Ministry of Railways
Union Railway Minister Inaugurates India’s Largest Automobile Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminal at Maruti Suzuki India Ltd., Manesar
17 JUN 2025 3:17PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw today inaugurated the country’s largest automobile Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminal at Maruti Suzuki India Limited, Manesar, Haryana.
The Gati Shakti Cargo Terminal at Maruti Suzuki’s Manesar plant is a key infrastructure development that significantly enhances the logistics efficiency of automobile transportation. The Manesar facility is connected to Patli railway station through a 10 km dedicated rail link, which forms part of the 121.7 km Haryana Orbital Rail Corridor being developed by the Haryana Rail Infrastructure Development Corporation (HRIDC). The construction of this 10 km link involved an investment of ₹800 crore, with HRIDC contributing ₹684 crore and the remaining amount funded by Maruti Suzuki. The loading capacity of this Gati Shakti Cargo terminal is one of the highest in India i.e 4.5 lakh automobiles per annum.
Addressing the gathering, the Minister highlighted the significant transformation Indian Railways has undergone over the past decade. “Before 2014, the Railways' annual budget hovered around ₹24,000–25,000 crore, Now, it has been increased to ₹2.5 Lakh Crore. Basic passenger amenities like toilets were absent in many stations and coaches. In the last two and a half years, a focused campaign has been launched to increase the number of General Coaches. More than 1,200 General Coaches were added in just the past year,” he said.
The Minister added that a major decision was taken recently to upgrade passenger train services. Over 100 MEMU trains will now be augmented — increasing their composition from 8 to 12 coaches to 16 to 20 coaches — greatly benefiting short-distance commuters. A new factory has been set up at Kazipet, Andhra Pradesh, for the manufacturing of over 100 MEMU trains.
Referring to the successful rollout of Namo Bharat trains, he said, “Encouraged by the strong public response to the two operational Namo Bharat trains, we have decided to produce 50 new Namo Bharat trains to cater to growing passenger demand.”
On the passenger and freight performance front, Shri Vaishnaw said, “In the financial year 2023–24, Indian Railways transported approximately 720 crore passengers and 1,617 million tonnes of freight. This performance helped Indian Railways achieve the second-highest freight volume globally, marking 2023–24 as a historic year.”
Talking about passenger convenience, the Minister announced a significant reform in Tatkal ticket booking, to be implemented from 1st July 2025. “As per the new rule, only Aadhaar-authenticated and KYC-verified users will be allowed to book Tatkal tickets during the first 30 minutes of the booking window. This measure will help ensure tickets are available to genuine passengers,” he said.
He also spoke about an ongoing pilot project in the Bikaner Division, where passenger reservation charts are now being prepared 24 hours in advance, replacing the earlier norm of 4 hours before train departure. The initiative has received highly positive feedback from citizens and public representatives and is expected to significantly improve the travel experience.
Discussing the rollout of the Amrit Bharat Trains, the Minister stated, “Three Amrit Bharat trains are currently operational and have received overwhelming public response. In the coming days, six more Amrit Bharat trains will be launched. and, production of 50 more trains is underway, and more batches will follow.”
Turning to developments in Haryana, Shri Vaishnaw said that prior to 2014, the annual railway budget allocation for the state was merely ₹300 crore. “This year, Haryana has received a record allocation of ₹3,416 crore. In the last 11 years, 823 kilometers of new rail lines have been laid in the state, and 100% of Haryana’s railway network is now electrified,” he said.
Highlighting ongoing infrastructure investment, the Minister added, “Currently, projects worth ₹11,800 crore are underway in Haryana. Redevelopment of 34 railway stations is in progress under the Amrit Bharat Station Scheme. In addition, 540 road overbridges and underpasses have been constructed across the state’s railway network.”
Shri Vaishnaw also mentioned that the Railway Coach Factory, Sonipat is undergoing modernization. “The upgraded facility will soon be ready for inauguration and will play a key role in enhancing our coach production capacity,” he said.
The event witnessed the esteemed presence of Shri Nayab Singh Saini, Hon’ble Chief Minister of Haryana; Shri Rao Narbir Singh, Hon’ble Minister of Industries, Government of Haryana; Shri Mukesh Sharma, Hon’ble MLA; and Mr. Hisashi Takeuchi, CEO & Managing Director, Maruti Suzuki India Limited

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାନେସରସ୍ଥିତ ମାରୁତି ସୁଜୁକୀ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିଃ ଠାରେ ଦେଶର ବୃହତ୍ତମ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଗତିଶକ୍ତି ମଲଟି-ମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ
17 JUN 2025 3:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ବିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ହରିୟାଣାର ମାନେସରଠାରେ ଥିବା ମାରୁତି ସୁଜୁକୀ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡଠାରେ ଦେଶରେ ବୃହତ୍ତମ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଗତି ଶକ୍ତି ମଲଟି-ମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ମାରୁତି ସୁଜୁକିର ମାନେସର ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ଅଟୋମୋବାଇଲ ପରିବହନର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ମାନେସରରେ ଥିବା ପ୍ଲାଣ୍ଟଟି ପାଟଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୧୦ କିଲୋମିଟର ଡେଡିକେଟେଡ୍ ରେଳ ଲିଙ୍କ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୁକ୍ତ, ଯାହା ହରିୟାଣା ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନିଗମ (ଏଚଆରଆଇଡିସି) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ୧୨୧.୭ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ହରିୟାଣା ଅର୍ବିଟାଲ୍ ରେଳ କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ। ଏହି ୧୦ କିଲୋମିଟର ଲିଙ୍କ୍ ନିର୍ମାଣରେ ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏଚଆରଆଇଡିସି ୬୮୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅବଦାନ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବାକି ପରିମାଣ ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ଲୋଡିଂ କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ୪.୫ ଲକ୍ଷ ଅଟୋମୋବାଇଲ, ଯାହାକି ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ରେଳବାଇର ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୨୪,୦୦୦ ରୁ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏବେ ଏହା ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ କୋଚରେ ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ମୌଳିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଥିଲା। ଗତ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସାଧାରଣ କୋଚ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଗତ ବର୍ଷ ହିଁ ୧୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ କୋଚ ଯୋଡାଯାଇଛି।"
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମେମୁ ଟ୍ରେନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ – ସେଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା କୋଚ ସଂଖ୍ୟା ୮ ରୁ ୧୨ରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ୧୬ ରୁ ୨୦ କୋଚ କରାଯିବ - ଯାହାକୁ କମ ଦୂରତା ଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ। ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କାଜିପେଟରେ ଏକ ନୂତନ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ସଫଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଏବେ ଚାଲୁଥିବା ଦୁଇଟି ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପ୍ରତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ, ଆମେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯାତ୍ରୀ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୫୦ଟି ନୂତନ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ।"
ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୨୩-୨୪ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୭୨୦ କୋଟି ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ୧୬୧୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ କରିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ମାଲ ପରିବହନ ପରିମାଣ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୩-୨୪କୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ବର୍ଷ କରିଦେଇଛି।"
ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ ବୁକିଂରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ନୂତନ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ବୁକିଂ ୱିଣ୍ଡୋର ପ୍ରଥମ ୩୦ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଆଧାର-ପ୍ରମାଣିତ ଏବଂ କେଓ୍ବାଇସି-ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ ବୁକ୍ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଟିକେଟ କେବଳ ପ୍ରକୃତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ।"
ସେ ବିକାନେର ଡିଭିଜନରେ ଚାଲିଥିବା ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଯାତ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଚାର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଟ୍ରେନ୍ ଛାଡିବାର ୪ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନାଗରିକ ଏବଂ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପ୍ରଚଳନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ବର୍ତ୍ତମାନ ତିନୋଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚାଲୁଅଛି ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କଠାରୁ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହୁରି ଛଅଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପ୍ରଚଳନ କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆହୁରି ୫୦ଟି ଟ୍ରେନ ତିଆରି ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏହା ପରେ ଆହୁରି କେତେକ ବ୍ୟାଚ୍ ଆସିବ।"
ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ରେଳ ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ ମାତ୍ର ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ବର୍ଷ, ହରିୟାଣାକୁ ୩୪୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେକର୍ଡ ଆବଣ୍ଟନ ମିଳିଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ରାଜ୍ୟରେ ୮୨୩ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି ଏବଂ ହରିୟାଣାର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି।"
ଚାଲିଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ବର୍ତ୍ତମାନ, ହରିୟାଣାରେ ୧୧,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୪ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ଚାଲିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ରାଜ୍ୟର ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ୫୪୦ଟି ରୋଡ୍ ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।"
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସୋନିପତରେ ରେଳ କୋଚ୍ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଉନ୍ନତ କାରଖାନା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ ଏବଂ ଆମର କୋଚ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।"
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାୟବ ସିଂହ ସାଇନି, ରାଜ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଓ ନରବୀର ସିଂହ, ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ମୁକେଶ ଶର୍ମା ଏବଂ ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ସିଇଓ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ହିସାଶି ଟାକେଉଚି ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।