Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during the launch of Viksit Krishi Sankalp Abhiyan via video conferencing
29 MAY 2025 7:41PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Today, with the blessings of Lord Jagannath, a major campaign is being launched for the farmers of the country. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ (Developed Agriculture Resolution Campaign) is a unique initiative in itself. The monsoon is approaching, preparations for the Kharif season are underway, and during the next 12 to 15 days, over 2,000 teams comprising scientists, experts, officials, and progressive farmers will be visiting villages across the country. These teams will reach out to millions of farmers in more than 700 districts. I extend my best wishes to all the farmers of the country and to all the members of these teams for this grand campaign, this ambitious program, and for the bright future of Indian agriculture.
Friends,
Agriculture has traditionally been a state subject in our country. Each state formulates its own agricultural policies and takes steps in the interest of its farmers. But in today’s rapidly changing times, there is a need to bring comprehensive reforms to Indian agriculture. Our farmers have filled food reserves by producing record yields. However, markets are evolving, and consumer preferences are changing. Therefore, this is a humble effort to bring about changes in the agricultural system by working together with farmers and state governments. The goal is to modernize Indian agriculture, and for that, this campaign aims to initiate direct discussions with farmers. Under this campaign, our teams of scientists are taking the concept of “lab to land” forward in a major way. They will provide farmers with modern agricultural knowledge backed by data and will support them before the season begins.
Friends,
Over the past decades, our agricultural scientists have conducted valuable research and produced excellent results. On the other hand, our progressive farmers have introduced significant changes in agriculture through their own experiments — increasing yields and achieving great success. It is essential that the successful research of scientists and the successful practices of progressive farmers reach more and more of our farming community. You all have been working in this direction, but now there is a need to take this work forward with renewed energy. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ provides a great opportunity to do so.
Friends,
For a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), Indian agriculture must also be developed. The central government is focusing on many key areas such as: How can farmers get fair prices for their produce? How can the agricultural economy be strengthened? How can we produce crops in line with national needs? How can Bharat not only meet its own food requirements but also become a global food supplier? How can Bharat become a food basket? How can we tackle the challenges of climate change? How can we produce more grains with less water? How can we protect Mother Earth from harmful chemicals? How can we modernize agriculture? How can science and technology reach the fields? Our government has worked extensively on these issues over the past 10–11 years. Now, your task is to raise as much awareness among farmers as possible through this campaign.
Friends,
One important topic is providing farmers with additional sources of income like setting up solar panels on farm boundaries; linking more farmers with the Sweet Revolution (beekeeping) which is happening in the country; using crop residues, which are often discarded as waste, to generate energy — creating wealth from waste; identifying which millet (Shree Anna) is best suited to which land; exploring value addition for various agricultural products etc. Today, even non-milking cattle are becoming income sources through the GOBARdhan Yojana. We must discuss all these matters with our farmer brothers and sisters, sit with them, and provide them with detailed information.
Friends,
This is a major resolution to make Indian agriculture a foundation of ‘Viksit Bharat’. I urge all our farmers to ask as many questions as possible to the scientists visiting your villages. And I also urge the scientists and officials: this is not just a government task — it's a national mission. Approach this with a spirit of service to the nation. Address every query of the farmers and document their valuable suggestions as well. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ will open new doors of progress for our ‘annadatas’ (food providers). With this hope, I extend my heartfelt best wishes to the entire team and all the farmers.
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা বিকশিৎ কৃষি সঙ্কল্প অভিয়ানা হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
29 MAY 2025 7:41PM by PIB Imphal
জয় জগন্নাথ!
ঙসিদি, ভগবান জগন্নাথকী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগীদমক অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। "বিকশিৎ কৃষি সঙ্কল্প অভিয়ান" (দিবেলপ তৌরবা এগ্রিকলচর রিজোলুসন কেম্পেন) অসি মশামক্না তোপ তোপ্পা খোঙথাং অমনি। মোন্সুন লাক্কদৌরে, খারিফ পন্থাগী শেম-শাবা হৌরে, অমসুং লাক্কদৌরিবা নুমিৎ 12দগী 15 ফাওবগী মনুংদা, সাইন্তিস্তশিং, এক্সপর্তশিং, ওফিসিএলশিং, অমসুং প্রোগ্রেসিভ ফার্মরশিং য়াওনা তীম 2,000 হেনবনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা চৎকনি। হায়রিবা তীমশিং অসিনা জিলা 700 হেনবদা লৈরিবা লৌমী মিলিয়ন কয়াদা মতেং পাংগনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমী পুম্নমক্তা অমসুং হায়রিবা তীমশিং অসিগী মেম্বর পুম্নমক্তা মসিগী অচৌবা কেম্পেন, থৌরাং অসিগীদমক অমসুং ভারতকী লৌউ-শিংউগী অফবা তুংলমচৎকীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এগ্রিকলচর অসি চৎনবীগী মতুং ইন্না স্তেৎ সবজেক্ত অমা ওইদুনা লাক্লি। রাজ্য খুদিংমক্না মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোলিসীশিং শেম্মী অমসুং মখোয়গী লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমক্তা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। অদুবু ঙসিগী খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা মতম অসিদা, ভারতকী লৌউ-শিংউদা পাক-শন্না শেমদোক-শাদোকপগী তঙাইফদবা লৈরি। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা রেকোর্দ ওইবা মহৈ-মরোংশিং পুথোক্তুনা চিঞ্জাক মরাং কায়না ফংহল্লে। অদুম ওইনমক, কৈথেলশিং অসি হোংবা নাইরক্লি, অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংগী অপাম্বশিংসু হোংলক্লি। মরম অদুনা, মসি লৌমীশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা লৌউ-শিংউগী পথাপ অসিদা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনবা অমনি। মসিগী পান্দমদি ভারতকী লৌউ-শিংউবু মোদর্নাইজ তৌবনি, অমসুং মসিগীদমক্তা, কেম্পেন অসিনা লৌমীশিংগা হকথেংননা ৱারী শানবগী পান্দম থম্লি। কেম্পেন অসিগী মখাদা, ঐখোয়গী সাইন্তিস্তকী তীমশিংনা "লেব তু লেন্দ"গী ৱাখল্লোন অসিদা চাউনা মাংলোমদা চংশিল্লি। মখোয়না লৌমীশিংদা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা মোদর্ন এগ্রিকলচরেল নোলেজ ফংহল্লগনি অমসুং সিজন হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা মখোয়বু মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা দিকেদশিংদা, ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সাইন্তিস্তশিংনা মমল য়াম্লবা রিসর্চ অমা পাংথোকখ্রে অমসুং অফবা মহৈ অমা পুথোকখ্রে। অমরোমদা, ঐখোয়গী প্রোগ্রেসিভ ফার্মরশিংনা মখোয়গী এক্সপরিমেন্তশিংগী খুত্থাংদা লৌউ-শিংউদা মশক থোকপা অহোংবা পুরক্লি। সাইন্তিস্তশিংগী মাই পাকপা রিসর্চ অমসুং প্রোগ্রেসিভ ফার্মরশিংগী মাই পাকপা থৌওংশিং অসি ঐখোয়গী ফার্মিং কম্ম্যুনিতীদা হেন্না হেন্না য়ৌহনবা অসি তঙাইফদে। অদোম পুম্নমক্না মসিগী মাইকৈ অসিদা থবক তৌরি, অদুবু হৌজিক্তি মসিগী থবক অসি অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবগী তঙাইফদবা অদু লৈরে। "বিকশিৎ কৃষি সঙ্কলপ অভিয়ান"না মসি পাংথোক্নবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি।
মরুপশিং,
'বিকশিৎ ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) অমগীদমক, ভারতকী লৌউ-শিংউবুসু চাউখৎহনগদবনি। কেন্দ্র সরকারনা মরুওইবা হিরম কয়াদা মীৎয়েং চংলি। খুদম ওইনা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী অচুম্বা মমল করম্না ফংগনি? লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোনবু মতৌ করম্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি? নেস্নেলগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না ঐখোয়না করম্না মহৈ-মরোং পুথোকপা ঙমগনি? মতৌ করম্না ভারতনা মশাগী চিঞ্জাক্কী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহনবতা নত্তনা মালেমগী চিঞ্জাক সপ্লাইয়র অমা ওইরকপা ঙমগনি? ভারত অসি করিগীদমক চিঞ্জাক্কী কোৎ অমা ওইরকপা ঙম্লিবনো? ঐখোয়না ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী শিংনবশিং অসি করম্না মায়োক্নগনি? ঈশিং হন্থনা শীজিন্নদুনা করম্না মহৈ-মরোং হেন্না পুথোকপা ঙমগনি? ঐখোয়না মতৌ করম্না মমা পৃথীবি অসি শাফবা কেমিকেলশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি? লৌউ-শিংউবু মতৌ করম্না মোদর্নাইজ তৌবা ঙমগনি? সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা লমশিং অসি করম্না য়ৌহনগনি? ঐখোয়গী সরকারনা হৌখিবা চহি 10-11 অসিদা হীরমশিং অসিদা কন্না হোৎনখি। হৌজিক, অদোমগী থবক অসি কেম্পেন অসিগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী মরক্তা য়ারিবমখৈ হেন্না এৱারনেস হেনগৎহনবনি।
মরুপশিং,
মরুওইবা হীরম অমা হায়রগদি লৌমীশিংদা ইনকমগী অহেনবা সোর্সশিং ফংহনবা হায়বদি ফার্মগী ঙমখৈদা সোলর পেনেলশিং লিংখৎপা; লৈবাক অসিদা হৌজিক থোক্লিবা স্বীৎ রিভোলুসন (খোই য়োকপা) অসিগা লৌমীশিংবু হেন্না মরী লৈনহনবা; মহৈ-মরোংশিংদগী লেমহৌরিবা মহৈ-মরোংশিংবু শিজিন্নদুনা ইনর্জী পুথোকপা - লেমহৌরিবা অসিদগী শেন্মিৎলোন শেম্বা; করম্বা লমদমদা করম্বা মিলেৎ (শ্রী অন্ন) অসি খ্বাইদগী চুনবা হায়বদু মশক খঙদোকপা; লৌউ-শিংউগী পোত্থোক কয়াগীদমক ভেল্যু এদিসন থিদোকপা অসিনি। ঙসিদি, গোবার্ধন য়োজনাগী খুত্থাংদা, খোম্লাং থোক্তবা শা-ষনশিংসু শেন্থোক্কী পাম্বৈ ওইরক্লি। ঐখোয়না লৌমী ওইরিবা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগা লোয়ননা ৱাফমশিং অসি খন্ন-নৈনগদবনি, মখোয়গা লোয়ননা তান্নগদবনি, অমসুং মখোয়দা অকুপ্পা মরোলগী ওইবা পাউতাক পীগদবনি।
মরুপশিং,
মসি ভারতকী লৌউ-শিংউবু 'বিকসিৎ ভারত'কী য়ুম্ফম অমা ওইহন্নবা মরুওইবা ৱারেপ অমনি। ঐহাক্না ঐখোয়গী লৌমী পুম্নমকপু মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লাক্লিবা সাইন্তিস্তশিংদা য়ারিবমখৈ ৱাহং কয়া হংনবা হায়জরি। অমসুং ঐহাক্না সাইন্তিস্তশিং অমসুং ওফিসিএলশিংদা হায়জরি মদুদি মসি সরকারগী থবক খক্তা নত্তে, মসি লৈবাক্কী মিসন অমনি। মসিদা লৈবাক্কী সেবাগী ৱাখল্লোনগা লোইননা চঙশিনবিয়ু। লৌমীশিংগী ৱাহং খুদিংমক থেংননবা অমসুং মখোয়গী মমল য়াম্লবা খন্ন-নৈনবশিং অদু দোকুমেন্ত তৌনবা। 'বিকশিৎ কৃষি সঙ্কলপ অভিয়ান'না ঐখোয়গী 'অন্নদাতাস' (অন্ন পীবশিং) গীদমক চাউখৎপগী অনৌবা থোঙ হাংদোক্লগনি। মসিগী অপাম্বা অসিগা লোইননা, ঐহাক্না তীম পুম্নমক্তা অমসুং লৌমী পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
থাগৎচরি!