Prime Minister's Office
English rendering of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Briefing with the President of Cyprus
18 JUN 2025 9:32AM by PIB Delhi
Your Excellency, Honourable President,
Distinguished delegates from both nations,
Friends from the media,
Namaskar!
Kalimera!
At the very outset, I extend my heartfelt gratitude to the Honourable President for the warm welcome and gracious hospitality. Since the moment I set foot on the soil of Cyprus yesterday, the warmth and affection shown by the President and the people of this country have truly touched my heart.
A short while ago, I was conferred with a prestigious honour by Cyprus. This accolade is not mine alone — it is a tribute to the 140 crore Indians. It symbolises the enduring friendship between India and Cyprus. I express my sincere thanks, once again, for this honour.
Friends,
We attach great importance to our relations with Cyprus. Our shared commitment to values such as democracy and the rule of law forms the strong foundation of our partnership. The friendship between India and Cyprus is not one that has emerged out of circumstances, nor is it confined by borders.
It has withstood the test of time, again and again. In every era, we have upheld the spirit of cooperation, respect and mutual support. We honour each other’s sovereignty and territorial integrity.
Friends,
This visit marks the first by an Indian Prime Minister to Cyprus in over two decades. It presents a golden opportunity to script a new chapter in our bilateral relations. Today, the Honourable President and I held extensive discussions on all aspects of our partnership.
There are many similarities between Cyprus’s “Vision 2035” and our vision of a “Viksit Bharat 2047”. Therefore, we shall work together to shape our shared future. To provide strategic direction to our partnership, we will develop a concrete roadmap for the next five years.
To further strengthen our defence and security cooperation, the bilateral Defence Cooperation Programme will focus on defence industry collaboration. Separate dialogues will be initiated on cyber and maritime security.
We are deeply grateful to Cyprus for its consistent support of Bharat's fight against cross-border terrorism. To combat terrorism, drug trafficking and arms smuggling, a mechanism will be established for real-time information exchange between our respective agencies. We both agree that there is immense potential in enhancing bilateral trade and investment.
Yesterday, during my interaction with the Honourable President, I sensed great enthusiasm and synergy within the business community regarding our economic ties. We are working towards concluding a mutually beneficial India-EU Free Trade Agreement by the end of the year.
This year, the “India-Cyprus-Greece Business and Investment Council” has also been launched. Such initiatives will boost bilateral trade and investment between our countries.
We also held detailed discussions on expanding cooperation in areas such as technology, innovation, health, agriculture, renewable energy, and climate justice. We are encouraged by the growing popularity of yoga and Ayurveda in Cyprus.
Cyprus is a preferred destination for Indian tourists as well. We shall work towards establishing direct air connectivity to facilitate their travel. We have resolved to expedite the finalisation of a Mobility Agreement.
Friends,
Within the European Union, Cyprus is our trusted partner. We extend our best wishes for Cyprus’s upcoming Presidency of the European Union next year. We are confident that, under your leadership, India-EU relations will reach new heights.
Both nations share common views on the need to reform the United Nations to make it more representative. We are grateful to Cyprus for its support of Bharat's bid for permanent membership in the UN Security Council.
We have expressed concern over ongoing conflicts in West Asia and Europe. The adverse impact of these conflicts is not limited to their respective regions alone. We both agree that this is not an era of war.
Dialogue and the restoration of stability are the calls of humanity. We also discussed enhancing connectivity with the Mediterranean region. We concur that the India-Middle East-Europe Economic Corridor will pave the way for peace and prosperity in the region.
Honourable President,
I extend a cordial invitation to you to visit Bharat. I look forward to the opportunity of welcoming you to Bharat at the earliest.
Once again, I sincerely thank you for the exceptional hospitality and honour.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কা সাইপ্রসকী রাস্ত্রপতিগী মরক্তা ফমখিবা অপুনবা প্রেস ব্রিফিংদা থমখিবা প্রেস স্তেতমেন্তকী মনিপুরী ৱাহন্থোক
18 JUN 2025 9:32AM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতি,
লৈবাক অনিমক্কী শক্নাইরবশিং,
মীদিয়াগী মরূপশিং,
নমস্কার!
কালিমেরা!
হৌরকপদা, ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিবু নুংশিজরবা অমসুং নুংশিজরবা ওফিসিয়েল ওইবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঙরাং ঐহাক্না সাইপ্রসকী লৈমায়দা খোঙ থাংজিল্লকপা মতম অদুদগী, রাস্ত্রপতি অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামনা উৎখিবা নুংশি-চান্নবা অদুনা ঐহাক্কী থম্মোয়দা অচেৎপা ইথিল পীখি।
মতম খরগী মমাংদা, ঐহাকপু সাইপ্রসনা ইকাই খুম্নবা অমা উৎপীখি। মসিগী মনা অসি ঐখক্তগী নত্তে, মসি ভারত মচা করোর ১৪০দা ইকায় খুম্নবা অমনি। মসিনা ভারত অমসুং সাইপ্রসকী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অদু উৎলি। মসিগী ইকায় খুম্নবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না সাইপ্রসকা লৈনরিবা মরীবু য়াম্না মরুওইনা লৌই। ঐখোয়গী পার্তনরশিপকী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অদুদি দিমোক্রে সি অমসুং আইনগী কাংলোনগী মতুং ইন্না চৎপা ঐখোয়গী মান্নবা ফিরেপ অদুনি। ভারত অমসুং সাইপ্রসকী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি অকক্নবা ফিভম অমদগী থোক্লকপা নত্তে, ঙমখৈগী মখা পোন্না লৈনবসু নত্তে।
মসিনা মতমগী চাংয়েংদা অমুক্কা হন্না থেংনরি। মতম খুদিংদা, ঐখোয়না কোওপরেসন, ইকায় খুম্নবা অমসুং অমগা অমগগী মতেং পাংনবগী ৱাখল্লোন অদু ঙাক্লি। ঐখোয়না অমগা অমগগী লৈঙাক অমসুং লমদমগী অপুনবগীদমক ইকায় খুম্নবা উৎলি।
মরুপশিং,
মসিগী খোঙচৎ অসি চহী তরাগী খুজিং অনিগী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা সাইপ্রাসতা চৎখিবা অহানবা খোঙচৎনি। মসিনা ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মরীদা অনৌবা চেপ্তর অমা শেম্নবা সনাগী খুদোংচাবা অমা পীরি। ঙসি ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা ঐখোয়গী পার্তনরশিপকী হিরম পুম্নমক্তা পাক-শন্না খন্ন-নৈনখি।
সাইপ্রসকী ভিজন ২০৩৫ অমসুং ঐখোয়গী ভিশন ২০৪৭গী ভিশনগী মরক্তা মান্নবা কয়া অমা লৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মান্নবা তুংলমচৎ শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিদা স্ত্রেতেজিক দিরেক্সন পীনবগীদমক্তা, ঐখোয়না মথংগী চহি মঙাগীদমক কংক্রিৎ রোদমেপ অমা শেম্লগনি।
ঐখোয়গী দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, বাইলেতরেল দিফেন্স কোওপরেসন প্রোগ্রামনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রী কোওপরেসনদা মীৎয়েং থমগনি। সাইবর অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতীদা তোঙানবা দাইলোগশিং হৌদোক্লগনি।
ভারতনা ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজমগী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেং অসিদা সাইপ্রসনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকচরি। তেরোরিজম, দ্রগ ত্রাফিকিং অমসুং খুৎলাইগী স্মগ্লিং থেংননবা, ঐখোয়গী এজেন্সীশিংগী মরক্তা রিএল তাইম ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ তৌনবগী মেকানিজম অমা লিংখৎকনি। নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনবেস্তমেন্ত হেঙ্গৎহনবদা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ হায়বা ঐখোয়না য়ানখি।
ঙরাং ঐহাক্না রাস্ত্রপতিগা ৱারী শানখিবা মতমদা, ঐহাক্না ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মরীগী মতাংদা বিজিনেস কম্ম্যুনিতীগী মনুংদা চাউরবা থৌনা অমসুং সিনর্জী অমা উবা ফংখি। চহি অসিগী অরোইবা শরুক ফাওবদা ইন্দিয়া-ই.য়ু. ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীননবা ঐখোয়না হোৎনরি।
চহি অসিদা, ইন্দিয়া-সাইপ্রস-গ্রীস বিজিনেস অমসুং ইনবেস্তমেন্ত কাউন্সিলসু হৌদোকখ্রে। অসিগুম্বা খোংথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি।
তেক্নোলোজী, ইন্নোবেসন, হকশেল, লৌউ-শিংউ, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ জস্তিসকুম্বা লমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না কুপ্না খন্ন-নৈনখি। সাইপ্রসতা য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদনা পাক শন্না পাম্নরক্লিবা অসিনা ঐখোয়দা পুক্নিং থৌগৎপা পোকহল্লি।
সাইপ্রাস অসি ভারতকী তুরিস্তশিংগীসু পাম্নবা মফম অমনি। মখোয়গী খোঙচৎ লাইথোকহন্নবগীদমক ঐখোয়না হকথেংননা এয়র কনেক্তিবিতী শেমগৎনবা থবক পায়খৎকনি। ঐখোয়না মোবিলিতী এগ্রীমেন্ত অমা অথুবা মতমদা ফাইনেল তৌনবা ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মনুংদা, সাইপ্রাস অসি ঐখোয়গী থাজবা য়াবা পার্তনর অমনি। লাক্কদৌরিবা চহিদা সাইপ্রাসনা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্সী লৌগদৌরিবা অসিদা ঐখোয়না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমগী লুচিং মখাদা ভারত-য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরীনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরগনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি।
লৈবাক অনিমক্না য়ুনাইতেদ নেসন্সপু হেন্না রিপ্রজেন্তেতিব ওইহন্নবা রিফোর্ম তৌবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মান্নবা ৱাখল্লোনশিং থম্লি। ভারতনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা পর্মানেন্ত মেম্বর ওইনবগীদমক্তা পীখিবা তেংবাং অদুগীদমক ঐখোয়না সাইপ্রসকী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐখোয়না নোংচুপ এসিয়া অমসুং য়ুরোপতা চত্থরক্লিবা চয়েৎনবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। অসিগুম্বা চয়েৎনবা কয়া অসিনা ওইরিবা ফীভমশিং অসি মখোয়না লৈরিবা মফমশিং অদুখক্তদা অকক্নবা ওইদে। ঐখোয়না অনিমক্না মসি লানগী মতম নত্তে হায়না য়ানরে।
দাইলোগ অমসুং স্তেবিলিতী অমুক হন্না শেমগৎপা হায়বসি মীওইবা খুন্নাইগী অপাম্বনি। ঐখোয়না মেদিতেরনেয়ন লমদমগা লোয়ননা কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহন্নবা খন্ন-নৈনখি। ভারত-ময়াই থংবা নোংপোক-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরনা লমদম অসিদা শান্তি অমসুং চাউখৎপগী লম্বী য়াৎলগনি হায়না ঐখোয়না য়ানখি।
ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতি,
ভারততা লাক্নবা ঐহাক্না অদোমদা অপেনবা ফোঙদোকচরি। অথুবা মতমদা অদোমবু ভারত্তা তরাম্না ওকপগী খুদোংচাবা ফংলগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
অখন্নবা হোস্পিতাল অমসুং ইকাই খুম্নবগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমবু থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: মসি পি.এম.গী ৱারোল অদুগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। ওরিজিনেল স্পিচ অসি হিন্দীদা পীখি।