Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Katra, Jammu and Kashmir
06 JUN 2025 4:14PM by PIB Delhi
ॐ माता वैष्णो देवी दे चरने च मत्था टेकना जय माता दी,
Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Manoj Sinha Ji, Chief Minister Omar Abdullah Ji, my colleagues in the Union Cabinet Ashwini Vaishnav Ji, Jitendra Singh Ji, V Somanna Ji, Deputy CM Surendra Kumar Ji, Leader of Opposition in Jammu and Kashmir Assembly Sunil Ji, my colleague in Parliament Jugal Kishore Ji, other public representatives and my dear brothers and sisters. This is the land of Veer Zorawar Singh Ji, I salute this land.
Friends,
Today's program is a huge celebration of India's unity and India's willpower. With the blessings of Mata Vaishno Devi, today the valley of Kashmir has been connected to India's rail network. While describing Maa Bharati, we have been saying with reverence - Kashmir to Kanyakumari. This has now become a reality for the railway network as well. Udhampur, Srinagar, Baramulla, these rail line projects, these are not just names. These are the identity of the new strength of Jammu and Kashmir. It is a proclamation of India's new strength. A short while ago I had the opportunity to inaugurate the Chenab Bridge and Anji Bridge. Today itself, Jammu and Kashmir has received two new Vande Bharat trains. Here in Jammu, the foundation stone of a new medical college has been laid. Projects worth Rs 46 thousand crores will give new impetus to the development of Jammu and Kashmir. I congratulate all of you for the new era of development. This is the land of Haji. I salute this land.
Friends,
Many generations of Jammu and Kashmir have passed away dreaming of rail connectivity. Yesterday I was watching a statement by CM Omar Abdullah ji and also mentioned in the speech that he had also said that he was waiting for the completion of this project since the time he was studying in 7th-8th standard. Today the dream of millions of people of Jammu and Kashmir has come true. And this is also true that all the good work is still left for me.
Friends,
It is the good fortune of our government that this project gained momentum during our tenure and we completed it. In between, many difficulties came due to the period of Covid, but we stood firm.
Friends,
Difficulties in commuting, weather problems, stones constantly falling from the mountains, it was difficult and challenging to complete this project. But our government has chosen the path of challenging the challenge itself. Today, many all-weather infrastructure projects being built in Jammu and Kashmir are an example of this. Sonmarg tunnel was started only a few months ago. Just a while ago, I came among you through Chenab and Anji Bridge. While walking on these bridges, I have experienced the strong resolve of India, the skill and courage of our engineers and workers. Chenab Bridge is the world's highest railway arch bridge. People go to Paris, France to see the Eiffel Tower. And this bridge is much higher than the Eiffel Tower. Now people will not only go to see Kashmir via Chenab Bridge, but this bridge will also become an attractive tourist destination in itself. Everyone will go to the selfie point and take selfies. Our Anji Bridge is also a great example of engineering. This is India's first cable-supported railway bridge. Both these bridges are not just structures of brick, cement, steel and iron, they are a living symbol of India's power, standing on the inaccessible hills of Pir Panjal. This is the roar of India's bright future. This shows that as big as the dream of a developed India is, so high is our courage and our capability. And the most important thing is good intention and immense effort.
Friends,
Be it Chenab Bridge or Anji Bridge, these will become a means of prosperity for both the regions of Jammu and Kashmir. This will not only increase tourism but will also benefit other sectors of the economy. Rail connectivity between Jammu and Kashmir will create new opportunities for businessmen of both regions. This will give impetus to the industry here, now Kashmir's apples will be able to reach the big markets of the country at a low cost and will be able to reach on time. Be it dry fruits or pashmina shawls, the handicrafts here will now be easily able to reach any part of the country. This will also make it very easy for the people of Jammu and Kashmir to travel to other parts of the country.
Friends,
I was reading a comment in the newspaper by a student from Sangaldan here. That student said that only those people of his village who had gone out of the village had seen the train till now. Most of the people of the village had only seen the video of the train. They still can't believe that a real train will pass in front of their eyes. I also read that many people are remembering the arrival and departure timings of the trains. Another daughter said a very good thing, that daughter said – now the weather will not decide whether the roads will open or remain closed, now this new train service will keep helping the people in every season.
Friends,
Jammu and Kashmir is the crown of Maa Bharati. This crown is studded with beautiful gems. These different gems are the strength of Jammu and Kashmir. The ancient culture here, the traditions here, the spiritual consciousness here, the beauty of nature, the world of herbs here, the abundance of fruits and flowers, the talent that is present in the youth here, in you people, it shines like a jewel in the crown.
Friends,
You know very well that I have been visiting Jammu and Kashmir for decades. I have had the opportunity to visit and live in interior areas. I have constantly seen and felt this potential and that is why I am working with full dedication towards the development of Jammu and Kashmir.
Friends,
Jammu and Kashmir has been the pride of India's education and culture. Today, our Jammu and Kashmir is becoming one of the biggest knowledge hubs of the world, so the participation of Jammu and Kashmir in this is also going to increase in the future. There are institutions like IIT, IIM, AIIMS and NIT here. There are central universities in Jammu and Srinagar. The research ecosystem is also expanding in Jammu and Kashmir.
Friends,
Along with studies, unprecedented work is also being done here for medicine. In the last few years, two state level cancer institutes have been established. Seven new medical colleges have been started here in the last five years. You also know that when a medical college opens, not only the patients but also the youth of that area get the most benefit from it. Now the number of MBBS seats in Jammu and Kashmir has increased from 500 to 1300. I am happy that now Reasi district is also going to get a new medical college. Shri Mata Vaishno Devi Institute of Medical Excellence, this is not only a modern hospital, it is also an example of our culture of charity. The money spent to build this medical college has been donated by people coming to pay obeisance to the feet of Mata Vaishno Devi from every corner of India. I convey my best wishes to Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board and its Chairman Manoj Ji for this sacred work. The capacity of this hospital is also being increased from 300 beds to 500 beds. This will also be very convenient for the people coming to visit Mata Vaishno Devi in ​​Katra.
Friends,
The BJP-NDA government at the Centre has been in power for 11 years now. These 11 years have been dedicated to the welfare of the poor. The dream of a concrete house for 4 crore poor people has been fulfilled through Pradhan Mantri Awas Yojana. The Ujjwala Yojana has ended the smoke in 10 crore kitchens, our sisters and daughters have been protected. The Ayushman Bharat Yojana has provided free treatment up to Rs 5 lakh to 50 crore poor people. The Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana has ensured enough food in every plate. For the first time, the Jan Dhan Yojana has opened the doors of banks for more than 50 crore poor people. The Saubhagya Yojana has brought electricity to 2.5 crore families living in darkness. The 12 crore toilets built under the Swachh Bharat Mission have freed people from the compulsion of open defecation. The Jal Jeevan Mission has brought tap water to 12 crore new homes, making life easier for women. The PM Kisan Samman Nidhi has provided direct financial assistance to 10 crore small farmers.
Friends,
Due to many such efforts of the government, in the last 11 years, more than 25 crore poor people, our own poor brothers and sisters, have fought against poverty and 25 crore poor people have come out of poverty by defeating and conquering poverty. Now they have become a part of the new middle class. Those who consider themselves experts of the social system, big experts, those who are immersed in the politics of the past and the future, those who have been making political gains in the name of Dalits, just take a look at the schemes that I have just mentioned. Who are the people who have received these facilities, who are those people who were deprived of these basic facilities for 7-7 decades after independence. These are my Dalit brothers and sisters, these are my tribal brothers and sisters, these are my backward brothers and sisters, these are the people who live in the mountains, these are the people who live in the forests, these are the people who spend their entire lives in slums, these are the families for whom Modi has spent his 11 years. The central government is trying to give maximum strength to the poor, the new middle class. Be it one rank one pension, making salary up to Rs. 12 lakh tax free, giving financial assistance for buying a house, helping for cheap air travel, in every way, the government is walking shoulder to shoulder with the poor and the middle class.
Friends,
Helping the poor to get rid of poverty, but also increasing the potential of the middle class, who live honestly and pay taxes for the country from time to time, for the first time in independence, so much work has been done for this, which we have done.
Friends,
We are continuously increasing new employment opportunities for our youth. And one important means of this is tourism. Tourism provides employment, tourism connects people. But unfortunately, our neighbouring country is against humanity, against harmony, against tourism, not only this, it is also against the livelihood of the poor. What happened in Pahalgam on 22 April is an example of this. Pakistan attacked both humanity and Kashmiriyat in Pahalgam. His intention was to create riots in India. His intention was to stop the earnings of the hard-working people of Kashmir. That is why Pakistan attacked the tourists. The tourism that was growing continuously in the last 4-5 years, every year a record number of tourists were coming here. The tourism that sustains the households of the poor in Jammu and Kashmir, was targeted by Pakistan. Some were horse riders, some were porters, some were guides, some were guest house owners, some were shop-dhaba owners, Pakistan's conspiracy was to destroy all of them. The young man Adil who challenged the terrorists, he too had gone there to do labour work, but he was working so that he could take care of his family. The terrorists also killed Adil.
Friends,
The way the people of Jammu and Kashmir have stood up against this conspiracy of Pakistan, the power that the people of Jammu and Kashmir have shown this time, the people of Jammu and Kashmir have given a strong message not just to Pakistan but to the terrorist mentality of the whole world. The youth of Jammu and Kashmir have now made up their mind to give a befitting reply to terrorism. This is the terrorism that burnt down schools in the valley, and not just schools or buildings, it burnt the future of two generations. Hospitals were destroyed. It ruined many generations. The people here could choose representatives of their choice, elections could be held here, this too had become a big challenge due to terrorism.
Friends,
After enduring terrorism for years, Jammu and Kashmir had seen so much destruction that the people of Jammu and Kashmir had stopped dreaming, and had accepted terrorism as their fate. It was necessary to get Jammu and Kashmir out of this situation, and we have done it. Today, the youth of Jammu and Kashmir are dreaming new dreams and are also realizing them. Now the youth of Kashmir are happy to see the markets, shopping malls, cinema halls buzzing. The people here want to see Jammu and Kashmir become a major center for film shooting again, want to see this region become a hub of sports. We have seen the same sentiment in the fair of Mata Kheer Bhavani as well. The way thousands of people reached the temple of Mata, it shows the picture of new Jammu and Kashmir. Now the Amarnath Yatra is also going to start from the 3rd. We are also seeing the excitement of Eid everywhere. The environment of development that was created in Jammu and Kashmir is not going to be shaken by the Pahalgam attack. Narendra Modi's promise to all of you in Jammu and Kashmir and to all of you is that I will not let development stop here. If any obstacle comes in the way of the youth here from fulfilling their dreams, then Modi will be the first one to face that obstacle.
Friends,
Today is 6th June, remember a month ago, exactly a month ago, on that night of 6th May, Pakistan's terrorists were doomed. Now whenever Pakistan hears the name of Operation Sindoor, it will remember its shameful defeat. The Pakistani army and terrorists had never imagined that India would attack terrorists like this by going hundreds of kilometers inside Pakistan. The buildings of terror that they had built with years of hard work have turned into ruins in a few minutes. Seeing this, Pakistan got very agitated and it vented its anger on the people of Jammu, Poonch and other districts too. The whole world saw how Pakistan destroyed homes here, threw shells on children, destroyed schools and hospitals, shelled temples, mosques and gurudwaras. Every citizen of the country has seen the way you countered Pakistan's attacks. That is why every citizen of the country stands with their families with full strength.
Friends,
A few days ago, appointment letters were handed over to the family members of those who died in cross border firing. The suffering of more than 2 thousand families affected by shelling is also our own suffering. These families were given financial help to repair their houses after the shelling. Now the Central Government has decided to increase this assistance further. In today's program, I also want to give you information about this.
Friends,
Now, those houses which have suffered extensive damage will be given Rs 2 lakhs and those houses which are partially damaged will be given Rs 1 lakhs as additional assistance. This means that now they will get this extra amount after the first-time assistance.
Friends,
Our government considers the people living on the border as the first sentinels of the country. In the last decade, the government has done unprecedented work for development and security in the border districts, during this period about ten thousand new bunkers have been built. These bunkers have helped a lot in saving lives in the situation created after Operation Sindoor. I am happy to tell you that two border battalions have been formed for the Jammu and Kashmir division. The work of forming two women battalions has also been completed.
Friends,
Even in the remote areas near our international border, new infrastructure is being built by spending hundreds of crores of rupees. The Kathua to Jammu highway is being made a six-lane expressway, the Akhnoor to Poonch highway is also being widened. Under the Vibrant Village Program, development work in border villages is also being accelerated. 400 villages of Jammu and Kashmir that did not have all-weather connectivity are being connected by laying 1800 kilometers of new roads. The government is going to spend more than 4200 crores on this too.
Friends,
Today I have come to make a special request to you people of Jammu and Kashmir, especially the youth here, and from the land of Jammu and Kashmir, I want to make a request to the country as well. You have seen how Operation Sindoor has shown the power of self-reliant India. Today the world is discussing India's defence ecosystem. And there is only one reason behind this, our forces' faith in 'Make in India'. Now every Indian has to repeat what the forces have done. In this year's budget, we have announced Mission Manufacturing. Under this mission, the government is working to give a new impetus to manufacturing. I would like to tell the youth of Jammu and Kashmir, come and be a part of this mission. The country needs your modern thinking, the country needs your innovation. Your ideas, your skills will give new heights to India's security and India's economy. In the last ten years, India has become a big defence exporter. Now our goal is to include India's name among the top defence exporters of the world. The faster we move towards this goal; the faster millions of new employment opportunities will be created in India.
Friends,
We have to take another pledge that we should first buy only those products which are made in India and in which the sweat of our countrymen is used and this is patriotism, this is service to the nation. We have to enhance the honour of our forces at the border and we have to enhance the pride of Made in India in the market.
Friends,
A golden and bright future awaits Jammu and Kashmir. The central government and the state government are working together for development and are supporting each other. We have to continuously strengthen the path of peace and prosperity on which we are moving ahead. With the blessings of Maa Vaishno Devi, may this resolution of developed India and developed Jammu and Kashmir be fulfilled. With this wish, I once again congratulate all of you for these numerous development projects and for so many wonderful projects. Close both your fists and say with me with all your strength -
Bharat Mata ki Jai! The voice should reverberate in every corner of India.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର କଟରାରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 JUN 2025 4:14PM by PIB Bhubaneswar
ଓମ୍… ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରି, ଜୟ ମାତା ଦୀ !
ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ରାଜ୍ୟପାଳ ମନୋଜ ସିହ୍ନା, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓମର ଅବଦୁଲ୍ଲା, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, ଭି ସୋମନ୍ନା, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀର ବିଧାନସଭା ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ସୁନୀଲ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଯୁଗଳ କିଶୋର, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ । ଏହା ବୀର ଜୋରାୱର ସିଂହଙ୍କ ଭୂମି, ମୁଁ ଏହି ଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଭାରତ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଏକ ବିରାଟ ସମାବେଶ । ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଆଜି କଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ଭାରତର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ମା ଭାରତୀଙ୍କ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସମୟରେ, ଆମେ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ କହି ଆସୁଛୁ - କଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ । ଏହା ଏବେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଏକ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଉଧମପୁର, ଶ୍ରୀନଗର, ବାରାମୁଲ୍ଲା, ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନାମକୁ ମାତ୍ର ନୁହେଁ । ଏଗୁଡ଼ିକ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ନୂତନ ଶକ୍ତିର ନିଦର୍ଶନ । ଏହା ଭାରତର ନୂତନ ଶକ୍ତିର ଜୟଯାତ୍ରା । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ ଚେନାବ ସେତୁ ଏବଂ ଅଞ୍ଜି ସେତୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆଜି ହିଁ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରକୁ ଦୁଇଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମିଳିଛି । ଏଠାରେ ଜମ୍ମୁରେ ଏକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ୪୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବ । ବିକାଶର ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଅନେକ ପିଢ଼ି ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖି ଦେଖି ଚାଲି ଯାଇଛନ୍ତି । ଗତକାଲି ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓମର ଅବଦୁଲ୍ଲାଙ୍କ ଏକ ବକ୍ତବ୍ୟ ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ ଥିବା ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଯେ, ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ସେ ସପ୍ତମ-ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀରେ ପାଠପଢ଼ୁଥିବା ସମୟରୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହେବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ସମସ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ଭଲ କାମ ମୋ ପାଇଁ ବାକି ଅଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିଲା ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଶେଷ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କଲୁ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ, କୋଭିଡ୍ ସମୟ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ଉପୁଜିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଅବିଚଳିତ ରହିଲୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାତାୟତରେ ଅସୁବିଧା, ପାଗ ସମସ୍ୟା, ପାହାଡ଼ରୁ ପଥର ନିରନ୍ତର ଖସିବା, ଆଦି ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା, ଏହା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ସବୁ ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ପଥ ବାଛିଛନ୍ତି । ଆଜି, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ଅନେକ ନିତିଦିନିଆ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହାର ଉଦାହରଣ । ସୋନମାର୍ଗ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଚେନାବ ଏବଂ ଅଞ୍ଜି ସେତୁ ଦେଇ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଛି । ଏହି ସେତୁ ଉପରେ ଚାଲିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଆମର ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଆମର ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାହସ ଅନୁଭବ କରିଛି । ଚେନାବ ସେତୁ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ଆର୍ଚ ବ୍ରିଜ୍ । ଲୋକମାନେ ଆଇଫେଲ୍ ଟାୱାର ଦେଖିବାକୁ ପ୍ୟାରିସ୍, ଫ୍ରାନ୍ସ ଯାଆନ୍ତି । ଏହି ସେତୁ ଆଇଫେଲ୍ ଟାୱାର ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ଉଚ୍ଚ । ଏବେ ଲୋକମାନେ ଚେନାବ ସେତୁ ଦେଇ କେବଳ କଶ୍ମୀର ଦେଖିବାକୁ ଯିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ସେତୁ ସ୍ୱୟଂ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟ ପାଲଟିଯିବ । ସମସ୍ତେ ସେଲ୍ଫି ପଏଣ୍ଟକୁ ଯିବେ ଏବଂ ସେଲ୍ଫି ନେବେ। ଆମର ଅଞ୍ଜି ସେତୁ ମଧ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳର ଏକ ମହାନ ନିଦର୍ଶନ । ଏହା ଭାରତର ପ୍ରଥମ କେବୁଲ-ସମର୍ଥିତ ରେଳ ସେତୁ । ଏହି ଦୁଇଟି ସେତୁ କେବଳ ଇଟା, ସିମେଣ୍ଟ, ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ଲୁହାର ଗଠନ ନୁହେଁ, ଏଗୁଡ଼ିକ ପୀର ପଞ୍ଜାର ଦୁର୍ଗମ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଭାରତର ଶକ୍ତିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ । ଏହା ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ନିଦର୍ଶନ । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଯେତେ ବଡ଼, ଆମର ସାହସ ଏବଂ ଆମର କ୍ଷମତା ସେତିକି ଦୃଢ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚେନାବ ସେତୁ ହେଉ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଜି ସେତୁ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ଏହା କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଅର୍ଥନୀତିର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀର ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଉଭୟ ଅଞ୍ଚଳର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହା ଏଠାକାର ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ, ଏବେ କାଶ୍ମୀରରୁ ଆପଲ୍ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଦେଶର ବଡ଼ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ । ଶୁଖିଲା ଫଳ ହେଉ କିମ୍ବା ପଶ୍ମିନା ଶାଲ୍, ଏଠାକାର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ଭାଗରେ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ । ଏହା ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଭାଗକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହଜ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସଂଗଲଦାନର ଜଣେ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଖବରକାଗଜରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏକ ମନ୍ତବ୍ୟ ପଢ଼ୁଥିଲି । ସେହି ଛାତ୍ର ଜଣକ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଗାଁର ଯେଉଁମାନେ ଗାଁ ବାହାରକୁ ଯାଇଥିଲେ ସେମାନେ କେବଳ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଖିଛନ୍ତି । ଗାଁର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ କେବଳ ଟ୍ରେନ୍‌ର ଭିଡିଓ ଦେଖିଥିଲେ । ସେମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରୁ ନାହାଁନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ଟ୍ରେନ୍ ସେମାନଙ୍କ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଚାଲିବ । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ପଢ଼ିଛି ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ଟ୍ରେନ୍‌ର ଆଗମନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ସମୟ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି । ଆଉ ଜଣେ ଝିଅ ବହୁତ ଭଲ କଥା କହିଥିଲା, ସେ କହିଥିଲା - ଏବେ ପାଗ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ନାହିଁ ଯେ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ କି ବନ୍ଦ ରହିବ, ଏବେ ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ହେଉଛି ଭାରତ ମାତାର ମୁକୁଟ । ଏହି ମୁକୁଟ ସୁନ୍ଦର ମଣିରେ ଖଚିତ । ଏହି ବିବିଧ ରତ୍ନ ହେଉଛି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଶକ୍ତି । ଏଠାକାର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି, ଏଠାକାର ପରମ୍ପରା, ଏଠାକାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା, ପ୍ରକୃତିର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଏଠାକାର ଔଷଧି ଜଗତ, ଫଳ ଏବଂ ଫୁଲର ସମ୍ଭାର, ଏଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ି, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପ୍ରତିଭା, ଏ ସବୁ ମୁକୁଟରେ ମଣି ପରି ଝଲସୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀର ଗସ୍ତ କରିଆସୁଛି, ମୋତେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ନିରନ୍ତର ଦେଖିଛି ଓ ଅନୁଭବ କରିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ବିକାଶରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀର ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଗର୍ବ ପାଲଟିଛି । ଆଜି, ଆମର ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀର ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ତେଣୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଥିରେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ଭାଗିଦାରୀତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଠାରେ IIT, IIM, AIIMS ଏବଂ NIT ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରହିଛି । ଜମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି । ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରରେ ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିକ୍ଷା ସହିତ, ଏଠାରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ସାତଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିଥାଏ, ଏହା କେବଳ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରରେ MBBS ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ୫୦୦ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୩୦୦ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏବେ ରିଆସି ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ, ଏହା ଏକ ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ହେବା ସହିତ ଆମ ଦାନପୂଣ୍ୟର ଯେଉଁ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ତା’ର ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ । ଏହି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ରାଶି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଦାନରୁ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ ମନ୍ଦିର ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମନୋଜଙ୍କୁ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଏହି ହସ୍ପିଟାଲର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ୩୦୦ ଶଯ୍ୟାରୁ ୫୦୦ ଶଯ୍ୟାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି । ଏହା କଟରାରେ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ୧୧ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି । ଏହି ୧୧ ବର୍ଷ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ୪ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ପକ୍କା ଘର ପାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ୧୦ କୋଟି ରୋଷେଇ ଘରରୁ ଧୂଆଁକୁ ଶେଷ କରିଛି, ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ୫୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥାଳିରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୋଜନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି । ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅନ୍ଧାରରେ ରହୁଥିବା ୨.୫ କୋଟି ପରିବାରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗର ବାଧ୍ୟବାଧକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ୧୨ କୋଟି ନୂତନ ଘରକୁ ନଳକୂପ ପାଣି ଯୋଗାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ୧୦ କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକ, ଆମର ନିଜ ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୫ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଜିତିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି । ଏବେ ସେମାନେ ନୂତନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଶେଷଜ୍ଞ ବୋଲି ମନେକରନ୍ତି, ନିଜକୁ ବଡ଼ ବିଶେଷଜ୍ଞ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଅତୀତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ରାଜନୀତିରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଦଳିତଙ୍କ ନାମରେ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ଉଠାଇ ଆସୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କେବଳ ମୁଁ ଯେଉଁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କଥା କହିଲି ତାହା ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ । ଏହି ସୁବିଧା କେଉଁମାନେ ପାଇଛନ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ୭-୭ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ଲୋକମାନେ କିଏ । ଏମାନେ ମୋର ଦଳିତ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଏମାନେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଏମାନେ ମୋର ପଛୁଆବର୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଏମାନେ ପାହାଡ଼ରେ ବାସ କରନ୍ତି, ଏମାନେ ଜଙ୍ଗଲରେ ବାସ କରନ୍ତି, ଏମାନେ ବସ୍ତିରେ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ବିତାଇ ଦିଅନ୍ତି, ଏମାନେ ସେହି ପରିବାର ଯାହାଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦର ତାଙ୍କର ୧୧ ବର୍ଷ ବିତାଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗରିବ ଏବଂ ନୂତନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗକୁ ସର୍ବାଧିକ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନସନ୍ ହେଉ, ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦରମାକୁ ଟିକସମୁକ୍ତ କରିବା, ଘର କିଣିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଶସ୍ତା ବିମାନ ଯାତ୍ରାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଆଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗରିବଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁମାନେ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ ଜୀବନଯାପନ କରନ୍ତି ଏବଂ ସମୟ ସମୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଟିକସ ଦିଅନ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ କାମ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆମେ କରି ଦେଖାଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛୁ । ଏହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରେ । କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଆମର ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ମାନବତା ବିରୋଧୀ, ସମନ୍ୱୟ ବିରୋଧୀ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିରୋଧୀ, କେବଳ ଏହା ନୁହେଁ, ଏହା ଗରିବଙ୍କ ଜୀବିକାର ବିରୋଧୀ ମଧ୍ୟ । ୨୨ ଏପ୍ରିଲରେ ପହଲଗାମରେ ଯାହା ଘଟିଥିଲା ତାହା ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ପାକିସ୍ତାନ ପହଲଗାମରେ ମାନବତା ଏବଂ କାଶ୍ମୀରୀ ଉଭୟ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଭାରତରେ ଦଙ୍ଗା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା କଶ୍ମୀରର ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକଙ୍କ ରୋଜଗାର ବନ୍ଦ କରିବା । ସେଥିପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା । ଗତ ୪-୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏଠାକୁ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସୁଥିଲେ । ପାକିସ୍ତାନ ସେହି ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲା ଯାହା ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ଚଳାଇବାରେ ସହଯୋଗ କରିଥାଏ । କିଛି ଘୋଡା ଆରୋହୀ, କିଛି କୁଲି, କିଛି ଗାଇଡ୍, କିଛି ଅତିଥି ଗୃହ ମାଲିକ, କିଛି ଦୋକାନ-ଢାବା ମାଲିକ, ଏମିତି କିଛିଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାକିସ୍ତାନର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଥିଲା । ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଥିବା ଯୁବକ ଆଦିଲ, ସେ ମଧ୍ୟ ସେଠାକୁ ଶ୍ରମିକ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲା, ସେ କାମ କରୁଥିଲା ଯେପରି ସେ ନିଜ ପରିବାରର ଯତ୍ନ ନେଇପାରିବ । ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ସେହି ଆଦିଲକୁ ମଧ୍ୟ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପାକିସ୍ତାନର ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ବିରୋଧରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଯେପରି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଏଥର ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତାହା କେବଳ ପାକିସ୍ତାନକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାନସିକତାକୁ ଏକ କଡ଼ା ଜବାବ ଦେଇଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନେ ଏବେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଉଚିତ ଜବାବ ଦେବାକୁ ମନ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆତଙ୍କବାଦ ଉପତ୍ୟକାର ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ଜାଳି ଦେଇଥିଲା, କେବଳ ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା କୋଠା ନୁହେଁ, ଏହା ଦୁଇ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଜାଳି ଦେଇଥିଲା । ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଏହା ଅନେକ ପିଢ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲା । ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ନିଜ ପସନ୍ଦର ପ୍ରତିନିଧି ବାଛିପାରିବେ, ଏଠାରେ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇପାରିବ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଯୋଗୁଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହୋଇଯାଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆତଙ୍କବାଦ ସହିବା ପରେ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଏତେ ଧ୍ୱଂସ ଦେଖିଥିଲା ଯେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲେ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିନେଇଥିଲେ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ଏହା କରିପାରିଛୁ । ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନେ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏବେ କଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନେ ବଜାର, ସପିଂ ମଲ୍, ସିନେମା ହଲ୍ ଗୁଞ୍ଜରଣ ଦେଖି ଖୁସି ହେଉଛନ୍ତି। ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ପୁଣି ଥରେ ଫିଲ୍ମ ସୁଟିଂର ମୁଖ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ କ୍ରୀଡାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଚାହାନ୍ତି । ଆମେ ମାତା ଖୀର ଭବାନୀଙ୍କ ମେଳାରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନା ଦେଖିଛୁ । ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ମାତାଙ୍କ ମନ୍ଦିରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଚିତ୍ର ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଏବେ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ 3 ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମେ ଚାରିଆଡ଼େ ଇଦର ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ । ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ଦ୍ୱାରା ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିକାଶର ପରିବେଶ ଦୋହଲିଯିବ ନାହିଁ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ହେଉଛି ଯେ ସେ ଏଠାରେ ବିକାଶକୁ ଅଟକିବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ । ଯଦି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଆସେ, ତେବେ ମୋଦୀ ହିଁ ପ୍ରଥମେ ସେହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଜୁନ୍ ୬, ମନେରଖନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ମାସ ପୂର୍ବେ, ଠିକ୍ ଗୋଟିଏ ମାସ ପୂର୍ବେ, ୬ ମଇ ରାତିରେ, ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ନିପାତ ହୋଇଥିଲେ । ଏବେ ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂରର ନାମ ଶୁଣିବ, ସେ ତା’ର ଲଜ୍ଜାଜନକ ପରାଜୟ ମନେ ପକାଇବ । ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପାକିସ୍ତାନ ଭିତରେ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଯାଇ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଉପରେ ଏପରି ଆକ୍ରମଣ କରିବ । ବର୍ଷ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ ସେମାନେ ଯେଉଁ ଆତଙ୍କର କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ତାହା କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଧ୍ୱଂସବିଧ୍ୱସ୍ତ ହୋଇଗଲା । ଏହା ଦେଖି ପାକିସ୍ତାନ ବହୁତ କ୍ରୋଧିତ ହେଲା, ଏବଂ ସେ ଜମ୍ମୁ, ପୁଞ୍ଚ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର କ୍ରୋଧ ପ୍ରକଟ କଲା । ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଲା ଯେ ପାକିସ୍ତାନ କିପରି ଏଠାରେ ଘର ନଷ୍ଟ କଲା, ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଗୁଳିମାଡ଼ କଲା, ସ୍କୁଲ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ନଷ୍ଟ କଲା, ମନ୍ଦିର, ମସଜିଦ ଏବଂ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଉପରେ ଗୁଳିମାଡ଼ କଲା । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦେଖିଛି ଯେ ତୁମେ ପାକିସ୍ତାନର ଆକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା କିପରି କରିଛ । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସୀମାପାର ଗୁଳିମାଡ଼ରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଗୁଳିମାଡ଼ରେ ପ୍ରଭାବିତ ୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପରିବାରର ଦୁଃଖ ମଧ୍ୟ ଆମର ନିଜ ଦୁଃଖ । ଗୁଳିମାଡ଼ ପରେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ମରାମତି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ସାହାଯ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁ ଘରଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଯେଉଁ ଘରଗୁଡ଼ିକ ଆଂଶିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦିଆଯିବ, ଏହା ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ ଦିଆଯିବ । ଅର୍ଥାତ୍, ପ୍ରଥମ ଥର ସାହାଯ୍ୟ ପରେ ଏବେ ସେମାନେ ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ପାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ସୀମାନ୍ତରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରହରୀ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ । ଗତ ଦଶନ୍ଧୀରେ, ସରକାର ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ଦଶ ହଜାର ନୂତନ ବଙ୍କର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବଙ୍କରଗୁଡ଼ିକ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ପରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହି ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀର ଡିଭିଜନ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ସୀମାନ୍ତ ବାଟାଲିଅନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଦୁଇଟି ମହିଳା ବାଟାଲିଅନ ଗଠନର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମା ନିକଟସ୍ଥ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। କଠୁଆରୁ ଜମ୍ମୁ ରାଜପଥକୁ ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କରାଯାଉଛି, ଅଖନୁରରୁ ପୁଞ୍ଚ ରାଜପଥକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶସ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି । ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ୪୦୦ ଗ୍ରାମ, ଯେଉଁଠାରେ ସବୁଦିନିଆ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା, ୧୮୦୦ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଓ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ୪୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଭୂମିରୁ, ମୁଁ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଛି । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର କିପରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛି । ଏହା ପଛରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ କାରଣ ଅଛି, 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଉପରେ ଆମର ସେନାର ବିଶ୍ୱାସ । ସେନା ଯାହା କରିଛି, ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ତାହାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ମିଶନ୍ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଏହି ମିଶନ୍ ଅଧୀନରେ, ସରକାର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛି । ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଛି, ଆସନ୍ତୁ, ଏହି ମିଶନ ର ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତୁ । ଦେଶକୁ ଆପଣଙ୍କର ଆଧୁନିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଦେଶକୁ ଆପଣଙ୍କର ନବସୃଜନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଆପଣଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା, ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂତନ ଶିଖର ଦେବ । ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀକାରୀ ପାଲଟିଛି । ଏବେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ନାମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା । ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଯେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା, ଭାରତରେ ସେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ଆଉ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମକୁ ପ୍ରଥମେ ସେହି ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଉଚିତ ଯାହା ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଝାଳ ବୋହିଥିବ ଏବଂ ଏହା ହିଁ ଦେଶପ୍ରେମ, ଏହା ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା । ଆମକୁ ସୀମାରେ ଆମର ସେନାର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆମକୁ ବଜାରରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଗର୍ବ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ଏଠାକାର ସରକାର ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରି ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଆମକୁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଉପରେ ଆମେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ମା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ, ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଅନେକ ଚମତ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କ ଦୁଇ ହାତ ଯୋଡନ୍ତୁ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ମୋ ସହ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ! ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ସ୍ୱର ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବା ଉଚିତ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!