Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the G7 Outreach Session
18 JUN 2025 11:13AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the Outreach Session of the G7 Summit in Kananaskis. He addressed a Session on ‘Energy Security: diversification, technology and infrastructure to ensure access and affordability in a changing world'. He thanked the Prime Minister of Canada H.E. Mr. Mark Carney for his invitation and congratulated the G7 on marking 50 years of its journey.
In his address, Prime Minister highlighted that energy security was among the leading challenges facing future generations. While elaborating on India’s commitment to inclusive growth, he noted that availability, accessibility, affordability and acceptability were the principles that underpinned India’s approach to energy security. He further emphasised that even though India is the fastest growing major economy in the world, it has successfully met its Paris commitments ahead of time. Highlighting India’s commitment to a sustainable and green future, he underscored that India has undertaken several global initiatives such as the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Global Biofuels Alliance, Mission LiFE and One Sun- One World- One Grid, and called upon the international community to further strengthen them.
Prime Minister expressed that uncertainty and conflicts in various parts of the world have had a debilitating impact on the countries of the Global South, and India took it as its responsibility to make the voice of the Global South heard at the world stage. He underlined that it was important for the world to understand the priorities and concerns of the Global South if the international community was serious about a sustainable future. Emphasising on security challenges, he called upon countries to strengthen the global fight against terrorism. Thanking the global community for their strong support to India in its fight against terrorism, he expressed that the Pahalgam terror attack was not just an assault on India but on the entire humanity. He called for strict action against countries who support and promote terrorism. He further noted that there should be no double standards in dealing with terrorism and those who support terrorism should never be rewarded.Calling terrorism a grave threat to humanity, Prime Minister put forth pressing questions for the international community to ponder over :
-will countries understand the grave threat posed by terrorism only when they become a target ?
-how can perpetrators of terror and its victims be equated ?
-will global institutions be mute spectators to terrorism ?
Prime Minister also spoke on the nexus between technology, AI and energy. Noting that while AI has become a critical tool to promote efficiency and innovation, the technology itself was energy intensive, and it was important to strategize how to make it sustainable through clean and green initiatives. Elaborating on India’s human-centric approach to promoting technology, he noted that any technology to be effective must bring value to the lives of common people. He suggested that addressing AI related global governance issues was key to tackling the concerns of AI and to promoting innovation in the field. He underlined that in the age of AI it was important to have secured and resilient supply chains of critical minerals. Prime Minister further stated that quality and diverse data, which abounds in India, is critical for responsible AI.
Prime Minister emphasised that a technology-led world calls for closer cooperation among countries for realising a sustainable future, and to achieve it, people and planet must be kept at the centre of progress. Address of PM in the Session may be seen here [Link]

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-৭ আউটৰিচ অধিবেশনত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
18 JUN 2025 11:13AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কানানাস্কিছত অনুষ্ঠিত জি-৭ সন্মিলনৰ আউটৰিচ অধিবেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ ‘শক্তি সুৰক্ষা: পৰিৱৰ্তিত বিশ্বত প্ৰৱেশ আৰু ব্যয়সাধ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বৈচিত্ৰ্য, প্ৰযুক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনি’ শীৰ্ষক এক অধিবেশনত ভাষণ দিয়ে। তেওঁ কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম মাৰ্ক কাৰ্নীক তেওঁৰ আমন্ত্ৰণৰ বাবে ধন্যবাদ জনায় আৰু জি-৭ক ভ্ৰমণৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শক্তি সুৰক্ষা ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ সন্মুখীন হোৱা অন্যতম মূল প্ৰত্যাহ্বান। সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে উপলব্ধতা, প্ৰৱেশ, ব্যয়সাধ্যতা আৰু গ্ৰহণযোগ্যতা হৈছে শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক আণ্ডাৰলাইন কৰা নীতি। তেওঁ এই কথাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি হ’লেও পেৰিছৰ প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ আগতেই সফলতাৰে পূৰণ কৰিছে। বহনক্ষম আৰু সেউজ ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি তেওঁ ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্স, মিছন লাইফ আৰু ৱান ছান-ৱান ৱৰ্ল্ড-ৱান গ্ৰীডৰ দৰে কেইবাটাও বিশ্বব্যাপী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজক ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ অনিশ্চয়তা আৰু সংঘাতৰ ফলত গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহত অতি বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰিছে আৰু বিশ্ব মঞ্চত গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠ শুনাটো ভাৰতে নিজৰ দায়িত্ব বুলি গণ্য কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজ যদি বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হয় তেন্তে গ্ল’বেল চাউথৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু উদ্বেগসমূহ বিশ্বই বুজাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। নিৰাপত্তাজনিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ দেশসমূহক সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বব্যাপী যুঁজখন শক্তিশালী কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰতক শক্তিশালী সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ বাবে বিশ্ব সমাজক ধন্যবাদ জনাই তেওঁ কয় যে পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ কেৱল ভাৰতৰ ওপৰত নহয়, সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ ওপৰত আক্ৰমণ। তেওঁ সন্ত্ৰাসবাদক সমৰ্থন আৰু প্ৰচাৰ কৰা দেশসমূহৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ আৰু কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো দ্বৈত মানদণ্ড থাকিব নালাগে আৰু সন্ত্ৰাসবাদক সমৰ্থন কৰাসকলক কেতিয়াও পুৰস্কৃত কৰা উচিত নহয়। সন্ত্ৰাসবাদক মানৱতাৰ বাবে এক ভয়াৱহ ভাবুকি বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজৰ বাবে চিন্তা কৰিবলগীয়া কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে:
-সন্ত্ৰাসবাদে সৃষ্টি কৰা ভয়াৱহ ভাবুকি দেশসমূহে লক্ষ্য হৈ পৰিলেহে বুজিব নেকি ?
-সন্ত্ৰাসবাদৰ দোষী আৰু ইয়াৰ বলি হোৱা লোকসকলক কেনেকৈ সমান কৰিব পাৰি ?
-গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহ সন্ত্ৰাসবাদৰ নীৰৱ দৰ্শক হৈ থাকিবনে?
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তি, এআই আৰু শক্তিৰ মাজৰ সম্পৰ্ক সন্দৰ্ভতো ভাষণ দিয়ে। তেওঁ কয় যে এআই দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলাত পৰিণত হৈছে, কিন্তু প্ৰযুক্তিয়ে নিজেই শক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰে, আৰু স্বচ্ছ আৰু সেউজ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ইয়াক কেনেকৈ বহনক্ষম কৰি তুলিব পাৰি তাৰ কৌশল ৰচনা কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ মানৱকেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে যিকোনো প্ৰযুক্তি, ফলপ্ৰসূ হ’বলৈ হ’লে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনত মূল্য সংযোজন কৰিব লাগিব। তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে এআইৰ সৈতে জড়িত বিশ্ব শাসনৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰাটো এআইৰ উদ্বেগসমূহৰ সমাধান আৰু খণ্ডটোত উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে এআইৰ যুগত জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ সুৰক্ষিত আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল থকাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু কয় যে ভাৰতত প্ৰচুৰ পৰিমাণে উপলব্ধ গুণগত আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ তথ্য দায়িত্বশীল এআইৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰযুক্তি-চালিত বিশ্বৰ বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে দেশসমূহৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন, আৰু ইয়াক লাভ কৰিবলৈ মানুহ আৰু গ্ৰহটোক প্ৰগতিৰ কেন্দ্ৰত স্থাপন কৰিব লাগিব।