Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses IATA's 81st Annual General Meeting and plenary Session of World Air Transport Summit
Today, India is emerging as a leading force in the Global Space-Aviation convergence: PM
India today is the world's third-largest domestic aviation market: PM
The success of the UDAN scheme is a golden chapter in Indian civil aviation: PM
For the world's leading aviation companies, India presents an excellent opportunity for investment: PM
02 JUN 2025 6:35PM by PIB Delhi
In line with his commitment to developing world-class air infrastructure and enhancing connectivity, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the International Air Transport Association's (IATA) 81st Annual General Meeting (AGM) and the plenary session of World Air Transport Summit (WATS) at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking at the event, the Prime Minister welcomed guests, highlighting the significance of the event returning to India after four decades. He emphasized the transformative changes India has undergone during this period, stating that today’s India is more confident than ever. He underscored India's role in the global aviation ecosystem, not only as a vast market but also as a symbol of policy leadership, innovation, and inclusive development. “Today, India is emerging as a global leader in space-aviation convergence”, remarked the Prime Minister, noting that the civil aviation sector has witnessed historic advancements over the past decade, which are well recognized.
Emphasizing that this summit and dialogue serve as a platform not only for aviation but also for advancing global cooperation, climate commitments, and equitable growth, Shri Modi highlighted that discussions at the summit will provide new direction to global aviation, unlocking its infinite possibilities and optimizing its potential. He remarked on humanity’s ability to cover vast distances and intercontinental journeys in mere hours, stressing that the aspirations of the 21st century continue to evolve beyond conventional travel. The Prime Minister noted the rapid pace of innovation and technological advancements, stating that as speed increases, distant destinations are becoming our destiny.
Underscoring that travel is no longer confined to cities on Earth, with increasing ambitions to commercialize space flights and interplanetary journeys, integrating them into civil aviation, Shri Modi acknowledged that while such developments will take time, they highlight aviation’s future as a center of transformation and innovation, for which India is fully prepared. The Prime Minister outlined three foundational pillars driving India’s aviation sector, first, a vast market—not merely a collection of consumers but a reflection of India’s aspirational society. Second, a strong demographic and talent pool—where young innovators are pioneering breakthroughs in artificial intelligence, robotics, and clean energy. Third, an open and supportive policy ecosystem—enabling industrial growth. Shri Modi emphasized that with these strengths, India is poised to elevate its aviation sector to unprecedented heights.
The Prime Minister highlighted India’s remarkable transformation in civil aviation over the past years. He added, “India has become the third-largest domestic aviation market in the world”. Emphasizing the success of the UDAN scheme, calling it a golden chapter in Indian civil aviation history, Shri Modi stated that under this initiative, over 15 million passengers have benefitted from affordable air travel, enabling many citizens to fly for the first time. The Prime Minister remarked that India’s airlines continue to achieve double-digit growth, with 240 million passengers flying annually—surpassing the total population of most countries worldwide. He projected that by 2030, this number is expected to reach 500 million passengers. Shri Modi noted that 3.5 million metric tons of cargo are transported by air annually in India and this volume is set to increase to 10 million metric tons by the end of this decade.
Emphasizing that these figures are not just statistics but a reflection of India’s immense potential, the Prime Minister highlighted that India is actively working on a futuristic roadmap to maximize this potential. He underscored India’s investment in world-class airport infrastructure, noting that in 2014, the country had 74 operational airports, which has now expanded to 162. Shri Modi further remarked that Indian carriers have placed orders for over 2,000 new aircraft, signaling rapid growth in the sector. Stressing that this is just the beginning, as India’s aviation industry stands at a crucial takeoff point, set to achieve unprecedented heights, he highlighted that this transformation will not only transcend geographical boundaries but will also drive sustainability, green mobility, and equitable access globally.
“India's airports now have an annual handling capacity of 500 million passengers and is among the few nations setting new standards in user experience through technology”, exclaimed the Prime Minister, stating that equal priority is being given to safety, efficiency, and sustainability. He further underscored India’s transition towards sustainable aviation fuels, investment in green technologies, and efforts to reduce carbon footprint. Shri Modi remarked that India is committed to ensuring both progress and environmental security, reinforcing a balanced approach to development.
Urging international guests to familiarize themselves with the Digi Yatra app, highlighting it as a pioneering example of digital aviation, the Prime Minister emphasized that Digi Yatra provides a complete, seamless travel solution using facial verification technology, enabling passengers to navigate airport entry to boarding gates without requiring paper documents or ID display. Shri Modi said that India’s innovations and experience in serving a large population can benefit many countries. He added, “Digi Yatra stands as a secure and smart solution, serving as a model of inspiration for the Global South”.
Underlining that consistent reforms have been a key driver of India's rapidly expanding aviation sector, the Prime Minister stressed on India's commitment to becoming a global manufacturing hub, with strategic initiatives supporting this vision. Mentioning that Mission Manufacturing was announced in this year's budget, reinforcing India's focus on industrial growth, Shri Modi further highlighted the Protection of Interest in Aircraft Objects Bill, passed in Parliament this year, granting legal authority to the Cape Town Convention in India. The Prime Minister remarked that this legislation opens new opportunities for global aircraft leasing companies in India. He also pointed to the incentives offered at Gift City, stating that these measures have made India an attractive destination for aircraft leasing.
“The new Indian Aircraft Act aligns aviation laws with global best practices, ensuring a streamlined regulatory framework, ease of compliance, and a simplified tax structure which presents a significant investment opportunity for major international aviation companies”, said Shri Modi. He highlighted that growth in the aviation sector translates to new flights, new jobs, and new possibilities, noting that the industry is creating expanding opportunities for pilots, crew members, engineers, and ground staff. The Prime Minister also pointed to the emergence of Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) as a sunrise sector, highlighting that India is accelerating efforts to become a global hub for aircraft maintenance. He noted that in 2014, India had 96 MRO facilities, which has now increased to 154 while 100% FDI under the automatic route, GST reduction, and tax rationalization measures have given fresh momentum to India’s MRO sector. Shri Modi further outlined India’s goal to establish a $4 billion MRO hub by 2030, reinforcing the nation’s aviation growth strategy.
Stressing that India should not be viewed merely as an aviation market but as a value-chain leader, the Prime Minister said, from design to delivery, India is becoming an integral part of the global aviation supply chain. He asserted that India’s direction and pace are on the right track, expressing confidence in the nation's continued rapid progress. Shri Modi urged aviation companies to not only embrace 'Make in India' but also 'Design in India', reinforcing the vision of India's leadership in global aviation innovation.
The Prime Minister underlined that India’s aviation sector is strengthened by its inclusive model, with over 15% of pilots in India are women, which is three times the global average. He emphasized that while the global average of women in cabin crew is around 70%, India's figure stands at 86%. Shri Modi also remarked that women engineers in India's MRO sector exceed global averages, demonstrating growing female participation in the industry.
Underscoring that drone technology is a key component of aviation’s future, and India is leveraging it for technological advancements as well as financial and social inclusion, the Prime Minister highlighted that drones are being used to empower women’s self-help groups, increasing their participation in agriculture, delivery services, and various other sectors.
“Aviation safety has always been India’s top priority. India has aligned its regulations with ICAO’s global standards”, exclaimed Shri Modi reinforcing India’s commitment to international best practices. He highlighted that ICAO’s recent safety audit recognized India's efforts in strengthening aviation security and the adoption of the Delhi Declaration at the Asia-Pacific Ministerial Conference is further proof of India's commitment to global aviation excellence.
The Prime Minister stated that India consistently supports Open Skies and Global Connectivity. He reaffirmed India's endorsement of the principles of the Chicago Convention, advocating for a more connected and accessible aviation network. Shri Modi urged stakeholders to work together in creating a future where air travel is accessible, affordable, and secure for all. He concluded by expressing confidence in the sector’s ability to develop new solutions to elevate aviation to greater heights and extended his best wishes to all the stakeholders.
The Union Ministers Shri Kinjarapu Ram Mohan Naidu, Shri Murlidhar Mohol, Chairman of the IATA Board of Governors, Mr. Pieter Elbers, Director General of IATA, Mr. Willie Walsh, Managing Director of IndiGo, Shri Rahul Bhatia were present among other dignitaries at the event.
Background
The International Air Transport Association’s (IATA) 81st Annual General Meeting and World Air Transport Summit (WATS) is being held from 1st to 3rd June. The last AGM in India was held 42 years ago in 1983. It brings together more than 1,600 participants including top global aviation industry leaders, government officials and international media representatives.
The World Air Transport Summit will focus on key issues facing the aviation industry including Economics of the Airline industry, Air Connectivity, Energy Security, Sustainable Aviation Fuel Production, Financing Decarbonisation, Innovations among others. The aviation leaders and media representatives from around the world will also get to witness India's remarkable transformation in the aviation landscape and its contribution to the country's socio - economic development.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇଏଟିଏ ର ୮୧ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ବୈଠକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାୟୁ ପରିବହନ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ମହାକାଶ-ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉଡାନ୍ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଭାରତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ଭାରତରେ ନିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
02 JUN 2025 6:35PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ଏୟାର ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ଆସୋସିଏସନ (ଆଇଏଟିଏ)ର ୮୧ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ବୈଠକ (ଏଜିଏମ) ଏବଂ ୱାର୍ଲଡ୍ ଏୟାର ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସମିଟ୍ (ଡବ୍ଲୁଏଟିଏସ)ର ଅଧିବେଶନରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତକୁ ଫେରିବା ଘଟଣାଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ। କେବଳ ଏକ ବିଶାଳ ବଜାର ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ନୀତି ନେତୃତ୍ୱ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ସେ ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଆଜି, ଭାରତ ମହାକାଶ-ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଐତିହାସିକ ଉନ୍ନତି ଦେଖିଛି, ଯାହାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିପାରିଛି।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଆଲୋଚନା କେବଳ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗ, ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଏହାର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବ। ସେ ମାତ୍ର କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ବିଶାଳ ଦୂରତା ଏବଂ ଆନ୍ତଃମହାଦେଶୀୟ ଯାତ୍ରା ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ମାନବତାର କ୍ଷମତା ଉପରେ ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ, ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଆକାଂକ୍ଷା ପାରମ୍ପରିକ ଯାତ୍ରା ବାହାରେ ବିକଶିତ ହେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତିଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ଗତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଦୂର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଲଟି ଯାଉଛନ୍ତି।
ଯାତ୍ରା ଆଉ ପୃଥିବୀର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ମହାକାଶ ବିମାନ ଏବଂ ଗ୍ରହ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରାକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ କରିବା ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ଏକୀକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ବିକାଶ ପାଇଁ ସମୟ ଲାଗିବ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନବସୃଜନର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରନ୍ତି, ଯାହା ପାଇଁ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଚଲାଉଥିବା ତିନୋଟି ମୂଳସ୍ତମ୍ଭର ରୂପରେଖା ଦେଇଥିଲେ, ପ୍ରଥମତଃ, ଏକ ବିଶାଳ ବଜାର - କେବଳ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସଂଗ୍ରହ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ସମାଜର ପ୍ରତିଫଳନ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଏକ ଦୃଢ଼ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାର ସମ୍ଭାର- ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ତୃତୀୟତଃ, ଏକ ଖୋଲା ଏବଂ ସହାୟକ ନୀତି ଇକୋସିଷ୍ଟମ - ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶକ୍ତି ସହିତ, ଭାରତ ଏହାର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, “ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ପାଲଟିଛି”। ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଏହାକୁ ଭାରତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇତିହାସର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ୧୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁଲଭ ବିମାନ ଯାତ୍ରାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଅନେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଚାଲିଛନ୍ତି, ବାର୍ଷିକ ୨୪୦ ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି - ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଉଛି। ସେ ଆକଳନ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୫୦୦ ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବାର୍ଷିକ ୩.୫ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ ବାୟୁମାର୍ଗ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପରିମାଣ ୧୦ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଏହି ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତର ନିବେଶକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ୭୪ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୬୨କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ବାହକମାନେ ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିମାନ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି। ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। କାରଣ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଶିଳ୍ପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଡ଼ାଣ ବିନ୍ଦୁରେ ରହିଛି। ଏହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥିରତା, ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସମାନ ପ୍ରବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେବ।
"ଭାରତର ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ବର୍ତ୍ତମାନ ବାର୍ଷିକ ୫୦୦ ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ଅଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା କିଛି ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁରକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ସ୍ଥାୟୀ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନିବେଶ ଏବଂ କାର୍ବନ ପାଦଚିହ୍ନ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଉଭୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଡିଜି ଯାତ୍ରା ଆପ୍ ସହିତ ପରିଚିତ ହେବାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରି, ଏହାକୁ ଡିଜିଟାଲ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଡିଜି ଯାତ୍ରା ମୁହଁ ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ, ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କାଗଜପତ୍ର କିମ୍ବା ପରିଚୟପତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିନା ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରବେଶ ଗେଟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସେବା କରିବାରେ ଭାରତର ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନେକ ଦେଶକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇପାରେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ଡିଜି ଯାତ୍ରା ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସମାଧାନ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି"।
ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାରିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଂସ୍କାର ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମିଶନ ଉତ୍ପାଦନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଭାରତର ଧ୍ୟାନକୁ ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ କେପ ଟାଉନ୍ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରି ଚଳିତ ବର୍ଷ ସଂସଦରେ ପାରିତ ହୋଇଥିବା ଏୟାରକ୍ରାଫ୍‌ଟ ବସ୍ତୁରେ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଲିଜ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି। ସେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ବିମାନ ଲିଜ୍ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ କରିଛି।
"ନୂତନ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ଆଇନ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆଇନକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରେ, ଏକ ସୁଗମ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା, ଅନୁପାଳନର ସହଜତା ଏବଂ ଏକ ସରଳୀକୃତ ଟିକସ ଗଠନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଯେ ଏହି ଶିଳ୍ପ ପାଇଲଟ୍, କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଭୂମି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିସ୍ତାରିତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ମେଣ୍ଟେନାନ୍ସ, ରିପେୟାର ଏବଂ ଓଭରହଲ୍‌ (ଏମଆରଓ) ର ଉଦୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇଥିଲେ, ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିମାନ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ରେ ଭାରତରେ ୯୬ ଟି ଏମଆରଓ ସୁବିଧା ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୫୪ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ରୁଟ୍ ଅଧୀନରେ ୧୦୦% ଏଫଡିଆଇ, ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଏବଂ ଟିକସ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଏମଆରଓ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଏମଆରଓ ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ଭାରତକୁ କେବଳ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ମୂଲ୍ୟ-ଶୃଙ୍ଖଳାର ନେତା ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ଡେଲିଭରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଦିଗ ଏବଂ ଗତି ସଠିକ୍ ପଥରେ ଅଛି, ଦେଶର ନିରନ୍ତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ନୁହେଁ ବରଂ 'ଡିଜାଇନ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନବସୃଜନରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏହାର ସମନ୍ବିତ ମଡେଲ ଦ୍ୱାରା ମଜବୁତ ହୋଇଛି, ଭାରତରେ ୧୫%ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ପାଇଲଟ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ୟାବିନ କ୍ରୁରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୭୦% ଥିବା ବେଳେ, ଭାରତର ସଂଖ୍ୟା ୮୬%। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଏମଆରଓ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନେ ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ, ଯାହା ଶିଳ୍ପରେ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ, ଏବଂ ଭାରତ ଏହାକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି, କୃଷି, ବିତରଣ ସେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
"ବିମାନ ସୁରକ୍ଷା ସର୍ବଦା ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି। ଭାରତ ଏହାର ନିୟମାବଳୀ ଆଇସିଏଓ ର ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମାନ କରିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରି କହିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇସିଏଓ ର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସୁରକ୍ଷା ଅଡିଟ୍ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି ଏବଂ ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆହୁରି ପ୍ରମାଣ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ନିରନ୍ତର ଖୋଲା ଆକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସଂଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ସେ ଚିକାଗୋ ସମ୍ମିଳନୀର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ସମର୍ଥନକୁ ଦର୍ଶାଇ, ଏକ ଅଧିକ ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ସୁଲଭ ବିମାନ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ହେବ। ସେ ବିମାନ ଚଳାଚଳକୁ ଉଚ୍ଚ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବାର କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷମତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ଶେଷରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିଞ୍ଜାରପୁ ରାମ ମୋହନ ନାଇଡୁ, ଆଇଏଟିଏ ବୋର୍ଡ ଅଫ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣର୍ସର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ, ଆଇଏଟିଏ ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ପିଟର ଏଲବର୍ସ, ଆଇଏଟିଏ ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ୱିଲି ୱାଲ୍ସ, ଇଣ୍ଡିଗୋର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ରାହୁଲ ଭାଟିଆଙ୍କ ସମେତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦି ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ଏୟାର ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ଆସୋସିଏସନ (ଆଇଏଟିଏ)ର ୮୧ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ବୈଠକ ଏବଂ ୱାର୍ଲଡ୍ ଏୟାର ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସମ୍ମିଟ୍ (ଡବ୍ଲୁଏଟିଏସ) ୧ ରୁ ୩ ଜୁନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଭାରତରେ ଶେଷ ଏଜିଏମ ୪୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୯୮୩ ମସିହାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିମାନ ପରିବହନ ଶିଳ୍ପ ନେତା, ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସମେତ ୧୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥାଏ।
ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ପରିବହନ ସମ୍ମିଳନୀ ବିମାନ ଶିଳ୍ପର ଅର୍ଥନୀତି, ବିମାନ ସଂଯୋଗ, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥାୟୀ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ, ଡିକାର୍ବୋନାଇଜେସନକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ନବସୃଜନ ଇତ୍ୟାଦି ସମେତ ବିମାନ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ବିଶ୍ୱର ବିମାନ ଲିଡର ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଦେଶର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଏହାର ଅବଦାନ ଦେଖିପାରିବେ।