Prime Minister's Office
India calls for concrete, time-bound outcomes, and creation of a global facility for catalytic funding with technical assistance & knowledge exchange at Ministerial Roundtable on Disaster Risk Reduction Financing at Geneva
India’s DRR financing system has grown into one of the world’s largest nationally anchored mechanisms: Dr P K Mishra
India believes in a strong and responsive DRR financing architecture as a cornerstone of resilience: Dr P K Mishra
Disaster risk financing must be nationally owned and driven, complemented by international cooperation: Dr P K Mishra
06 JUN 2025 11:27AM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr. P. K. Mishra, addressed the Ministerial Roundtable on Disaster Risk Reduction (DRR) Financing at Geneva on 04th June 2025. He commended the UNDRR and its partners for convening this critical discussion. India also recognized the contributions of Brazil and South Africa in continuing the global dialogue through their G20 presidencies.
Dr. Mishra underscored that DRR financing is not a peripheral issue but central to the effective functioning of national disaster management systems and the safeguarding of development gains in the face of rising climate and disaster risks. He reaffirmed India’s belief that a strong and responsive DRR financing architecture is a cornerstone of resilience.
Highlighting India’s journey in DRR financing, he noted that initial allocations by early Finance Commissions amounted to INR 60 million (approximately USD 0.7 million). Today, the cumulative outlay under the 15th Finance Commission exceeds INR 2.32 trillion (approximately USD 28 billion).
Dr. Mishra emphasized the importance of pre-determined, rule-based allocations flowing from national to state and district levels, supported by the Disaster Management Act of 2005. He said that this transformation ensured that disaster financing is structured and predictable rather than reactive.
Outlining India’s DRR financing approach built on four key principles, Shri Mishra said First, Dedicated financial windows for preparedness, mitigation, relief, and recovery. Second, Prioritization of the needs of affected people and vulnerable communities. The third, Accessibility of financial resources across all government levels—central, state, and local. Fourth principle being Accountability, transparency, and measurable outcomes guiding all expenditures.
Dr. Mishra stressed that disaster risk financing must be nationally owned and driven, complemented by international cooperation. While each country must tailor its system to its governance framework, fiscal context, and risk profile, global benchmarks and guidance remain essential.
Recognizing the need for diverse financial instruments beyond public finance, he noted that mechanisms such as risk pooling, insurance, and innovative financial tools should be developed in alignment with local affordability and fiscal sustainability.
At the global level, Dr. Mishra identified a crucial gap: the absence of a dedicated international financial mechanism to support the establishment and strengthening of DRR financing systems. He called for the creation of a global facility, backed by the UN system and multilateral financial institutions, to provide catalytic funding, technical assistance, and a platform for knowledge exchange.
India urged the Ministerial Roundtable to move beyond statements of intent and toward concrete, time-bound outcomes. Dr. Mishra reaffirmed India’s commitment to leadership and collaboration in developing a nationally driven yet internationally supported DRR financing framework.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতনা জেনেভাদা পাংথোকখিবা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন ফাইনান্সিংগী মিনিস্ত্রিএল রাউন্দতেবলদা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং লৌশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবগা লোয়ননা কান্নবা মওংদা ফন্দিং তৌনবগীদমক মপাঙ্গল কনবা, অকক্নবা মতমদা ফলশিং ফংহনবা ঙম্বা, অমসুং মালেমগী ফেসিলিতী অমা শেম্নবা হায়খ্রে
ভারতকী DRR ফাইনান্সিং সিস্তেম অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা নেস্নেল্লী এঙ্কর মেকানিজমশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লে: দা. পি.কে. মিশ্রা
ভারতনা রেসিলিয়ন্সকী য়ুম্ফম অমা ওইনা মপাঙ্গল কনবা অমসুং রেস্পোন্সিব DRR ফাইনান্সিং আর্কিতেকচর অমদা থাজবা থম্মি: পি.কে. মিশ্রা
দিজাস্তর রিস্ক ফাইনান্সিং অসি ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন্না মতেং পাংশিনবগা লোয়ননা লৈবাক অমনা মপু ওইবা অমসুং লমজিংবা ওইগদবনি: দা. পি.কে. মিশ্রা
06 JUN 2025 11:27AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, দা. পি. কে. মিশ্রানা জুন 4, 2025দা জেনেভাদা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন (DRR) ফাইনান্সিংগী মিনিস্ত্রীএল রাউন্দতেবলদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না UNDRR অমসুং মসিগী পার্তনরশিংবু অসিগুম্বা মরুওইবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অসি পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতনা G20গী প্রসিদেন্সীগী খুত্থাংদা মালেমগী ওইবা দাইলোগতা ব্রাজিল অমসুং সাউথ আফ্রিকাগী কন্ত্রিব্যুসনশিংসু শকখঙখি।
দোক্তর. মিশ্রানা DRR ফাইনান্সিং অসি পেরিফরেল ইসু অমা নত্তে অদুবু নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিংগী ইফেক্তিব ওইনা মথৌ তৌহনবদা অমসুং ক্লাইমেৎ অমসুং দিজাস্তরগী রিস্ক হেনগৎলকপদা চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং ঙাক-শেনবদা মরুওইবা অমনি হায়না ফোংদোকখি। DRRগী ফাইনান্সিং আর্কিতেকচর অসি মপাঙ্গল কনখৎপা অমসুং রেস্পোন্সিব ওইবনা রেসিলিয়েন্সকী য়ুম্ফম অমনি হায়না মহাক্না ভারতকী থাজবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
DRR ফাইনান্সিংদা ভারতনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি অহানবা ফাইনান্স কম্মিসনশিংনা লুপা মিলিয়ন 60 (চাউরাক্না দোল্লর মিলিয়ন 0.7) পীখি। ঙসিদি, 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা অপুনবা আউৎলে অসি লুপা ত্রিলিয়ন 2.32 (চাউরাক্না USD বিল্লিয়ন 28) হেনখ্রে।
দোক্তর. মিশ্রানা 2005গী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্তনা মতেং পাংদুনা, নেস্নেলদগী স্তেত অমসুং দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা হান্নদগী লেপখ্রবা, রুলদা য়ুম্ফম ওইবা এলোকেসনগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রান্সফোর্মেশন অসিনা দিজাস্তর ফাইনান্সিং অসি রেএক্তিব ওইবগী মহুত্তা স্ত্রকচর তৌরবা অমসুং প্রেদিক্তেবল ওইহন্নবা হোৎনখি।
মরুওইবা প্রিন্সিপল মরিদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী DRR ফাইনান্সিং এপ্রোচ অদু পল্লদুনা, শ্রী মিশ্রানা হায়খি অহানবদা, শেম-শাবা, মিতিগেসন, রিলিফ অমসুং রিকোভরীগীদমক দেদিকেতেদ ফাইনান্সিং ৱিন্দোশিং। অনিশুবদা, শোকহল্লবা মীওইশিং অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা কম্ম্যুনিতীশিংগী মথৌ তাবশিংবু মরুওইনা লৌবা। অহুমশুবদা, সেন্ত্রেল, স্তেৎ অমসুং লোকেলগী লৈঙাক্কী থাক পুম্নমক্তা শেন-থুমগী রিসোর্সশিং ফংহনবা। মরিশুবা প্রিন্সিপলদি একাউন্তেবিলিতী, ত্রান্সপরেন্সী, অমসুং কান্নবা ফলশিংনা চাদিং পুম্নমক লমজিংবনি।
দোক্তর. মিশ্রানা হায়খি মদুদি দিজাস্তর রিস্ক ফাইনান্সিং অসি ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন্না মতেং পাংশিনবগা লোয়ননা লৈবাক অমনা মপু ওইগদবনি অমসুং লমজিংগদবনি। লৈবাক খুদিংমক্না মাগী সিস্তেম অসি মাগী গভর্নান্স ফ্রেমৱার্ক, ফিস্কেল কন্তেক্স, অমসুং রিস্ক প্রোফাইলদা চান্নহনগদবনি, গ্লোবেল বেঞ্চমার্কশিং অমসুং গাইদলাইনশিং অসি মরু ওইনা লৌগদবনি।
পব্লিক ফাইনান্সকী মথক্তা তোঙান-তোঙানবা ফাইনান্সিএল ইন্সত্রুমেন্তশিংগী তঙাই ফদবা অদু খঙলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি রিস্ক পুলিং, ইন্সুরেন্স অমসুং ইন্নোভেতিব ফাইনান্সিএল ইন্সত্রুমেন্তশিং অসি লোকেল এফোর্দেবিলিতী অমসুং ফিস্কেল সস্তেনেবিলিতীগা চান্ননা শেমগৎকদবনি।
মালেমগী থাক্তা, দোক্তর মিশ্রানা মরুওইবা অশোয়বা অমা খঙদোকখি: DRR ফাইনান্সিং সিস্তেমশিং লিংখৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংনবা অখন্নবা ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্সিং মেকানিজম লৈতবা। মহাক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স সিস্তেম অমসুং মল্তিলেতরেল ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা শৌগৎলিবা গ্লোবেল ফেসিলিতী অমা শেম্নবা হায়খি, মসিনা কেতালাইতিক ফন্দিং, তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং লৌশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবগী প্লেৎফোর্ম অমা পীরগনি।
ভারতনা মিনিস্ত্রীএল রাউন্দ তেবলদা অপাম্বা ফোঙদোকপগী মথক্তা মপাঙ্গল কনবা, অকক্নবা মতমদা ফলশিং পীবা ঙম্বা ওইহন্নবা হায়খি। দোক্তর. মিশ্রানা ভারতনা লুচিংবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎপা অমসুং মালেমগী থাক্তা মতেং পাংলিবা DRR ফাইনান্সিং ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।