Prime Minister's Office
India calls for concrete, time-bound outcomes, and creation of a global facility for catalytic funding with technical assistance & knowledge exchange at Ministerial Roundtable on Disaster Risk Reduction Financing at Geneva
India’s DRR financing system has grown into one of the world’s largest nationally anchored mechanisms: Dr P K Mishra
India believes in a strong and responsive DRR financing architecture as a cornerstone of resilience: Dr P K Mishra
Disaster risk financing must be nationally owned and driven, complemented by international cooperation: Dr P K Mishra
06 JUN 2025 11:27AM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr. P. K. Mishra, addressed the Ministerial Roundtable on Disaster Risk Reduction (DRR) Financing at Geneva on 04th June 2025. He commended the UNDRR and its partners for convening this critical discussion. India also recognized the contributions of Brazil and South Africa in continuing the global dialogue through their G20 presidencies.
Dr. Mishra underscored that DRR financing is not a peripheral issue but central to the effective functioning of national disaster management systems and the safeguarding of development gains in the face of rising climate and disaster risks. He reaffirmed India’s belief that a strong and responsive DRR financing architecture is a cornerstone of resilience.
Highlighting India’s journey in DRR financing, he noted that initial allocations by early Finance Commissions amounted to INR 60 million (approximately USD 0.7 million). Today, the cumulative outlay under the 15th Finance Commission exceeds INR 2.32 trillion (approximately USD 28 billion).
Dr. Mishra emphasized the importance of pre-determined, rule-based allocations flowing from national to state and district levels, supported by the Disaster Management Act of 2005. He said that this transformation ensured that disaster financing is structured and predictable rather than reactive.
Outlining India’s DRR financing approach built on four key principles, Shri Mishra said First, Dedicated financial windows for preparedness, mitigation, relief, and recovery. Second, Prioritization of the needs of affected people and vulnerable communities. The third, Accessibility of financial resources across all government levels—central, state, and local. Fourth principle being Accountability, transparency, and measurable outcomes guiding all expenditures.
Dr. Mishra stressed that disaster risk financing must be nationally owned and driven, complemented by international cooperation. While each country must tailor its system to its governance framework, fiscal context, and risk profile, global benchmarks and guidance remain essential.
Recognizing the need for diverse financial instruments beyond public finance, he noted that mechanisms such as risk pooling, insurance, and innovative financial tools should be developed in alignment with local affordability and fiscal sustainability.
At the global level, Dr. Mishra identified a crucial gap: the absence of a dedicated international financial mechanism to support the establishment and strengthening of DRR financing systems. He called for the creation of a global facility, backed by the UN system and multilateral financial institutions, to provide catalytic funding, technical assistance, and a platform for knowledge exchange.
India urged the Ministerial Roundtable to move beyond statements of intent and toward concrete, time-bound outcomes. Dr. Mishra reaffirmed India’s commitment to leadership and collaboration in developing a nationally driven yet internationally supported DRR financing framework.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜେନେଭାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଦୃଢ଼, ସମୟବଦ୍ଧ ପରିଣାମ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ତଥା ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟରେ ସହାୟକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଲା ଭାରତ
ଭାରତର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଜାତୀୟ ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇପାରିଛି: ଡକ୍ଟର ପି. କେ. ମିଶ୍ର
ଭାରତ ସୁଗମତାର ଆଧାର ରୂପରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ : ଡକ୍ଟର ପି. କେ. ମିଶ୍ର
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଣ୍ଠି ଜାତୀୟ ମାଲିକାନାରେ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ପରିପୂରକ ହେବା ଉଚିତ: ଡକ୍ଟର ପି. କେ. ମିଶ୍ର
06 JUN 2025 11:27AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ପି. କେ. ମିଶ୍ର ବୁଧବାର ଜେନେଭାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ (ଡିଆରଆର) ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ସେ ୟୁଏନଡିଆରଆର୍ ଏବଂ ଏହାର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଜରିଆରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାରେ ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ଯୋଗଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲା ।
ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ରେଖାଙ୍କିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଆରଆର ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଏକ ଗୌଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଜନିତ ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସ୍ଥିତିରେ ବିକାଶ ଲାଭର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଡିଆରଆର ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାର ଆଧାର ରୂପେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ।
ଡିଆରଆର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆବଣ୍ଟନ ୬୦ ନିୟୁତ ଟଙ୍କା (ପାଖାପାଖି ୦.୭ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଥିଲା। ଆଜି, ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅଧୀନରେ ସର୍ବମୋଟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୨.୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (ପ୍ରାୟ ୨୮ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଅଧିନିୟମ ୨୦୦୫ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରକୁ ପ୍ରବାହିତ ପୂର୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ, ନିୟମ ଆଧାରିତ ଆବଣ୍ଟନ ଉପରେ ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହ୍ରାସ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଢାଞ୍ଚାଗତ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି।
ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଭାରତର ଡିଆରଆର ଆର୍ଥିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମିଶ୍ର କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରଶମନ, ରିଲିଫ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆର୍ଥିକ ମାର୍ଗ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା। ତୃତୀୟତଃ, ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ-କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳର ଉପଲବ୍ଧତା। ଚତୁର୍ଥ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ହେଉଛି ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ମାପନୀୟ ଫଳାଫଳ।
ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଜାତୀୟ ମାଲିକାନାରେ ରହିବା ଓ ପରିଚାଳିତ ଉଚିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ପରିପୂରକ ହେବା ଉଚିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶକୁ ନିଜର ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା, ଆର୍ଥିକ ସନ୍ଦର୍ଭ ଏବଂ ବିପଦର ରୂପରେଖ ସହିତ ନିଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଖାପ ଖୁଆଇବା ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ।
ସାର୍ବଜନୀନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟତୀତ ବିବିଧ ଆର୍ଥିକ ଉପକରଣର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ରିସ୍କ ପୁଲିଂ, ବୀମା ଏବଂ ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ଉପକରଣ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବଧାନ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଡିଆରଆର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନୁପସ୍ଥିତି। ଏଥିପାଇଁ ସହାୟକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଓ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ବିବୃତ୍ତିଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ସମୟବଦ୍ଧ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲା। ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମର୍ଥିତ ଡିଆରଆର ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାର ବିକାଶରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ଦୋହରାଇଥିଲେ।