Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at laying of foundation stone of City Gas Distribution project in Alipurduar, West Bengal
29 MAY 2025 2:51PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Sukanto Majumdar Ji, Leader of the Opposition in the West Bengal Assembly, Suvendu Adhikari Ji, Alipurduar's popular MP brother Manoj Tigga Ji, other MPs, MLAs, and my brothers and sisters of Bengal!
My greetings to all the people of Bengal from this historic land of Alipurduar!
This land of Alipurduar is not just connected by borders but also by cultures. On one side is the border of Bhutan, on the other side is the salutation of Assam. On one side is the beauty of Jalpaiguri, on the other side is the pride of Cooch Behar. Today I have got the privilege of meeting all of you on this prosperous land.
Friends,
Today, when India is moving towards becoming a developed nation, Bengal's participation is both expected and essential. With this intention, the central government is constantly giving new impetus to infrastructure, innovation and investment here. The development of Bengal is the foundation of India's future. And today is the day to add another strong brick to that foundation. A short while ago, we launched the City Gas Distribution Project in Alipurduar and Cooch Behar from this platform. Through this project, clean, safe and cheap gas will be supplied through pipeline to more than 2.5 lakh households. This will not only eliminate the worry of buying a cylinder for the kitchen but will also ensure safe gas supply to the families. Along with this, the construction of CNG stations will also expand the facilities of green fuel. This will save money, time and also provide relief to the environment. I congratulate the citizens of Alipurdurwar and Cooch Behar for this new beginning. This project of city gas distribution is not just a pipeline project; it is also an example of doorstep delivery of government schemes.
Friends,
The progress that India has made in the field of energy in the last few years is unprecedented. Today our country is moving rapidly towards a gas-based economy. Before 2014, 66 districts of the country had city gas facilities. Today, the city gas distribution network has reached more than 550 districts. This network is now reaching our villages and small towns. Lakhs of homes are getting gas through pipes. Public transport has also changed due to CNG. This is reducing pollution. That means, the health of the countrymen is improving and the burden on their pockets is also reducing.
Friends,
This change has gained further momentum with the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana. Our government launched this scheme in the year 2016. This scheme has made the lives of crores of poor sisters easier. This has freed women from smoke, improved their health, and most importantly, an atmosphere of respect has been created in the kitchen of the house. In 2014, there were less than 14 crore LPG connections in our country. Today this number is more than 31 crores. That means the dream of providing gas to every home is now being realized. For this, our government has strengthened the gas distribution network in every corner of the country. Therefore, the number of LPG distributors across the country has also more than doubled. Before 2014, there were less than 14 thousand LPG distributors in the country. Now their number has also increased to more than 25 thousand. Gas cylinders are now easily available in every village.
Friends,
All of you are also familiar with the Urja Ganga Project. This project is a revolutionary step towards a gas-based economy. Under this scheme, work is being done to connect gas pipelines to the states of eastern India. Now gas is reaching many states of eastern India including West Bengal through pipes. All these efforts of the Government of India have created new employment opportunities, be it in cities or villages. Employment has increased at every level, from laying pipelines to supply of gas. Gas-based industries have also got a boost from this. Now we are moving towards an India where energy is cheap, clean, and accessible to all.
Friends,
West Bengal has been a major center of Indian culture and knowledge and science. The dream of a developed India cannot be fulfilled without the development of Bengal. And keeping this in mind, the central government has started development works worth thousands of crores here in the last 10 years. Be it Purva Expressway or Durgapur Expressway, modernization of Shyama Prasad Mukherjee Port or expansion of Kolkata Metro, rejuvenation of New Jalpaiguri station or operation of new trains on the Dooars route, the central government has made every possible effort to develop Bengal. The project that has started today is not just a pipeline; it is the lifeline of progress. It is our endeavour to make your life easy and your future bright. With the hope that our Bengal should move rapidly towards development, once again, I extend my best wishes for all these facilities. Now after 5 minutes, I am going to an open platform from here. You would want to hear many things from me, that platform is more suitable, so I will tell you the rest of the things after 5 minutes. This is enough in this programme, you should take this journey of development forward with zeal and enthusiasm.
Best wishes, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଅଲିପୁରଦୁଆରରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 MAY 2025 2:51PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ବିଧାନସଭାର ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ସୁକାନ୍ତୋ ମଜୁମଦାର, ଅଲିପୁରଦୁଆରର ଲୋକପ୍ରିୟ ସାଂସଦ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ, ଭାଇ ମନୋଜ ଟିଗ୍ଗା , ଅନ୍ୟ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳାର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ଅଲିପୁରଦୁଆରର ଏହି ଐତିହାସିକ ଭୂମିରୁ ସମସ୍ତ ବଙ୍ଗଳାବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଅଲିପୁରଦୁଆରର ଏହି ଭୂମି କେବଳ ସୀମା ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଜଡିତ। ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଭୁଟାନର ସୀମା, ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଆସାମର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ିର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ କୁଅଚ୍ ବିହାରର ଗର୍ବ। ଆଜି ମୁଁ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ଭୂମିରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ବଙ୍ଗଳାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆଶାୟୀ ଏବଂ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ନିରନ୍ତର ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛନ୍ତି। ବଙ୍ଗଳାର ବିକାଶ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ଏବଂ ଆଜି ସେହି ମୂଳଦୁଆରେ ଆଉ ଏକ ମଜବୁତ ଇଟା ଯୋଡିବାର ଦିନ ଆସିଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଅଲିପୁରଦୁଆର ଏବଂ କୁଚବିହାରରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପାଇପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବ। ଏହା କେବଳ ରୋଷେଇ ଘର ପାଇଁ ସିଲିଣ୍ଡର କିଣିବାର ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପରିବାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇବ। ଏହା ସହିତ, ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସବୁଜ ଇନ୍ଧନର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହେବ। ଏହା ଟଙ୍କା, ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବ ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ମୁଁ ଅଲିପୁରଦୁଆର ଏବଂ କୁଚବିହାରର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ଏକ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ, ଏହା ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଆଜି ଆମର ଦେଶ ଗ୍ୟାସ-ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ୬୬ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସୁବିଧା ଥିଲା। ଆଜି ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କ ୫୫୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ନେଟୱାର୍କ ଏବେ ଆମର ଗାଁ ଏବଂ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ୟାସ୍ ମିଳୁଛି। ସିଏନଜି ଯୋଗୁଁ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ଏହା ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରୁଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପକେଟ୍ ଉପରେ ବୋଝ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ଆମ ସରକାର ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି। ଏହା ମହିଳାଙ୍କୁ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଘରର ରୋଷେଇ ଘରେ ସମ୍ମାନର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଆମ ଦେଶରେ ୧୪ କୋଟିରୁ କମ୍ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୩୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ସାକାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ, ସାରା ଦେଶରେ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଦେଶରେ ୧୪ ହଜାରରୁ କମ୍ ଏଲପିଜି ବିତରକ ଥିଲେ। ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏବେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଉର୍ଜା ଗଙ୍ଗା ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ମଧ୍ୟ ପରିଚିତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡ଼କୁ ଏକ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପୂର୍ବ ଭାରତର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଏବେ ପାଇପ ମାଧ୍ୟମରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସମେତ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସହର ହେଉ କି ଗାଁ, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପାଇପଲାଇନ ବିଛାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି। ଏବେ ଆମେ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଶକ୍ତି ଶସ୍ତା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଆସିଛି। ବଙ୍ଗଳାର ବିକାଶ ବିନା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ମନେ ରଖି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହେଉ କିମ୍ବା ଦୁର୍ଗାପୁର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉ କିମ୍ବା କୋଲକାତା ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ନୂତନ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ଷ୍ଟେସନର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କିମ୍ବା ଡୁଅର୍ସ ରୁଟରେ ନୂତନ ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନା, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବଙ୍ଗଳାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ଏକ ପାଇପଲାଇନ ନୁହେଁ, ଏହା ପ୍ରଗତିର ଜୀବନରେଖା। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା। ଆମର ବଙ୍ଗଳା ବିକାଶ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏବେ ୫ ମିନିଟ୍ ପରେ, ମୁଁ ଏଠାରୁ ଏକ ଖୋଲା ମଞ୍ଚକୁ ଯାଉଛି, ଆପଣମାନେ ମୋଠାରୁ ଅନେକ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହିଁବେ, ସେହି ମଞ୍ଚ ଅଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ, ତେଣୁ ମୁଁ ୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ବାକି କଥା କହିବି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏତିକି ଯଥେଷ୍ଟ, ଆପଣ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନା ସହିତ ବିକାଶର ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରଗତି କରାଇବା ଉଚିତ।
ଶୁଭକାମନା ଏବଂ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।