Prime Minister's Office
India has taken a proactive and forward-thinking approach to extreme heat risk management under leadership of Shri Narendra Modi: Dr P K Mishra
Heatwaves are transboundary and systemic risks, particularly for densely populated urban areas: Dr P K Mishra
India’s approach is whole-of-government and whole-of-society involving multiple stakeholders in improving heat action plans: Dr P K Mishra
Dr. P. K. Mishra Calls for Transboundary Cooperation to Address Extreme Heat Risks
07 JUN 2025 10:03AM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr. P. K. Mishra, has emphasized the urgent need to address extreme heat as a global crisis, echoing the call from the UN Secretary-General. Delivering the keynote address during the Special Session on Extreme Heat Risk Governance at Geneva yesterday (06 June 2025), he underlined that rising temperatures posing a systemic risk to public health, economic stability, and ecological resilience, and India welcomes the UNDRR’s initiative to advance the Common Framework for Extreme Heat Risk Governance as a platform for shared learning, guidance, and collaboration.
Dr. Mishra emphasized that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has taken a proactive and forward-thinking approach to extreme heat risk management. He pointed out that India has moved beyond disaster response toward integrated preparedness and mitigation strategies. Since 2016, the National Disaster Management Authority (NDMA) has developed comprehensive national guidelines on heatwave management, revised in 2019, which laid the foundation for decentralized Heat Action Plans (HAPs). He acknowledged the pioneering Ahmedabad Heat Action Plan, which demonstrated how early warnings, inter-agency coordination, and community outreach can save lives.
“Over 250 cities and districts across 23 heat-prone states have operational Heat Action Plans, supported by NDMA’s advisory, technical, and institutional mechanisms”, stressed the Principal Secretary, underscoring that strengthened surveillance, hospital readiness, and awareness campaigns have significantly reduced heatwave-related mortality.
Dr. Mishra highlighted that India’s approach is whole-of-government and whole-of-society, engaging ministries from health, agriculture, urban development, labor, power, water, education, and infrastructure. He noted that public health institutes, research groups, civil society organizations, and universities are playing a crucial role in supporting local governments in improving heat action plans.
“Extreme heat deeply impacts communities, and India has actively incorporated traditional wisdom and local experiences into its response”, stressed Dr Mishra. He noted that schools have become catalysts for behavioral change, educating children about climate resilience. He also emphasized that hospitals and primary health centers must be strengthened to ensure swift and effective emergency responses.
Outlining India’s transition from a preparedness-only approach to long-term heatwave mitigation, including cool roof technologies, passive cooling centers, urban greening, and the revival of traditional water bodies, Shri Mishra affirmed that India is integrating Urban Heat Island (UHI) assessments into city planning.
Dr. Mishra announced a major policy shift, stating that National and State Disaster Mitigation Funds (SDMF) can now be used for heatwave mitigation, allowing local governments, private sector entities, NGOs, and individuals to co-finance prevention and mitigation projects, fostering shared responsibility.
Dr. Mishra acknowledged key challenges that remain and called for a global focus on developing a localized heat-humidity index based on real-time data to enhance early warning systems, advancing building technologies and passive cooling innovations that are affordable and culturally appropriate and addressing equity concerns, as extreme heat disproportionately affects women, outdoor workers, the elderly, and children.
“Heatwaves are transboundary and systemic risks, particularly for densely populated urban areas”, stressed Dr Mishra, urging the international community to enhance technological collaboration, data sharing, and joint research on heat resilience. He called for the Common Framework to provide accessible knowledge, research, and practical solutions, alongside institutional and financial support mechanisms.
Dr. Mishra affirmed India’s full commitment to sharing its expertise, technical capacities, and institutional strengths with global partners, ensuring a resilient, coordinated, and proactive global response to extreme heat.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা কা হেন্না শাবা মায়োক্ননবা অফবা অমসুং মীৎয়েং শানবা খোঙথাং অমা ভারতনা পায়খৎলে: দোক্তর পি.কে মিশ্রা
অকনবা মৈশাশিং মফম কয়াদা থেংনরি অমসুং খুদোংথিনিঙাই ওই, মরুওইনা মী কুংনা তাবা সহরশিংদা খুদোংচাদে: দোক্তর পি.কে মিশ্রা
ভারতকী থবক অসি অশাবা থেংন্নবা থৌরাংশিং ফগৎহন্দুনা মরী লৈনবা খুদিংমক শরুক য়াদুনা সরকার অমসুং খুন্নাইগী অপুনবা থবক্নি: দোক্তর পি.কে মিশ্রা
কা হেন্না শাবগী খুদোংথিবশিং থেংন্নবা রাজ্যশিং মতেং পাংন্নবা দোক্তর পি.কে মিশ্রানা তকশিনখ্রে
07 JUN 2025 10:03AM by PIB Imphal
ঙরাং জুন ০৬, ২০২৫ দা জেনেভাদা পাংথোকখিবা কা হেন্না শাবা মায়োক্ননবগী মতাংদা পাংথোকখিবা অখন্নবা মীফম অমদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি দোক্তর পি.কে মিশ্রানা মালেমগী অৱাবা অমা ওইরিবা কা হেন্না শাবা থেংনবগী দরকার ওইবা অদু তকশিনখ্রে। হিরম অসিগী মতাংদা য়ু.এন সেক্রেতরি জেনেরেলগী ৱাফম পল্লদুনা, দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি মদুদি শাবা হেনগৎলকপা অসিনা মীয়ামগী হকশেল, শেন-থুমগী ফিবম অমসুং মহৌশাগী অকোয়বদা খুদোংথিবা থেংনরি। অখঙবা লৌশিং শরুক য়ামিন্নবা, লমজিংবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা মফম অমা ওইনা কা হেন্না শাবা থেংন্নবা কম্মন ফ্রেমৱার্ক অমগীদমক য়ু.এন.দি.আর.আরগী থবকশিং ভারতনা তরাম্না ওকখ্রে।
দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা কা হেন্না শাবা মায়োক্ননবা অফবা অমসুং মীৎয়েং শানবা খোঙথাং অমা ভারতনা পায়খৎলে। ভরতনা অপুনবা ওইনা শেম-শাবা অমসুং থেংন্নবা লাল্লোংশিং পায়খৎলে। ২০১৬ দগী হৌনা, নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিনা কা হেন্না শাবা থেংন্নবা অপুনবা জাতি থাক্কী চৎন-কাংলোনশিং পুথোক্লে, মসি ২০১৯ দা অমুক হন্না শেমদোক্লে অমসুং মসিনা দিসেন্ত্রেল্লাইজ হিত এক্সন প্লান্স (ঐচ এ পি)গী য়ুম্ফম থোল্লে। অহমেদবাদ হিত এক্সন প্লান্না কমদৌনা ঙল্লিঙৈদা চেকশিনৱা পীগনি, এজেন্সিশিংগী মরক্ত মতেং পাংনবা অমসুং থৱায় কয়া কন্নবা মীয়ামগী থবকশিংগী মতাংদা তাক্লে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিনা চেকশিনৱা, তেক্নিকেল অমসুং থবকশিংগী মতেং পীদুনা কা হেন্না শাবা রাজ্য ২৩ হেনবগী সহর অমসুং জিলা ২৩০ হেনবগী হিত এক্সন প্লানশিং থবক ওইনা পায়খৎলে। য়েংশিনবগী থবক, হোস্পিতালশিং থৌরাং তৌবা অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহনবগী থবকশিং ফগৎলকপদগী কা হেন্না শাবদগী শিবা শিংথাবা য়ানা হন্থরে।
দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি হেল্থ, এগ্রিকলচর, অর্বান দিবলপমেন্ত, লেবর, পৱার, ৱাতর, ইজুকেসন অমসুং ইনফ্রাষ্টকচর মিনিস্ত্রিশিংগা থবক তৌমিন্নদুনা ভারতকী থবক অসি সরকার অমসুং খুন্নাইগী অপুনবা থবক অমনি। হিত এক্সন প্লানশিং ফগৎহন্দুনা লমদম অমগী লৈঙাক্ত মতেং পাংবদা সরকারগী হকশেলগী লোয়শঙশিং, রিছার্স গ্রুপশিং, সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। কা হেন্না শাবনা মীয়ামদা চাউনা চৈথেং ফংহল্লি অমসুং মসি থেংন্নবা ভারতকী চৎনবী অমসুং লমদম অমগী লৌশিং কয়া লৈজরি। লমচৎকী অহোংবা পুরকপা অমসুং অইং-অশা থেংনবগী মতাংদা অঙাংশিংদা তম্বীবদা স্কুলশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। অথু-অকায়গী থৌদোকশিং থেংন্নবা অমসুং য়াংনা থবক তৌনবা হোস্পিতালশিং অমসুং প্রাইমারি হেল্থ সেন্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি মতম শাংনা কা হেন্না শাবা থেংন্নবা ভারতনা শেম-শারিবা থবকশিংগী মনুংদা য়ুমথক ইংনা থম্নবা তেক্নোলোজিশিং, অইংবা মফমশিং থম্বা, সহরদা উ থাবা অমসুং থায়নদগী লৈরক্লবা ঈশিং লৈবা মফমশিং অমুক হেন্না শেমগৎপা য়াওরি। সহরগী থৌরাং তৌবদা ভারতনা অর্বান হিত আইলেন্দ (য়ু ঐচ আই) এসেসমেন্তশিং য়াওহল্লে। কা হেন্না শাবা থেংন্নবা হৌজিক নেসনেল অমসুং স্তেৎ দিজাস্তার মিতিগেসন ফন্দশিং শীজিন্নবা য়ারে, মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা অমসুং থেংন্নবা প্রোজেকশিংদা লোকেল গর্ভনমেন্তশিং, লনাই কাংবু, এন.জি.ওশিং অমসুং লনাই মীওইশিং পুন্না শেন থাদমিন্নবা য়ারে।
দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি হৌজিক মরুওইবা খুদোংচাদবা কয়া লৈরি অমসুং ঙন্না চেকশিনৱা পীনবা থবকশিং ফগৎনবা, খুদক্ত ফংবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইরগা মফম অমগী হিত-হুমিদিতি ইন্দেক্স অমা শেমগৎনবা মালেমগী ওইনা মীৎয়েং অমা চঙগদবনি, তেক্নোলোজিশিং অমসুং ইংহন্নবা থবকশিং মমল হোংহনগদবনি অমসুং মফম অমগী নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগা চুনবা ওইগদবনি অমসুং কা হেন্না শাবা অসিনা নুপীশিং, লমহাংদা থবক শুরিবা শিন্মীশিং, অহলশিং অমসুং অঙাংশিংদা কা হেন্না শোকহনবা মরম্না খুদোংচাবশিং মীওই খুদিংমক্ত ফংহনগদবনি।
দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি অকনবা মৈশাশিং মফম কয়াদা থেংনরি অমসুং খুদোংথিনিঙাই ওই, মরুওইনা মী কুংনা তাবা সহরশিংদা খুদোংচাদে। মৈশা মায়োক্ননবগী মতাংদা তেক্নোলোজিগী মতেং পাংনবা, দেতা শরুক য়ামিন্নবা অমসুং অপুনবা ওইনা থিজিনবগী থবকশিং মালেমগী লৈবাকশিংনা হেনগৎহনগদবনি। ইন্সতিতুৎশিং অমসুং শেন-থুমগী মতেং পীনবগী মথক্ত, লৌশিং, থিজিনবা অমসুং থবকশিং ফংহন্নবা কম্মন ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগদবনি।
দোক্তর পি.কে মিশ্রানা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মসিগী লৌশিং, তেক্নিকেলগী লৌশিং অমসুং ইন্সিতিতুৎশিংগী লৌশিং মালেমগী লৈবাকশিংদা শরুক য়ানবা অমসুং কা হেন্না শাবা থেংন্নবা মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা থৌরাং তৌরে।