Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at laying of foundation stone of City Gas Distribution project in Alipurduar, West Bengal
29 MAY 2025 2:51PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Sukanto Majumdar Ji, Leader of the Opposition in the West Bengal Assembly, Suvendu Adhikari Ji, Alipurduar's popular MP brother Manoj Tigga Ji, other MPs, MLAs, and my brothers and sisters of Bengal!
My greetings to all the people of Bengal from this historic land of Alipurduar!
This land of Alipurduar is not just connected by borders but also by cultures. On one side is the border of Bhutan, on the other side is the salutation of Assam. On one side is the beauty of Jalpaiguri, on the other side is the pride of Cooch Behar. Today I have got the privilege of meeting all of you on this prosperous land.
Friends,
Today, when India is moving towards becoming a developed nation, Bengal's participation is both expected and essential. With this intention, the central government is constantly giving new impetus to infrastructure, innovation and investment here. The development of Bengal is the foundation of India's future. And today is the day to add another strong brick to that foundation. A short while ago, we launched the City Gas Distribution Project in Alipurduar and Cooch Behar from this platform. Through this project, clean, safe and cheap gas will be supplied through pipeline to more than 2.5 lakh households. This will not only eliminate the worry of buying a cylinder for the kitchen but will also ensure safe gas supply to the families. Along with this, the construction of CNG stations will also expand the facilities of green fuel. This will save money, time and also provide relief to the environment. I congratulate the citizens of Alipurdurwar and Cooch Behar for this new beginning. This project of city gas distribution is not just a pipeline project; it is also an example of doorstep delivery of government schemes.
Friends,
The progress that India has made in the field of energy in the last few years is unprecedented. Today our country is moving rapidly towards a gas-based economy. Before 2014, 66 districts of the country had city gas facilities. Today, the city gas distribution network has reached more than 550 districts. This network is now reaching our villages and small towns. Lakhs of homes are getting gas through pipes. Public transport has also changed due to CNG. This is reducing pollution. That means, the health of the countrymen is improving and the burden on their pockets is also reducing.
Friends,
This change has gained further momentum with the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana. Our government launched this scheme in the year 2016. This scheme has made the lives of crores of poor sisters easier. This has freed women from smoke, improved their health, and most importantly, an atmosphere of respect has been created in the kitchen of the house. In 2014, there were less than 14 crore LPG connections in our country. Today this number is more than 31 crores. That means the dream of providing gas to every home is now being realized. For this, our government has strengthened the gas distribution network in every corner of the country. Therefore, the number of LPG distributors across the country has also more than doubled. Before 2014, there were less than 14 thousand LPG distributors in the country. Now their number has also increased to more than 25 thousand. Gas cylinders are now easily available in every village.
Friends,
All of you are also familiar with the Urja Ganga Project. This project is a revolutionary step towards a gas-based economy. Under this scheme, work is being done to connect gas pipelines to the states of eastern India. Now gas is reaching many states of eastern India including West Bengal through pipes. All these efforts of the Government of India have created new employment opportunities, be it in cities or villages. Employment has increased at every level, from laying pipelines to supply of gas. Gas-based industries have also got a boost from this. Now we are moving towards an India where energy is cheap, clean, and accessible to all.
Friends,
West Bengal has been a major center of Indian culture and knowledge and science. The dream of a developed India cannot be fulfilled without the development of Bengal. And keeping this in mind, the central government has started development works worth thousands of crores here in the last 10 years. Be it Purva Expressway or Durgapur Expressway, modernization of Shyama Prasad Mukherjee Port or expansion of Kolkata Metro, rejuvenation of New Jalpaiguri station or operation of new trains on the Dooars route, the central government has made every possible effort to develop Bengal. The project that has started today is not just a pipeline; it is the lifeline of progress. It is our endeavour to make your life easy and your future bright. With the hope that our Bengal should move rapidly towards development, once again, I extend my best wishes for all these facilities. Now after 5 minutes, I am going to an open platform from here. You would want to hear many things from me, that platform is more suitable, so I will tell you the rest of the things after 5 minutes. This is enough in this programme, you should take this journey of development forward with zeal and enthusiasm.
Best wishes, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোংচুপ বেঙ্গলগী অলিপুরদুৱারদা সিতি গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন প্রোজেক উরেপ-উয়ুং তম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
29 MAY 2025 2:51PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ, সুকান্তো মজুমদার জি, নোংচুপ বেঙ্গল লেজিসলেতিপ এশেমব্লিগী ওপোজিসনগী লুচিংবা, সুভেন্দু অধিকারি জি, অলিপুরদুৱারগী এম.পি ইনাও মনোজ তিগা জি, অতোপ্পা এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং বেঙ্গলগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
পুৱারি ওইরবা লমদম অলিপুরদুৱারদগী বেঙ্গলগী মীয়ামদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অলিপুরদুৱারগী লম অসি ঙমখৈশিংনা শম্নবা খক নত্তনা নাৎশিংনশু শম্নহল্লি। নাকল অমদা ভুতানগী ঙমখৈ লৈরে, অতোপ্পা নাকল অমদা অসাম লৈরে। নাকল অমদা সিলিগুরিগী ফজবা লৈরি, নাকল অমদা কুচ বেহার লৈরে। ঙসি ঐনা নুংঙাই য়াইফরবা লমদম অসিদা অদোমগা উনবগী খুদোংচাবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা মতম অসিদা, বেঙ্গলনা শরুক য়াগনি হায়বগী থাজবা লৈরি অমসুং মসি তঙাইফদবনি। ৱাখল অসিগা লোয়ননা, মফম অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্নোবেসন অমসুং শেন থাদবদা কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা ইনোৎ পীরি। বেঙ্গল চাউখৎপা অসি ভারতকী তুংগী য়ুম্ফমনি। ঙসিগী নুমিৎ অসি অতোপ্পা মপাঙ্গল কনবা চেক অমদা য়ুম্ফমদা হাপচিনবা নুমিৎনি। ঙাইহাক্কী মমাংদা, ঐখোয়না মফম অসিদগী অলিপুরদুৱার অমসুং কুচ বেহারদা সিতি গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন প্রোজেক হৌদোকখ্রে। প্রোজেক অসিনা ইমুং লাখ ২.৫ হেনবদা মৈখু চেন্দবা অমসুং মমল হোংবা গ্যাস পাইপকী খুৎথাংদা ফংহনগনি। মসিনা সিলিন্দরশিং লৈবগী অৱাবশিং কোকহনবা খক নত্তনা, ইমুংশিংদা অশোই-অঙাম য়াওদনা গ্যাস ফংহল্লগনি। মসিগা লোয়ননা, সি.এন.জি স্তেসনশিং শাবা হেনগৎলকপা অসিনা মৈখু চেন্দবা ফুয়েল ফংহনবা হেনগৎলগনি। মসিনা শেন অমসুং মতম কনগনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমদা কান্নগনি। অনৌবা থবক অসিগীদমক ঐনা অলিপুরদুৱার অমসুং কুচ বেহারগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। সিতি গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন প্রোজেক অসি শুপ্নগী পাইপলাইন প্রোজেক অমা খক নত্তে, মসি সরকারগী স্কিমশিং থোংজিলদা য়ৌহনবগী খুদম অমসু ওইরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খর অসিদা ইনর্জিগী লমদা ভারতনা চাউখৎলক্লিবা অসি মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবনি। ঙসিদি ঐখোয়গী ভারত গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা ইকোনোমি অমগী মাইকৈদা য়াংনা চংশিল্লক্লি। ২০১৪ গী মমাঙদা, লৈবাক অসিগী জিলা ৬৬ দা সিতি গ্যাসকী খুদোংচাবশিং লৈরমখি। ঙসি জিলা ৫৫০ হেনবদা সিতি গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন নেতৱার্ক লৈরে। নেতৱার্ক অসি হৌজিক ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং অমসুং অপীকপা সহরশিংদা য়ৌরে। য়ুম লাখ কয়া পাইপশিংগী খুৎথাংদা গ্যাস ফংলে। সি.এন.জিনা মরম ওইদুনা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিন্দা অহোংবা পুরক্লে। মসি পোল্লুসন হন্থহল্লে। মীয়ামগী হকশেলশু ফগৎলে অমসুং মখোয় শেন য়াম্না তিংবগী অৱাবশু হন্থরে।
মরুপশিং,
অওনবা অসি পুরকপদা প্রধান মন্ত্রী উজৱালা য়োজননা অহেনবা ইনোৎ পীরে। স্কিম অসি ঐখোয়গী সরকারনা ২০১৬ দা হৌদোকখিবনি। স্কিম অসিনা লায়রবা ইচল করোর কয়াগী পুন্সি হিংবদা লাইহল্লে। মসিনা নুপীশিং মৈখুগী অৱাবা কোকহল্লে, মখোয়গী হকচাং ফগৎলে অমসুং মরুওইনা য়ুমগী চাকশঙদা ইকায়খুম্নবা লৈরে। ২০১৪ দা, ঐখোয়গী লৈবাক্ত এল.পি.জি কন্নেক্সন করোর ১৪ গী মখাদা লৈরমখি। ঙসিদি করোর ৩১ হেন্না লৈরে। ইমুং খুদিংদা গ্যাস ফংহন্নবা মঙলান অদু হৌজিক মঙফাওনরে। মসিগীদমক, ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্ত গ্যাস ফংহন্নবা নেতৱার্ক ফগৎহল্লে। মরম অদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা এল.পি.জি দিস্ত্রিব্যুতর মশিং শরুক অনিদা হেনগৎলে। ২০১৪ গী মমাঙদা, লৈবাক অসিদা এল.পি.জি দিস্ত্রিব্যুতর লিশিং ১৪ গী মখাদা লৈরমখি। হৌজিক মখোয়গী মশিং হেনগৎলক্তুনা লিশিং ২৫ য়ৌরে। হৌজিক খুঙ্গং খুদিংমক্ত গ্যাস সিলিন্দরশিং লাইনা ফংবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
অদোম উরজা গঙ্গা প্রোজেক খঙলম্লগনি। প্রোজেক অসি গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা ইকোনোমি অমগী মাইকৈদা থাংজিনবা অওনবা খোঙথাং অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা, নোংপোক ভারতকী রাজ্যশিংদা গ্যাস পাইপলাইনশিং শম্ননবা থবক পায়খৎলি। হৌজিক পাইপনা গ্যাস য়ৌরবা নোংপোক ভারতকী রাজ্যশিংগী মনুংদা নোংচুপ বেঙ্গলশু য়াওরে। ভারত সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং সহরশিং নত্ত্রগা খুঙ্গংশিংদা অসিনা অনৌবা থবকশিং ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে। পাইপলাইনশিং ফুম্বদগী হৌরগা গ্যাস ফংহনবা য়াওবদা থাক খুদিংমক্ত থবক ফংবা হনগৎলে। মসিগী গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা উদ্যোগশিংশু চাউখৎলে। হৌজিক ঐখোয় মমল হোংবা, মৈখু চেন্দবা অমসুং লাইনা গ্যাস ফংহনবা ভারত অমা ওইরক্লে।
মরুপশিং,
নোংচুপ বেঙ্গল অসি ভারতকী নাৎ, সাইন্স অমসুং লৌশিংগী মরুওইবা মফম অমনি। বেঙ্গল চাউখৎতনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্লোই। মসিগী ৱাখল অসিদগী, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে। থবকশিং অসিগী মনুংদা পুরবা এক্সপ্রেসৱে নত্ত্রগা দুরগাপুর এক্সপ্রেসৱে, শ্যামা প্রাসাদ মুখর্জি হিথাংফম মতমগা চুন্না শেমগৎপা নত্ত্রগা কোলকাতা মেত্রো শাংদোকপা, ন্যু জলপাইগুরি স্তেসন অমুক হন্না শেমগৎপা, দুৱার রুতশিংদা অনৌবা ত্রেনশিং চেনবা য়াওরি। বেঙ্গল চাউখৎনবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। ঙসি হৌদোক্লিবা প্রোজেক অসি পাইপলাইন খক্তগী নত্তে, মসি চাউখৎপগী হিংনবা লম্বীনি। অদোমগী পুন্সি হিংবদা লাইনবা, অদোমগী তুংগী য়াইফনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎপনি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী বেঙ্গল য়াম্না য়াংনা চাউখৎপগী মাইকৈদা চঙশিনগনি, হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না মীয়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মিনিত ৫ গী মতুংদা, ঐ মফম অসিদগী অহাংবা ফম্বাক অমদা চৎলগনি, অদোম ঐঙোন্দগী ৱাফম কয়া তাবা পাম্লমগনি, মফম অদুদনা হেন্না চুনগনি, মরম অদুনা অতোপ্পা ৱাফমশিং ঐনা মিনিত ৫ গী মতুংদা ঙাংগনি। থৌরম অসিগী ওইনা মতাং অসিদা লোইশিঞ্জরে, হরাওবগা লোয়ননা অদোম্না চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি মাংলোমদা পুখৎকদবনি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।