Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Katra, Jammu and Kashmir
06 JUN 2025 4:14PM by PIB Delhi
ॐ माता वैष्णो देवी दे चरने च मत्था टेकना जय माता दी,
Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Manoj Sinha Ji, Chief Minister Omar Abdullah Ji, my colleagues in the Union Cabinet Ashwini Vaishnav Ji, Jitendra Singh Ji, V Somanna Ji, Deputy CM Surendra Kumar Ji, Leader of Opposition in Jammu and Kashmir Assembly Sunil Ji, my colleague in Parliament Jugal Kishore Ji, other public representatives and my dear brothers and sisters. This is the land of Veer Zorawar Singh Ji, I salute this land.
Friends,
Today's program is a huge celebration of India's unity and India's willpower. With the blessings of Mata Vaishno Devi, today the valley of Kashmir has been connected to India's rail network. While describing Maa Bharati, we have been saying with reverence - Kashmir to Kanyakumari. This has now become a reality for the railway network as well. Udhampur, Srinagar, Baramulla, these rail line projects, these are not just names. These are the identity of the new strength of Jammu and Kashmir. It is a proclamation of India's new strength. A short while ago I had the opportunity to inaugurate the Chenab Bridge and Anji Bridge. Today itself, Jammu and Kashmir has received two new Vande Bharat trains. Here in Jammu, the foundation stone of a new medical college has been laid. Projects worth Rs 46 thousand crores will give new impetus to the development of Jammu and Kashmir. I congratulate all of you for the new era of development. This is the land of Haji. I salute this land.
Friends,
Many generations of Jammu and Kashmir have passed away dreaming of rail connectivity. Yesterday I was watching a statement by CM Omar Abdullah ji and also mentioned in the speech that he had also said that he was waiting for the completion of this project since the time he was studying in 7th-8th standard. Today the dream of millions of people of Jammu and Kashmir has come true. And this is also true that all the good work is still left for me.
Friends,
It is the good fortune of our government that this project gained momentum during our tenure and we completed it. In between, many difficulties came due to the period of Covid, but we stood firm.
Friends,
Difficulties in commuting, weather problems, stones constantly falling from the mountains, it was difficult and challenging to complete this project. But our government has chosen the path of challenging the challenge itself. Today, many all-weather infrastructure projects being built in Jammu and Kashmir are an example of this. Sonmarg tunnel was started only a few months ago. Just a while ago, I came among you through Chenab and Anji Bridge. While walking on these bridges, I have experienced the strong resolve of India, the skill and courage of our engineers and workers. Chenab Bridge is the world's highest railway arch bridge. People go to Paris, France to see the Eiffel Tower. And this bridge is much higher than the Eiffel Tower. Now people will not only go to see Kashmir via Chenab Bridge, but this bridge will also become an attractive tourist destination in itself. Everyone will go to the selfie point and take selfies. Our Anji Bridge is also a great example of engineering. This is India's first cable-supported railway bridge. Both these bridges are not just structures of brick, cement, steel and iron, they are a living symbol of India's power, standing on the inaccessible hills of Pir Panjal. This is the roar of India's bright future. This shows that as big as the dream of a developed India is, so high is our courage and our capability. And the most important thing is good intention and immense effort.
Friends,
Be it Chenab Bridge or Anji Bridge, these will become a means of prosperity for both the regions of Jammu and Kashmir. This will not only increase tourism but will also benefit other sectors of the economy. Rail connectivity between Jammu and Kashmir will create new opportunities for businessmen of both regions. This will give impetus to the industry here, now Kashmir's apples will be able to reach the big markets of the country at a low cost and will be able to reach on time. Be it dry fruits or pashmina shawls, the handicrafts here will now be easily able to reach any part of the country. This will also make it very easy for the people of Jammu and Kashmir to travel to other parts of the country.
Friends,
I was reading a comment in the newspaper by a student from Sangaldan here. That student said that only those people of his village who had gone out of the village had seen the train till now. Most of the people of the village had only seen the video of the train. They still can't believe that a real train will pass in front of their eyes. I also read that many people are remembering the arrival and departure timings of the trains. Another daughter said a very good thing, that daughter said – now the weather will not decide whether the roads will open or remain closed, now this new train service will keep helping the people in every season.
Friends,
Jammu and Kashmir is the crown of Maa Bharati. This crown is studded with beautiful gems. These different gems are the strength of Jammu and Kashmir. The ancient culture here, the traditions here, the spiritual consciousness here, the beauty of nature, the world of herbs here, the abundance of fruits and flowers, the talent that is present in the youth here, in you people, it shines like a jewel in the crown.
Friends,
You know very well that I have been visiting Jammu and Kashmir for decades. I have had the opportunity to visit and live in interior areas. I have constantly seen and felt this potential and that is why I am working with full dedication towards the development of Jammu and Kashmir.
Friends,
Jammu and Kashmir has been the pride of India's education and culture. Today, our Jammu and Kashmir is becoming one of the biggest knowledge hubs of the world, so the participation of Jammu and Kashmir in this is also going to increase in the future. There are institutions like IIT, IIM, AIIMS and NIT here. There are central universities in Jammu and Srinagar. The research ecosystem is also expanding in Jammu and Kashmir.
Friends,
Along with studies, unprecedented work is also being done here for medicine. In the last few years, two state level cancer institutes have been established. Seven new medical colleges have been started here in the last five years. You also know that when a medical college opens, not only the patients but also the youth of that area get the most benefit from it. Now the number of MBBS seats in Jammu and Kashmir has increased from 500 to 1300. I am happy that now Reasi district is also going to get a new medical college. Shri Mata Vaishno Devi Institute of Medical Excellence, this is not only a modern hospital, it is also an example of our culture of charity. The money spent to build this medical college has been donated by people coming to pay obeisance to the feet of Mata Vaishno Devi from every corner of India. I convey my best wishes to Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board and its Chairman Manoj Ji for this sacred work. The capacity of this hospital is also being increased from 300 beds to 500 beds. This will also be very convenient for the people coming to visit Mata Vaishno Devi in ​​Katra.
Friends,
The BJP-NDA government at the Centre has been in power for 11 years now. These 11 years have been dedicated to the welfare of the poor. The dream of a concrete house for 4 crore poor people has been fulfilled through Pradhan Mantri Awas Yojana. The Ujjwala Yojana has ended the smoke in 10 crore kitchens, our sisters and daughters have been protected. The Ayushman Bharat Yojana has provided free treatment up to Rs 5 lakh to 50 crore poor people. The Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana has ensured enough food in every plate. For the first time, the Jan Dhan Yojana has opened the doors of banks for more than 50 crore poor people. The Saubhagya Yojana has brought electricity to 2.5 crore families living in darkness. The 12 crore toilets built under the Swachh Bharat Mission have freed people from the compulsion of open defecation. The Jal Jeevan Mission has brought tap water to 12 crore new homes, making life easier for women. The PM Kisan Samman Nidhi has provided direct financial assistance to 10 crore small farmers.
Friends,
Due to many such efforts of the government, in the last 11 years, more than 25 crore poor people, our own poor brothers and sisters, have fought against poverty and 25 crore poor people have come out of poverty by defeating and conquering poverty. Now they have become a part of the new middle class. Those who consider themselves experts of the social system, big experts, those who are immersed in the politics of the past and the future, those who have been making political gains in the name of Dalits, just take a look at the schemes that I have just mentioned. Who are the people who have received these facilities, who are those people who were deprived of these basic facilities for 7-7 decades after independence. These are my Dalit brothers and sisters, these are my tribal brothers and sisters, these are my backward brothers and sisters, these are the people who live in the mountains, these are the people who live in the forests, these are the people who spend their entire lives in slums, these are the families for whom Modi has spent his 11 years. The central government is trying to give maximum strength to the poor, the new middle class. Be it one rank one pension, making salary up to Rs. 12 lakh tax free, giving financial assistance for buying a house, helping for cheap air travel, in every way, the government is walking shoulder to shoulder with the poor and the middle class.
Friends,
Helping the poor to get rid of poverty, but also increasing the potential of the middle class, who live honestly and pay taxes for the country from time to time, for the first time in independence, so much work has been done for this, which we have done.
Friends,
We are continuously increasing new employment opportunities for our youth. And one important means of this is tourism. Tourism provides employment, tourism connects people. But unfortunately, our neighbouring country is against humanity, against harmony, against tourism, not only this, it is also against the livelihood of the poor. What happened in Pahalgam on 22 April is an example of this. Pakistan attacked both humanity and Kashmiriyat in Pahalgam. His intention was to create riots in India. His intention was to stop the earnings of the hard-working people of Kashmir. That is why Pakistan attacked the tourists. The tourism that was growing continuously in the last 4-5 years, every year a record number of tourists were coming here. The tourism that sustains the households of the poor in Jammu and Kashmir, was targeted by Pakistan. Some were horse riders, some were porters, some were guides, some were guest house owners, some were shop-dhaba owners, Pakistan's conspiracy was to destroy all of them. The young man Adil who challenged the terrorists, he too had gone there to do labour work, but he was working so that he could take care of his family. The terrorists also killed Adil.
Friends,
The way the people of Jammu and Kashmir have stood up against this conspiracy of Pakistan, the power that the people of Jammu and Kashmir have shown this time, the people of Jammu and Kashmir have given a strong message not just to Pakistan but to the terrorist mentality of the whole world. The youth of Jammu and Kashmir have now made up their mind to give a befitting reply to terrorism. This is the terrorism that burnt down schools in the valley, and not just schools or buildings, it burnt the future of two generations. Hospitals were destroyed. It ruined many generations. The people here could choose representatives of their choice, elections could be held here, this too had become a big challenge due to terrorism.
Friends,
After enduring terrorism for years, Jammu and Kashmir had seen so much destruction that the people of Jammu and Kashmir had stopped dreaming, and had accepted terrorism as their fate. It was necessary to get Jammu and Kashmir out of this situation, and we have done it. Today, the youth of Jammu and Kashmir are dreaming new dreams and are also realizing them. Now the youth of Kashmir are happy to see the markets, shopping malls, cinema halls buzzing. The people here want to see Jammu and Kashmir become a major center for film shooting again, want to see this region become a hub of sports. We have seen the same sentiment in the fair of Mata Kheer Bhavani as well. The way thousands of people reached the temple of Mata, it shows the picture of new Jammu and Kashmir. Now the Amarnath Yatra is also going to start from the 3rd. We are also seeing the excitement of Eid everywhere. The environment of development that was created in Jammu and Kashmir is not going to be shaken by the Pahalgam attack. Narendra Modi's promise to all of you in Jammu and Kashmir and to all of you is that I will not let development stop here. If any obstacle comes in the way of the youth here from fulfilling their dreams, then Modi will be the first one to face that obstacle.
Friends,
Today is 6th June, remember a month ago, exactly a month ago, on that night of 6th May, Pakistan's terrorists were doomed. Now whenever Pakistan hears the name of Operation Sindoor, it will remember its shameful defeat. The Pakistani army and terrorists had never imagined that India would attack terrorists like this by going hundreds of kilometers inside Pakistan. The buildings of terror that they had built with years of hard work have turned into ruins in a few minutes. Seeing this, Pakistan got very agitated and it vented its anger on the people of Jammu, Poonch and other districts too. The whole world saw how Pakistan destroyed homes here, threw shells on children, destroyed schools and hospitals, shelled temples, mosques and gurudwaras. Every citizen of the country has seen the way you countered Pakistan's attacks. That is why every citizen of the country stands with their families with full strength.
Friends,
A few days ago, appointment letters were handed over to the family members of those who died in cross border firing. The suffering of more than 2 thousand families affected by shelling is also our own suffering. These families were given financial help to repair their houses after the shelling. Now the Central Government has decided to increase this assistance further. In today's program, I also want to give you information about this.
Friends,
Now, those houses which have suffered extensive damage will be given Rs 2 lakhs and those houses which are partially damaged will be given Rs 1 lakhs as additional assistance. This means that now they will get this extra amount after the first-time assistance.
Friends,
Our government considers the people living on the border as the first sentinels of the country. In the last decade, the government has done unprecedented work for development and security in the border districts, during this period about ten thousand new bunkers have been built. These bunkers have helped a lot in saving lives in the situation created after Operation Sindoor. I am happy to tell you that two border battalions have been formed for the Jammu and Kashmir division. The work of forming two women battalions has also been completed.
Friends,
Even in the remote areas near our international border, new infrastructure is being built by spending hundreds of crores of rupees. The Kathua to Jammu highway is being made a six-lane expressway, the Akhnoor to Poonch highway is also being widened. Under the Vibrant Village Program, development work in border villages is also being accelerated. 400 villages of Jammu and Kashmir that did not have all-weather connectivity are being connected by laying 1800 kilometers of new roads. The government is going to spend more than 4200 crores on this too.
Friends,
Today I have come to make a special request to you people of Jammu and Kashmir, especially the youth here, and from the land of Jammu and Kashmir, I want to make a request to the country as well. You have seen how Operation Sindoor has shown the power of self-reliant India. Today the world is discussing India's defence ecosystem. And there is only one reason behind this, our forces' faith in 'Make in India'. Now every Indian has to repeat what the forces have done. In this year's budget, we have announced Mission Manufacturing. Under this mission, the government is working to give a new impetus to manufacturing. I would like to tell the youth of Jammu and Kashmir, come and be a part of this mission. The country needs your modern thinking, the country needs your innovation. Your ideas, your skills will give new heights to India's security and India's economy. In the last ten years, India has become a big defence exporter. Now our goal is to include India's name among the top defence exporters of the world. The faster we move towards this goal; the faster millions of new employment opportunities will be created in India.
Friends,
We have to take another pledge that we should first buy only those products which are made in India and in which the sweat of our countrymen is used and this is patriotism, this is service to the nation. We have to enhance the honour of our forces at the border and we have to enhance the pride of Made in India in the market.
Friends,
A golden and bright future awaits Jammu and Kashmir. The central government and the state government are working together for development and are supporting each other. We have to continuously strengthen the path of peace and prosperity on which we are moving ahead. With the blessings of Maa Vaishno Devi, may this resolution of developed India and developed Jammu and Kashmir be fulfilled. With this wish, I once again congratulate all of you for these numerous development projects and for so many wonderful projects. Close both your fists and say with me with all your strength -
Bharat Mata ki Jai! The voice should reverberate in every corner of India.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জম্মু-কাশ্মীৰৰ কাটৰাত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
06 JUN 2025 4:14PM by PIB Guwahati
माता वैष्णो देवी दे चरने च मत्था टेकना जय माता दी,
জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল মনোজ সিনহা জী, মুখ্যমন্ত্ৰী ওমৰ আব্দুল্লা জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, জিতেন্দ্ৰ সিং, ভি সোমনা জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী সুৰেন্দ্ৰ কুমাৰ জী, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ বিধানসভাৰ বিৰোধী দলপতি সুনীল জী, সংসদত মোৰ সহযোগী যুগল কিশোৰ জি, অন্যান্য গণয-মান্য ব্যক্তিসকল আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল। এই ভূমি বীৰ জোৰাৱাৰ সিং জীৰ, এই ভূমিক প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ কাৰ্যসূচী ভাৰতৰ ঐক্য আৰু ভাৰতৰ ইচ্ছাশক্তিৰ এক বিশাল উদযাপন। মাতা বৈষ্ণো দেৱীৰ আশীৰ্বাদত আজি কাশ্মীৰ উপত্যকা ভাৰতৰ ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পৰিছে। মা ভাৰতীৰ বৰ্ণনা কৰি থাকোঁতে আমি শ্ৰদ্ধাৰে কৈ আহিছো - কাশ্মীৰক কন্যাকুমাৰীলৈ। এতিয়া ৰে'লৱে নেটৱৰ্কৰ বাবেও এয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। উধামপুৰ, শ্ৰীনগৰ, বাৰামুল্লা, এই ৰে'ল লাইন প্ৰকল্পবোৰ কেৱল নাম নহয়। এইবোৰেই হৈছে জম্মু-কাশ্মীৰৰ নতুন শক্তিৰ পৰিচয়। এয়াই হৈছে ভাৰতৰ নতুন শক্তিৰ ঘোষণা। অলপ আগতে চেনাব দলং আৰু অঞ্জী দলং উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আজি নিজেই জম্মু-কাশ্মীৰলৈ দিয়া হৈছে দুখন নতুন বন্দে ভাৰত ৰে’ল। ইয়াত জম্মুত এখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ৪৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পই জম্মু-কাশ্মীৰৰ উন্নয়নত নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। উন্নয়নৰ নতুন যুগৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ৰে'ল সংযোগৰ সপোন দেখি জম্মু-কাশ্মীৰৰ বহু প্ৰজন্মৰ মৃত্যু হৈছে। কালি মই মুখ্যমন্ত্ৰী ওমৰ আব্দুল্লা জীৰ এটা বক্তব্য চাই আছিলো আৰু তেওঁ এইবুলিও কৈছিল যে তেওঁ ৭ম-৮ম মানত পঢ়ি থকাৰ পৰাই এই প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিল। আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ লাখ লাখ মানুহৰ সপোন পূৰণ হ'ল। এয়া এতিয়া বাস্তৱ হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ সৌভাগ্য যে আমাৰ কার্যকালত এই প্রকল্পটোৱে গতি লাভ কৰিছিল আৰু আমি ইয়াক সম্পূর্ণ কৰিছিলোঁ৷ মাজতে কোভিডৰ সময়ছোৱাৰ বাবে বহু সমস্যা আহিল, কিন্তু আমি দৃঢ় হৈ থাকিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যাতায়তত অসুবিধা, বতৰৰ সমস্যা, পাহাৰৰ পৰা অবিৰতভাৱে শিল সৰি পৰা আদিৰ মাজত এই প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ কৰাটো কঠিন আছিল, প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ আছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে নিজেই প্ৰত্যাহ্বানক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ পথ বাছি লৈছে। আজি জম্মু-কাশ্মীৰত নিৰ্মাণ হৈ থকা বহুতো সকলো বতৰৰ উপযোগী আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প ইয়াৰ উদাহৰণ। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে আৰম্ভ হৈছে সোণামাৰ্গ সুৰংগ। মাত্ৰ অলপ আগতে মই চেনাব আৰু অঞ্জী দলঙৰ মাজেৰে আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো। এই দলংবোৰত খোজকাঢ়ি থাকোঁতে ভাৰতৰ উচ্চ অভিপ্ৰায়, আমাৰ অভিযন্তা আৰু শ্ৰমিকৰ দক্ষতা তথা সাহসৰ কথা অনুভৱ কৰিছো। চেনাব দলং বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ ৰে'লৱে তোৰণ দলং। মানুহে আইফেল টাৱাৰ চাবলৈ ফ্ৰান্সৰ পেৰিছলৈ যায়। আৰু এই দলংখন আইফেল টাৱাৰতকৈও বহু ওখ। এতিয়া মানুহে কেৱল চেনাব দলঙেৰে কাশ্মীৰ চাবলৈ যোৱাই নহয়, এই দলংখন এখন আকৰ্ষণীয় পৰ্যটন স্থলীত পৰিণত হ’ব। সকলোৱে চেলফি পইণ্টলৈ গৈ চেলফি তুলিব। আমাৰ অঞ্জী দলংখনো অভিযান্ত্ৰিকতাৰ এক ডাঙৰ নিদৰ্শন। ই ভাৰতৰ প্ৰথমখন কেবল সমৰ্থিত ৰেল দলং। এই দলং দুখন কেৱল ইটা, চিমেণ্ট, তীখা আৰু লোহাৰ গাঁথনি নহয়, পীৰ পাঞ্জালৰ দুৰ্গম পাহাৰত থিয় হৈ ভাৰতৰ শক্তিৰ জীৱন্ত প্ৰতীক এয়া । এয়া ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ গৰ্জন। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন যিমানেই ডাঙৰ, আমাৰ সাহস আৰু আমাৰ শক্তি সমানেই উচ্চ।
বন্ধুসকল,
চেনাব দলঙেই হওক বা অঞ্জী দলঙেই হওক, এইবোৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ মাধ্যম হৈ পৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল পৰ্যটন বৃদ্ধিয়েই নহয় অৰ্থনীতিৰ অন্যান্য খণ্ডও লাভাৱান্বিত হ’ব। জম্মু-কাশ্মীৰৰ মাজত ৰে'ল সংযোগে দুয়োটা অঞ্চলৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াৰ উদ্যোগটোক গতি লাভ কৰিব, এতিয়া কাশ্মীৰৰ পৰা অহা আপেল কম খৰচতে দেশৰ বৃহৎ বজাৰত উপস্থিত হ’ব পাৰিব আৰু সেইবোৰ সময়মতে উপস্থিত হ’ব পাৰিব। শুকান ফলেই হওক বা পশমিনা চাদৰেই হওক, ইয়াৰ হস্তশিল্পই এতিয়া দেশৰ যিকোনো প্ৰান্তত সহজে প্ৰৱেশ কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে দেশৰ অন্য প্ৰান্তলৈও অতি সহজে যাতায়াত কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
ইয়াত সংগলদানৰ এজন ছাত্ৰৰ এটা মন্তব্য বাতৰি কাকতত পঢ়ি আছিলো। সেই ছাত্ৰজনে কৈছে যে তেওঁৰ গাঁৱৰ সেই লোকসকলেহে এতিয়ালৈকে ৰে’ল দেখিছে, যিসকলে গাঁৱৰ পৰা ওলাই গৈছে। গাঁৱৰ বেছিভাগ মানুহেই কেৱল ৰে'লৰ ভিডিঅ’হে দেখিছিল। তেওঁলোকে এতিয়াও বিশ্বাস কৰিব পৰা নাই যে তেওঁলোকৰ চকুৰ সন্মুখেৰে এখন প্ৰকৃত ৰে’ল পাৰ হৈ যাব। লগতে পঢ়িলোঁ যে বহুতে ৰে'লৰ আগমন আৰু প্ৰস্থানৰ সময় মনত পেলাইছে। আন এগৰাকী ছোৱালীয়ে বহুত ভাল কথা ক’লে, তেওঁ ক’লে- এতিয়া বতৰে ৰাস্তা খোলা হ’ব নে বন্ধ হ’ব সেয়া নিৰ্ণয় নকৰে, এতিয়া এই নতুন ৰে’ল সেৱাই প্ৰতিটো বতৰত মানুহক সহায় কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰ ভাৰত মাতৃৰ মুকুট। এই মুকুটটোত ইটোৰ পিছত সিটোকৈ ধুনীয়া ৰত্ন খোদিত হৈ আছে। এই বিভিন্ন ৰত্ন জম্মু-কাশ্মীৰৰ শক্তি। ইয়াৰ প্ৰাচীন সংস্কৃতি, ইয়াৰ পৰম্পৰা, ইয়াৰ আধ্যাত্মিক চেতনা, প্ৰকৃতিৰ সৌন্দৰ্য্য, ইয়াৰ বনৌষধিৰ জগত, ফল-মূলৰ উপাচাৰ আপোনালোকৰ মাজত মুকুটৰ মণিৰ দৰে জিলিকি আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে ভালকৈয়ে জানে, মই দশক দশক ধৰি জম্মু-কাশ্মীৰলৈ অহা-যোৱা কৰি আহিছো, বহু ভিতৰুৱা অঞ্চললৈ যোৱাৰ সুযোগ পাইছো। এই শক্তি মই অহৰহ দেখি আহিছো আৰু অনুভৱ কৰি আহিছো আৰু সেইবাবেই মই সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে জম্মু-কাশ্মীৰৰ উন্নয়নত নিয়োজিত হৈছো।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰ ভাৰতৰ শিক্ষা আৰু সংস্কৃতিৰ গৌৰৱ হৈ আহিছে। আজি আমাৰ জম্মু-কাশ্মীৰ ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ জ্ঞান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। ইয়াত আই আই টি, আই আই এম, এইমছ, এন আই টিৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান আছে। জম্মু আৰু শ্ৰীনগৰত কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় আছে। জম্মু-কাশ্মীৰতো গৱেষণাৰ পৰিৱেশৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে।
বন্ধুসকল,
শিক্ষাৰ সমান্তৰালকৈ ইয়াত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বাবেও অভূতপূৰ্ব কাম চলি আছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ দুখন কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। বিগত পাঁচ বছৰত ইয়াত ৭খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰম্ভ কৰা হৈছে। আপোনালোকে এয়াও জানে যে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় এখন খোলাৰ সময়ত ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল ৰোগীয়েই নহয়, সেই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলো আটাইতকৈ বেছি উপকৃত হয়। এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰত এমবিবিএছৰ আসনৰ সংখ্যা ৫০০ৰ পৰা ১৩০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে।মই সুখী যে এতিয়া ৰেছি জিলায়ো নতুন মেডিকেল কলেজ পাবলৈ গৈ আছে। শ্ৰী মাতা বৈষ্ণো দেৱী ইনষ্টিটিউট অৱ মেডিকেল এক্সেলেন্স, এইখন এখন আধুনিক চিকিৎসালয়, ই আমাৰ দাতব্য সংস্কৃতিৰো নিদৰ্শন। এই চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খন নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যয় কৰা ধনৰাশি ভাৰতৰ চুকে-কোণৰ পৰা মাতা বৈষ্ণো দেৱীৰ চৰণলৈ অহা লোকে আগবঢ়াইছে। এই ধৰ্মপৰায়ণতাৰ কামৰ বাবে শ্ৰী মাতা বৈষ্ণো দেৱী শ্ৰাইন ব'ৰ্ড আৰু ইয়াৰ অধ্যক্ষ মনোজ জীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। এই চিকিৎসালয়খনৰ ক্ষমতাও ৩০০ বিছনাৰ পৰা ৫০০ খন বিছনালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কাত্ৰাত মাতা বৈষ্ণো দেৱী চাবলৈ অহা লোকসকলৰ বাবে অতি সুবিধা হ’ব।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰৰ বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে এতিয়া ১১ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এই ১১ বছৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাই ৪ কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে পকী ঘৰৰ সপোন পূৰণ কৰিলে। উজ্জ্বলা যোজনাই ১০ কোটি পাকঘৰত ধোঁৱাৰ অন্ত পেলাইছে, আমাৰ ভগ্নী-কন্যাক সুৰক্ষা দিয়া হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই ৫০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনাই প্ৰতিখন প্লেটত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ খাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। জন ধন যোজনাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৫০ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে বেংকৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। সৌভাগ্য যোজনাই আন্ধাৰত বাস কৰা ২.৫ কোটি পৰিয়াললৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত নিৰ্মিত ১২ কোটি শৌচাগাৰে আমাক মুকলিতে শৌচ কৰাৰ বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। জল জীৱন মিছনে ১২ কোটি নতুন ঘৰলৈ টেপৰ পানী যোগান ধৰিছে, যাৰ ফলত মহিলাসকলৰ জীৱন সহজ হৈ পৰিছে। ১০ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকক প্ৰত্যক্ষ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিছে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিয়ে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ এনে বহু প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই যোৱা ১১ বছৰত ২৫ কোটিতকৈও অধিক দৰিদ্ৰ লোকে, আমাৰ নিজৰ দুখীয়া ভাই-ভনীসকলে দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছে আৰু ২৫ কোটি দুখীয়া মানুহে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰি বিজয়ী হৈ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হৈছে। এতিয়া তেওঁলোক নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অংশ হৈ পৰিছে। যিসকলে নিজকে সমাজ ব্যৱস্থাৰ বিশেষজ্ঞ বুলি গণ্য কৰে, ডাঙৰ বিশেষজ্ঞ বুলি গণ্য কৰে, যিসকলে অতীত আৰু ভৱিষ্যতৰ ৰাজনীতিত নিমগ্ন বুলি গণ্য কৰে, যিসকলে দলিতৰ নামত ৰাজনৈতিক লাভালাভ অৰ্জন কৰি আহিছে, তেওঁলোকে মাত্ৰ মই উল্লেখ কৰা আঁচনিবোৰলৈ এবাৰ চকু ফুৰাওক। কোনে এই সা-সুবিধাবোৰ পাইছে, কোন সেইসকল লোক স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰায় ৭ দশকধৰি এই মৌলিক সা-সুবিধাবোৰৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল। এইবোৰ মোৰ দলিত ভাই-ভনী, এইবোৰ মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী, এইবোৰ মোৰ পিছপৰা ভাই-ভনী, এইবোৰ পাহাৰত বাস কৰা মানুহ, এইবোৰ হাবিত বাস কৰা মানুহ, এইবোৰ পৰিয়াল যাৰ বাবে মোদীয়ে ১১ বছৰ কটালে। দৰিদ্ৰ, নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক সৰ্বাধিক শক্তি দিয়াৰ চেষ্টা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে। ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন হওক, ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত দৰমহা কৰমুক্ত কৰা হওক, ঘৰ কিনাৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য দিয়া হওক, সস্তীয়া বিমান যাত্ৰাৰ বাবে সহায় কৰা হওক, চৰকাৰে সকলো দিশতে দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই খোজ কাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ সহায় কৰা, সততাৰে জীৱন নিৰ্বাহ কৰা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰা, সময়ে সময়ে দেশৰ বাবে কৰ আদায় দিয়া, ইয়াৰ বাবেও প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইমান কাম কৰা হৈছে, যিটো আমি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আমি ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অহৰহ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰি আছো। ইয়াৰ অন্যতম মূল উৎস হ’ল পৰ্যটন। পৰ্যটনে কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰে, পৰ্যটনে মানুহক সংযোগ কৰে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমাৰ চুবুৰীয়া দেশখন মানৱতাৰ বিৰোধী, সম্প্ৰীতিৰ বিৰোধী, পৰ্যটনৰ বিৰোধী, কেৱল এয়াই নহয়, এনে এখন দেশ যে ই দুখীয়াৰ জীৱিকাৰো বিৰোধী। ২২ এপ্ৰিলত পহলগামত ঘটা ঘটনা তাৰ উদাহৰণ। পহলগামত পাকিস্তানে মানৱতা আৰু কাশ্মীৰিয়ত দুয়োটাকে আক্ৰমণ কৰিছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল ভাৰতত সংঘৰ্ষ সৃষ্টি কৰা। ইয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল কাশ্মীৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী জনসাধাৰণৰ উপাৰ্জন বন্ধ কৰা। সেইবাবেই পাকিস্তানে পৰ্যটকক আক্ৰমণ কৰিছে। যোৱা ৪-৫ বছৰত ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পোৱা পৰ্যটন ইয়াত এতিয়া প্ৰতি বছৰে অভিলেখ মাত্ৰাত বৃদ্ধি পোৱা দেখা গৈছে।
বন্ধুসকল,
পাকিস্তানৰ এই ষড়যন্ত্ৰৰ বিৰুদ্ধে জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে যিদৰে থিয় দিছে, জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে এইবাৰ যি শক্তি দেখুৱাইছে, জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে কেৱল পাকিস্তানকে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্ত্ৰাসবাদী মানসিকতাক এক শক্তিশালী বাৰ্তা দিছে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদক উপযুক্ত উত্তৰ দিবলৈ সিদ্ধান্ত লৈছে। এই সন্ত্ৰাসবাদে উপত্যকাত বিদ্যালয় জ্বলাই দিলে আৰু কেৱল বিদ্যালয় বা অট্টালিকা নহয়, ই দুটা প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যত জ্বলাই দিলে। ধ্বংস হ’ল চিকিৎসালয়। যিয়ে বহু প্ৰজন্ম ধ্বংস কৰি পেলালে। ইয়াত জনসাধাৰণে নিজৰ পছন্দৰ প্ৰতিনিধি বাছি ল’ব পাৰিছিল, ইয়াত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰিব পাৰিছিল, এয়াও সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছিল।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি সন্ত্ৰাসবাদ সহ্য কৰাৰ পিছত জম্মু-কাশ্মীৰে ইমানেই ধ্বংসলীলা দেখিছিল যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে সপোন দেখা বন্ধ কৰি দিছিল, সন্ত্ৰাসবাদক নিজৰ ভাগ্য বুলি মানি লৈছিল। জম্মু-কাশ্মীৰক এই পৰিস্থিতিৰ পৰা উলিয়াই অনাটো প্ৰয়োজনীয় আছিল আৰু আমি সেয়া কৰিছো। আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সপোন দেখিছে আৰু সেইবোৰো পূৰণ কৰি আছে। এতিয়া কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বজাৰ, শ্বপিং মল, চিনেমা হলবোৰত হুলস্থুলীয়া পৰিৱেশ দেখি আনন্দিত হৈ পৰিছে। ইয়াৰ মানুহে জম্মু কাশ্মীৰক পুনৰ চলচ্চিত্ৰৰ শ্বুটিঙৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাটো বিচাৰে, এই অঞ্চলটো ক্ৰীড়াৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাটো বিচাৰে। মাতা খীৰ ভৱানীৰ মেলাতো আমি একে আবেগ দেখিছোঁ। হাজাৰ হাজাৰ লোক মন্দিৰত উপস্থিত হোৱাৰ কথাৰ পৰাই নতুন জম্মু কাশ্মীৰৰ ছবিখন দেখা যায়। এতিয়া অমৰনাথ যাত্ৰাও ৩ তাৰিখৰ পৰা আৰম্ভ হ'বলৈ গৈ আছে। চৌদিশে আমিও দেখিবলৈ পাইছো ঈদৰ আনন্দ । জম্মু কাশ্মীৰত যি উন্নয়নৰ পৰিবেশ সৃষ্টি হৈছিল, সেয়া পহলগামৰ আক্ৰমণে কঁপাই যাবলৈ যোৱা নাই। নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আপোনালোক সকলো জম্মু কাশ্মীৰবাসীলৈ, আৰু আপোনালোক সকলোলৈ, মই ইয়াত উন্নয়ন বন্ধ হ'বলৈ নিদিওঁ, যদি ইয়াৰ সপোন পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাটত কোনো বাধা আহি পৰে, তেন্তে মোদীয়ে প্ৰথমে সেই বাধাৰ মুখামুখি হ'ব ।
বন্ধুসকল,
আজি ৬ জুন, মনত ৰাখিব এমাহ আগতে, ঠিক এমাহ আগতে, ৬ মে’ৰ সেই নিশা পাকিস্তানৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ ওপৰত প্ৰলয় নামি আহিছিল। এতিয়া যেতিয়াই পাকিস্তানে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ নাম শুনিব তেতিয়াই তেওঁলোকৰ লজ্জাজনক পৰাজয়ৰ কথা মনত পৰিব। পাকিস্তানৰ শ শ কিলোমিটাৰ ভিতৰলৈ গৈ ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদীক এনেদৰে আক্ৰমণ কৰিব বুলি পাকিস্তানী সেনা আৰু সন্ত্ৰাসবাদীয়ে কেতিয়াও কল্পনা কৰা নাছিল। বছৰ বছৰ ধৰি কষ্ট কৰি তেওঁলোকে নিৰ্মাণ কৰা আতংকৰ অট্টালিকাবোৰ কেইমিনিটমানৰ ভিতৰতে ধ্বংসাৱশেষলৈ পৰিণত কৰা হৈছে। আৰু এই কথা দেখি পাকিস্তান বৰ বিচলিত হৈ পৰিল, আৰু জম্মু, পুঞ্চ আদি জিলাৰ জনসাধাৰণৰ ওপৰতো ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰিলে। পাকিস্তানে ইয়াত ঘৰ-বাৰী ধ্বংস কৰিছিল, শিশুৰ ওপৰত বোমা নিক্ষেপ কৰিছিল, স্কুল-চিকিৎসালয় ধ্বংস কৰিছিল, মন্দিৰ, মছজিদ-গুৰুদ্বাৰত গোলাবৰ্ষণ কৰিছিল,সেয়া গোটেই বিশ্বই দেখিছিল। দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে দেখিছে পাকিস্তানৰ আক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে আপোনালোকে যিদৰে যুঁজিছিল। সেইবাবেই দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে নিজৰ পৰিয়ালৰ সৈতে পূৰ্ণ শক্তিৰে থিয় দিছে।
বন্ধুসকল,
কিছুদিন পূৰ্বে সীমান্ত অতিক্ৰম কৰি হোৱা গুলীচালনাত মৃত্যু হোৱা লোকসকলৰ পৰিয়ালৰ সদস্যক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। গোলাবৰ্ষণৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত ২ হাজাৰৰো অধিক পৰিয়ালৰ দুখ-কষ্টো আমাৰো নিজৰ দুখ। এই পৰিয়ালসমূহক গোলাবৰ্ষণৰ পিছত ঘৰ মেৰামতিৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই সহায় আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। আজিৰ অনুষ্ঠানত মই আপোনালোককো এই বিষয়ে অৱগত কৰিব বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
যিবোৰ ঘৰৰ যথেষ্ট ক্ষতি হৈছে, সেই ঘৰবোৰক এতিয়া ২ লাখ টকা আৰু আংশিকভাৱে ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা ঘৰবোৰক ১ লাখ টকা দিয়া হ’ব। অৰ্থাৎ এতিয়া তেওঁলোকে প্ৰথম সহায়ৰ পিছত এই অতিৰিক্ত ধন লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে সীমান্তত বসবাস কৰা লোকসকলক দেশৰ প্ৰথম দূত বুলি গণ্য কৰে। যোৱা দশকত সীমান্ত জিলাসমূহৰ উন্নয়ন আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে চৰকাৰে অভূতপূৰ্ব কাম কৰিছে, যাৰ সময়ছোৱাত প্ৰায় দহ হাজাৰ নতুন বাংকাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই বাংকাৰসমূহে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ পিছত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতিত মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী হৈছো যে জম্মু-কাশ্মীৰ সংমণ্ডলৰ বাবে দুটা সীমান্ত বেটেলিয়ন গঠন কৰা হৈছে। দুটা মহিলা বেটেলিয়ন গঠনৰ কামো সম্পূৰ্ণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ সমীপৰ অতি দুৰ্গম অঞ্চলত শ শ কোটি টকা খৰচ কৰি নতুন আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। কাথোৱাৰ পৰা জম্মুলৈ ঘাইপথটো ছয় লেনযুক্ত এক্সপ্ৰেছৱে, আখনুৰ পৰা পুঞ্চলৈ ঘাইপথটোও বহল কৰা হৈছে। ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেমৰ অধীনত সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহতো উন্নয়নমূলক কাম ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। সকলো বতৰৰ উপযোগী সংযোগ নথকা জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৪০০ খন গাঁৱক ১৮০০ কিলোমিটাৰ নতুন পথেৰে সংযোগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰেও ৪২০০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয় কৰিবলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
আজি মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৰাইজলৈ বিশেষ অনুৰোধ কৰিবলৈ আহিছো, বিশেষকৈ ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওচৰত, লগতে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভূমিৰ পৰা দেশবাসীক অনুৰোধ কৰিব বিচাৰিছো। আপোনালোকে দেখিছে যে কেনেকৈ অপাৰেচন সিন্দূৰে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ শক্তি দেখুৱাইছে। আজি বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে। আৰু ইয়াৰ আঁৰত এটাই কাৰণ আছে, ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ ওপৰত আমাৰ শক্তিৰ আস্থা। এতিয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে কৰা কামবোৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব লাগিব। এইবাৰৰ বাজেটত আমি মিছন মেনুফেকচাৰিঙৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। এই অভিযানৰ অধীনত চৰকাৰে মেনুফেকচাৰিঙক নতুন গতি দিয়াৰ কাম কৰি আছে। মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ক'ব বিচাৰিছো, আহক, এই অভিযানৰ অংশ হওক। দেশক আপোনালোকৰ আধুনিক চিন্তাধাৰাৰ প্ৰয়োজন, দেশক আপোনালোকৰ উদ্ভাৱনৰ প্ৰয়োজন। আপোনালোকৰ ধাৰণা, আপোনালোকৰ দক্ষতাই ভাৰতৰ নিৰাপত্তা আৰু ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব। যোৱা দহ বছৰত ভাৰতবৰ্ষ প্ৰতিৰক্ষাৰ বৃহৎ ৰপ্তানিকাৰক হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি আন এটা সংকল্প ল’ব লাগিব যে আমি প্ৰথমে সেই সামগ্ৰী কিনিব লাগে যিবোৰ ভাৰতত নিৰ্মিত , য’ত আমাৰ দেশবাসীৰ ঘাম মিহলি হৈ আছে , আৰু এয়া দেশপ্ৰেম, এয়া দেশৰ সেৱা। সীমান্তত আমাৰ শক্তিৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰিব লাগিব আৰু বজাৰত মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে এক সোণালী আৰু উজ্জ্বল ভৱিষ্যত। ইয়াৰ চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ একেলগে উন্নয়নৰ কামত নিয়োজিত, ইজনে সিজনক সহায় কৰি আহিছে। আমি যি শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়িছো, সেই পথটো আমি নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰিব লাগিব। মা বৈষ্ণোৰ আশীৰ্বাদত উন্নত ভাৰত, উন্নত জম্মু-কাশ্মীৰৰ এই সংকল্প সফলতাত পৰিণত হোৱা উচিত, এই কামনাৰে মই আপোনালোক সকলোকে এই অসংখ্য উন্নয়ন প্ৰকল্প আৰু ইটোৰ পিছত সিটোকৈ ইমানবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। দুয়ো মুঠি বন্ধ কৰি মোৰ লগত সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক-
ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰতৰ চুকে-কোণে এই ধ্বনি প্ৰতিধ্বনিত হ’ব লাগে।
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!