Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates Bengaluru campus of Adichunchanagiri University (ACU) in Karnataka
PM Modi has said, illness and medical expenses are the biggest reasons for poverty, government should make arrangement for treatment; what he had said, Modi Ji did after becoming PM
Today, Modi Government is providing free treatment up to Rs. 5 lakhs to 60 crore people of the country
Sri Adichunchanagiri Mutt is doing a great job of running health centres in every village, providing free treatment for the poor and education for children
With the provision of free and affordable medical treatment and education for the poor, this complex will become a great medium of service in a true sense
Jagadguru Shri Dr. Bal Gangadharnath Swamiji linked the spiritual tradition of Adichunchanagiri with service, dedication and education, which is being carried forward by Shri Dr. Nirmalananda Swami Ji
The Mutt through its service has connected many families with spirituality and Karmayoga
The Mutt has presented a great example in front of religious institutions by strengthening social unity
This Mutt is connecting children and youth with our tradition and culture as well as providing them with the most modern education and giving them a respectable place in the society
PM Modi has provided a solution to the health problems of our countrymen with a holistic approach
20 JUN 2025 4:03PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Bengaluru campus of Adichunchanagiri University (ACU) in Bengaluru, Karnataka.
On this occasion, Union Home Minister Shri Amit Shah said in his address that the core principle of our culture is "Sarva Jan Hitaya, Sarva Jan Sukhaya", which means thinking not only about oneself but also about the welfare and happiness of all. He said that Shri Adichunchanagiri Mutt is doing excellent work by running health centres in villages, providing free treatment for the poor, and establishing educational centres for children.
Shri Amit Shah said that a campus has been built at a cost of ₹200 crore, covering 20 lakh square feet on 16 acres of land, to provide education for 4,000 students. He mentioned that this 1,000-bed modern hospital, equipped with all healthcare facilities, will truly become a great medium of service by offering free and affordable treatment to the poor along with education. He added that Jagadguru Shri Dr. Balagangadharanatha Swamiji has preserved and further enriched the 1,800-year-old spiritual tradition of the sacred hills of Adichunchanagiri by integrating it with service, education, and dedication. Dr. Nirmalanandanatha Mahaswamiji is also carrying this legacy forward.
Union Home Minister said that this Mutt (monastic institution) has connected many poor and middle-class families with spirituality and Karma Yoga through service. He said that the Mutt has successfully brought together people from all sections of society based on nine pillars – Anna (food), Akshara (education), Arogya (health), Adhyatmika (spirituality), Aashraya (shelter), Aranya (environment), Aakaalu (disaster relief), Anukampa (compassion), and Anubandh (tie-up).
This, he said, has not only strengthened spirituality, religion, and culture within society but also reinforced social unity, setting a remarkable example for other religious institutions. Shri Shah added that this Mutt is moving forward by blending innovation with tradition. On one hand, it connects children and youth with our traditions and culture, while on the other, it provides them with the most modern education, helping them secure a respectable place in society.
Shri Amit Shah said that Shri Adichunchanagiri Mutt is devoted not only to the upliftment of an individual's soul but also to awakening the soul of society. He mentioned that Mahaswami Ji has provided students with education along with free accommodation, enabling them to attain a respectable place in society. In addition, Mahaswami Ji has undertaken several initiatives for the welfare of orphans, the elderly, and people with mental illnesses, and Dr. Nirmalanandanatha Ji has carried forward this tradition. Shri Shah said that this university not only provides new direction to students but has also become one of India's premier universities. He said that the 1,500-bed hospital here offers top-quality healthcare services at very low cost and free for the poor, including research centres, cardiology, neurosurgery, oncology, and even kidney, liver, and cornea transplants.
Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi had once said that the biggest problem leading to poverty is illness, and the biggest reason for continued illness is the cost of treatment. Prime Minister Modi had said that the government should make arrangements for the treatment of the poor. Shri Shah said that after becoming Prime Minister, Shri Narendra Modi ji fulfilled that commitment, and today the Government of India is providing free treatment up to ₹5 lakh for 60 crore needy people. He said that Prime Minister Modi has addressed the country's health issues with a holistic approach. Nearly 12 crore toilets have been constructed in households, the Fit India Movement was launched, International Day of Yoga was initiated, and under Mission Indradhanush, free vaccination has been arranged for children from birth to 15 years of age. Through the Poshan Abhiyan, concern for the nutrition of mothers and children was addressed, paving the way for building a healthy citizenry.
In addition, under the Pradhan Mantri Jan Aushadhi Yojana, all medicines are being made available at 20% of the market price at 15,000 locations. Shri Shah said that Prime Minister Modi has also taken several measures to increase the number of doctors in the country. He mentioned that in 2014, there were 7 AIIMS in the country — today there are 23. The number of medical colleges has increased from 387 to 780; MBBS seats have increased from 51,000 to 1,18,000; and the number of postgraduate medical seats has risen from 31,000 to 74,000.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏସିୟୁ) କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଅସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ, ସରକାର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଉଚିତ; , ମୋଦିଜୀ ଯାହା କହିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ତାହା କରିଛନ୍ତି
ଆଜି ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶର ୬୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀ ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରି ମଠ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଚଳାଇବା, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ଏକ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଏବଂ ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ, ଏହି ସୌଧ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସେବାର ଏକ ମହାନ ମାଧ୍ୟମ ହେବ
ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଡ. ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧରନାଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରିର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାକୁ ସେବା, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଶ୍ରୀ ଡ. ନିର୍ମଳାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି
ଏହି ମଠ ନିଜର ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ପରିବାରକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ କର୍ମଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି
ସାମାଜିକ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ମଠ ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି
ଏହି ମଠ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆମର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତ
20 JUN 2025 4:03PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏସିୟୁ) ର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳ ନୀତି ହେଉଛି "ସର୍ବ ଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବ ଜନ ସୁଖାୟ", ଯାହାର ଅର୍ଥ କେବଳ ନିଜ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁଖ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରି ମଠ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଚଳାଇ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରି ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୪୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ୧୬ ଏକର ଜମିରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗଫୁଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ଏହି ୧୦୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଗରିବଙ୍କୁ ମାଗଣା ଏବଂ ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରକୃତରେ ସେବାର ଏକ ମହାନ ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଡ. ବାଲଗଙ୍ଗାଧରନାଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ ପବିତ୍ର ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରିର ପର୍ବତର ୧୮୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାକୁ ସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଏକୀକୃତ କରି ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି। ଡକ୍ଟର ନିର୍ମଳାନନ୍ଦନାଥ ମହାଶ୍ୱାମୀଜୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମଠ (ମଠ ଅନୁଷ୍ଠାନ) ଅନେକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ କର୍ମ ଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମଠ ସଫଳତାର ସହ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ନଅଟି ସ୍ତମ୍ଭ- ଅନ୍ନ (ଖାଦ୍ୟ), ଅକ୍ଷର (ଶିକ୍ଷା), ଆରୋଗ୍ୟ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା (ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା), ଆଶ୍ରୟ (ଆଶ୍ରୟ), ଅରଣ୍ୟ (ପରିବେଶ), ଆକାଲୁ (ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ), ଅନୁକମ୍ପା (କରୁଣା) ଏବଂ ଅନୁବନ୍ଧ (ବୁଝାମଣା) ଆଧାରରେ ଏକାଠି କରିଛି।
ଏହା କେବଳ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଧର୍ମ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିନାହିଁ, ବରଂ ସାମାଜିକ ଏକତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମଠ ପରମ୍ପରା ସହିତ ନବସୃଜନର ମିଶ୍ରଣ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଏହା ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆମର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ, ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଜରେ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରି ମଠ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିର ଆତ୍ମାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମାଜର ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାସ୍ବାମୀଜୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ରହିବା ସହିତ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସମାଜରେ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିପାରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମହାସ୍ବାମୀ ଜୀ ଅନାଥ, ବୟସ୍କ ଏବଂ ମାନସିକ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଡକ୍ଟର ନିର୍ମଳାନନ୍ଦନାଥ ଜୀ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କେବଳ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇପାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାକାର ୧୫୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ଅତି କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣାରେ ଉଚ୍ଚମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର, ହୃଦରୋଗ, ସ୍ନାୟୁଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା, କର୍କଟ ଏବଂ ଏପରିକି ବୃକକ୍, ଯକୃତ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣିଆ ପ୍ରତିରୋପଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଅସୁସ୍ଥତା ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଅସୁସ୍ଥତାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ୬୦କୋଟି ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ଘରେ ଘରେ ପାଖାପାଖି ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଅଧୀନରେ ଜନ୍ମରୁ ୧୫ ବର୍ଷ ବୟସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଟୀକାକରଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ, ମାଆ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଏକ ସୁସ୍ଥ ନାଗରିକ ଗଠନ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଥିଲା।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୫,୦୦୦ ସ୍ଥାନରେ ବଜାର ମୂଲ୍ୟର ୨୦% ମୂଲ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଡାକ୍ତର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ୭ଟି ଏମସ୍‍ ଥିଲା-ଆଜି ୨୩ଟି ରହିଛି। ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୩୮୭ରୁ ୭୮୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ଏମବିବିଏସ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୫୧,୦୦୦ରୁ ୧,୧୮,୦୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ଏବଂ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ମେଡ଼ିକାଲ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୩୧,୦୦୦ରୁ ୭୪,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।