AYUSH
International Day of Yoga 2025 Is Not Just a Milestone, It is a Global Wellness Movement: Union Ayush Minister, Shri Prataprao Jadhav
IDY 2025 to Unite Millions in Historic Yoga Session Led by the Prime Minister at Visakhapatnam
12 JUN 2025 5:09PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush hosted the curtain raiser for the 11th International Day of Yoga (IDY) at the National Media Centre, New Delhi. The event marks the formal commencement of the grand celebration of IDY 2025 and leading to the National Event to be led by the Prime Minister Shri Narendra Modi on 21st June in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
The Union Minister of State (Independent Charge) Ministry of Ayush and Union Minister of State for Health & Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav addressed media persons along with Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush. Senior officials from the ministry were also present on the occasion.
Speaking at the press conference, the Minister of Ayush, Shri Prataprao Jadhav, reflected on the remarkable journey of the International Day of Yoga (IDY) over the past decade. “When the United Nations General Assembly adopted 21st June as the International Day of Yoga in 2014—following the visionary call of our Prime Minister Shri Narendra Modi—it marked the beginning of a global wellness movement rooted in India’s traditional wisdom,” the Minister said.
The Minister recalled that since 2015, IDY has been celebrated with extraordinary enthusiasm across the world. “From the record-setting first event in New Delhi to landmark celebrations in Mysuru, New York, and Srinagar, each edition of IDY has united people from diverse cultures in the shared pursuit of health, harmony, and peace,” he noted.
Highlighting the importance of this year’s milestone, the Minister stated, “As we enter the 11th year, IDY 2025 is not just a commemoration—it is a collective call to scale up our efforts and deepen yoga’s reach across all segments of society.” He added that the theme ‘Yoga for One Earth, One Health’ aligns with the global health vision presented during India’s G20 Presidency and reflects the Indian civilisational ethos of ‘Sarve Santu Niramaya’, meaning—“May all be free from disease.”
The Minister also mentioned that the national event on 21st June 2025 will take place in Visakhapatnam, Andhra Pradesh, where Prime Minister Shri Narendra Modi will lead the Common Yoga Protocol (CYP) session with more than five lakh participants. Simultaneously, ‘Yoga Sangam’ sessions will be conducted at over one lakh locations across the country, making it one of the largest synchronised yoga demonstrations in history.
The Minister also acknowledged the significant contribution of the Government of Andhra Pradesh and its Chief Minister, Shri N. Chandrababu Naidu, for launching the “YogaAndhra” campaign—an ambitious initiative to cultivate a community of 10 lakh regular yoga practitioners across the state.
The Minister highlighted that IDY 2025 will feature ten Signature Events spread over 100 days, designed to resonate with various segments of society and promote yoga as a holistic way of life. These events—ranging from Yoga Samavesh for inclusivity to Yoga Bandhan for international partnerships—represent the government’s strategic vision of taking yoga from the mat to the masses.
The Minister further noted the enthusiastic public response to the series of countdown events—held at 100-day, 75-day, 50-day, and 25-day milestones in Delhi, Bhubaneswar, Nashik, and Puducherry, respectively—which have built strong momentum in the lead-up to the main event.
Calling upon the media, Shri Jadhav urged, “Yoga is not just a practice of postures and breathing—it is a way of life. With your support, we aim to make IDY 2025 a landmark event that inspires millions to integrate yoga into their daily routines and help create a healthier, happier, and more harmonious society.”
Sharing updates on global participation, Secretary, Ministry of Ayush, Vaidya Rajesh Kotecha noted that over 60 countries have already initiated activities in the run-up to IDY 2025. He added that yoga enthusiasts worldwide are actively organising events aligned with the theme ‘Yoga for One Earth, One Health’ and the ten Signature Events, reflecting the truly international character of this movement.
At the press conference, Shri P.N. Ranjit Kumar, Officer on Special Duty (IDY Coordination), Ministry of Ayush, delivered a comprehensive presentation detailing the scale, vision, and strategy for IDY 2025. He elaborated on the decadal journey of the IDY movement, provided insights into the 10 Signature Events, and highlighted the collaborative partnerships being forged with state governments, civil society, and international stakeholders to ensure wide-reaching and inclusive participation.
The presentation concluded with a compelling overview of how the Ministry of Ayush is using digital tools, grassroots mobilisation, and global partnerships to amplify the message of “Yoga for One Earth, One Health”—positioning IDY 2025 as not just a national observance but a global wellness celebration.

ଆୟୁଷ
୨୦୨୫ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ କେବଳ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ବୈଶ୍ବିକ ଆନ୍ଦୋଳନ: କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ
ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଐତିହାସିକ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫
12 JUN 2025 5:09PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (IDY) ପାଇଁ ଶୁଭ ଉଦଘାଟନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୨୫ ମସିହାର ମହାନ ସମାରୋହର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆରମ୍ଭ । ୨୧ ଜୁନରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚାଙ୍କ ସହିତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (IDY)ର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ‘‘ଯେତେବେଳେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭା ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଜୁନ ମାସ ୨୧ ତାରିଖକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ​​- ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ପରେ - ଏହା ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନରେ ମୂଳ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସୁସ୍ଥତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଆରମ୍ଭ ଥିଲା’’ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଲେ ଯେ ୨୦୧୫ ମସିହାରୁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅସାଧାରଣ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । "ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନକାରୀ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହୀଶୂର, ନ୍ୟୁୟର୍କ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍କରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଦ୍‌ଭାବ ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତିର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଛି," ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟର ବିଶେଷତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଆମେ ୧୧ତମ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବାରୁ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ କେବଳ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ନୁହେଁ - ଏହା ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ନିକଟରେ ଯୋଗକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦିଗରେ ଏକ ସାମୂହିକ ଆହ୍ୱାନ ।ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗବିଷୟବସ୍ତୁ ଭାରତର G20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟ’ର ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାବାଦୀ ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି – “ସମସ୍ତେ ରୋଗ ମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୧ ଜୁନ ୨୦୨୫ରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ (CYP) ଅଧିବେଶନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ଏହା ସହିତ, ଏକ ସମୟରେ ଦେଶର ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ 'ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ' ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯାହା ଏହାକୁ ଇତିହାସର ସର୍ବବୃହତ ସାମୂହିକ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ କରିବ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଏବଂ ଏହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ. ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁଙ୍କ "ଯୋଗଆନ୍ଧ୍ରା" ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି - ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସାରା ୧୦ ଲକ୍ଷ ନିୟମିତ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ରେ ୧୦୦ ମଧ୍ୟରେ ଦଶଟି ସିଗ୍ନେଚର ଇଭେଣ୍ଟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯାହା ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗ ସହିତ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଏବଂ ଯୋଗକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ - ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପାଇଁ ଯୋଗ ଆଲୋଚନା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଯୋଗ ବନ୍ଧନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ଯୋଗକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ନେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ, ଭୁବନେଶ୍ୱର, ନାସିକ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୦୦-ଦିନିଆ, ୭୫-ଦିନିଆ, ୫୦-ଦିନିଆ ଏବଂ ୨୫-ଦିନିଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ସିରିଜ୍ ପ୍ରତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା - ଯାହା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଗତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ଶ୍ରୀ ଯାଧବ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, "ଯୋଗ କେବଳ ଆସନ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାର ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ - ଏହା ଜୀବନର ଏକ ଉପାୟ । ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱିକୃତି ସହିତ, ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ କୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଗକୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସୁଖୀ ଏବଂ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ସମାଜ ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।"
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୫ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ୬୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଯୋଗ ଉତ୍ସାହୀମାନେ 'ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ' ଏବଂ ଟେନ୍‌ ସିଗ୍ନେଚର ଇଭେଣ୍ଟ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରକୃତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଧିକାରୀ (IDY ସମନ୍ୱୟ) ଶ୍ରୀ ପି.ଏନ୍. ରଞ୍ଜିତ କୁମାର ୨୦୨୫ ମସିହା ପାଇଁ ସ୍କେଲ୍, ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ ୨୦୨୫ ମସିହାର ସ୍କେଲ, ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଟେନ୍‌ ସିଗ୍ନେଚର ଇଭେଣ୍ଟ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ନାଗରିକ ସମାଜ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
"ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ," ବାର୍ତ୍ତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କିପରି ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏକତ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତା ବ୍ୟବହାର କରୁଛି ତାହାର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସାରାଂଶ ସହିତ ଉପସ୍ଥାପନା ଶେଷ ହୋଇଥିଲା - ୨୦୨୫ କୁ କେବଳ ଏକ ଜାତୀୟ ପାଳନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସୁସ୍ଥତା ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି ।