Prime Minister's Office
English Translation of Opening Statement by Prime Minister during Delegation Level Talks with the President of Paraguay
02 JUN 2025 3:55PM by PIB Delhi
Excellency,
We extend a very warm welcome to you and your delegation to India. Paraguay is an important partner in South America. Our geographies may be different, but we share the same democratic values, and care for the well-being of people.
Excellency,
Your visit is truly historic; marking the second time a President of Paraguay has visited India.
Excellency,
I am pleased that you are accompanied by senior ministers and a strong delegation. You are visiting not just Delhi but also Mumbai, which shows your commitment to building stronger ties between the two countries. I believe that by working together, we can create a path to shared growth and prosperity.
Excellency,
We see new opportunities for cooperation in areas such as digital technology, critical minerals, energy, agriculture, healthcare, defence, railways, space, and overall economic partnership.
We have a Preferential Trade Agreement with MERCOSUR. We can work together to further expand it.
Excellency,
India and Paraguay stand united in the fight against terrorism. There is immense possibility of cooperation to fight against shared challenges such as cybercrime, organized crime, and drug trafficking.
Excellency,
India and Paraguay are integral parts of the Global South. Our hopes, aspirations and challenges are similar. And this is why we can learn from each others’ experiences to deal with these challenges effectively.
We are pleased that India could extend support to Paraguay by sharing its vaccines during the COVID pandemic. We look forward to continuing this spirit of cooperation by sharing more of our capabilities.
Excellency,
I am confident that your visit will add new strength to the pillars of trust, trade, and close cooperation in our relations. It will also add new dimensions to India-Latin America relations.
Last year I attended the CARICOM Summit in Guyana. We discussed enhancing cooperation on many subjects. I think that we can work together with Paraguay and all Latin American countries in all these areas.
Once again, a very warm welcome to India.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পেৰাগুৱেৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 JUN 2025 3:55PM by PIB Guwahati
মহামহিম,
ভাৰতলৈ আপোনাক আৰু আপোনাৰ প্ৰতিনিধি দলটোক আমি অতি উষ্ম আদৰণি জনাইছো। পেৰাগুৱে দক্ষিণ আমেৰিকাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। আমাৰ ভৈগলিক অৱস্থিতি বেলেগ হ’ব পাৰে, কিন্তু আমি একে গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰেই অংশীদাৰ আৰু মানুহৰ কল্যাণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিও।
মহামহিম,
আপোনাৰ এই ভ্ৰমণ সঁচাকৈয়ে ঐতিহাসিক; দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে পেৰাগুৱেৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছে।
মহামহিম,
আপোনালোকৰ লগত জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী আৰু এটা শক্তিশালী প্ৰতিনিধিৰ দল অহাত মই আনন্দিত হৈছো। আপুনি কেৱল দিল্লীয়েই নহয় , মুম্বাইয়ো ভ্ৰমণ কৰিছে, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত অধিক শক্তিশালী সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি আপোনাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথাকেই প্ৰতিফলিত কৰিছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে একেলগে কাম কৰি আমি সমৃদ্ধিৰ পথ সৃষ্টি কৰিব পাৰো।
মহামহিম,
ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ, শক্তি, কৃষি, স্বাস্থ্যসেৱা, প্ৰতিৰক্ষা, ৰেলৱে, মহাকাশ, আৰু সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আমি সহযোগিতাৰে নতুন সুযোগ বিচাৰি উলিয়াব পাৰো।
আমাৰ MERCOSUR ৰ সৈতে অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিক বাণিজ্যিক চুক্তি আছে। আমি একেলগে কাম কৰি ইয়াক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰো।
মহামহিম,
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰত আৰু পেৰাগুৱেই একত্ৰিত হৈ থিয় দিছে। চাইবাৰ অপৰাধ, সংগঠিত অপৰাধ আৰু ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ ামাৰ ম মাজত সহযোগিতাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে।
মহামহিম,
ভাৰত আৰু পেৰাগুৱে গ্ল’বেল চাউথৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ। আমাৰ আশা, আকাংক্ষা আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহ একে। সেই বাবেই আমি এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ ইজনে সিজনৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিকিব পাৰো।
আমি আনন্দিত যে ভাৰতে ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত নিজৰ ভেকচিন প্ৰেৰণ কৰি পেৰাগুৱেলৈ সমৰ্থন আগবঢ়াব পাৰিছে। আমি আমাৰ সামৰ্থ্যসমূহ অধিক বিস্তাৰিত কৰি এনে সহযোগিতাৰ মনোভাৱ অব্যাহত ৰাখিবলৈ আগ্ৰহী।
মহামহিম,
আপোনাৰ এই ভ্ৰমণে আমাৰ সম্পৰ্ক, আস্থা, বাণিজ্য আৰু ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ স্তম্ভসমূহক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। ইয়াৰ উপৰি ই ভাৰত-লেটিন আমেৰিকাৰ সম্পৰ্কত নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰিব।
যোৱা বছৰ মই গুয়ানাত অনুষ্ঠিত হোৱা কাৰিকম সন্মিলনত অংশ লৈছিলো। আমি বহু বিষয়ত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলোঁ। মই ভাবো যে আমি এই সকলো ক্ষেত্ৰতে পেৰাগুৱে আৰু সকলো লেটিন আমেৰিকাৰ দেশৰ সৈতে একেলগে কাম কৰিব পাৰো।
আপোনাক আকৌ এবাৰ ভাৰতলৈ অতি উষ্ম আদৰণি জনাইছো।
ঘোষণা: এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ থুলমূল অনুবাদ। মূল ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল।