi also noted that several ropeway projects were inaugurated earlier today, further improving convenience for the people of Sikkim. He remarked that in the past decade, India has advanced with new resolutions, and enhancing healthcare has remained a major priority. He pointed out that over the last 10-11 years, large hospitals have been established in every state. Shri Modi further highlighted the significant expansion of AIIMS and medical colleges across the country, announcing the dedication of a 500-bed hospital to the people of Sikkim to ensure quality healthcare for even the most underprivileged families.
The Prime Minister remarked that while the government is focused on building hospitals, it is also ensuring affordable and high-quality healthcare. He highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, more than 25,000 people in Sikkim have received free treatment. He announced that across the country, all senior citizens above 70 years of age are now eligible for free medical treatment up to ₹5 lakh. He further assured that families in Sikkim will no longer have to worry about their elderly members' healthcare, as the government will take care of their treatment.
“The foundation of a developed India rests on four strong pillars—empowerment of the poor, farmers, women, and youth”, stated Shri Modi, highlighting that the country is continuously strengthening these pillars. He praised the farmers of Sikkim, acknowledging their significant contributions to India’s agricultural advancements. “Sikkim is leading the way in the new wave of agricultural development”, said Shri Modi, emphasising that the export of organic products from Sikkim is increasing. He noted that recently, the famous Dalle Khursani chili from Sikkim was exported for the first time and the first consignment was sent abroad in March 2025. Shri Modi remarked that in the coming years, many more products from Sikkim will be exported globally. He affirmed that the central government is working shoulder to shoulder with the state government to support these efforts.
Underlining that the Union government has taken another step to further enrich Sikkim’s organic basket, the Prime Minister announced that the country’s first organic fisheries cluster is being established in Soreng district. He stated that this initiative will give Sikkim a new identity at both the national and global levels. Prime Minister emphasized that along with organic farming, Sikkim will now also be recognized for organic fishing, noting that there is a significant global demand for organic fish and fish products. He remarked that this development will create new opportunities for the youth of Sikkim in the fisheries sector.
Recalling the recent NITI Aayog Governing Council meeting in Delhi focused on the need for each state to develop a tourism destination that gains international recognition, Shri Modi emphasized that the time has come for Sikkim to evolve beyond being just a hill station and establish itself as a global tourism destination. “Sikkim’s potential is unmatched, offering a complete tourism package”, he stressed, highlighting that Sikkim is home to both natural beauty and spirituality as well as lakes, waterfalls, mountains, and serene Buddhist monasteries. Shri Modi pointed out that Kanchenjunga National Park, a UNESCO World Heritage Site, is a heritage that fills not just India but the entire world with pride. He stated that today, as a new skywalk is being constructed, the Golden Jubilee Project is being inaugurated, and a statue of Atal Bihari Vajpayee is being unveiled, all these projects symbolize Sikkim’s new heights of progress.
“Sikkim has immense potential for adventure and sports tourism” , emphasised the Prime Minister, adding that activities such as trekking, mountain biking, and high-altitude training can thrive in the region. He stated that the vision is to establish Sikkim as a hub for conference tourism, wellness tourism, and concert tourism. Remarking that the Golden Jubilee Convention Center is a crucial part of this future preparation, the Prime Minister expressed his aspiration for renowned global artists to perform in the scenic landscapes of Gangtok and agree with the view that Sikkim perfectly embodies the harmony of nature and culture.
Highlighting that bringing G-20 Summit meetings to the Northeast was a step towards showcasing the region’s potential to the world, Shri Modi expressed his satisfaction with how the Sikkim government is swiftly bringing this vision to life. He stated that India is now a major global economic force and is on the path to becoming a sports superpower. He emphasized that the youth of the Northeast, especially Sikkim, will play a vital role in achieving this dream. Shri Modi acknowledged Sikkim’s rich sporting legacy, mentioning figures like football legend Bhaichung Bhutia, Olympian Tarundeep Rai, and athlete Jaslal Pradhan. He envisioned a future where every village and town in Sikkim produces a new champion. “Sports should not just be about participation but about winning with determination”, said Shri Modi, noting that the new sports complex in Gangtok will become a training ground for future champions. He emphasized that under the Khelo India scheme, Sikkim is receiving special attention. He highlighted that talent identification, training, technology, and tournaments are being supported at every level. He expressed confidence that the energy and passion of Sikkim’s youth will propel India to Olympic glory.
“The people of Sikkim understand the power of tourism and tourism is not just entertainment but a celebration of diversity”, remarked the Prime Minister. Underlining that the attack in Pahalgam was not just an assault on Indians but an attack on humanity and the spirit of brotherhood, he highlighted that the terrorists not only stole the happiness of many families but also attempted to divide the people of India. “Today, the world is witnessing India’s unprecedented unity and the nation has come together to send a clear message to terrorists and their supporters” declared Shri Modi. He stated that they caused pain by wiping the sindoor off the foreheads of Indian daughters, but India responded with Operation Sindoor against the perpetrators. He said that after the destruction of terrorist bases, Pakistan attempted to target Indian civilians and soldiers but was exposed in the process. Shri Modi emphasized that India responded by dismantling several of Pakistan’s airbases, demonstrating the nation’s strategic capabilities.
“Sikkim’s 50-year milestone as a state serves as an inspiration for all and the journey of development will now accelerate further”, stated Shri Modi. Underlining that 2047 will mark 100 years of India’s independence and 75 years of Sikkim as a state, he stressed the need to set goals for what Sikkim should look like at this milestone. Urging collective efforts to envision, plan, and periodically review a roadmap for Sikkim’s future, Shri Modi stressed on the importance of boosting Sikkim’s economy and shaping it into a ‘wellness state’. He remarked that special focus should be given to creating more opportunities for the youth. “Sikkim’s young generation must be prepared not just for local needs but also for global demands”, urged Shri Modi underlining the necessity of establishing new skill development opportunities in sectors where youth are in high demand worldwide.
The Prime Minister called upon everyone to take a collective pledge to propel Sikkim to the highest peak of development, heritage, and global recognition over the next 25 years. “Our dream is that Sikkim should become a Green Model State not only for India but for the entire world”, said the Prime Minister, emphasising the goal of ensuring a secure home for every citizen of Sikkim. He also underlined the vision of bringing solar-powered electricity to every household. “Sikkim should emerge as a leader in agro-startups and tourism startups and should establish its identity globally in organic food exports”, envisioned Shri Modi. He added that Sikkim should be a place where every citizen embraces digital transactions and a state where waste-to-wealth initiatives are elevated to new heights. “The next 25 years is dedicated to achieving these ambitious goals and establishing Sikkim’s presence on the global stage”, concluded Shri Modi urging everyone to move forward with this spirit and continue building upon their rich heritage.
The Governor of Sikkim, Shri Om Prakash Mathur, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang were present among other dignitaries at the event.
Background
Marking 50 glorious years of Statehood, Prime Minister participated in Sikkim@50: Where Progress meets purpose and nature nurtures growth. The Government of Sikkim has planned a year long series of activities under the theme “Sunaulo, Samriddha and Samarth Sikkim”, celebrating the essence of Sikkim’s cultural richness, tradition, natural splendour and its history.
Prime Minister also laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Sikkim. Projects include a new 500-bedded District hospital worth over Rs 750 crore in Namchi district; Passenger Ropeway at Sangachoeling, Pelling in Gyalshing District; Statue of Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji at Atal Amrit Udyan at Sangkhola in Gangtok District among others.
Prime Minister also released the Commemorative coin, souvenir coin and stamp of 50 years of Statehood.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সিক্কিম@50গী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা সিক্কিমদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে
সিক্কিম অসি লৈবাক অসিগী চাউথোকচবনি: পি.এম.
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা অৱাং নোংপোক লমদমবু ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী ময়াইদা থম্লি: পি.এম.
ঐখোয়না 'এক্ত ইস্ত' পোলিসী অসি 'এক্ত ফাস্ত'কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি: পি.এম.
সিক্কিম অমসুং অৱাং-নোংপোক পুম্নমক অসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী মঙাল নাইবা চেপ্তর অমা ওইরক্লি: পি.এম.
ঐখোয়না সিক্কিমবু মালেমগী তুরিজমগী মফম অমা ওইহন্নবা হোৎনরি: পি.এম.
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, ভারত অসি মালেমগী স্পোর্তস সুপরপাৱর অমা ওইনা থোরক্নবা শেম-শারি। অৱাং নোংপোক্কী য়ুভা শক্তি অমসুং সিক্কিমনা মসিগী মঙলান অসি মংফাওনহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি: পি.এম.
সিক্কিম অসি ভারতকীদমক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগীদমক্তা গ্রীন মোদেল স্তেৎ অমা ওইগদবনি হায়বসি ঐখোয়গী মঙলাননি: পি.এম.
29 MAY 2025 12:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা গংতোকতা পাংথোকপা 'সিক্ম@৫০' থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুগী থিমদি “চাউখৎপগা পান্দমগা থেংনবা অমসুং মহৌশানা শাহৌ লাকহনবা” হায়বা ৱাফম অসি ওইখি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না সিক্কিমগী রাজ্য ওইরকপগী চহি ৫০শুবা মপোক নুমিৎকী অখন্নবা নুমিৎ অসিদা সিক্কিমগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মীয়ামগী থৌনা, থৌনা অমসুং থৌনা অদু মশামক্না উবা পাম্মি, অদুবু নুংশিৎকী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা মহাক্না শরুক য়াবা ঙমখিদে। মহাক্না লাক্কদৌরিবা মতমদা সিক্কিমদা চৎকনি অমসুং মখোয়গী এচিবমেন্তশিং অমসুং সেলেব্রেসনশিংগী শরুক অমা ওইগনি হায়না থাজবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি হৌখিবা চহি ৫০গী মাংজৌননা পাংথোকখিবা থৌরমশিংবু নীংশিংগদবা নুমিৎ অমা ওইহন্নবগী নুমিৎনি। সিক্কিমগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং মহাক্কী তীমগী থৌনা অদু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না অমুক্কা হন্না সিক্কিমগী মীয়াম্বু মখোয়গী রাজ্য ওইবগী গোল্দন জুবিলী থৌরমদা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
চহি ৫০গী মমাংদা, সিক্কিম্না দেমোক্রে সিগী তুংলমচৎ অমা শেমখি। সিক্কিমগী মীয়াম্না ভারতকী জিওগ্রাফীগা শম্নবতা নত্তনা মসিগী থম্মোয়গা শম্নরি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্কী ৱা ঙাংবা অমসুং হকশিং ঙাকথোকপা মতমদা, চাউখৎপগী চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি হায়বা থাজবা অমা লৈখি। ঙসিদি সিক্কিমগী ইমুং খুদিংমক্কী থাজবা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা সিক্কিমগী চাউখৎ-থৌরাং অসিদা থাজবা অসিগী মহৈ অদু উবা ফংলে। সিক্কিম অসি লৈবাক অসিগী চাউথোকচবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি ৫০ অসিদা সিক্কিম অসি মহৌশাগী মায়কৈদগী চাউখৎপগী মোদেল অমা ওইরক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা বাইওদাইভর্সিতীগী অচৌবা সেঙ্কচুঅরী অমা ওইরকখি, 100% ওর্গানিক স্তেৎকী থাক অমা ফংখি, অমসুং কলচরেল অমসুং হেরিতেজগী চাউখৎপগী খুদম অমা ওইরকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি সিক্কিম অসি লৈবাক অসিগী মীশিং খুদিংগী ইনকম খ্বাইদগী ৱাংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি মাইপাকপা অসি সিক্কিমগী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বগী খুদম্নি। শ্রী মোদীনা হৌখিবা চহী মঙাদা সিক্কিমদগী থোরকখিবা মঙাল কয়াবু শকখঙখি। মহাক্না সিক্কিমদা লৈরিবা কাংলুপ খুদিংমক্না মসিগী কলচর অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা হোৎনরিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
২০১৪দগী হৌনা মহাক্কী সরকারনা মীপুম খুদিংমক্কী মতেংগা লোইননা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, দিবেলপমেন্তকী প্রিন্সিপল অদু ঙাক্না চৎলি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগীদমক্তা তংদু লৈতাবা দিবেলপমেন্ত মথৌ তাই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী রাজ্য অমসুং লমদম খুদিংমক্কী মশাগী অখন্নবা মপাঙ্গল লৈ। মিৎয়েং অসি থমদুনা, সরকারনা হৌখিবা চহী তরা অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমবু চাউখৎপগী ময়াইদা থম্লি।" প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "সরকারনা 'এক্ত ইস্ত' পোলিসী অসি 'এক্ত ফাস্ত'গী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। দিল্লীদা হৌখিবা অৱাং-নোংপোক ইনবেস্তমেন্ত সমিৎ অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মকোক থোংবা ইন্দস্ত্রিএলশিং অমসুং মরুওইবা ইনভেস্তরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। মখোয়না সিক্কিম য়াওনা অৱাং-নোংপোক লমদম পুম্বদা শেল থাদবগী ৱাফম ফোঙদোকখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, মসিনা সিক্কিম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী নহারোলশিংগীদমক থবক ফংহন্নবগী মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙসিগী থৌরম অসিনা সিক্কিমগী তুংলমচৎকী খোঙচৎকী মতাংদা খরা খংহল্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। সিক্কিমগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিদা হেল্থকেয়র, তুরিজম, কলচরেল অমসুং স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রোজেক্তশিং অসি মাইপাক্না হৌদোকপদা মহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
সিক্কিম অমসুং অৱাং-নোংপোক পুম্নমক অসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারীদা মঙাল থোকপা চেপ্তর অমা ওইরক্লি।" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। দিল্লীদগী অরাপ্পা মফম অমা চাওখৎ-থৌরাংগী থিংনবা অমা ওইরম্বা অদুদা, লমদম অসিদসু হৌজিক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অহোংবা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি সিক্কিমগী মীয়াম্না মশানা উবা ফংলিবা কনেক্তিবিতী ফগৎলকপা অসিনি। এজুকেসন, হেল্থকেয়র অমসুং থবক ফংনবগীদমক চৎথোক চৎশিন তৌবা অসি অচৌবা শিংনরকপা মতম অমা প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহী তরা অসিদা ফিভম অসি য়াম্না হোংখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা মতম অসিদা সিক্কিমদা অনৌবা নেস্নেল হায়ৱে কিলোমিতর ৪০০ রোম শাখ্রে। খুঙ্গংশিংদা কিলোমিতর চাম্মাগী অনৌবা লম্বীশিং শেমখ্রে। অতল সেতু শাবনা দার্জিলিংগা সিক্কিমগা শম্নবা হেনগৎহনখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সিক্কিমগা কালিম্পোংগা শম্নগদবা লম্বী অসিদা থবকশিং খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি বাগদোগ্রা-গংতোক এক্সপ্রেসৱেনা সিক্কিমদগী লাকপা অমসুং লাকপা অসি য়াম্না লায়থোকহল্লগনি। মাংলোমদা য়েংলদুনা মহাক্না হায়রিবা এক্সপ্রেসৱে অসি গোরখপুর-সিলিগুরি এক্সপ্রেসৱেগা শম্নহন্নবা অমসুং লমদম অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থৌরাং তৌরি হায়না ফোঙদোকখি।
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্কী কোনুংশিং রেলৱে নেতৱর্ককা শম্নহন্নবা হোৎনরিবশিং অসি খোংজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেভোক-রাংপো রেলৱে লাইন অসিনা সিক্কিমবু নেস্নেল রেল নেটৱর্কতা পুন্সিনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লম্বী শেম্বা ঙমদবা মফমশিংদা, অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইনা রোপৱে শেমগৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রোপৱে প্রোজেক্ত কয়ামরুম ঙসি উরেপ উয়ুং তমখ্রে, মসিনা সিক্কিমগী মীয়ামগী খুদোংচাবদা হেন্না ফগৎহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ভারতনা অনৌবা ৱারেপশিংগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি, অমসুং হেল্থকেয়র হেনগৎহনবা অসি মরুওইবা প্রাইওরিটি অমা ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা রাজ্য খুদিংমক্তা অচৌবা হোস্পিতালশিং লিংখৎলে। শ্রী মোদীনা লৈবাক শিনবা থুংনা এ.আই.আই.এম.এস. অমসুং মেদিকেল কোলেজশিং চাউনা পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা পনখি। সিক্কিমগী খ্বাইদগী শোত্থরবা ইমুংশিংদা মগুন লৈরবা হেল্থকেয়র ফংহন্নবা ফমুং ৫০০ লৈবা হোস্পিতাল অমা মীয়ামদা কত্থোক্নবা মহাক্না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা হোস্পিতালশিং শাবদা মীৎয়েং চংলি, মসিগা লোয়ননা মমল হোংবা অমসুং মগুন লৈবা হেল্থকেয়রসু ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা সিক্কিমদা মীওই ২৫,০০০ হেনবনা লেম্না লায়েংলি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা চহি ৭০গী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজন পুম্নমক্না হৌজিক্তি লুপা লাখ ৫ ফাওবগী ওইবা লেম্না হিদাক লায়েংবগীদমক ইলিজিবল ওইরে হায়না লাউথোকখি। সিক্কিমদা লৈরিবা ইমুংশিংনা মখোয়গী চহি য়াম্লবা মেম্বরশিংগী হকশেলগী মতাংদা খল্লুবদা সরকারনা মখোয়গী লায়েং অদু য়েংশিনগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অসি মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম মরিদা য়ুম্ফম ওইরি। মখোয় অদুদি লায়রবশিং, লৌমীশিং, নুপীশিং অমসুং নহাশিং অসিনি। লৈবাক অসিনা হায়রিবা য়ুম্ফমশিং অসি লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না সিক্কিমগী লৌমীশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতকী লৌউ-শিংউগী লমদা চাউনা থৌদাং লৌবগীদমক মখোয়বু থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি সিক্কিমনা লৌউ-শিংউগী চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা খোংজেলদা মাংলোমদা চংশিল্লি। সিক্কিমদগী ওর্গানিক প্রদক্তশিং পুথোক পুশিন তৌবা হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। সিক্কিমগী মমিং চৎলবা দাল্লে খুর্সানি চিলি অসি হন্দক্তা অহানবা ওইনা এক্সপোর্ত তৌখ্রে অমসুং অহানবা কন্সিনমেন্ত অসি মার্চ ২০২৫দা মপান লমদা থাদোকখ্রে হায়না মহাক্না পনখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, সিক্কিমদগী পোৎথোক কয়া অমা মালেমগী থাক্তা এক্সপোর্ত তৌরগনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারগা খুৎশম্নদুনা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কেন্দ্র সরকারনা সিক্কিমগী ওর্গানিক কস্তপু হেন্না মরাং কায়হন্নবা অতোপ্পা খোংথাং অমা লৌখৎলে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী অহানবা ওর্গানিক ফিসরিজ ক্লস্তর সোরেং দিস্ত্রিক্ততা লিংখৎলি হায়না লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খোঙথাং অসিনা সিক্কিমবু নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল থাক অনিমক্তা অনৌবা মশক অমা পীগনি। ওর্গানিক ফার্মিংগা লোইননা সিক্কিম অসি ওর্গানিক ফিসিংগীদমকসু শকখঙলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। ওর্গানিক ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোকশিংগী মালেমগী ওইনা চাওনা দিমান্দ লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। চাউখৎ-থৌরাং অসিনা সিক্কিমগী নহারোলশিংদা ফিসরিজ সেক্তরদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
হৌজিত্তি দিল্লীদা পাংথোকখিবা নীতি আয়োগকী গবর্নিং কাউন্সিলগী মীফমদা রাজ্য খুদিংমক্না মালেমগী থাক্তা শকখঙবা ঙমগদবা তুরিজম দেস্তিনেসন অমা শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা মীৎয়েং থমখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সিক্কিম অসি হিল স্তেসন অমা ওইবদগী হেন্দোক্তুনা মালেমগী ওইবা তুরিজম দেস্তিনেসন অমা ওইনা মশাবু মশক তাক্নবা মতম অদু য়ৌরে। সিক্কিমগী পোতেন্সিএল অসি অতৈগা মান্নদবা অমনি, মপুং ফাবা তুরিজম পেক্কেজ অমা পীরি।" সিক্কিম অসি মহৌশাগী ফজবা অমসুং স্পিরিচুএলিতী অনিমক্তা লেকশিং, ৱাতরফোলশিং, চীংশিং অমসুং নুংঙাইরবা বুধিস্ত মোনাস্তরীশিংগী য়ুম্ফমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কাঞ্চনজঙ্ঘা নেস্নেল পার্ক অসি য়ু.এন.ই.এস.সি.ও.গী ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত অমনি। মসি ভারত খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বনা চাউথোকচবা পোকহল্লিবা হেরিতেজ অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি অনৌবা স্কাইৱাক অমা শাগৎলি, গোল্দন জুবিলী প্রোজেক্ত হৌদোক্লি, অমসুং অতল বিহারী বাজপেয়ীগী মীতম অমা উরেপ উয়ুং তম্লি। প্রোজেক্তশিং অসিনা সিক্কিমগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা চাওখৎপগী খুদম্নি।
এদভেঞ্চর অমসুং স্পোর্তস তুরিজমগীদমক সিক্কিমদা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ত্রেকিং, মাউন্তেন বাইকিং অমসুং অৱাংবা থাক্তা ত্রেনিং তৌবগুম্বা থবক থৌরমশিং অসি লমদম অসিদা চাউখৎপা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। কনফরেন্স তুরিজম, ৱেলনেস তুরিজম অমসুং কন্সর্ত তুরিজমগী হাব অমা ওইনা সিক্কিমবু লিংখৎনবা পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। গোল্দন জুবিলী কনভেন্সন সেন্তর অসি তুংলমচৎকী শেম-শাবা অসিগী মরুওইবা শরুক অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী মমিং লৈরবা আর্তিস্তশিংনা গেংতোককী ফজরবা লমদম অসিদা পর্ফোমেন্স তৌনবা মহাক্কী অপাম্বা ফোংদোকখি। সিক্কিমনা মহৌশা অমসুং কলচরগী অপুনবগী মগুন অদু মপুং ফানা উৎলি হায়বা ৱাখল্লোন অদুগা মহাক্না য়ানখি।
জি-২০ সমিৎ মীফমশিং অৱাং-নোংপোক লমদমদা পাংথোকহনবা অসি লমদম অসিগী ওইথোকপা য়াবশিং মালেমদা উৎনবগী মায়কৈদা খোংথাং অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা সিক্কিম সরকারনা মসিগী মঙলান অসি করম্না খোঙজেল য়াংনা মঙফাওনহনবগে হায়বগী মতাংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক মালেমগী মরুওইবা শেনমিৎলোনগী পাৱর অমা ওইরে অমসুং স্পোর্তসকী সুপরপাৱর অমা ওইনবগী লম্বীদা চংশিল্লি। অৱাং-নোংপোক্কী নহারোলশিং, মরু ওইনা সিক্কিমগী নহারোলশিংনা মসিগী মঙলান অসি ফংনবা হোৎনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা সিক্কিমগী শান্ন-খোৎনবগী মগুনশিংবু শকখঙখি। মহাক্না শান্ন-খোৎনবগী লমদা শক্নাইরবশিং ভৈচুং বুথিয়া, ওলিম্পিয়ন তরুনদীপ রাই অমসুং শান্নরোই জসলাল প্রধানবু পনখি। সিক্কিমগী খুঙ্গং অমসুং সহর খুদিংমক্না অনৌবা চেম্পিয়ন অমা পুথোক্কদবা তুংলমচৎ অমা মহাক্না উবা ফংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্পোর্তস অসি শরুক য়াবদা নত্তনা পুক্নিং চিংশিন্না মায় পাকপদসু ওইগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি গেংতোক্কী অনৌবা স্পোর্তস কমপ্লেক্স অসি তুংলমচৎকী চেম্পিয়নশিংগী ত্রেনিং গ্রাউন্দ অমা ওইরগনি। খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা সিক্কিমদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। তেলেন্ত মশক খঙদোকপা, ত্রেনিং, তেক্নোলোজী অমসুং টুর্ণামেন্তশিংদা থাক খুদিংমক্তা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। সিক্কিমগী নহারোলশিংগী থৌনা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপনা ভারতপু ওলিম্পিক্কী মনা ফংহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, সিক্কিমগী মীয়াম্না তুরিজমগী শক্তি অদু খঙই অমসুং তুরিজম অসি শান্ন-খোৎনবখক্তা নত্তে, মসি তোঙান তোঙানবা মশকশিংগী থৌরম অমনি। পহলগামদা পাংথোকখিবা এটেক অসি ভারত মচাশিংগী মথক্তা পাংথোকখিবা এটেক অমা নত্তে, মসি মীওইবা খুন্নাই অমসুং ইচিল-ইনাওগী ইথিলগী মায়োক্তা পাংথোকপা এটেক অমনি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি তেরোরিস্তশিংনা ইমুং কয়াগী নুংঙাইবা লৌখিবা অদু খক্তা নত্তনা ভারতকী মীয়ামবু য়েন্ননবা হোৎনখি। ঙসি মালেম অসিনা ভারতকী অমত্তা ওইবগী থৌওং উবা ফংলি অমসুং লৈবাক অসিনা তেরোরিস্তশিং অমসুং মখোয়গী শৌগৎপশিংদা ময়েক শেংনা পাউজেল অমা পীনবা পুন্না লাক্লি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না ভারতকী মচানুপীশিংগী মখুৎতা লৈবা সিন্ধোর মুত্থৎতুনা অৱাবা পীখি, অদুবু ভারতনা থৌনা ফবশিংগী মায়োক্তা ওপরেসন সিন্ধোরগা লোয়ননা পাউখুম পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তেরোরিস্ত বেজশিং থুগাইরবা মতুংদা, পাকিস্থাননা ভারতকী সিভিলিয়নশিং অমসুং লান্মীশিংবু পান্দম থমদুনা লান্দারক্নবা হোৎনখি অদুবু থৌওং অদুদা ময়েক শেংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা পাকিস্তানগী এয়রবেজ কয়া অমা থুগাইদুনা, লৈবাক অসিগী স্ত্রাতেজিক ওইবা তৌবা ঙম্বশিং উৎখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, রাজ্য অমা ওইনা সিক্কিমগী চহি ৫০ মপুং ফারকপা অসি পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎনি অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিনা মখা তানা খোঙজেল য়াঙখৎলগনি। ২০৪৭তা ভারতকী নীংতম্বা চহি ১০০ মপুং ফারগনি অমসুং রাজ্য অমা ওইনা সিক্কিমগী চহি ৭৫ মপুং ফারগনি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মাইলস্তোন অসিদা সিক্কিমনা করম্বা মওং ওইগদগে হায়বগীদমক পান্দমশিং থম্বা মথৌ তাই। সিক্কিমগী তুংলমচৎকীদমক রোদমেপ অমা কল্পনা তৌনবা, থৌরাং তৌনবা অমসুং মতম মতমগী ওইনা য়েংশিন্নবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা তকশিনখি। শ্রী মোদীনা সিক্কিমগী শেন্মিৎলোন হেনগৎহনবা অমসুং মসিবু "ৱেলনেস স্তেৎ" অমা ওইহন্নবগী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। নহারোলশিংগীদমক খুদোংচাবা হেন্না পীবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, সিক্কিমগী নহা ওইরিবা জেনরেসন অসি লোকেলগী মথৌ তাবশিং খক্তা নত্তনা মালেমগী দিমান্দশিংগীদমকসু শেম-শারিবা ওইগদবনি। মহাক্না মালেমগী ওইনা নহা ওইরিবা মীওইশিংদা দিমান্দ য়াম্না লৈবা সেক্তরশিংদা স্কিল দিবেলপমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু পনখি।
লাক্কদৌরিবা চহী ২৫ অসিদা সিক্কিমবু চাউখৎপা, হেরিতেজ অমসুং মালেমগী ওইনা শকখঙনবগী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, সিক্কিমগী নাগরিক খুদিংমক্তা য়ুম লৈহন্নবা পান্দম থম্লিবা অসিদা মরুওইনা থম্লদুনা, সিক্কিম অসি ভারত খক্তগী নত্তনা মালেম পুম্বগী ওইনা গ্রীন মোদেল স্তেৎ অমা ওইগদবনি হায়বসি ঐখোয়গী মঙলাননি। মহাক্না য়ুমথোং খুদিংদা সোলর পাৱরদা মৈ ফংহন্নবা পান্দমসু থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি সিক্কিমনা এগ্রো-স্তার্তঅপশিং অমসুং তুরিজম স্তার্তঅপশিংগী লমদা মকোক থোংবা অমা ওইগদবনি অমসুং ওর্গানিক ফুদ এক্সপোর্তশিংদা মালেমগী থাক্তা মশাগী মশক অমা শেমগদবনি। সিক্কিম অসি নাগরিক খুদিংমক্না দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং লৌশিনবা অমসুং ৱেস্ত তু ৱেল্থ ইনিসিয়েতিবশিং অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা রাজ্য অমা ওইগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি অসিগুম্বা মরুওইবা পান্দমশিং অসি ফংনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা সিক্কিমগী মফম অমা লৈহন্নবগীদমক্তা কত্থোক্কনি।" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা সিক্কিমগী গবর্নর, শ্রী ওম প্রকাশ মথুর, সিক্কিমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রেম সিংহ তামাং অমসুং অতৈ মকোক থোংবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
স্তেতহুদকী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা চহি ৫০ মপুং ফারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা সিক্কিম@৫০দা শরুক য়াখি: মফম অসিদা প্রোগ্রেসনা পান্দমগা থেংনৈ অমসুং মহৌশা অসিনা চাউখৎপা পুরকই। সিক্কিম সরকারনা সিক্কিমগী কলচরেল রিচদ, ত্রেদিসন, নেচরেল স্প্লন্দর অমসুং মসিগী হিস্তরীগী মচাকশিংবু সেলেব্রেৎ তৌদুনা থিম 'সুনৌলো, সমৃদ্ধ অমসুং সমর্থ সিক্কিম'গী মখাদা চহি অমা চুপ্পগী ওইবা থবক থৌরমশিংগী পরিং অমা থৌরাং তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা সিক্কিমদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি অমসুং উরেপ-উয়ুংসু তমখি। প্রোজেক্তশিং অদুগী মনুংদা নামচী দিস্ত্রিক্ততা লুপা করোর ৭৫০ হেনবগী মমলদা ফমুং ৫০০ লৈবা অনৌবা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল অমা; গিয়ালসিং দিস্ত্রিক্তকী সাঙ্গাচোলেং, পেলিংদা পেসেঞ্জর রোপৱে; গঙ্গতোক দিস্ত্রিক্তকী সাংখোলাদা লৈবা অতল অমৃত উদয়নদা ভারত রত্ন অতল বিহারী বাজপেয়ীজীগী মীতম য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্তেতহুদকী চহি ৫০ মপুং ফারকপগী নীংশিং শেনয়েক অমসুং স্তাম্প অমসু ফোংখি।