Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects at Devi Ahilyabai Mahila Sashaktikaran Mahasammelan in Bhopal
31 MAY 2025 4:18PM by PIB Delhi
Honourable Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel; our esteemed Chief Minister, Shri Mohan Yadav Ji; Union Ministers joining us via technology; Tokhan Sahu Ji from Indore; Ram Mohan Naidu Ji from Datia; Muralidhar Mohol Ji from Satna; the Deputy Chief Ministers of the state, Shri Jagdish Devda Ji & Shri Rajendra Shukla Ji, present here on the dais; my colleague in the Lok Sabha, Shri V. D. Sharma Ji; other Ministers, public representatives, and my dear brothers and sisters gathered here in large numbers!
First and foremost, I bow to Maa Bharti, and Bharat's women. Today, such a large gathering of mothers, sisters, and daughters has come here to bestow their blessings upon us. I am truly blessed to have had the opportunity to meet all of you.
Brothers and sisters,
Today marks the 300th birth anniversary of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar. It is a momentous occasion for 140 crore Indians to draw inspiration and contribute towards the monumental task of nation-building. Devi Ahilyabai used to say that true governance lies in serving the people and improving their lives. Today’s programme carries forward her profound vision. The Indore Metro has been inaugurated today, and air services have now commenced from Datia and Satna as well. These projects will enhance public facilities in Madhya Pradesh, accelerate development, and generate numerous new employment opportunities. On this auspicious day, I extend my heartfelt congratulations to all of you and to the entire state of Madhya Pradesh for these significant developmental strides.
Friends,
The very name of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar evokes a deep sense of reverence. Words seem insufficient to describe the greatness of her personality. Devi Ahilyabai is a symbol of the idea that with willpower and firm resolve, no matter how adverse the circumstances, one can achieve remarkable outcomes. 2.5 - 3 centuries ago, when our nation was under the colonial rule, she accomplished such extraordinary feats that even generations later continue to speak of them. While it is easy to speak of such achievements today, it was not easy to accomplish them in those challenging times.
Friends,
Lokmata Ahilyabai never viewed service to God and service to the people as separate duties. It is said that she always carried a Shivling with her. Leading a state during such a turbulent period was akin to wearing a crown of thorns—one can only imagine the burden of that responsibility. Yet, Lokmata Ahilyabai gave a new direction to her state's development. She dedicated herself to empowering even the poorest of the poor. Devi Ahilyabai was a staunch protector of Bharat's heritage. At a time when our temples, pilgrimage sites, and cultural landmarks were under threat, Lokmata took the initiative to safeguard them. She restored and rebuilt numerous temples and sacred sites across India, including the Kashi Vishwanath Temple. I am fortunate to get the opportunity to serve Kashi now, the city where Lokmata Ahilyabai carried out various developmental work extensively. Today, if you visit the Kashi Vishwanath Temple, you will also find a statue of Devi Ahilyabai there.
Friends,
Mata Ahilyabai adopted an exemplary model of governance in which the poor and the marginalised were given utmost priority. She initiated various schemes to promote employment and entrepreneurship. She encouraged agriculture, as well as forest-based cottage industries and handicrafts. To support farming, she constructed an intricate network of small canals—just imagine the foresight she had, three centuries ago. She also built numerous ponds to promote water conservation. Today, we continue to emphasize the message: “Catch the rain, save every drop.” Yet, Devi Ahilyabai had already given us this message 250 to 300 years ago. She promoted the cultivation of cotton and spices to boost farmers’ incomes. Even today, we repeatedly urge farmers to diversify their crops and not restrict themselves to paddy or sugarcane alone. We must grow everything that the country needs. For the tribal and nomadic communities, she formulated plans to utilise vacant lands for agriculture. I consider myself fortunate that I now serve my tribal brothers and sisters under the leadership of a tribal daughter who is today the President of India. Devi Ahilyabai also established new industries to promote the now world-renowned Maheshwari sarees. Few people may know that she had an exquisite appreciation for skill and craftsmanship. She brought a few families from Junagadh in Gujarat to Maheshwar, united them, and developed the craft of Maheshwari sarees. The legacy she established 250 to 300 years ago continues to enrich the lives of many families and has immensely benefited our weavers.
Friends,
Devi Ahilyabai will forever be remembered for her many far-reaching social reforms. Today, when we speak about raising the legal age of marriage for daughters, some individuals in our country view it as a threat to secularism, or consider it contrary to religious beliefs. But let us look at Devi Ahilyabai ji—centuries ago, she was already contemplating the appropriate age for a girl's marriage, out of respect for the dignity and potential of women. Though she herself was married at a young age, she had a clear understanding of what path would ensure the development and empowerment of daughters. Such was the vision of Devi Ahilyabai ji. She also asserted that women should have rights to property, and that widows—those who had lost their husbands prematurely—should be allowed to remarry. During her time, even discussing such matters was exceedingly difficult, yet Devi Ahilyabai stood firmly in support of these progressive reforms. She also organised a special women's contingent within the Malwa army. People in the Western world remain unaware of this. They often criticise and attempt to disparage us over women’s rights, unaware that, 2.5 - 3 centuries ago, Bharat had women serving in its armies.
Friends,
For the protection of women, she also established 'Nari Suraksha Tolis'—women’s safety groups—in villages. In essence, Mata Ahilyabai symbolises the invaluable role of women in the task of nation-building. Today, I bow with deep reverence to Devi Ahilyabai ji, who brought about such profound change in society. I bow at her feet and pray that wherever she is, she may continue to shower her blessings upon us all.
Friends,
There is one powerful statement made by Devi Ahilyabai that will always inspire us, one that we must never forget. The essence of her words was: 'Whatever we receive is a debt given by the public, and it is our duty to repay it.' Today, our government is guided by these very values espoused by Lokmata Ahilyabai. “Nagrik Devo Bhava”—the citizen is god—has become the mantra of our governance. Our government is placing women-led development at the very heart of its development strategy. Mothers, sisters, and daughters are central to every major scheme of the government. You are aware that 4 crore homes have been built for the poor, and most of these are registered in the names of women—our mothers and sisters—giving them legal ownership. For many of these women, it is the first time in their lives that a property has been registered in their name. This means that crores of women in our country have become homeowners for the very first time.
Friends,
Today, the government is working to ensure that every household receives tap water, so that our mothers and sisters are spared the hardship of fetching water, and our daughters can focus on their studies. In the past, crores of women lacked access to basic amenities such as electricity, LPG gas, and toilets. Our government has ensured the provision of these facilities. And these are not merely conveniences; they are a sincere gesture of respect for our mothers and sisters. These measures have eased many of the daily struggles faced by women from poor families and rural areas.
Friends,
In earlier times, many women were forced to conceal their illnesses. Even during pregnancy, they avoided going to the hospital, fearing that medical expenses would place a burden on the family. As a result, they endured pain in silence. The Ayushman Bharat Yojana has relieved them of this concern. Now, they too can access free hospital treatment worth up to Rs 5 lakh.
Friends,
Along with education and healthcare, one of the most crucial aspects for women's empowerment is income generation. When a woman earns her own money, her self-respect within the household increases, and her participation in family decisions becomes more significant. Over the past eleven years, our government has consistently worked to economically empower the women of Bharat. Just imagine—before 2014, before you entrusted me with the responsibility of service, more than 30 crore women in the country did not even have a bank account. Our government launched the Jan Dhan Yojana and opened bank accounts for all of them. Through these accounts, the government now transfers funds from various schemes directly into their hands. Today, whether they live in villages or cities, women are taking up self-employment, earning a livelihood, and becoming financially independent. Through the 'Mudra Yojana', they are receiving collateral-free loans. And over 75% of the beneficiaries of the Mudra scheme are our women.
Friends,
Today, 10 crore women across the country are associated with self-help groups and engaged in various economic activities. The government is assisting these women in creating new sources of income, offering support amounting to several lakhs of rupees. We have resolved to make three crore such women Lakhpati Didis. I am pleased to share that more than 1.5 crore sisters have already achieved this milestone. In every village, Bank Sakhis are now connecting people to banking services. The government has also launched a campaign to train 'Bima Sakhis'. Our sisters and daughters are playing a significant role in providing insurance coverage across the country.
Friends,
There was a time when women were excluded from access to new technology. Today, our nation is leaving that era far behind. The government is working to ensure that our sisters and daughters take the lead in modern technology. For instance, in agriculture, we are witnessing a drone revolution, and our rural women are at the forefront. The 'NaMo Drone Didi' initiative is empowering village women, increasing their income, and earning them recognition in their communities.
Friends,
A growing number of our daughters are becoming scientists, doctors, engineers, and pilots. The number of young women pursuing studies in science and mathematics is consistently rising. In all of our major space missions, many mothers, sisters, and daughters are contributing as scientists. The entire nation takes pride in the Chandrayaan-3 mission, in which more than 100 women scientists and engineers played a role. Likewise, in the age of start-ups, our daughters are demonstrating extraordinary talent. In approximately 45% of start-ups in the country, at least one director is a woman—one of our sisters or daughters. This number continues to rise steadily.
Friends,
We are committed to increasing the participation of girls and women in policymaking. Over the past decade, many significant steps have been taken in this direction. For the first time under our government, a full-time woman Defence Minister was appointed. For the first time, the country has a woman Finance Minister. From Panchayats to Parliament, the number of women representatives is steadily increasing. In the current Parliament, there are 75 women Members of Parliament. However, we aim to take this participation even further. It is with this very vision that the 'Nari Shakti Vandan Adhiniyam' was enacted. This legislation, which had been pending for years, has now been passed by our government. As a result, women's reservation in Parliament and State Legislative Assemblies has become a reality. In essence, the BJP government is working to empower our sisters and daughters at every level, in every domain.
Friends,
Bharat is a land of culture and tradition. In our traditions, sindoor (vermilion) is a revered symbol of womanhood and feminine power. Lord Hanuman, deeply devoted to Lord Ram, is also depicted wearing sindoor. We offer sindoor during the worship of the Goddess. Today, this same sindoor has become a symbol of Bharat's valour and courage.
Friends,
In Pahalgam, terrorists have not only spilled the blood of Indians, but they have also launched an attack on our culture. They have attempted to sow division within our society. Most significantly, these terrorists have directly challenged the women of Bharat. That very challenge has sounded the death knell for the terrorists and their backers. 'Operation Sindoor' stands as the largest and most successful counter-terrorism operation in Bharat's history. Our armed forces struck deep—penetrating hundreds of kilometres into enemy territory and obliterating terrorist hideouts in areas even the Pakistani army had never anticipated. This operation has sent an unambiguous message: the era of proxy wars through terrorism is over. From now on, we shall not merely defend—we shall retaliate. We will strike at the heart of those who shelter and support terrorism, and they will be made to pay dearly. Today, every Indian citizen, the unified voice of 140 crore Indians, is declaring: “If you fire a bullet, be prepared for a barrage in response.”
Friends,
*Operation Sindoor* has become a powerful symbol of the strength of our women. We are all aware of the significant role played by the Border Security Force (BSF) in this operation. From Jammu to the borders of Punjab, Rajasthan, and Gujarat, a large number of our BSF daughters stood on the frontlines, courageously defending our nation. They responded decisively to cross-border firing. From command and control centres to the destruction of enemy posts, the brave daughters of the BSF displayed remarkable valour.
Friends,
Today, the world is witnessing the extraordinary capabilities of Bharat's daughters in the realm of national defence. The government has taken numerous steps over the past decade to empower them in this domain. From schools to the battlefield, the country now places unprecedented faith in the courage and strength of its daughters. For the first time, our armed forces have opened the doors of Sainik Schools to girls. Before 2014, only 25% of cadets in the National Cadet Corps (NCC) were girls. Today, that figure is approaching 50%. Yesterday, another historic milestone was achieved. You must have seen in the newspapers that the first batch of women cadets has graduated from the National Defence Academy (NDA). Today, women are being deployed on the frontlines in the Army, Navy, and Air Force. From fighter jets to the warship 'INS Vikrant', women officers are fearlessly demonstrating their courage and competence.
Friends,
We have a recent and inspiring example of the valour of our Navy’s brave daughters. I wish to highlight the 'Navika Sagar Parikrama'. Two courageous women officers of the Indian Navy undertook a sea voyage lasting approximately 250 days, circumnavigating the globe. This remarkable journey was completed in a boat powered not by an engine, but by the wind. Just imagine—250 days at sea, weeks on end without sight of land, and all while facing fierce storms and turbulent weather. Yet, they overcame every challenge. This stands as proof that no matter how formidable the obstacle, the daughters of Bharat have the strength to conquer it.
Friends,
Whether it is combating Naxalite insurgency or confronting cross-border terrorism, today, our daughters are becoming a formidable shield in safeguarding the nation. From this sacred land of Devi Ahilya, I once again offer my respectful salutations to the women of Bharat.
Friends,
Devi Ahilya not only undertook developmental work, but also preserved our rich cultural heritage. Today’s Bharat, too, is advancing on the twin paths of development and heritage. Today’s programme is a testament to the pace at which modern infrastructure is being constructed across the country. Today, Madhya Pradesh has received its first metro service. Indore, already acclaimed globally for its cleanliness, will now also be known for its metro connectivity. In Bhopal too, metro work is progressing rapidly. Across Madhya Pradesh, extensive work is being undertaken in the railway sector. Just a few days ago, the Central Government approved the conversion of the Ratlam-Nagda route into four lines. This will allow more trains to operate and ease congestion in the region. The Central Government has also approved the Indore–Manmad railway project.
Friends,
Datia and Satna in Madhya Pradesh have now been integrated into the air travel network. These two airports will significantly enhance air connectivity across the Bundelkhand and Vindhya regions. This will make it more convenient to visit the sacred sites of Maa Pitambara, Maa Sharda Devi, and the revered Chitrakoot Dham.
Friends,
Bharat stands at a pivotal juncture in its history—a time when we must strengthen our security, amplify our capabilities, and safeguard our cultural identity at every level. To achieve this, the contribution of our women—our mothers, sisters, and daughters—is of paramount importance. We draw inspiration from Lokmata Devi Ahilyabai. The names of Rani Lakshmibai, Rani Durgavati, Rani Kamalapati, Avantibai Lodhi, Rani Chennamma of Kittur, Rani Gaidinliu, Velu Nachiyar, and Savitribai Phule—all fill our hearts with immense pride. May the 300th birth anniversary of Lokmata Ahilyabai continue to inspire us to build a stronger and more resilient Bharat for generations to come. With this resolve, I once again convey my heartfelt good wishes to you all.
Now, raise your tricolour and join me in saying:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভূপালত অনুষ্ঠিত ‘দেৱী অহিল্যাবাঈ মহিলা সাৱলীকৰণ মহাসন্মিলন’ত এলানি প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
31 MAY 2025 4:18PM by PIB Guwahati
মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান মংগুভাই পেটেল, আমাৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান মোহন যাদৱ জী, প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে সংযুক্ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকল, ইন্দোৰৰ পৰা তোখন সাহু জী, দতিয়াৰ পৰা ৰাম মোহন নাইডু জী, সতনাৰ পৰা মুৰালীধৰ মোহল জী, ইয়াত মঞ্চত উপস্থিত ৰাজ্যৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী জগদীশ দেৱড়া জী, ৰাজেন্দ্ৰ শুক্লাজী, লোকসভাৰ মোৰ সহকৰ্মী ভি ডি শৰ্মা জী, অন্য মন্ত্ৰীসকল, জনপ্ৰতিনিধি আৰু ইয়াত বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত থকা মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল।
প্ৰথমে ভাৰতৰ মাতৃ শক্তি মা ভাৰতীক প্ৰণাম জনাইছোঁ। আজি ইমান বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাসন্তান আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইয়ালৈ আহিছে। আপোনালোক সকলো ভগ্নীৰ দৰ্শন পাই মই ধন্য হৈছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি ‘লোকমাতা’ দেৱী অহিল্যাবাঈ হোলকৰ জীৰ ৩০০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী। এয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে চলি থকা ‘ভাগীৰথ প্ৰয়াস’ত অৰিহণা যোগাবলৈ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ সুযোগ। দেৱী অহিল্যাবাঈয়ে কৈছিল যে শাসন ব্যৱস্থাৰ প্ৰকৃত অৰ্থ হ’ল জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰা আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন উন্নত কৰা। আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে তেওঁৰ চিন্তাধাৰাকে আগুৱাই লৈ গৈছে। আজি ‘ইন্দোৰ মেট্ৰ’ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। দতিয়া আৰু সতনাও এতিয়া বিমান সেৱাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই মধ্যপ্ৰদেশত সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব, উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ বহুতো সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। আজি এই শুভ দিনটোত আপোনালোক সকলোকে আৰু সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশক এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
‘লোকমাতা’ দেৱী অহিল্যাবাঈ হোলকাৰ, এই নামটো শুনিলেই মনত এক শ্ৰদ্ধাৰ অনুভূতি জাগৃত হৈ উঠে। তেওঁৰ মহান ব্যক্তিত্বৰ বিষয়ে ক’বলৈ যাওঁতে শব্দৰ অভাৱ হয়। যেতিয়া ইচ্ছাশক্তি থাকে, দৃঢ় সংকল্প থাকে, তেতিয়া যিমানেই প্ৰতিকূল পৰিস্থিতি নহওক কিয়, ফলাফল লাভ কৰিব পৰা যায়েই- এই কথাৰ প্ৰতীক হৈছে দেৱী অহিল্যবাঈ। আঢ়ৈ-তিনিশ বছৰ আগতে যেতিয়া দেশ দাসত্বৰ শিকলিৰে বান্ধ খাই আছিল, তেতিয়া ইমান ডাঙৰ কাম কৰাটো, যাক লৈ পৰৱৰ্তী বহু প্ৰজন্মই তেওঁৰ কথা সোঁৱৰণ কৰি থাকিব, এনে কথা ক’বলৈতো সহজ, কিন্তু কৰাটো সহজ কথা নাছিল।
বন্ধুসকল,
‘লোকমাতা’ অহিল্যাবাঈয়ে কেতিয়াও ভগৱানৰ সেৱা আৰু জনসাধাৰণৰ সেৱাক বেলেগ বুলি গণ্য কৰা নাছিল। কোৱা হয় যে তেওঁ সদায় লগত এটি শিৱলিংগ লৈ ফুৰিছিল। সেই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ছোৱাত ৰাজ্য এখনৰ নেতৃত্ব দিয়াটো কাঁইটৰ মুকুট পিন্ধাৰ দৰে কাম আছিল, কল্পনা কৰকচোন, কিন্তু ‘লোকমাতা’ অহিল্যাবাঈয়ে নিজৰ ৰাজ্যখনক সমৃদ্ধিৰ এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছিল। দুখীয়াৰো দুখীয়াসকলক সামৰ্থ্যবান কৰি তুলিবলৈ তেওঁ কাম কৰিছিল। ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ মহান ৰক্ষক আছিল দেৱী অহিল্যাবাঈ। দেশৰ সংস্কৃতি, আমাৰ মন্দিৰ, আমাৰ তীৰ্থস্থানসমূহত যেতিয়া আক্ৰমণ চলিছিল, ‘লোকমাতা’ই সেইবোৰ ৰক্ষাৰ উদ্যোগ লৈছিল, কাশী বিশ্বনাথকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ আমাৰ বহু মন্দিৰ, আমাৰ তীৰ্থস্থান পুনৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল। আৰু মোৰ সৌভাগ্য যে যি কাশীত ‘লোকমাতা’ অহিল্যবাঈয়ে ইমান উন্নয়নৰ কাম কৰিছিল, সেই কাশীয়েও মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছে। আজি কাশীত বিশ্বনাথ মহাদেৱৰ দৰ্শন কৰিবলৈ গ’লে তাতো দেৱী অহিল্যবাঈৰ প্ৰতিমূৰ্তি দেখিবলৈ পাব।
বন্ধুসকল,
মাতা অহিল্যাবাঈয়ে এনে এটা ভাল শাসন আৰ্হি গ্ৰহণ কৰিছিল য’ত দুখীয়া আৰু বঞ্চিতসকলক সৰ্বোচ্চ প্ৰথমিকতা দিয়া হৈছিল। কৰ্মসংস্থাপনৰ বাবে আৰু উদ্যোগ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বহু আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল। কৃষি আৰু বনজ উৎপাদন ভিত্তিক কুটিৰ উদ্যোগ আৰু হস্তশিল্পক উৎসাহিত কৰিছিল। খেতিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে তেওঁ সৰু সৰু খালৰ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰে, সেইসমূহক বিকশিত কৰিছিল, ৩০০ বছৰৰ আগৰ সেই যুগৰ কথা ভাবকচোন। জল সংৰক্ষণক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে তেওঁ বহু পুখুৰী খন্দাইছিল, আৰু আজি আমিওতো অহৰহ কৈ আহিছো, ‘কেট্চ দা ৰেইন’, বৰষুণৰ প্ৰতিটোপাল পানী বচাওক। দেৱী অহিল্যা জীয়ে ২৫০-৩০০ বছৰ আগতেই আমাক এই কামৰ বিষয়ে জনাইছিল। কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁ কপাহ আৰু মছলাৰ খেতি কৰাৰ বাবে উৎসাহিত কৰিছিল। আজি ২৫০-৩০০ বছৰৰ পাছতো আমি বাৰে বাৰে কৃষকসকলক ক’ব লগা হৈছে যে শস্যৰ বৈচিত্ৰ্যতা হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি কেৱল ধান বা কুঁহিয়াৰৰ খেতি কৰাতে আবদ্ধ হৈ থাকিব নোৱাৰো, দেশৰ প্ৰয়োজনীতাক অনুধাৱন কৰি আমি কৃষিখণ্ডক বৈচিত্ৰ্যময় কৰি সকলো বস্তুৰে উৎপাদন কৰা উচিত। তেওঁ জনজাতীয় সমাজ আৰু যাযাবৰী গোটসমূহৰ বাবে ছন পৰি থকা মাটিবোৰত খেতি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল। মোৰ সৌভাগ্য যে আজি ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হৈ থকা এগৰাকী জনজাতীয় কন্যাৰ মাৰ্গদৰ্শনত মই জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ। বিশ্ববিখ্যাত ‘মাহেশ্বৰী শাৰী’খনৰ বাবে দেৱী অহিল্যাই নতুন উদ্যোগ স্থাপন কৰিছিল আৰু অতি কম সংখ্যক লোকেহে গম পাব যে দেৱী অহিল্যা এগৰাকী দক্ষতাৰ ৰসিক আছিল আৰু তেওঁ গুজৰাটৰ জুনাগড়ৰ পৰা কিছু পৰিয়ালক মহেশ্বৰলৈ আনিছিল আৰু তেওঁলোকক জড়িত কৰি ২৫০-৩০০ বছৰ আগতে ‘মাহেশ্বৰী শাৰী’ৰ কাম আগবঢ়াই লৈ গৈছিল, যিটো আজিও বহু পৰিয়ালৰ বাবে এক অলংকাৰ হৈ আহিছে আৰু যিটোৱে আমাৰ শিপিনীসকলক বহুত পৰমাণে লাভান্বিত কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
বহু বৃহৎ সমাজ সংস্কাৰৰ বাবে দেৱী অহিল্যাবাঈ সদায় স্মৰণীয় হৈ থাকিব। যদি আমি আজি কন্যাসকলৰ বিবাহৰ বয়সৰ কথা কওঁ, তেন্তে আমাৰ দেশৰ কিছুমান মানুহে ধৰ্মনিৰপেক্ষতা বিপদত পৰা বুলি চিঞৰ-বাখৰ কৰে, তেওঁলোকে ভৱে যে এয়া আমাৰ ধৰ্মৰ বিৰোধী। এইগৰাকী দেৱী অহিল্য জীলৈ চাওক, মাতৃ শক্তিৰ গৌৰৱৰ বাবে সেই সময়তে তেওঁ কন্যাহঁতৰ বিবাহৰ বয়সৰ কথা ভাবিছিল। তেওঁৰ নিজৰে বিয়া কম বয়সত হৈছিল যদিও কন্যাহঁতৰ বিকাশৰ পথ কি হ’ব লাগে তেওঁ সকলো জানিছিল। এইগৰাকীয়েই আছিল দেৱী অহিল্য জী, যিয়ে নাৰীৰো যে সম্পত্তিৰ অধিকাৰ থাকিব লাগে, যিসকল মহিলাৰ স্বামীৰ অকাল মৃত্যু হৈছিল, তেওঁলোকে যে পুনৰ বিবাহ কৰিব পাৰে, সেই সময়ছোৱাত এইবোৰ কথা কোৱাটোৱেই বৰ কঠিন আছিল। কিন্তু দেৱী অহিল্যাবাঈয়ে এই সমাজ সংস্কাৰৰ প্ৰয়াসবোৰক সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন দিছিল। মালৱাৰ সেনাবাহিনীত মহিলাৰ বিশেষ দল এটাও গঠন কৰিছিল। পশ্চিমীয়া বিশ্বৰ মানুহে এই কথা নাজানিছিলেই। আমাক গালি-গালাজ দি থাকে, আমাৰ মা-ভগ্নীৰ অধিকাৰৰ নামত আমাক অপমান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। আঢ়ৈশ-তিনিশ বছৰৰ আগতে আমাৰ দেশত সেনাবাহিনীত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ, বন্ধুসকল, তেওঁ মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গাঁৱে-ভূঞে নাৰী সুৰক্ষা গোটো গঠন কৰিছিল। অৰ্থাৎ মাতা অহিল্যাবাঈ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত আমাৰ নাৰী শক্তিৰ অমূল্য অৱদানৰ প্ৰতীক আছিল। সমাজলৈ ইমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনৰ সূচনা কৰা দেৱী অহিল্যা জীক আজি শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণিপাত জনাইছোঁ, তেওঁৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছোঁ আৰু তেওঁৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা জনাইছোঁ যে আপুনি য'তেই নাথাকক কিয় আমাৰ সকলোৰে ওপৰত আশীৰ্বাদ বৰষী থাকিব।
বন্ধুসকল,
দেৱী অহিল্যৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক বক্তব্য, যিটো আমি কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। আৰু যদি মই সেই কথা থুলমূলকৈ কওঁ তেন্তে ইয়াৰ ভাবাৰ্থ আছিল যে আমি যি পাইছো সেয়া হৈছে জনসাধাৰণে দিয়া ঋণ, যিটোক আমি পৰিশোধ কৰিব লাগিব। আজি আমাৰ চৰকাৰেও লোকমাতা অহিল্যাবাঈৰ এই প্ৰমূল্যবোধেৰেই কাম কৰি আছে। ‘নাগৰিক দেৱো ভৱ:’ - এইটোৱেই হৈছে আজিৰ শাসনৰ মূলমন্ত্ৰ। আমাৰ চৰকাৰে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীক উন্নয়নৰ অক্ষ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে। চৰকাৰৰ প্ৰতিখন ডাঙৰ আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে মাতৃ-ভগ্নী-কন্যা। আপোনালোকেও জানে যে ৪ কোটি ঘৰ দুখীয়াৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু এই ঘৰবোৰৰ বেছিভাগেই আমাৰ মা আৰু ভগ্নীহঁতৰ নামত, মালিকীস্বত্বৰ অধিকাৰ মোৰ মা আৰু ভগ্নীহঁতক দিয়া হৈছে। এই মহিলাসকলৰ অধিকাংশই এনেকুৱা যে যাৰ নামত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোনো সম্পত্তি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ দেশৰ কোটি কোটি ভগ্নী প্ৰথমবাৰৰ বাবে ঘৰৰ গৰাকী হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
আজি চৰকাৰে প্ৰতিটো ঘৰলৈকে নলেৰে পানী যোগান ধৰিছে, যাতে আমাৰ মা-ভনীসকলে কোনো অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’ব লগা নহয় আৰু কন্যা সন্তানসকলে পঢ়া-শুনাত মনোনিৱেশ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ পূৰ্বে কোটি কোটি ভগ্নীৰ ওচৰত বিদ্যুৎ, এল পি জি গেছ আৰু শৌচাগাৰৰ দৰে সুবিধা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই সা-সুবিধাবোৰো আগবঢ়াইছে। আৰু এইবোৰ কেৱল সা-সুবিধাই নহয়, এইবোৰ হৈছে আমাৰ ফালৰ পৰা মাতৃ-ভগ্নীসকলক সন্মান জনোৱাৰ এক বিনম্ৰ প্ৰয়াস। ইয়াৰ ফলত গাঁৱে-ভূঞে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ মাতৃ-ভগ্নীৰ জীৱনৰ পৰা বহু অসুবিধা কমিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ পূৰ্বে মাতৃ-ভগ্নীয়ে নিজৰ অসুস্থতা লুকুৱাবলৈ বাধ্য হৈছিল। আগতে গৰ্ভাৱস্থাত চিকিৎসালয়লৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত আছিল। তেওঁলোকে ভাবিছিল যে এইটো পৰিয়ালৰ ওপৰত বোজা হ’ব আৰু সেয়েহে তেওঁলোকে আগতে কষ্টকে সহ্য কৰিছিল, কিন্তু পৰিয়ালৰ কাকো কোৱা নাছিল। ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ই তেওঁলোকৰ এই চিন্তাৰ অন্ত পেলাইছে। এতিয়া তেওঁলোকেও হস্পিতালত ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
শিক্ষা আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সমান্তৰালকৈ মহিলাৰ বাবে আন এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা হ’ল উপাৰ্জন। যেতিয়া এগৰাকী নাৰীৰ নিজৰ উপাৰ্জন থাকে তেতিয়া ঘৰত তেওঁৰ আত্মসন্মান বাঢ়ে, ঘৰৰ সিদ্ধান্তত তেওঁৰ অংশগ্ৰহণ বাঢ়ে। যোৱা ১১টা বছৰত আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ মহিলাসকলক অৰ্থনৈতিকভাৱে সৱলীকৰণৰ বাবে অবিৰতভাৱে কাম কৰি আহিছে। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে, ২০১৪ চনৰ আগতে, আপোনালোকে মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ আগতে, ৩০ কোটিতকৈয়ো অধিক এনে ভগ্নী আছিল, যাৰ বেংক একাউণ্টেই নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে সকলোৰে বাবে বেংকত ‘জন ধন একাউণ্ট’ খুলিছিল, এতিয়া চৰকাৰে বিভিন্ন আঁচনিৰ ধন পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ একাউণ্টলৈ পঠিয়াইছে। এতিয়া গাঁৱতেই হওক বা চহৰতেই হওক, তেওঁলোকে নিজৰ কিবা এটা কাম কৰি আছে, টকা উপাৰ্জন কৰিছে, স্বনিয়োজনৰ দিহা কৰিছে। ‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ অধীনত গেৰাণ্টী নোহোৱাকৈয়ে ঋণ লাভ কৰিছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ ৭৫ শতাংশতকৈয়ো অধিক হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ মাতৃ-ভগ্নী-কন্যাসকল।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ ১০ কোটি ভগ্নী ‘আত্মসহায়ক গোট’ৰ সৈতে জড়িত, যিয়ে কিবা নহয় কিবা একোটা অৰ্থনৈতিক কাম-কাজ কৰে। চৰকাৰে এইসকল ভগ্নীক লাখ লাখ টকাৰে সহায় কৰিছে যাতে তেওঁলোকে উপাৰ্জনৰ নতুন উপায় সৃষ্টি কৰিব পাৰে। আমি ৩ কোটি এনে ভগ্নীক ‘লাখপতি দিদি’ কৰি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছোঁ। মই সন্তুষ্ট যে এতিয়ালৈকে ডেৰ কোটিতকৈয়ো অধিক ভগ্নী ‘লাখপতি দিদি’ হৈ উঠিছে। এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱতে ‘বেংক-সখী’য়ে মানুহক বেংকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি আছে। ‘বীমা-সখী’ কৰি তোলাৰ অভিযানো আৰম্ভ কৰিছে চৰকাৰে। আমাৰ ভগ্নী-কন্যাই এতিয়া দেশক বীমা সুৰক্ষা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত অতি ডাঙৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল, যেতিয়া নতুন প্ৰযুক্তি আহিছিল নাৰীক তাৰ পৰা আঁতৰাই ৰখা হৈছিল। আজি আমাৰ দেশে সেই যুগটোক এৰি থৈ আহিছে। আজি চৰকাৰে চেষ্টা কৰিছে যে আমাৰ ভগ্নীসকল আৰু আমাৰ কন্যা সকলে আগবাঢ়ি আহি আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো নেতৃত্ব দিয়ক। এতিয়া ধৰক, আজি কৃষিক্ষেত্ৰত ‘ড্ৰোন বিপ্লৱ’ৰ সূচনা হৈছে। আমাৰ গাঁৱৰ ভগ্নীসকলেই ইয়াক নেতৃত্ব দিছে। ‘নমো ড্ৰোন দিদি’ অভিযান-য়ে গাঁৱৰ ভগ্নীসকলৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰিছে, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বাঢ়িছে আৰু গাঁৱত নতুন পৰিচয় লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ ছোৱালীহঁতৰ বৃহৎ সংখ্যক বিজ্ঞানী হৈছে, ডাক্তৰ, অভিযন্তা আৰু পাইলট হৈছে। বিজ্ঞান আৰু গণিত অধ্যয়ন কৰা ছোৱালীৰ সংখ্যা অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে। আজি আমাৰ সকলো ডাঙৰ মহাকাশ অভিযানত বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাই বিজ্ঞানী হিচাপে কাম কৰি আছে। ‘চন্দ্ৰযান-৩’ অভিযানক লৈ সমগ্ৰ দেশ গৌৰৱান্বিত। ‘চন্দ্ৰযান-৩’ অভিযানত ১০০ৰো অধিক মহিলা বিজ্ঞানী আৰু অভিযন্তা জড়িত আছিল। একেদৰে এয়া হৈছে ষ্টাৰ্টআপ-ৰ যুগ, আমাৰ ছোৱালীহঁতেও ষ্টাৰ্টআপ-ৰ ক্ষেত্ৰত আচৰিত কাম কৰি আছে। দেশৰ প্ৰায় পঞ্চল্লিশ শতাংশ ষ্টাৰ্টআপ-ত অন্ততঃ এগৰাকী পৰিচালক আমাৰ এগৰাকী ভগ্নী, এগৰাকী ছোৱালী, এগৰাকী মহিলা। আৰু এই সংখ্যা অহৰহ বৃদ্ধি পাই আছে।
বন্ধুসকল,
নীতি নিৰ্ধাৰণত কন্যাসকলৰ অংশগ্ৰহণ অহৰহ বৃদ্ধি কৰাটোৱেই হৈছে আমাৰ প্ৰচেষ্টা। যোৱাটো দশকত ইয়াৰ বাবে ইটোৰ পিছত সিটোকৈ বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এগৰাকী পূৰ্ণকালীন মহিলা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী হৈছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এগৰাকী মহিলা দেশৰ বিত্তমন্ত্ৰী হৈছে। পঞ্চায়তৰ পৰা সংসদলৈ মহিলা প্ৰতিনিধিৰ সংখ্যা অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে। এইবাৰ ৭৫ গৰাকী সাংসদ মহিলা আছে। কিন্তু আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে এই অংশগ্ৰহণক আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ। ‘নাৰী শক্তি বন্দন’ আইনখনৰ আঁৰতো আছে একেই আৱেগ। বহু বছৰ ধৰি এই আইনখনক বাধা দি অহা হৈছিল, কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ইয়াক গৃহীত কৰি দেখুৱাইছিল। এতিয়া সংসদ আৰু বিধানসভাত মহিলাসকলৰ সংৰক্ষণ নিশ্চিত হৈছে। মই ক’ব বিচৰা কথাটো হ’ল বিজেপি চৰকাৰে প্ৰতিটো স্তৰতে, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভগ্নী-কন্যাসকলক সবল কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল
ভাৰতবৰ্ষ হৈছে সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ দেশ। আৰু সিন্দূৰ হৈছে আমাৰ পৰম্পৰাত নাৰীশক্তিৰ প্ৰতীক। ৰাম ভক্তিত নিমগ্ন হনুমান জীয়েও সিন্দূৰকে ধাৰণ কৰিছিল। শক্তিপূজাত আমি সিন্দূৰ অৰ্পণ কৰোঁ। আৰু এই সিন্দূৰেই এতিয়া ভাৰতৰ বীৰত্বৰ প্ৰতীক হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
পহলগামত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে কেৱল ভাৰতীয়ৰ তেজকে বোওৱা নাছিল, সিহঁতে আমাৰ সংস্কৃতিকো প্ৰহাৰ কৰিছিল। সিহঁতে আমাৰ সমাজখনক বিভাজিত কৰিবলৈকো অপচেষ্টা কৰিছিল। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ভাৰতৰ নাৰীশক্তিক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল। এই প্ৰত্যাহ্বান সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সিহঁতৰ মালিকবোৰৰ বাবে কাল হৈ উঠিছে, কাল। সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু সফল অভিযানটো হৈছে ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’। য’ত পাকিস্তানী সেনাই ভবাই নাছিল, তাত আমাৰ বাহিনীয়ে সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ ঘাটিবোৰ ধূলিস্যাত কৰি পেলাইছিল। শ শ কিলোমিটাৰ ভিতৰলৈ সোমাই গৈ মষিমূৰ কৰি পেলাইছিল। ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’-য়ে স্পষ্ট কৰি দিছে যে সন্ত্ৰাসবাদীৰ জৰিয়তে চলোৱা ছদ্মযুদ্ধ, ‘প্ৰক্সি ৱাৰ’-য়ে চলি থাকিবলৈ দিয়া নহ’ব। এতিয়া ঘৰলৈকে গৈতো মাৰিমেই আৰু যিবোৰে সন্ত্ৰাসবাদীক সহায় কৰিব সিহঁতেও ইয়াৰ বাবে বৃহত্ মূল্য আদায় দিব লাগিব। এতিয়া ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে কৈছে, ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে উদাত্ত কণ্ঠেৰে কৈছে - যদি, যদি তহঁতে গুলীয়াৱ, তেন্তে ঠিক জানিবি যে গুলীৰ উত্তৰ গোলাৰে দিয়া হ'ব।
বন্ধুসকল,
‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’ আমাৰ নাৰীশক্তিৰ সামৰ্থ্যৰো প্ৰতীক হৈ উঠিছে। এই অভিযানত ‘বি এছ এফ’-য়ে কিমান ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে আমি সকলোৱে সেই কথা জানো। জম্মুৰ পৰা পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান আৰু গুজৰাট সীমান্তলৈকে আমাৰ ‘বি এছ এফ’-ৰ বহু সংখ্যক কন্যা সন্মুখ-সমৰত আছিল, তেওঁলোকে ‘ফ্ৰণ্ট লাইন’ চম্ভালিছিল। তেওঁলোকে সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা হোৱা গুলীচালনাৰ উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছিল। ‘কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰ’-ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শত্ৰুৰ চকী ধ্বংস কৰালৈকে ‘বি এছ এফ’-ৰ বীৰাংগণা কন্যাহঁতে আশ্চৰ্যকৰ সাহসৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছিল।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষাত ভাৰতৰ কন্যাহঁতৰ শক্তি আজি বিশ্বই দেখিছে। ইয়াৰ বাবেও যোৱাটো দশকত চৰকাৰে বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। স্কুলৰ পৰা যুদ্ধক্ষেত্ৰলৈকে আজি দেশে কন্যাহঁতৰ বীৰত্বত অভূতপূৰ্ব আস্থা প্ৰকট কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ সেনাবাহিনীই কন্যাসন্তানসকলৰ বাবে সৈনিক বিদ্যালয়ৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ‘এন চি চি কেডেট’ৰ মাত্ৰ ২৫ শতাংশহে ছোৱালী আছিল, আজি তেওঁলোকৰ সংখ্যা ৫০ শতাংশৰ দিশে আগবাঢ়িছে। কালি দেশত গঢ় লৈ উঠিল আন এক নতুন ইতিহাস। আজি বাতৰি কাকতত আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে ‘নেশ্যনেল ডিফেন্স একাডেমী’ (এন ডি এ)ৰ পৰা প্ৰথমটো খেপৰ মহিলা কেডেট উত্তীৰ্ণ হৈছে। আজি সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনাত সন্মুখৰ শাৰীত ছোৱালীহঁতক নিয়োগ কৰা হৈছে। আজি যুঁজাৰু বিমানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ‘আই এন এছ বিক্ৰান্ত’ যুদ্ধজাহাজলৈকে মহিলা বিষয়াসকলে সাহসৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ নৌসেনাৰ সাহসী কন্যাহঁতৰ সাহসৰ সতেজ নিদৰ্শনো দেশৰ সন্মুখত আছে। আপোনালোকক মই ‘নৱিকা’ সাগৰ পৰিক্ৰমাৰ কথা ক'ব খুজিছোঁ। নৌসেনাৰ দুগৰাকী সাহসী কন্যাই প্ৰায় ২৫০ দিনৰ সাগৰীয় যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছে, পৃথিৱী প্ৰদক্ষিণ কৰিছে। হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰ এই যাত্ৰা তেওঁলোকে মটৰেৰে নহয়, বতাহৰ ধালক সাৰথি কৰি চলা পালতৰা নাও এখনত কৰিছে। কল্পনা কৰকচোন, ২৫০ দিন সাগৰৰ মাজত, ইমান দিন সাগৰত থাকি, বহু সপ্তাহ ধৰি হয়তো মাটি দেখাই নাছিল আৰু ততোধিক সাগৰত কিমানযে প্ৰবল ধুমুহা চলি থাকে, আমি জানো, বেয়া বতৰ, ভয়ংকৰ ধুমুহা, তেওঁলোকে প্ৰতিটো অসুবিধাকে পৰাস্ত কৰি আহিছে। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে প্ৰত্যাহ্বান যিমানেই ডাঙৰ নহওক কিয়, ভাৰতৰ কন্যাই এই প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানকে অতিক্ৰম কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
নক্সালবাদীৰ বিৰুদ্ধে অভিযানেই হওক বা সীমা পাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদেই হওক, আজি আমাৰ ছোৱালীহঁত ভাৰতৰ নিৰাপত্তাৰ ঢাল হৈ উঠিছে। মই আজি দেৱী অহিল্যাৰ এই পবিত্ৰ ভূমিৰ পৰা দেশৰ নাৰীশক্তিক পুনৰবাৰ প্ৰণাম জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
দেৱী অহিল্যাই তেওঁৰ শাসনকালত উন্নয়নমূলক কামৰ লগতে ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰো দিহা কৰিছিল। আজিৰ ভাৰতেও উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য দুয়োটাকে একেলগে লৈ আগবাঢ়িছে। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণক দেশে কেনেদৰে ক্ষিপ্ৰতাৰে গতি প্ৰদান কৰিছে তাৰ উদাহৰণ হৈছে আজিৰ এই কাৰ্যসূচী। আজি মধ্যপ্ৰদেশে প্ৰথম মেট্ৰ’ৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। ইন্দোৰে ইতিমধ্যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে বিশ্বত নিজৰ নাম উজলাই তুলিছে। এতিয়া ইন্দোৰ ‘মেট্ৰ’ৰ বাবেও পৰিচিত হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াত ভূপালতো ‘মেট্ৰ’ৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। মধ্যপ্ৰদেশত ৰে’লৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক কাম চলি আছে। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ‘ৰাটলাম-নগদা পথ’ চাৰিটা লাইনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ ফলত এই অঞ্চলত অধিক ৰে’ল চলাচল কৰিব পৰা যাব, আৰু যানজঁট হ্ৰাস পাব। ‘ইন্দোৰ-মানমাড় ৰে’ল প্ৰকল্প’লৈকো অনুমোদন জনাইছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ দতিয়া আৰু সতনাকো বিমান পৰিবহণ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। এই দুটা বিমানবন্দৰৰ সৈতে বুণ্ডেলখণ্ড আৰু বিন্ধ্য অঞ্চলৰ বিমান সংযোগ উন্নত হ’ব। এতিয়া মাঁ পিতাম্বৰা, মাঁ সাৰদা দেৱী আৰু পবিত্ৰ চিত্ৰকূট ধাম দৰ্শন কৰাটো সহজসাধ্য হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত ইতিহাসৰ সেইটো মোৰত উপনীত হৈছে য’ত আমি আমাৰ নিৰাপত্তা, আমাৰ শক্তি আৰু আমাৰ সংস্কৃতি, প্ৰতিটো স্তৰতে কাম কৰিব লাগিব। আমি আমাৰ পৰিশ্ৰম কঠোৰ কৰিব লাগিব। ইয়াত আমাৰ মাতৃশক্তি, আমাৰ মাতৃ-ভগ্নী-কন্যাসকলৰ ভূমিকা অতিকে বৃহত্ হ’ব। আমাৰ সন্মুখত আছে ‘লোকমাতা’ দেৱী অহিল্যাবাঈ জীৰ প্ৰেৰণা। ৰাণী লক্ষ্মীবাঈ, ৰাণী দুৰ্গাৱতী, ৰাণী কমলাপতি, অৱন্তিবাঈ লোধি, কিত্তুৰৰ ৰাণী চেন্নম্মা, ৰাণী গৈদিনলিউ, ভেলু নাচিয়াৰ, সাবিত্ৰীবাঈ ফুলে, এনে প্ৰতিটো নামেই আমাক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। ‘লোকমাতা’ অহিল্যাবাঈৰ এই ৩০০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীয়ে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰি ৰাখক, আগন্তুক শতিকাবোৰলৈ আমি এখন শক্তিশালী ভাৰতৰ যাতে ভেটি সুদৃঢ় কৰিব পাৰো, এই কামনাৰেই আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। আপোনালোকৰ হাতে হাতে থকা ত্ৰিৰংগ পতাকাবোৰ ওপৰলৈ তুলি মোৰ লগত কওক –
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!