Ministry of Culture
Prime Minister Shri Narendra Modi to attend the 300th Birth Anniversary of Lokmata Ahilyabai Holkar in Bhopal
Ministry of Culture Commemorating the Birth Anniversary Tomorrow
30 MAY 2025 4:07PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture, Government of India, in collaboration with the Government of Madhya Pradesh is commemorating the 300th birth anniversary of Lokmata Ahilyabai Holkar, a visionary reformer, cultural patron, and revered leader. The event will be held on 31st May 2025 at Jamburi Maidan, Bhopal. The occasion will be graced by the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, as the Chief Guest.
Lokmata Ahilyabai Holkar is remembered for her people centric policies, deep commitment to economic and socio-cultural issues, specially those that affected the life of women. She encouraged the education of women and their participation in the social and religious life of the local community. She supported and encouraged women weavers to make Maheshwari saris.
Her contributions were wide ranging spanning from infrastructure development (water bodies, roads, dharmashalas) to reconstruction and revival of temples across the length and breadth of the land. The edifices created by her have not only left an indelible mark on India's cultural and spiritual landscape but also stood the test of time.
Key Highlights of the Event:
• Release of a ‘Commemorative Coin and Stamp’ in honour of Lokmata Ahilyabai Holkar’s 300th birth anniversary.
• Display of exhibition that chronicles her remarkable life, works, and contributions to Indian society and culture.
• Cultural presentations reflecting the ethos and values upheld by Lokmata Ahilyabai Holkar throughout her life.
• The commemorative programme will be held in the august presence of:
• Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav
• Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel
This event forms a part of the Ministry of Culture’s ongoing efforts to commemorate and celebrate India’s heritage and remember and honour the great visionaries who have shaped the cultural and social foundations of Bharat.

কল্চর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ভোপালদা লোকমাতা অহিল্যাভাই হোলকারগী ৩০০ শুবা মপোক নুমিৎ থৌরম শরুক য়াগনি
কলচর মিনিস্ত্রিনা মে ৩১ দা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্কনি
30 MAY 2025 4:07PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী কলচর মিনিস্ত্রিনা মধ্য প্রদেস সরকারগা খুৎশম্নদুনা, মীৎয়েং শানবা অওনবা পুরকপা অমা, নাৎ য়োকখৎপা অমসুং শেংলবা লুচিংবা অমা ওইরিবা লোকমাতা অহিল্যাভাই হোলকারগী ৩০০ শুবা মপোক নুমিৎ থৌরম পাংথোক্কনি। থৌরম অসি মে ৩১, ২০২৫ দা ভোপালগী জমবুরি মৈদান্দা পাংথোক্কনি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চীফ গেস্ত ওইনা শরুক য়াগনি।
মহাক্কী মীয়ামগী য়াইফনবা থৌশিলশিং, শেন-থুম অমসুং খুন্নাই অমসুং নাৎকী ৱাফমশিংদা অচেৎপা থবক, নুপীশিংগী পুন্সিদা শোকহনবা থবকশিংগী অখন্নবা থবকশিংগীদমক মহাক মীয়াম্না নিংশিংলি। মহাক্না নুপীশিং লাইরিক তম্নবা অমসুং খুন্নাইগী অমসুং মীয়ামগী লাইনিংগী থবকশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি। নুপী ফিশাবীশিং মহেশ্বারি সারি শানবা মহাক্না পুক্নিং থৌগৎখি।
মহাক্না ঈশিং লৈবা মফমশিং, লম্বীশিং, ধর্মসালাশিং শেমগৎপদগী হৌরগা লৈবাক শীনবা থুংনা লাইশঙশিং অমুক হন্না শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎখি। মহাক্না পাংথোক্লম্বা থবকশিংনা ভারতকী নাৎ অমসুং অধ্যাতিক্কী লমদা মুৎপা নাইদ্রবা মমি অমা তাহল্লম্বা খক নত্তনা মতম শাংনা লৈখি।
থৌরমগী মরুওইবশিং:
· লোকমাতা অহিল্যাভাই হোলকারগী ৩০০ শুবা মপোক নুমিৎ থৌরম ইকায়খুম্নবা ওইনা নিংশিং শেনয়েক অমা অমসুং স্তাম্প অমা ফোঙগনি।
· মহাক্কী পুন্সি, থবকশিং অমসুং ভারতকী নাৎ অমসুং খুন্নাইদা পাংথোক্লম্বা থবকশিং একজিবিসন অমদা উৎকনি।
· মহাক্কী পুন্সিদা লোকমাতা অহিল্যাভাই হোলকারনা ঙাক্তুনা চৎখিবা গুনশিং মমি তাবা নাৎকী থৌরমশিং উৎকনি।
· থৌরম অসিদা শক্নাইরবা মীওইশিং শরুক য়াগনি:
· মধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী মোহন যাদব
· মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেল
ভারতকী হেরিতেচ ইকায়খুম্নবা উৎনবা অমসুং ভারতকী নাৎ অমসুং খুন্নাইগী য়ুম্ফমশিং থোল্লমখিবা শক্নাইরবা মীওইশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা কলচর মিনিস্ত্রিনা হৌজিক চৎথরিবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা থৌরম অসি পাংথোক্কদবনি।